Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
hizo ramidovic

#1351 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hizo ramidovic »

Brigada Tomislav wrote:
pedeset wrote:Spominjati "šestorku" i Gotovinu u istoj rečenici nije baš logično, ali ako to kaže naš Tomislav iz pozadinskog odbora onda to dobija sasvim drugo značenje. Čovjek je bio "junačina". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Što ne bi bilo logično. Uostalom usporedba je bila na relaciji nepravomoćna-pravomoćna presuda a ne osoba. Kužiš.

Vi i Srbi imate slične mitove, sličnu maštu ko da ste preko indigo papira prevučeni. Zar nije Gotovina dio agresorske HV.?

Nije. Dobro. Ili ipak je.

boldano.. :lol:
kad su gotovinu osudili, u rvackoj je uslijedila nevjerovatna pljuvacina po sudu u hagu, kako je to politicki sud, kako osudjuje pravednu borbu bla, bla...kad je taj isti sud oslobodio gotovinu, odjednom je postao mjerodavan, pravedan, ode mu se pjevale...sto je i logicno, ne?

a sta ce se desiti u tvojoj glavi kad osudjujuca presuda sestorki postane pravomocna?
hoce li opet biti "cijeli svijet protiv 'rvata"? 'oces li polizati ono sto pljujes?
Paul F.

#1352 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote: I ako te zanima Posavina imaš temu o njoj.
Ouff. Tebe čovjek ne može uhvatiti ni za glavu ni za rep. Posavinu sam spomenuo u preciznom kontekstu. Ti tvrdiš da ne može biti da se srbi i hrvati prvo dogovore pa onda ratuju. Ja tvrdim da to može biti navodeći primjer posavine.
Brigada Tomislav wrote:Presuda šestorki je nepravomoćna. Tako su i Srbi slavili kad je Gotovina nepravomoćno osuđen a poslije je bilo dreke kad je oslobođen.
Znam ja dobro da je nepravomoćna ali je ipak presuda. Pošto voliš logiku postavio sam ti logično pitanje. Kako je nastala ova presuda ?
Ako ničega takvog nije bilo kako to ti tvrdiš to bi značilo da su svi dokazi izmišljeni od A do Z. Kako je to moguće ?
duh_sa_sjekirom

#1353 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by duh_sa_sjekirom »

Zvuči prosto nevjerovatno da postoje likovi kojima nakon toliko obrađenih tema samo na ovom forumu, nakon toliko navedenih dokaza, ispovijesti, svjedočenja itda još uvijek nešto nije jasno. I što je najgore, takvi delegati se pozivaju na nekakvu logiku, previđajući pri tome kako sami pričaju stvari koje baš i nemaju veze sa logikom.
Kakogod, pojedini likovi još uvijek ne vjeruju u dogovore oko podjele BiH, iako postoje brojna svjedočenja, dokazi, "salvete", i što je najočitije, rezultati tih dogovora bili su i golim okom vidljivi, a vidljivi su i danas.
Ovom delegatu nije jasno zašto se ratovalo ako se već sve dogovorilo: kao prvo, šta su trebali Slobo/Karadžić i Tuđman/Boban da urade nakon tih dogovora? Da izdaju javni proglas kako su se dogovorili da podijele jednu međunarodno priznatu državu? Mislim, koja bi budala to uradila i gdje je tu logika? A kao drugo, ko je to imao petlju da izađe pred narod i otvoreno im kaže kao trebaju da kupe prnje i da se sele sa svojih stogodišnjih ognjišta, ostavljajuću sve što su čitav život stvarali, jer su se političari dogovorili kome šta pripada?
Ovaj delegat također spominje bošnjačke izbjeglice u Hrvatskoj. Uz dužnu zahvalnost i poštovanje za neke zaista korektne slučajeve, treba kazati i ovo: kao prvo, te izbjeglice su tamo stigle kad još nije ni počeo sukob HVO-AR BiH. Kao drugo, za svako izbjeglo lice država Hrvatska dobila je debelu naknadu od UN-a i raznih humanitarnih organizacije, što znači da ništa nije bilo besplatno. I kao treće, Hrvatska nije morala primati te izbjeglice (mogla ih je deportovati u treće zemlje) ali je to narušavalo ugled tek priznate države i izgrađeni status "žrtve" u očima MZ, pa su tuđmanovci izračunali da je prihvatanje daleko bolja opcija.
U svakom slučaju, ovom delegatu (i svim budućim padobrancima) toplo preporučam da najprije detaljno iščitaju ovaj forum jer će na taj način dobiti odgovore na sva pitanja koja ih muče.
Nekvalitetno tlo je ovaj forum za šagoljevštine, pa se zato ne primaju. :bih:
riko-ga

