Vijesti iz Tuzle

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
nevenkagaragic

#1351 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Lukavac je predivan gradic (meni najdrazi u BiH), steta sto ga toliko zagadjuju.

Pogletajte ove slike :

Teror nad Lukavčanima ne jenjava. Na Lukavac se dnevno sruči više desetina tona prašine

http://www.sodalive.ba/8936
nevenkagaragic

#1352 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Sjećanje na Tvrđavu

Ove godine obilježava se sto godina od rođenja jednog od najvećih bh. pisaca - Meše Selimovića. Autor: Maja Nikolić
(Slobodnaevropa)

Video:

http://www.slobodnaevropa.org/video/6139.html

Image
nevenkagaragic

#1353 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Jos malo o Lukavcu, prekrasnom gradicu u BiH
Nazalost...NISTA se nije promenilo...zdravlje gradjana je "poslednja rupa na svirali".
Jos 1986.godine sam "pobegla" (nerado) u Tuzlu, u najcistiji deo grada - Solinu.

U Lukavcu je i snijeg crn

Image

10.03.2010
Maja Nikolić
Građanima Općine Lukavac u Tuzlanskom kantonu dnevno u prosjeku padne čak 70 grama pepela na glavu zbog enormno visokog ispuštanja elektrofilterske prašine iz postrojenja tvornice sode Lukavac, ali i brojnih drugih tvornica.

Kako to u posljednje vrijeme sve više biva da mediji pokreću određene inciijative, tako je bilo i ovaj put. Uredništvo web portala sodalive.ba iz Lukavca upozorilo je na dimni teror nad Lukavčanima i činjenicu da se na ovu općinu dnevno sruči nekoliko tisuća tone prešine.

Urednik portala Zlatan Omerović kaže da već danima on sam ne želi izaći u šetnju Lukavcom.

„Pokušajte izaći u šetnju Lukavcom i vi ćete čuti onaj jaki huk iz tvornice, a to znači da je u tijeku ispraz na njihovim postrojenjima i da je u tijeku izbacivanje ogromne količine prašine“, kaže Omerović.

Narušeno zdravlje u dosta većoj mjeri osjete oni radnici koji rade u tvornicama koji za sada nemaju nikakvu zašitu na radu. Kata Iveljić predsjednica Sindikata kemije i nemetala Federacije BiH kaže da je posljednji sistematski pregled u tvornici GIKL u Lukavcu pokazao da čak 20 radnika boluje od karcinoma.

„Naši parlamentarci se igraju sa životima ljudi jer stalno zakon o zaštiti na radu vraćaju na doradu. Jer tim ljudima kada proglase karcinome poslodavci im to ne žele priznati kao profesionalno oboljenje. Ti ljudi su onda u jednom iskoraku i nađu se u veoma teškoj situaciji. Mi ćemo zato kao Sindikat tražit zaštitu na radu od svih relevantnih iunstitucija“, kaže Kata Iveljić.

Zima naročito kritična

Posljednji u nizu slučajeva masovnog zagađnja dogodio se u utorak kada je Fabrika sode „Sisedžam“ Lukavac sagorijevanjem uglja, koji koristi u značajnoj mjeri, onečistila zrak.

Mehmed Suljić višegodišnji inženjer u Fabrici sode i ujedno vijećnik u Općinskom vijeću Lukavac kaže da nakon provedenih godina rada u ovoj tvornici odlično poznaje štetnost koju za građane prouzrokuje ova tvornica.

“Vi kada izađete šetati Lukavcom poslije morate otići u ambulantu da vam iz očiju vade prašinu. Jer to kada vam upadne u oko. To je poput žileta koje siječe oko. U Lukavcu je sve crno, i krovovi kuća i automobili i snijeg je u Lukavcu crn”, kaže Suljić.

Stalna mjerenja kvaliteta zraka u Lukavcu i Tuzli pokazuju da je on stalno zagađen, a ta zagađenost u zimskom razdoblju prelazi čak i granične vrijednosti.

Ratko Banović, predsjednik tuzlanskog Udruženja Eko zeleni za RSE ističe da je hitno potrebno poduzeti određene mjere.

“U Lukavcu i Tuzli djeca i stariji su stalno po bolovanjima. Svemu tom je uzrok nečist zrak”, kaže Banović.

Zaštita okoliša u BiH je na margini interesa političkih i državnih institucija. To potvrđuje i činjenica da se u proračunima općina i kantona uopće ne izdvajaju sredstva za zaštitu okoliša.

(Radio Slobodna Evropa)
http://www.slobodnaevropa.org/content/l ... 79579.html
nevenkagaragic

#1354 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

A sta kazu u Opstini Lukavac...da, moguce je...kod nas je SVE moguce!

Općina Lukavac nije nadležna za rješavanje ekološke bombe

Novinar: Indira Arnaut, Datum objave: 10.03.2010
Image

Teror nad Lukavčanima ne jenjava. Na područje ove opštine dnevno se sruče desetine tona prašine koja je rezultat nepravilnog rada i ispuštanja elektrofilterske prašine iz fabrike Sisecam Soda Lukavac, pišu kolege sa lukavačkog portala Soda Live. Tragom ove informacije i naše televizija nastojala je ispitati o čemu se radi te ko je odgovoran za dugogodišnje uništavanje građana općine Lukavac.

