Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
bizet

#1351 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@Cornholio, na ovoj temi se najvise o Bogu i pricalo, ali OK. Samo o cemu da palamudimo, a da je zanimljivo ali ipak ne preopterecavajuce? Pa ciba nam neku filozofsku pa da dumamo. Filozofija kao i umjetnost svakava s.anja moze da podnese
fatamorgana

#1352 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:@Cornholio, na ovoj temi se najvise o Bogu i pricalo, ali OK. Samo o cemu da palamudimo, a da je zanimljivo ali ipak ne preopterecavajuce? Pa ciba nam neku filozofsku pa da dumamo. Filozofija kao i umjetnost svakava s.anja moze da podnese
Kornelije rules na ovoj temi, drugim riječima on je ..... bog! :D
odr0n

#1353 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:@Cornholio, na ovoj temi se najvise o Bogu i pricalo, ali OK. Samo o cemu da palamudimo, a da je zanimljivo ali ipak ne preopterecavajuce? Pa ciba nam neku filozofsku pa da dumamo. Filozofija kao i umjetnost svakava s.anja moze da podnese
Fura se na svog idola Isusa. :lol:
Great Cornholio

#1354 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

Pa jeste vala i najintersantniji, što bi rekao Homer Simpson " God is my favourite fictional character" :lol:

Bože, nisam ja to rekao, nemoj me u džehenem :cry: :D Bog nije izmišljeni lik, Bog stvarno postoji, želi nam dobro i raduje se kad od Njega tražimo savjet, pomoć, nekoga s kim možeš popričati kad u blizini nema nikog od ljudi a priča ti se :)

Ja ovo napisah s bratovog kompjutera, moj danas zakova, valja mi ga majstoru odnijet , a kako je sutra vikend a meni valja opet kod Dodika da mu budžet krčmim :evil: :D vjerovatno me neće biti duže vrijeme, pa da ne pomislite da sam se oženio :D

Biće i to nekad, neću valjda doživjet Džejovu sudbinu :evil: :D

Evo ova pjesma je za dumanja, vidi se po naslovu :D

pozz svima, pa se čujemo kad osposobim tehniku, il', ako je nešto veliko "crklo" kupim novu
Great Cornholio

#1355 Re: Za predane Životu

a vas dvojici ću citirati Ramiza Zmaja , koji je citirao jednog od braće Memagića iz Višće, onog luđeg, a taj se obratio Iveku, poslije njegovog komentara na šoferovo puštanje šabana šaulića u autobusu koji saobraća na relaciji Helsinborg - Višća kod živinica :-D koji je glasio " Kaj ste seljaci, kaj ste bedaci", taj luđi od dva brata Memagića je rekao " Momak, bićeš poparen" :x :lol:

'ajd zdravo
fatamorgana

#1356 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

odr0n wrote:
fatamorgana wrote:
Jesus C. Christ Superstar!
Great Cornholio

#1357 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
fatamorgana wrote:
Fakat će te mi nedostajati u dženetu :evil: :D

Odrone, da ja tebi na primjeru objasnim kakva je razlika između Boga i idola, jer vidim da tu "štekaš" :P :D

Edin Džeko je Idol, masa ljudi se s njim identificira, njegovu slavu doživljava kao svoju, maštaju o njegovim parama i ugledu koje one obezbjeđuju u društvu kakvo je danas kod nas, kad Džeko daje golove, voda manekenke, vozi auto od milion maraka, tad masa njegovih "obožavalaca" uživa "pripisujući" sebi njegove "moći", tad im njihov idol daje "blagoslov" da budu srećni, da se osjećaju bitnim, iako to, realno gledajući u stvarnom životu nisu, u stvarnom životu su niko i ništa, niko ih ni za šta ne pita, rade po čirav dan za mizerne plate, buneći se protiv nepravde, istovremeno negirajući nepravdu koji taj njihov Idol čini time što mjesečno prima platu koju ne dobije 1000 normalnih ljudi zajedno, a pošto pare ne rastu na grani, mora ih radnik stvoriti, onda ti je jasno zašto je idolatrija glavni uzrok zla koje nas "pogađa"," nesreća" koje nam se dešavaju.

Ako sve svoje vrijednosti pripišemo Džeki, kad on počne da "pada", i mi "padamo", jer nemamo vlastitih, u stvari imamo ali smo ih se odrekli na račun svog idola.

Isus nije idol, Isus nam ne oduzima sposobnosti,On nam ih može pojačati ako to želimo, ako mu vjerujemo, ako vjerujemo da je ono što je On radio ispravno, nešto što će nas dovesti do sreće ako se i mi budemo tako ponašali.

