ja bi nesto tamnije
Ukrajina
-
sumirprimus
#134776 Re: Ukrajina
malo su mi ove zute trae predrecave 
ja bi nesto tamnije
ja bi nesto tamnije
-
sumirprimus
- drug_profi
- SanskiBiser
#134779 Re: Ukrajina
Ja ko papagaj ponavljam na temama, ne postoji i ne koristi se vise White Phosporus, zastarjelo je to, stavljao sam komentar na temi N. Karabah ruskog vojnog inzinjera koji je objasnio da je bijeli fosfor izbacen iz upotrebe vec decenijama i da se sada koristi nesto puno GORE i efikasnije a to je termitna smjesa koju on zove Pyrogel (u kojoj nema nikakvog fosfora) i to se baca, razvija duplo vecu temperaturu od bijelog fosfora i duze gori, progara cak i kroz limove i slicne materijale bez problema i to imaju i Ukrajinci i Rusi. Prepoznaje se po razlijevanju na nebu kao da si poprskao cetkom boju po zidu...Čitalac wrote: ↑17/11/2022 10:07 Čini mi se da je na temi postavljano pitanje ima li Ukrajina nekakav fosfor. Juče sam pratio saslušanje u američkom Senatu o situaciji na Kavkazu pa jedan od učesnika reče da je Azerbejdžan tokom sukoba sa Jermenijom „white phosphorus“ nabavljao "nažalost, baš u Ukrajini".
Last edited by SanskiBiser on 17/11/2022 10:43, edited 1 time in total.
-
PM72
#134780 Re: Ukrajina
Ni ja nisam podržavao osvetničke akcije dok mi maloljetnu sestru umalo nije ubila četnička granata na Alipašinom.Ona je preživjela a njeni drugovi nisu.U tom momentu bih ispalio atomsku i na Banja Luku i na Beograd - ni obdanište ne bih poštedio.Jbg.znam da to ne valja i da je to nehuman i nenormalan stav ali ti mene uništavaš bez milosti a da ja proučavam članove ženevske konvencije.sumirprimus wrote: ↑17/11/2022 10:34 s tim da ja nikad ne bih podrzao napad na civile u rusiji. i civilne objekte. vojni da i bilo gdje ali civilni, razlika mora biti izmedju neljudi i ljudi.
civilnim zrtvama i u ukrajini se raduju neljudi. razlika postoji i mora biti.
- Čitalac
#134781 Re: Ukrajina
Blagodarim. O naoružanju/vojsci zaista nemam pojma, gledah to saslušanje juče pa mi pade na pamet da se nekakav fosfor spominjao na temi.SanskiBiser wrote: ↑17/11/2022 10:42Ja ko papagaj ponavljam na temama, ne postoji i ne koristi se vise White Phosporus, zastarjelo je to, stavljao sam komentar na temi N. Karabah ruskog vojnog inzinjera koji je objasnio da je bijeli fosfor izbacen iz upotrebe vec decenijama i da se sada koristi nesto puno GORE i efikasnije a to je termitna smjesa koju on zove Pyrogel (u kojoj nema nikakvog fosfora) i to se baca, razvija duplo vecu temperaturu od bijelog fosfora i duze gori, progara cak i kroz limove i slicne materijale bez problema i to imaju i Ukrajinci i Rusi. Prepoznaje se po razlijevanju na nebu kao da si poprskao cetkom boju po zidu...Čitalac wrote: ↑17/11/2022 10:07 Čini mi se da je na temi postavljano pitanje ima li Ukrajina nekakav fosfor. Juče sam pratio saslušanje u američkom Senatu o situaciji na Kavkazu pa jedan od učesnika reče da je Azerbejdžan tokom sukoba sa Jermenijom „white phosphorus“ nabavljao "nažalost, baš u Ukrajini".
