IRAN
- salik79
#13426 Re: IRAN
Prilicno sam siguran da ovime zele zaustaviti i zavidan rast iranske privrede, stvaranjem nesigurnosti kod ulagaca...Suvise brzo je Iran krenuo uzlaznom putanjom da bi mu to tek tako dozvolili.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#13427 Re: IRAN
kiligonzales wrote:On je samo igracka na koncima.

On, ona patetična budaletina Obuma, Bush, nastavi niz... Međutim, imaju posla sa onima koji itekako razlikuju formalnu od stvarne hijerarhije. Ti jesu njihovi primarni protivnici, njihov krajnji cilj.
Nisu uspjeli za 6 (slovom - šest) godina u Siriji a kamo li u jednom Iranu. Iran ako i doživi metamorfozu, ona neće biti u skladu sa njihovim željama.kiligonzales wrote:Koliko mi se cini scenarij je slican onome u Libiji.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#13428 Re: IRAN
Mislim da je temeljna bezbjedonosna stvar Irana odsustvo antagonizama između regularne armije i Revolucionarne garde. Ako bi došlo do razmimoilaženja na toj liniji, to bi bila stvar za ozbiljan alarm.
Ovo znaju iranski neprijatelji, kao i njihovi prijatelji.
Saglasnost oružanih snaga (vojske, policije i Garde) je nepremostiva prepreka faktorima koji su zainteresovani za uništenje zemlje.
Ovo znaju iranski neprijatelji, kao i njihovi prijatelji.
Saglasnost oružanih snaga (vojske, policije i Garde) je nepremostiva prepreka faktorima koji su zainteresovani za uništenje zemlje.
- asurbanipal
#13429 Re: IRAN
Prospects for Iran’s economy grew cloudier in October, after Trump refused to certify to the U.S. Congress that continuing to waive nuclear-related sanctions on the country serves U.S. interests. That opened the possibility that Congress would restore those sanctions and so added to uncertainties about investing in Iran. Already, U.S. sanctions on financial transactions with Iran have made international companies wary of doing business there. Some overseas oil and construction companies as well as airplane and car manufacturers like Airbus Group SE and PSA Peugeot Citroen have inked deals, but not to the extent projected by President Hassan Rouhani, a moderate and champion of the nuclear accord who has courted foreign investors.
https://www.bloomberg.com/quicktake/irans-economy
France tells Trump that quitting Iran nuclear deal risks 'spiral of proliferation
https://www.theguardian.com/world/2017/ ... s-le-drian'
-
kiligonzales
#13430 Re: IRAN
Mozda im nije bio primarni cilj srusiti Assada, vec podijeliti zemlju, sto su uspijeli. Assad drzi 55% teritorije, a prvi komsija Izraela, tesko da moze vojno se suprostaviti istome, ako Izrael ikada pomisli napasti tu zemlju. Pitanje je koliko su akcije Irana u Siriji, dali informacija o samome ucescu Irana i snazi iranske vojske. Ruski interesi u Siriji nisu se mogli zaobici, te njihov angazman u Rusiji.Challenger_ wrote:kiligonzales wrote:On je samo igracka na koncima.
On, ona patetična budaletina Obuma, Bush, nastavi niz... Međutim, imaju posla sa onima koji itekako razlikuju formalnu od stvarne hijerarhije. Ti jesu njihovi primarni protivnici, njihov krajnji cilj.
Nisu uspjeli za 6 (slovom - šest) godina u Siriji a kamo li u jednom Iranu. Iran ako i doživi metamorfozu, ona neće biti u skladu sa njihovim željama.kiligonzales wrote:Koliko mi se cini scenarij je slican onome u Libiji.
Sto se tice Irana, nad njihovom buducnoscu jos nije nikakav upitnik, moze biti ako se ovi protesti pretvore u otvoreni rat protiv rezima?
Zapadnjaci su davno nekad srusili Mosadeka koji nije igrao u skladu sa njihovim interesima.Doveli Pahlavija, kojeg je opet srusila islamska revolucija i Homeini. Neki su govorili da je i to bila americka igra, te da je rat Iraka i Irana bio put cementiranja toga rezima, sto je podgrijala i americka administracija na celu sa Reganom, koja je Iranu prodavala oruzje par godina poslje iranske revolucije, iako nisu imali dobre diplomatske odnose. Slucaj je poznat kao Irangate. Ali elem, kako god mi nismo sudionici tih dogadjaja, tako da svo licemjerje politika svijetskih sila ne mozemo poimati.
