PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

The 51st State

#13427 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by The 51st State »

dokle se misli drkati gradjanstvo ovim manifestacijama idiotluka kod higijenskog?
Alfons Kauders

#13428 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

The 51st State wrote:dokle se misli drkati gradjanstvo ovim manifestacijama idiotluka kod higijenskog?
dok se ne ispune zahtjevi

tipa "hocemo bolji zivot"

doduse ima na FTV i RTRS

Image
hellue

#13429 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Ne vjerujem da je to uradio nas Zeljko, nas ljiljan :D
Dr. Kuca

#13431 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dr. Kuca »

majko draga :lol: :lol:
Reglan

#13432 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

kakvi debili :skoljka:
hellue

#13433 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

arshavin wrote:kakvi debili :skoljka:

Fakat sramota
starii

#13434 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by starii »

hellue wrote:
arshavin wrote:kakvi debili :skoljka:

Fakat sramota
cital iko od ovih knjigu?..slabo...
na stranu sto su demonstracije trebale al sad fakat grupa besposlicara i narkomana terorise grad...
Alfons Kauders

#13435 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

jao odrona :-)
Istina boli

#13436 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Istina boli »

Evo svima nama jedno pitanje, na stranu svi komentari ovih kojih podrzavaju ili ne podrzavaju ovo sto se desava zadnjih dana. Na bilo kakve proteste ukljucivo i one ranije nikada nije doslo vise od nekoliko stotina ljudi, sa izuzetkom jmbg koncerta. Znaci "sarajlijicama" pravo dobro, nema krize, nema solidarnosti, nema samilosti. Generalno nemamo mi hrabrosti ni za sta.

E sada ovo sto je vise nego tragikomicno i toga smo nadam se svi svjesni. 30 tak do 100 ljudi kako neki od vas kazu "drzi u blokadi" nekoliko stotina hiljada Sarajlija????

Sta nam to govori???? Ko smo mi, sta smo mi i sta smo svi skupa generalno zasluzili?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#13437 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Pravda za Don Neonka!
The 51st State

#13438 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by The 51st State »

Istina boli wrote:Evo svima nama jedno pitanje, na stranu svi komentari ovih kojih podrzavaju ili ne podrzavaju ovo sto se desava zadnjih dana. Na bilo kakve proteste ukljucivo i one ranije nikada nije doslo vise od nekoliko stotina ljudi, sa izuzetkom jmbg koncerta. Znaci "sarajlijicama" pravo dobro, nema krize, nema solidarnosti, nema samilosti. Generalno nemamo mi hrabrosti ni za sta.

E sada ovo sto je vise nego tragikomicno i toga smo nadam se svi svjesni. 30 tak do 100 ljudi kako neki od vas kazu "drzi u blokadi" nekoliko stotina hiljada Sarajlija????

Sta nam to govori???? Ko smo mi, sta smo mi i sta smo svi skupa generalno zasluzili?
hoce li mi raja sa plenuma i ovi ljudi sa raskrsnice refundirat rezervoar goriva, dan vremena i zivce izgubljene zbog blokade. ok, postujem prvih par dana, prenosi se jace poruka ali kad vec vidis da ne fercera valjda se ide u neki novi modus koji iskljucuje ometanje normalnog zivota u gradu jer sta bi ti, puskom bi raju tjero da bude instrumentalizirana ili na neki drugi nacin zloupotrebljena u politickim obracunima? i nemoj srati kvake o zadovoljnim gradjanima, ti gradjani se bore da zarade hljeb za sebe i svoje porodice, ako si na nekog kivan zbog izostanka masovnosti demonstracija, pocni od vise desetina hiljada ljudi na birou.
Istina boli

#13439 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Istina boli »

The 51st State wrote:
Istina boli wrote:Evo svima nama jedno pitanje, na stranu svi komentari ovih kojih podrzavaju ili ne podrzavaju ovo sto se desava zadnjih dana. Na bilo kakve proteste ukljucivo i one ranije nikada nije doslo vise od nekoliko stotina ljudi, sa izuzetkom jmbg koncerta. Znaci "sarajlijicama" pravo dobro, nema krize, nema solidarnosti, nema samilosti. Generalno nemamo mi hrabrosti ni za sta.

hoce li mi raja sa plenuma i ovi ljudi sa raskrsnice refundirat rezervoar goriva, dan vremena i zivce izgubljene zbog blokade. ok, postujem prvih par dana, prenosi se jace poruka ali kad vec vidis da ne fercera valjda se ide u neki novi modus koji iskljucuje ometanje normalnog zivota u gradu jer sta bi ti puskom bi raju tjero da bude instrementalizirana ili na neki drugi nacin zloupotrebljena u politickim obracunima? i nemoj srati kvake o zadovoljnim gradjanima, ti gradjani se bore da zarade hljeb za sebe i svoje porodice, ako si na nekog kivan zbog izostanka masovnosti demonstracija, pocni od vise desetina hiljada ljudi na birou.
Nemas potrebe za ruznim rijecima tipa "srati". Ako jos jednom pazljivo procitas sta napisah biti ce ti jasnije. Ja takodje mislim na te na birou, na penzionere, neces vjerovati i na taksiste. Ja takodje mislim da bi se protesti trebali izmjestiti npr. pred sjediste SVIH pozicionih i opozicionih stranaka. Ja pitam sebe a i tebe Ko smo mi? i sta smo generalno svi skupa zasluzili kada smo ovako INDEFERENTNI generalno. Uzgred meni je jos uvijek dobro, namam razloga za nezadovoljstvo ali razmisljam sta ce biti SUTRA??? Jednom ranije napisah da ne postoji trenutno niti jedna stranka niti pojedninac koji ce dobiti moj glas??? Jasnije sada??
The 51st State

