Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
simonese

#13476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by simonese »

Moldavija gospoda za nas
strongmen

#13477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strongmen »

...
Last edited by strongmen on 14/11/2018 22:52, edited 1 time in total.
So What!

#13478 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

detroit-mercy wrote:Koliko se raspravlja na ovoj temi, covjek bi reko svaki dan novi kilometri nicu :mrgreen: ono kurac od ovce. Ovo kako se brzo gradi bilo bi sramota uopste raspravljati na temu a da sam na mjestu parazita bilo bi me stid presjeci vrpcu za bilo sta :skoljka:.
Pa jos na to nadovezemo, onaj TE blok u Tuzli :mrgreen: svake godine se gradi, pa se ne gradi, pa se opet gradi, pa se ponisti, pa onda hajd iznova.
Da se jos doda i HE Vranduk i tri kamen temeljca :mrgreen: grand opening, grand reopening, grand re-reopening :mrgreen: .
Jebo nadrealiste :-).
Glavne kapitalne investicije u zemlji se ne micu, nije ni cudno da smo u rangu Kosova i Moldavije :skoljka: .
simonese wrote:Moldavija gospoda za nas
Bombate obojica, ali važno se upisat na temu pa bilo s čime.
Nivelacija wrote:Kad se moze ocekivati Cengiz sa masinama na zadnjem lotu kod ZE?

@so what?
Sve ovisi, jedini parametar koji mogu iskoristiti u ovom slučaju, je koliko treba drugim izvođačima da uđu u posao.

Hering je recimo pofino kasnio u Hercegovini na otvaranju gradilišta između Počitelja i Bune, ali opravdanje za to je vjerovatno isto kao i za kašnjenje na ovoj pod-dionici Drivuša - Klopče, s obzirom da ne vodi nigdje, nema mjesta žurbi.

Euro-Asfalt je u manje od mjesec dana dobivanja tendera za tunel Žaba, ušao u posao, a s obzirom da je Pečuj - Donja Gračanica, ključna dionica, mislim da će ih gurati što prije, kroz mjesec dva maksimalno.

Vjerna ekipa koja je radila za izvođače i pod-izvođače na ovoj temi, bi nam mogli reći, jesu li ih već angažovali i ovamo, ili i oni čekaju.
So What!

#13479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

strongmen

#13480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strongmen »

...
Thorgerson

#13481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

So What! wrote:
detroit-mercy wrote:Koliko se raspravlja na ovoj temi, covjek bi reko svaki dan novi kilometri nicu :mrgreen: ono kurac od ovce. Ovo kako se brzo gradi bilo bi sramota uopste raspravljati na temu a da sam na mjestu parazita bilo bi me stid presjeci vrpcu za bilo sta :skoljka:.
Pa jos na to nadovezemo, onaj TE blok u Tuzli :mrgreen: svake godine se gradi, pa se ne gradi, pa se opet gradi, pa se ponisti, pa onda hajd iznova.
Da se jos doda i HE Vranduk i tri kamen temeljca :mrgreen: grand opening, grand reopening, grand re-reopening :mrgreen: .
Glavne kapitalne investicije u zemlji se ne micu, nije ni cudno da smo u rangu Kosova i Moldavije :skoljka: .
Pa sta je pogresno napisao @detriot-mercy?
drndalo

#13482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

strongmen wrote:...
Sta se ovo SDA pjesadinac dao u povlacenje...? I brisanje tragova egzistencije?

A ja taman iskopao dobar primjer jedne uspjesno zavrsene etape za mandata njegovih anti-komunista... :mrgreen:

Image
strongmen

#13483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strongmen »

prdi dalje sa urednicima foruma, partijskim drugovima koji provode staljinizam i udba metode
vjerovatno će obrisat i ovaj post
čemu rasprava u okolnostima staljinizma kad se svaki anti komunistićki post, milion posto dokaziv i opravdan....briše

nema tu demokratije i argumentovane rasprave
nego samo kako kaže partija i vođa

u takvim okolnostima prdite onda međusobno...
drndalo

#13484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Posto ocito volis prdilacke metafore, tebi je jaro neko dobro prnuo u uho nekada... I poremetio srednje uho... :evil:
sumirprimus

#13485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

drndalo wrote:
Sta se ovo SDA pjesadinac dao u povlacenje...? I brisanje tragova egzistencije?

