Sirija vol. 2
-
sumirprimus
#134826 Re: Sirija vol. 2
danas je izrael ultra hd, a sirija stari lampas crno bijela verzija...
- muhafuca
#134827 Re: Sirija vol. 2
mislis u ratu kad su Egiptu zaprijetili da prekine rat i potpise primirje ili...MorningStar wrote: ↑13/02/2020 15:07 U onom ratu gdje su se arapi prvo dobro dobro naoruzali - uz svestranu pomoc sovjeta - imali premoc u svim tehnickim i brojcanim faktorima - faktor iznenadjenja - prvi napali - pa zavrsili tako sto su im glavni gradovi ugrozeni a vojske u kolapsu.
Preporucujem da procitas historijat ratova izmedju izraela egipta sirije jordana i libanona.
pa se ovi mogli okrenuti na Damask. pa se zavrnuli u rikverc kad je Irak odlucio da se ukljuci u rat na strani Sirije.
Pa na telefon - zovi Ameriku zovi Evropu - zaustavljaj rat.
A Sovjeti nikad nisu bili otvoreni saveznici Arapa vec su strateski povremeno doturali oruzje po procjeni sta je u sovjetskom interesu
u koje vrijeme bilo.
Sovjetski savez je imao vlastite planove za region u koji se Baathizam ili pan arapski etnicki socijalizam nikad nije uklapao
jer su sovjeti uvijek bili internacionalisti.
S druge strane Izrael je uvijek imao bezrezervnu podrsku Zapada.
no to bilo pa proslo - nekad bilo sad se spominjalo.
Danas se niko u regionu Izraela ne boji (osim mozda mutavog Jordana al to je vec druga prica)
al su takodje svi svjesni da bilo kakva otvorena konfrontacija sa Izraelom znaci da ce Amerikanci slati svoju djecu da brani Izrael.
Procitaj ti, malo detaljnije i sire - ne samo iz Izraelsko-Zapadnog (holivudskog) ugla.
- MorningStar
#134828 Re: Sirija vol. 2
Ne mislim da je iko prijetio egiptu nego sovjeti izraelu - imas i to lijepo sve se moze naci. Kada su se izraelci nasli na lijevoj obali nila prije toga unistavajuci 10 000+ egipatskih vojnika za 3 dana. Pararelno vodeci rat sa sirijom.
Sovjeti su bili itekako saveznici siriji i egiptu naravno zbog geopolitickih/strateskih razloga kao sto je i izrael americi i pomagali su do te mjere da su poslali PVO i AT sisteme koji su bili rijetki i u sovjetskoj vojsci - arapska koalicija je bila nadmocnija u svakom aspektu.
Sovjeti su bili itekako saveznici siriji i egiptu naravno zbog geopolitickih/strateskih razloga kao sto je i izrael americi i pomagali su do te mjere da su poslali PVO i AT sisteme koji su bili rijetki i u sovjetskoj vojsci - arapska koalicija je bila nadmocnija u svakom aspektu.
Last edited by MorningStar on 13/02/2020 15:25, edited 2 times in total.
-
sumirprimus
#134829 Re: Sirija vol. 2
muha malo si ti to pogresno pofato konce.
- muhafuca
#134830 Re: Sirija vol. 2
sta mislis kako su se izraelci nasli na lijevoj obali Egipta?MorningStar wrote: ↑13/02/2020 15:21 Ne mislim da je iko prijetio egiptu nego sovjeti izraelu - imas i to lijepo sve se moze naci. Kada su se izraelci nasli na lijevoj obali nila prije toga unistavajuci 10 000+ egipatskih vojnika za 3 dana. Pararelno vodeci rat sa sirijom.
pun istocni mediteran Britanskih i Americkih i Francuskih spijunskih aviona i brodova.
Al hajde da ne duzimo sad - pricalo se o tome milion puta.
Realno samo mi reci - jel stvarno mislis da nacija u to vrijeme okvirno od 4 do 5 miliona protiv nacija (samo Siriju i Egipat da brojimo)
od kombinovano 50 do 60 miliona u to vrijeme realno ima sanse u dugorocnom ratu (tj da niko nije uskocio i poceo zavrtati ruke da se potpise primirje)?
Bez obzira na naoruzanje i ostale faktore.
