Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#1351 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Kataklinger wrote:Ne znam, nisam bio tu kad je grijanje pusteno u rad. Provjerit cu pritisak vode kad ugasim kotao.
nece pritisak mnogo oscilirati sa ugasenim ili upaljenim bojlerom. setace oko 10%
ako nemas direktan dovod vode, vjerovatno je sistem napunjen preko ventila za ispustanje vode iz sistema. a on bi se trebao nalaziti na najnizoj tacci.
Kondenzator

#1352 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

adoadop wrote:
Magarece_godine wrote:
Reglan wrote:http://www.bio-energy.ba/ je li neko uzimao ovaj pelet??
Ja svake godine. Cistim peć sedmično nikada mi se nije ugasilo...ima malo sljake skroz... Preporuka
I ja sam prošle godine koristio Bioenergy i zadovoljan sam. Sto kaže kolega , nikad se nije ugasio i čistio sam peć nedjeljom. Preporuka i od mene.
Ove godine sam uzeo Fis , da provjerim da li je opravdano skuplji.
Kako narucit ovaj fisov pelet? Koliko je prevoz do Sarajeva? Koja je cijena?

Jesi li ga poceo koristit?

I mi imamo razlicita iskustva.

Prve godine iz Rogatice pelet Boze sacuvaj. Nedo Bog nikom.

Druge godine uzmemo od jednog lika iz breze. Fantastican pelet. Ove godine opet uzmemo od njeg podigne nam sa 250 KM na 280 KM sa prevozom reko ok bio je super, platit cemo i skuplje.

Doveze ja gledam tamniji pelet nego onaj prosli, reko sta je ovo? Kaze isto je to. Hajd reko dobro, ali naravno da nije isto jer ovaj tamniji ima vise kore i smole.

Pec se gasi sad svaka 3 dana.

No kad prezivis pakao peleta iz Rogatice gdje se pec znala gasit par puta na dan i ovo je dobro :).

Ali vise se ne bi zafrkavao od sad bi uzimao najskuplji pelet. Kazu da je to Fisov i da je najbolji... Nema cijene za kvalitetu i rahatluk.
sabanss

#1353 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Ja sam uzimao u FIS-u u Halilovicima - oni nemaju prevoz. Vozio svojim autom.

Ove godine mi je trebala tona peleta pa sam uzeo po 300 kg, FIS-a, Kovana i Fekry. Vidjecemo kakav je koji, 300 kg je taman da se pokaze.
__Phoenix__

#1354 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by __Phoenix__ »

Iskustva sa Mi Bones peletom s Pala?
kokolina

#1355 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

MOKE_R wrote:Da li je neko probao pelet kod drvosjece kakav je?

i mene zanima ima li ko iskustva s drvosjecom

sad ih zvala u Mostaru 280 tona mada im na stranici pise 315
kazu da je neki focanski
isx

#1356 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Čime izolirati cijevi u kotlovnici i podrumu cca 10m duzine, da se smanje gubici toplote u prostorijama koje ne zelim grijati?

Sent from my iPhone using Tapatalk
rovac13

#1357 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Staklena vuna je jeftina,lako se mota oko cijevi,i dobar je izolator.

Ali nije ju dobro udisati dok se to radi,a ni kasnije,pa je pozeljno necim ju zatvorit,u neku foliju najlon ili sta vec.
shlauf

#1358 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Image
isx

#1359 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Armaflex? Dođu li rasječene sa jedne strane?

rovac13

#1360 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod mojih su to bili stavili pa smo bacili i izolirali vunom.
Lijepo jest ali su cijevi grijale i dalje okolo,bar kod nas :D
shlauf

#1361 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

[quote="isx"]Armaflex? Dođu li rasječene sa jedne strane?

