Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- aurora313
#13451 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Po diskusiji vidim da nam treba dogovor koje motocikle treba da voze ateisti. 
- Ramzess Veliki
#13452 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Njemce i japance. Kad njih vozis ne moras se molit' Bogu da ne crknu.aurora313 wrote:Po diskusiji vidim da nam treba dogovor koje motocikle treba da voze ateisti.
- beni-bu-man
#13453 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
TakoeRamzess Veliki wrote:Njemce i japance. Kad njih vozis ne moras se molit' Bogu da ne crknu.aurora313 wrote:Po diskusiji vidim da nam treba dogovor koje motocikle treba da voze ateisti.
Eo moja starka Vectra A, nika izdala nije
- MarlboroGold
#13454 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mogu proći i neke druge marke, ali koje imaju Njemačke motore... Škoda sa VW motorom recimo.
Imao sam fabiju koja je prešla preko 300k, a samo sam ja nabio 180k dok je nisam prodao. Ni jednom se nije pokvarila, a i novi vlasnik isto tvrdi.
Imao sam fabiju koja je prešla preko 300k, a samo sam ja nabio 180k dok je nisam prodao. Ni jednom se nije pokvarila, a i novi vlasnik isto tvrdi.
- Bloo
- Globalna šefica
- shmizlica
#13456 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
šta čekaš, pometi 
- Bloo
- Globalna šefica
#13457 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Štrajkujem...
- arzuhal
#13458 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Čuj begovice: pometi...
- Zašto ne metlaju?
- Kažu da nemaju hljeba da jedu...
- Zašto onda ne jedu kolače?
- Zašto ne metlaju?
- shmizlica
#13459 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bloo wrote:Štrajkujem...
čuj arze...vazda se nešto buni
- Euridika
- Globalna šefica
#13460 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vratija se Šime...arzuhal wrote:Čuj begovice: pometi...
- Zašto ne metlaju?
- MarlboroGold
#13461 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Štaš, priče o autima i motorima nas zanesu 
- beni-bu-man
#13462 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mozda su nam Autobot-ovi nas kreatoriMarlboroGold wrote:Štaš, priče o autima i motorima nas zanesu
- arzuhal
#13463 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
kada s deseptikonima
zapodjevate kavgu
čuvajte se Rembla
bez obzira na snagu!
zapodjevate kavgu
čuvajte se Rembla
bez obzira na snagu!
- Smrcak15
#13464 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ode nam arzo u pjesnikearzuhal wrote:kada s deseptikonima
zapodjevate kavgu
čuvajte se Rembla
bez obzira na snagu!
- arzuhal
#13465 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Znaš ti ono kada je pjesnik recitirao svoju poeziju na dvoru nekog abasijskog halife (mogao bih iskopati i tačne historijske podatke, imena...), pa su stihovi bili prožeti i erotičnim momentima i opisima...Halifa se osmjehivao i slušao s odobravanjem, a kada je pjesnik završio, rekao mu je:Smrcak15 wrote:ode nam arzo u pjesnikearzuhal wrote:kada s deseptikonima
zapodjevate kavgu
čuvajte se Rembla
bez obzira na snagu!
- Tvoja drskost i poezija zahtijevaju da te kaznim
- A na čemu bi se zasnivala tvoja presuda, o vođo vjernika, na što se to pozivaš u donošenju suda?
- Na Kur'an, dakako!
- Pa zar ne znaš, plemeniti, šta Kur'an Časni kaže o pjesnicima:"...oni ne rade ono što govore."
Tako je još zaradio i peškeš od halife
PS.
Stihovi o Remblu nisu moji
-
Hakiz
#13466 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako si siguran u sebe, u čemu je problem?Ramzess Veliki wrote:Meni je to najljepsi roadster, ali mi rekose da je to LGBT auto.Hakiz wrote: Da mogu, ja bih MX-5...
