jon_jovi wrote:amoninan wrote:jon_jovi wrote:
Sva sreća pa je ostao u zapečku, mislim na taj Islam kakav je u interpretaciji danas. Da se ovako razmišljalo prije 50. godina Suecki kanal bi bio Engleski a Alžir bi bio Francuska kolonija. Šta su to ta Muslimanska Braća i slični sigmatici učinili za Arape i njihovu dobrobit?
Nasser, odnosno "Slobodni oficiri", nikad ne bi došli na vlast bez pomoći tadašnjeg MBa. To je bio zajednički poduhvat. Da ne ulazimo sad u detalje itd.. MB je i nastao kao anti-kolonijalni pokret, i najstarija takva organizacija u arapskom svijetu

To neka vrsta koalicije SDA - SDP.
Čitajući Sadata nisam stekao baš takav utisak.
Nasser je vodio rat sa Englezima, Francuzima i Izraelcima istovremeno i uspješno. Pa šta biste vi još htjeli?
Jok. Ukratko. MB je imao jako razvijenu mrežu špijuna na nacionalnom nivou, u administraciji, vojsci itd... I Imali su potporu ulice, da bi Nasser i puč dobio podršku masa bilo je porebno da MB i el Bena aminuju to. S druge strane, Slobodni oficiri, odnosno vojska... mislim, znamo šta je njihova zadaća bila.
Eh.. problem između Nassera i MB, kao usotalom i svih njegovih ostalih bivših saveznika, je sam Nasser. Čovjek nij eželio da djeli vlast, ni s kim. Krallj svih arapa - kompleks od kojeg su u biti patili svi ti arapski lideri.
On je razje.bao i Arapsku republiku... SIrijski ba'athisti (nemojte ih mješati s Hafezom, odnosno Assadistima ) pristali na sve njegove uslove, rasformirali partiju - ratlog koji je Nasser naveo je "ne trebaju nam više partije svi smo mi pan-arabisti i to. Još ga i postave na mjesto predsjednika.
Ali ni to nije bilo dovoljno... ubrzo je poečla čista sirijskih batista, sirijski oficiri su penzionisani ili poput Hafeza i ekipe prebačeni u Egipat, eto samo da postoje...ubrzo je vojno-obavještajni aparat bio gotovo u potpuno u rukama Egipćana i Nasseru odanih ljudi.. I naravno... nije dugo trebalo Sirijcima da skontaju da im se sprema isto što i birvaktile MBu.. da ih Nasser u biti vidi samo kao konkurente, prijetnjom koje treba eliminisati, a ta Arapska republika i slogani u praksi pupa hava.
Znamo šta se dalje desilo..
Sad mi pade napamet detalj i za Palestinu, odnosno Arafata. Kad se osnovao Fatah, odnosno pojavio Arafat, koji nije htio da bude proxy Egiptu, ni u biti nijednom režimu. A Nasser se u taj vakat vidio i buduim kraljem Palestine. Tadašnji Nasserov obavještajni aparat je počeo širiti glasine kako je Arafat agent CIAe. Glasina koja se evo i 50 godina poslije održala. Pa ako se neko pit'o odakle ista potiče, eto mu odgovora. Kasnije se dohavizo, i postao jedan od iskrenijih prijatelja Arafata i PLO-a. U poređenju sa Hafezom, sigurno.
helem...
nije loš Nasser bio, al' daleko i od ideala. Zabrljo je i on masu stvari.