A ja taman iskopao dobar primjer jedne uspjesno zavrsene etape za mandata njegovih anti-komunista... :mrgreen:

Image
uuu gdje je ovo zivota ti :lol:
So What!

#13486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Thorgerson wrote:
So What! wrote:
Pa sta je pogresno napisao @detriot-mercy?
Ako govorimo na nacionalnom nivou, on ističe ono što se konkretno ne gradi, bez recimo parametara onog što je izgrađeno, a evo par primjera od 2010 na ovamo ...

TE blok u Tuzli se najavljivao istina, ali se ne gradi, na drugoj strani izgrađena je TE Stanari, znači nova termoelektrana.

HE Vranduk je smijurija, ali na drugoj strani izgrađene su hidroelektrane Medna i Bočac 2.

U martu ove godine, otvorena je impresivna prva vjetroelektrana Mesihovina, kod Tomislavgrada.

Bombanje kao bombanje se odnosilo na poređenja s Kosovom i Makedonijom.

Ljudi kod nas vole da nas (sami sebe) nevjerovatno uzdižu zbog gluposti, ali isto tako bespotrebno ponižavaju i stavljaju u rang kojem ne pripadaju.

BiH spada u red siromašnijih europskih zemalja, ali daleko je od ranga najsiromašnijih, pa čak infrastrukturno, apsolutna je laž da se ništa ne gradi, fazon je samo što intenzitet i brzina realizacije tih projekata nije na zadovoljavajućem nivou.

Fijaska poput HE Vranduk, pa i Bloka 7, najvaljivanja fantomske TE U Banovićima i sl. manje više se dešavaju svagdje.

Meni je veći problem recimo totalno nesigurna rafinerija u Brodu i totalni nerad da se ista adaptira, koja pored činjenice da šteti stanovništvu Bosanskog i Slavonskog broda, predstavlja sigurnosnu opasnost također. Koksara u Lukavcu, kao i Zenička željezara mogu u isti koš.

To su neki zabrinjavajući faktori u ovoj zemlji, jedna hidroelektrana više manje i nije, jer mi struju ionako izvozimo.
drug_profi

#13487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Izvozimo, dok je ne počnemo uvoziti.

A prijmetno je da veliki projekti zapinju samo tamo gdje zelene "komunjare" imaju vlast.
Nivelacija

#13488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Mislim da ono sto se desilo 3 puta sa HE Vranduk ne bi proslo ni u Sjevernoj Koreji.

Pa i ovo sa Pocitelj-Zvirovici. :-)

Tu smo pali nisko ispod Moldavije i Kosova..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

strongmen wrote:upravo me ta metafora asocira na tebe i ostale partijske drugove koji jednoumno prdite po temi
jednoumlje komunjara jest jednako prdenje, nista drugo do samo obično prdenje,
samo što ste ga na kraju prnuli u čabar :lol:
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» strongmen

trajno

opozicija je pojedinima mnogo teško pala...
Nivelacija

#13490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Chmoljo wrote:
opozicija je pojedinima mnogo teško pala..
:pisnuo: :pisnuo:
kakaljin

#13491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Po meni pravljenje donice Zvirovici-Pocitelj nema smisla bez zavrsetka dionce Pocitelj-Buna, jer bi po meni one trebale zajedno da se otvore kao cijelina, jer samo otvaranje dionce Zvirovici-Pocitelj nece biti funkcionalna jer ce vozacima lakse ici na Capljinu pa na Zvirovice, nego kruziti da bi opet na isto dosao.

Te dionce trebaju praviti tako da se u isto vrijeme zavrse da ih mogu zajedno otvoriti.

Naravno vec se uveliko kasni sa tim.
So What!

#13492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Idiot je napokon dobio ban, valjda možemo malo ostaviti šuplju raspravu po strani.

Što se tiče ove druge rasprave. Ja sam uvijek ovdje isticao, zdrava kritika je uvijek dobra, nikada ne treba biti u potpunosti zadovoljan i uvijek argumentovano ukazivati na greške i nedostatka ove naše države i našeg društva, kojeg svi mi ovdje činimo.