Teror od strane turske firme Sisecam Soda Lukavac, koja je većinski vlasnik Fabrike sode u Lukavcu, nad građanima ove općine godinama ne prestaje. Mehmed Suljić, diplomirani inžinjer mašinstva, višegodišnji radnik u Fabrici sode a ujedno i vijećnik u OV Lukavac godinama upozorava općinske ograne na ovaj problem te nepravilan rad filterskih postrojenja ove firme. Filterska postrojenja prema riječima Suljića ispuštaju 3 puta više štetne materije nego što to evropski standardi dozvoljavaju. Zbog toga kako ističe građani Lukavca žive u ekološkoj bombi. Više puta je kako kaže upozoravao općinske vlasti na ovaj problem. Odgovora od strane nadležnih kako kaže nije bilo. Prema riječima Nihada Akeljića, izvršnog direktora za ekologiju u firmi Sisecam Soda Lukavac, posljednji slučaj ispuštanja prašine desio se jučer i to usljed ispadanja kotlova i filtera u jednom od pogona. No gospodin Akeljić nije imamo vremena danas stati pred našu kameru, te je obećao da će izjavu za našu televiziju moći tadi tek sutra.

Za razliku od Akeljića, načelnik Općine Lukavac, Dževad Mujkić bio je raspoložen za izjave pa nam je rekao da općina nije nadležna za rješavanje ovoga problema. Načelnik nam je rekao i podatak da je na njegov ured iz Federalnog ministarstva okoliša jutros stiglo rješenje o okolinskoj dozvoli za fabriku Sode gdje su propisani određeni uslovi a koje fabrika treba da ispuni kako bi dobila okolinsku dozvolu, što otvara novo pitanje. Kako je moguće da jedna fabrika radi a da nema okolinsku dozvolu. Iskreno se nadamo da će nam na ovo pitanje i na sva druga koja imamo za nadležne u Šišidžam Sodi Lukavcu znati i moći odgovoriti kada budu spremni stati pred našu kameru.

(RTV Slon)
http://www.rtvslon.ba/index.php?option= ... 6&Itemid=1
nevenkagaragic

#1355 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Cccc...poslusajte ga pazljivo...
Pretpostavljam da su ga komentari posetioca portala "tuzlalive.ba" ponukali na ovo...

http://tuzlalive.ba/portal/2010/03/urbi ... onog-trga/

14:34, 10 Mart, 2010
Načelnik Tuzle ˝bez dlake na jeziku˝ o izgradnji objekta Kreativna industrija.

Image
Zbog velikog interesovanja javnosti za izgradnju objekta Kreativna industrija na Sonom trgu u Tuzli, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović dao je ekskluzivno za Tuzlanski info portal komentar o projektu koji je podigao ˝veliku prašinu˝ u Tuzli.

˝Mi nismo imali ni jednog uređenog trga 2001.godine, u međuvremenu smo napravili sedam trgova….˝Soni trg je već proglašen od Nacionalne komisije za zaštitu kulturno historijskog naslijeđa nacionalnim spomenikom˝…˝Svi najljepši trgovi na svijetu oivičeni su zgradama˝… ˝Namjena zgrade je Kreativna industrija, dakle jedan tehnološki park˝… ˝Umjesto da se slavi što pravimo taj objekat, oni vide kopa se rupa, slikaju rupu i kažu vidi rupa. Pa normalno je da se kopa rupa da bi se tu stavili temelji˝… ˝Pojedinci me neće reketom prisiliti da odustanem od mojih principa razvoja Tuzle i ustavnosti i zakonitosti…˝

U nastavku u cijelosti poslušajte komentar načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića:

(Tip.ba)
http://www.tip.ba/2010/03/10/audio-imam ... ima%cb%9d/
nevenkagaragic

#1356 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Uf, uf...nacelnik Tuzle Jasmin Imamovic pada li pada, a zaboravio da ustane...
Koji pregrst neboloza...

Imamović: Na bivšem Sonom trgu ubica je ubio maćehu i stavio je u gepek!!!
objavljeno: 11. 03. 2010

Šta je to toliko iznerviralo načelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, u tekstu o degradiranju Sonog trga, objavljenom na portalu www.tuzlalive.ba, da je izgubio kompas, pa je reagovao na Vesta radiju i njihovom portalu tip.ba, i tom prilikom izvaljao brda gluposti i nebuloza, optužujući pri tome za reket i zavjeru “određene krugove” i novinarskog veterana, Miroslava Petrovića?

Image
http://img59.imageshack.us/img59/2793/imamovichjasmin.jpg

Posjetioci znaju šta smo mi napisali, a evo i cijele izjave načelnika objavljene na medijima koji su ovom prilikom zanemarili profesionalne i etičke standarde.

Dakle, objavljujemo cijelu izjavu načelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, datu Vesta radiju i tipu.ba jučer, 10. marta 2010. godine, i to bez imalo skraćivanja i dotjerivanja.

Jasmin Imamović: ” Mi nismo imali ni jednog uređenog trga 2001. godine, sada smo u međuvremenu smo napravili sedam trgova…Ja vjerujem u trgove i iz razloga jer su na trgovima svi ljudi isti.

Kad je u pitanju Soni trg on je već proglašen od nacionalne komisije za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa nacionalnim spomenikom, zbog onoga što je na trgu do sada izgrađeno. Prije ovog trga, to je bilo jedno od najgorih mjesta sa jednim grbavim parkingom, mjesto zapušteno i fizički i duhovno.

Znači, tamo je neki ubica ubio maćehu i stavio je u gepek. Tamo je ubijene tijelo bilo sklonjeno. A sad je to uzorno jedno mjesto u Bosni i Hercegovini. Dakle, trg je projektovao Zavod za urbanizam Tuzla, u vrijeme kada je Zehra Morankić bila direktor. I ja vam tvrdim da je to, ako nije najbolji Zavod za urbanizam najstručniji, onda jeste jedan od najboljih u Bosni i Hercegovini, sa svojim arhitektama i inžinjerima građevine i svime što Zavod za urbanizam podrazumijeva.

U projektovanju trga sarađivali su sa Srećkom Krajtmajerom, jednim… eee…Tuzlakom koji je jedan od najboljih arhitekata Slovenije danas. I toliko oko znanja i referenci ovih arhitekata, Sreće Krajtmajera, Zehre Morankić, Amira Ćanovića, Selme Pašić u odnosu na znanje, je li, mislim da je to pokrenuo ovaj…novinar Miro Petrović, u odnosu na njegovo arhitektonsko znanje.