#13440 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by The 51st State »

postavljas pitanja na koja je dati skoro pa nemoguce odgovor, pogotovu na nivou forumske komunikacije iz proste cinjenice da je ogroman broj nenormalnih varijabli uletio u funkcionisanje ovog naseg sistema, bez neke nasilne revolucije ili tektonskog poremecaja, sumnjam da se moze ista sustinski promjeniti, a dotad mrcvarenje.
izvinjavam se zbog prethodnog malo grubljeg nastupa.
Istina boli

#13441 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Istina boli »

The 51st State wrote:postavljas pitanja na koja je dati skoro pa nemoguce odgovor, pogotovu na nivou forumske komunikacije iz proste cinjenice da je ogroman broj nenormalnih varijabli uletio u funkcionisanje ovog naseg sistema, bez neke nasilne revolucije ili tektonskog poremecaja, sumnjam da se moze ista sustinski promjeniti, a dotad mrcvarenje.
izvinjavam se zbog prethodnog malo grubljeg nastupa.
E tu se potpuno slazemo, to je i bila poenta mog "javnog" razmisljanjai dugogodisnjeg razocarenja u mnogo toga sto nas okruzuje. Hvala za izvinjenje i sve najbolje ti zelim.
hladan.preminger

#13442 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hladan.preminger »

hellue wrote:Pazi ti razloga :-) :-) :-)
http://www.youtube.com/watch?v=7pmbr3Ym57c
Pa jebote skoro niko iz Sarajeva nije na ovom videu. Cak ih par kao da ima prekodrinski naglasak.
julisiz es grant

#13443 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by julisiz es grant »

hellue wrote:Pazi ti razloga :-) :-) :-)
http://www.youtube.com/watch?v=7pmbr3Ym57c
Ovaj narkos kaže da demonstrira ispred predsjedništva zato što se tu svake godine nešto održava :-) Šta? SFF? Baščaršijske noći? :D
Starka sa šeširom želi više koncerata :D
Ova na 2:00 pod hitno da promijeni zubara...uvalio joj protezu za broj veću :D
Styling

#13444 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Slusajuci medije, saopstenja i izjave zadnjih dana, meni je sve manje jasno sta se desava, a mislim da u drzavi mozda dva covjeka znaju tacno sta se desilo.
Danguba

#13445 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

Sta god da se desava sada skoro da i nije bitno.
Narod je nezadovoljan i najbolje je to pokazao paljenjem zgrada i rusenjem nekoliko kantonalnih vlada.

Ovi koji su na vlasti nemaju nekog izbora, ili stvari mijenjati na bolje ili cekati slijedeci uragan na vlast.

Do njih je sta ce i kako uraditi da narod osjeti boljitak.
Corto Maltese

#13446 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Corto Maltese »

Nisam siguran da znam šta se dešava, ali znam da postoji barem jedna osoba koja zna manje od mene.
Danguba

#13447 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

prodje post bez suljagica... :shock: ne mogu da vjerujem :D
goran16v

#13448 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Plenum postaje pravi odron koji je vremenom sam sebe ugasiti. Valjda je neko sa plenuma uvrijedio novinrarku FV-a i ovi trazili ocitovanje plenuma. Odgovor plenuma da plenum nema nikakve odgovornosti jer je on neformalno tijelo (ova je najjaca) koje samo artikulise volju gradjana na kojem svi mogu ucestvovati, a da se za zastitu obrati MUP-u. Ista stvar se desava kao i sa zahtjevom da se istraze prekoracenja ovlati policije, a zahtjeva da se istraze moguca kriv. djela tokom demonstracija nidje. Sve se svodi na to da kad treba postaviti zahtjeve onda je plenum formalan, ima svoje komisije itd itd, a kad treba za nesto preuzeti odgovornost onda smo neformalni.
starii

#13449 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by starii »

