Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#13451 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ma mozda je moguce, da je to bilo prije 20 godina..
i da je stan u staroj zgradi punoj vlage i da nije bilo ni kupatila, niti wc..
i raspored soba takav, da ne mozes nista napraviti od tih 80 kvadrata..
stan od 87 kvadrata kosta najmanje 300tisuca eura..i to ako imas srece..
amidzazeher

#13452 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

SaraFina wrote:
Jimmy McNulty wrote:Hoćete li mi vjerovat kad vam kažem da mu punac garsonjeru od 16 kvadrata plaća 120 eura? :D

Hoću ide s komšijom u WC vani i kupa se u kuhinji. Je li to? Pored sudopere mu tuš?

To je moguće.
:lol:

Jel i on greska statisticka? Bec je ba najbolji grad za zivjeti!! Đe onaj link?
espn

#13453 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Pročitajte kolike su prosječne plaće zaposlenih u realnom sektoru u BiH

Zaposleni u većini privrednih djelatnosti u Bosni i Hercegovini imaju plaću nižu od 1.000 KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Visokim plaćama mogu se pohvaliti samo radnici u sedam djelatnosti.
Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM. Tim povodom informativni portal Klix.ba zatražio je od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine da nam dostave podatke o prosječnim isplaćenim plaćama prema klasifikaciji djelatnosti.

S obzirom na to da nijedna institucija, pa tako ni Agencija za statistiku BiH, nema precizne podatke na osnovu kojih bi se mogla porediti primanja u javnom i realnom sektoru, podaci o plaćama prema djelatnosti služe kao najrelevantniji izvor primanja radnika o realnom sektoru.

Od Agencije za statistiku BiH zatražili smo podatke za 2017. i 2018. godinu kao i za prve mjesece 2019. godine. Dostavljeni podaci govore kako su u februaru 2019. godine najplaćeniji bili zaposlenici koji rade u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne zaštite (1.159 KM), finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1.504 KM), proizvodnji i snabdjevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (1.404 KM), javna uprava i obrana, obavezno socijalno osiguranje (1.254 KM), informacija i komunikacija (1.284 KM), vađenja ruda i kamena (1.039 KM) te stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1.010 KM).

Početkom 2019. godine najniža primanja imali su uposlenici u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) koji su u prosjeku u februaru ove godine primali 565 KM, zaposleni u građevini (597 KM), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (622 KM), prerađivačkoj industriji (666 KM) i trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (675 KM).

Godišnji podaci za 2018. godinu pokazuju da su prošle godine u prosjeku najveće plaće imali zaposleni u djelatnosti finansija i osiguranja (1.460 KM), proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (1.397 KM), informacija i komunikacija (1.297 KM), javnoj upravi i obrani (1.225 KM), zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj zaštiti (1.151 KM), vađenju ruda i kamena (1.039 KM) i stručnoj, naučnoj i tehničkoj djelatnosti (1.026 KM).

Prošle godine najniže prosječne prosječne neto plaće primali su zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (545 KM), građevinarstva (579 KM), administrativnoj i pomoćnoj uslužnoj djelatnosti (605 KM), trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (641 KM) i prerađivačkoj industriji (655 KM).

Skoro identični podaci odnose i na 2017. godinu. Naime, i prije dvije godine najplaćeniji su bili zaposleni u djelatnosti finansija i osiguranja (1.421 KM), proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (1.353 KM), informacija i komunikacija (1.241 KM), javnoj upravi i obrana, obaveznom socijalnom osiguranju (1.196 KM), zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1.071 KM), stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima (1.026 KM) i vađenju ruda i kamena (1.005 KM).

U prosjeku tokom 2017. godinu najniže neto plaće imali su zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (536 KM), građevinarstva (557 KM), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (573 KM), trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (616 KM), umjetnosti, zabave i rekreacije (625 KM) i prerađivačkoj industriji (630 KM).

Što se tiče proteklih godina, poznati su podaci prosječnih plaća za 2014., 2015. i 2016. godinu. Podaci govore da su najveće neto plaće u 2016. godini ima zaposleni u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja (1.381 KM), uposlenici u proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (1.338 KM), djelatnosti informacija i komunikacija (1.236 KM), javnoj upravi i odbrani, obavezno socijalno osiguranja (1.194 KM) i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne zaštite (1.056 KM).

Na drugoj strani najniže neto plaće imali su i tada zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, odnosno hotelijerstvo i ugostiteljstvo (520 KM), građevinarstvu (535 KM), administrativnoj i pomoćnoj uslužnoj djelatnosti (533 KM), trgovini na veliko i malo te popravci motornih vozila i motocikala (591 KM), prerađivačkoj industriji (604 KM) i umjetnosti, zabavi i rekreaciji (620 KM).

