Sirija

Locked
Co0l

#13451 Re: Sirija

Post by Co0l »

Sta bi sa onim 'masakrom krscana' objavljenim juce,popracenim sve sa slikama ubijenih civila u Baniyasu i cini mi se fotografijom djece zrtava napada dronom u Afganistanu ili Pakistanu?
Cyrax

#13452 Re: Sirija

Post by Cyrax »

udrch wrote: normalno da su teroristi..Assadov alawitski režim i nije ništa drugo nego teroristički režim..
manjina koja pet decenija kontroliše sve tokove života u jednoj muslimanskoj zemlji..
Ne izvrci svega ti. :-) . Nakon pola godine se predomislili pa pripisali zlocine SAA i to napisali "vjerovatno".
Uostalom cini mi se, nisam 100% siguran, da je rodbina ubijenih sama rekla ko je to uradio sa sigurnoscu, ne "vjerovatno".
Cyrax

#13453 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Co0l wrote:Sta bi sa onim 'masakrom krscana' objavljenim juce,popracenim sve sa slikama ubijenih civila u Baniyasu i cini mi se fotografijom djece zrtava napada dronom u Afganistanu ili Pakistanu?
Slike ne mijenjaju cinjenicu da je selo pobijeno. Obrni-okreni
Co0l

#13454 Re: Sirija

Post by Co0l »

hneuron wrote:Ovo zauzimanje pozicije UK i Francuske oko upotrebe bojnih otrova ne ulijeva mi povjerenje u dobre namjere iako niko sa sigurnošću ne može dokazati gdje i ko ih je upotrijebio. Određene novinske agencije već prenose (nezvanično)namjeru istih cirka ograničenih raid-a kojim bi uništili "prijetnju"
link
http://www.lettera43.it/politica/caos-i ... 597815.htm
Svi znamo bajke koje su se pricale o WMD-u prije intervencije u Iraku tako da se skepsa podrazumijeva i kad je hemojsko oruzje u Siriji u pitanju ali kad vidimo na sta lice gradovi poput Kusajra kud Asadova vojnicka cizma prodje mogucnost upotrebe hemijskog oruzja s njihove strane i ne izgleda tako nemoguca.Na kraju krajeva,sve sto imamo je Asadova rijec protiv rijeci drugih.
Co0l

#13455 Re: Sirija

Post by Co0l »

Cyrax wrote:
Co0l wrote:Sta bi sa onim 'masakrom krscana' objavljenim juce,popracenim sve sa slikama ubijenih civila u Baniyasu i cini mi se fotografijom djece zrtava napada dronom u Afganistanu ili Pakistanu?
Da,Baniyas.Strasan,do sad najgori,zlocin u sirijskom ratu a koji niko od proasadovaca nije ni osudio.Nek im je na cast.
Klavikula

#13456 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Cyrax wrote:
Da,Baniyas.Strasan,do sad najgori,zlocin u sirijskom ratu a koji niko od proasadovaca nije ni osudio.Nek im je na cast.
lazes, lazes, lazes.

a i neke vijesti ukazuju na to da su teroristi pocinili taj zlocin.

praksa je pokazala da su zlocini koji su pripisivani SAA pocinjeni od strane terorista, tako da....
славянин

#13457 Re: Sirija

Post by славянин »

Co0l wrote:
Cyrax wrote:
Ne znam poslije kanibala,samoubilackih napada na vojsku i podmetanja bombi po Damasku nekako mi je lakse vjerovat Vladi nego "Free Syrian Army"
udrch

#13458 Re: Sirija

Post by udrch »

pa i Karadžić sve svoje zločine pripisuje nama..neki dan organizovan naučni skup u Španiji sa ciljem negiranja broja žrtava..
Klavikula

