POsao-Popis stanovnistva
Moderator: anex
-
kakavdanakneiskustvu
#1351 Re: POsao-Popis stanovnistva
šta sa ljudima koji rade,kako će njih popisati?
- Afanasi_94
#1352 Re: POsao-Popis stanovnistva
Dođu drugi dan u drugom terminu.kakavdanakneiskustvu wrote:šta sa ljudima koji rade,kako će njih popisati?
-
StupskaBitanga
#1353 Re: POsao-Popis stanovnistva
imam ja pitanje
Prijavljen sam na jednoj adresi a živim na drugoj
Gdje ću biti popisan?
Gdje ću biti popisan?
-
kiper_
#1354 Re: POsao-Popis stanovnistva
ako su došli u sarajevo i namjeravaju tu da žive na duži period ili za stalno onda ih popisuješ kao domaćinstvo bez obzira što su još uvijek prijavljeni u drugom gradu. isto kao i za domaće studente koji stupe u brak a žive u studentskom domu ili u privatnom stanu.lolol wrote:Ima tu caka, ako su tu prijavljeni kao da su podstanari na toj adresi im je stalno mjesto boravka onda imaju domacinstvo i sve, ali ako su prijavljeni u dr gradu a npr u saraj dosi i iznajbmili stan onda iako su podstanari i svi u porodica oni nemaju domacinstvo i svi su privremeno prisutni. Samo uistinu o ovom se daaaaavno trebalo raspraviti a ne sadMalik Urcic wrote:Imaju domacinstvo, bez obzira sto su podstanari.popisivac wrote:Kako popisujemo podstanare? (Studente razumijem tako da mi ne navodite taj primjer) Obzirom da oni nemaju drugo domacinstvo da li cemo ih upisati kao i svako drugo domacinstvo, sa P2 i P1 tj. dodijelim im redni broj domacinstva?
- Afanasi_94
#1355 Re: POsao-Popis stanovnistva
Na toj na kojoj si trenutno tj. na toj na kojoj živiš.StupskaBitanga wrote:imam ja pitanje
Gdje ću biti popisan?
-
StupskaBitanga
#1356 Re: POsao-Popis stanovnistva
Znači nema veze što imam prijavnicu u drugoj opštini?
-
kiper_
#1357 Re: POsao-Popis stanovnistva
tamo gdje živiš ako tu živiš stalno.StupskaBitanga wrote:imam ja pitanje
Gdje ću biti popisan?
- Afanasi_94
#1358 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nema veze.StupskaBitanga wrote:Znači nema veze što imam prijavnicu u drugoj opštini?
-
kiper_
#1359 Re: POsao-Popis stanovnistva
nema veze prijavnica, to ljudi nikako da shvate. popisivači nisu porezna uprava ni policijski inspektori.StupskaBitanga wrote:Znači nema veze što imam prijavnicu u drugoj opštini?
-
kiper_
#1360 Re: POsao-Popis stanovnistva
pitanje za instruktore, kako ste organizovali kontrole i koliko ćete vremena provoditi u vašoj mz?
-
Dzamahirija
#1361 Re: POsao-Popis stanovnistva
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=58
Višegrad: Popisivači iz F BiH smješteni u bivši zloglasni logor
Dan prije početka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji će trajati od 1. do 15. oktobra, sudeći prema stavovima nevladinih aktivista, na pomolu je prvi ozbiljniji skandal.
Kako Anadolu Agency (AA) saznaje, popisivači iz više gradova Bosne i Hercegovine, koji su u Višegrad stigli jer u pojedinim dijelovima Republike Srpske (RS) nema dovoljno Bošnjaka i Hrvata za popunjavanje nacionalne kvote popisivača, smješteni su u hotel "Vilina vlas" u kojem se '90-tih nalazio zloglasni logor!
Tamo je, naime, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo zatočeno blizu 200 žena iz istočne Bosne nad kojima su vršena masovna silovanja.
