Ma znam, ali zelja da podjelim tu sliku je bila jaca od mene. Halalite.Towelie wrote: Ovo se veze za krscanstvo. Islamska verzija price o Nuhovoj ladji je drugacija.
Islam - pitanja i odgovori
- ćiribiribela
#1351 Re: Islam - pitanja i odgovori
- jasko_ba
#1352 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima li ovo smisla?Towelie wrote:Ovo se veze za krscanstvo. Islamska verzija price o Nuhovoj ladji je drugacija.
Nakon što je Bog poslao Nuha, da opominje svoj narod da se klone loših djela i nasilja jednih prema drugima, i da se klone Politeizma i da se vrate obožavanju jednog Boga, kaže se da je bezuspješno to radio 950 godina (po islamskom vjerovanju prijašnji narodi su bili viši i duže su živjeli nego moderni čovjek).
Nakon toga dolazi naredba Nuhu da gradi lađu u koju će dovesti po par od svake životinje. On i malobrojna zajednica vjernika (72 muškarca i žene) počinje taj veliki projekat.
Ibn Abbas kaže da je lađa bila duga hiljadu i dvije stotine aršina (1 aršin je 68 cm), široka šest stotina aršina. Imala je tri sprata a sa gornje strane je bila zaštićena pokrivačem.
A po krscanstvu

-
zijancer
#1353 Re: Islam - pitanja i odgovori
not bad idea :punaustazzzuba:
prevedi, nalijepi sliku i objavi
prevedi, nalijepi sliku i objavi
- kritichar
#1354 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma kakvi, ne interesuje te, samo iz oka ne možeš izvaditi trn zvani šejhul-islam Ibn Tejmijjezagortenej wrote: ne samo da ćeš je upotpuniti, nego ćeš nabrojati preko 73 skupine, ali ne smiješ jer ćeš morati priznati da je hadis izmišljen samo iz razloga da bi se jedna skupina proglasila spasenom, zato ga ibn tejmija forsira. ako kazes da je to ehlu sunne wel dzem'a, pa i oni su se podijelili u skupine. znaci, ostaje samo ibn tejmijina skupina kao "spasena".
a koliko ima skupina kod šija, bujrum istrazuj, mene to ne interesuje, ti se bavis njima, a ne bavis sobom.
ehlul sunne wel dzem'a je skupina koja slijedi sunet i zajednicu (prve generacije), podjele unutar toga, na pravne škole, nisu prave podjele
- kritichar
#1355 Re: Islam - pitanja i odgovori
kolko ih je bilo oko 700te godine, jer se u hadisu kaže "su se podjelili", a "ne podijelit će se"AleksoMKD wrote:Hriscani su podeljeni na puno vise od 73 grupe. Samo u americi ih ima stotine, ako ne i hiljade.kritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
Jevreji su se podijelili na 71 ili 72 skupine; kršćani su se podijelili na 71 ili 72 skupine. Moj Ummet će se podijeliti na 73 skupine (firka)!
- AleksoMKD
#1356 Re: Islam - pitanja i odgovori
OK, ali pingvini ne bi uopste trebali da se popnu na ladju.
Oni i tako mesecima plivaju u okeanima i love ribu bez da izlaze na kopno.
Al, kako su Juznoamericki puzevi preplivali Atlantik i prepuzili pustinju?
Kako god, ova prica o potopu je kopija potopa koji se spominje u Epu o Gilgameshu koji je sam inspiriran potopom iz Akadskog epa o Astrahasisu gde bogovi (mnozina) resavaju da podave deo covecanstva.
Cca 1800 godina pre nove ere.
Jevreji preuzeli mit i ubacili u svoje svete spise oko 500-600 godina pre nove ere i eto, sad imamo odrasle ljude (u tebe gledam Ameriko) koji veruju da su kenguri iz Australije doskakali do Bliskog Istoka i nazad.
- kritichar
#1357 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovaj hadis nije juče nastao, postoji sened, lanac prenosilaca koji vodi sve do izvora i na osnovu čega se ocjenjuje ispravnostGAU8 wrote:Nije nikakva umjetnost reći "znali smo" NAKON što se nešto dogodi.kritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
Jevreji su se podijelili na 71 ili 72 skupine; kršćani su se podijelili na 71 ili 72 skupine. Moj Ummet će se podijeliti na 73 skupine (firka)!
Onda su i Nadrealisti pogodili sve u bobu, hajmo se klanjati Đuri Neletu i Zenitu
Odakle se samo izvlače ove cifre da mi je znati..
- ćiribiribela
#1358 Re: Islam - pitanja i odgovori
AleksoMKD wrote:sad imamo odrasle ljude (u tebe gledam Ameriko) koji veruju da su kenguri iz Australije doskakali do Bliskog Istoka i nazad.
