Irak

Post Reply
BHCluster

#1351 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by BHCluster »

dječak sa šibicama wrote:

deja vu... deja vu.... deja vu... Osama Bin Laden poucak, prvo ih istreniraju, a onda od njih prave babarogu u cilju "borbe za demokraciju".

Hillary Clinton posjetila Hrvatsku 31 Oktobra 2012, par sedmica kasnije 75 cargo aviona preko Turske i Jordana je otislu za Siriju.
mirsek

#1352 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by mirsek »

Evo saudija prijeti iranu da se ne mijesa u irak.
Pravi neprijatelji ISIS-a nema sta. 8-)

http://www.reuters.com/article/2014/06/ ... J820140618
Lincoln-Burrows

#1353 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Lincoln-Burrows »

BHCluster wrote:

deja vu... deja vu.... deja vu... Osama Bin Laden poucak, prvo ih istreniraju, a onda od njih prave babarogu u cilju "borbe za demokraciju".

Hillary Clinton posjetila Hrvatsku 31 Oktobra 2012, par sedmica kasnije 75 cargo aviona preko Turske i Jordana je otislu za Siriju.
Misliš da to podržava hrvatski narod?

Vlast u RH je samo jedna američka marioneta.
BHCluster

#1354 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:

Misliš da to podržava hrvatski narod?

Vlast u RH je samo jedna američka marioneta.
Je li uopste bitno? Oruzije je otislo a kao bumerang ce da se vrati!
jon_jovi

#1355 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

aldinjo wrote:
jon_jovi wrote:
aldinjo wrote:@jon jovi O kakvom "crnom" arapskom napretku?Pa zadnjih 100 godina su nazadovali u svakom pogledu.Od kada su vjeru gurali iza leđa počelo je nije propadanje i dolazak raznih diktatora na čelna mjesta.Šta su oni za to vrijeme izumili?Avion,brod,lijek,mašinu,kompjuter,struju?Ništa apsolutno!
A kolonijalizam? Okupacije? Izraelska agresija?
Sve to što se izdešavalo je zbog toga što im je Islam negdje na periferiji ostao.
Sva sreća pa je ostao u zapečku, mislim na taj Islam kakav je u interpretaciji danas. Da se ovako razmišljalo prije 50. godina Suecki kanal bi bio Engleski a Alžir bi bio Francuska kolonija. Šta su to ta Muslimanska Braća i slični sigmatici učinili za Arape i njihovu dobrobit?
amoninan

#1356 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

jon_jovi wrote: Sva sreća pa je ostao u zapečku, mislim na taj Islam kakav je u interpretaciji danas. Da se ovako razmišljalo prije 50. godina Suecki kanal bi bio Engleski a Alžir bi bio Francuska kolonija. Šta su to ta Muslimanska Braća i slični sigmatici učinili za Arape i njihovu dobrobit?
Nasser, odnosno "Slobodni oficiri", nikad ne bi došli na vlast bez pomoći tadašnjeg MBa. To je bio zajednički poduhvat. Da ne ulazimo sad u detalje itd.. MB je i nastao kao anti-kolonijalni pokret, i najstarija takva organizacija u arapskom svijetu :wink:
jon_jovi

#1357 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

amoninan wrote:
jon_jovi wrote: Sva sreća pa je ostao u zapečku, mislim na taj Islam kakav je u interpretaciji danas. Da se ovako razmišljalo prije 50. godina Suecki kanal bi bio Engleski a Alžir bi bio Francuska kolonija. Šta su to ta Muslimanska Braća i slični sigmatici učinili za Arape i njihovu dobrobit?
Nasser, odnosno "Slobodni oficiri", nikad ne bi došli na vlast bez pomoći tadašnjeg MBa. To je bio zajednički poduhvat. Da ne ulazimo sad u detalje itd.. MB je i nastao kao anti-kolonijalni pokret, i najstarija takva organizacija u arapskom svijetu :wink:
To neka vrsta koalicije SDA - SDP.
Čitajući Sadata nisam stekao baš takav utisak.
Nasser je vodio rat sa Englezima, Francuzima i Izraelcima istovremeno i uspješno. Pa šta biste vi još htjeli?
celava_dlaka

#1358 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by celava_dlaka »