Sent from my iPhone using Tapatalk[/quote
Rasjećene

Poslano sa mog trosjeda
Muamer Bajric

#1362 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

Postovani,
Ja sam prvi puta ovdje citao sam dosta dobrih stavari ali eto opet da pitam. Imam pec tfx 25 koja ce za sada da grije prizemlje kuce povrsine 70mkv. Na koju radnu snagu da postavim serviser postavio na 5 citajuci postove mislim da trebam smanjiti? I sta mislite kolika bi bila potrosnja otprilike za sezonu kuca je zidana siporexom stiropor 5, prozori su drveni ali nisu losi.
Lijep pozdrav
otacxxl

#1363 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

rovac13 wrote:
Kataklinger wrote:Moje pitanje iznad niko ne odgovori niti komentarisa...dadoh 5000KM za Kovan Ekoline pec od 20kW a gledam ljudi placaju Termoflux pec od 35kW po cijeni 3500KM. Ima li neko strucan da odgovori, da li se uopste isplati uzimat Kovanove peci iz Ekoline serije ?
Ili je to izgleda samo over-brendirana firma...
-cuo sam da kovan najmanje trosi (to sam najvise cuo od njih) prijatelji i rodjaci koji ju imaju ne vidim da manje trose,sve je to tu negdje
-termoflux imamo od 2008.g. nema kvarova jos nikad ne ureklo se
-imam rodjaka koji radi u kovanu,kaze imali su puno intervencija na kotlovima,navodno grijaci hoce crkavat
-za razliku grijac na termoflux jos nikad nije zamijenjen,jos uvijek je onaj iz tvornice

Primijetio sam da ovi moji koji imaju kovan kazu da ako par dana ne ocistis loziste da vatra vise nece gorit ima sljake.....sljaka nebi trebala bit do kotla nego vise do peleta...........ali ne kontam u nasem termoflux kotlu ja nikad nisam vidio sljake........osim toga kotao je znao radit i po 20 dana da se ne otvori loziste......jest da tada bude sve prepuno pepela..........najcesce se cisti u nekih 7-10 dana bez ikakvih problema.

To da li je stvarno neki bolji trebalo bi uporedit na licu mjesta testirat..........obicno je svima bas onaj njegov najbolji :D
Da se i ja nadovežem. Posjedujem Kovanovu peć od 35KW od 2010 godine. Jedini problem koji sam imao sa peći jeste famozni grijač koji mi otprilike strada nakon svake 1.5 sezone. Grijač je onače oko 70KM, a mislim da se vjerovatno može naći negdje u Tz da se kupi za manje para jer se skroz lako mijenja.
I kad grijač strada peć se može upaliti korištenjem hepo kocki koje upale vatru, a onda nastiamte pec da nikad ne postigne zadanu temperaturu kako se ne bi ugasila dok ne stigne serviser. Ubiti im je servis prilično brz.
Ja za ove sve godine praktikujem da peć čistim svake nedelje ujutro. Nikad nisam imao problem da mi se peć nije mogla upaliti u toku sedmice zbog zapušenosti gorionika. Do sad sam koristio razne vrste peleta, Kovan, Trenica, Trgovir i sad neki iz Kladnja. Jedina je razlika koliko šljake ima nakon sedam dana. Kovanov je ubjedljivo najbolji.
Grijem kuću 10x10m sa dva sprata i za ove godine što je imam sam obično trošio od 4.8t do 5.2t za sezonu (vodim evidenciju).
Muamer Bajric

#1364 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

Hajde ljudi neka i meni neko odgovori na post iznad.
Kataklinger

#1365 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

@otacxxl

Koliko kvadrata imas po spratu? Da li si mogao proci sa 20kW Kovanovom peci? Imas li kombinovani bojler, ako da, koliko ti vode moze ugrijat? Ja sam imao neki talijanski pelet, i ostajalo je poprilicno mnogo sljake u gorioniku. Jucer sam ocistio pec, trecina gorionika bila puna sljake...ja ne znam kako je pec uopste radila...sad sam za ovu sezonu narucio Kovan pelet i cekam da mi dodje.
Danguba

#1366 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Muamer Bajric wrote:Postovani,
Ja sam prvi puta ovdje citao sam dosta dobrih stavari ali eto opet da pitam. Imam pec tfx 25 koja ce za sada da grije prizemlje kuce povrsine 70mkv. Na koju radnu snagu da postavim serviser postavio na 5 citajuci postove mislim da trebam smanjiti? I sta mislite kolika bi bila potrosnja otprilike za sezonu kuca je zidana siporexom stiropor 5, prozori su drveni ali nisu losi.
Lijep pozdrav
Kupio si kotao koji je u startu jaci od potreba. Nema veze. Koristit ces njegov kapacitet poslije za sprat.
Ako je sistem(prizemlje-sprat) odvojen i sada grijes samo 70m2, komotno mozes sa programom 3 i zadana temperatura 68-70*C. Ako se to pokaze malo ili dugo treba da postigne zadanu temperaturu, slobodno povecaj na veci program. Tu je otprilike P1 za 5KW...P3 za 15KW...P5 za 25KW

Eksperimentisi.

