Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#13451 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#13452 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#13453 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#13454 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#13455 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Novim autoputem od Banje Luke do Doboja za sedam KM
Image

Vlada Republike Srpske usvojila je danas uredbu kojom se utvrđuje visina putarine za korištenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i mogućnost za određivanje nižeg iznosa putarine za pojedine korisnike.

Prema ovoj uredbi, putarina se za otvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila, za izgrađenu dionicu autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška na naplatnom mjestu Jakupovci i iznosi 2,5 KM za putničke automobile bez prikolice, odnosno prvu klasu vozila.

Putarina se za zatvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila za izgrađeni autoput Banja Luka - Doboj, na naplatnim mjestima Mahovljani, Laktaši, Drugovići, Prnjavor i Kladari, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i da za putničke automobile, odnosno vozila prve klase iznosi za pređenu dionicu od Banje Luke do Prnjavora četiri KM, odnosno za dionicu od Banje Luke do Doboja sedam KM.

U iznos putarine uračunat je PDV, a putarina se može plaćati u KM i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama.

"Putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđene za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće `Autoputevi Republike Srpske`", pojašnjava se u saopštenju.

Tekst Uredbe o visini putarine sa istaknutim cijenama putarine po dionicama i klasama vozila dostupan je na sajtu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u sekciji "Drumski saobraćaj".
Klix
pametolog

#13456 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pametolog »

Sam most Svilaj ocigledno napreduje, ali kakva je situacija sa granicnim prelazom? Hoce li sve biti spremno kad i most?
shake69

#13457 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

pametolog wrote:Sam most Svilaj ocigledno napreduje, ali kakva je situacija sa granicnim prelazom? Hoce li sve biti spremno kad i most?
Ocigledno se nekome namjesta ili je zapelo oko IMT relacija jer nema nikakve logike da je to na cekanju.
Nego, mene cudi zasto se to stalno potencira. Koliko znam, zavrsen most na Svilaju nece cekati jos i izgradnju GP. Dok se ne sredi moderni GP bit ce postavljeni valjda neki kontejneri za protok putnika i roba i vozit ce se normalno. E sad sto ce to biti na sramotu cijele zemlje to je baska. :sad:
strongmen

#13458 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by strongmen »

...
Last edited by strongmen on 14/11/2018 22:53, edited 1 time in total.
pametolog

#13459 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by pametolog »

shake69 wrote:
pametolog wrote:Sam most Svilaj ocigledno napreduje, ali kakva je situacija sa granicnim prelazom? Hoce li sve biti spremno kad i most?
Ocigledno se nekome namjesta ili je zapelo oko IMT relacija jer nema nikakve logike da je to na cekanju.
Nego, mene cudi zasto se to stalno potencira. Koliko znam, zavrsen most na Svilaju nece cekati jos i izgradnju GP. Dok se ne sredi moderni GP bit ce postavljeni valjda neki kontejneri za protok putnika i roba i vozit ce se normalno. E sad sto ce to biti na sramotu cijele zemlje to je baska. :sad:
Strah me da ne zavrsi kao most izmedju Bratunca i Ljubovije, koji od marta 2017. “skuplja prasinu” i jos se ne koristi jer nije spreman granicni prelaz. Ni kontejneri, nista 20 mjeseci.
Bumerang

#13460 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

UTVRĐENE CIJENE

SRNA prije 19h 8m

Image

Vlada Republike Srpske usvojila je danas uredbu kojom se utvrđuje visina putarine za korištenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i mogućnost za određivanje nižeg iznosa putarine za pojedine korisnike.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema ovoj uredbi, putarina se za otvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila, za izgrađenu dionicu autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška na naplatnom mjestu Jakupovci i iznosi 2,5 KM za putničke automobile bez prikolice, odnosno prvu klasu vozila.