#1354 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

Samo bi zamolio administraciju da ni slucajno ne banuju ovoga @tomislava.Jer sad ujutro kada dodjem ovdje prvo idem na ovu temu da se malo ismijem pa tek onda na temu Vicevi.Pustite ga neka prica bajke nekako me razgale u jutarnjim satima :thumbup:
Brigada Tomislav

#1355 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Brigada Tomislav »

hizo ramidovic wrote: kad su gotovinu osudili, u rvackoj je uslijedila nevjerovatna pljuvacina po sudu u hagu, kako je to politicki sud, kako osudjuje pravednu borbu bla, bla...kad je taj isti sud oslobodio gotovinu, odjednom je postao mjerodavan, pravedan, ode mu se pjevale...sto je i logicno, ne?

a sta ce se desiti u tvojoj glavi kad osudjujuca presuda sestorki postane pravomocna?
hoce li opet biti "cijeli svijet protiv 'rvata"? 'oces li polizati ono sto pljujes?

Boli me ba kurac za haški sud. On je politički sud. koji je ustanovio da je genocid bio samo na području Srebrenice a ne u cijeloj BiH.

On služi gubitnicima da poližu rane.

osuđeno je masa Srba pa eno tzv RS nitko je nije taknuo. Što je nisu ukinuli kad tolike Srbe osudiše. Plavšićka se vratila, Krajišnik se vratio, s Karadžićem izvode cirkus, Haški sud je bio sprdačina i kod nepravomoćne i pravomoćne presude.
Brigada Tomislav

#1356 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Chmoljo wrote:koliko vidim samo se ti kreveljiš ovdje.

i kako izvesti to sa mudžosima? privući ih kamionima u kojima ima eksploziva (to im je neki fetiš koliko sam shvatio) i tako ih odvesti pred liniju fronta, otpustiti ručnu i pustiti prema hrvatskoj granici? ko onaj frulaš sa pacovima... ako se ti zajebavaš, mogu i ja.

lokalni dogovori ne mijenjaju dogovore na višim nivoima. to što su se lokalni komandanti bogatili na račun tih lokalnih dogovora, ne mijenja činjenicu o Karađorđevu, ili dogovorima Karadžića i Bobana. da znaš kao što ne znaš, za određenu svotu para mogao si izaći iz opkoljenog Sarajeva. tvojom logikom upitali bi se, pa kako kada je grad bio u obruču? jesi li čuo za slučaj Boška i Admire? oni se tek probudili pa nisu znali kuda idu kada su pokošeni na Vrbanji? ili je možda bio u pitanju tal koji se završio loše? da je prošao dobro, nikad ne bi čuo za njih dvoje. bili bi jedni u nizu.

to što je ispaljeno nekoliko plotuna na HVO sa srpske strane ne mijenja činjenicu da je u BiH bila izuzetno dobra saradnja HVO-a i VRS-a, sve do Vašingtona, kada su Ameri ljubazno zamolili Franceka sa nosačem u Jadranu, da pristupi sporazumu. ako laže Granić, lažem i ja.

da ta saradnja nije umišljena, vidi se i danas u djelovanju HDZ-a i SNSD-a u razgrađivanju svega što liči na državu. u tom cilju i jeste bila saradnja i HVO-a i VRS-a, odnosno političkih lidera bh Hrvata i bh Srba od devedesetih pa do današnjeg dana - ili ogromna autonomija sa mogućnošću otcjepljenja ili potpuno odvojena zasebna teritorija - država. kontinuitet koji traje do današnjeg dana.

Aha svaki znači lokalni zapovjednik može srušiti dogovor na višoj razini.

A tek ovo objašnjenje za mudžahedine. Grohotom se smijem, grohotom, niz nerazumljivih rečenica.

Mogli ste ih pohapsiti potrpati u autobuse i vratiti na hrvatsku granicu. A ne ih ukorporirali u Armiju, Alija fino s njima ćaska i pita ih valjda..de recite mi kako vas to Hrvatska nama uvali..
Brigada Tomislav

#1357 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Tigar1 wrote:Otkud oficir iz Hrvatske zarobljen na Vranici? Onaj isti što je na bugojanskom radiu pričao 93-e? BrigadeTomislav?