- Opetja033
#13431 Re: IRAN
Da li je ovo greska u tipkanju ili je Iran 1979. godine fakat imao samo 17 miliona stanovnika?zvizdan wrote:A treba se uvijek podsjetiti da je ta zemlja 1979 imala 17, a danas nekih 80 miliona stanovnika.
EDIT: Ipak ti nije tacan podatak, imali su oko 33 miliona stanovnika. I taj skok je ogroman ali ovo bi bilo previse i za vecinu africkih zemalja
- Opetja033
#13432 Re: IRAN
@Kiki dragi ako si vec odlucio postati glasnogovornik Balučija onda barem piši ispravno naziv tog naroda.
Bosanski: Beluči
Engleski: Baloch
-
aratet
#13433 Re: IRAN
Za bliskoistocne zemlje je to normalan rast stanovnistva.
Pogledaj UAE.
1963 95,000
2016 9,269,610

Pogledaj UAE.
1963 95,000
2016 9,269,610
-
aratet
#13434 Re: IRAN
Ili srpski: БелуџиOpetja033 wrote:@Kiki dragi ako si vec odlucio postati glasnogovornik Balučija onda barem piši ispravno naziv tog naroda.
hrvatski: Baludži
Nista nije neispravno.
- basar
#13435 Re: IRAN
Zanimljivi stavovi. Moram razočarati neprijatelje revolucije da ovo nije jedan pokret koji se zasniva na nekakvim materijalnim stvarima, ovo je jedan duhovni pokret. Islamske Revolucije će biti zauvijek, jer je ona Božija.
- Opetja033
#13436 Re: IRAN
U pravu si, fulio sam srpsku varijantu.aratet wrote:Ili srpski: БелуџиOpetja033 wrote:@Kiki dragi ako si vec odlucio postati glasnogovornik Balučija onda barem piši ispravno naziv tog naroda.
hrvatski: Baludži
Nista nije neispravno.
@Kiki Srbine!
- mousstapha
#13437 Re: IRAN
Ma arapi su doveli robove da im rade na gradjevini.aratet wrote:Za bliskoistocne zemlje je to normalan rast stanovnistva.![]()
Pogledaj UAE.
1963 95,000
2016 9,269,610
Inace, Iran i zemlje u centralnoj Aziji imaju taj znacajan rast stanovnistva i veliki broj onih mladjih od 30 godina. To je uvijek znacajan materijal za revolucije i promjene, a bgmi i cesto uzrok negativnog politickog previranja.
- Opetja033
#13438 Re: IRAN
rajv0sa wrote:Kiki otkrio novi narod, to je ozbiljna vijest realno.
salik79 wrote:Nisam razmisljao. Ti za nas sve razmisljas.Kikibombona wrote:
Jesi ikad razmislio o tome da palestinsku propagandu koje su puni zapadni mediji placaju Saudija, Katar, Emirati i ostale vehabije!??
Emirati vehabije, sve vehabije? Vehabija je @Kikiju svako k'o je musliman.Kikibombona wrote: Jesi ikad razmislio o tome da palestinsku propagandu koje su puni zapadni mediji placaju Saudija, Katar, Emirati i ostale vehabije!??
Mojne vise pisati na ovoj temi @Kiki sviju ti. Ogadices mi ove proteste, natjerati me da pocnem podrzavati rezim.
-
sekerbay
#13439 Re: IRAN
Da, sve su to dijelovi jednog velikog cijela zvanog" šest zemalja" kojeg nam je predočio čika vesli.salik79 wrote:Prilicno sam siguran da ovime zele zaustaviti i zavidan rast iranske privrede, stvaranjem nesigurnosti kod ulagaca...Suvise brzo je Iran krenuo uzlaznom putanjom da bi mu to tek tako dozvolili.
Bitno je da će uvijek biti uglednih ljudi koji se ne libe da kažu istinu.