#13459 Re: Sirija

Post by Klavikula »

udrch wrote:pa i Karadžić sve svoje zločine pripisuje nama..neki dan organizovan naučni skup u Španiji sa ciljem negiranja broja žrtava..
o tome ti i pricam. FSA sve zlocine pripisuje SAA, a u sustini oni su sve pocinili.
Co0l

#13460 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote: lazes, lazes, lazes.

praksa je pokazala da su zlocini koji su pripisivani SAA pocinjeni od strane terorista, tako da....
Prvo,Klavikulice,malo lakse sa tim optuzbama za laganje.Pogotovo od tebe takve optuzbe izgledaju van pameti jer ipak nisam ja taj koji je u vise navrata ovdje postao eksluzivne vijesti koje su se na kraju ispostavile kao laz i smijurija.Toliko o praksi na koju se pozivas:)

A te 'neke' vijesti su otprilike na nivou tvojih spomenutih ekskluziva.Za zlocin u Baniyasu postoji i vise nego vjerodostojan konsenzus da su ga pocinile prorezimske snage,sad da li su to bile neke alawitse naoruzane milicije (za sta su i neki forumasi koji nisu ni na jednoj strani u ovoj raspravi postirali clanke,ako se ne varam @vivaldi) ili SAA potpuno je nebitno.
Co0l

#13461 Re: Sirija

Post by Co0l »

славянин wrote:
Ne znam poslije kanibala,samoubilackih napada na vojsku i podmetanja bombi po Damasku nekako mi je lakse vjerovat Vladi nego "Free Syrian Army"
Ma vjeruj ti i u Djeda Mraza i Zubic Vilu ako hoces,niko ti ne brani.
muhafuca

#13462 Re: Sirija

Post by muhafuca »

O Sirija - skinute sankcije sa teme - neka neka

u dobar cas i jest da se obiljezi oslobadjanje Qusair-a :thumbup:

Sad valjda aleppo slijedi - no bumo vidjeli
Klavikula

#13463 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:

Prvo,Klavikulice,malo lakse sa tim optuzbama za laganje.Pogotovo od tebe takve optuzbe izgledaju van pameti jer ipak nisam ja taj koji je u vise navrata ovdje postao eksluzivne vijesti koje su se na kraju ispostavile kao laz i smijurija.Toliko o praksi na koju se pozivas:)

A te 'neke' vijesti su otprilike na nivou tvojih spomenutih ekskluziva.Za zlocin u Baniyasu postoji i vise nego vjerodostojan konsenzus da su ga pocinile prorezimske snage,sad da li su to bile neke alawitse naoruzane milicije (za sta su i neki forumasi koji nisu ni na jednoj strani u ovoj raspravi postirali clanke,ako se ne varam @vivaldi) ili SAA potpuno je nebitno.
mislim ono :-)
ako ja lazem zato sto postavljam vijesti "druge strane" onda priznajem. lazem.
ti tvrdis da niko nije osudio zlocin, a ja sam bar dva-tri puta to uradio, Cely isto i jos neki.

vjerodostojan? mozda. ako se vjerodostojnim mogu smatrati opservatorija iz Londona. sve u svemu jedni tvrde jedno drugi drugo. ne postoji relevantan izvor. ali kao sto sam vec naveo, praksa je pokazala da zlocine za koje je Armija optuzena su pocinili teroristi.

po 15645486874646, osudjujem svaki zlocin bilo koje strane, pa tako i zlocin u Baniyasu.

mozda si primjetio, ali nikad do sada nisam pokusao opravdati zlocin SAA, ali u svakom slucaju zelim cuti i drug stranu. za razliku od vecine fanova terorista, koji traze i najmanje izlike da bi opravdali njihove zlocine, a o tome da bi trebali cuti drugu stranu ni ne pomisljaju.
Avetinho

#13464 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Vidim slike iz Qusayra. Narod baca cvijece pred "oslobodilacku" vojsku i tenkove, i svi jednoglasno skandiraju asadistima i strsanim placenicima Hezbolahu.
Image

Ne, cekaj. slike su drugacije. Qusayr je totalno srusen, nema macke, a kamoli civila nigdje da doceka hrabru "oslobodilacku" armiju. Gdje su civili? Ono sto nije izginulo, pobjeglo od "oslobodilaca".