Iskrcali se helikopterima k'o Arnold i ekipa u Predatoru... vjerovatno ih producent zaboravio vratiti?!

Glupa ti je priča da smo se sklanjali u Hrvatsku, djecu i žene a sa istima ratovali, dok su izbjeglice odlazile u lijepu tvoju 92-e ni spomena o međusobnom sukobu između Bošnjaka i Hrvata nije bilo.

To što je kasnije krenulo usljed megalomanskih zamisli vaših vođa nije bilo do Bošnjaka, kao što spomenuh ranije HVO se u većinskim bošnjačkim gradovima ponašao kao seoski lola kome bogat amidža kupi dobar traktor, niko mu nije ravan, napao drugog momka i popio dobre batine.

Žali Bože svih nevinih žrtava.

Vaše izbjeglice su bile u Hrvatskoj i za za vrijeme rata HVO Armija. Ima li sličnog primjera u svijetu. Ako ima navedite ga.

Sve vi znate , i za krađu humanitarne i za naplaćivanje svakog metka samo ne znate reć..odkud to i kad je bilo u povijesti svijeta i ratovanja da se bježi u zemlju agresora. I ako si došao prije sukoba, šta radiš u zemlji koja napada tvoju zemlju.

pa u kampu u Stobreču su bili do 96-te a kamoli 93-će.

HVo se ponašao bahato a na punktovima se ubijaju zapovjednici HVo brigada prije sukoba. Koji je vaš zapovjednik poginuo na HVO punktu prije otvorenih sukoba'?
riko-ga

#1358 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

@tomislav moj ne vjeruj svemu sto vidis i cujes.Ako ti mislis da su Muhadzedini svi oni sto su imali maramu na glavi povezanu sa trakom na celu ti si u velikoj zabludi.No da ne ispadne da tvrdim da stranaca nije bilo u ARBiH mojom logikom je to ovako.Dodje neki tamo Iranac,Jordanac,Saudinac sta vec je i kaze ja hocu da se borim.Sta da mu kazem?Ne!Ma jasta cu.Neka se bori neka gine ako misli da treba.Meni ni u dzep ni iz dzepa.Al tvrditi da je to bila masovna pojava je za djecu do 2 godine.No nastavi ti svoje vidjenje bas se veselim da vidim kako mi je bilo 93 i da konacno shvatim da sam ja napadao tamo neke sa tenkovima i sa opremom NATO-a u tenama i sa papovkom.Dedr mi pojasni molim te.
Brigada Tomislav

#1359 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

riko-ga wrote:@tomislav moj ne vjeruj svemu sto vidis i cujes.Ako ti mislis da su Muhadzedini svi oni sto su imali maramu na glavi povezanu sa trakom na celu ti si u velikoj zabludi.No da ne ispadne da tvrdim da stranaca nije bilo u ARBiH mojom logikom je to ovako.Dodje neki tamo Iranac,Jordanac,Saudinac sta vec je i kaze ja hocu da se borim.Sta da mu kazem?Ne!Ma jasta cu.Neka se bori neka gine ako misli da treba.Meni ni u dzep ni iz dzepa.Al tvrditi da je to bila masovna pojava je za djecu do 2 godine.No nastavi ti svoje vidjenje bas se veselim da vidim kako mi je bilo 93 i da konacno shvatim da sam ja napadao tamo neke sa tenkovima i sa opremom NATO-a u tenama i sa papovkom.Dedr mi pojasni molim te.

Znam ja da nije svaki mudžahedin s maramom na glavi. Ne računam vaše muslimanske brigade, ni 7-mu ni 4-tu.

Nije bilo masovno.

Ovdje ne izgleda da ih je bilo tako malo.

Uglavnom više oh je bilo nego HV-ea u Bih u ratu s vama.
Brigada Tomislav

#1360 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

pedeset wrote:Chmoljo je sve objasnio, a ako je istina da ste nas opskrbljivali oružjem zašto ste tražili razoružavanje iste te Armije BIH?
Pravo nelogično zar ne?

Tko je tražio razoružavanje Armije i kad?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1361 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Chmoljo »

Brigada Tomislav wrote:Aha svaki znači lokalni zapovjednik može srušiti dogovor na višoj razini.

A tek ovo objašnjenje za mudžahedine. Grohotom se smijem, grohotom, niz nerazumljivih rečenica.

