Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ned071
#1351 Re: Automobilizam - All about
nazalost, razumijemo se jbg...
- _mufljuz_
#1352 Re: Automobilizam - All about
ima ih koji imaju € pa znaju investirat strahobalno dobro
-
goran16v
#1353 Re: Automobilizam - All about
Sta mislis da li vlasnik ovog Ford Falcona V8 tj replike V8 interceptora svaki dan koristi taj auto ili se vozika u necem bezlicnom i savremenom?
- Ned071
#1354 Re: Automobilizam - All about
sta bi bilo kad bi bilo
da imam novaca i vremena, bitangu pod ruku pa na posao. napravio bih sebi jednu staru kareru, jednu staru trojku kockicu i jednog wranglera. al puste zelje, pusti snovi jbg
da imam novaca i vremena, bitangu pod ruku pa na posao. napravio bih sebi jednu staru kareru, jednu staru trojku kockicu i jednog wranglera. al puste zelje, pusti snovi jbg
- _mufljuz_
#1355 Re: Automobilizam - All about
ja imam auto za koje mogu reci da nije za svaki dan jer sam juce 2 puta opalio u rupu pokrivenu vodom - za BIH nije auto nego nesto sa gusjenicama....goran16v wrote:Sta mislis da li vlasnik ovog Ford Falcona V8 tj replike V8 interceptora svaki dan koristi taj auto ili se vozika u necem bezlicnom i savremenom?
-
goran16v
#1356 Re: Automobilizam - All about
Ne trebas biti bas Nostradamus. Prije svega moras da uzmes u obzir da se danas auta rashoduju ne zbog dotrajalosti i teh. ispravnosti nego zbog cijene njihove ekspoatacije (eko norme, strogost teh. pregleda itd). Nekad su se auti krpili dok ne ispuste dusu, danas se ispravni auti salju na otpade i pod presu. Buduci da kod nas nema tog faktora mi smo najbpkji indikator.mali_milojica wrote:Bas me zanima koliko ce se danasnji auti voziti kad budu imali 40 godina,a koliko ce ih zavrsiti kao lafete,blatobrani,lampe,drzaci za zavjese,serpe,stolice i ostali namjestaj
Prosjecna starost auta u BiH je 18,6 god, sto znaci da je jako veliki broj auta koji su stari 25 -30 god (sva sila Golfova 2, Mercedesa 190, 124-ki, Passata lubenicara, BMW-a kockica, T3 kombija, Audia 80, Kadetta, Renaulta 5 itd). Sad vrati film unazad...
Ja se sjecam da u mom naselju uoci rata na svakih 100 auta su bila svega 2 stara 20 god (71. god) godiste, jedan Sunbeam, jedna Buba i mozda neka Skoda 110L, GS, R-4, tako nesto, a onih starih 30 god (61. god) je bilo 0 od 100. Tad su vec Z101 Comforti i Mediterani su bili daleko rjedji od GTL-ova i Skala, a starost voznog parka se kretala od 0 do 15 god startosti, sto znaci od druge 1/2 '70-ih do pocetka rata. Zamisli sad da je vecina auta stara od 2000 naovamo, a da je sve ostalo ispustilo dusu!
- Bakir1
#1357 Re: Automobilizam - All about
mislim da je najveca razlika u 30 godina paralelnog gledanja sto su auta danas kao i pasteta, ima svoj rok trajanja, bio on odredjen kilometrazom ili godinama on ima svoj rok trajanja.
karoserija ce istruhnuti u starog auta ali motor nece umrijeti, sto se ne bi moglo reci za danasnje aute...
rekao sam to davno i opet cu reci, auti su prije bili bolji, kao i ljudi koji su ih vozili
karoserija ce istruhnuti u starog auta ali motor nece umrijeti, sto se ne bi moglo reci za danasnje aute...
rekao sam to davno i opet cu reci, auti su prije bili bolji, kao i ljudi koji su ih vozili
-
goran16v
#1358 Re: Automobilizam - All about
Nema to veze sa osjetljivoscu i cijenom odrzavanja, *ebes to, zamjenis, popravis, platis i goni dalje, nego sa sigurnoscu._mufljuz_ wrote:ja imam auto za koje mogu reci da nije za svaki dan jer sam juce 2 puta opalio u rupu pokrivenu vodom - za BIH nije auto nego nesto sa gusjenicama....goran16v wrote:Sta mislis da li vlasnik ovog Ford Falcona V8 tj replike V8 interceptora svaki dan koristi taj auto ili se vozika u necem bezlicnom i savremenom?