Ovo ce da bude krvav Ramazan
amoninan

#1359 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

jon_jovi wrote:
amoninan wrote:
To neka vrsta koalicije SDA - SDP.
Čitajući Sadata nisam stekao baš takav utisak.
Nasser je vodio rat sa Englezima, Francuzima i Izraelcima istovremeno i uspješno. Pa šta biste vi još htjeli?
Jok. Ukratko. MB je imao jako razvijenu mrežu špijuna na nacionalnom nivou, u administraciji, vojsci itd... I Imali su potporu ulice, da bi Nasser i puč dobio podršku masa bilo je porebno da MB i el Bena aminuju to. S druge strane, Slobodni oficiri, odnosno vojska... mislim, znamo šta je njihova zadaća bila.
Eh.. problem između Nassera i MB, kao usotalom i svih njegovih ostalih bivših saveznika, je sam Nasser. Čovjek nij eželio da djeli vlast, ni s kim. Krallj svih arapa - kompleks od kojeg su u biti patili svi ti arapski lideri.
On je razje.bao i Arapsku republiku... SIrijski ba'athisti (nemojte ih mješati s Hafezom, odnosno Assadistima ) pristali na sve njegove uslove, rasformirali partiju - ratlog koji je Nasser naveo je "ne trebaju nam više partije svi smo mi pan-arabisti i to. Još ga i postave na mjesto predsjednika.
Ali ni to nije bilo dovoljno... ubrzo je poečla čista sirijskih batista, sirijski oficiri su penzionisani ili poput Hafeza i ekipe prebačeni u Egipat, eto samo da postoje...ubrzo je vojno-obavještajni aparat bio gotovo u potpuno u rukama Egipćana i Nasseru odanih ljudi.. I naravno... nije dugo trebalo Sirijcima da skontaju da im se sprema isto što i birvaktile MBu.. da ih Nasser u biti vidi samo kao konkurente, prijetnjom koje treba eliminisati, a ta Arapska republika i slogani u praksi pupa hava.
Znamo šta se dalje desilo..

Sad mi pade napamet detalj i za Palestinu, odnosno Arafata. Kad se osnovao Fatah, odnosno pojavio Arafat, koji nije htio da bude proxy Egiptu, ni u biti nijednom režimu. A Nasser se u taj vakat vidio i buduim kraljem Palestine. Tadašnji Nasserov obavještajni aparat je počeo širiti glasine kako je Arafat agent CIAe. Glasina koja se evo i 50 godina poslije održala. Pa ako se neko pit'o odakle ista potiče, eto mu odgovora. Kasnije se dohavizo, i postao jedan od iskrenijih prijatelja Arafata i PLO-a. U poređenju sa Hafezom, sigurno.

helem...

nije loš Nasser bio, al' daleko i od ideala. Zabrljo je i on masu stvari.
Last edited by amoninan on 18/06/2014 19:07, edited 1 time in total.
alenthekiller

#1360 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by alenthekiller »

https://www.dropbox.com/s/pwwukg1viy3ym ... 140618.pdf
OSAC Daily Iraq Security Brief za vas zainteresovane :D Nesto ekskluzivno iz Iraka... :D
energy star

#1361 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by energy star »

amoninan wrote:
energy star wrote:Sad mi jedna stvar ovdje nije jasna.
U iransko-iračkom ratu 1980-1988 u kojem nije bilo pobjednika i sa preko milijun žrtava rezultat je bio neriješen.
Nije mi sad jasno kako je Irak čije je stanovništvo 2/3 šijitsko mogao ratovati sa šijitskim Iranom?
:shock:
zato što su većinom bili ubjeđeni batisti, panarabisti. Kao i većina arapskih šita na BL. U tom faktu leži i razlog iranskog koketiranja s tzv anti-imperijalizmom i inkomporancije određene retorika, simbola itd... posliej revolucije. No to je druga tema...
aha, u tom slučaju je razlika bila između arapskih šijita i perzijskih (iranskih) šijita
Ali Kemal

#1362 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Ali Kemal »

mirsek wrote:
Ali Kemal wrote:Odakle ti to da nema problema primjene islamskih propisa u Iranu?
Mislim nema problema, ako ne racunamo primjenu brutalne sile.
Pa s obzirom koliko su obrazovani, uporedi njihovu brutalnu silu sa silom u saudiji pa ces vidjeti da su vrlo liberalni u odnosu na istu.
A da narodu to toliko smeta bila bi to ista revolucija kao sto je bila kad je skinut šah marioneta zapada i onda bi se poglavari nasli u nezavidnoj situaciji.
Znaci nije bajno po demokratskim principima ali nije ni katastrofalno kao sto neki imputiraju a opet je svjetlosnim godinama ispred svake zaljevske monarhije.
Sve to sa vise zenskih nego muskih studenata na fakultetima. :mrgreen:
To samo pokazuje da je Iran bolji od Afganistana, ali daleko iza modernog, demokratskog drustva. Generalno islamska drzava nije moguca bez teske represije. Nikada nije takva drzava uspostavljena demokratskim sredstvima, niti je to moguce da vecina stanovnistva dobrovoljno odluci da bude izlozena takvim sistemom kaznjavanja gdje jedan muski svjedok vrijedi dva zenska i slicno.
jastuk1