Dakle, to na bazi izgleda muzeja za koji govore da nije lijep i na bazi bunara i fontane i onoga partera na trgu i tako dalje.

Drugo, svi trgovi na svijetu… ja mogu sad nabrajati, možda najljepši trg na svijetu, trg Vekija u Firenci ili da kažem recimo jedan koji je nacionalni spomenik trg u Varšavi…su oivičeni zgradama. U našem rješenju trga a imamo smetnje, one rasjede, slijeganje i tako dalje, jeste da se fasada je obnovljena one zgrade gdje je kafe Centar, pored nje zgrada je vlasnik te zgrade je podnio zahtjev za njenu obnovu, zatim treba da se napravi zgrada u onom ružnom zapuštenom dijelu pijace, zatim treba da se poruši baraka kada to geolozi dopuste, Slobodina baraka i tu poredaju zgrade 5+1 i treba da se napravi zgrada ova čija je izgradnja u toku, koja je paralelno sa zgradom muzeja.Autori projekta te zgrade su arhitekte Zavoda za urbanizam Tuzla. Namjena te zgrade je kreativna industrija. Dakle, jedan tehnološki park, ali koji bi pretežno bio okrenut na znači na umjetnost, arhitekturu, dizajn itd. To je namjena objekta. Objekat svojim gabaritima ne izlazi na postojeći parter Trga slobode. Ali, normalno da gradilišna ograda izlazi… ovaj dok su radovi u toku. Raspisali smo konkurs ne znam ni ja možda prije godinu dana, nadmetali su se i pobijedila je neka firma koju smo prvi put upoznali nakon što su otvorene ponude i nakon što se pokazalo da su oni pobijedili.

Dakle, trg će biti oivičen zgradama odgovarajuće namjene. Ako je tamo muzej onda je tamo prekoputa kreativna industrija. I dalje ćemo mi nastaviti sa planom top temom u svijetu a to su tehnološki parkovi i kreativna industrija, nove tehnologije i kreativna industrija. Usprkos otporima onih koje otpore ja razumijem jer oni ne znaju šta je to…Znači, zgrada ide do partera trga i ona je prizemlje plus sprat. I ona treba… dakle trg je glavna tema on treba da bude oivičen zgradama on je dakle glavna tema.

Prvi susjed toj zgradi, pominjali su susjede, je zgrada čiji je vlasnik općina Tuzla. Eto općina Tuzla se složila kao susjed, svi drugi su sasvim dovoljno udaljeni. Znači zamišljamo da trg bude puno sadržajniji i puno bolji nego što je sada. Oni koji kažu imaju kritički osvrt, jer kažu neke arhitekte, ne kažu koje, da mi je da ga vidim ko je to, evo dobio je taj trg referencu izgled tog muzeja i samoga trga od nacionalne komisije za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, a predsjednik te nacionalne komisije je doktor arhitekture. I nije jedini arhitekta u toj nacionalnoj komisiji, državnoj komisiji, tamo su ljudi iz cijele BeiHa, eksperti i tako dalje.

To su valjda reference, a ovo drugo ja bih… eeee… rekao da je rekla-kazala…Dalje, ja bih rekao kada smo gradili slana jezera nikada više faulova nismo primili od istih tih ljudi, od istih tih krugova od istih tih ljudi pa smo napravili…To tumačim narudžbom, znači narudžbom, da se krene na sve, dakle, kopa se umjesto da se slavi što pravimo taj objekat, kopa se rupa, oni slikaju rupu i kažu vidi rupe. Pa normalno da se kopa rupa da bi se tu stavili temelji…

To Miroslav Petrović već dvije godine insistira da njegovu suprugu zaposlimo ovdje a mi nemamo prostora. Da li ja to trebam zaposliti njegovu suprugu da bi on prestao napadat… Ma ne, nećemo pristati na pritiske i reket i tako dalje. Ja mislim da je to sve vidljivo, ja nisam nikad imao veću podršku, samo iritiraju građane, zamislite da je urbicid kada se iskopa rupa, ovaj… eeee …da bi se utemeljio objekat. I onda slikaju rupu i urbicid kao dogodio se…A izgradnja u toku…Pa to…i zamislite kažu neki arhitekti, jedna građanka, ne znam koja, ne znam koji arhitekti…dakle, to je jedna kuhinja ljudi koji nece mene reketom prisiliti da odustanem od mojih principa razvoja Tuzle i ustavnosti i zakonitosti…Potpuno su dakle krenuli ne znam… uuu… nemoguću misiju… (Objavljeno u emisiji “Akcenti dana” Vesta radija, 10. marta 2010. godine u 15 sati i na www.tip.ba u isto vrijeme)

(tuzlalive.ba)
http://tuzlalive.ba/portal/2010/03/imam ... e-u-gepek/
nevenkagaragic

#1357 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

I vise nego skandalozno!

Skandalozno: Imamović za kritike o urbicidu optužio uglednog novinara!

Image
http://img363.imageshack.us/img363/5872/zutakucatl1300x207.jpg

Naša priča o urbicidu u centru Tuzle, na Sonom trgu, izazvala je veliku pažnju javnosti, pa tako i prvog čovjeka grada, Jasmina Imamovića, koji je svoj stav o kritikama građana zbog iskopina usred grada iznio na jednoj lokalnoj radio stanici i lokalnom portalu. Pri tome, kao autora osvrta o urbicidu naveo je dugogodišnjeg, uglednog tuzlanskog novinara, Miroslava Petrovića!?

S obzirom na neprovjerene navode, koje su na toj radio stanici i portalu prenijeli, dužni smo naše čitatelje izvijestiti da je kolega Petrović naš povremeni saradnik u oblasti sporta, ali da nije autor ovog teksta.

