Boga mi, proda ga za 138k.sime_cipol wrote: ↑16/02/2023 13:48 Tako prijatelj digao cijenu sa 135k na 149k.
Pitam ga zasto mislis da ce se prodati za toliko, ako se nije prodao za manje. Kaze, mozda je ljudima sumnjivo sto je jeftin![]()
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13451 Re: Cijene stanova All about
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#13452 Re: Cijene stanova All about
ma ako prodje prodje. Da i ja imam nekretninu, stavio bih 30% visu cijenu, pa ako ode ode. Kapitalizam drugari, boli mene q sto je tebi skupo.
PS: i ja nemam stan
PS: i ja nemam stan
-
milojicabrzi
#13453 Re: Cijene stanova All about
Nope, pogrešna taktika mnogih prodavaca od auta do nekretnina...Napuca cijenu, sa razmišljanjem da je lako ići dole sa cijenom, međutim, na visoku cijenu niko se ne javlja
Tržište je najbolji korektiv i najbolje odu stvari koje se oglase po korektnoj tržišnoj cijeni, možda +3-5% gore, da se ima malo prostora za pregovore
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#13454 Re: Cijene stanova All about
Nije tacno, barem na nekretninama. Ako ti se ne zuri, nemas pritiska, lupis cijenu, neko ce se uhvatiti 100%. Zasto? Jer je ponuda MIZERNA! Ako je imalo kvalitetan stan, dobra lokacija, prvo su sanse da nece zavrsiti na oglasu. Kada zavsri na oglasu, onda stavi i primjerenu cijenumilojicabrzi wrote: ↑21/04/2023 08:17 Nope, pogrešna taktika mnogih prodavaca od auta do nekretnina...Napuca cijenu, sa razmišljanjem da je lako ići dole sa cijenom, međutim, na visoku cijenu niko se ne javlja
Opet kazem i ja bih za sto manju cijenu stna, ali da sam prodavac, stavio bih dosta vecu od realne. AKo ode ode, lako je sniziti, nece nestati potraznje.
-
milojicabrzi
#13455 Re: Cijene stanova All about
Pričam ti kao neko ko je u zadnjih 10-ak godina, sticajem okolnosti, na oglasniku prodao i kupio nekoliko stanova i nekoliko auta.
Nećeš naći "svoju budalu" ako to misliš, što je "mokri san" mnogih prodavaca. Možeš ti lupati cijenu, kupci su ekstra informisani i profilirani jer mjesecima traže, gledaju, mjerkaju nekretninu koju traže, to su uglavnom mlađi ljudi koji traže stan, pomno i pažljivo mjerkaju oglase.
Znaju za koliko se šta u kojem dijelu grada prodavalo u zadnjih 6 mjeseci, znaju kako se šta kreće, koliko košta koji stepen renoviranja itd.
Postoji mala šansa, da će neko "zgristi", baš za tvoju nekretninu, pa da ćeš prodati za nešto više od tržišne cijene (lupam 10-30% u odnosu na cijenu kako se to inače kreće), ali to je, neću da bude pesimističan, šansa u promilima...
Ja sam znao oglase tempirati u junu, pred dolazak dijaspore, kao "poželjnog i idealnog kupca široke ruke", svakog ko prodaje stan, imao sam nekretnine jedna je bila skoro nova, jedna skroz renovirana, obje su lokacije bile ekstra, roditeljski stan što sam naslijedio možda na najboljoj lokaciji u tom naselju...bili u oglasu po 4-5 mjeseci, ali džaba.
Stanovi odu za otprilike tržišnu cijenu, sad 2-3 hiljade u plus ili minus, ali tu oni negdje odu koliko im je tržišna cijena.
Opet kažem, možda neko ima druga i bolja iskustva, možda je neko našao svog "zlatnog kupca", ali moja iskustva su takva.
Nećeš naći "svoju budalu" ako to misliš, što je "mokri san" mnogih prodavaca. Možeš ti lupati cijenu, kupci su ekstra informisani i profilirani jer mjesecima traže, gledaju, mjerkaju nekretninu koju traže, to su uglavnom mlađi ljudi koji traže stan, pomno i pažljivo mjerkaju oglase.
Znaju za koliko se šta u kojem dijelu grada prodavalo u zadnjih 6 mjeseci, znaju kako se šta kreće, koliko košta koji stepen renoviranja itd.
Postoji mala šansa, da će neko "zgristi", baš za tvoju nekretninu, pa da ćeš prodati za nešto više od tržišne cijene (lupam 10-30% u odnosu na cijenu kako se to inače kreće), ali to je, neću da bude pesimističan, šansa u promilima...
Ja sam znao oglase tempirati u junu, pred dolazak dijaspore, kao "poželjnog i idealnog kupca široke ruke", svakog ko prodaje stan, imao sam nekretnine jedna je bila skoro nova, jedna skroz renovirana, obje su lokacije bile ekstra, roditeljski stan što sam naslijedio možda na najboljoj lokaciji u tom naselju...bili u oglasu po 4-5 mjeseci, ali džaba.