On je, barem meni, uzor, koji je, običnim smrtniku nešto nedostižno, nešto što nikada neću moći ostvariti, nešto što je nemoguće ostvariti, nemoguće je biti Isus, nemoguće je biti bezgrešan, potpuno objektivan, u potpunosti nesebičan, potpuno pravedan, i još k svemu tome biti spreman žrtvovati se za one koji te odbacuju, koje te odbacuju zbog riječi " Kraljevstvo Božije je u vama" i I "nisam ja kralj od ovoga svijeta, moje je kraljevstvo Božije".

Nažalost, mnogima je isus samo idol,mnogi od njega zahtijevaju čuda, zahtijevaju da im donese ugled, moć, novac, slavu, ili pažnju, glumeći žrtve koju je Isus stvarno podnio, i to bez želje da ga se hvali, preklinjući ljude da mu se vrate, da odbace idole, i ponovo ga zavole. Mnogi nisu spremni da ga uzmu za uzora, jer biti kao Isus, u današnjem svijetu" ne donosi materijalnu korist, ne donosi slavu i ugled, Isusove osobine danas nisu poželjne, nisu "isplative", , jer jarane ko da je onim Džekinim mahalcima bitno bilo šta drugo od onoga što je i njihovom idolu , ko da im je bitno bilo bilo šta drugo osim para, "treba" i meĆki. Dobro , da ne griješim dušu, neki se furaju i na patriotizam, pa im je zato Džeko Tito il' Alija.

Da samo ne napadam Džeku , da kažem i koju dobru za njega, jer ipak je Ćovjek dao onih 50 hiljada maraka onom oboljelom dječaku, ipak se on odrekao par pari odijela i cipela, koju odvajajući od usta kupuje od svoje crkavice, u vidu godišnje plate od 6,5 miliona maraka.

Nešto razmišljam, kad bi Isus sad ponovo sišao među ljude, Ibro dirka bi ga svim srcem prihvatio, a zašto, evo poslušajte pjesmu pa sami zaključite, ne mogu vam sve reć', izgubiću poso Isusovog PR-a, ako ga vi počnete hvaliti više od mene, a svaki mjesec mi milion uplaćuje, nisam lud da konkurenciji otkrivam sve poslovne tajne :P

Fata, "Ibro" ti je defakto umjetnik, svaćeš ;-)

odr0n

#1358 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Čuj Isus ti nije idol, a gledaj koliko teksta napisa samo da ga odbraniš i još našeg Džeksona ocrniš, da ne računam gigabajte ostalog teksta kojeg si piso o njemu i bogu također. :lol: Joj kad te smlatim ovako u jednoj rečenici. :lol:
Great Cornholio

#1359 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:Čuj Isus ti nije idol, a gledaj koliko teksta napisa samo da ga odbraniš i još našeg Džeksona ocrniš, da ne računam gigabajte ostalog teksta kojeg si piso o njemu i bogu također. :lol: Joj kad te smlatim ovako u jednoj rečenici. :lol:
Bog nas je stvorio po svom obličju, a ko ne bi volio biti, osim što je stvorenje, istovremeno i stvaralac ,tako da braneći Isusa branim i sebe, jest da Bogu ne treba "tjelohranitelj", al' ko što reče Đasmin kad je prodavao one pi-pi alarme, kad nije htio da proda zadnji mušteriji koja mu je davala duplo više para nego što pi - pi alarm košta, pa ga je zbog toga Hamuš kritikovao, rekao mu " Ti nisi dobar u glavu ( onim simpatičnim ciganskim naglaskom) , a ovaj mu na to odgovorio "Ma ne mogu, drag mi nešto, u ..." .

Pripazi ti kad sa mnom pričaš, ti gigabajti odbrane su samo izviđački manevri, kad lociram sve slabe tačke i upotrijebim "tešku artiljeriju", mogao bi ti postati vjernik :D

Ako ti je to religije eno ti mejtef, ovo je filozofija, tu možeš pričat šta hoćeš, a da te niko ozbiljno ne shvata :D

A to što sam Džeksona ocrnio, pa zar nije tako, ne mere i jare i pare.