Mogli ste ih pohapsiti potrpati u autobuse i vratiti na hrvatsku granicu. A ne ih ukorporirali u Armiju, Alija fino s njima ćaska i pita ih valjda..de recite mi kako vas to Hrvatska nama uvali..
ja ti navodim primjere, a ti se grohotom smiješ.

mudžahedini nkada nisu bili "inkorporirani" u Armiju. smij se i dalje, jer evidentno lupaš ko Maksim po diviziji.
Brigada Tomislav

#1362 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Chmoljo wrote:
Brigada Tomislav wrote:Aha svaki znači lokalni zapovjednik može srušiti dogovor na višoj razini.

ja ti navodim primjere, a ti se grohotom smiješ.

mudžahedini nkada nisu bili "inkorporirani" u Armiju. smij se i dalje, jer evidentno lupaš ko Maksim po diviziji.
Pa smijem se na tvoju teoriju kako ih se samo moglo riješit.

Šalu na stranu, nit ste ih se vi htjeli rješvata nit išta slično, to je bio samo odgovor na pitanje..a kuda su prešli..preko Hrvatske, to ko biva Hrvatska ih vama podvalila da vas komprimitira. pa zato je bilo, što ih niste vratili. Naravno da vam to nije padalo na pamet. To vam služi za verbalnu akrobatiku u raspravi.

Vidiš i Boban se protivio toj teoriji da mudžahedini dolaze preko Hrvatske. I on je to skužio a ne samo ovdje neki forumaši

Kako nisu bili inkorporirani u Armiju.? Što se postrojavaju pred vrhovnim zapovjednikom. Što idu u akcije zajedno s Armijom. To mi je prva vijest. De mi to pojasni. Bili su paravojni?
Last edited by Brigada Tomislav on 09/02/2015 13:13, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1363 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

jedan zanimljiv snimak..predbacivanje Drekoviću što je poveo akvciju Jesen 94.

zanimljivo kako Humo I Drljević govore kako ih je htio odmaknuti od zapadnog Mostara i što je najbitnije planova za taj dio.

pa nije li tada na snazi washingtonski sporazum već više od pola godine, kakvi planovi za zapadni dio Mostara, kakve su to Drljević i Humo imali planove za zapadni Mostar krajem 94-te

Može li neko pojašnjenje od upućenih. Jesu oni to opet planirali rat sa HVO-om u Mostaru pa ih Dreković prevario i poveo kontra Srba.
Chmoljo

#1364 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Chmoljo »

dovoljno je vidjeti njihovu "zastavu", nigdje obilježja RBiH.

dovoljno je slušati iskustva Zeničana gdje su se takvi vrtili u kako lijepo sjećanju su im ostali.

bilo je pametno taj šljam sprcati u jednu skupinu, i imati ih na oku, jer su mogli napraviti veliku štetu. i uspjeli su u tome na Vozući, napravili su štetu i Srbima i Armiji. ali nikada nisu bili inkorporirani u Armiju na taj način da budu njen dio. skupina plaćenika i avanturista koja je tu bila zarad ličnih i interesa njihovih sponzora.

ali njih nije bilo kada se Sarajevo odbranilo, Goražde, Bihać, G. Vakuf, Mostar... onda ostaje pitanje čemu potezanje tih bradatih spodoba? da se kladimo da ih se ne bi ni sjetio da nisu aktuelni teroristički napadi od islamističkih grupa? malo anitreklame, marketing i tako to... za tok rata, nisu bili bitni. nisi bili UOPŠTE bitni.

i da, lokalni komandant je mogao srušiti dogovor na višem nivou. to se ne može baš iščitati na wikipedii ;)
Tigar1

#1365 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Tigar1 »

Brigada Tomislav wrote:
Tigar1 wrote:Otkud oficir iz Hrvatske zarobljen na Vranici? Onaj isti što je na bugojanskom radiu pričao 93-e? BrigadeTomislav?

Iskrcali se helikopterima k'o Arnold i ekipa u Predatoru... vjerovatno ih producent zaboravio vratiti?!

Glupa ti je priča da smo se sklanjali u Hrvatsku, djecu i žene a sa istima ratovali, dok su izbjeglice odlazile u lijepu tvoju 92-e ni spomena o međusobnom sukobu između Bošnjaka i Hrvata nije bilo.