Tekst o urbicidu, koji predstavlja redakcijski osvrt, pisala je grupa mlađih saradnika. Kako je naša praksa da potpisujemo samo one autore koji insistiraju na tome ili na informacijama prenesenim iz drugih medija, tekst o urbicidu, kao i većnu ostalih tekstova, ne potpisujemo, nego stavljamo redakcijske oznake.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da smo počastvovani što je Petrović, kao dopisnik dnevnih novina iz Hrvatske i BiH, koji je tokom višegodišnjeg bavljenja novinarstvom, edukovao značajan broj mlađih kolega i dao veliki doprinos održavanju profesionalnih standarda u novinarstvu, pristao da bude naš saradnik za oblast sporta.

Ističemo da TuzlaLIVE.ba ne prima budžetska sredstva niti jednog nivoa vlasti, niti smo sponzorirani od bilo koje političke partije, institucije i ustanove. Kao nezavisni gradski portal, nastavit ćemo sa osvrtima na ono što se događa u Tuzli, jer smatramo da je to naša obaveza i javna misija. Naravno, ostat ćemo, kao i do sada, transparentni i našim čitateljima omogućiti da iznose svoje mišljenje o svemu što se događa u Tuzli.

Također, nećemo nikome dozvoliti bilo kakve pritiske, prijetnje i izmišljotine o reketiranju na naše saradnike, koje ćemo nastojati zaštititi na svaki mogući zakonom dozvoljeni način.

Neprofesionalnost pojedinih kolega i medija, koji svoje stranice, mjesto u eteru ili prostor na internetu, stavljaju u službu pojedinaca iz vlasti ili politike, radi pranja njihove savjesti i demantovanja napisa kolega drugih medija, ne želimo komentarisati. Ostavljamo javnosti da prosuđuju ko krši etička pravila i istupa s pozicija “plaćenika za šaku dolara”. (redakcija www.tuzlalive.ba)

(tuzlalive.ba)
http://tuzlalive.ba/portal/2010/03/skan ... -novinara/
nevenkagaragic

#1358 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Ah, tesko je zaustaviti pad sa velike visine.

Reagovanje novinara Petrovića: Imamović lažima pere obraz!
Novinar Miroslav Petrović jučer je Vesta radiju i portalu tip.ba poslao demanti optužbi koje je na njegov račun izrekao načelnik Tuzle, Jasmin Imamović. S obzirom da se sve tiče i našeg portala, tekst objavljujemo u cijelosti.

Image
http://img20.imageshack.us/img20/4525/miropromocija.jpg
(Prof. Sead Nazibegović, dr. Anto Raos i Miroslav Petrović na promociji knjige SD Sloboda)

“Načelnik Tuzle, Jasmin Imamović, jučer me u u programu Vesta radija i na portalu tip.ba neutemeljeno napao zbog napisa u drugim medijima o „urbicidu koji općinska vlast vrši na prostoru Sonog trga“.

Bez ikakvog povoda, vjerovatno iritiran ogromnim kritikama koje na njegov i rad njegovih službenika dolaze od građana, pogotovo zbog spomenutog skrnavljenja Sonog trga, a rukovodeći se navodno njegovim, ličnim saznanjima o tome ko je autor teksta o prekopavanju Sonog trga, Imamović me optužio da ga reketarim i da po nečijoj narudžbi napadam sve što je dobro urađeno u ovom gradu!?

Ovakvu monstruoznu, neosnovanu, grubu i, da budem otvoren, krajnje bezobraznu, ali i opasnu optužbu, nisam doživio u 40 godina ničim ukaljane novinarske karijere. Dakako, sve optužbe odbacujem s indignancijom.

Ovo nije prvi put da me načelnik Imamović proziva u medijima i da protiv mene izriče neutemeljene, a opasne optužbe, zbog čega ću ovoga puta satisfakciju za očiglednu uvredu i klevetu nastojati riješiti sudskim putem.

S jedne strane, razumijem načelnika Tuzle, Jasmina Imamovića koji, kako čujem, ovih dana ima velikih zdravstvenih i porodičnih problema, u šta ne želim ulaziti. Ali, s obzirom da se on umiješao u moju intimu, te rekao kako ga već dvije godine pritišćem navodno da moju suprugu primi u Općinu, istine radi reći ću slijede:

- Načelnik Tuzle, Jasmin Imamović, drsko laže i obmanjuje javnost, koristeći uticaj i prijetnje da u medijima iznosi totalne neisitine. Nikada od njega nisam tražio da zaposli u Općini moju suprugu, jer to nije bilo potrebno. Otvoreno ću reći da sam zadnji put neslužbeno s načelnikom Tuzle, u prisustvu njegovog saradnika, a mog prijatelja, pokojnog Franje Kovačevića, razgovarao prije četiri – pet godina.

Kao novinar, posljednji put neposredan kontakt s Imamovićem imao sam prije skoro tri godine, kada sam pokušavao dogovoriti intervju za „Večernji list“, za koji radim. Intervju nije realizovan, jer Imamoviću nisam želio unaprijed dati pitanja za razgovor, smatrajući da nije političar takvog kalibra da mu, poput nekih snishodljivih novinara, pitanja i tekst dostavljam na autorizaciju.

Pošto me Imamović optužio da po nečijoj narudžbi rušim njega i sve dobro urađeno u Tuzli, želim reći da niti sam pripadnik ijedne političke stranke, niti sam član bilo kakve kriminalne i terorističke skupine zadužene za njegovo rušenje, niti sam ikada za svoj novinarski rad tražio novčanu ili bilo kakvu drugu protivuslugu. Toliko o “reketarenju”.

S druge strane, smatram se odgovornim građaninom i javnim radnikom koji je dužan, u ime građana, provocirati aktuelnu vlast, postavljati pitanja i tražiti odgovore za poteze koji podrazumijevanju plaćanje sredstvima poreznih obveznika. To sam radio bez ičijeg uticaja do sada, radit ću i ubuduće, šta god mislio načelnik Tuzle, sadašnji ili neki budući.