Pa kae, masovni protesti zbog podizanja cijena jaja
Drugi razlog je nezaposlenost. U iranu je ista na 12%, spanija 17, Grčka 22
Treći razlog je velika nezaposlenost među omladinom od nekih 29%
U Italiji je na 35, spaniji 38, a grčkoj 40%
Četvrti je davanje lovine asadu, hezbu i palestincima
Last edited by sekerbay on 03/01/2018 09:25, edited 2 times in total.
- salik79
#13440 Re: IRAN
UAE 1963. nije ni postojao.aratet wrote:Za bliskoistocne zemlje je to normalan rast stanovnistva.![]()
Pogledaj UAE.
1963 95,000
2016 9,269,610
-
aratet
#13441 Re: IRAN
Nije potrebno da postoji drzava kako bi se koristio broj stanovnika iz tog perioda za poredjenje sa danasnjim poredjenjem, to bi trebao znati.
Last edited by aratet on 03/01/2018 09:28, edited 1 time in total.
- salik79
#13442 Re: IRAN
Dobra paralela - "demokratska" masmedijska propaganda je nasilne proteste sirom UK, iz 2011., nazivala pravim imenom "riots", a ova divljanja u Iranu naziva "protest":
https://twitter.com/PressTV/status/9482 ... 53792?s=09
https://twitter.com/PressTV/status/9482 ... 53792?s=09
- asurbanipal
#13443 Re: IRAN
Fakat, @Kiki je propao kao forumaš.
Svi imamo oscilacije, ali kod @Kikija je to otišlo u ambis.
Da ostanemo na temi:
Svi imamo oscilacije, ali kod @Kikija je to otišlo u ambis.
Da ostanemo na temi:
- salik79
#13444 Re: IRAN
aratet wrote:Nije potrebno da postoji drzava kako bi se koristio broj stanovnika iz tog perioda za poredjenje sa danasnjim poredjenjem, to bi trebao znati.
Aha, samo u slucaju Palestine to vazi, jer niti je bilo Palestine, niti Palestinaca.
A sada da ti cika salik objasni nesto, drzava kada ne postoji, ne postoji ni mjeno stanovnistvo, barem ne zvanicno. Kada se drzava osnuje, pocnu se dijeliti drzavljanstva. Na pocetku ces imati daleko manji broj drzavljanstava, odnosno stanovnika, a kasnije ce se taj broj, sukcesivno, povecavati, a u tu statistiku onda pocinju ulaziti i svi doseljenici koji su dobili drzavljanstvo.
- salik79
#13445 Re: IRAN
Podizanja cijena jaja i nagovjestaja poskupljenja goriva.sekerbay wrote:Da, sve su to dijelovi jednog velikog cijela zvanog" šest zemalja" kojeg nam je predočio čika vesli.salik79 wrote:Prilicno sam siguran da ovime zele zaustaviti i zavidan rast iranske privrede, stvaranjem nesigurnosti kod ulagaca...Suvise brzo je Iran krenuo uzlaznom putanjom da bi mu to tek tako dozvolili.
Bitno je da će uvijek biti uglednih ljudi koji se ne libe da kažu istinu.
Pa kae, masovni protesti zbog podizanja cijena jaja
Drugi razlog je nezaposlenost. U iranu je ista na 12%, spanija 17, Grčka 22
Treći razlog je velika nezaposlenost među omladinom od nekih 29%
U Italiji je na 35, spaniji 38, a grčkoj 40%
Četvrti je davanje lovine asadu, hezbu i palestincima
-
aratet
#13446 Re: IRAN
Sta hoces da kazes, svi oni koji rade godinama te statisike su glupsoni, a ti si revolucionar jer si nam to otkrio na klix forumu?salik79 wrote:aratet wrote:Nije potrebno da postoji drzava kako bi se koristio broj stanovnika iz tog perioda za poredjenje sa danasnjim poredjenjem, to bi trebao znati.
Aha, samo u slucaju Palestine to vazi, jer niti je bilo Palestine, niti Palestinaca.![]()
A sada da ti cika salik objasni nesto, drzava kada ne postoji, ne postoji ni mjeno stanovnistvo, barem ne zvanicno. Kada se drzava osnuje, pocnu se dijeliti drzavljanstva. Na pocetku ces imati daleko manji broj drzavljanstava, odnosno stanovnika, a kasnije ce se taj broj, sukcesivno, povecavati, a u tu statistiku onda pocinju ulaziti i svi doseljenici koji su dobili drzavljanstvo.