To što je kasnije krenulo usljed megalomanskih zamisli vaših vođa nije bilo do Bošnjaka, kao što spomenuh ranije HVO se u većinskim bošnjačkim gradovima ponašao kao seoski lola kome bogat amidža kupi dobar traktor, niko mu nije ravan, napao drugog momka i popio dobre batine.

Žali Bože svih nevinih žrtava.

Vaše izbjeglice su bile u Hrvatskoj i za za vrijeme rata HVO Armija. Ima li sličnog primjera u svijetu. Ako ima navedite ga.

Sve vi znate , i za krađu humanitarne i za naplaćivanje svakog metka samo ne znate reć..odkud to i kad je bilo u povijesti svijeta i ratovanja da se bježi u zemlju agresora. I ako si došao prije sukoba, šta radiš u zemlji koja napada tvoju zemlju.

pa u kampu u Stobreču su bili do 96-te a kamoli 93-će.

HVo se ponašao bahato a na punktovima se ubijaju zapovjednici HVo brigada prije sukoba. Koji je vaš zapovjednik poginuo na HVO punktu prije otvorenih sukoba'?

Za komandante ne znam.
Znam da iz našeg grada ni ptica nije mogla izaći bez prethodnih kontrola i provjera, na puktovima koje je držao HVO ni smjena Armije prema Srbima nije mogla proći bez ''kontrole''.
Moj otac je vozio sanitet i kada bi ranjenike ili bolesnike prevozio u drugi veći centar bio je uvijek izložen psihofizičkom maltretiranju, kao i tehničari ili eventualno doktor koji je išao s njima, nadobudni mladi ''bojovničići'' željni slave i sa vrlo malo kontrole su izbacivali ranjenike i mlatili ih uz pljačku... pojedine šonjare i fukare od ljudi koji prije rata nisu bili niko i ništa i bili poznati kao ''pakaš naizvrat'' dobili ovlasti da izdaju propusnice i upravljaju tuđim životima.
U mom naselju su bili ljudi Hrvati iz Zenice koje niko nije dirnuo.
Kada pitaš za ljude koji su se zatekli u izbjegličkim centrima u Hrvatskoj otkud znam, neki koji su mogli vratili su se, u toku samih sukoba ko je imao novac ili nekog ''vani'' da mu pošalje otišao je.. ko nije imao nije ni otišao.
Brigada Tomislav

#1366 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Chmoljo wrote:dovoljno je vidjeti njihovu "zastavu", nigdje obilježja RBiH.

dovoljno je slušati iskustva Zeničana gdje su se takvi vrtili u kako lijepo sjećanju su im ostali.

bilo je pametno taj šljam sprcati u jednu skupinu, i imati ih na oku, jer su mogli napraviti veliku štetu. i uspjeli su u tome na Vozući, napravili su štetu i Srbima i Armiji. ali nikada nisu bili inkorporirani u Armiju na taj način da budu njen dio. skupina plaćenika i avanturista koja je tu bila zarad ličnih i interesa njihovih sponzora.

ali njih nije bilo kada se Sarajevo odbranilo, Goražde, Bihać, G. Vakuf, Mostar... onda ostaje pitanje čemu potezanje tih bradatih spodoba? da se kladimo da ih se ne bi ni sjetio da nisu aktuelni teroristički napadi od islamističkih grupa? malo anitreklame, marketing i tako to... za tok rata, nisu bili bitni. nisi bili UOPŠTE bitni.

i da, lokalni komandant je mogao srušiti dogovor na višem nivou. to se ne može baš iščitati na wikipedii ;)
Kod Srba. Sumnjam. Ne može lokalni zapovjednik odlučivati o tako bitnom strateškom pitanju.

Nisam se sjetio mudžahedina zbog terorizma. Priča je bila samo o tome kako su prešli preko Hrvatske.

Svi znamo da se njih nitko nije htio rješit. Možda poslije rata.

No riječ je o tome da je svatko pomagao svojima. Hrvati iz BiH su masovno išli 91-ve u HV , a ni blizu toliko nije dolazilo HV-ea u BiH. Osim možda 95-te u Zapadnu Bosnu ali to je bilo kontra Srba a ne vas.

Tako su sandžaklije dolazile vama u pomoć što je logično. Svatko je išao svojima u pomoć.

štos je u tome da vi preuveličavate učešće HV-e au borbi s vama, a zaboravljate pozitivne stvari sa strane Hrvatske.

kako je reko rahmetli Tihić.." Možda je bilo nekih neprimjerenih stvari od strane Hrvatske ali BiH bi bez Hrvatske puno više stradala".