Obzirom da Imamović više ne zna da li je načelnik, pisac, političar ili diplomata, a zna da ga “reketarim”, očekujem da je svoja saznanja dostavio Tužilaštvu, policiji ili nekom drugom pravosudnom tijelu ili instituciji ove države. Također, očekujem da javnosti predoči sve tekstove objavljene pod mojim imenom, u kojima nalazi temelj za tvrdnje o rušenju njega i vlasti koju on predstavlja.

Kako sam, međutim, provjerom ustanovio da nikakva prijava protiv mene nije zaprimljena u Tužilaštvu ili policiji, smatram Jasmina Imamovića običnim lažovom, obmanjivačem javnosti i osobom koja je spremna udarati ispod pojasa, samo da spasi svoju glavu i obraz ukaljan brojnim lošim potezima vlasti na čijem je čelu.
Miroslav Petrović, novinar „Večernjeg lista BiH“ i „Sportskih novosti“ Zagreb

(tuzlalive.ba)
http://tuzlalive.ba/portal/2010/03/reag ... ere-obraz/
nevenkagaragic

#1359 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

Pocelo sudjenje i Banovicu (nakon vozaca Masica), a profesori jos na "cekanju"?

U Tuzli počelo suđenje Jozi Banoviću

Tuzla, 11.03.2010 - FTV

Image
http://img202.imageshack.us/img202/1995/banovic.jpg

Zbog navođenja na prostituciju, u Kantonalnom sudu u Tuzli je počelo suđenje Jozi Banoviću, vlasniku ugostiteljskih objekata Jet star u Živinicama i Vila Sensi u Banovićima. Zbog zaštite privatnosti, prije svega svjedoka, među kojima su i dvije maloljetnice koje su gostima ugostiteljskih objekata Joze Banovića pružale seksualne usluge, predsjedavajuća Sudskog vijeća Vildana Helić suđenje je zatvorila za javnost.

Korisnici seksualnih usluga bili su direktori pojedinih privatnih firmi i biznismeni, a s ovim slučajem dovode se u vezu čak i pojedini visoki dužnosnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

Prije deset dana u Kalesiji je ubijen Arif Mršić, jedan od najvažnijih svjedoka u ovome procesu.
nevenkagaragic

#1360 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

nevenkagaragic wrote:
...predsjedavajuća Sudskog vijeća Vildana Helić suđenje je zatvorila za javnost.

Korisnici seksualnih usluga bili su direktori pojedinih privatnih firmi i biznismeni, a s ovim slučajem dovode se u vezu čak i pojedini visoki dužnosnici MUP-a Tuzlanskog kantona.
...
Ali zato "za javnost" idu "novinarski uradci" sudije Suda BiH i bivseg predsednika VSTV -a Branka Perica.
OPASNO je to sto se u ovoj drzavi najmanje bave SVOJIM poslom. :

Opasne poruke pravosuđu
Datum: 11.03.2010 19:00
Autor: Branko Perić

http://www.nezavisne.com/kolumne/vijest ... sudju.html
seln

#1361 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by seln »

Gospodjo, jeste li mozda preuzeli funkciju portparola Salke Bukvarevica?
Jasmin Imamovic sigurno zasluzuje kritiku za mnoge stvari, ali ovo je vec degutantno, da ne kazem avazovski.
kmirsad

#1362 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by kmirsad »

Selne, čini mi se da si malo polupao lončiće... malo više čitanja ove teme ti ne bi naškodilo... :) ... kad iščitaš, vrati se i pobriši ovaj svoj post... jer ne govori o gđi. Nevenki... nego o tebi... i ne zaboravi da niko ne smije biti pošteđen kritike...
Selne, ne brzinu se samo muhe fataju... :)
ps
nemam namjeru razvijati diskusiju na ovoj krasnoj temi...
nevenkagaragic

#1363 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

seln wrote:Gospodjo, jeste li mozda preuzeli funkciju portparola Salke Bukvarevica?
Jasmin Imamovic sigurno zasluzuje kritiku za mnoge stvari, ali ovo je vec degutantno, da ne kazem avazovski.
Ne spominjite mi Salka...a upravo mu se Jasmin opasno priblizava.
Vidim, non stop me kritikujete za "Avaz", za "Tuzlanski list", za "tuzlalive"...
nevenkagaragic

#1364 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by nevenkagaragic »

za selna
400 NELEGALNIH objekata? ZASTO? Sta rade opstinske inspekcije? Cekaju da se objekti izgrade, ili...?
Svojevremeno je (cini mi se pre 2 god.) objavljena informacija da je u Tuzli sagradjeno 30.000 (ili 40.000, nisam sigurna) nelelegalnih objekata. Kako to?

11.03.2010. Broj citanja: 410
Kolegij kod općinskog načelnika

Na klizištima oko 400 nelegalnih objekata

Na danas održanoj sjednici Kolegija kod općinskog načelnika razmatrana je i utvrđena Informacija o realizaciji programa korištenja sredstava za podršku projekata iz oblasti poduzetništva u 2009. godini.

Image
http://img194.imageshack.us/img194/9961/kolegij1103.jpg

Budžetom Općine Tuzla za 2009. godinu sredstva na ime učešća Općine u finansiranju projekata iz oblasti poduzetništva iznosila su 229.500 KM. Sredstva su raspoređena na osnovu Programa korištenja sredstava za podršku projekata u oblasti poduzetništva u 2009. godini. Najveći dio sredstava u iznosu od 80.000 KM izdvojen je za direktnu podršku poduzetnika obezbjeđenjem povoljne kreditne linije za mala i srednja preduzeća putem Kreditno – garantnog fonda. Iznos od 45.500 KM, što je oko 20 %, raspoređen je za obezbjeđenje dodatne stimulacije poduzetnicimam, a ostala sredstva su raspoređena na 14 različitih projekata.
Zaključkom Kolegija traži se od državnih, federalnih i kantonalnih nadležnih organa hitno donošenje strategije razvoja poduzetništva kao i da Vlada TK poveća budžetska sredstva za ove namjene.