-
Zumbul2
#134782 Re: Ukrajina
Ko ih volio u kući ih imaoRomanija wrote: ↑17/11/2022 10:17Imace stabilan porodicni zivot sa dva roditelje koja ih vole, koja su im posvecena i koja ce im pruziti u zivotu sve sto djeci treba, zavrsice dobru osnovnu, srednju, fakultet, naci ce dobar posao, plus sto ce imati 'milion' veza i vezica........now back to Ukraine!
-
Zumbul2
#134783 Re: Ukrajina
Sjećam se nekad u nekom priručniku sam čitao jedna vrsta haubica je mogla max 68 stepeni ali stari je priručnik, u svakom slučaju nešta novo čovjek nauči svaki dan i uči se cijeli život.
-
sumirprimus
#134784 Re: Ukrajina
ma jbes zenevsku, mora biti razlika izmadju nas i barbara. ono sto smo mi prezivjeli je takodje ratna strahota , i koju btw nw zelim nikom. li se isti raduju i nasoj i ukrajinskoj strahoti.i tu je razlika. ruski barbari su na isti nacin pobili hiljade neduznih sirijaca, i raselili milione, na isti nacin zgazili ičkeriju čečniju, slomili bunt u dagestanu, oteli dio griuzije koja je takodje naebala devedesetih ko i mi, a niko skoro i ne zna. i slicno.PM72 wrote: ↑17/11/2022 10:42Ni ja nisam podržavao osvetničke akcije dok mi maloljetnu sestru umalo nije ubila četnička granata na Alipašinom.Ona je preživjela a njeni drugovi nisu.U tom momentu bih ispalio atomsku i na Banja Luku i na Beograd - ni obdanište ne bih poštedio.Jbg.znam da to ne valja i da je to nehuman i nenormalan stav ali ti mene uništavaš bez milosti a da ja proučavam članove ženevske konvencije.sumirprimus wrote: ↑17/11/2022 10:34 s tim da ja nikad ne bih podrzao napad na civile u rusiji. i civilne objekte. vojni da i bilo gdje ali civilni, razlika mora biti izmedju neljudi i ljudi.
civilnim zrtvama i u ukrajini se raduju neljudi. razlika postoji i mora biti.
dakle, zato uzivam i veselimo se topljenju orka, ali iskljucivo orka i vojnih ciljeva. fokus na slom mordorata preko vojske.
- drug_profi
#134785 Re: Ukrajina
Za koju godinu ce je grijat na izraelski...Bobi wrote: ↑17/11/2022 10:11Boli tebe istina, nisi naveo ni jedan dokaz za svoje tvrdnje. Cijeli moderni civilizirani svijet je na strani Ukrajine, jel te boli ta istina
? Hoces dokaz, prelistaj vijesti iz civiliziranog svijeta, jel ti krivo sad sto smo mi na strani civilizacije a ti na strani divljaštva
, žao mi te..iskreno. Ah...tipkaš na mobitelu ili računaru koji je taj civilizirani svijet napravio, koristiš internet isto sto je taj civilizirani svijet napravio, jel koristiš trenutno šta što je Rusija napravila, haj grijes guzicu na ruski plin
.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#134787 Re: Ukrajina
ovo bobi garant nas trola ba, nema drugedrug_profi wrote: ↑17/11/2022 10:58Za koju godinu ce je grijat na izraelski...Bobi wrote: ↑17/11/2022 10:11
Boli tebe istina, nisi naveo ni jedan dokaz za svoje tvrdnje. Cijeli moderni civilizirani svijet je na strani Ukrajine, jel te boli ta istina
? Hoces dokaz, prelistaj vijesti iz civiliziranog svijeta, jel ti krivo sad sto smo mi na strani civilizacije a ti na strani divljaštva
, žao mi te..iskreno. Ah...tipkaš na mobitelu ili računaru koji je taj civilizirani svijet napravio, koristiš internet isto sto je taj civilizirani svijet napravio, jel koristiš trenutno šta što je Rusija napravila, haj grijes guzicu na ruski plin
.
