Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
epik

#13451 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

Mehemed wrote:
Ti si to nešto pogriješio, rok je bar 45 dana od dana narudžbe ako nema procijenjeno vrijeme isporuke. Može biti jedino da ti neda otvoriti case jer ga prerano pokušaješ otvoriti. Ja za jedan predmet naručen 03.01. otvorio case 14.02. jer je seller nešto mudrovao a tracking pokazivao da je negdje u Kini i ja otvorim case i dobijem refund, 42 dana od narudžbe otvorio case, a nije bilo procijenjenog vremena dostave. Dan nakon toga taj tracking broj postane nevažeći, vjerovatno ovaj povukao pošiljku, nije mu to bilo ni teško kada nije tupavo ni krenula prema BiH.
Jbg evo ne znam

http://imgur.com/a/9Lxyo

Poslao sam poruku prodavacu al ne odgovara.
jahac96

#13452 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

victom wrote:
epik wrote:
victom wrote:
jel to ebay-u na ili nešto drugo ?
Ebay
pa kako to da nema estimated delivery ?
Nema ni meni na jednom iz decembra, i ja se zalio jer jos nije doslo rekao da je poslao novi i da ce doci za 15-20 dana avionom... Izgleda mene ce on malo naguziti jer necu moci otvoriti case
EDIT sada sam provjerio, i da ne mogu otvoriti case, a on me zamolio da ne otvaram sta sada da radim prodavac ima preko 200k prodaja a rijec je o nekih 15$
epik

#13453 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

jahac96 wrote: Nema ni meni na jednom iz decembra, i ja se zalio jer jos nije doslo rekao da je poslao novi i da ce doci za 15-20 dana avionom... Izgleda mene ce on malo naguziti jer necu moci otvoriti case
EDIT sada sam provjerio, i da ne mogu otvoriti case, a on me zamolio da ne otvaram sta sada da radim prodavac ima preko 200k prodaja a rijec je o nekih 15$
Pokusaj otvoriti na pay pal case. I ja cu vjerovatno ako ne stigne
jahac96

#13454 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

epik wrote:
jahac96 wrote: Nema ni meni na jednom iz decembra, i ja se zalio jer jos nije doslo rekao da je poslao novi i da ce doci za 15-20 dana avionom... Izgleda mene ce on malo naguziti jer necu moci otvoriti case
Pokusaj otvoriti na pay pal case. I ja cu vjerovatno ako ne stigne
Koliko imam fore da ga otvorim na paypalu, naruceno je 16og decembra, jer necu ni ja da budem bezobrazan da otvaram case a on mi poslao novi ili je barem tako rekao jos jedan kinez mi je tako slagao da mi je poslao nesto ponovo jer mi je prvi put doslo da ne radi i zapravo mi nikad taj drugi put nije stiglo, ako me ovaj kinez zezne ja se vise necu zajebavati i popustati nego odma dan nakon isteka otvarati case i traziti iskljucivo pare
Najgore je sto ne mogu ni feedback ostaviti pa mu ne mogu ni tako zaprijetiti
epik

#13455 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

jahac96 wrote: Koliko imam fore da ga otvorim na paypalu, naruceno je 16og decembra, jer necu ni ja da budem bezobrazan da otvaram case a on mi poslao novi ili je barem tako rekao jos jedan kinez mi je tako slagao da mi je poslao nesto ponovo jer mi je prvi put doslo da ne radi i zapravo mi nikad taj drugi put nije stiglo, ako me ovaj kinez zezne ja se vise necu zajebavati i popustati nego odma dan nakon isteka otvarati case i traziti iskljucivo pare
Najgore je sto ne mogu ni feedback ostaviti pa mu ne mogu ni tako zaprijetiti
180 dana, al ako si mu ostavio feedback ranije nece ti ni paypal vratiti lovu.
harera

#13456 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Vec danima pokusavam upratiti jedan paket od GB na 17track al bezuspjesno i danas velim odoh pisati kinezima kad frajer odgovara da sa njihove track stranice sky56.cn gdje pise da je od 28-og januara u BiH. Pa jebote zivot oni su zaustavili tastaturu od 14 $ !!!!
Koliko se sjecam da je neko zvao pa lijepo zamolio da mu provjeri paket i da mu je isti pusten...na koji broj se moze kontaktirati ta fina g-dja?