Veliki broj nelegalnih objekata na klizištima

Danas je prihvaćena i Informacija o stanju klizišta na području općine Tuzla. Rečeno je da je veliki broj objekata bespravno izgrađen na nestabilnim dijelovima terena – klizištima. Zakonom je utvrđeno da se neće legalizovati bespravno izgrađene građevine na površinama koje se nalaze na nestabilnim dijelovima terena. Takvi objekti se uglavnom nalaze na lokacijama: Gornja Tuzla – „Piskavica“ Novo naselje, Čaklovići „Omladinski dom“, Čaklovići „Vrdeljuše“ i Simin Han „Stadion“.
Na navedenim lokalitetima nalazi se oko 400 objekata od kojih je najveći broj bespravno izgrađen. Naglašeno je da se veliki dio prijava odnosi na oštećenje puteva, da se pojave erozija vještačkih kosina prijavljuju kao klizišta. Jedan od prijedloga vezan za klizišta odnosi se na realizaciju donesene Odluke OVT iz 2003. godine o formiranju katastra klizišta.

Obilježavanje 100 godina rođenja Meše Selimovića

Na današenjem Kolegiju utvrđen je i Program obilježavanja stogodišnjice rođenja književnika Meše Selimovića. Na inicijativu Akademije nauke i umjetnosti BiH održan je sastanak organizatora i suorganizatora u obilježavanju godišnjice. Predviđen je niz aktivnosti o kojima će javnost biti blagovremeno obavještena. Načelnik Imamović je rekao da se u Tuzli ne obilježava rođenje Selimovića samo ove godine, nego se to radi u kontinuitetu zadnju deceniju postavljanjem biste i davanjem Gimnaziji imena Meše Selimovića, imenovanjem jedne od tuzlanskih ulica kao i održavanjem Književnih susreta čija nagrada nosi njegovo ime.

Toplifikacija smanjila paljenje kontejnera za 70%

Nakon razmatranja prihvaćena je i Analiza stanja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva u zadnjih pet godina. Rečeno je da Tuzla ima dobru i funkcionalnu Vatrogasnu brigadu, koja je i pored dosta zastarjelog voznog parka u odnosu na druge općine dobro opremljena i sposobna za izvršavanje svojih obaveza. Istaknuto je da se toplifikacijom grada smanjuje broj njihovih intervencija na gašenjima kontejnera za 70%.

Visoke građevinske cijene dižu rentu

Na osnovu podataka društava koja se bave građevinskom djelatnošću utvrđena je prosječna građevinska cijena izgrađenog m2 stambenog prostora u 2009. godini u iznosu od 958,33 KM/m2. Utvrđena cijena osnova je za izračunavanje visina rente.
„Tehnograd“ doo za građevinarstvo i inžinjering Tuzla naveo je cijenu od 1.100 KM, DOO "Tehnograd Company“ Tuzla 950 KM, a "Giprom" preduzeće za građevinasrvo i promet 825 KM. Prema mišljenju načelnika, društva koja se bave građevinskom djelatnošću dostavila su visoke cijene.

Najavljeno sniženje cijena parking prostora

Za ponedjeljak 15.3. najavljena je nova sjednica Kolegija kod općinskog načelnika na kojem će biti utvrđen Nacrt Budžeta Općine Tuzla, a najavljeno je i snižavanje cijena za parkiranje.
S.M.
(tuzlarije.net)
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=34721
seln

#1365 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by seln »

kmirsad wrote:Selne, čini mi se da si malo polupao lončiće... malo više čitanja ove teme ti ne bi naškodilo... :) ... kad iščitaš, vrati se i pobriši ovaj svoj post... jer ne govori o gđi. Nevenki... nego o tebi... i ne zaboravi da niko ne smije biti pošteđen kritike...
ps
Ako ne zelis diskusiju, zasto si se javio? I je li gospodja Nevenka izuzeta kritike?
Zivim i radim van Bosne i drago mi je procitati sta se desava u starom kraju, ali ovo bise nisu vijesti iz Tuzle, ovo je postalo cisto mahalanje.
Desava li se u Tuzli ista drugo osim carsijskog traca?
kmirsad

#1366 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by kmirsad »

