Sirija vol. 2

Locked
AliceInChains

#13476 Re: Sirija vol. 2

Post by AliceInChains »

pasha078 wrote:
AliceInChains wrote:
pasha078 wrote:
Biti sila u modernom post idustrijskom dobu znaci prije svega ekonomska sila, iz koje vojna moc proistice. Rusija to jednostavno nije.
Puno puta cujem argument da velike sile razbucaju manje zemlje da bi ih ekonomski ekspolatirali. Nisam siguran da taj argument vise pije vode.

Najbolji primjer u 21. Vijeku je invazija iraka. Koliko puta smo culi, i na ovom forumu i drugdje, da je invazija zbog nafte, zbog eksploatacije itd. Ukupni trosak koji je amerika imala je oko 1,700 milijardi dolara do sada, s timda se predvidja da ce ukupantrosak biti oko 2,000 milijardi. Ni djelic toga US nije vratila.

Slazem se, Sirija je jos otvorena prica, vidjecemo. Ali Irak nije, i sad vec mozemo reci da je za US Iraq financijski bio net loss. I to gigantskih proporcija!!
Izlizani argumenti. Onaj koji kontrolise resurse, kontrolise svijet. Ocekivati od ljudi na prostorima da to skontaju, koji nemaju dovoljno mozga da zapamte i nauce lekcije iz historije svoje avlije zadnnjih 10 do 100 godina ipak nije mala stvar. Jok, Amerikanci totalno nesebicno otvaraju baze po cijelom svijetu. Isto tako bi htjeli da dominiraju mora u bliskom istoku i Aziji, da slucajno nebi kinezi lovili previse riba, a ne slucajno da bi kontrolirali svjetski tok robe, ma kakav.
Da se razumijemo, ja ne dvojim da je u pitanju imperijalizam. Ali da je taj imperijalizam vodjen ekonomskim interesom eksploatacije porazenih zemalja ima sve manje i manje argumenata.

U pitanju je nesto drugo. Ne eksploatira se porazena zemlja, vec americki porezni obveznici. Rat je biznis iz kog profitiraju vojno industrijski komplex, razni lobiji i td. A ko placa sve to? Obicni narod u US. Trosak rata u iraku su i pokrili i pokrivaju porezni obveznici.

US nikad nece izvuci 2 triliona dolara odatle.....
Nece i ne trebaju.......sve dok glavna valuta za tok i prodaju resursa bude i ostane dolar. E sad jos jednom razmisli zasto je Amerima stalo do kontrole resursa u bliskom istoku i aziji/rusiji u ovom slucaju, od kojih evropa vise ovisi od same amerike? Mislim, evropa je dosad sasvim legalno i normalno dosla do tih resursa
otjerali bratske engleze u p.m., zato so su im na isti nacin kontrolirali resurse i robu kroz Queen-sku valutu i slave independence day....ali kao sto rekoh, historija avlije je ovdje vec preveliki zalogaj
Kaligula I

#13477 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:
Mlohavi wrote:Pobunjenici su izgubili Latakiju, valjda ce povlacenje proteci uz sto manje gubitke bez ostavljanja onih dzepova u kojima ljude osuduju na smrt.
Mapa sa velikom rezolucijom na ovom linku

http://southfront.org/map-decisive-days ... kia-syria/

SAA je navodno usla u selo Rabija!

Pobunjenici su izgubili Latakiju. Dobro su se branili, mora se priznati. Sada je pitanje gdje ce formirati defanzivnu liniju? Dzisir Sugur?
...u Libiji!...
zrakomlat

#13478 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

:lol:
Kikibombona

#13479 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Grean wrote:
sokoli wrote: Pa nisu to snage dr Asada vec regularna vojska Sirije i njihovi saveznici...Koliko se secam Rabija je 25km od Jish Sugara
Na ekavskom je definitvno regularna :D Kod vas su svi poCetnici regularni, pogotovo ako su braca Rusi umjesani sa njima.