U period od 2014. do 2018. godine prosječne plaće zaposlenih u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova porasle su za 53 KM, u djelatnosti vađenje ruda i kamena za 69 KM, u prerađivačkoj industriji za 70 KM, u proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom, plinom parom i klimatizacijom za 75 KM, djelatnosti snabdjevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša za 94 KM, građevinarstvu za 41 KM, djelatnosti trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala za 59 KM, djelatnosti prijevoza i skladištenja za 61 KM, hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 16 KM, informacijama i komunikacijama za 58 KM, finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 117 KM, stručne naučne i tehničke djelatnosti za 157 KM, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 68 KM, javnoj upravi i obrani, obaveznom socijalnom osiguranju za 60 KM, obrazovanju za 39 KM, djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 114 KM, umjetnosti, zabavi i rekreaciji za 14 KM te ostalim uslužnim djelatnostima za 25 KM. Prosječna plaća u djelatnosti poslovanja nekretninama u 2018. godini manja je za 59 KM u odnosu na 2014. godinu.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /190507040

Većina ispod 1000KM, gdje onaj što kaže da zarađuje po 4000KM.
animals

#13454 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

amidzazeher wrote:
SaraFina wrote:
Jimmy McNulty wrote:Hoćete li mi vjerovat kad vam kažem da mu punac garsonjeru od 16 kvadrata plaća 120 eura? :D

Hoću ide s komšijom u WC vani i kupa se u kuhinji. Je li to? Pored sudopere mu tuš?

To je moguće.

Pa vidi, sve zavisi kako si navikao..
ja imam stan u novogradnji..socijalbau..
uplatio 14+8 tisuca eura
mite 730 eura..plus struja, garaza i sto ostali cuda..
izadje na preko 1000 eura..
ali meni se dopada, jer je idealno mjesto..
hos kvalitet, onda plati..
muha_sa

#13455 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

animals wrote:
Pa vidi, sve zavisi kako si navikao..
uplatio 14+8 tisuca eura
:thumbup:
amidzazeher

#13456 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

animals wrote: Pa vidi, sve zavisi kako si navikao..
uplatio 14+8 tisuca eura
Ti ne prepisujes ono sto si procitao negdje na netu nego zivis zivot, o tome se ovdje stalno pokusava pisati
SaraFina

#13457 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

amidzazeher wrote:
SaraFina wrote:

To je moguće.

Ja sam radila kao socijalni radnik i najozbiljnije tvrdim da ima takvih stanova. I dan danas. WC na hodniku i soba od nekih 20 kvadrata sa improviziranom kuhinjom i tušem pored sudopere.
Ovo je živa istina. Ali i takve opcije stanovanja plaćaš 120 eura ako si ušao tu 87' godine nekad.
SaraFina

#13458 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

amidzazeher wrote:
uplatio 14+8 tisuca eura
Ti ne prepisujes ono sto si procitao negdje na netu nego zivis zivot, o tome se ovdje stalno pokusava pisati

Ovo je realno sto animals piše. Da ima 4 sobe plaćao bi stan preko 900 eura. Nedvojbeno.
animals

#13459 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

A imam prijatelja koji je kupio stan bas u 10 bez..
prije 20 god, eigentum..tada je kostao sa papirima i svime oko milion silinga..
jos ga odplacuje..stara gradnja, bez terase ..negdje oko 75 kvadrata..
ne znam tacno koliko placa betriebkosten..
to je sigurno oko 300 eura negdje..
znaci iako je tvoj, placas opet..komunalije, plus struja..
pa racunajte..
animals

#13460 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

SaraFina wrote:
amidzazeher wrote:
uplatio 14+8 tisuca eura

Ovo je realno sto animals piše. Da ima 4 sobe plaćao bi stan preko 900 eura. Nedvojbeno.
Imam 79 m2 +terasa 8m2..
SaraFina

#13461 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Jimmy McNulty wrote:
SaraFina wrote:
Jimmy McNulty wrote:@Sarafina
Nije ništa iskeširao, a nemam potrebe da lažem, isto kao i on što nema. Ako ne vjeruješ kad budem u Beču dovest ću ti ga na oči ali ti ni tad nećeš vjerovat nego ćeš reć turski getto, Džimi laže, nije moguće itd

226 000 € za stan od 87 kvadrata, u zgradi bilo kojoj od onih što si postao je bajka. U granicama bajke nemoguće. Moj rođak je kupio na Seestadtu na kraju 22 bizirka 95 kvadrata za 395 000. Na 20 godina. Plus uplata (dio u kešu). Novogradnja. Tolika razlika nema smisla.
Kunem se Bogom i majčinim očima i tatinim zdravljem.
SaraFina wrote:

To je moguće.
Ja. Ali opet 120 eurića. Neloše. Bolje nego krevet.