Ako ti to zvuci realno onda ti je i star wars dokumentarni film.
A sve ostalo je nebitno i ne vrijedno spomena - to sto ti tvrdis da je uradio Izrael (po tebi bez podrske zapada) uradio je i ISIS - gomila papucara iz pustinje.
A koliko su trajali bez otvorene i bezrezerven podrske zapada vidjeli smo svi.
- MorningStar
#134831 Re: Sirija vol. 2
Pricas o hipoteticki sta ako kad mislim li ja ili ti... ja sam ti stavio cinjenice sta se desilo. A Izrael je danas sigurniji mnogo vise nego tada. Egipat je neutralan i priznao Izrael, Sirija u rusevinama , Jordan prakticno u prijateljskim vezama , Libanon ima toliko jake unutrasnje podjele da najvise sto moze dati su proxi grupe irana i slicno....muhafuca wrote: ↑13/02/2020 15:43sta mislis kako su se izraelci nasli na lijevoj obali Egipta?MorningStar wrote: ↑13/02/2020 15:21 Ne mislim da je iko prijetio egiptu nego sovjeti izraelu - imas i to lijepo sve se moze naci. Kada su se izraelci nasli na lijevoj obali nila prije toga unistavajuci 10 000+ egipatskih vojnika za 3 dana. Pararelno vodeci rat sa sirijom.
pun istocni mediteran Britanskih i Americkih i Francuskih spijunskih aviona i brodova.
Realno samo mi reci - jel stvarno mislis da nacija u to vrijeme okvirno od 4 do 5 miliona protiv nacija (samo Siriju i Egipat da brojimo)
od kombinovano 50 do 60 miliona u to vrijeme realno ima sanse u dugorocnom ratu (tj da niko nije uskocio i poceo zavrtati ruke da se potpise primirje)?
A sve ostalo je nebitno i ne vrijedno spomena - to sto ti tvrdis da je uradio Izrael (po tebi bez podrske zapada) uradio je i ISIS - gomila papucara iz pustinje.
Opet rak rana arapa je nadobudnost - neke forme toga se mogu primjetiti i ovdje na forumu kad se navija za iste, onda katastrofalno vojno vodstvo tradicionalno.... jos dodas kulturu nediscipline i dobije masivne vojske koje kada se sukobe sa modernom dobro organizovanom vojskom i to zemlje koja bastini neke zapadne principe upravljanja i nacionalne svijesti pretezno izvuku deblji kraj i to dobro deblji.
Primjer: Egipatski general u panici nakon sto je izrael probio linije oko al arisha - naredjuje povlacenje - i to na nacin da posalje poruku trupama na terenu da se povlace... samo je zaboravio dio KAKO i bilo kakvu vrstu plana - sto je uzrokovalo panicno povlacenje i masovne gubitke.....
Ukratko od zacetka Izrael vjerovatno nije bio sigurniji - jedina prijetnja je razvoj Iranskog nuklearnog programa. Kako ce to da rijese ostaje da se vidi.
-
The 51st State
#134832 Re: Sirija vol. 2
Izrawl se pretvorio u fasisticko prkno koje cijeki svijet prezire, jedina njihova sigurnost su usa, ostalo su bajke.
- MorningStar
#134833 Re: Sirija vol. 2
Arapi ih mrze, druge manje vise boli nesto... isto kao sto bi i nas trebalo. Daleko od ociju daleko od srca not our problem. A Izraelci meni se cini su jednako nezainteresovani dali ih neko mrzi ili ne.The 51st State wrote: ↑13/02/2020 15:55 Izrawl se pretvorio u fasisticko prkno koje cijeki svijet prezire, jedina njihova sigurnost su usa, ostalo su bajke.
-
The 51st State
#134834 Re: Sirija vol. 2
ma.sav normalan svijet mzi njihovu politiku, moze im se da budu nezainterosovani kad im je amerika garant opstaankaMorningStar wrote: ↑13/02/2020 15:56Arapi ih mrze, druge manje vise boli nesto... isto kao sto bi i nas trebalo. Daleko od ociju daleko od srca not our problem. A Izraelci meni se cini su jednako nezainteresovani dali ih neko mrzi ili ne.The 51st State wrote: ↑13/02/2020 15:55 Izrawl se pretvorio u fasisticko prkno koje cijeki svijet prezire, jedina njihova sigurnost su usa, ostalo su bajke.
tuoavo se arapi odnose sa njima sa soft powerom za par decenija bi ta drzava bila obesmisljena, no ovako izrael koristi tu histeriju sada prvenstveno od irana da provodi svoj fasizam..