Regularna koliko je bila Miloseviceva, Sadamova, Gadafijeva, bar u tom dijelu svijeta.
Jarane, bice da je ovo jedini 'ekavicar' koji podrzava Asada. Svi ostali koji pisu na temi ekavicom su za pobunjenike. A ima ih nemali broj.
nixon69

#13480 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Ironmen wrote:Salma se polako vraca zivotu nakon odlaska terorista al tesko da ovde ima vise zivota.
Kad su oslobodili Salmu? :shock:
Ja sam malo u ofsajdu sto se tice zadnjih zbivanja u Siriji.
Challenger__

#13481 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- pobiše se između sebe...
Reports of clashes between #JN & #AhrarSham in Salqin #Idlib, #FaylaqSham sent reinforcements to assist the latter
Hassan Ridha

- ISIS ima dobitke u istočnom Kalamunu:
ISIS is advancing in eastern Qalamoun (6 SAA points fell to IS) & in the surrounding of Brigade 128
Last edited by Challenger__ on 24/01/2016 00:03, edited 2 times in total.
Ironmen

#13482 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

nixon69 wrote:
Ironmen wrote:Salma se polako vraca zivotu nakon odlaska terorista al tesko da ovde ima vise zivota.
Kad su oslobodili Salmu? :shock:
Ja sam malo u ofsajdu sto se tice zadnjih zbivanja u Siriji.

Prije mozda 7-8 dana.
Kaligula I

#13483 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

pasha078 wrote:

Biti sila u modernom post idustrijskom dobu znaci prije svega ekonomska sila, iz koje vojna moc proistice. Rusija to jednostavno nije.
Puno puta cujem argument da velike sile razbucaju manje zemlje da bi ih ekonomski ekspolatirali. Nisam siguran da taj argument vise pije vode.

Najbolji primjer u 21. Vijeku je invazija iraka. Koliko puta smo culi, i na ovom forumu i drugdje, da je invazija zbog nafte, zbog eksploatacije itd. Ukupni trosak koji je amerika imala je oko 1,700 milijardi dolara do sada, s timda se predvidja da ce ukupantrosak biti oko 2,000 milijardi. Ni djelic toga US nije vratila.

Slazem se, Sirija je jos otvorena prica, vidjecemo. Ali Irak nije, i sad vec mozemo reci da je za US Iraq financijski bio net loss. I to gigantskih proporcija!!

...primjer njemačke države to baš i ne dokazuje...oni su ekonomski div, a vojni patuljak...čak mislim da bi njemački nacionalisti rado obrnuli situaciju...u ime jačih 'mišića', rado bi olakšali svoj 'džep'...vrlo je moguće da su postali Njemci ekonomski div upravo zato što nisu imali velika ulaganja u naoružanje...
Kikibombona

#13484 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:- pobiše se između sebe...
Reports of clashes between #JN & #AhrarSham in Salqin #Idlib, #FaylaqSham sent reinforcements to assist the latter
Hassan Ridha
Mudzahidi Ahar Shama idu a mudzahidi Nusra fronta ne idu u Zenevu. Sumnjam da je to razlog. :D

Moglo bi tu biti jos vise belaja u narednom periodu...
nixon69

#13485 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Ironmen wrote:Prije mozda 7-8 dana.
U jbt,ja sam onda pravo zaostao. :D
Sretno im onda i neka zadrze sto su oslobodili.
Salma je bitna lokacija kao i mnoga druga mjesta koja su oslobodili u zadnje vrijeme.
SAA mi nesto prebrzo napreduje zadnjih dana u odnosu na prethodni period.
O cemu se radi?
Challenger__

#13486 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- sirijske vazdušne snage dostavljaju naoružanje i municiju u Afrin, Kurdima:
#Aleppo/#Afrin: #SyAAF landed in Raju town in Afrin and delivered arms + munitions to #YPG fighters acc to LCC.
https://www.facebook.com/LCCSy/posts/1302628793097587 …. #Sy
Kaligula I

#13487 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Image

...ova situacija miriše na 'kotao'...ako se Kuweires spoji sa Šeik Nadžar eto okruženja kao iz Donjecka...
Kaligula I

#13488 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

pasha078 wrote:
Kaligula I wrote:
pasha078 wrote:

...primjer njemačke države to baš i ne dokazuje...oni su ekonomski div, a vojni patuljak...čak mislim da bi njemački nacionalisti rado obrnuli situaciju...u ime jačih 'mišića', rado bi olakšali svoj 'džep'...vrlo je moguće da su postali Njemci ekonomski div upravo zato što nisu imali velika ulaganja u naoružanje...
Ja sam rekao da biti vojna sila povlaci biti ekonomska sila, a ne obratno. Pravis logicku gresku.
No i Njemacka i Japan, upravo zato sto jesu ekonomske sile, mogle bi biti i vojne, da nije politickih razloga.
...naravno, shvati sam šta si rekao...ali to u njemačkom slučaju nije potvrđeno iz političkih razloga...nego kažem da bi se Njemci rado odrekli djela svoje ekonomske u ime vojne moći...ali, naravno, to im nije dozvoljeno iz što objektivnih, što iz subjektivnih razloga...nama, malim narodima i državama, i nije neki veliki problem biti kolonija boljem od sebe, ali bogami Njemcima, koji su svim i svačim zadužili ljudsku civilizaciju, nije nimalo prijatno biti kolonija i to lošijem od sebe...
Challenger__

#13489 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Nije da ne znamo, ali radi duduka vrijedi ponoviti...

- Kako "radi" tzv. "arapsko" nazovi "proljeće" u Siriji? Tako što to potpiše klempavi kreten, operacionalizuje CIA, a finansira KSA:
From the moment the CIA operation to aid Syria's rebels was started, Saudi money supported
:arrow: LINK
:arrow: The New York Times
Challenger__

#13490 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

"borba za slobodu sunita protiv nusajrija..."

:lol:

Koliko IQ mora biti u minusu da se u to povjeruje?? Bezgraničnom, vječnom, beskrajnom...

_____

Laku noć.
Kikibombona

#13491 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:- sirijske vazdušne snage dostavljaju naoružanje i municiju u Afrin, Kurdima:
#Aleppo/#Afrin: #SyAAF landed in Raju town in Afrin and delivered arms + munitions to #YPG fighters acc to LCC.
https://www.facebook.com/LCCSy/posts/1302628793097587 …. #Sy
Uzmi to sa velikom dozom rezerve. Prica se pustila neposredno uoci Zeneve. Turska i Selefije (pobunjenici) se ostro suprostavljaju participaciji PYD u Zenevi. Ako se vec insistira, Turska i selefije insistiraju da PYD bude zajedno sa predstavnicima sirijske vlade, tj. da budu jedna strana u pregovorima. PYD je takav zahtjev glatko odbio.

Ne kazem da ne saradjuju, ali to niko pouzdan do sada nije prenio. Doduse, nije iskljuceno da se saradnja prikriva... ko ce znati...
Howitzer

#13492 Re: Sirija vol. 2

Post by Howitzer »

Rusija se je svojim vojnim angažmanom definitivno označila kao jedan od glavnih zločinaca i ubica Sirijskog naroda pored Asada, koja svojim djelovanjem samo produžava agoniju naroda i naravno stvara buduče protivnike među muslimanima. Otvoreno je ušla u rat, ubija civile, na svaki mogući način otvoreno djeluje protiv muslimana i očekujem samo trenutak da se aktivira neka veća kapisla i upetlja u sukob druge muslimanske države i da otpočne (muslimani VS rafidije-Rusija) siguran sam da ide ka tome...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13493 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

isto ko saudijci u jemenu
DuckZz

#13494 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
Grean wrote:
sokoli wrote: Pa nisu to snage dr Asada vec regularna vojska Sirije i njihovi saveznici...Koliko se secam Rabija je 25km od Jish Sugara
Na ekavskom je definitvno regularna :D Kod vas su svi poCetnici regularni, pogotovo ako su braca Rusi umjesani sa njima.

Regularna koliko je bila Miloseviceva, Sadamova, Gadafijeva, bar u tom dijelu svijeta.
Jarane, bice da je ovo jedini 'ekavicar' koji podrzava Asada. Svi ostali koji pisu na temi ekavicom su za pobunjenike. A ima ih nemali broj.
Ne brini se, oni koji žive uBosni ne koriste mnogo ekavicu, samo se vole trudit ;-)
Kikibombona

#13495 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

26.01. je dan oslobodjenja Kobanija! U gradu su u toku velike pripreme za proslavu!

Tome u prilog YPG je maloprije objavio promo video!

