Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
E hvala ekipa.
Za ulje ću očigledno morati potražiti dodatne informacije, jer vidim da se po tom pitanju razlikuju mišljenja.
Za navigaciju sam vidio par oglasa, pa vidjećemo. Nisam još skontao je li kod mene sd card ili na čemu su već mape. Kontam ako su na SD kartici, kupim od njega mape i umetnem karticu, ne znam ima li neka posebna instalacija, pa da moram trpiti to eventualno tersanje?
Što se tiče krađe sjedišta, planiran je kasko bar prvu godinu, a za dalje ćemo vidjeti.
U vezi velikog servisa, piše 120.000 milja ili 10 godina, ali dobro, vidjećemo još. Koliko je para otprilike taj veliki servis u ovlaštenom kad su/nisu akcije?
Nemoj druze ni slucajno Quartz 9000 u taj motor. Rizikujes dosta stvari zbog 20-25 KM po servisu koji je uglavnom godisnji.
Obavezno Quartz Ineo. Nije samo FAP filter u pitanju, tom motoru je osjetljiv i EGR i putevi ulja prema turbini i itekako mu valja ulje s manje produkata izgaranja, tj. manje sulfatnog pepela. A pogotovno sto taj motor ima FAP cija je osjetljivost kod HDI motora isto iznad prosjeka.
Sto se tice velikog servisa, za taj motor je mislim 180 k ili 5 godina. Neki tvrde i 240 k. Ja bih sacekao da auto napuni 5 godina i zamijenio. To je minimum. Ne bi trebao bacati 500 maraka radeci veliki servis na 4 godine starom autu koje je jedva prebacilo 100 k. Sad ide zima, bolje te pare ulozi u dobre gume. Kod brata je HDI 90, ima 150 k i star je 7 godina, tek sad misli raditi veliki servis. Ja sam na svom prethodnom autu zupcasti zamijenio nakon 14 godina (100 k km).
Vrijeme za veliki servis ne određuje samo kilometraža već i starost. Stoga je tih 14 godina potpuna ludost. Već nakon 5 gumeni dijelovi značajno gube elastičnost.
14 godina? Uh to je veci rizik nego prditi uz proljev...
Ako ne znate kako, ima preporuka proizvodjaca. Ako ne znate da li je mijenjano, uradite odmah.
Kod mene je preporuka bila 100 k km bez obzira na starost. To je doslo nakon 14 godina. Motor ziv zdrav. Zupcasti remen nije obicna guma. I ne treba da bude elastican jer se elasticnoscu dobije na rastezljivosti, a to ovdje ne zelimo jel. Masa auta proizvedenih u 80-im i 90-im nisu imala vremensku granicu zamjene zupcastog remena.
Prema tome, i ja kazem treba se drzati preporuke proizvodjaca. To je kod 1.6 HDI motora 240 k km ili 10 godina. 180 k km pri teskim uslovima. Ja bih mijenjao na 150-160 k jer su kod nas teski uslovi, a bolje biti siguran.
Opet, mijenjanje poslije 4 godine i 100 k km je paranoja i zelja servisa za zaradom. To nije ni pola propisanog intervala.
Ja sam jednom kupio polovno auto i nisam odmah uradio veliki servis, puko remen, 16 ventila fasovalo stete 1000 i kusur... i od tad da je presao 30.000 ako kupim polovnjaka ja remen mjenjam.
I nemoj nasjesti na mehaničarsku šuplju, kad ga ko fol gleda kakav je remen ono bez skidanja i kaže dobar je haman nov.... Do sad sam uradio 4-5 velikih servisa i na svakom je vanjska strana remena bila glanc nova, bez i jedne pukotine, dok je sa druge strane druga prica, između svakog zupca po par pukotina....
edit: ne znam kako je kod modernih auta, ali kod vecine starih se može vidjeti manji dio tog remena bez skidanja vecih dijelova....
Kad se pritisne ovo dugme za servis, pokazuje neku kilometražu. Da li ona pokazuje koliko je pređeno kilometara od zadnjeg servisa ili koliko je još ostalo do sljedećeg servisa (ako je resetovano na zadnjem servisu)?
Mislim da je to kod sviju isto, tj. pokazuje koliko je ostalo do sljedeceg servisa, ali posto znamo da Citroen voli mimo svih, sacekajmo nekog ko ima takvo auto.
Sala mala, 99% koliko je ostalo do sljedeceg servisa.
Tako sam i ja pretpostavljao. Međutim, buni me što taj broj pokazuje 19.700 km!?
Koliki mu je to servisni interval?
Vidim u knjigama da je servisni interval u "normalnim" uslovima 12.500 milja (cca 20.000 km), pa jedino da nije to to?
Tako sam i ja pretpostavljao. Međutim, buni me što taj broj pokazuje 19.700 km!?
Koliki mu je to servisni interval?
Vidim u knjigama da je servisni interval u "normalnim" uslovima 12.500 milja (cca 20.000 km), pa jedino da nije to to?
Kod nas 15K u EU 30k bar za mog C5.
Kod tebe sve nesto u miljama, kakvog si ti to c4 uzeo ?
Međutim neće da se poveže sa ECU. Sad rovio po vascijelom internetu i forumima pa ispadne da nekome radi nekome ne. Naime konektor u BSI jeste OBD ali i nije Lexia je 100% sigurica a mene interesuju ove điđe do nekih 5-6-8 $ koje mogu očitavati kodove grešaka i eventualno izbrisati ih.
Međutim neće da se poveže sa ECU. Sad rovio po vascijelom internetu i forumima pa ispadne da nekome radi nekome ne. Naime konektor u BSI jeste OBD ali i nije Lexia je 100% sigurica a mene interesuju ove điđe do nekih 5-6-8 $ koje mogu očitavati kodove grešaka i eventualno izbrisati ih.
To ti je zbog zracenja. Tamo kod Bitange je velika koncentracija jonizirajuceg zracenja, samo stariji auti i osciloskopi rade.