Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
burekodsira

#1351 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by burekodsira »

zato je Ronalde gradjanizam :izet:
L u c i f e r

#1352 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

burekodsira wrote:zato je Ronalde gradjanizam :izet:
Ja ne znam nikoga ko tako govori ili tvrdi da je ispravno... :-)
burekodsira

#1353 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by burekodsira »

pa po analogiji DzekE mora biti i RonaldE, zar ne :D ili ti odredjujes koje cemo kako :lol:
Raigor Stonehoof

#1354 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Raigor Stonehoof »

Ne znam zasto se raspravljate sa zatucanim likovima koji nisu dvije knjige u zivotu procitali.
Pjanic15

#1355 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Pjanic15 »

Ispravno je oboje. I Franje/Franja, i Džeke/Džeka:
Pod „-o (IMENA)“: Dvosložna muška imena na -o s dugouzlaznim akcentom, npr. Pero, Ivo, Simo, Vojo, Vlado, Zuko, Kiro itd. mogu imati dvojaku promenu: kao imenice m. roda (od Pera, daj to Peru, Perov) i kao imenice na -a (od Pere, daj to Peri, Perin)
Imenice muškog roda koje s nominativnom na -o sa dugouzlaznim akcentom, osim prve promene (Pero, Pera, Peru...), mogu imati u zavisnim padežima i promenu po III vrsti imenica: Pero, Pere, Peri...“
„Ive Andrića, Ivi Andriću, Ivin, običnije nego Iva, Ivu, Ivov; v. -o (IMENA)“
L u c i f e r

#1356 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

burekodsira wrote:pa po analogiji DzekE mora biti i RonaldE, zar ne :D ili ti odredjujes koje cemo kako :lol:
Eh pa nije jezik sportska prognoza pa da ide sve po analogiji... :roll:

Stvarno, što reče Raigor, kao neko ko je za životnog vijeka pročitao pozamašan broj knjiga i niti u jednoj nije vidio da se govori "eno Alja, Čenga, Husa i Muja", baš me zanima zna li iko od ove cijenjene gospode iz Goražda i Sandžaka koji to propagiraju za ispravno i za jedno književno djelo u kojem se ta konstrukcija koristi... :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1357 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
dezurni_ucenik wrote:Onaj ko se pita sta je pravilnije za napisati/reci "Dzekov" ili "Dzekin",neka se zapita da li je pismen.

Isto se odnosi i na one sto misle da se kaze "lopta je dosla do DzekA" a ne "Dzeke".

Ako si Soson ili gradjanin Srbije shvatam jer je to njihov pravopis.Kod nas,to je u rangu sa "u mene dijet' leglo na kreve".

Jbt sve sami strucnjaci, sve znate, u sve se petljate. A ako nisi nas, odmah si Soson ili gradjanin Srbije.

Ako nista, za razliku od svih koji polemisu, makar sam prenio stav osobe cija je profesija da zna gramatiku do u tancine. Ok ne slazete se, argumentujte zasto. Ljudi fino kazu da im Dzeke zvuci prirodnije nego Dzeka i okej, svaka cast.

A ne morate odmah sa vrijedjanjem i nipodastavanjem :run:

Uostalom zasto ne govorite: Bingin soping centar, fudbalska majstorija Kristijana Ronalde, politicka ostavstina Branke Mikulica itd itd...
Tebi je neko od ukucana iz Istocne Bosne garant.Znaci po tebi je pravilno: glasam za RizA navijam za Zelja.

Vidim da si isao u zenicku gimnaziju.Jedna Adzemovicka bi te na godinu oborila da joj pocnes te gluposti da valjas.Safic bi te svake godine obarao sve dok ne bi izletio iz te iste skole.

Znaci,ne mogu da vjerujem,u 21.vijeku,da me neko ubjedjuje da se kaze Dzekov gol i da je lopta dosla do DzekA.
Ne znam stvarno sto ste se toliko svezali za Sandzak i Istocnu Bosnu? Ko da je to najjaci protuargument, ravan citatu iz pravopisnih prirucnika maternjeg jezika, koje, gle cuda, niko od vas nije c/p izuzev Lucifera koji je nasao za hrvatski jezik.

U krajnjoj liniji nepristojno je vezivati neciji nacin izrazavanja iskljucivo za cinjenicu odakle mu je neko od ukucana :-) Moje porijeklo jeste poprilicno sareno, ali sudeci po istom prije bi mi trebalo biti blisko Dzeke nego Dzeka, ali hej, jos se evo pravdam.

Sto se tice moje uvazene profesorice maternjeg jezika, Azre Adzemovic, moram te razocarati-ne samo da me nije nikad na godinu oborila, nego nikad me nije ocijenila nizom ocjenom od 4, tako da zao mi je druze.