I kad sam spominjao izbjeglice u Hrvatskoj nije zbog toga, Bože sačuvaj da sam bio protiv toga..svatko tko je spašen od četničkog noža na taj način, neka se spašavao i trebalo je. Dabogda da su se svi tako spasili. Ali onda treba gledati cijelu sliku a ne trgati samo fragmente koji ti pašu.
Last edited by Brigada Tomislav on 09/02/2015 13:52, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1367 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Tigar1 wrote: Za komandante ne znam.
Znam da iz našeg grada ni ptica nije mogla izaći bez prethodnih kontrola i provjera, na puktovima koje je držao HVO ni smjena Armije prema Srbima nije mogla proći bez ''kontrole''.
Moj otac je vozio sanitet i kada bi ranjenike ili bolesnike prevozio u drugi veći centar bio je uvijek izložen psihofizičkom maltretiranju, kao i tehničari ili eventualno doktor koji je išao s njima, nadobudni mladi ''bojovničići'' željni slave i sa vrlo malo kontrole su izbacivali ranjenike i mlatili ih uz pljačku... pojedine šonjare i fukare od ljudi koji prije rata nisu bili niko i ništa i bili poznati kao ''pakaš naizvrat'' dobili ovlasti da izdaju propusnice i upravljaju tuđim životima.
U mom naselju su bili ljudi Hrvati iz Zenice koje niko nije dirnuo.
Kada pitaš za ljude koji su se zatekli u izbjegličkim centrima u Hrvatskoj otkud znam, neki koji su mogli vratili su se, u toku samih sukoba ko je imao novac ili nekog ''vani'' da mu pošalje otišao je.. ko nije imao nije ni otišao.

Ja nisam bio gore pa ne znam, i moguće je da su se pojedini zapovjednici i vojnici HVO-ea ponašali bahato pa i nasilnički.

Ali činjenica da su dva zapovjednika brigade HVO-ea ubijena na punktovima govori da stvari nisu tako jednostrane. Nije mala stvar ubiti dva zapovjednika brigada a sukob formalno ne postoji.

isto tako u Zenici je bila muzička škola pretvorena u što..zatvor, logor za Hrvate i razni zločini nad Hrvatima po selima okolo.
Chmoljo

#1368 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Chmoljo »

Brigada Tomislav wrote:Kod Srba. Sumnjam. Ne može lokalni zapovjednik odlučivati o tako bitnom strateškom pitanju.

Nisam se sjetio mudžahedina zbog terorizma. Priča je bila samo o tome kako su prešli preko Hrvatske.

Svi znamo da se njih nitko nije htio rješit. Možda poslije rata.

No riječ je o tome da je svatko pomagao svojima. Hrvati iz BiH su masovno išli 91-ve u HV , a ni blizu toliko nije dolazilo HV-ea u BiH. Osim možda 95-te u Zapadnu Bosnu ali to je bilo kontra Srba a ne vas.

Tako su sandžaklije dolazile vama u pomoć što je logično. Svatko je išao svojima u pomoć.

štos je u tome da vi preuveličavate učešće HV-e au borbi s vama, a zaboravljate pozitivne stvari sa strane Hrvatske.

kako je reko rahmetli Tihić.." Možda je bilo nekih neprimjerenih stvari od strane Hrvatske ali BiH bi bez Hrvatske puno više stradala".

I kad sam spominjao izbjeglice u Hrvatskoj nije zbog toga, Bože sačuvaj da sam bio protiv toga..svatko tko je spašen od četničkog noža na taj način, neka se spašavao i trebalo je. Dabogda da su svi tako spasili. Ali onda treba gledati cijelu sliku a ne trgati samo fragmente koji ti pašu.
sumnjaj i dalje.

najveći je štos u tome što je Tuđman imao jasan cilj - Hrvatska u AVNOJevskim granicama. i ostvario ga je nauštrb BiH i glupošću srpskog rukovodstva u Kninu. ne krivim, sa te strane državnički. ali notorna je laž da nije htio prisvojiti i nešto mimo AVNOJevskih granica, samo što nije htio založiti budućnost Hrvatske zarad tih mokrih snova. cijenu toga, te sulude avanture "podebljanja kifle", plaća BiH i danas, a ona se najviše ogleda u nepovjerenju između Hrvata i Bošnjaka. da li je do njega samog ili do pameti njegovog rukovodstva, ili do onog nosača aviona u Jadranu, pa je povukao ručnu, to sad nije ni bitno.