Kako ce moj auto "sa dusom" nominalno za klasu veci, ali gumama 175/70 R13 ili 185/60 R14 sa medjuosovinskim razmakom od 2563 mm, tragom tockova 1399 mm i koji je tezak 1100 kg biti sigurniji i udbniji od za klasu nize konfekcijske Octavie na gumama 195/55 R15, sa 2 cm duzim medjuosovinskim razmakom i 15 cm sirim tragom tockova i 235kg vecom tezinom?????
-
goran16v
#1359 Re: Automobilizam - All about
Osim sto se motor dana smatra potrosnim materijalom pa dok imas ostatak auto imas i auto, ne bih se slozio sa ovim zadnjim. Pogledaj svoj sluzbeni auto, pogledaj koliko je star, koliko je presao i u kakvom je opstem stanju, a onda pitaj starije u kakvom su stanju bili njihovi "bolji" automobili poslije toliko god i km, koliko su puta isli limaru na krpljenje i mehanicaru na popravak i osvjezenje motora. Pri tome nemoj uzimati u obzir Mercedese, Volvove i sl, nego auto srednje klase tipa Opel Ascona, Ford Taunus, Renault Fiat 125, Peugeot 504/505 i sl.Bakir1 wrote:mislim da je najveca razlika u 30 godina paralelnog gledanja sto su auta danas kao i pasteta, ima svoj rok trajanja, bio on odredjen kilometrazom ili godinama on ima svoj rok trajanja.
Ja se sjecam da su poslije 7 god na ocevom Renaultu 12 (75 god). rupe po blatobranima bile da si mogao ruku provuci, a da je vec jednom bio farban prije toga.
Last edited by goran16v on 26/01/2015 14:44, edited 1 time in total.
- Bakir1
#1360 Re: Automobilizam - All about
moj sluzbeni nize kvarove, nije to bas tako idealno, svaka zamjena ulja je jedno rame, ali svaka, injektori, turbina, bilo je toga, poceo je truhnuti to je najnovije tamo gdje ne bi ni kadet poceo....
kod starijih nemas uvid u kilometrazu bas uvijek pravu, ja "poznajem" par auta koliko sam i sam star, neupitno da se o istima vodi briga, ali isto tako neupitno da ce ici i kada upola mladji stanu
kod starijih nemas uvid u kilometrazu bas uvijek pravu, ja "poznajem" par auta koliko sam i sam star, neupitno da se o istima vodi briga, ali isto tako neupitno da ce ici i kada upola mladji stanu
-
goran16v
#1361 Re: Automobilizam - All about
Naravno da se kvari, niko to ne spori, ali raspitaj se kakvo bi mu stanje bilo sa toliko god starosti toliko km, ali prije 30 god! Ne govorimo mi ovdje o pazi-mazi autima nego autima koja se svakodvendno koriste i prosjecno odrzavaju.Bakir1 wrote:moj sluzbeni nize kvarove, nije to bas tako idealno, svaka zamjena ulja je jedno rame, ali svaka, injektori, turbina, bilo je toga, poceo je truhnuti to je najnovije tamo gdje ne bi ni kadet poceo....
- Bakir1
#1362 Re: Automobilizam - All about
mozemo li reci da su tada i majstori bili slabiji?
dovoljno je proci po otpadima silinim, mislis da si igdje mogao vidjeti recimo audija 200 na otpadu, koliko se sada moze vidjeti audija A6 2010 i mladje?
neki dan na otpadu u sanskom mostu dva passata b7
dovoljno je proci po otpadima silinim, mislis da si igdje mogao vidjeti recimo audija 200 na otpadu, koliko se sada moze vidjeti audija A6 2010 i mladje?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1363 Re: Automobilizam - All about
Prije su ljudi cuvali auto kao nekretninu,danas su auta postali kao mobiteli. Kapitalizam i konzumerizam. Marketing i reklame te podsvjesno stalno tjeraju daj novo,daj novo.