Prema izjavama svjedoka, te pisanju novinara i istraživača, žene su u hotelu "Vilina vlas" ostale četiri mjeseca. Pripadnici ''Belih orlova'' i ''Osvetnika'' Milana Lukića (pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog teških zločina nad Bošnjacima u Višegradu), koji su u sadejstvu sa regularnom vojskom i policijom učestvovali u brojnim zločinima u istočnoj Bosni, dolazili su s ratišta u navedeni hotel, gdje su vršili silovanja djevojaka i žena, govoreći im da trebaju biti sretne "što će roditi četnike". Od 200 zatočenih žena samo su četiri preživjele.
Jedna od žrtava je bila i Jasmina Ahmetspahić koja se ubila skočivši s balkona trećeg sprata upravo hotela "Vilina vlas", a nakon što ju je silovao Željko Lelek, višegradski policajac koji je zbog zločina protiv čovječnosti osuđen na 16 godina zatvora.
Posmrtni ostaci Jasmine Ahmetspahić pronađeni su 2010. godine prilikom pretrage jezera Perućac. U proljeće 2012. godine ona je, zajedno s još 65 ubijenih sugrađana, ukopana na mezarju Stražište.
Neki od popisivača sa kojima su razgovarali novinari AA potvrdili su da se nalaze u hotelu "Vilina vlas", istakavši da ih je tu smjestio Republički zavod za statistiku RS. Bili su nemalo uznemireni saznanjem o prošlosti hotela.
''Da, nalazimo se u hotelu "Vilina vlas", to je tačna informacija i ništa vše ne možemo reći. Tu su popisivači iz Sarajeva, Goražda, Živinica, sa Ilidže i iz drugih gradova'', rekao je za AA jedan od popisivača, koji nije želio davati dodatne komentare.
Predsjednik Udruženja ''Ćuprija'' iz Višegrada Hikmet Karičić u izjavi za AA oštro je osudio ovakav odnos prema popisivačima u BiH, kazavši da su neki od njih, koji su upoznati sa užasima koji su se dešavali u "Vilina vlas", šokirani potezom banjalučkog zavoda.
''Nadamo se da ovo nije provokacija Bošnjaka uoči popisa. Najprije je tužna činjenica da Bošnjaka u Višegradu nema dovoljno i da moraju dolaziti osobe iz drugih gradova da bi učestvovali u popisu u Višegradu. Bošnjaka nema dovoljno jer su '90-tih pretjerani i ubijani. A sada i ovo. Ovo je, po nama, psihološki pritisak na popisivače, ali i opasna poruka svim građanima Bošnjačke nacionalnosti u RS-u koji trebaju biti popisivani i ovo niko ne treba olako shvatiti. Po meni, ovo je prvi ozbiljan skandal s popisom koji počinje 1. oktobra'', rekao je Karčić.
On očekuje reakciju Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku kako bi se ispravio navedeni propust, a popisivači smjestili na adekvatnije mjesto.
Predsjednica Udruženja ''Žena-žrtva'' rata iz Višegrada Bakira Hasečić, i sama žrtva silovanja i tortura u Višegradu, šokirana je činjenicom da su popisivači smješteni u "Vilina vlas".
"To je najveće mučilište Bošnjaka! Nema tamo nijedne sobe, nijednog kreveta gdje neko nije zaklan, silovan ili pretučen. To je sramota i užas koji se ne može opisati riječima'', kazala je Hasečić.
- Šutanja u Agenciji za statistiku BiH -
Novinari Anadolu Agency pokušali su dobiti i stav Zdenka Milinovića, direktora Agencije za statistiku BiH, agencije koja je odgovorna za popis, ali, i pored više pokušaja, Milinović nije odgovarao na telefonske pozive.
- "Za one koji ne mogu da govore'' -
Sutra će u Sarajevu biti održana premijera filma film Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore'', koji se naslanja na ratnu prošlost hotela "Vilina vlas". Film je inspiriran stvarnom, potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe, koja posjećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata. Tokom ove posjete, Kym na svojoj koži osjeti sav užas poslijeratne Bosne i Hercegovine.