#1363 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Pojima s pojmom nemaš. Ni o istoriji, ni o religijama, niočem... Zagebo si 10 posto infa MSM-a i truniš bezze.... :zzzz:
amoninan

#1364 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

energy star wrote:
amoninan wrote:
energy star wrote:Sad mi jedna stvar ovdje nije jasna.
U iransko-iračkom ratu 1980-1988 u kojem nije bilo pobjednika i sa preko milijun žrtava rezultat je bio neriješen.
Nije mi sad jasno kako je Irak čije je stanovništvo 2/3 šijitsko mogao ratovati sa šijitskim Iranom?
:shock:
zato što su većinom bili ubjeđeni batisti, panarabisti. Kao i većina arapskih šita na BL. U tom faktu leži i razlog iranskog koketiranja s tzv anti-imperijalizmom i inkomporancije određene retorika, simbola itd... posliej revolucije. No to je druga tema...
aha, u tom slučaju je razlika bila između arapskih šijita i perzijskih (iranskih) šijita
bila je u tom vaktu i veoma jaka i brojna ljevičarska baza i u samom Iranu. Najpoznatija i najstarija Tudeh partija. Kako su završili... Da ne idemo više u off, zna google :D
jon_jovi

#1365 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jon_jovi »

Jok. Ukratko. MB je imao jako razvijenu mrežu špijuna na nacionalnom nivou, u administraciji, vojsci itd... I Imali su potporu ulice, da bi Nasser i puč dobio podršku masa bilo je porebno da MB i el Bena aminuju to. S druge strane, Slobodni oficiri, odnosno vojska... mislim, znamo šta je njihova zadaća bila.
Eh.. problem između Nassera i MB, kao usotalom i svih njegovih ostalih bivših saveznika, je sam Nasser. Čovjek nij eželio da djeli vlast, ni s kim. Krallj svih arapa - kompleks od kojeg su u biti patili svi ti arapski lideri.
On je razje.bao i Arapsku republiku... SIrijski ba'athisti (nemojte ih mješati s Hafezom, odnosno Assadistima ) pristali na sve njegove uslove, rasformirali partiju - ratlog koji je Nasser naveo je "ne trebaju nam više partije svi smo mi pan-arabisti i to. Još ga i postave na mjesto predsjednika.
Ali ni to nije bilo dovoljno... ubrzo je poečla čista sirijskih batista, sirijski oficiri su penzionisani ili poput Hafeza i ekipe prebačeni u Egipat, eto samo da postoje...ubrzo je vojno-obavještajni aparat bio gotovo u potpuno u rukama Egipćana i Nasseru odanih ljudi.. I naravno... nije dugo trebalo Sirijcima da skontaju da im se sprema isto što i birvaktile MBu.. da ih Nasser u biti vidi samo kao konkurente, prijetnjom koje treba eliminisati, a ta Arapska republika i slogani u praksi pupa hava.

Sad mi pade napamet detalj i za Palestinu, odnosno Arafata. Kad se osnovao Fatah, odnosno pojavio Arafat, koji nije htio da bude proxy Egiptu, ni u biti nijednom režimu. A Nasser se u taj vakat vidio i buduim kraljem Palestine. Tadašnji Nasserov obavještajni aparat je počeo širiti glasine kako je Arafat agent CIAe. Glasina koja se evo i 50 godina poslije održala. Pa ako se neko pit'o odakle ista potiče, eto mu odgovora. Kasnije se dohavizo, i postao jedan od iskrenijih prijatelja Arafata i PLO-a. U poređenju sa Hafezom, sigurno.

helem...

To što nije volio druge Arapske vođe imao je i pravo. Sve sami marionete, korumpirani.
Interese Palestinaca stavio je ispred interesa Egipta i on od Palestinske katastrofe napravio međunarodni politički problem a u početku je to bio samo izbjeglički problem.
Predozirao se. Od 14. godina Nasserove vlasti Egipat je bio u miru samo 4. godine.
Sam se uvukao u građanski rat u Jemenu i tu poslao 70.000 najboljih vojnika i to je trajalo od 1962. godine do rata sa Izraelom. Rat iz 1967. bio je sračunat da se izblamira Nasser. To su mu želili i arapski "prijatelji" i dušmani.
Time je polet arapskog socijalizma splasnuo.
amoninan

#1367 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

jon_jovi wrote:

helem...