Sto se tice Palestine, vazi i za njih, moze se pogledati npr. koliko su Zapadna obala i Pojas Gaze imali npr.1900 godine.
Ne moze se stanovnistvo mjeriti sa citavim britanskim mandatom jer je doslo do znacajne promjena u velicini teritorija.
Last edited by aratet on 03/01/2018 09:58, edited 1 time in total.
- salik79
#13447 Re: IRAN
Hajde mi reci ko je to radio u pustahiji na kojoj je danas UAE?! Statisticki ured stacioniran usred nicega? Pod beduinskim satrama?!aratet wrote:Sta hoces da kazes, svi oni koji rade godinama te statisike su glupsoni, a ti si revolucionar jer si nam to otkrio na klix forumu?salik79 wrote:aratet wrote:Nije potrebno da postoji drzava kako bi se koristio broj stanovnika iz tog perioda za poredjenje sa danasnjim poredjenjem, to bi trebao znati.
Aha, samo u slucaju Palestine to vazi, jer niti je bilo Palestine, niti Palestinaca.![]()
-
aratet
#13448 Re: IRAN
Mozda Englezi? ne bi im bilo prvi put.salik79 wrote:[
Hajde mi reci ko je to radio u pustahiji na kojoj je danas UAE?! Statisticki ured stacioniran usred nicega? Pod beduinskim satrama?!
- salik79
#13449 Re: IRAN
Mislim, bespredmetno je o tome opet offtopicariti - da nas Chmoljo ne posalje u rudnik
- ja sam se vise u zezanciji nadovez'o na @Opetjaov upis...
-
zvizdan
#13450 Re: IRAN
Moja greska, htjedoh napisati 27. Jer racuna se da je nekih par miliona otislo odmah nakon revolucije, a onda je uslijedio rat (sredinomr rata vec pet miliona ljudi manje). Uglavnom, nebitno, poenta je da je dovoljno uzeti u obzir taj populacijiski bum pa da bude jasno kolike to probleme postavlja pred svako drustvo. Kod nas Bake obeca da ce zaposliti sto hiljada ljudi, pa svi padamo pod stol od sege.Opetja033 wrote:Da li je ovo greska u tipkanju ili je Iran 1979. godine fakat imao samo 17 miliona stanovnika?zvizdan wrote:A treba se uvijek podsjetiti da je ta zemlja 1979 imala 17, a danas nekih 80 miliona stanovnika.
EDIT: Ipak ti nije tacan podatak, imali su oko 33 miliona stanovnika. I taj skok je ogroman ali ovo bi bilo previse i za vecinu africkih zemalja
Uglavnom, da se ne metiljam vise po ovoj temi,sustina je u tome da je Iran ljudska, a ne zajednica meleka, drustvo kao i druga. S tim sto je to drustvo u svom politickom organiziranju poslo putem bez premca. Pokusati u modernom dobu praviti politicku zajednicu koja ce biti cvrsto ukorijenjena u tradiciji i religiji je, ma sta neko licno misli o takvim idejama, put s bezbroj izazova i pitanja na koja odgovore ne mozes vjerno prepisati iz proslosti. Naravno da je pritom bilo gresaka, krivih procjena, svega. I bilo bi zeznuto graditi sve to sve i da nisi naslijedio drzavu u stanju u kakvom oni jesu, sve i da nije bilo nametnutog rata, sankcija, medijske satanizacije, stranih rovarenja...
Ono sto je u svemu tuzno i sto mene natjera da uopste svrljam nesto ovuda jeste kad covjek vidi da kod nas dodju kojekakvi likovi, od samozvanih hafiza (mos mislit) do nekih tipova koje je nasa zajednicka nesreca odvela iz rodnog sela u Ameriku, da nekako sladostrasno navijaju za nerede tamo. Isto kao da haos tamo ne podrazumijeva smrt nevinog svijeta, jade, stradanja. I kao da sve te nesrece garantuju Irancima da bi onda imali nesto bolje od onoga sto imaju sada. To mi je tako neljudski da nemam rijeci. Narocito kad dolazi od nekoga ko je s prostora koji su takve nesrece prakticno jucer iskusili. To vise nije pitanje nekakvih politickih, vjerskih ili kakvih vec stavova, simpatija, sta ti ja znam. To je vise pitanje: koji je djavo nekim ljudima?