- Andrić i Vilina vlas -
U hotelu "Vilina vlas" je, također, od 4. do 6. oktobra prošle godine, a u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Grazu i Opštine Višegrad održan simpozij "Na Drini ćuprija" posvećen djelu poznatog književnika Ive Andrića. Na skupu je govorilo više od stotinu učesnika, intelektualaca iz Austrije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prihvaćene su bile teme 118 autora. Žrtve i nevladini aktivisti i tada su upozorili na prošlost hotela "Vilina vlas" jer su učesnici tog skupa, također, bili smješteni u navedenom objektu.
Višegrad: Popisivači iz F BiH smješteni u bivši zloglasni logor
Dan prije početka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji će trajati od 1. do 15. oktobra, sudeći prema stavovima nevladinih aktivista, na pomolu je prvi ozbiljniji skandal.
Kako Anadolu Agency (AA) saznaje, popisivači iz više gradova Bosne i Hercegovine, koji su u Višegrad stigli jer u pojedinim dijelovima Republike Srpske (RS) nema dovoljno Bošnjaka i Hrvata za popunjavanje nacionalne kvote popisivača, smješteni su u hotel "Vilina vlas" u kojem se '90-tih nalazio zloglasni logor!
Tamo je, naime, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo zatočeno blizu 200 žena iz istočne Bosne nad kojima su vršena masovna silovanja.
Prema izjavama svjedoka, te pisanju novinara i istraživača, žene su u hotelu "Vilina vlas" ostale četiri mjeseca. Pripadnici ''Belih orlova'' i ''Osvetnika'' Milana Lukića (pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog teških zločina nad Bošnjacima u Višegradu), koji su u sadejstvu sa regularnom vojskom i policijom učestvovali u brojnim zločinima u istočnoj Bosni, dolazili su s ratišta u navedeni hotel, gdje su vršili silovanja djevojaka i žena, govoreći im da trebaju biti sretne "što će roditi četnike". Od 200 zatočenih žena samo su četiri preživjele.
Jedna od žrtava je bila i Jasmina Ahmetspahić koja se ubila skočivši s balkona trećeg sprata upravo hotela "Vilina vlas", a nakon što ju je silovao Željko Lelek, višegradski policajac koji je zbog zločina protiv čovječnosti osuđen na 16 godina zatvora.
Posmrtni ostaci Jasmine Ahmetspahić pronađeni su 2010. godine prilikom pretrage jezera Perućac. U proljeće 2012. godine ona je, zajedno s još 65 ubijenih sugrađana, ukopana na mezarju Stražište.
Neki od popisivača sa kojima su razgovarali novinari AA potvrdili su da se nalaze u hotelu "Vilina vlas", istakavši da ih je tu smjestio Republički zavod za statistiku RS. Bili su nemalo uznemireni saznanjem o prošlosti hotela.
''Da, nalazimo se u hotelu "Vilina vlas", to je tačna informacija i ništa vše ne možemo reći. Tu su popisivači iz Sarajeva, Goražda, Živinica, sa Ilidže i iz drugih gradova'', rekao je za AA jedan od popisivača, koji nije želio davati dodatne komentare.
Predsjednik Udruženja ''Ćuprija'' iz Višegrada Hikmet Karičić u izjavi za AA oštro je osudio ovakav odnos prema popisivačima u BiH, kazavši da su neki od njih, koji su upoznati sa užasima koji su se dešavali u "Vilina vlas", šokirani potezom banjalučkog zavoda.
''Nadamo se da ovo nije provokacija Bošnjaka uoči popisa. Najprije je tužna činjenica da Bošnjaka u Višegradu nema dovoljno i da moraju dolaziti osobe iz drugih gradova da bi učestvovali u popisu u Višegradu. Bošnjaka nema dovoljno jer su '90-tih pretjerani i ubijani. A sada i ovo. Ovo je, po nama, psihološki pritisak na popisivače, ali i opasna poruka svim građanima Bošnjačke nacionalnosti u RS-u koji trebaju biti popisivani i ovo niko ne treba olako shvatiti. Po meni, ovo je prvi ozbiljan skandal s popisom koji počinje 1. oktobra'', rekao je Karčić.