Potrebe za sezonu zavise od mnogo faktora a najvise od temperature. Uzimaj po tonu dvije a lako je dokupiti. Gdje god se okrenes peleta ima.
isx

#1367 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Koristi li iko Thermoflux pelling 35 da mi kaze kojim postavkama optimizirati potrosnju peleta? Kod mene je kotao na 65°, snaga na 10, termoglave na radijatorima. Mogu li spustiti snagu na 5? Koji sobni termostat upariti sa ovim termoglama da se moze podesiti nocni rezim ili nema potrebe za termostatom? Trebam li mjesajuci ventil? Koji wifi modul za kontrolu peci instalirati itd itd ...

kokolina

#1368 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

kokolina wrote:
MOKE_R wrote:Da li je neko probao pelet kod drvosjece kakav je?

i mene zanima ima li ko iskustva s drvosjecom

sad ih zvala u Mostaru 280 tona mada im na stranici pise 315
kazu da je neki focanski

Upravo sam narucila od drvosjece 280 KM sa prevozom drvo-commerc iz teslica je proizvodjac i na oci nije los
Reglan

#1369 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Konacno i ja da uzmem pelet. Danas dosao sa Sokoca, lager pak proizvodi. Bas djeluje ok, nema prasine u vrecama, cist, bijel, vidjecemo kako ce sluziti. 290 kermi po toni. Uslugom sam prezadovoljan, jos samo da vidimo kako gori :D :D :D

Image
Kataklinger

#1370 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Reglan wrote:Konacno i ja da uzmem pelet. Danas dosao sa Sokoca, lager pak proizvodi. Bas djeluje ok, nema prasine u vrecama, cist, bijel, vidjecemo kako ce sluziti. 290 kermi po toni. Uslugom sam prezadovoljan, jos samo da vidimo kako gori :D :D :D

Image
Ja sam ovaj pelet koristio proslu sezonu. Meni je bio srednja zalost, bilo je povremeno sljake u gorioniku. Sad sam narucio Kovanov...
Reglan

#1371 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Gdje si ga ti uzimao prosle godine? Ovaj je bez kore i fakat izgleda bijelo :D Nema ni one prasine. Vidjet cemo...
Nadzorna_ploca

#1372 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Meni ce sad biti druga godina na Kovanovom peletu. Najbolji od tri koja sam koristio.
Prvi neka Gradacac firma za italijansko trziste, pola gorionika sljaka. Drugi ne sjecam se ni sam, ali i on je samo trunku bio bolji. Kovan bukvalno cist gorionik poslije x dana lozenja. Cistim pec svaka 3-4 dana ali mi je tako mrsko bilo stalno cistiti sljaku iz gorionika. To mi se unazad jedne godine koristenje ovog peleta ne desava, ili ga ima minimalno jedva primjetno. Inace imam Termoflux pec i mogu reci da za 3 godine nisam imao nikakvih kvarova ni problema.
Pardon jesam, polomio otac gorionik prije 8 mjeseci. Amater. :D
Reglan

#1373 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Koliko je po toni taj kovanov pelet, gdje ste ga narucivali?
Nadzorna_ploca

#1374 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Slagati cu da li je 260 ili 270, uzeo sam ga u aprilu mjesecu.
Lokalni zastupnik tih raznih peci ovdje u Živinicama dobije odredjenu kolicinu i tu kupimo.
bosniamaj

#1375 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bosniamaj »

MS&WOOD je u Fojnici počeo raditi pelet (bukva uglavnom).
Moj stari je uzeo iz probne ture, i jako je zadovoljan. Velika kalorična moć i malo pepela...

Cijenu sad ne znam 100%, ali mislim da je oko 260KM :)
Post Reply