- Bakir1
#1364 Re: Automobilizam - All about
ma rekoh suvislo je o tome naglabati, isti goran da ne misli tako ne bi imao nepokretninu od 30 godina, mozda ce neko za 30 godina skupljati oktavije i pasate sta znas 
- johntra
- _mufljuz_
#1366 Re: Automobilizam - All about
smijesno zacijenjeno vala.... ko da je Tributto Ferrari....johntra wrote:Ovo bi meni trajalo sljedećih 40 godina...![]()
http://www.pik.ba/artikal/15462819/fiat-500-abarth/
Last edited by _mufljuz_ on 26/01/2015 15:13, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#1367 Re: Automobilizam - All about
Ja se nikako ne bih slozio da su nekad auta bila kvalitetnija. Danas su kvalitetnija nego ikad prije.
Nije realno porediti benzinca 4-cilindrasa na kojem se realno nema sta pokvariti, i moderni turbo-dizel, koji ima jako osjetljive dizne, turbinu, EGR, itd, gdje je cilj da auto ide sto bolje a trosi sto manje i ima Euro 5/6. Ista stvar s turbo-benzincem. Prije je 100 konja bio motor 1.6, 16 ventila, elasticnost nikakva, potrosnja 8-9 u prosjeku, Euro 3. Danas , 15 godina poslije, 100 konja je motor 1.0, puno vise obrtnog momenta nego prije, potrosnja dva litra manja, Euro 5/6. Naravno da to dolazi s cijenom, tj. vise osjetljivih komponenata. I opet takvi motori prelaze 400-500 hiljada hladno a da im potrosnja ne skoci za 3 litra, da im ubrzanje ne poveca za 5 sekundi itd itd. Primjer, dizel 140 konja, presao 320 hiljada, potrosnja 6.6 prosjek, prosjek brzine preko 110 km/h. U autu teskom preko tonu i po idalje ima ubrzanje ispod 10 sekundi.
Danas auta imaju rok trajanja ne zato sto su nekvalitetna, nego sto tehnologija grabi ogromnim koracima naprijed. O motorima sam pisao iznad, a tu je i sigurnost i generalno veliki napredak, posebno u kvalitetu izrade. Realno u prosjecnom autu 2010. imas gotovo kvalitet premiuma 2003.
Kod nas je naravno o ovome bespredmetno pricati kad prosjecno auto vrijedi 7-8 hiljada. Kod nas su jos standard atmosferski benzinci, euro 3.
Nije realno porediti benzinca 4-cilindrasa na kojem se realno nema sta pokvariti, i moderni turbo-dizel, koji ima jako osjetljive dizne, turbinu, EGR, itd, gdje je cilj da auto ide sto bolje a trosi sto manje i ima Euro 5/6. Ista stvar s turbo-benzincem. Prije je 100 konja bio motor 1.6, 16 ventila, elasticnost nikakva, potrosnja 8-9 u prosjeku, Euro 3. Danas , 15 godina poslije, 100 konja je motor 1.0, puno vise obrtnog momenta nego prije, potrosnja dva litra manja, Euro 5/6. Naravno da to dolazi s cijenom, tj. vise osjetljivih komponenata. I opet takvi motori prelaze 400-500 hiljada hladno a da im potrosnja ne skoci za 3 litra, da im ubrzanje ne poveca za 5 sekundi itd itd. Primjer, dizel 140 konja, presao 320 hiljada, potrosnja 6.6 prosjek, prosjek brzine preko 110 km/h. U autu teskom preko tonu i po idalje ima ubrzanje ispod 10 sekundi.
Danas auta imaju rok trajanja ne zato sto su nekvalitetna, nego sto tehnologija grabi ogromnim koracima naprijed. O motorima sam pisao iznad, a tu je i sigurnost i generalno veliki napredak, posebno u kvalitetu izrade. Realno u prosjecnom autu 2010. imas gotovo kvalitet premiuma 2003.
Kod nas je naravno o ovome bespredmetno pricati kad prosjecno auto vrijedi 7-8 hiljada. Kod nas su jos standard atmosferski benzinci, euro 3.