ono što jeste fakat, da Tuđman nije imao podršku ni u samoj Hrvatskoj za takve avanture. to se vidi i danas. način na koji se hrvatska odnosi prema BiH bitno je drugačiji od onoga sa Istoka. u tom kontekstu treba posmatrati i npr. tu situaciju sa izbjeglicama. a SIGURNO je Hrvatska imala koristi i od toga. da nije, jednostavno bi ih se riješila. ne likvidacijom, nego proslijeđivanjem u druge zemlje. zato ne glorificiraj tu situaciju. ovdje se više cijeni stav prosječnog Hrvata prema BiH, jer Franjo i Gojko nisu nimalo bili dobronamjerni. dapače.

u suštini, najveći licemjeri po meni su crnogorci. u krvi i agresiji do koljena, a danas najsrdačniji... al haj...
riko-ga

#1369 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

Kod Srba. Sumnjam. Ne može lokalni zapovjednik odlučivati o tako bitnom strateškom pitanju.

E vidi da ja tebi kazem koliko je logika i rat u tandemu.Nevesinjska brigada VRS 93.Zamisli u Mostaru preko teritorije ARBiH gadja HVO (naravno za pare)i time "pomaze" ARBiH.No samo par kilometara odatle ta ista brigada sa tom istom ARBiH vodi rat.I to pravi sa pravim mecima,bombama i granatama.I gle cuda ima i poginuli!I sada ti meni reci gdje je tu logika?Znaci logika i rat dva razlicita pojma.To sam nazalost kasno shvatio.Zato nemoj logiku mjesati sa ratom progutat ce te :-D

Evo ti jos jedno logicno pitanje kada stalno povlacis tu logiku.

Koji je interes imala ARBiH da zarati sa HVO-om?Valjda je postojao neki cilj ako se vec krenulo kako ti rece u napad na HVO!Mozda je cilj da ostanemo u totalnom okruzenju?Da izgbimo sto vise teritorije?Ili neki treci mome mozgu nedokuciv......Cuj logika :?
hizo ramidovic

#1370 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hizo ramidovic »

Brigada Tomislav wrote:
hizo ramidovic wrote: kad su gotovinu osudili, u rvackoj je uslijedila nevjerovatna pljuvacina po sudu u hagu, kako je to politicki sud, kako osudjuje pravednu borbu bla, bla...kad je taj isti sud oslobodio gotovinu, odjednom je postao mjerodavan, pravedan, ode mu se pjevale...sto je i logicno, ne?

Boli me ba kurac za haški sud. On je politički sud. koji je ustanovio da je genocid bio samo na području Srebrenice a ne u cijeloj BiH.

On služi gubitnicima da poližu rane.

osuđeno je masa Srba pa eno tzv RS nitko je nije taknuo. Što je nisu ukinuli kad tolike Srbe osudiše. Plavšićka se vratila, Krajišnik se vratio, s Karadžićem izvode cirkus, Haški sud je bio sprdačina i kod nepravomoćne i pravomoćne presude.
valjda si toliko pismen da znas da sud ne sudi narodima vec pojedincima i zlocinackim poduhvatima.
i nazalost, ne moze jedan sud za ratne zlocine ukinuti administrativnu jedinicu neke drzave, bez obzira sto svi znamo kako je ta tvorevina nastala. moze se na temelju njegovih presuda traziti nesto, no otom-potom.
Paul F.

#1371 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

riko-ga wrote: Koji je interes imala ARBiH da zarati sa HVO-om?Valjda je postojao neki cilj ako se vec krenulo kako ti rece u napad na HVO!Mozda je cilj da ostanemo u totalnom okruzenju?Da izgbimo sto vise teritorije?Ili neki treci mome mozgu nedokuciv......Cuj logika :?
Mudri Tomislav je već spominjao taj "životni prostor", igrališta, ljuljačke, ringišpili i tako te stvari.
Dodao bih i to da smo htjeli da nam ponestane municije da se ne bi samopovrijedili igrajući se sa njom. :D
Brigada Tomislav

#1372 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

hizo ramidovic wrote: valjda si toliko pismen da znas da sud ne sudi narodima vec pojedincima i zlocinackim poduhvatima.
i nazalost, ne moze jedan sud za ratne zlocine ukinuti administrativnu jedinicu neke drzave, bez obzira sto svi znamo kako je ta tvorevina nastala. moze se na temelju njegovih presuda traziti nesto, no otom-potom.