seln wrote:
kmirsad wrote:Selne, čini mi se da si malo polupao lončiće... malo više čitanja ove teme ti ne bi naškodilo... :) ... kad iščitaš, vrati se i pobriši ovaj svoj post... jer ne govori o gđi. Nevenki... nego o tebi... i ne zaboravi da niko ne smije biti pošteđen kritike...
ps
Ako ne zelis diskusiju, zasto si se javio? I je li gospodja Nevenka izuzeta kritike?
Zivim i radim van Bosne i drago mi je procitati sta se desava u starom kraju, ali ovo bise nisu vijesti iz Tuzle, ovo je postalo cisto mahalanje.
Desava li se u Tuzli ista drugo osim carsijskog traca?
Več sam rekao da nemam namjeru na ovoj temi razvijati diskusiju, pri tom misleči na Jasu, Salku, SDP, SDA i ostale političke "veličine"... što naravno ne znači da nemam šta o pomenutom reči.
Razlog što ovdje neču da diskutujem je zato što ne želim da zagadim i upropaštavam sjajnu temu... temu koju čitam , kao npr, neke od dn. novina, informišem se...
Nevenka je ovo postavila kao hroniku , svoju i bilo koga ko želi odaslati Vijesti iz Tuzle... uz minimalno kratak lični komentar... dakle... ukoliko misliš da Nevenka ovdje selektivno i stranački obojeno stavlja Vijesti iz Tuzle, niko ti ne brani da ovu temu obogatiš, također uz minimalan lični komentar, objavljujuči one druge Vijesti iz Tuzle, pa čak i demantije, izjave, komentare... a za koje misliš da ih Nevenka iz nekih svojih ličnih, stranačkih ili kakvih drugih razloga svesno uskračuje... jedino tako možeš uspostaviti ravnotežu na ovoj hronici... za koju smatraš da je poremečena... Time bi dobila na kvalitetui kompleksnosti i ova tema, a i mi koji je redovno čitamo...
Dakle prosvjetli je... vijestima, slikama, linkovima, citatima, izvorima, prevodima, komentarima...kako to tadi Nevenka... i ja ću ti aplaudirati... ako to šta znaći...
Polemičkih PDF-va je ovaj forum pun...
Na argumente se uzvrača argumentima, a na ovoj temi na objavljene vijesti koje ti se ne sviđaju, uzvrati vijestima koje ti se sviđaju...a ne pljuvačko/ etiketirajučim cezarovskim uzvračanjem i " odrubljivanjem glave" vjesnicima koji prenose vjesti za koje bi ti ili bilo ko, želio da ostanu skrivene ispod ponjave ili tepiha... to neče piti vode kod samorazmišljajučih glava...i takva vrsta odbrane onih koje braniš na taj prizeman način... će istima... dugoročno... samo nanjeti još veču štetu... možda i nepopravljivu...
Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player
Elton John
seln

#1367 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by seln »

kmirsad wrote: Več sam rekao da nemam namjeru na ovoj temi razvijati diskusiju, pri tom misleči na Jasu, Salku, SDP, SDA i ostale političke "veličine"... što naravno ne znači da nemam šta o pomenutom reči.
Razlog što ovdje neču da diskutujem je zato što ne želim da zagadim i upropaštavam sjajnu temu... temu koju čitam , kao npr, neke od dn. novina, informišem se...
Nevenka je ovo postavila kao hroniku , svoju i bilo koga ko želi odaslati Vijesti iz Tuzle... uz minimalno kratak lični komentar... dakle... ukoliko misliš da Nevenka ovdje selektivno i stranački obojeno stavlja Vijesti iz Tuzle, niko ti ne brani da ovu temu obogatiš, također uz minimalan lični komentar, objavljujuči one druge Vijesti iz Tuzle, pa čak i demantije, izjave, komentare... a za koje misliš da ih Nevenka iz nekih svojih ličnih, stranačkih ili kakvih drugih razloga svesno uskračuje... jedino tako možeš uspostaviti ravnotežu na ovoj hronici... za koju smatraš da je poremečena... Time bi dobila na kvalitetui kompleksnosti i ova tema, a i mi koji je redovno čitamo...
Dakle prosvjetli je... vijestima, slikama, linkovima, citatima, izvorima, prevodima, komentarima...kako to tadi Nevenka... i ja ću ti aplaudirati... ako to šta znaći...
Polemičkih PDF-va je ovaj forum pun...
Na argumente se uzvrača argumentima, a na ovoj temi na objavljene vijesti koje ti se ne sviđaju, uzvrati vijestima koje ti se sviđaju...a ne pljuvačko/ etiketirajučim cezarovskim uzvračanjem i " odrubljivanjem glave" vjesnicima koji prenose vjesti za koje bi ti ili bilo ko, želio da ostanu skrivene ispod ponjave ili tepiha... to neče piti vode kod samorazmišljajučih glava...i takva vrsta odbrane onih koje braniš na taj prizeman način... će istima... dugoročno... samo nanjeti još veču štetu... možda i nepopravljivu...
Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player
Elton John
Za nekoga ko ne zeli siriti diskusiju si prilicno opsiran.
Ako si citao moj post ( a izgleda da nisi) vidio si da sam napisao da zivim i radim van BiH. Dakle, kakve vijesti iz Tuzle trebam objavljivati? Ne znam zasto je fukara_tz prestao sa postovima, nije ni vazno, niko nema monopol...
dakle, gospodja Nevenka ima pravo objavljivati postove kao i svako drugi...
samo, postalo je malo bezze, vise i nema vijesti, vec samo carsijski trac. Ako ne uocavas razliku, onda idi na ovoj temi godinu unazad, pa mi onda odgovori. Imaju li Tuzlanski list i tuzlalive monopol na vijesti iz Tuzle?
Sta je sa tuzlarije.ba, na kojima i ti i gospodja Nevenka objavljujete postove?
Daleko od toga da branim bilo koga, pogotovo nekoga ko u toj mjeri zasluzuje kritiku kao Imamovic, ali mi ne pada na pamet da podnosim ovu vrstu staljinistickih napada kao sto je tvoj post. Nikoga nisam napao, nikoga nisam uvrijedio i ako mi neko treba odgovoriti, onda samo gospodja Nevenka. Nikad nisam volio advokate.
Alfons Kauders

#1368 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:Gospodjo, jeste li mozda preuzeli funkciju portparola Salke Bukvarevica?
Jah, kad kod se kaze nesto protiv Jasmina odmah se povlaci Salko. :D

Vidis, blago se nama s Jasminom ako mu je jedini adut to sto je bolji od Salke, a upravo na toj prici insistiraju njegovi simpatizeri. To je isto kao da kazes bolji je herpes od sifilisa, daj mi herpes.

Jasmin je u zadnjih nekoliko mjeseci napravio vise promasaja nego u zadnjih 5 godina. Sto se tice nekog nivoa diskusije i avazovstine, procitaj Jasminovu reakciju. Lijepo je covjek etiketirao sve koji ga kritikuju kao nekakve placenike i jos rekao kako nemaju pojma s kulturom pa se protive izgradnji "kreativne ublehe"...

Lik je totalno pogubljen i samo cini stetu gradu i svojoj stranci.