Poslano sa mog Nexus 7 koristeći Tapatalk
Running

#13457 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

harera wrote:Vec danima pokusavam upratiti jedan paket od GB na 17track al bezuspjesno i danas velim odoh pisati kinezima kad frajer odgovara da sa njihove track stranice sky56.cn gdje pise da je od 28-og januara u BiH. Pa jebote zivot oni su zaustavili tastaturu od 14 $ !!!!
Koliko se sjecam da je neko zvao pa lijepo zamolio da mu provjeri paket i da mu je isti pusten...na koji broj se moze kontaktirati ta fina g-dja?

Valjda si do sada nekako i logicno upratio da zaustavljaju vece pakete u startu je smatraju da je potencijalna carina u pitanju. Otkud oni znaju da kosta 11$, vjerovatno ne provjeravaju odma' ni sadrzaj posiljke vec odvoje na stranu.

I da zoves, pa znas koliko takvih ima, i taman ce samo tebi proslijediti, od tolikog mora posiljka na carinu bas tvoju traziti od 11$ :lol:

Nego neko bio zvao da kaze da je paket toliko i toliko jer je dobio poziv za speditera i da isprave to, nije niko zvao da mu kopa posiljku i proslijedi.
harera

#13458 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Druze neki dan sam preuzeo paket od 44$ bez carine i bez spedicije , tako da je to, kako te potrefi.
Ovaj paket nije veci od 15 cm a i vjerovatno je naznaceno da je cijena 5-6$ tako da su mogli to isto provjeriti pa pustiti a ne da cuvaju toliko

Running

#13459 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

Ja koliko skontah iz svog iskustva oni na osnovu velicine procjenjuju, pogotovo ako im kutija lici na smartphone otprilike u obliku kvadra. Tu ne gine zadrzavanje. :) Zovi onda jbg, nista ne gubis, ako mislis da ces nesto uraditi.

Drugo je sta su mogli uraditi, to svi znamo, a drugo je sta rade.
harera

#13460 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Kao sto rekoh, preuzeo TV box od 44$ samo sa 3,5KM prije nekih 10-tak dana , a paket bas odgovara dimenzijama mobitela.
Imal' ko taj broj telefona da ne trazim gdje je

epik

#13461 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

Ma ljudi kako koga potrefi....meni graficka karta stigla na adresu za 6 dana iz USA bez otvaranja i zadrzavanja.
harera

#13462 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by harera »

Ma znam, zato i rekoh to
Zato i kontam da zovem da im kazem da cuvaju paket od 14$ bezze

rtldanas

#13463 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by rtldanas »

kod mene na carini rade neke starije gospođe koje se razumiju u tehničke stvari koliko ja u atomsku fiziku........ nekada otvore pošiljku nekada ne .
jednom sam naručio onaj GSM blocker (što blokira wifi i gsm signal), i sad ove na carini pitaju šta je to... a ja im kažem neku glupost npr. to vam je usb wifi što se koristi za punjenje pc softwera, zato što znam da ne kuže i da neće više ispitivat (nisam doslovno to rekao nego nešto slično ne sjećam se sad točno) i kažu one ok možeš ići :lol:
Mehemed
Vozim: automobil

#13464 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

epik wrote: Jbg evo ne znam

On je naveo procijenjeni rok isporuke ali ga ne prikazuje, tako je u mene bilo jednom, nije ga prikazivalo kada uđem na listu kupljenih artikala, ali kada hoću da otvorim case onda piše, dok na ovoj od Januara nije pisalo, nije nikako bilo unešeno. Taj je u tebe stavio prekratak rok za dostavu, vjerovatno najminimalniji koji je mogao da stavi, pa je prošlo 30 dana od tog posljednjeg dana procijenjene dostave. Ništa, morat ćeš se preko paypala ganjati ako ne stigne ubrzo.
epik

#13465 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

Mehemed wrote:
epik wrote: Jbg evo ne znam

On je naveo procijenjeni rok isporuke ali ga ne prikazuje, tako je u mene bilo jednom, nije ga prikazivalo kada uđem na listu kupljenih artikala, ali kada hoću da otvorim case onda piše, dok na ovoj od Januara nije pisalo, nije nikako bilo unešeno. Taj je u tebe stavio prekratak rok za dostavu, vjerovatno najminimalniji koji je mogao da stavi, pa je prošlo 30 dana od tog posljednjeg dana procijenjene dostave. Ništa, morat ćeš se preko paypala ganjati ako ne stigne ubrzo.
Ma nista mi nije jasno, vrijeme dostave se pomjera svaki dan naprijed to me je i zbunilo, ev sad pise izmedju 23.2 i 2.3.2017....
http://imgur.com/a/uaoQz

Ovo mi se nije prije desavalo.
Mehemed
Vozim: automobil

#13466 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

epik wrote: Ma nista mi nije jasno, vrijeme dostave se pomjera svaki dan naprijed to me je i zbunilo, ev sad pise izmedju 23.2 i 2.3.2017....