Za mene od danas toliko, a što se tiče budućnosti, ozbiljno razmišljam da vam počnem naplaćivati "dersove" 8-) :D
fatamorgana

#1360 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:Čuj Isus ti nije idol, a gledaj koliko teksta napisa samo da ga odbraniš i još našeg Džeksona ocrniš, da ne računam gigabajte ostalog teksta kojeg si piso o njemu i bogu također. :lol: Joj kad te smlatim ovako u jednoj rečenici. :lol:
Bog nas je stvorio po svom obličju, a ko ne bi volio biti, osim što je stvorenje, istovremeno i stvaralac ...:D
Slažem se, da je malo biti Kreator ili makar modni kreator ....
Great Cornholio

#1361 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote: Slažem se, da je malo biti Kreator ili makar modni kreator ....
Možda nam i prepusti tu dužnost, jer ja da sam na Njegovom mjestu, i da čitam ovaj forum, pogotovo PDF religija, davno bi digao ruke od nas, il' to il' bi ubrz'o kijamet. Možda se baš tebi obrati i kaže te " Fata ti si sad glavni, pokušaj ih popraviti, ja vala nisam mogao, ti možda i uspiješ, i onda vako zakoluta očima :-) i kaže "Bog nek ti je na pomoći" :D

A to što se tiče mode, dobro bi bilo kad bi čovjek mogao kreirati "modni trend", al' nekakav stabilan, da se ne moramo stalno prilagođavati, to jest da se većina "razumnih" ne mora prilagođavati, mi nerazumni se držimo one reisove " Kome ba mi da se prilagođavamo, nek se oni sad malo nama prilagođavaju 8-) ;-) :D
odr0n

#1362 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Slažem se, da je malo biti Kreator ili makar modni kreator ....
Možda nam i prepusti tu dužnost, jer ja da sam na Njegovom mjestu, i da čitam ovaj forum, pogotovo PDF religija, davno bi digao ruke od nas, il' to il' bi ubrz'o kijamet. Možda se baš tebi obrati i kaže te " Fata ti si sad glavni, pokušaj ih popraviti, ja vala nisam mogao, ti možda i uspiješ, i onda vako zakoluta očima :-) i kaže "Bog nek ti je na pomoći" :D

A to što se tiče mode, dobro bi bilo kad bi čovjek mogao kreirati "modni trend", al' nekakav stabilan, da se ne moramo stalno prilagođavati, to jest da se većina "razumnih" ne mora prilagođavati, mi nerazumni se držimo one reisove " Kome ba mi da se prilagođavamo, nek se oni sad malo nama prilagođavaju 8-) ;-) :D
A zašto bi svemoćni bog ako je dobar stvorio nešto tako strašno kao pakao i peko nemoćne nesavršene ljude vječno, to je isto ko kad bi sada ti uzo mrava i peko ga jer nešto nije učinio što si ti zamislio, to je čisto zlo. :-)
Great Cornholio

#1363 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
Great Cornholio wrote:

A zašto bi svemoćni bog ako je dobar stvorio nešto tako strašno kao pakao i peko nemoćne nesavršene ljude vječno, to je isto ko kad bi sada ti uzo mrava i peko ga jer nešto nije učinio što si ti zamislio, to je čisto zlo. :-)
To je tebe neko slagao, pakao ne postoji.
bizet

#1364 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kad smo kod "modnih trendova"
kada bih rekla da se razumni ne prilagodjavaju vjerujem da bih slagala, ali da razumnom ne treba "modni trend" istina je...slazem se za ovu bivseg rejsa i povezivanje sa nerazumnim
bizet

#1365 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

odr0n wrote: A zašto bi svemoćni bog ako je dobar stvorio nešto tako strašno kao pakao i peko nemoćne nesavršene ljude vječno, to je isto ko kad bi sada ti uzo mrava i peko ga jer nešto nije učinio što si ti zamislio, to je čisto zlo. :-)
pa valjda da naucimo na svojoj kozi...kad nas vrati nazad da budemo bolji ljudi...batina je iz raja izasla, kaze narod, a otkud mu tako mudra izreka? :lol:
odr0n

#1366 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Great Cornholio wrote:

To je tebe neko slagao, pakao ne postoji.
Jesil to posto ateist? :lol:
odr0n

#1367 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

bizet wrote:
odr0n wrote: A zašto bi svemoćni bog ako je dobar stvorio nešto tako strašno kao pakao i peko nemoćne nesavršene ljude vječno, to je isto ko kad bi sada ti uzo mrava i peko ga jer nešto nije učinio što si ti zamislio, to je čisto zlo. :-)
pa valjda da naucimo na svojoj kozi...kad nas vrati nazad da budemo bolji ljudi...batina je iz raja izasla, kaze narod, a otkud mu tako mudra izreka? :lol:
Kako da nas vrati (jel ovo reinkarnacija) kad ostajemo vječno. :lol: Batina, raj, mudrost - ovo je neukusan koktel, ne ide. :)
Great Cornholio

#1368 Re: Za predane Životu

bizet wrote:kad smo kod "modnih trendova"
kada bih rekla da se razumni ne prilagodjavaju vjerujem da bih slagala, ali da razumnom ne treba "modni trend" istina je...slazem se za ovu bivseg rejsa i povezivanje sa nerazumnim
Ma ne zna se ba više ko je razuman a ko nerazuman, al' činjenica je da prilagođavanje nikad nije bilo faktor promjena, uvijek je neka "nerazumna budala", koja nije htjela da se prilagođava svijetu već da svijet prilagođava sebi proizvodila promjene, nekad dobre, nekad loše, a ovo što se tiče reisa ja ću reći samo " Fala Bogu, da ga smijeniše, jer kad bi njemu dali vlast, meščini da ga ni puno navikaniji diktatori ne bi zasjenili.