Putarina se za zatvoreni sistem naplaćuje po klasama vozila za izgrađeni autoput Banja Luka - Doboj, na naplatnim mjestima Mahovljani, Laktaši, Drugovići, Prnjavor i Kladari, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i da za putničke automobile, odnosno vozila prve klase iznosi za pređenu dionicu od Banje Luke do Prnjavora četiri KM, odnosno za dionicu od Banje Luke do Doboja sedam KM.

U iznos putarine uračunat je PDV, a putarina se može plaćati u KM i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama.

"Putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđene za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće `Autoputevi Republike Srpske`", pojašnjava se u saopštenju.

Tekst Uredbe o visini putarine sa istaknutim cijenama putarine po dionicama i klasama vozila dostupan je na sajtu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u sekciji "Drumski saobraćaj".

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /181109111
Last edited by Bumerang on 11/05/2023 16:21, edited 1 time in total.
Q_Line

#13461 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Evo konačno malo "update"-a s juga :D

probook

#13462 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Ja ne znam kako se isplati raditi ove neke dionice od par kilometara i to se oduzi na par godina. Prvo sto kamate idu na kredite, a narod se ne voza jer nemas nikakvu isplativost na malo kilometara.

Da je srece zaduzili bi se kako treba, udarili na autoput sa svih strana i sve zavrsili od Jablanice do sjevera. Ovaj dio onda od Jablanice do juga sa velikim tunelom kad zavrse zavrse
adv.K

#13463 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by adv.K »

Ni meni nisu jasne te "poddionice". Za svaku raspisuju tender, onda se ovi zale, gubi se vrijeme, ne isplati se ozbiljnim firmama dovoziti mehanizaciju i ljude radi nekih mikro dionica.

Ako vec imaju osiguran novac (a imaju), neka ozbiljno pocnu raditi dionice (bez poddionica) i prestanu nas zamarati "prvim slojem asfalta", "probijanjem tunela" "raspisivanjem tendera", "izborom izvodjaca" i slicnim sranjima za neupotrebljive dionice od kilometar-dva, koje vode od nikud do nikud.
Seyfo

#13464 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Ah....oko tih poddionica, pita li se struka ili se mora klimati glavom...ponovih bezbroj puta,da se gledao interes drzave,kicma FBIH Mo-Sa-Ze bi bila prioritet,pa onda odvojci za Tz i BL pa tek onda krakovi ka granici. Ne bi imao 10ak KM kod Odzaka sto skuplja prasinu i autobut koji zavrsava u Medjugorju.
geralt

#13465 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Pa bas i nije da su izlazi iz drzave nebitni. Poenta autoputa je privlacenje medjunarodnog saobracaja i otvaranje prema svijetu i olaksavanje uvoza i izvoza robe, a ne zatvaranje u sebe. Nemamo mi nista od vozanja od Mostara do Zenice i nazad.
Haris.ba

#13466 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

geralt wrote:Pa bas i nije da su izlazi iz drzave nebitni. Poenta autoputa je privlacenje medjunarodnog saobracaja i otvaranje prema svijetu i olaksavanje uvoza i izvoza robe, a ne zatvaranje u sebe. Nemamo mi nista od vozanja od Mostara do Zenice i nazad.
Ma baška izvoz i uvoz. Ali, fakat je više bitan domaćima Tuzla - Zenica - Sarajevo - Mostar. Granični prelazi su samo plus.
Thorgerson

#13467 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Kao i za sve ostalo sto ne stima, i ovdje je to razlog - politika.

Politika je bila razlog zasto apsolutno nista nismo napravili do 2010. godine, tek uspostavom preduzeca JP Autoceste, sto je i bio uslov svjetskih kreditora, dobijamo priliku da napredujemo na tom planu.

I vanjski kreditori kontajuci, da ce to preduzece nece biti mjesto politickih smicalica, su to i trazili. I da imaju jedno tijelo s kojim ce dogovarati zajmove. Ali ocito nisu znali kakva smo mi stoka.