- Towelie
#1359 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije od svake zivotinje koja je postojala na svim kontinentima, nego na tom lokalnom nivou gde je Nuh ziveo. Isto se odnosi i na potop.jasko_ba wrote:Ima li ovo smisla?Towelie wrote:Ovo se veze za krscanstvo. Islamska verzija price o Nuhovoj ladji je drugacija.
Nakon što je Bog poslao Nuha, da opominje svoj narod da se klone loših djela i nasilja jednih prema drugima, i da se klone Politeizma i da se vrate obožavanju jednog Boga, kaže se da je bezuspješno to radio 950 godina (po islamskom vjerovanju prijašnji narodi su bili viši i duže su živjeli nego moderni čovjek).
Nakon toga dolazi naredba Nuhu da gradi lađu u koju će dovesti po par od svake životinje. On i malobrojna zajednica vjernika (72 muškarca i žene) počinje taj veliki projekat.
Ibn Abbas kaže da je lađa bila duga hiljadu i dvije stotine aršina (1 aršin je 68 cm), široka šest stotina aršina. Imala je tri sprata a sa gornje strane je bila zaštićena pokrivačem.
A po krscanstvu
- Towelie
#1360 Re: Islam - pitanja i odgovori
Heh...pa krscanska verzija potopa i jeste uzrok stvaranja ovih saljivih slika sto nam ih daruje ciribiri.AleksoMKD wrote:OK, ali pingvini ne bi uopste trebali da se popnu na ladju.
Al, kako su Juznoamericki puzevi preplivali Atlantik i prepuzili pustinju?![]()
Kako god, ova prica o potopu je kopija potopa koji se spominje u Epu o Gilgameshu koji je sam inspiriran potopom iz Akadskog epa o Astrahasisu gde bogovi (mnozina) resavaju da podave deo covecanstva.
Jevreji preuzeli mit i ubacili u svoje svete spise oko 500-600 godina pre nove ere i eto, sad imamo odrasle ljude (u tebe gledam Ameriko) koji veruju da su kenguri iz Australije doskakali do Bliskog Istoka i nazad.
- irac300
#1361 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma sve te civilizacije sa Bliskog Istoka su prepisivale jedna od druge. Sve je krenulo od Sumera, od njih preuzeli Babilonci, Asirci, Židovi...pa sve do Muhe. Kada udrobiš toliko mitova i legendi kroz hiljade godina, dobiješ ovakve nakaradne religije danas.AleksoMKD wrote:OK, ali pingvini ne bi uopste trebali da se popnu na ladju.
-
statixx
#1362 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sve sami plagijati, slicno je i sa dirljivom pricom o napustenom Mojsiju koji je pronadjen dok je plutao rijekom e.g. Sargon iz Mezopotoamije, napušten-pronadjen-postao kralj.AleksoMKD wrote:OK, ali pingvini ne bi uopste trebali da se popnu na ladju.
-
statixx
#1363 Re: Islam - pitanja i odgovori
Druze ne zavaravaj se, progutao bi ti i ovu verziju u sekundi, samo da je u Kuranu.Heh...pa krscanska verzija potopa i jeste uzrok stvaranja ovih saljivih slika sto nam ih daruje ciribiri.
- S4mpion
#1364 Re: Islam - pitanja i odgovori
5 0 5 wrote:ja mislim da je to zato sto se urednistvo boji muslimana. drugim rijecima, da im neko ne baci bombu. dok se ateista niko ne boji, pa ih se moze gurati u zapecak. ali eto, i to govori nesto i o danasnjim muslimanima i o ateistima. a i o urednistvu klixa.irac300 wrote:Kako god okreneš, koja god tema je u pitanju, bilo na podforumu filozofije ili religije, stalno jedne te iste stvari. I daj, otključajte nam temu Ateizam, eno i onaj na filozofiji još zaključan. Nema smisla stvarno, samo se teme o ateizmu zaključavaju.
5 0 5 wrote:i prije. mozda od kad je musliman digao policijsku stanicu u zrak. ili kada je musliman pucao nasumice po narodu kod americke ambasade. ili kada je musliman zaklao svoju majku. ili kada je musliman ubio oca djevocice koju nije dao manijakalnom vjerniku za zenu.GAU8 wrote: Nakon prozivke NIN-a od SAFF-a, skontali su na klix-u da je vrag odnio šalu.
ne mozes reci da nema opravdanja za strah (ili opreznost). jebes slobodu govora.