Neargumentovano lupanje gluposti je nešto na što sam alergičan, a priče "malo nas je, al' smo najgori" i "ovdje niko nije normalan" su šupljiranje samo po sebi i ne razumijem ljude kojima je cilj tako nešto napisati i ničime ne dati doprinos ovoj temi.

Činjenica je da BiH jeste zemlja apsurda i paradoksa, ali mi drugu nemamo i vjerujte, pročitajte malo i regionalne medije, pa i ove svjetske, gluposti kao i ove kod nas se dešavaju maltene svagdje (čast izuzecima, ali zaista ih je malo), a vijesti o otvaranju semafora, autoputeva od nigdje do nigdje, mostova koji nikuda ne vode i nikada nedovršenih projekata ima svagdje.

U Srbiji postoji segment autoputa između Ub i Lajkovca, koji je doslovno od nigdje do nigdje, i od nekorištenja je propao i oronuo, da kada se spoji sa ostatkom koridora, dobar dio će se morati ponovo raditi.

U Hrvatskoj saga oko Pelješkog mosta ne prestaje, jer ta se priča vrti duže od 10 godina i nema nikakve veze sa opstrukcijama iz Sarajeva, novac je odavno tu, projekat je tu, tenderi se otezali i na kraju izaberu neke Kineze, pa se opet nešto čeka itd...

Sjetimo se da je ovo tema o pregledu izgradnje autoputeva u BiH, a u bilo bi lijepo se prisjetiti da smo 2000. godine imali 0 kilometara autoputa u zemlji, a da taj broj 18 godina poslije, iznosi preko 200 kilometara. Skromna je to brojka i dalje, trebalo je minimalno barem još 100, ali nije ni nezanemariva, uglavnom širi se ta mreža pomalo, a naše ovdje je da se žalimo i pratimo šta se dešava, jer nešto je uvijek bolje od ništa.
drug_profi

#13493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Da zivim u inostranstvu ne bi me tangirale gluposti. Nije moja zemlja pa se ne mješam u lokalne običaje.
Ne bi me sekirale ni gluposti po BiH jer ne živim tamo, pa ne bih da se nerviram zbog nečeg od čega sam otišao.

Ali živim u BiH i ovo je jedina zemlja koju koliko-toliko još uvijek volim pomalo. Zato me nervira rasprostranjeni idiotizam i nekompetencija.
detroit-mercy

#13494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

So What! wrote:Idiot je napokon dobio ban, valjda možemo malo ostaviti šuplju raspravu po strani.

Što se tiče ove druge rasprave. Ja sam uvijek ovdje isticao, zdrava kritika je uvijek dobra, nikada ne treba biti u potpunosti zadovoljan i uvijek argumentovano ukazivati na greške i nedostatka ove naše države i našeg društva, kojeg svi mi ovdje činimo.

Neargumentovano lupanje gluposti je nešto na što sam alergičan, a priče "malo nas je, al' smo najgori" i "ovdje niko nije normalan" su šupljiranje samo po sebi i ne razumijem ljude kojima je cilj tako nešto napisati i ničime ne dati doprinos ovoj temi.

Činjenica je da BiH jeste zemlja apsurda i paradoksa, ali mi drugu nemamo i vjerujte, pročitajte malo i regionalne medije, pa i ove svjetske, gluposti kao i ove kod nas se dešavaju maltene svagdje (čast izuzecima, ali zaista ih je malo), a vijesti o otvaranju semafora, autoputeva od nigdje do nigdje, mostova koji nikuda ne vode i nikada nedovršenih projekata ima svagdje.

U Srbiji postoji segment autoputa između Ub i Lajkovca, koji je doslovno od nigdje do nigdje, i od nekorištenja je propao i oronuo, da kada se spoji sa ostatkom koridora, dobar dio će se morati ponovo raditi.

U Hrvatskoj saga oko Pelješkog mosta ne prestaje, jer ta se priča vrti duže od 10 godina i nema nikakve veze sa opstrukcijama iz Sarajeva, novac je odavno tu, projekat je tu, tenderi se otezali i na kraju izaberu neke Kineze, pa se opet nešto čeka itd...