- muhafuca
#134835 Re: Sirija vol. 2
upravo to - moze odgovor?MorningStar wrote: ↑13/02/2020 15:52Pricas o hipoteticki sta ako kad mislim li ja ili timuhafuca wrote: ↑13/02/2020 15:43sta mislis kako su se izraelci nasli na lijevoj obali Egipta?MorningStar wrote: ↑13/02/2020 15:21 Ne mislim da je iko prijetio egiptu nego sovjeti izraelu - imas i to lijepo sve se moze naci. Kada su se izraelci nasli na lijevoj obali nila prije toga unistavajuci 10 000+ egipatskih vojnika za 3 dana. Pararelno vodeci rat sa sirijom.
ovaj dalje manevar izbjegavanja odgovora je nepotreban bio.
- MorningStar
#134836 Re: Sirija vol. 2
Mislim da je Izrael se zacementirao kada je obezbijedio nuklearno oruzije i ostvario pobjedu u jom kipurskom ratu. Sada ostaje da se vidi koliko ce se otimati cackati oko palestinskih teritorija. Jedno su stanovnici arapskih drzava drugo je vodstvo.. price o prekosutra u kudsu i to je samo malo prasine da se okupiraju i sikte na izrael kako bi zaboravili brdo problema u kojima se nalaze arapske zemlje.
- muhafuca
#134837 Re: Sirija vol. 2
nebitno - moze odgovor na ono hipoteticko pitanje?MorningStar wrote: ↑13/02/2020 16:09Mislim da je Izrael se zacementirao kada je obezbijedio nuklearno oruzije i ostvario pobjedu u jom kipurskom ratu. Sada ostaje da se vidi koliko ce se otimati cackati oko palestinskih teritorija. Jedno su stanovnici arapskih drzava drugo je vodstvo.. price o prekosutra u kudsu i to je samo malo prasine da se okupiraju i sikte na izrael kako bi zaboravili brdo problema u kojima se nalaze arapske zemlje.
dakle ponovo - tvrdis da su i jedni drugi bili otprilike jednako naoruzani (jedni s jedne strane drugi od sovjeta)
znaci zanemarujemo faktor naoruzanosti i ostale faktore koje sam ti navodio - nebitni totalno
dakle pitanje je ponovo ako si ga zaboravio:
da li stvarno mislis (bistre glave i zdravog razuma) da nacija u to vrijeme okvirno od 4 do 5 miliona protiv nacija (samo Siriju i Egipat da brojimo)
od kombinovano 50 do 60 miliona u to vrijeme, realno ima sanse u dugorocnom ratu (tj da niko nije uskocio i poceo zavrtati ruke da se potpise primirje)?
- MorningStar
#134838 Re: Sirija vol. 2
Kako racunas na dugorocni rat ? Kako moze se desiti dugorocan/rovovski rat kada su svi zavrsavani u roku par sedmica taktikama blitzkriga pretezno manifestovanim od izraela gdje bi ili okruzili arapske vojske ili im krenuli na glavni grad. Ti ako mislis da brojevi nesto znaci .. kako onda englezi kolonizirase Indiju ?muhafuca wrote: ↑13/02/2020 16:26
nebitno - moze odgovor na ono hipoteticko pitanje?
dakle ponovo - tvrdis da su i jedni drugi bili otprilike jednako naoruzani (jedni s jedne strane drugi od sovjeta)
znaci zanemarujemo faktor naoruzanosti i ostale faktore koje sam ti navodio - nebitni totalno
dakle pitanje je ponovo ako si ga zaboravio:
da li stvarno mislis (bistre glave i zdravog razuma) da nacija u to vrijeme okvirno od 4 do 5 miliona protiv nacija (samo Siriju i Egipat da brojimo)
od kombinovano 50 do 60 miliona u to vrijeme, realno ima sanse u dugorocnom ratu (tj da niko nije uskocio i poceo zavrtati ruke da se potpise primirje)?