Upravo od nje sam naucio da se ustaljeni nacin govora u odredjenim slucajevima ne slaze sa gramaticki tacnim (npr. vecina kaze Alija Izetbeeeeegovic, a treba Izetbegovic sa brzo "e", jer korijen rijec je "beg" koji se izgovara brzo, a ne otegnutno "beeeeg" itd...)

Ali ni sam ne znam zasto se trudim bilo sta objasniti. :skoljka:

Najvise biste voljeli da kazem da sam Soson iz Gusinja i da mi babo tako prica u kuci, pa ja vas domicilne sad ucim vasem jeziku :D
L u c i f e r

#1358 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

Bato ne shvataj lično...pa imam i ja istočnobosanske, srednjobosanske i sjevernobosanske krvi...nema to nikakve veze, svi smo mi naši...

Fol je samo u tome što taj izgovor u našem hajmo reći centralnobosanskom uhu zvuči ono baš seljački sa dna kace, i jedine regije koje ga koriste, a za koje ja znam su Goražde i Sandžak...

I stvarno, nikad nisam pročitao knjigu sa tim izgovorom...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1359 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by _BataZiv_0809 »

L u c i f e r wrote:Bato ne shvataj lično...pa imam i ja istočnobosanske, srednjobosanske i sjevernobosanske krvi...nema to nikakve veze, svi smo mi naši...

Fol je samo u tome što taj izgovor u našem hajmo reći centralnobosanskom uhu zvuči ono baš seljački sa dna kace, i jedine regije koje ga koriste, a za koje ja znam su Goražde i Sandžak...

Druze Lucifer, jasno mi je. Ti si odmah rekao da je u centralnobosanskom narjecju ovo neuobicajeno i asocira na primitivni background. I svaka cast, to objasnjenje mi je blisko. Ali izuzev tebe, ovjde imas plejadu likova koji te optuzuju za primitivizam, pripadnost doseljenickoj zajednici i sta sve ne, bez da su i pokusali saslusati argumente. I onda ti ti i takvi kazu-procitaj knjigu. E pa hebemu majku, ko god se u zivotu iole druzio sa knjigom, zna da su povrsnost i predrasude osobine neobrazovanih i zatucanih ljudi.

Eh ali poenta price, odnosno poenta teme nije sta centralnobosanskom uhu (koje je i moje baj d vej) zvuci seljacki, nego sta je gramaticki ispravno. A novinari bi po logici stvari trebali to bolje poznavati. Je li sad ok?
gagy06

#1360 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by gagy06 »

Ne postoje seljački govori. Centralnobosanski izgovor je ipak "gori" od bilo kog drugog. Na drugu stranu što je dominantan u medijima pa se čini da je ispravan. Po logici koju pojedinci propagiraju na ovoj temi ispade da su najveći seljaci recimo- Dubrovčani (jel ih neko slušao kako pričaju?). Ili recimo Mostarci koji imaju pojedine riječi koje izgovaraju kroz nos ( ne, ne mislim na mostarske lokalne riječi). U Mostaru je Šemsa (kao Suljaković) muško ime, a Šemsa ( sa dugo e) žensko ime.
Pa bi onda bilo: bio sam kod Šemsa (muško), bio sam kod Šemse (žensko). Vratimo li se na tezu o seljačkim govorima, za mene su Dubrovnik i Mostar jedini gradovi u pravom smislu te riječi.
Elem, to što je nešto pravilno ne znači da je uobičajeno u praksi. Kako rekoh ranije, novinarska nepismenost nije pitanje pravopisa, već sintakse i stila. Nekad je moj izbor pri kupovini novina bio sastav redakcije-kupovao sam novine u kojima su pisali pisci, tj. novine koje su imale nekoliko stranica sa piscima-novinarima (a nije toga bilo mnogo). Kako je danas toga sve manje ili nema nikako, vise i ne kupujem novine.
homega

#1361 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by homega »

gagy06 wrote:... Nekad je moj izbor pri kupovini novina bio sastav redakcije-kupovao sam novine u kojima su pisali pisci, tj. novine koje su imale nekoliko stranica sa piscima-novinarima (a nije toga bilo mnogo). Kako je danas toga sve manje ili nema nikako, vise i ne kupujem novine.
A trafika je sve veći broj... :-) :(
General_Jackson

#1362 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by General_Jackson »