Sjetimo se da je ovo tema o pregledu izgradnje autoputeva u BiH, a u bilo bi lijepo se prisjetiti da smo 2000. godine imali 0 kilometara autoputa u zemlji, a da taj broj 18 godina poslije, iznosi preko 200 kilometara. Skromna je to brojka i dalje, trebalo je minimalno barem još 100, ali nije ni nezanemariva, uglavnom širi se ta mreža pomalo, a naše ovdje je da se žalimo i pratimo šta se dešava, jer nešto je uvijek bolje od ništa.
Vidis, ova zadnja recenica je paradigma poslovanja nase vlasti, "nesto je bolje od nista" :mrgreen:. Tako se i nase upravljack strukutre vode, daj im po 2-3km, bolje je od nista a moze se reci i da radimo nesto.
Pricas o kilometrima autoputa od 2000te, onih 70km uvezanih od Sarajeva do Zenice na koridoru 5C je sramotno malo. Ovo je 21vijek, cak i sredinom 20tog vijeka omladincima sa krampama i lopatama je trebalo 60 dana da sagrade 48 kilometara pruge od Brckog do Banovica. Sam koridor 5C koji je kicma ove drzave i koji treba da bude nosioc razvoja tog kompletnog ljudskog/ekonomskog podrucja je dug oko 350km. 350kmova je trebalo napasti i zbubati za 10 godina, da ne pricamo za 15 a kao sto vidis nece biti gotovo ni za 25 godina od tvoje referentne tacke. Sagu o elektranama i struji necu pominjati, jer vec je sve receno (Banovici, Bugojno, Sanski Most, Tuzla :mrgreen:)
Nama treba iskorak u bilo kom pogledu a mi ga nismo napravili niti u jednom polju. Osnovne stvari koje se danas traze a to je prometna infrastruktura i informacijska infrastruktura a mi smo u obje medju zadnjim drzavama u Evropi. 5C je trebao bit razvojni projekat generacije, stub na koji su se trebale nadovezivati i informaciona i zeljeznicka i svaka druga infrstruktura ali ovo sto gledam je da ponovim jos jednom za nadrealiste. Ovaj lola gore sto prica o 2km autoputa ko da prica o nekom mega projektu je za nadrealiste.
I da ti dodam, nigdje ja nas ne stavljam, nas stavljaju statistke koje kazu: jedna od najlosijih prometnih infrastruktura, brzina interneta, izdavajanje za nauku, pozicija na doing business list, pa cak i broj jebenih milionera na odredjeni broj stanovnika. Niti jedna statistika nam ne ide u prilog, mozda su upravo ove statistike nesto sto be trebalo da otvori oci ljudima, jer prikljucak ne hvatamo cak stavise sve vise zaostajemo.
A gdje smo u Evropi, rame uz rame sa Kosovom i Moldavijom zalosno ali tako je. Da nismo mozda sa Madjarskom, Madjarska izveze $20 milijardi u automobilima i auto dijelovima sto je 3Xvise od naseg cjelokupnog izvoza a da ne pricamo o ostalim sektorima i koliko izvoz ta drzava ostvari a stanovnistva imaju 3 puta vise od nas.
Ili bi nas poredio mozda sa Ceskom ili Poljskom koji su ekonomski giganti za nas.
I ovo za Peljeski most ti je velka fula, Hrvatska je infrstrukturno povezana i Peljeski most im je vise prejebavanje na lokalnoj razini. Znacaj Peljeskog mosta za Hrvatsku nije niti 100 dio koliki je znacaj koridora 5C za nas.
Meni licno izgleda da se koridor 5C ne desava sto ga nasi vizionari hoce nego vise uprkos njima, cisto da pokazu da se nesto radi.
Gray

#13495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

Koji su planovi za naplatne kućice kod Banja Luke? Jučer sam prolazio i čini mi se da hoće da stave naplatne kućice na samoj petlji, znači gdje je razdvajanje za banja luku i za gradišku na autoputu, odmah kada se skrene za banja luku su na 2 trake počeli stavljati 2 naplatne kućice? Ako je to tako onda će tu biti velika gužva.
Max_Bunker

#13496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

To su privremene naplatne kućice dok se ne sagrade kućice u Čatrnji (Gradiška), N. Topoli i Aleksandrovcu. Poslije će ih skloniti.
Jebbiga, nema ni sedam godina kako je otvoren autoput BL - Gradiška, nisu stigli napraviti stalne pa moraju privremene :D
howdy

#13497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by howdy »

detroit-mercy wrote:
So What! wrote:Idiot je napokon dobio ban, valjda možemo malo ostaviti šuplju raspravu po strani.

