parangal_ wrote:
sto je alija bio tudjmanovo cvijece? sta je falilo jugoslaviji? u cemu je razlika?
Sta je falilo Jugoslaviji? Prva adresa za ovo pitanje je SK Srbije, Milosevic i sljedbenici. Zatim albanski nacionalisti i HDZ na celu sa Franjom Tudjmanom. Bosnjaci su bili zadnji ti koji su rusili Jugoslaviju. Jednostavno su morali koliko toliko da se prilagodjavaju velikosrpskom i velikohrvatskom rusenju Jugoslavije. Za srpsko-hrvatske soviniste su Bosnjaci predstavljali kusur u njihovom komadanju Jugoslavije, koje je pocelo u Karadjordjevu.
Dušan Bilandžić, "Memoari"
10. IV. 1991.
Iznenada me telefonski zove predsjednik Tuđman, rekavši da je to četvrti poziv. "Ne", rekoh, ""zvao si me samo jedanput". "Nisi me razumio, dođi mi na razgovor pa ću ti sve objasniti." U prijateljskom tonu kaže kako je ovo četvrti put da me hoće angažirati u neku misiju. "Znaš, prvi poziv bio je 1958. kada sam te doveo u Generalštab JNA, drugi poziv bio je 1967. kada si me naslijedio na dužnosti direktora Instituta, treći poziv bio je izbor u Predsjedništvo Republike, a sada se radi o četvrtom pozivu."
Naime, objašnjava mi Tuđman, u Karađorđevu je 25. III. 1991. godine postignut načelni dogovor s Miloševićem o podjeli BiH. Bez potpunije elaboracije toga sporazuma, mogao sam zaključiti da bi Tuđman želio granice Banovine Hrvatske iz 1939.
Znam da je Tuđman već 1964., dakle prije 37 godina, pohvalno pisao o sporazumu Mačeka i Cvetkovića. O istoj ideji Tuđman mi je govorio 1988., dakle, prije četiri godine.