Ti stanovi i zgrade su neuslovni. Vjeruj. I u taj stan za 120 eura ušao je punac tvog rođaka prije no smo se ja i ti rodili. Ako ću 30g provesti u takvim uvjetima bolje se ubiti. Jer čemu život? Jedan je pobogu.
Last edited by SaraFina on 07/05/2019 19:19, edited 1 time in total.
tandmand

#13462 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tandmand »

A kakve su ovo 3 provizije pri ugovaranju stana?

U moj vakat u Švabiji je bilo, tri kaucije u visini stanarine gazdi i jedna provizija u otprilike istom iznosu Makleru.
espn

#13463 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Ispade bolje nama nego u Beču. :-D
SaraFina

#13464 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

animals wrote:A imam prijatelja koji je kupio stan bas u 10 bez..
prije 20 god, eigentum..tada je kostao sa papirima i svime oko milion silinga..
jos ga odplacuje..stara gradnja, bez terase ..negdje oko 75 kvadrata..
ne znam tacno koliko placa betriebkosten..
to je sigurno oko 300 eura negdje..
znaci iako je tvoj, placas opet..komunalije, plus struja..
pa racunajte..

To da starim zgradama je igra bez granica. Svako renoviranje pogadja sve koji imaju stan u vlasništvu. I onda samo lijepe...(Fasada 65 eura, izmjena prozora i instalacija 120 €... Pa onda dodaju ono regularno sto plaćaš svaki mjesec smeće, održavanje zgrade i sl)
amidzazeher

#13465 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Al zato punac “skokne” do Bosne za vikend pa na meso i salatu :lol:
animals

#13466 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

tandmand wrote:A kakve su ovo 3 provizije pri ugovaranju stana?

U moj vakat u Švabiji je bilo, tri kaucije u visini stanarine gazdi i jedna provizija u otprilike istom iznosu Makleru.
Ma ima ti uplata razni..
cak imas i u drzavnim stanovima ti uplata..
pustopoljina

#13467 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

To je bilo do prije koju godinu. Onda su preko portala i fb eksplodirale grupe za provisionsfreie stanove, a onda su i oficijelno zabranili tri provizije. Bili su strasno bezobrazni.
amidzazeher

#13468 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

espn wrote:Ispade bolje nama nego u Beču. :-D
De ti nama koji link sa klix-a postavi, pusti se price :D
animals

#13469 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ma nema to veze kome je bolje..
cijene stanova u svim velikim gradovima idu u nebesa..
Bec je dobar, kako je London, Pariz..
i ne moze cijena stana u Vitezu i u Sarajevu biti ista..zar ne..
SaraFina

#13470 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Kaže pustopoljina da su ukinuli i da plaćaš jednu ili eventualno dvije. Provizija se ne vraća. To plaćaš uslugu, što te spojio Imobilien sa ovim sto izdaju i sl.

Kauciju vraćaju u punom iznosu. Ali ako nesto ne ostetis u stanu. Plus izlazis i frisko ga krecis i sl. Inače odbiju za krečenje recimo. Ili za plocice i solju u kupatilu. Lupam...
Last edited by SaraFina on 07/05/2019 19:15, edited 1 time in total.
SaraFina

#13471 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

pustopoljina wrote:

To je bilo do prije koju godinu. Onda su preko portala i fb eksplodirale grupe za provisionsfreie stanove, a onda su i oficijelno zabranili tri provizije. Bili su strasno bezobrazni.

Da ovo je isto tačno. Onda je masa ljudi dobila novac nazad.
espn

#13472 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

amidzazeher wrote:
De ti nama koji link sa klix-a postavi, pusti se price :D
Postavio sam o plaćama. Većina su ispod 1000KM. A ovdje je bila priča kako su 4000KM. I kako onda čovjek da ne postavlja linkove koji sve to demantiraju?
tandmand

#13473 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tandmand »

Apsolutno, za nas koji smo na državnim jaslama, telekomima, elektroprivredi i sl.
Bolje 100 KM u hladu (BiH) nego 50€ na suncu. Ha ja. :D
pustopoljina

#13474 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

U kalsdorfu pored graza sam bila u stanu kod hajmo reci rodjaka...moram ih otici posjetiti...rod su...wc na hodniku...fakat tuskabina pored sudopera...placali su manje nego ja vlastitu sobu tada u wg...ali brate...
I u samom centru graza ima takvih stanova...prozor jedini uz ulazna vrata i ulazis direkt u to...i kuhinja i dnevna i spavaca i tus...al' u tim posjetama nisam bila toliko dobra sa domacinom da pitam koliko sta placa.
muha_sa

#13475 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

nije bolje :-) :(

al jest ljepše :D
Post Reply