- MarlboroGold
#13467 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
beni-bu-man wrote:Mozda su nam Autobot-ovi nas kreatoriMarlboroGold wrote:Štaš, priče o autima i motorima nas zanesu![]()
- harač
#13468 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
de ba, uhafizajte se malo
Massimo Pigliucci - zanimljiv i jer ima 3 doktorata: iz biologije (2x) i filozofije nauke (1x) [argument from authority fallacy alert!] - ima zanimljiv tekst (upućen prevashodno drugim biolozima) o potrebi izbjegavanja nepotrebnih mehaničkih metafora u govoru o biološkim sistemima, jer može laike (tipa smrčka) navesti na pomisli o bukvalnim "robotima", "mašinama", "fabrikama" i sl. stvarima ("Why Machine-Information Metaphors are Bad for Science and Science Education")
Apstrakt:
Massimo Pigliucci - zanimljiv i jer ima 3 doktorata: iz biologije (2x) i filozofije nauke (1x) [argument from authority fallacy alert!] - ima zanimljiv tekst (upućen prevashodno drugim biolozima) o potrebi izbjegavanja nepotrebnih mehaničkih metafora u govoru o biološkim sistemima, jer može laike (tipa smrčka) navesti na pomisli o bukvalnim "robotima", "mašinama", "fabrikama" i sl. stvarima ("Why Machine-Information Metaphors are Bad for Science and Science Education")
Apstrakt:
Kome se ne da to čitati ima i dva kraća teksta na blogu: https://platofootnote.wordpress.com/201 ... nt-design/ + https://platofootnote.wordpress.com/201 ... metaphors/Genes are often described by biologists using metaphors derived from computational science: they are thought of as carriers of information, as being the equivalent of ‘‘blueprints’’ for the construction of organisms. Likewise, cells are often characterized as ‘‘factories’’ and organisms themselves become analogous to machines. Accordingly, when the human genome project was initially announced, the promise was that we would soon know how a human being is made, just as we know how to make airplanes and buildings. Importantly, modern proponents of Intelligent Design, the latest version of creationism, have exploited biologists’ use of the language of information and blueprints to make their spurious case, based on pseudoscientific concepts such as ‘‘irreducible complexity’’ and on flawed analogies between living cells and mechanical factories. However, the living organism = machine analogy was criticized already by David Hume in his Dialogues Concerning Natural Religion. In line with Hume’s criticism, over the past several years a more nuanced and accurate understanding of what genes are and how they operate has emerged, ironically in part from the work of computational scientists who take biology, and in particular developmental biology, more seriously than some biologists seem to do. In this article we connect Hume’s original criticism of the living organism = machine analogy with the modern ID movement, and illustrate how the use of misleading and outdated metaphors in science can play into the hands of pseudoscientists. Thus, we argue that dropping the blueprint and similar metaphors will improve both the science of biology and its understanding by the general public
- ExNihilo
- shmizlica
- HardcoreMX
#13471 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
skroz ofkorz...ona mu upravo rekla da vjeruje da ga voli.... 
-
Hakiz
#13472 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ovo je odavno problem novinarstva. Ljudi čitaju novine i prate medije koji pisanjem potvrđuju ono šta već misle. Niko ne želi da se zapita da li griješi i da mu neko kaže a još gore pokaže da griješi.ExNihilo wrote:
I onda novinari i mediji da bi bili kupovani pišu ne ono šta jeste nego ono šta njihova ciljana publika želi da pročita, čuje i vidi. Pa da među rajom mogu pričati "Eto, jesam li bio u pravu, i u novinama piše ono šta sam ja juče rekao. Baš sam pametan."
- ExNihilo
#13473 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dodatni problem su algoritmi u pozadini većine društvenih mreža koji postepeno uče interese i stavove korisnika, te serviraju sadržaj koji reinforca postojeće stavove umjesto da ih izaziva.
Ovdje pod društvenim mrežama ne mislim samo na FB i ta sranja već sve platforme za dijeljenje/stvaranje sadržaja koje inkorporiraju ovakve algoritme.
Ovdje pod društvenim mrežama ne mislim samo na FB i ta sranja već sve platforme za dijeljenje/stvaranje sadržaja koje inkorporiraju ovakve algoritme.
- Bloo
- Globalna šefica
#13474 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nedostaje mi vrijeme ono vrijeme kada odem i kupim 3 dnevna lista, neki sedmicni magazin i jos sta, pa sjednem sa merakom, pijem kafu i pušim, pročitam jednu te istu vijest u tim novinama prezentiranu iz više uglova, a u zavisnosti od afilijacije novinara/urednika/novine, te se malo zrakne i internet i onda dobiješ polovicu cijele slike o događaju.
Ovako osuđeni samo na platforme za dijeljenje/stvaranje sadržaja i algoritme koje je Nihilo spomenuo, lagano se pretvaramo u pandane antivaxxera na neki način...
Ovako osuđeni samo na platforme za dijeljenje/stvaranje sadržaja i algoritme koje je Nihilo spomenuo, lagano se pretvaramo u pandane antivaxxera na neki način...
- ExNihilo
#13475 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

I lol'd a little.