![]()
![]()
-
Zumbul2
#134788 Re: Ukrajina
Ja sam postavljao pitanje imaju li ukrajinci te granate punjene tom smjesom ili ne, jer vidim nikad ne koriste i ne uzvraćaju istom mjerom po rusimaSanskiBiser wrote: ↑17/11/2022 10:42Ja ko papagaj ponavljam na temama, ne postoji i ne koristi se vise White Phosporus, zastarjelo je to, stavljao sam komentar na temi N. Karabah ruskog vojnog inzinjera koji je objasnio da je bijeli fosfor izbacen iz upotrebe vec decenijama i da se sada koristi nesto puno GORE i efikasnije a to je termitna smjesa koju on zove Pyrogel (u kojoj nema nikakvog fosfora) i to se baca, razvija duplo vecu temperaturu od bijelog fosfora i duze gori, progara cak i kroz limove i slicne materijale bez problema i to imaju i Ukrajinci i Rusi. Prepoznaje se po razlijevanju na nebu kao da si poprskao cetkom boju po zidu...Čitalac wrote: ↑17/11/2022 10:07 Čini mi se da je na temi postavljano pitanje ima li Ukrajina nekakav fosfor. Juče sam pratio saslušanje u američkom Senatu o situaciji na Kavkazu pa jedan od učesnika reče da je Azerbejdžan tokom sukoba sa Jermenijom „white phosphorus“ nabavljao "nažalost, baš u Ukrajini".
- SanskiBiser
#134789 Re: Ukrajina
mozda negdje po Africi da jos ima nekih zaliha bijelog fosfora, taj. pirogel je puno efikasnija zamjena i pouzdanija i sigurnija, laksa za skladistiti i koristiti. Bijeli fosfor je oko 1000 C temp a ovo ide do 2400C...na snimcima gdje je bijeli fosfor ima puno dima i slabo se vide tinjajuce lopte a kod pyrogela imas jasan trag kao razlivene suze i malo dima. ovo je npr ta termitna zapaljiva sa pyrogelom bacena na seolo Ozerne.Čitalac wrote: ↑17/11/2022 10:45Blagodarim. O naoružanju/vojsci zaista nemam pojma, gledah to saslušanje juče pa mi pade na pamet da se nekakav fosfor spominjao na temi.SanskiBiser wrote: ↑17/11/2022 10:42
Ja ko papagaj ponavljam na temama, ne postoji i ne koristi se vise White Phosporus, zastarjelo je to, stavljao sam komentar na temi N. Karabah ruskog vojnog inzinjera koji je objasnio da je bijeli fosfor izbacen iz upotrebe vec decenijama i da se sada koristi nesto puno GORE i efikasnije a to je termitna smjesa koju on zove Pyrogel (u kojoj nema nikakvog fosfora) i to se baca, razvija duplo vecu temperaturu od bijelog fosfora i duze gori, progara cak i kroz limove i slicne materijale bez problema i to imaju i Ukrajinci i Rusi. Prepoznaje se po razlijevanju na nebu kao da si poprskao cetkom boju po zidu...
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#134791 Re: Ukrajina
sto je najgore onaj jedean strani legionar je negdje pricao da je svjedocio iz prve ruke, dejstvu tog pirogela, i osljedica koje ostavlja p trupe na koje se baci 
-
lajkujMe
-
sumirprimus
#134793 Re: Ukrajina
serija bubova, ko ne vjeruje u ork gubitke sam nek provjeri dokazane (dokazane kao objavljene citulje u rusiji, znaci nema dalje) gubtike medj oficirskim kadrom...
- drug_profi
#134794 Re: Ukrajina
Ne moras ih volit, a ne trebas ni mrzit.Zumbul2 wrote: ↑17/11/2022 10:48Ko ih volio u kući ih imaoRomanija wrote: ↑17/11/2022 10:17 Imace stabilan porodicni zivot sa dva roditelje koja ih vole, koja su im posvecena i koja ce im pruziti u zivotu sve sto djeci treba, zavrsice dobru osnovnu, srednju, fakultet, naci ce dobar posao, plus sto ce imati 'milion' veza i vezica........now back to Ukraine!