To što nije volio druge Arapske vođe imao je i pravo. Sve sami marionete, korumpirani.
Interese Palestinaca stavio je ispred interesa Egipta i on od Palestinske katastrofe napravio međunarodni politički problem a u početku je to bio samo izbjeglički problem.
Predozirao se. Od 14. godina Nasserove vlasti Egipat je bio u miru samo 4. godine.
Sam se uvukao u građanski rat u Jemenu i tu poslao 70.000 najboljih vojnika i to je trajalo od 1962. godine do rata sa Izraelom. Rat iz 1967. bio je sračunat da se izblamira Nasser. To su mu želili i arapski "prijatelji" i dušmani.
Time je polet arapskog socijalizma splasnuo.
Ja sam govorio direktno o AR.
Istina.. On i kralj Fajsal (njega se ne smije zaboraviti) su jedini stavili interese Palestinaca ispred vlastitih znajući za cjenu. Ovaj drugi je to platio i životom.

helem... idemo u off. ba. :D
amoninan

#1368 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

No, Game has just begun
amoninan

#1369 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Image

:D
Cyrax

#1370 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

Mozda su im uvalili one hamvije sto ih tetejcem mozes propucati. :D
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#1371 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Decerto »

Cyrax wrote:Mozda su im uvalili one hamvije sto ih tetejcem mozes propucati. :D
pa sigurno im nisu dali ove zadnje :D a oni ionako danas uglavnom koriste samo ovo.

Image
amoninan

#1372 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Cyrax wrote:Mozda su im uvalili one hamvije sto ih tetejcem mozes propucati. :D
:D

Ne znam za Hamvije.

Znam da im je isporučena varijanta Abramsa M1A1M. 140 je u službi sa ISFom. Najvažnija razlika je u oklopu mensečini, ova verzija nema oplatu od osiromašenog uranija. Ali je opet, zvijer od tenka.

Vatican Says Rebels in Mosul Have Not Harmed Christians, Churches

http://rudaw.net/english/world/17062014
Cyrax

#1373 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

amoninan wrote: :D

Ne znam za Hamvije.

Znam da im je isporučena varijanta Abramsa M1A1M. 140 je u službi sa ISFom. Najvažnija razlika je u oklopu mensečini, ova verzija nema oplatu od osiromašenog uranija. Ali je opet, zvijer od tenka.
Boj ne bije svijetlo oruzje :D
Najvaznija je razlika u posadi. Arap je navik'o T-55 / T-72 da drlja i da napusti vozilo cim ga nesta pogodi makar i neosteceno bilo.
swanfilter

#1374 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by swanfilter »

Jedna stvar me vec prilicno vremena zanimala i citajuci zadnju stranicu, sjetih se .. Uglavnom, zacetnici Panarabizma i Arapskog nacionalizma, Zaydan i Michel, bili su, zamimljivo, iz Pravoslavnih porodica. U cemu je fazon? Da li je razlog vece zanimanje po zapadnim autorima, idejama, ideologijama i događajima? Da li je u pitanje bolje razumijevanje moderne misli? Za razliku od Arapa muslimana ... Ili je sve puka slucajnost ... Hvala.
amoninan

#1375 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Cyrax wrote:
amoninan wrote: :D

Ne znam za Hamvije.

Boj ne bije svijetlo oruzje :D
Najvaznija je razlika u posadi. Arap je navik'o T-55 / T-72 da drlja i da napusti vozilo cim ga nesta pogodi makar i neosteceno bilo.
Joj čovječe onih T72, i letećih kupola, šta je ono. Slušao sam priče u dokumentarcima o Pustinjskoj Oluji, kako bi letile po 100m u zrak... Al nigdje slika da potvrdi, do Sirije. Šta je ono ba? Jel im municija u blizini kupole il šta, pa se ono dešava onako često?

A za Abramse su ih 3 godine obučavali. Pa sad..
Vidio sam u toku još rusvaja u Anbaru početkom godine 5-6 slika uništenih Abramsa. A mensečini po slikama, insurdženti su koristili samo Konkurse. A taj DU oklop bi trebao biti imun na taj ATGM..
Post Reply