Od Qusayra, nakon desetak dana bjesomucnog bombardovanja avijacijom i artiljerijom, kao u vecini sirijskih gradova, jedva da je ostao koji kamen na kamenu.

Tuznoj statistici treba dodati jos 40,000 ljudi.
http://www.nytimes.com/2013/06/06/world ... .html?_r=0
Klavikula

#13465 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Zapovjednik sirijske vojske, general Yahya Suleiman, rekao je u razgovoru za libanonsku TV Mayadeen: "Onaj tko kontrolira Qusayr kontrolira centar zemlje, a onaj tko kontrolira centar zemlje kontrolira cijelu Siriju". Jedan od zapovjednika sirijske vojske rekao je kako se sada očekuje veće prebacivanje vojske prema Aleppu.
sljedece destinacija SAA moglo bi biti:
1. ostatak provincije Homs (Houla, centar Homsa, Al Rastan, Talbesa)
2. Alep

meni je logicnije da idu sa ostatkom Homsa i time u potpunosti ociste centar. u prilog tome idu cinjenice da bi to mogli odraditi sa manje snaga, a nakon ciscenja citave provincije velike snage bi mogli na sjver uputiti.
s druge strane, oslobadjanjem Alepa borba terorista ne bi imala nikakvog smisla. moral ostatka jedinica bi bio na vrlo niskim razinama. i on bi vjerovatno skontali da dzaba ginu, spasa im nema. ali Armija bi morala angazovati velike jedinice da bi oslobodila istocni Alep. ko ce ga znati, mozda dignu rezervu koju su ostavljali za slucaju agresije. velika bi to sila bila.

ne znam vidjecemo u narednim danima.
славянин

#13466 Re: Sirija

Post by славянин »

Ja Sam Odavle wrote:Vidim slike iz Qusayra. Narod baca cvijece pred "oslobodilacku" vojsku i tenkove, i svi jednoglasno skandiraju asadistima i strsanim placenicima Hezbolahu.
Image

Ne, cekaj. slike su drugacije. Qusayr je totalno srusen, nema macke, a kamoli civila nigdje da doceka hrabru "oslobodilacku" armiju. Gdje su civili? Ono sto nije izginulo, pobjeglo od "oslobodilaca".

Od Qusayra, nakon desetak dana bjesomucnog bombardovanja avijacijom i artiljerijom, ako u vecini sirijskih gradova, jedva da je ostao koji kamen na kamenu.

Da si malo bolje informisan znao bi da su svi krscani (preko 5000 ) pobjegli cim je FSA krenuo na grad.Ostali civili (90%) je napustilo grad prije ofanzive zato sto su iz aviona bacani letci da civilno stanovnistvo napusti grad jer predstoji ofanziva da se isti oslobodi da im je garantirana 100% sigurnost na slobodnoj teritoriji - vecina stanovnistva je uradila upravo to, mada ima izvora koji navode da su pobunjenici sprecavali odlazak civila iz grada.

Dakle ko ce docekivati koga ? Vojska je zelila da civili napuste grad i primila ih otvoreno (uz obezbjedjenje sve pomoci koji su mogli dati) da nebi neduzni ljudi ginuli.
muhafuca

#13467 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Ja Sam Odavle wrote:Vidim slike iz Qusayra. Narod baca cvijece pred "oslobodilacku" vojsku i tenkove, i svi jednoglasno skandiraju asadistima i strsanim placenicima Hezbolahu.
Image

Od Qusayra, nakon desetak dana bjesomucnog bombardovanja avijacijom i artiljerijom, kao u vecini sirijskih gradova, jedva da je ostao koji kamen na kamenu.