Nije istina da ne postoji, odnosno ja ga ne bih nazvao seljačkim nego jednostavno nepravilnim. Zna se šta je jezički ispravno a šta nije i to bi itekako trebali da znaju oni koji rade na državnoj TV, lokalnim televizijama, radiju, novinama i portalima.
Ovo što se tiče Džeke i Džeka jedno je zapadna, drugo istočna verzija i mislim da su obe ispravne, pošto se u ovoj zemlji govore sva tri jezika. Međutim ima čitava poplava nepravilnih izraza i riječi koji su nas naprosto pregazili nakon rata i protiv toga bi se trebalo boriti upravo obrazovanjem i preko javnih medija, koji nažalost rade suprotno. Mlade generacije su upravo katastrofalno pismene. Vidim da nije puno bolja situacija ni kod naših susjeda, jedino što su im bar kada je Hrvatska u pitanju, novinari i javna televizija na nekom nivou, znatno višem nego kod nas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1363 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

primijetio sam nakon ovih poplava da gore sjevernije ne govore NASIP nego NASAP :? :? :? :?
dezurni_ucenik

#1364 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by dezurni_ucenik »

Vjerujem da ce se uskoro pojaviti likovi koji ce ubjedjivati druge da je pravilno "dijet","kreve","greblje","de prEtisni to" itd.

Mene je Adzemovicka ucila da se izgovara DinE,AdE,DzekE .A to za Aliju Izetbegovica,slazem se.Sjecam se kad nam je to govorila,a zavrsio sam gimnaziju prije iha haj godina.I naravno da je logicno -begovic nego beeeeegovic. :D
General_Jackson

#1365 Re: Novinarska (ne)pismenost

Da nastavim niz :D :
Špore
To auto (ovako govori 95% forumaša :roll: i Pjer Žalica u reklami za Fabiu čini mi se :D )
Biciklo (Igor Kristić na SP)
Ti bih
Kremenadla
Radion
Buftla
Maslanica
Sumljiv
Him, hin, hina
Virtouz (Velid Spaho i klix portal)
..........
dezurni_ucenik

#1366 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by dezurni_ucenik »

General_Jackson wrote:Da nastavim niz :D :
Špore
To auto (ovako govori 95% forumaša :roll: i Pjer Žalica u reklami za Fabiu čini mi se :D )
Ti bih
Kremenadla
Radion
Buftla
Maslanica
Sumljiv
Him, hin, hina
..........

Dodaj na listu i antentat
General_Jackson

#1367 Re: Novinarska (ne)pismenost

dezurni_ucenik wrote:
Špore
Ti bih
Kremenadla
Radion
Buftla
Maslanica
Sumljiv
Him, hin, hina
..........

Kindapovati
Dadnem
:D samo naprijed, dopunjavajte
L u c i f e r

#1368 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

_BataZiv_0809 wrote:
L u c i f e r wrote:Bato ne shvataj lično...pa imam i ja istočnobosanske, srednjobosanske i sjevernobosanske krvi...nema to nikakve veze, svi smo mi naši...

Druze Lucifer, jasno mi je. Ti si odmah rekao da je u centralnobosanskom narjecju ovo neuobicajeno i asocira na primitivni background. I svaka cast, to objasnjenje mi je blisko. Ali izuzev tebe, ovjde imas plejadu likova koji te optuzuju za primitivizam, pripadnost doseljenickoj zajednici i sta sve ne, bez da su i pokusali saslusati argumente. I onda ti ti i takvi kazu-procitaj knjigu. E pa hebemu majku, ko god se u zivotu iole druzio sa knjigom, zna da su povrsnost i predrasude osobine neobrazovanih i zatucanih ljudi.

Eh ali poenta price, odnosno poenta teme nije sta centralnobosanskom uhu (koje je i moje baj d vej) zvuci seljacki, nego sta je gramaticki ispravno. A novinari bi po logici stvari trebali to bolje poznavati. Je li sad ok?
Čari foruma... :D
L u c i f e r

#1369 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

gagy06 wrote:Ne postoje seljački govori.
:roll:

Amo-Ovamo
Pretisak-Pritisak
Špore-Šporet
Oni-Onaj
Ođe, Ođekan-Ovdje
Tude, tudekan-Tu
Anamo, onamo-Tamo
Hodnjik-Hodnik
Vego-Nego
Jogurat-Jogurt
Izmagičati-Obrisati "magičnom krpom"
Oto, za oto-to, za to
Aral Tartament-Unreal Tournament
Niki problem-Nije problem
Imaš li brener-Imaš li CD RW (omiljeni izraz njemačke dijaspore)
Imal šta na belegiju-imaš li s kim voditi ljubav
evo njiha-evo njih
budme-bude, neka bude
Ajrokrem-Eurokrem
medžamer-menadžment
Aperacija-Operacija
Tri smjera-Tri trake na cesti (fizički neizvodljivo)
Offrouderi-Vozači mimo ceste (off road)
Felna-Felga za auto
Usivač-Usisivač
Utakivač-Električni utikač
Kreve-Krevet
Odera-Dođi ovamo
Konjovi-Konji, množina od konj
Nožovi-Noževi, množina od nož
Holuja-Oluja, nevrijeme
Skeptisan-Skeptičan
Mikrafon-Mikrofon
Rošteljat-Roštiljat
Zbajbačiti-Poševiti
More-Može
Vodljikave boje-Vodene boje (akvarel)
Ovi-Ovaj
Glamuzorno-Glamurozno
Ceberalno-Cerebralno (moždano)
Mala Drinica-Pojam nepoznate etimologije i logicke povezanosti, papci ga koriste kao alternativni naziv rijeke Miljacka
Buldožder-Buldožer
Švajceneger-Arnold Schwarzenegger
Prešednik, precjednik-Predsjednik
Krmetnjak-Svinjac
Krompjeri, krompiri-Krompir (ne postoji množina imenice)
Krompirača-Pita od krompira, krompiruša
Kulagija-Oklagija
Burningovati-"Spržiti" tj. snimiti CD, od engleske riječi burn
Uzinad-Uzinat, uz inat
Koperacija-Kooperacija
Reban, Reaban-Ray-Ban (naočale)
Karoke-Karaoke
Kontajner-Kontejner
Kafučino-Kapučino
Mačika-Mačka
Čorapi-Čarape
Telegrafski kurs-Daktilografski kurs
Labavo, Rukoper-Umivaonik
Povlaka-Pavlaka
kurcilacija-cirkulacija
kompilter-kompjuter
Instalisane-Instalirane, ugrađene
Tude-Tu (pokazna zamjenica)
Niotkle-Niotkud
Interensantan-Interesantan
Moden-Modem (ono za kompjuter)
Haus-Haos (kao nered, metež)
Pomaketi-Pomaći
kablo-kabl
Isolir-Izolir (traka)
Tasna-Tacna
Nekolka-Nekoliko
smačinjaju-brišu (komentare na forumu)
Kino Miting Point-Kino Meeting Point
Lirens Firburn-Laurence Fishburne
Musik Shop-Music Shop, prodavnica
Famelija-Familija
Preznati-Priznati
Specifikat-Certifikat
Tamburin-Tabure
Hotelja-Fotelja
Trosjek-Trosjed
Dvosjek-Dvosjed
Garantura-Garnitura
Radion-Radio prijemnik
Salaveta-Salveta
Sakao-Sako
Saglasnik-Suglasnik
Odite-Otiđite
Odi-Dođi
Dubil-Debil
Okoro-Okolo
Kapar-Kaplar, čin u vojsci
Kafez-Kavez
Oro-Orao
Puk'o kvar-Pokvarilo se
Bacati grudvama-Gađati grudvama
Hevju Metal-Heavy Metal
Kalaserija-Karoserija
Tarasa-Terasa
Rosfraj-Rostfraj, nehrđajući čelik
Mapa-Napa, kuhinjska
Nožom-Nožem
Latice-Ladice
Nemere-Ne može
Anamo-Ovamo
Ovdalen-Odavdje
Otalen-Odtamo
Pendala-Pedala
Kuruz-Kukuruz
Kamara-Kamera
Potkošulj-Potkošulja
Utrljivati-Trljati
Zubiju-Zuba (množina od riječi zubi)
Konjova-Konja (množina od riječi konj)
Šerlon Stoun-Sharon Stone, glumica
Cvaltifikat-Falsifikat
Prvak Titule-Šampion
Navrijediti-Uvrijediti
Mačinjati-Micati, pomicati
Goran-dolan-Gore-dole
Dola-Dolina
Cerenada-Cerada, kamionska
Vansvemirac, Vanzemoljac-Vanzemaljac
Muskulatura mozga-Nema objašnjenja
Reprezentacija usisivača-Prezentacija usisivača
Ojrokrem-Eurokrem
Karinac-Kanarinac, ptica
Miss sjećanja-Miss sjećnja
Patrola za pištolj-Futrola za pištolj
Negavat-Megavat
Nevlonka-Neonka, sijalica
Pomornica-Podmornica
Patemka-Patentka, patent olovka
Fližder-Frižider
Biciklo-Bicikl
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1370 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by plain vanilla »

bizi ba :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#1371 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Raigor Stonehoof »

General_Jackson wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Špore
Ti bih
Kremenadla
Radion
Buftla
Maslanica
Sumljiv
Him, hin, hina
..........

Kindapovati
Dadnem
:D samo naprijed, dopunjavajte
infrakt :D
dječak sa šibicama

#1372 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by dječak sa šibicama »

Jel ima Pempas?

dodao bih i "paukovi".

Pauci, zaboga.
L u c i f e r

#1373 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

GlOva, glOvica, glOvić... :oops:
dječak sa šibicama

#1374 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by dječak sa šibicama »

glOva, kOnta, tako govore pojedini tamo oko Tuzle, Doboja :D
L u c i f e r

#1375 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

A ima i ono sa zavrnutim o, pa recimo ide: uotac ga jebo umal dva guola ne dadnu... :D
Post Reply