Pa tako danas Autoceste koje ne bi trebale imati nikakve, ali bas nikakve veze sa politikom, postaju upravo suprotno. Politicki poligon. Pa koliko ono dvije godine direktora nisu mogli izabrati. :roll:

Da je zamah te 2010. godine pa do 2014. bio, to niko ne moze sporiti. Meni se jebe za SDP, ali su ljudi radili, ovi tendera ne mogu da sprovedu. Terzic iz godine u godinu, mjeseca u mjesec samo obecava, tenderi mu padaju...
Q_Line

#13468 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Thorgerson wrote:Kao i za sve ostalo sto ne stima, i ovdje je to razlog - politika.

Politika je bila razlog zasto apsolutno nista nismo napravili do 2010. godine, tek uspostavom preduzeca JP Autoceste, sto je i bio uslov svjetskih kreditora, dobijamo priliku da napredujemo na tom planu.

I vanjski kreditori kontajuci, da ce to preduzece nece biti mjesto politickih smicalica, su to i trazili. I da imaju jedno tijelo s kojim ce dogovarati zajmove. Ali ocito nisu znali kakva smo mi stoka.

Pa tako danas Autoceste koje ne bi trebale imati nikakve, ali bas nikakve veze sa politikom, postaju upravo suprotno. Politicki poligon. Pa koliko ono dvije godine direktora nisu mogli izabrati. :roll:

Da je zamah te 2010. godine pa do 2014. bio, to niko ne moze sporiti. Meni se jebe za SDP, ali su ljudi radili, ovi tendera ne mogu da sprovedu. Terzic iz godine u godinu, mjeseca u mjesec samo obecava, tenderi mu padaju...
Tenderi za dionicu Zvirovići - Počitelj će padati sve dotle dok firma kojoj je obećano ne dobije tender i sam posao izgradnje te dionice.... pa u zadnje četiri godine je to preočito kada "padne" tender
drug_profi

#13469 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Tender ne moze pasti ako ne zelis da padne. Samo je stvar politike i da li ce nova vlast promjenom kadrova otkociti ovaj dio.
drug_profi

#13470 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Cini mi se da su rekli da imaju za oko 100 km lovu. Što kredita, što, akciza, što drugih izvora
Q_Line

#13471 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

drug_profi wrote:Cini mi se da su rekli da imaju za oko 100 km lovu. Što kredita, što, akciza, što drugih izvora
...i što "gospodin 5%", ili koliko već :D
studiorum_tuzlaensis

#13472 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

strongmen wrote:Image

Ovo je totalni tajming promašaj...

Zenica ima magistralu i to kakvu, sa denivelisanim petljama i prelazima. Ušteda i korist je nikakva možda 3 minuta xD, tek možda bude vrijedilo kad bude gotov kompletan put do Doboja, što je i realno mogao biti sve ove izgubljene godine.

al eto, nekad će valjat.
drndalo

#13473 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Ako do 2108 puste i ovih 10 km iznad Zenice bice super... Vec vidim da ce im se pojaviti jos 35 raznih neocekivanih klizista, gorskih rasjeda i tako to... Plus 3-4 piramide, koje prvo arheolozi moraju istraziti.
Nivelacija

#13474 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Kad se moze ocekivati Cengiz sa masinama na zadnjem lotu kod ZE?

@so what?
detroit-mercy

#13475 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Koliko se raspravlja na ovoj temi, covjek bi reko svaki dan novi kilometri nicu :mrgreen: ono kurac od ovce. Ovo kako se brzo gradi bilo bi sramota uopste raspravljati na temu a da sam na mjestu parazita bilo bi me stid presjeci vrpcu za bilo sta :skoljka:.
Pa jos na to nadovezemo, onaj TE blok u Tuzli :mrgreen: svake godine se gradi, pa se ne gradi, pa se opet gradi, pa se ponisti, pa onda hajd iznova.
Da se jos doda i HE Vranduk i tri kamen temeljca :mrgreen: grand opening, grand reopening, grand re-reopening :mrgreen: .
Jebo nadrealiste :-).
Glavne kapitalne investicije u zemlji se ne micu, nije ni cudno da smo u rangu Kosova i Moldavije :skoljka: .
Post Reply