Svi se povukli prije odlucujeg masivnog napada
The rebels said they withdrew overnight in the face of a massive assault.
"In the face of this huge arsenal and lack supplies and the blatant intervention of Hezbollah... tens of fighters stayed behind and ensured the withdrawal of their comrades along with the civilians," said a statement quoted by Reuters.

Code: Select all

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22778310
Last edited by muhafuca on 05/06/2013 17:01, edited 1 time in total.
Cyrax

#13468 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Informisan ti je on. Samo hoce tema da se zatvori. :D
Avetinho

#13469 Re: Sirija

Post by Avetinho »

muhafuca wrote:
Image

Svi se povukli prije odlucujeg masivnog napada
The rebels said they withdrew overnight in the face of a massive assault.
"In the face of this huge arsenal and lack supplies and the blatant intervention of Hezbollah... tens of fighters stayed behind and ensured the withdrawal of their comrades along with the civilians," said a statement quoted by Reuters.

Code: Select all

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22778310
Civili su se mogli povuci jedino u grobove ili izbjeglistvo.
Co0l

#13470 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:

mislim ono :-)
ako ja lazem zato sto postavljam vijesti "druge strane" onda priznajem. lazem.
ti tvrdis da niko nije osudio zlocin, a ja sam bar dva-tri puta to uradio, Cely isto i jos neki.

vjerodostojan? mozda. ako se vjerodostojnim mogu smatrati opservatorija iz Londona. sve u svemu jedni tvrde jedno drugi drugo. ne postoji relevantan izvor. ali kao sto sam vec naveo, praksa je pokazala da zlocine za koje je Armija optuzena su pocinili teroristi.

po 15645486874646, osudjujem svaki zlocin bilo koje strane, pa tako i zlocin u Baniyasu.

mozda si primjetio, ali nikad do sada nisam pokusao opravdati zlocin SAA, ali u svakom slucaju zelim cuti i drug stranu. za razliku od vecine fanova terorista, koji traze i najmanje izlike da bi opravdali njihove zlocine, a o tome da bi trebali cuti drugu stranu ni ne pomisljaju.
Ako pazljivije procitas sta sam napisao vidjeces da ja nisam rekao da ti lazes nego da se vise puta ispostavilo da je ono sto si postao kao vijest laz.Postoji razlika.Da mislim da si to namjerno uradio e onda bih rekao da lazes ali posto ne mislim da si to radio namjerno nego da zbog svoje ostrascenosti nisi provjeravao sta prenosis zato te nisam ni optuzio da lazes.Kao sto si ti mene.isto tako ne vjerujem da je Chellenger juce namjerno lagao za taj neki zlocin nad krscanima nego da je jednostavno zaslijepljen svojim stavovima nije mogao prepoznati lazne fotke prilozene uz tu vijest i da objektivnije cita vijesti vezane za Siriju sama ta cinjenica bi mu bila dovoljna da mu izazove sumnju.Ovako samo izgubi vjerodostojnost i sutra nek nesto sto je istina objavi daje razloga za sumnju.Ista je stvar i sa tobom :)

E sad,mozes ti i osuditi neki zlocin ali to se izgubi poslije u moru pohvala rezimu i vojsci koja te zlocine vrsi,sto toj osudi daje pomalo i dvolican ton.ili na druge nacine kad se pokusaju relativizirati rezimski zlocini.
Mene s druge strane,nikad neces vidjet da hvalim Al Qaidu ili Al Nusru i slicnu islamisticku gamad.Cak i kad ima osnova za branjenje neces me vidjeti da ih branim da se ne bih doveo u poziciju da zbog toga ispadne da relativiziram neke zlocine koje su evidentno pocinili.I pored toga sto je jasno ko dan da su zlocini rezimskih snaga daleko masovniji i obimniji.
Co0l

#13471 Re: Sirija

Post by Co0l »