Sto se tice Petrovicevog odgovora, cak je i mlak. Da je npr. mene i moju porodicu neko prozvao na taj nacin, poslao bi ga u 333 pizde materine i slozio mu tuzbu isti dan.
seln

#1369 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
Jah, kad kod se kaze nesto protiv Jasmina odmah se povlaci Salko. :D

Vidis, blago se nama s Jasminom ako mu je jedini adut to sto je bolji od Salke, a upravo na toj prici insistiraju njegovi simpatizeri. To je isto kao da kazes bolji je herpes od sifilisa, daj mi herpes.

Jasmin je u zadnjih nekoliko mjeseci napravio vise promasaja nego u zadnjih 5 godina. Sto se tice nekog nivoa diskusije i avazovstine, procitaj Jasminovu reakciju. Lijepo je covjek etiketirao sve koji ga kritikuju kao nekakve placenike i jos rekao kako nemaju pojma s kulturom pa se protive izgradnji "kreativne ublehe"...

Lik je totalno pogubljen i samo cini stetu gradu i svojoj stranci.

Sto se tice Petrovicevog odgovora, cak je i mlak. Da je npr. mene i moju porodicu neko prozvao na taj nacin, poslao bi ga u 333 pizde materine i slozio mu tuzbu isti dan.
Je li ovo tipicno bosanski fazon, "evo, onaj je patosiran, hajde da pritrcim da ga zapucam nogom"?
Ko govori o Jasminu, jadan bio?
Rekao sam da mi je dosta traca, da zelim citati vijesti, a ne prepucavanja i da je ova tema prije zaista bila tema "Vijesti iz Tuzle", a sada je "trac iz Tuzle"...
Libo me i za Jasmina i za Salku i ne znam sta se svi palite kao kutnjaci.
Alfons Kauders

#1370 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Alfons Kauders »

seln wrote: Je li ovo tipicno bosanski fazon, "evo, onaj je patosiran, hajde da pritrcim da ga zapucam nogom"?
Ko govori o Jasminu, jadan bio?
Rekao sam da mi je dosta traca, da zelim citati vijesti, a ne prepucavanja i da je ova tema prije zaista bila tema "Vijesti iz Tuzle", a sada je "trac iz Tuzle"...
Libo me i za Jasmina i za Salku i ne znam sta se svi palite kao kutnjaci.
I ovo je vijest...

Meni je bitna jer volim popiti kafu kod Mirele u Slobodi, a sad cu tu gledati gradiliste godinu dana, a onda rogobatno zdanje upitne svrhe ostatak zivota.

Npr. vise me zanima ova prica nego crna hronika koja se ovdje redovno prenosi.
seln

#1371 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
I ovo je vijest...

Meni je bitna jer volim popiti kafu kod Mirele u Slobodi, a sad cu tu gledati gradiliste godinu dana, a onda rogobatno zdanje upitne svrhe ostatak zivota.

Npr. vise me zanima ova prica nego crna hronika koja se ovdje redovno prenosi.
Pa nisu vijesti sam crna hronika...
ali nevazno.
Ako vecina voli da cita traceve, bujrum. Meni nisu potrebni, pa necu ni pratiti temu...problem rijesen.
Et, da volis popiti fuka u Mercatoru, tema ti ne bi bila interesantna...
Alfons Kauders

#1372 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Alfons Kauders »

seln wrote: Pa nisu vijesti sam crna hronika...
ali nevazno.
Ako vecina voli da cita traceve, bujrum. Meni nisu potrebni, pa necu ni pratiti temu...problem rijesen.
Et, da volis popiti fuka u Mercatoru, tema ti ne bi bila interesantna...
Bila bi mi opet interesantna zato jer mnoge stvari u opstini ne stimaju i o njima se treba pricati. A nacelnikov odgovor je u najmanju ruku neukusan, ton da i ne pominjem.

Ali raja glumi nojeve i gura glavu u pijesak uz standardno opravdanje da su Jasmin i SDP bolji od SDA. Jesu, ali to ne znaci da se njihove gluposti ne trebaju kritikovati.
Incub

#1373 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by Incub »

Jutro Nevenka,
Ima li nekih novih vijesti iz Tuzle?
bogumil-8

#1374 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by bogumil-8 »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:Ali raja glumi nojeve i gura glavu u pijesak uz standardno opravdanje da su Jasmin i SDP bolji od SDA. Jesu, ali to ne znaci da se njihove gluposti ne trebaju kritikovati.
Ko ima više gluposti (SDP ili SDA)? Ko raspolaže sa većim fondom državnih finansijskih sredstava (opštinska ili kantonalna vlast)? Ko neće da "pravi fabrike" (opštinska ili kantonalna vlast)? Ko rasprodaje državne firme (opština ili kanton)? Ko ima većinu u kantonu (SDP ili SDA)? Ko ima više uticaja na privrednu situaciju na kantonu? Ko ima veću zakonodavnu vlast?
Ipak, za sve je "kriv" Jasmin Imamović, jer, on bi mogao i više i bolje. Kantonalci (SDA) ne mogu više i bolje (jer ne umiju i neće). I to su vijesti iz Tuzle!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1375 Re: Vijesti iz Tuzle

Post by plain vanilla »

Nekada je portal Tuzlarije sluzio za pljuvanje po nacelniku Imamovicu, koja god da se vijest objavi, ljudi pljuju po Imamovicu. Da se razumijemo, ja niti sam kad glasala za Imamovica niti cu, ali svejedno..ljudi su se tamo izivljavali na njemu.
Ali jednog, lijepog dana Tuzlarijama zaprijetise tuzbom zbog komentara citalaca, i to ne Imamovic koji je bio redovno meze tamo nego novoizabrani rektor Univerziteta u Tuzli. I tako ukidose komentare na vijesti, i sad narod ne zna kako doci do Jasmina, pa eto ovdje ce da iskale gnjev.
Post Reply