On očekuje reakciju Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku kako bi se ispravio navedeni propust, a popisivači smjestili na adekvatnije mjesto.
Predsjednica Udruženja ''Žena-žrtva'' rata iz Višegrada Bakira Hasečić, i sama žrtva silovanja i tortura u Višegradu, šokirana je činjenicom da su popisivači smješteni u "Vilina vlas".
"To je najveće mučilište Bošnjaka! Nema tamo nijedne sobe, nijednog kreveta gdje neko nije zaklan, silovan ili pretučen. To je sramota i užas koji se ne može opisati riječima'', kazala je Hasečić.
- Šutanja u Agenciji za statistiku BiH -
Novinari Anadolu Agency pokušali su dobiti i stav Zdenka Milinovića, direktora Agencije za statistiku BiH, agencije koja je odgovorna za popis, ali, i pored više pokušaja, Milinović nije odgovarao na telefonske pozive.
- "Za one koji ne mogu da govore'' -
Sutra će u Sarajevu biti održana premijera filma film Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore'', koji se naslanja na ratnu prošlost hotela "Vilina vlas". Film je inspiriran stvarnom, potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe, koja posjećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata. Tokom ove posjete, Kym na svojoj koži osjeti sav užas poslijeratne Bosne i Hercegovine.
- Andrić i Vilina vlas -
U hotelu "Vilina vlas" je, također, od 4. do 6. oktobra prošle godine, a u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Grazu i Opštine Višegrad održan simpozij "Na Drini ćuprija" posvećen djelu poznatog književnika Ive Andrića. Na skupu je govorilo više od stotinu učesnika, intelektualaca iz Austrije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prihvaćene su bile teme 118 autora. Žrtve i nevladini aktivisti i tada su upozorili na prošlost hotela "Vilina vlas" jer su učesnici tog skupa, također, bili smješteni u navedenom objektu.
-
groove
#1362 Re: POsao-Popis stanovnistva
kod samopopisivanja, je li mora ovaj formular da bude u boji?
i sta je povratnica?
i sta je povratnica?
- midnight23
#1363 Molim vas za informaciju
Ako može iko da mi napiše oblik poruke koju moramo slati instruktoru svaku večer?
Izgubila sam papir gdje sam to zapisala, a nikako ne mogu da se sjetim
Tražila sam u knjizi koju smo dobili na obuci, međutim nisam pronašla, ako ima u upustvu samo mi recite stranicu. Znači, interesuje me samo forma poruke, odnosno šta tačno treba sadržavati...?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lijep pozdrav i sretan rad sutra
Izgubila sam papir gdje sam to zapisala, a nikako ne mogu da se sjetim
-
Bola(n)
#1364 Re: POsao-Popis stanovnistva
ŠIFRA_PK razmak BROJ_P1 razmak BROJ_STANOVA razmak BROJ_DOMAĆINSTAVA
Primjer: 032 23 11 8
Primjer: 032 23 11 8
-
kiper_
#1365 Re: Molim vas za informaciju
koliko ja znam ne šaljete instruktoru tu poruku nego pkls-u.midnight23 wrote:Ako može iko da mi napiše oblik poruke koju moramo slati instruktoru svaku večer?
Izgubila sam papir gdje sam to zapisala, a nikako ne mogu da se sjetimTražila sam u knjizi koju smo dobili na obuci, međutim nisam pronašla, ako ima u upustvu samo mi recite stranicu. Znači, interesuje me samo forma poruke, odnosno šta tačno treba sadržavati...?
- snaga_znanja
#1366 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ovo je da ga se istuce onom plavom popisnom kutijom punom obrazaca!Trebam te wrote:Malik Urcic wrote:Imaju domacinstvo, bez obzira sto su podstanari.popisivac wrote:Kako popisujemo podstanare? (Studente razumijem tako da mi ne navodite taj primjer) Obzirom da oni nemaju drugo domacinstvo da li cemo ih upisati kao i svako drugo domacinstvo, sa P2 i P1 tj. dodijelim im redni broj domacinstva?