Image
SundanceKid

#13450 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by SundanceKid »

goran16v wrote:Plenum postaje pravi odron koji je vremenom sam sebe ugasiti. Valjda je neko sa plenuma uvrijedio novinrarku FV-a i ovi trazili ocitovanje plenuma. Odgovor plenuma da plenum nema nikakve odgovornosti jer je on neformalno tijelo (ova je najjaca) koje samo artikulise volju gradjana na kojem svi mogu ucestvovati, a da se za zastitu obrati MUP-u. Ista stvar se desava kao i sa zahtjevom da se istraze prekoracenja ovlati policije, a zahtjeva da se istraze moguca kriv. djela tokom demonstracija nidje. Sve se svodi na to da kad treba postaviti zahtjeve onda je plenum formalan, ima svoje komisije itd itd, a kad treba za nesto preuzeti odgovornost onda smo neformalni.
Vrlo dobro opazanje. Plenum je postao (ili od samog pocetka vec i bio) pozornica za sve ljude koji zele da izloze svoje svakodnevne probleme. Nista vise. Slijedom toga, izadje 50 ljudi, blokira cestu, onda kojekakve zenturace zasjednu na mikrofon i krestavim glasom pricaju svoje zivotne frustracije koje blage veze nemaju sa nekakvim konkretnim zahtjevima. Pa se nakon toga reda i ostatak gradjana, sa slicnim, zaista tuznim ali za siru sliku apsolutno nevaznim, pricama, nakon cega svi uzvikuju "ostavke", "lopovi", i slicno, a 99% ih uopste ne zna ni zasto su tu gdje jesu, kako vlast funkcionise, kakva je podjela nadleznosti i ko za sta odgovara. U njihovim se glavama ljudi dijele na "gradjane" (kao simbol mucenika) i "politicare" od kojih niko ne valja i svi su zlotvori. I cilj je da svi koji vode drzavu (a koje su upravo oni izabrali i izabiru ih godinama, gle cuda!) podnesu ostavke i onda ce nam biti svima super. Tako za neke nije steta ni ako se zapali pokoja zgrada pa gradska vlada nema gdje da radi (nikoga nije briga kako ce grad funkcionisat u medjuvremenu), nije steta sto se 400 hiljada stanovnika drzi u ofsajdu svaki dan, sto mame ne mogu kupit djecu u skolama, sto radnici (koji izdrzavaju doprinosima penzionere i zdravstvene fondove) ne mogu da odu na posao i dodju kuci...itd...itd...

Ostavke! Ostavke! I svi cemo bit Njemacka. Imacemo svi para, svima ce dobro bit. Napadnimo jos i policiju, oni su najvise krivi. Oni su trebali bit kamenovani i nije dovoljno sto ih je 100 povrijedjeno, oni su najveci kriminalci, jer su nakon toga cak postavili pitanje ko im je povrijedio 100 kolega i priveli neke ljude - sve te ljude treba pustit, oni su heroji. Policija je kriva i zato sto nisu svi kriminalci u zatvorima. Bez obzira sto ih oni uredno uhapse i urade sto je do njih, i sto sudovi i tuzilastva ne odrade svoj dio (a i to uzrokovano bankrotom drzave, nemamo kapacitete, nemamo cime finansirati zatvore, placati hranu, smjestaj zatvorenicima itd..) - policija je kriva, jer u glavama ljudi sve je to posao policije. Dole policija!

Kriv je i bijeli hljeb, ukinimo sve vrste hljebova svima! Ko god ima vecu platu od mene - nek je nema, to tako ne moze! Sta ima veze sto sam ja zavrsio osnovnu, a neko magistriro na Harvardu, ako ima veliku platu i veliku kucu, a ja nemam - lopov je! S toga ukinimo sve to...itd..itd...

Ispadoh sad totalni kontras, ali nisam stvarno, i ne podrzavam i ne simpatisem ni jednu stranku, nit politicara, sve do jednog su lopovi. Nit imam velku kucu, stan od 56 kvadrata :) Ali toliko su mi smijesni i besmisleni ovi protesti i ovo u sta se sve pretvorilo da ne znam bil se smijo il bi plako. Plenumi, korida na Skenderiji, mikrofoni, muzika - Merlin-Michael Jackson-Macbeth :lol: :cry: ,....frustracije, smijesni zahtjevi, nabrajanje problema...a niko nista konkretno nije rekao, pametno predlozio..samo su svi frustrirani ljudi dobili priliku da nesto blebecu u mikrofon, da ih se obmanjuje da ce nesto postici na ovaj nacin, da im nekakvi probisvijeti i intelekturalne mizerije mazu oci glupim, od strane politicara dirigovanim, pricama....jos kad u svemu tome cujem neku seljacinu kako kaze "ja sam glas naroda" ili "ja zastupam narod, gradjane"...dodje mi da harakiri izvrsim..ko te izabro, koga ti zastupas i u cije ime pricas...cccc...

Nego evo konkretnog prijedloga za poboljsanje mog zivota - hajmo se mi koji se vozimo tramvajem svaki dan udruzit, i izac i rijesit problem prevoza konacno, da nas vise ne ebe u zdrav mozak saka ljudi. Nek idu blokirat Bakire, Lagumdzije, Komsice, Radoncice, koga god zele, nama je GRAS sam po sebi dovoljna svakodnevna muka, bez da nam jos neko dodatno blokira redovne (svaki sat) tramvajske linije. :skoljka: :run:
Post Reply