Netrebam tu da mislim , dovoljno je pogledati.. oni su prakticno u ratu 50+ godina , kako hladnom tako i toplom. Ti tvrdis da su nesto zavrtane ruke arapima u ratu gdje su bili napadaci a zavrsilo se pred kucom im ?
A naoruzanost opet... pogledaj imaju prilicno detaljni podatci. Jos mozes i provjeriti izjave sovjeta tj. razocarenje i nevjerica da su ovi im uspjeli izgubiti. Cak kada je Kairo bio ugrozen sovjeti su prijetili da ce se direktno umijesati - amerika je zapravo pritisla Izrael da se rat zavrsi sto prije jer ni ameri nisu zeljeli takvu eskalaciju.
- muhafuca
#134839 Re: Sirija vol. 2
znaci nema odgovora - ma jah
- Čitalac
#134840 Re: Sirija vol. 2
Kako se operacija sirijske vojske privodi kraju, može biti da će od ponedeljka doći do novog primirja, uz nove turske osmatračnice.
- Lincoln-Burrows
#134841 Re: Sirija vol. 2
Grade ih brže nego Kinezi one bolnice za korona virus.
- MorningStar
-
jefff
#134843 Re: Sirija vol. 2
ja isto ne sumnjam u Assadovu pobjedu
-
The 51st State
#134844 Re: Sirija vol. 2
Rusi odjebali turke, na turcima je red ili da pretrpe ovo ponizenje iili da idu na riskant u kartu sa amerima opet u kolu,
- King Theoden
#134845 Re: Sirija vol. 2
Vjerovatno će dogovoriti da turci malo lupaju po ruskom cukici tj asadu i na tome će se završiti.The 51st State wrote: ↑13/02/2020 19:06 Rusi odjebali turke, na turcima je red ili da pretrpe ovo ponizenje iili da idu na riskant u kartu sa amerima opet u kolu,
- Čitalac
#134846 Re: Sirija vol. 2
Neimenovani turski zvaničnik kaže za Reuters da su Ankara i Moskva u stalnom kontaktu te da se radi na spuštanju tenzija.
-
sarajevoxxxx
#134847 Re: Sirija vol. 2
Ruski ambasador u Ankari: Asad se neće povuci iz Idliba, Turska se mora odreći svojih planova, u protivnom njene vojne baze će biti vojni cilj.
-
sarajevoxxxx
#134848 Re: Sirija vol. 2
Aaaaa ova je u kost.... e moj Erdogana
Ruski ambasador u Ankari: Neka se Turska prisjeti šta se desilo kada se zadnji put sukobila sa nama
Ruski ambasador u Ankari: Neka se Turska prisjeti šta se desilo kada se zadnji put sukobila sa nama
-
The 51st State
#134849 Re: Sirija vol. 2
Ameri trljaju ruke, bice svega.sarajevoxxxx wrote: ↑13/02/2020 20:04 Ruski ambasador u Ankari: Asad se neće povuci iz Idliba, Turska se mora odreći svojih planova, u protivnom njene vojne baze će biti vojni cilj.
-
sarajevoxxxx
#134850 Re: Sirija vol. 2
Ameri trljaju ruke, bice svega.The 51st State wrote: ↑13/02/2020 20:12 [quote=sarajevoxxxx post_id=16275528 time=<a href="tel:1581620643">1581620643</a> user_id=15339]
Ruski ambasador u Ankari: Asad se neće povuci iz Idliba, Turska se mora odreći svojih planova, u protivnom njene vojne baze će biti vojni cilj.
[/quote]
Rusija i Iran od 2011. ulazu u Siriju to je njihov projekat 100 %. Kakva Astana, kakav Soči.
Rusi su pustili Tursku da se “igra pregovora” koji su sasvim besmisleni, Turska nema nikakve karte, ona uopste nije nikakva strana.
Rusi 200k zračni udara izveli, Iran 100k vojnika poslao, Turska za to vrijeme posmatrala najgore masakre i to pred njenim pragom.
U najboljem slučaju dobit će od Rusije i Irana zahvalnicu što su Kurde raskopali, a isti će biti prijetnja ista ili veća nego što su bili prije turske vojne intervencije.
I naravno postoji druga opcija rat, ali to im je sto puta bilo lakše u 2011. i 2012..