Ovo je vrh popisnog cirkusa![]()
![]()
- insaneinthebrain
#1367 Re: Molim vas za informaciju
salje se i instruktoru i pkls-ukiper_ wrote:koliko ja znam ne šaljete instruktoru tu poruku nego pkls-u.midnight23 wrote:Ako može iko da mi napiše oblik poruke koju moramo slati instruktoru svaku večer?
Izgubila sam papir gdje sam to zapisala, a nikako ne mogu da se sjetimTražila sam u knjizi koju smo dobili na obuci, međutim nisam pronašla, ako ima u upustvu samo mi recite stranicu. Znači, interesuje me samo forma poruke, odnosno šta tačno treba sadržavati...?
-
Dandelion
#1368 Re: POsao-Popis stanovnistva
Kad smo već kod poruka, jeste li vi dobili broj na koji se poruke šalju ?
Ili obećanu dopunu za telefone ?
- azurna_obala
#1369 Re: POsao-Popis stanovnistva
ne...Dandelion wrote:Kad smo već kod poruka, jeste li vi dobili broj na koji se poruke šalju ?
meni instruktor kaz'o da ćemo pare za dopunu dobiti kasnije, kad bude i ona isplata ''glavna''
do tada iz svog džepa
-
Dandelion
#1370 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nama je rečeno da ćemo dobiti prije, ali ništa.
A ni broj nismo dobili. Valjda sve sami moramo tražiti.
A ni broj nismo dobili. Valjda sve sami moramo tražiti.
- insaneinthebrain
#1371 Re: POsao-Popis stanovnistva
danas bio u opstini novo sarajevo. rekli mi da se broj jos ne zna. nisu ga ni oni dobili. valjda bi sutra u toku dana instruktori trebali dobiti broj i proslijediti ga popisivacimaDandelion wrote:Kad smo već kod poruka, jeste li vi dobili broj na koji se poruke šalju ?
-
Dandelion
#1372 Re: POsao-Popis stanovnistva
Jooj, a nama rekoše ako slučajno poruka ne ide da se odmah diže uzbuna, zovu instruktore, PKLS... a ni broj još nisu obezbijedili.
A na vijestima kažu sve spremno za popis. Samo oni glavni (popisivači) nisu spremni.
A na vijestima kažu sve spremno za popis. Samo oni glavni (popisivači) nisu spremni.
-
anonimus03
#1373 Re: POsao-Popis stanovnistva
Neke kolege sa obuke su dobili neke druge instruktore i receno im je (opcina Novo Sarajevo) da nece biti nista od broja (za slanje sms-ova PKLS-u), kao da je to propalo i nemaju objasnjenje. Ja sa svojom instruktoricom imam ujutro sastanak, pa cemo vidjeti.
Maloprije gledam dnevnik na ftv-u, gost bio zamjenik direktora Agencije za statistiku (ne znam na kojem nivou) i govori kako ima jako puno tehnickih problema, kako nisu potpisani ugovori o zastiti podataka, nisu se usuglasili izmedju sebe agencije, opcine i jos neki nivoi, nema se gdje odloziti popisni materijal, sa optickim citacem isto ima nekakvih problema... Cirkus zivi.
Maloprije gledam dnevnik na ftv-u, gost bio zamjenik direktora Agencije za statistiku (ne znam na kojem nivou) i govori kako ima jako puno tehnickih problema, kako nisu potpisani ugovori o zastiti podataka, nisu se usuglasili izmedju sebe agencije, opcine i jos neki nivoi, nema se gdje odloziti popisni materijal, sa optickim citacem isto ima nekakvih problema... Cirkus zivi.
- i_ja_na_forumu
#1374 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nedo vam Bog da mi pozvonite sutra u 9
pustite me da spavam i dodjite oko 12 
-
Dandelion
#1375 Re: POsao-Popis stanovnistva
Do jutra će biti otkazan popis kako je krenulo.