Vidis, ova zadnja recenica je paradigma poslovanja nase vlasti, "nesto je bolje od nista" :mrgreen:. Tako se i nase upravljack strukutre vode, daj im po 2-3km, bolje je od nista a moze se reci i da radimo nesto.
Pricas o kilometrima autoputa od 2000te, onih 70km uvezanih od Sarajeva do Zenice na koridoru 5C je sramotno malo. Ovo je 21vijek, cak i sredinom 20tog vijeka omladincima sa krampama i lopatama je trebalo 60 dana da sagrade 48 kilometara pruge od Brckog do Banovica. Sam koridor 5C koji je kicma ove drzave i koji treba da bude nosioc razvoja tog kompletnog ljudskog/ekonomskog podrucja je dug oko 350km. 350kmova je trebalo napasti i zbubati za 10 godina, da ne pricamo za 15 a kao sto vidis nece biti gotovo ni za 25 godina od tvoje referentne tacke. Sagu o elektranama i struji necu pominjati, jer vec je sve receno (Banovici, Bugojno, Sanski Most, Tuzla :mrgreen:)
Nama treba iskorak u bilo kom pogledu a mi ga nismo napravili niti u jednom polju. Osnovne stvari koje se danas traze a to je prometna infrastruktura i informacijska infrastruktura a mi smo u obje medju zadnjim drzavama u Evropi. 5C je trebao bit razvojni projekat generacije, stub na koji su se trebale nadovezivati i informaciona i zeljeznicka i svaka druga infrstruktura ali ovo sto gledam je da ponovim jos jednom za nadrealiste. Ovaj lola gore sto prica o 2km autoputa ko da prica o nekom mega projektu je za nadrealiste.
I da ti dodam, nigdje ja nas ne stavljam, nas stavljaju statistke koje kazu: jedna od najlosijih prometnih infrastruktura, brzina interneta, izdavajanje za nauku, pozicija na doing business list, pa cak i broj jebenih milionera na odredjeni broj stanovnika. Niti jedna statistika nam ne ide u prilog, mozda su upravo ove statistike nesto sto be trebalo da otvori oci ljudima, jer prikljucak ne hvatamo cak stavise sve vise zaostajemo.
A gdje smo u Evropi, rame uz rame sa Kosovom i Moldavijom zalosno ali tako je. Da nismo mozda sa Madjarskom, Madjarska izveze $20 milijardi u automobilima i auto dijelovima sto je 3Xvise od naseg cjelokupnog izvoza a da ne pricamo o ostalim sektorima i koliko izvoz ta drzava ostvari a stanovnistva imaju 3 puta vise od nas.
Ili bi nas poredio mozda sa Ceskom ili Poljskom koji su ekonomski giganti za nas.
I ovo za Peljeski most ti je velka fula, Hrvatska je infrstrukturno povezana i Peljeski most im je vise prejebavanje na lokalnoj razini. Znacaj Peljeskog mosta za Hrvatsku nije niti 100 dio koliki je znacaj koridora 5C za nas.
Meni licno izgleda da se koridor 5C ne desava sto ga nasi vizionari hoce nego vise uprkos njima, cisto da pokazu da se nesto radi.
Ali, bio je rat...

:lol:
So What!

#13498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Novi granični prijelaz i carinski terminal Gradiška @ dron.ba za ITC

Image
Seyfo

#13499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Ih kad ce to biti. A i kad bude,cekaj Hrvatsku da napravi novu cestu do autoputa. I jos ce taj projekat kad -tad biti zloupotrebljen od obje strane za ucjenjivanje i potkusurivanje za neke stvari koje nemaju s tim veze: Peljeski most, izbor Komsica i sl.
spreca

#13500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spreca »

So What! wrote:Novi granični prijelaz i carinski terminal Gradiška @ dron.ba za ITC

Image
Ovakve stvari mogu biti dokaz da nikad necemo uci u EU inace se nebi planirali ovakvi projekti
Post Reply