Stanovi odu za otprilike tržišnu cijenu, sad 2-3 hiljade u plus ili minus, ali tu oni negdje odu koliko im je tržišna cijena.
Opet kažem, možda neko ima druga i bolja iskustva, možda je neko našao svog "zlatnog kupca", ali moja iskustva su takva.
-
Beli belcan
#13456 Re: Cijene stanova All about
Već su značajno opale cijene stanova, samo da kamate ne počnu rast možda će biti uskoro dobro vrijeme za kupovinu.
-
citroen xm
#13457 Re: Cijene stanova All about
Značajno opale? Gdje, kada? To što je neka nerealno zacijenjena nekretnina prodata po nižoj, realnoj cijeni, nije nikakav pokazatelj.
-
milojicabrzi
#13458 Re: Cijene stanova All about
Neki okvirni pad cijena, mogao bi se desiti, jedino kad bi sada krenulo jedno 5-6 velikih novogradnji u SA, pa da malo krene tržišna utakmica...
U svakom slučaju, teško da će kvadrat u SA ići puno ispod 3000 KM, ali malo prihvatljivije nego danas, moglo bi se desiti...
A moguće je i da se desi neki oblik recesije, kao nekad 2008. koja je zaustavila tadašnje divljanje cijena stanova....
U svakom slučaju, teško da će kvadrat u SA ići puno ispod 3000 KM, ali malo prihvatljivije nego danas, moglo bi se desiti...
A moguće je i da se desi neki oblik recesije, kao nekad 2008. koja je zaustavila tadašnje divljanje cijena stanova....
-
bitangeIprinceze
#13459 Re: Cijene stanova All about
Hoće li ići kvadrat stana u SA bar ispod 4000?milojicabrzi wrote: ↑22/04/2023 07:37 Neki okvirni pad cijena, mogao bi se desiti, jedino kad bi sada krenulo jedno 5-6 velikih novogradnji u SA, pa da malo krene tržišna utakmica...
-
nekome
#13460 Re: Cijene stanova All about
znaci bit ce pad osim ako ne bude onda nece biti?milojicabrzi wrote: ↑22/04/2023 07:37 Neki okvirni pad cijena, mogao bi se desiti, jedino kad bi sada krenulo jedno 5-6 velikih novogradnji u SA, pa da malo krene tržišna utakmica...
-
milojicabrzi
#13461 Re: Cijene stanova All about
Sarajevo ima godišnju potražnju odnosno količinu stanova koja je potrebna svake godine, za nove bračne parove koji se uzmu, dobiju dijete, studente koji nakon završetka školovanja počnu raditi pa hoće da se osamostale itd, ljude sa strane koji dobiju posao u Sarajevu, dijasporovce koji idu u mirovinu i vraćaju se u domovinu da provedu starost itd., pa ako se ne izgradi ta količina stanova (u zadnjih par godina nije bilo ozbiljnijih velikih novogradnji, nakon Nove Otoke, nekako je bio Covid i dosta toga je stalo), potražnja ostane konstantna, a stanova nema, što naravno diže cijenu ovima koji su u ponudi.
Upravo to se desilo ovih proteklih nekoliko godina, pa plus poskupljenje materijala, zanatskih radova (majstori su poskupili za 50-100 % cijene keramičkih, zidarskih, električarskih i dr. radova), pa dođemo na cijenu na kojoj jesmo.
Ekonomska cijena izgradnje stana, sada više nije 800-900 KM, kao što je bila, nešto je veća, ali opet, investitori i sa cijenom od 2000 KM po kvadratu, imaju solidnu, gotovo 100% zaradu, čemu oni u naravi i teže, da na uloženih 3 miliona, dobiju 6, pa da mjerkaju novu lokaciju za slijedeći objekat.
S druge strane, za prosjek plata u BiH, ako dvoje rade, mogu nategnuti neki dugorični kredit oko 100-150 hiljada KM, što je dovoljno za neki dvosobni stančić pa će se nastaviti trend stanova od 45-55 m2 u ponudi, koji su najčešći u novogradnjama (na ovu kvadraturu i garsonjere, otpada 80% ponude u skoro svim novim zgradama).
Istočno Sarajevo se još opire eksploziji cijena, ima dosta prostora za gradnju, cijene se vrte oko 2000 km ili manje po m2, pa je realno očekivati da dobar dio ljudi iz Kantona Sarajevo, sve više razmišlja i o toj opciji, pogotovo ljudi koji gravitiraju Dobrinji i N.Gradu, naravno, ima ljudi koji tamo ne žele ići bez obzira na cijenu.
Po mom mišljenju, bit će nekog pada cijena, ali ne nešto radikalno puno, tako da ako se počnu vrtiti cijene oko 3000 KM/m2, to će biti neka izgledna opcija za naredni period.