Hahahahaha, nije ti to ništa čudno, to vrijeme dostave prikazuje na osnovu dana kada gledaš, i sada npr. je tu od 4-7 dana, i računa 4 i 7 dana od današnjeg dana, tako da kada otvoriš taj oglas 01.03. pisat će Mar 5 i Mar 8, da se mijenja na artiklu koji si kupio, na listi kupljenih artikala to bi bilo čudno, a ovo nije, ovako ti je na svakom mogućem artiklu jer prikazuje procijenjeno vrijeme dostave na osnovu današnjeg dana.
Postavljeno je kratko vrijeme dostave zato što je u Njemačkoj. Meni se slično desilo sa maskom za galaxy J5 koja je naručena iz UK, nije došla nakon ne znam kojeg vremena, ja kontaktiram prodavača, on pošalje drugu i ta druga stigne ta 5 dana. Prođoše 2 dana, stiže i onda prva koju je poslao. Ja ga kontaktiram kaže zadrži je kao rezervnu, ne trebaš plačati, a bila je malo poskupa, oko 12KM.
hava123

#13467 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Koja bi trebala biti brža dostava?
Economy International Shipping ili Standard International
nadžak

#13468 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

hava123 wrote:Koja bi trebala biti brža dostava?
Standard je po pravilu brža.

Economoy je zadnja na listi, tj najsproija. Plus. za tu standard ide obično i TN, ( broj za praćenje) tako da ja lično uvijek kad kupujem gledam da pošiljka ide sa standard intl shiping. Neki prodavci daju TN džaba mada se po pravilu plaća oko par dolara.

Možeš prilikom kupovine artikla odabrat hoćeš li economy ili standard. Odeš tamo na opcije slanja i probereš iz ponude.
hava123

#13469 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

nadžak wrote:

Economoy je zadnja na listi, tj najsproija. Plus. za tu standard ide obično i TN, ( broj za praćenje) tako da ja lično uvijek kad kupujem gledam da pošiljka ide sa standard intl shiping. Neki prodavci daju TN džaba mada se po pravilu plaća oko par dolara.

Možeš prilikom kupovine artikla odabrat hoćeš li economy ili standard. Odeš tamo na opcije slanja i probereš iz ponude.
Hvala :thumbup:
nadžak

#13470 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

hava123 wrote:
nadžak wrote:

Hvala :thumbup:
Pola marke :D
seoBIH

#13471 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

Mehemed wrote:
epik wrote: Ma nista mi nije jasno, vrijeme dostave se pomjera svaki dan naprijed to me je i zbunilo, ev sad pise izmedju 23.2 i 2.3.2017....

Hahahahaha, nije ti to ništa čudno, to vrijeme dostave prikazuje na osnovu dana kada gledaš, i sada npr. je tu od 4-7 dana, i računa 4 i 7 dana od današnjeg dana, tako da kada otvoriš taj oglas 01.03. pisat će Mar 5 i Mar 8, da se mijenja na artiklu koji si kupio, na listi kupljenih artikala to bi bilo čudno, a ovo nije, ovako ti je na svakom mogućem artiklu jer prikazuje procijenjeno vrijeme dostave na osnovu današnjeg dana.
Postavljeno je kratko vrijeme dostave zato što je u Njemačkoj. Meni se slično desilo sa maskom za galaxy J5 koja je naručena iz UK, nije došla nakon ne znam kojeg vremena, ja kontaktiram prodavača, on pošalje drugu i ta druga stigne ta 5 dana. Prođoše 2 dana, stiže i onda prva koju je poslao. Ja ga kontaktiram kaže zadrži je kao rezervnu, ne trebaš plačati, a bila je malo poskupa, oko 12KM.
Zasto vam je bitan taj podatak koji se zove "estimated delivery"? Apsolutno niti jedan podatak koji je tu naveden nije tačan za BIH, jer statističi podaci iz BIH su nula. To je čisto informativno. Da se nalazimo u nekoj uređenoj drzavi, kao i drzavi koja ima dobre avio i brodske veze, onda bi imalo smisla. To je čisto generička poruka i ne znači APSOLUTNO NIŠTA.