Nego, kako si ti, kako napredujete, sve troje zajedno :)
Great Cornholio

#1369 Re: Za predane Životu

odr0n wrote: Jesil to posto ateist? :lol:
Nisam, s te vjere sam prešao, za kratko, na islam, pa onda kad sam "upoznao" Isusa, rekao sam " E vala ovo je moj Bog, Njega ću slušati, neću one koji na Njemu zarađuju". On nije ljude plašio džehenemom, i zato ne vjerujem da tako nešto postoji.
odr0n

#1370 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
Nisam, s te vjere sam prešao, za kratko, na islam, pa onda kad sam "upoznao" Isusa, rekao sam " E vala ovo je moj Bog, Njega ću slušati, neću one koji na Njemu zarađuju". On nije ljude plašio džehenemom, i zato ne vjerujem da tako nešto postoji.
Vidiš kako si od vrhovnog boga i njegovih tvrdnji gubio vjeru do boga kao običnog čovjeka isusa, još malo i ateist. :lol: :thumbup:
bizet

#1371 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

odr0n wrote:
bizet wrote:
Kako da nas vrati (jel ovo reinkarnacija) kad ostajemo vječno. :lol: Batina, raj, mudrost - ovo je neukusan koktel, ne ide. :)
:lol: apsolutli, ali uvijek ima neko ko se nece sloziti sa tobom
sto se nasmija ugodno :)

sad znas i otkud ona ponavljanje je majka znanja, samo sto Milostivi vrati na sami pocetak, nema ponavljanja razreda :lol:
bizet

#1372 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:kad smo kod "modnih trendova"
Ma ne zna se ba više ko je razuman a ko nerazuman, al' činjenica je da prilagođavanje nikad nije bilo faktor promjena, uvijek je neka "nerazumna budala", koja nije htjela da se prilagođava svijetu već da svijet prilagođava sebi proizvodila promjene, nekad dobre, nekad loše, a ovo što se tiče reisa ja ću reći samo " Fala Bogu, da ga smijeniše, jer kad bi njemu dali vlast, meščini da ga ni puno navikaniji diktatori ne bi zasjenili.

Nego, kako si ti, kako napredujete, sve troje zajedno :)
sveto trojstvo velis :lol: ...aj, sori, napokon i oni hormoni kad se samo smijes su proradili pa uzivam dok mogu, jer sad ce suze tu odmah iza coska, ili huja...uh, ne volem huju nikako
ma dobro smo, hvala Bogu...polako napredujemo :)
Great Cornholio

#1373 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
Great Cornholio wrote:
Vidiš kako si od vrhovnog boga i njegovih tvrdnji gubio vjeru do boga kao običnog čovjeka isusa, još malo i ateist. :lol: :thumbup:
Ono što je Isus govorio, činio i bio, nije mogao obični smrtnik, a pošto ja niti jednog običnog smrtnika ne mogu uzeti kao nekog kome mugu reći " Ti si iznad mene, ja ne mogu nikad biti poput tebe, ja ne mogu biti Bog, zato neću da sumnjam u ono što si govorio, bio i učinio, neću da sumnjam da je to dobro za mene i za ostale, jer jedino Ti nas tako dobro poznaješ, jedino tebi je stalo do naše potpune sreće i jedino ti znaš kako do nje da dođemo".

Za mene je Isus bio Bog koji je u ljudskom obliku hodio Zemljom, ja ne mogu da prihvatim da je Isus bio čovjek, jer ne bi Bog nikada žrtvovao jednog čovjeka, ne bi ga mučio, radi grijeha drugih ljudi, to nije pravedno, a Bog je pravedan.
bliclol

#1374 Re: Za predane Životu

Post by bliclol »

Zar se ljudi jos uvijek raspravljaju o religiji? Zar niste svjesni da ni jedni ni drugi niste upravu?
drug_profi

#1375 Re: Za predane Životu

Post by drug_profi »

bliclol wrote:Zar se ljudi jos uvijek raspravljaju o religiji? Zar niste svjesni da ni jedni ni drugi niste upravu?
...al zato si ti u pravu.
Jesam li pogodio? :D
Post Reply