- johntra
#1368 Re: Automobilizam - All about
Isplativije nego kad je bio nov, u svakom slučaju..._mufljuz_ wrote: smijesno zacijenjeno vala....
- _mufljuz_
#1369 Re: Automobilizam - All about
ja sam mislio na to da je ipak preskupjohntra wrote:Isplativije nego kad je bio nov, u svakom slučaju..._mufljuz_ wrote: smijesno zacijenjeno vala....
neka cijena oko 30 je ok....
-
mefistofilis
#1370 Re: Automobilizam - All about
a jbg, dok ga uvezes, dok platis sve dadzbine dodje to u milju maraka sve
- johntra
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1372 Re: Automobilizam - All about
Jbg sad. Ovako godiste i esse esse verzija sa ovoliko km nema ispod 15k €_mufljuz_ wrote:ja sam mislio na to da je ipak preskupjohntra wrote:Isplativije nego kad je bio nov, u svakom slučaju..._mufljuz_ wrote: smijesno zacijenjeno vala....![]()
neka cijena oko 30 je ok....
A gdje su haraci
-
goran16v
#1373 Re: Automobilizam - All about
Ne mozes porediti ta vremena tako da ne mozes porediti ni majstore. Prije svega sto je tad bilo puno teze doci do auta. Nikad nije bilo jeftinije kupiti (a samim time i baciti na otpad) nego ovih godina. Sad sa 800-1000 KM mozes kupiti kakav mali mezarcic i to da je reg. koji mjesec, ranije za te pare nisi mogao kupiti apsolutno nista. Zato su se auti nekad krpili i pravili dok apsolutno ne ispuste dusu, a usput kupis jos jednog za dijelove. Moj prijatelj je majstor starog kova pred penziom kaze sad je jeftinije i njemu i musteriji da se nesto mijenja, a ne da se popravlja.Bakir1 wrote:mozemo li reci da su tada i majstori bili slabiji?
Osim toga nije bilo stvari tipa kasko i garancija, leasing pa ga kao danas, kad ga ukradu i nadju, kad ga slupas ili zgazis 1/2 miliona bacis na otpad, nego se popravljalo, izvlacilo, peglalo, od 3 sastvaljao jedan.
Da ne ide u varijacije na temu da su ta 2 B7 stari mozda vec 4 god, da su bili sluzbeni na leasingu sa 400-500k km na satu, da su se isplatili i leasingu i korisniku i da nije bilo dileme da li ovoga rashodovati i uzeti novog ili popravljati.
-
goran16v
#1374 Re: Automobilizam - All about
Ja nemam nepokretninu od 30 god zato sto mislim da je bolja od nove pokretnine, nego zato sto mi je cejf imati stari auto, a kad bi ga poceo svakodnevno voziti raspao bi se u rekodnom roku, i pri tome bih se *ebavao sa manjom udibnoscu, bez servo volana, klime, ABS-a, el. prozora, cent. brave - ja tu nemam nikakvih iluzija.Bakir1 wrote:ma rekoh suvislo je o tome naglabati, isti goran da ne misli tako ne bi imao nepokretninu od 30 godina, mozda ce neko za 30 godina skupljati oktavije i pasate sta znas
Upravo zato sto je kvalitet znatno bolji danas niko ne skuplja aute stare 30 god da ih cuva kao nekretnine nego ih kupuju za male pare za svakodnevnu upotrebu jer ih ima puno. Iz istog razloga ih nece skupljati ni za narednih 30.
Mozda nisi obracao paznju ili se ne sjacas, ali cu napisati jos jednom cega se ja sjecam, u mom naselju prije rata su na parkingu od 100-njak auta mozda jedan ili dva bili stariji od 15 god (to je neko 76. godiste na starije), danas je na mom parkingu od 30 auta haman 1/2 starija od 15 god (2000. i starije). Kad uzmes u obzir da se do auta nekad puno teze dolazilo standard i bolju kupovnu moc, a ne dugotrajnost auta, kao razlog za to mozes eliminisati
- golfiista
#1375 Re: Automobilizam - All about
Argumentovano pisati na ovom forumu je Sizifovog starog posao. Dakle, džaba se trudiš.