Dostava iz Kine, do BIH traje od 7 do 77 dana. Tek nakon tog perioda trebalo bi otvoriti case i traziti povrat novca. Skoro 95% slucajeva nije do kineza, koji je UREDNO POSLAO posiljku i nema potrebe da otvarate case. Do nas je, do nase drzave.
jedaniks

#13472 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jedaniks »

jao_situacije wrote:
a hoćel biti belaja jer je kozmetika, tj. krema ?
ne znam kako to klasificiraju jer nikad nisam naručivao ništa slično, obično sam neke stvarčice naručivao
Meni nije bilo nikad belaja
lonely_wolf

#13473 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by lonely_wolf »

Hajde da i ja podjelim neka iskustva, vidim vecina vas za sva kasnjenja dostave okrivljuje nasu postu. Necu reci niti cu tvrditi da su expeditivni i posteni ali isto tako ne mogu reci da je sve do njih. Licno u zadnja 2-3 mjeseca sam imao četiri narudzube koje su stigle gotovo na identican nacin, tj prodavac dostavi robu u svoju postu u roku 48 sati, pošalje mi broj za pračenje, roba expresno stigne do Pekinga i onda se na njihovom terminalu kiseli 30-40 dana :shock: :-) . U sva cetiri slucaja je rijec o Kineskoj posti.
A u medju vremenu ostale pošiljke, koje su poslane preko drugih prevoznika, stizu bez ikakvih problema. Cak neke obaraju rekorde u dostavi, plocica RAM memorije mi stigla za 5 dana iz Hong Konga.
Licno moje misljenje, kako ima nas svakavih tako ima i Kineza, nismo mi izmislili lopovluk ali isto tako nismo samo mi posteni. Ja sam do sad 10-15 puta otvarao "case" svaki put je to bilo 20-25 dana od krajnjeg datuma dostave uz predhodno kontaktiranje prodavca, ali samo dva ili tri predmeta mi nisu stigla, a znala mi je roba doci i nakon 6 mjeseci.
Moja preporuka bi bila da se prilikom kupovine dobrano obrati paznja na prodavcev feedback i utisci u zadnjih 2-3 mjeseca, pogotovu ako se radi o transakcijama malo veceg iznosa, jer bolje je platiti par dolara vise nego cekati robu tri mjeseca i ne dobiti je. Zatim shvatiti da je kupac na Ebay_u zasticen ko "medjed" pa prema tome nema razloga za zabrinutost glede novca, takodje treba shvatiti da roba moze putovati jako dugo i da svako otvaranje "case_a" nanosi stetu prodavcu, a u krajnjoj sekvenci nas svrstava u region nepozeljne dostave.

Danas mi je stigla roba koju sam narucio 24.12.2016. transakcija je bila nesto malo preko 70KM, bila je na carini 2 dana uredno pregledana i dostavljena uz naknadu od 3,50KM za pregled posiljke.
Image
jao_situacije

#13474 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jao_situacije »

jedaniks wrote:
jao_situacije wrote:
a hoćel biti belaja jer je kozmetika, tj. krema ?
ne znam kako to klasificiraju jer nikad nisam naručivao ništa slično, obično sam neke stvarčice naručivao
Meni nije bilo nikad belaja
hvala :mrgreen:
Running

#13475 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

Ne znam dokle cekati vise, ubaceno u vrecu 7. decembra i to je sve, mozda nije do nas. I Kontam bas sad kontaktirati prodavaca da opet posalje. Makar da je regitrovano pa stoji u BiH, nego nista. Ko zna dje je to...

Evo prvi put sam poslao zahtjev za refund:

Nasao transakciju na paypalu, ispratio uputstva koja pisu tamo da kontaktiram prodavaca na eBayu prvo. U onom izvodu ima link za artikal, i tamo ima ponudjeno "i haven't received item" ispratio uputstvo i zahvalio se. Ocekujem odgovor. :D
I'm sorry, but I never got the item, although, I tried to wait a little longer than usual. I hope to our future purchasing and cooperation. Thank you and good luck.
Post Reply