Niko i ništa.5 0 5 wrote: ne znam. najboje je pitati moderaciju. ako se tema razumije kao provokatorska, onda se zna ko provocira. ja mislim da je ipak politika. u danasnje vrijeme muslimani su toliko agresivni i spremni na svakakvu vrstu zlocina. niko ne zeli rizikovati da im zbog pisljivog komentara na forumu neko izmasakrira radnike. i to razumijem. iako ne opravdavam. na temi o siriji imas grupu ljudi koji pod jednim imenom sire najprljaviju propagandu sa ciljem regrutovanja novih supljoglavaca u teroriste, ali ih niko ne dira. jer navodno postuju pravila foruma.
sto je najsmijesnije. o temi na ateizmu najvise se prica o islamu i muhamedu. naravno, najaktivniji su muslimani. kada se malo zakuha, onda se tema zakljuca i to je to. umejsto da se trolovi sklone i tako uvede red. no, ko sam ja da uredjujem klix forum.
- AleksoMKD
#1365 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znam towelie, ali ne mozes a da ne primetis kako je sve prepisivano od stsrijih naroda i prilagodjavano potrebama. Jevreji su za vreme izgnanstva u Babilonu prvi put pricu o potopu vezali za monoteizam.Towelie wrote: Heh...pa krscanska verzija potopa i jeste uzrok stvaranja ovih saljivih slika sto nam ih daruje ciribiri.
- kritichar
#1366 Re: Islam - pitanja i odgovori
ma ko bi se bojao ateista, papčari sve do jednog

-
statixx
#1367 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne ne, to su sve iskrivljene verzije, a kako nesto moze biti iskrivljena verzija necega sto je pisano kasnije treba pitati vjernike.Ma sve te civilizacije sa Bliskog Istoka su prepisivale jedna od druge. Sve je krenulo od Sumera, od njih preuzeli Babilonci, Asirci, Židovi...pa sve do Muhe. Kada udrobiš toliko mitova i legendi kroz hiljade godina, dobiješ ovakve nakaradne religije danas.
- GAU8
#1368 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dovoljno je da se vjeruje u nevidljiva inteligentna bića i duhove, ne treba dalje tražiti....statixx wrote:Druze ne zavaravaj se, progutao bi ti i ovu verziju u sekundi, samo da je u Kuranu.Heh...pa krscanska verzija potopa i jeste uzrok stvaranja ovih saljivih slika sto nam ih daruje ciribiri.
-
statixx
#1369 Re: Islam - pitanja i odgovori
Neka vjeruje u sta hoce, ali ne mogu licemjerja i plemenskog duha.GAU8 wrote:Dovoljno je da se vjeruje u nevidljiva inteligentna bića i duhove, ne treba dalje tražiti....statixx wrote:Druze ne zavaravaj se, progutao bi ti i ovu verziju u sekundi, samo da je u Kuranu.Heh...pa krscanska verzija potopa i jeste uzrok stvaranja ovih saljivih slika sto nam ih daruje ciribiri.
- GAU8
#1370 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ni ja nemam ništa protiv vjerovanja u bilo šta, sve dok se ne dotiče druge osobe, ili ne nameće drugoj osobi.statixx wrote:Neka vjeruje u sta hoce, ali ne mogu licemjerja i plemenskog duha.GAU8 wrote:Dovoljno je da se vjeruje u nevidljiva inteligentna bića i duhove, ne treba dalje tražiti....statixx wrote:
Druze ne zavaravaj se, progutao bi ti i ovu verziju u sekundi, samo da je u Kuranu.
-
statixx
#1371 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne moze bez toga, jer su mnoga u koliziji sto stvara konkurenciju. Vidis ovaj njegov komentar je cinican jer eto oni u njegovoj grupi ne moraju polagati ovaj besmisleni test pri uclanjivanju.
- GAU8
#1372 Re: Islam - pitanja i odgovori
U svakom slučaju tema je bezveze, jer nisam dobio skoro nijedan odgovor na pitanja koja sam postavio.statixx wrote:Ne moze bez toga, jer su mnoga u koliziji sto stvara konkurenciju. Vidis ovaj njegov komentar je cinican jer eto oni u njegovoj grupi ne moraju polagati ovaj besmisleni test pri uclanjivanju.
Ili ne znaju, ili nema odgovora.
- Kroksica
#1373 Re: Islam - pitanja i odgovori
Halali, a sta si pit'o?GAU8 wrote:U svakom slučaju tema je bezveze, jer nisam dobio skoro nijedan odgovor na pitanja koja sam postavio.statixx wrote:Ne moze bez toga, jer su mnoga u koliziji sto stvara konkurenciju. Vidis ovaj njegov komentar je cinican jer eto oni u njegovoj grupi ne moraju polagati ovaj besmisleni test pri uclanjivanju.
Ili ne znaju, ili nema odgovora.
- jasko_ba
#1374 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa koja je sad verzija tacna, ako skoro svaka nesto drugacije tumaci?Towelie wrote:Nije od svake zivotinje koja je postojala na svim kontinentima, nego na tom lokalnom nivou gde je Nuh ziveo. Isto se odnosi i na potop.
- Plavo-bijeli
#1375 Re: Islam - pitanja i odgovori
Postoji li i jedan validan dokaz da je Poslanik s.a.w.s bio nepismen ?