Sudi zločinačkim poduhvatima. Pa zar nije RS zločinački poduhvat. Jel joj presudilo. Ili još postoji

U čemu je poanta. Sudit će zločincima i koga briga što tamo leži par desetina Srba osim njih samih i njihovih obitelji kad RS živa i živahna.

Što želite reći s presudom šestorci u Hagu. Oni su kao radili zločinački poduhvat pa će to promjenit što. Ukinut će Herceg Bosnu koja je davno ukinuta washingtonskim sporazumom.

Kad je tzv RS preživjela unatoč onolikim presudama haški sud je sprdačina, on vam je čak i uvaljen da vam tjera maglu u oči. Kao evo mi ćemo sudit napadačima na vas ali rezultate njihovih djela nećemo dirat. To kao da su rekli u u Nirnbergu, sudit ćemo nacistima a Treći Rajh nek ostane.

To bi samo imalo smisla da se kaže..radili ste zločinački poduhvat i taj zločinački poduhvat ne može ostati. Ako je zločinački kako može ostat. Ovako su vam bacili lizalicu da je ližete ili još bolje..samo onaj štapić a vi palacate oko njega jezikom uprazno.
Last edited by Brigada Tomislav on 09/02/2015 19:03, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1373 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote:]
Mudri Tomislav je već spominjao taj "životni prostor", igrališta, ljuljačke, ringišpili i tako te stvari.
Dodao bih i to da smo htjeli da nam ponestane municije da se ne bi samopovrijedili igrajući se sa njom. :D

Pa sami se hvalite da ste razvalili HVO, da je HVo pokupio teške batine, plus toga da ste porazili i HV onako usput, dakle nije vam nedostajalo municije a i ostvarili ste neki cilj. Unatoč blokadi i totalnom okruženju, nije vam to očito smetalo da ostvarite zacrtani cilj. Doduše ne do kraja ali nemožeš baš sve ostvariti što si zamislio.

Možda eto baš tu leži odgovor što ste željeli napadom na Hrvate. Sami se hvalite pa mene pitate a što bi mi s tim dobili. Stvarno čudna pitanja.
Paul F.

#1374 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Logično. Ni Hitler nije Rusiju napao jer je na kraju on izvukao deblji kraj.
Tigar1

#1375 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Tigar1 »

Bošnjak musliman je veoma čudan i dobar čovjek.

Prihvata viceve o Muji i Sulji kao nekim glupanima i uvijek se njima smije, spreman je kad se kaže ''Ma svi su krivi!'' reći ''Ma jest jarane hajd da je mi popijemo (kahvu, kafu, kavu, pivu, rakiju ...)

Kada se neko izruguje na račun njegovih vrijednosti : nana stara pokrivena, imena (što se meni neki dan desilo u Širokom brijegu), nekih obilježja, Bajrama, onog čobanina koji čuva ovce na Vlašiću, priprostog farmera koji ima farmu negdje oko Gl Bukovice... Neka neko nastavi niz, meni ponestaje daha... ali Bošnjaka muslimana i svega onoga što njega čini time što jeste opet je spreman pružiti ruku i reći hajd care da je popijemo...

Kada ti opsuju majku, opet okreneš glavu i kažeš hajd nemoj proći će ih fursat, to su naše komšije, ili nemoj se zamjeriti nemoj fesada...

I kada te počnu klati opet se u dubini duše nadaš da neće, pa to su naši prijatelji, komšije, kumovi...

Ostaviti Bošnjaka nedoklanog je ono što su neprijatelji previdjeli. Ovog jadnika kad stjeraš u tjesnac i kada nema kud učiniti će sve da opstane. I jedni i drugi naše vrle komšije imaju rezervnu domovinu, a mi je nasreću ili nažalost nemamo i moramo braniti ono što je naše jer nemamo kud.

Svugdje smo stranci, samo ovdje svoji na svom.

Ovom Tomi kad zagusti zduši iz Tomislavgrada ode u BregZa.. a gdje ću ja??? Nit' kučeta ni mačeta ni u Istanbulu ni Mekki...

Opet ću ti ponoviti jarane, niko vas nije napao, gdje god je bio sukob bilo je zato što su tako željeli vaši nadređeni i vi sami (bar većina) i dobili po turu.
Post Reply