KOBANE! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Na pocetku videa je isjecak koji unatoc silnom trudu nisam mogao naci... Naime, kada se ISIL priblizavao gradu, svi su izasli na ulicu, skandirali, pjevali... NEVJEROVATNO! Mnogi su ovdje to ismijavali, jer kao 'gdje ce pjevati i plesati kada neprijateljska vojska dolazi'. Mozda je to njihov nacin da pobijede strah.

Ostat ce zapamceno da su neki branioci bili naoruzani lovackim puskama. I na ovom videu, na samom pocetku, vidi se grupa koja koraca, a mnogi puske nemaju.

Epska bitka!
DuckZz

#13496 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:- pobiše se između sebe...
Hassan Ridha
Mudzahidi Ahar Shama idu a mudzahidi Nusra fronta ne idu u Zenevu. Sumnjam da je to razlog. :D

Moglo bi tu biti jos vise belaja u narednom periodu...
Gdje piše da ovi prvi idu ?
Kikibombona

#13497 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote: Gdje piše da ovi prvi idu ?
Pa nekakav Alush iz Dzejs el islam, moguce rodbinske vezan za Zehrana, kaze kako za PYD nema mjesta u Zenevi i da je to stav kompletne (selefijske) 'opozicije'. Kaze, ako vec tako mora, PYD moze jedino zajedno sa 'rezimom'. Dzejs el islam - Ahrar Sham = Islamski front. U prevodu - isti kurac!
nixon69

#13498 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Kaligula I wrote:...ova situacija miriše na 'kotao'...ako se Kuweires spoji sa Šeik Nadžar eto okruženja kao iz Donjecka...
Meni citav Sirijski sukob (sto se tice Ruske intervencije) lici na testnu teritoriju Ruske vojske za nesto vece sto treba da se desi.
Skoro sve su navukli tamo sto imaju a da im nije potrebno u ovom sukobu.
S-300 - 400,pa TU-95,TU-160 i ostali bombarederi,brodovi i podmornice koji testiraju rakete protiv onih par hiljada majmuna koji skakucu okolo.
Imaju vec Su-24,SU-25 koji seru svakodnevno bombe i MI-24,MI28,KA52 helikoptere i da im to nije dovoljno da uniste koju hiljadu kretena? :-)
To je sto mi znamo a sto nama nije pznato,Boga pitaj sta se tu sve ne desava.
Ironmen

#13499 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

nixon69 wrote:
Kaligula I wrote:...ova situacija miriše na 'kotao'...ako se Kuweires spoji sa Šeik Nadžar eto okruženja kao iz Donjecka...
Meni citav Sirijski sukob (sto se tice Ruske intervencije) lici na testnu teritoriju Ruske vojske za nesto vece sto treba da se desi.
Skoro sve su navukli tamo sto imaju a da im nije potrebno u ovom sukobu.
S-300 - 400,pa TU-95,TU-160 i ostali bombarederi,brodovi i podmornice koji testiraju rakete protiv onih par hiljada majmuna koji skakucu okolo.
Imaju vec Su-24,SU-25 koji seru svakodnevno bombe i MI-24,MI28,KA52 helikoptere i da im to nije dovoljno da uniste koju hiljadu kretena? :-)
To je sto mi znamo a sto nama nije pznato,Boga pitaj sta se tu sve ne desava.

Potvrdjen je i robot Argo u Latakiji koristen prije 2-3 dana navodno ubio 70 terorista sam robot malo nevjerovatno da je to moguce zbog terena nesto mi nelogicno da robot moze da ide uz ona brda ali ajde vjerocatno jos jedna propaganda nista novo sto se tice rata u Siriji imaju slike samog robota... Sirija je kao Vijetnam poligon za isprobavljanje raznih igrackica.
nixon69

#13500 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Ironmen wrote:[Potvrdjen je i robot Argo u Latakiji koristen prije 2-3 dana navodno ubio 70 terorista sam robot malo nevjerovatno da je to moguce zbog terena nesto mi nelogicno da robot moze da ide uz ona brda ali ajde vjerocatno jos jedna propaganda nista novo sto se tice rata u Siriji imaju slike samog robota... Sirija je kao Vijetnam poligon za isprobavljanje raznih igrackica.
Sve zavisi kako si dobar gamer. :D
Taj robot se pojavio prije par mjeseci,ali koja je njegova ucinkovitost u to ne ulazim.
Ljudi se obucavaju cijeli zivot za neke stvari pa je onda svasta moguce.
Locked