Jbg,nas su ovdje uvjeravali da civili gdje god mogu bjeze od 'terorista' u okrilje SAA a ovdje ispade drugacija situacija.
славянин

#13472 Re: Sirija

Post by славянин »

Co0l wrote:Jbg,nas su ovdje uvjeravali da civili gdje god mogu bjeze od 'terorista' u okrilje SAA a ovdje ispade drugacija situacija.
Wow kakav zakljucak.... par skrolcica iznad objasnjenje zasto nema civila a ti svojim istrazivackim sposobnostima dodje do istine.
Co0l

#13473 Re: Sirija

Post by Co0l »

славянин wrote:
Co0l wrote:Jbg,nas su ovdje uvjeravali da civili gdje god mogu bjeze od 'terorista' u okrilje SAA a ovdje ispade drugacija situacija.
Wow kakav zakljucak.... par skrolcica iznad objasnjenje zasto nema civila a ti svojim istrazivackim sposobnostima dodje do istine.
Tvoje 'objasnjenje' je samo tvoje misljenje a ne objasnjenje.Mozes barem procitat clanak na koji se pozivate i u kojem se kaze:
It added that some fighters had remained behind to ensure the safety of civilians and wounded, saying, “We ask God to bless those militants who vowed to die on the soil of beloved Qusayr.”
Klavikula

#13474 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Ako pazljivije procitas sta sam napisao vidjeces da ja nisam rekao da ti lazes nego da se vise puta ispostavilo da je ono sto si postao kao vijest laz.Postoji razlika.Da mislim da si to namjerno uradio e onda bih rekao da lazes ali posto ne mislim da si to radio namjerno nego da zbog svoje ostrascenosti nisi provjeravao sta prenosis zato te nisam ni optuzio da lazes.Kao sto si ti mene.isto tako ne vjerujem da je Chellenger juce namjerno lagao za taj neki zlocin nad krscanima nego da je jednostavno zaslijepljen svojim stavovima nije mogao prepoznati lazne fotke prilozene uz tu vijest i da objektivnije cita vijesti vezane za Siriju sama ta cinjenica bi mu bila dovoljna da mu izazove sumnju.Ovako samo izgubi vjerodostojnost i sutra nek nesto sto je istina objavi daje razloga za sumnju.Ista je stvar i sa tobom :)

E sad,mozes ti i osuditi neki zlocin ali to se izgubi poslije u moru pohvala rezimu i vojsci koja te zlocine vrsi,sto toj osudi daje pomalo i dvolican ton.ili na druge nacine kad se pokusaju relativizirati rezimski zlocini.
Mene s druge strane,nikad neces vidjet da hvalim Al Qaidu ili Al Nusru i slicnu islamisticku gamad.Cak i kad ima osnova za branjenje neces me vidjeti da ih branim da se ne bih doveo u poziciju da zbog toga ispadne da relativiziram neke zlocine koje su evidentno pocinili.I pored toga sto je jasno ko dan da su zlocini rezimskih snaga daleko masovniji i obimniji.
priznajem, prenaglio sam sa optuzbama, izvinjavam ti se :kiss:

sto se tice zlocina. vise puta se ispostavilo da su teroristi (Nusra, FSA) pocinili zlocine, a iste pripisali SAA. za Baniyas postoje tvrdnje da su i jedni i drugi pocinili zlocin. licno vjerujem da su teroristi to uradili, ali nema potvrde iz nekih relevantnih izvora.

a nemoj da te podsjecam, da ti podrzavas FSA (koji kao nisu teroristi, nisu strani placenici i sl) a komandant brigade jede srce mrtvom vojniku, hvali se da ima jos gorih snimaka i kaze da ce pobiti sve alavite.

nego, ako nemas nista protiv, radje bi da pricamo o stanju na terenu i borbama, nego o zlocinima, jer smo to vec hiljadu puta prosli i stavovi su uglavnom ostali isti.
joe_black

#13475 Re: Sirija

Post by joe_black »

Locked