Upravo to se desilo ovih proteklih nekoliko godina, pa plus poskupljenje materijala, zanatskih radova (majstori su poskupili za 50-100 % cijene keramičkih, zidarskih, električarskih i dr. radova), pa dođemo na cijenu na kojoj jesmo.
Ekonomska cijena izgradnje stana, sada više nije 800-900 KM, kao što je bila, nešto je veća, ali opet, investitori i sa cijenom od 2000 KM po kvadratu, imaju solidnu, gotovo 100% zaradu, čemu oni u naravi i teže, da na uloženih 3 miliona, dobiju 6, pa da mjerkaju novu lokaciju za slijedeći objekat.
S druge strane, za prosjek plata u BiH, ako dvoje rade, mogu nategnuti neki dugorični kredit oko 100-150 hiljada KM, što je dovoljno za neki dvosobni stančić pa će se nastaviti trend stanova od 45-55 m2 u ponudi, koji su najčešći u novogradnjama (na ovu kvadraturu i garsonjere, otpada 80% ponude u skoro svim novim zgradama).
Istočno Sarajevo se još opire eksploziji cijena, ima dosta prostora za gradnju, cijene se vrte oko 2000 km ili manje po m2, pa je realno očekivati da dobar dio ljudi iz Kantona Sarajevo, sve više razmišlja i o toj opciji, pogotovo ljudi koji gravitiraju Dobrinji i N.Gradu, naravno, ima ljudi koji tamo ne žele ići bez obzira na cijenu.
Po mom mišljenju, bit će nekog pada cijena, ali ne nešto radikalno puno, tako da ako se počnu vrtiti cijene oko 3000 KM/m2, to će biti neka izgledna opcija za naredni period.
-
citroen xm
#13462 Re: Cijene stanova All about
Otprilike uvijek je bio isti odnos cijena u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Sarajevo je uvijek pa i sada bilo skuplje za bar 60-70%. Ni u Istočnom Sarajevu više nema novogradnje ispod 2300-2400 a da lokacija i zgrada bar liče na nešto. Posebno ako se radi o manjim stanovima. Ali dobro, laše je ući u kredit od 100000 nego 160000 za isti stan.
-
Horcrux
#13463 Re: Cijene stanova All about
Cuj trzisna utakmica... u BiH... u Sarajevu... 
-
konami666
#13464 Re: Cijene stanova All about
Cijena stanova u Sarajevu se udvostručila od 2010 a ucestverocurila od 2005 (ako ne i vise). Da li ima neka web stranica sa statistikama i rastom cijena od npr 1996?
-
Free Spirit
#13465 Re: Cijene stanova All about
Potraga za stanom na Ilidzi se nastavlja, hvala svima na dosadašnjim prijedlozima, još nema slatke
Nedavno je izašao još jedan oglas na olx, lokacija nam je super ali cijena haos s obzirom na stanje. Bukvalno se sve mora raditi.
https://olx.ba/artikal/52822737
Koliko je uopste ocekivati da ce htjeti pregovarati o cijeni, tipa da spuste na 190k
Nedavno je izašao još jedan oglas na olx, lokacija nam je super ali cijena haos s obzirom na stanje. Bukvalno se sve mora raditi.
Koliko je uopste ocekivati da ce htjeti pregovarati o cijeni, tipa da spuste na 190k
- Altsa
#13466 Re: Cijene stanova All about
Svakakve gluposti covjek ovde procita.
-
konami666
#13467 Re: Cijene stanova All about
Ovo se bukvalno sve mora mijenjati. I nije mi jasna cijena s obzirom na lokaciju i stanje.Free Spirit wrote: ↑25/04/2023 18:21 Potraga za stanom na Ilidzi se nastavlja, hvala svima na dosadašnjim prijedlozima, još nema slatke![]()
Koliko je uopste ocekivati da ce htjeti pregovarati o cijeni, tipa da spuste na 190k![]()
-
moonca
#13468 Re: Cijene stanova All about
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13469 Re: Cijene stanova All about
Ne mozhe javna povrshina 
-
convict
#13470 Re: Cijene stanova All about
Kad pogledam cijene stanova u Zagrebu ili Beogradu, mislim da cijene u Sarajevu mogu samo dodatno rasti. Ne kažem da će doći do tog nivoa, ali će se rast sigurno nastaviti mada smanjenim intenzitetom. Očekivati da dođe to pada je vrlo naivno u najmanju ruku.
- xoklix
#13471 Re: Cijene stanova All about
Ovo je skupo i za 190k.Free Spirit wrote: ↑25/04/2023 18:21 Potraga za stanom na Ilidzi se nastavlja, hvala svima na dosadašnjim prijedlozima, još nema slatke![]()
Koliko je uopste ocekivati da ce htjeti pregovarati o cijeni, tipa da spuste na 190k![]()
-
konami666
#13472 Re: Cijene stanova All about
Ako je ovaj na elidzi 212 onda je u gradu ove veličine 412k.
- Haris.ba
-
breuer