- drndalo
#134795 Re: Ukrajina
Ne znam sta da ti kazem za ovu brigu prema djeci... Da li bi toj djeci bilo bolje u domovima za nezbrinutu djecu, ili u porodici gdje vlada sloga, ljubav i razumijevanje...?
-
Zumbul2
#134796 Re: Ukrajina
Pravo u motor, jel ovo devedesetka
-
sumirprimus
#134797 Re: Ukrajina
neke cifre, pise 153m visina pretpstavljam, 1405 m daljina pretpostavljam, zona 500m visine max? i 30 minuta baterije?
mislim ono bub
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
- SanskiBiser
#134799 Re: Ukrajina
https://hayat.ba/ukrajinka-svetlana-far ... ih/621107/Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑17/11/2022 11:33Jesam li ja pogresno nacuo ili je istina da je i tokom naseg rata u Gorazdu boravila i pomagala medicinska sestra ili doktorica iz Ukrajine?![]()
UKRAJINKA SVETLANA FARTUSHNYAK S PONOSOM JE BRANILA BIH: NISAM OKLIJEVALA DA LI ĆU SE PRIJAVITI U ARMIJU RBIH
Kada je početkom devedesetih godina iz Ukrajine došla u Bosnu i Hercegovinu, Svetlana Fartushnyak nije ni slutila da će vrlo brzo od bezbrižne 27-godišnjakinje postati jedan od najhrabrijih boraca Armije RBiH, čije će ime zauvijek ostati utkano u herojsku odbranu naše domovine.

Da, ratovala sam u Bosni. Nosila pušku i radila u sanitetu. Ali, ne volim ja da pričam lijepo o sebi. To sve najbolje znaju moji ratni drugovi kroz šta smo prošli. Sada sam u Njemačkoj kod druga Husejna Hatića, koji ovdje živi i sa kojim sam bila rame uz rame u ratu. Kad sam tek došla u BiH, bilo mi je prelijepo. Ali, kad je rat počeo, nijednog trenutka nisam razmišljala hoću li se prijaviti u Armiju RBiH. Kada sam se prijavila, dali su mi u ruke kalašnjikov da vide kako baratam s puškom. Vidite, mi smo u Ukrajini, još dok smo bili u školi, naučili da rukujemo oružjem. Oni su gledali kako pucam i bili su bez riječi. To je meni išlo. Dosta sam naučila i o medicini, tako da sam u ratu bila u sanitetu. Išla sam uvijek prva, bila u prvim redovima u borbama. Bilo je situacija da sam mnogim mojim drugovima spasila život kad su bili ranjeni. To je bilo strašno, vkerujte, ali je to istina, prisjeća se Svetlana.Ubijani su i stari i mladi, ljudi i djeca. Vidjela sam mnogo krvi, ljude bez nogu i ruku, previjala rane… Bilo je svašta. Jednom prilikom, sjećam se, bila je akcija i u jednoj šumi vidjela sam staru baku kako nosi dijete. Ali, jedva ga je nosila. Ja sam uzela to dijete, pomogla im da pređu na sigurno i dijete joj vratila u naručje. Mislim da je to tada dragi Bog vidio, pa sam ja sada kad je Rusija napala Ukrajinu, uspjela uz Husejnovu pomoć da spasim svoju kćerku i unučad. Dobro se dobrim vraća – kaže nam Svetlana drhtavim glasom.
Last edited by SanskiBiser on 17/11/2022 11:40, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#134800 Re: Ukrajina
Svaka strana nekog ima
Dosao iz njemacke braniti posavinu

Ima idealista koji ne mogu sjedit dok drugi pate
Dosao iz njemacke braniti posavinu

Ima idealista koji ne mogu sjedit dok drugi pate