Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#13426 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Bloo wrote:Pa bilo dozvoljeno ili ne, nije provodivo u praksi uslijed ukidanja institucije ropstva.
dok se ne pojavi nekakav halifa, osnuje nekakvu islamsku drzavu, i ne zavede nakakve serijatske propise i - bum! - s teorije na praksu :oops: nije da nismo imali prilike vidjeti na djelu (sirija), kao i razne halifice u pokusaju (somalija, dijelovi malija, libije, nigerije, iraka, afganistana, pakistana etc.)

naravno, u ovakvim je raspravama bitno sta odredjeni religijski sistem - u svom idealnom tipu - sadrzi/naredjuje/dopusta. to je dovoljno za diskvalifikaciju tog sistema sa aspekta ateizma. sto su navedene prakse dokinute - milom ili silom - treba tek pozdraviti kao sretnu okolnost, ali uvijek biti svjestan sta taj sistem pretpostavlja - sto bi nas narod rekao: bolje sprijeciti, nego lijeciti :D
Bloo
Globalna šefica

#13427 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:
Bloo wrote:Pa bilo dozvoljeno ili ne, nije provodivo u praksi uslijed ukidanja institucije ropstva.
dok se ne pojavi nekakav halifa, osnuje nekakvu islamsku drzavu, i ne zavede nakakve serijatske propise i - bum! - s teorije na praksu :oops: nije da nismo imali prilike vidjeti na djelu (sirija), kao i razne halifice u pokusaju (somalija, dijelovi malija, libije, nigerije, iraka, afganistana, pakistana etc.)

naravno, u ovakvim je raspravama bitno sta odredjeni religijski sistem - u svom idealnom tipu - sadrzi/naredjuje/dopusta. to je dovoljno za diskvalifikaciju tog sistema sa aspekta ateizma. sto su navedene prakse dokinute - milom ili silom - treba tek pozdraviti kao sretnu okolnost, ali uvijek biti svjestan sta taj sistem pretpostavlja - sto bi nas narod rekao: bolje sprijeciti, nego lijeciti :D
I time se onda i ne razlikuju od nekih zakona koji su još na snazi, iako se ne provode, u svom ludilu..neki veoma quirky propisi u USA na primjer...
Hakiz

#13428 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
harač wrote:

I time se onda i ne razlikuju od nekih zakona koji su još na snazi, iako se ne provode, u svom ludilu..neki veoma quirky propisi u USA na primjer...
Sve dok neki quirky ljudski ili monstruozan vjerski propis postoji, to može značiti da samo strpljivo čeka povoljne okolnosti da počne djelovati. Trenutno neprovođenje je samo odgovor na trenutne okolnosti i ne znači ništa.
arzuhal

#13429 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Ne možeš više ni zajebat pronicljive pojedince, ma koliko truda se ulagalo da se neke stvari sakriju i prikriju, to sve strpljivo tabiri do filigranskih detalja i kuži... :mrgreen:
harač

#13430 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Hakiz wrote:
Bloo wrote: I time se onda i ne razlikuju od nekih zakona koji su još na snazi, iako se ne provode, u svom ludilu..neki veoma quirky propisi u USA na primjer...
Sve dok neki quirky ljudski ili monstruozan vjerski propis postoji, to može značiti da samo strpljivo čeka povoljne okolnosti da počne djelovati. Trenutno neprovođenje je samo odgovor na trenutne okolnosti i ne znači ništa.
postoji bitna razlika izmedju svjetovne norme pravnog karaktera, i analogne vjerske norme koja ima utemeljenje u objavi. dok prve - barem u principu - mogu prestati postojati (izaci iz vazenja, izaci iz obicaja - "izobicajenje") dugotrajnim svjesnim nekoristenjem, druge ne mogu. takva norma moze izgubiti vazenje jedino bozanstvenom derogacijom. neki sekundarni izvori serijatskog prava mogu precizirati odredjenu normu, te cak bitno uticati na njen sadrzaj (kur-an ce reci da se zena u odredjenim okolnostima moze udariti, ali to onda sekundarni izvor moze precizirati na nacin da se ne moze udariti u lice, ili da se mora koristiti neki predmet prilikom udaranja etc.), ali takvu normu ne moze derogirati, koliko god da - iz neke druge vremenske perspektive - norma djelovala ogavno. ali ideja da norma primarnog izvora moze prestati postojati cinjenicom nekoristenja ne postoji. najblize je tvrditi da se okolnosti njene operacionalizacije nikada nece ostvariti (osnivanje idealne serijatske drzave etc.), sto je neupotrebljiv argument iz ocitih razloga
Hakiz

#13431 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

harač wrote:
Hakiz wrote:
Bloo wrote: I time se onda i ne razlikuju od nekih zakona koji su još na snazi, iako se ne provode, u svom ludilu..neki veoma quirky propisi u USA na primjer...
postoji bitna razlika izmedju svjetovne norme pravnog karaktera, i analogne vjerske norme koja ima utemeljenje u objavi. dok prve - barem u principu - mogu prestati postojati (izaci iz vazenja, izaci iz obicaja - "izobicajenje") dugotrajnim svjesnim nekoristenjem, druge ne mogu. takva norma moze izgubiti vazenje jedino bozanstvenom derogacijom. neki sekundarni izvori serijatskog prava mogu precizirati odredjenu normu, te cak bitno uticati na njen sadrzaj (kur-an ce reci da se zena u odredjenim okolnostima moze udariti, ali to onda sekundarni izvor moze precizirati na nacin da se ne moze udariti u lice, ili da se mora koristiti neki predmet prilikom udaranja etc.), ali takvu normu ne moze derogirati, koliko god da - iz neke druge vremenske perspektive - norma djelovala ogavno. ali ideja da norma primarnog izvora moze prestati postojati cinjenicom nekoristenja ne postoji. najblize je tvrditi da se okolnosti njene operacionalizacije nikada nece ostvariti (osnivanje idealne serijatske drzave etc.), sto je neupotrebljiv argument iz ocitih razloga
Ne znam. Evo, arzuhal ima kristalnu kuglu pa zna da se nikada više neće desiti da neki propis koji je trenutno pušten da padne u zaborav (iako još piše u spisima i knjigama, pa ga je nemoguće potpuno zaboraviti iako se ne provodi) neće aktivirati. Da mu vjerujemo. Pojave kao što su al kaida ili boko haram itd nam govore da je takvo nešto nemoguće.
Bloo
Globalna šefica

#13432 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Kako je krenulo i jednim i drugim, propisi su im najmanji problem...egzodus :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sveopci ... /180329027
Hakiz

#13433 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Kako je krenulo i jednim i drugim, propisi su im najmanji problem...egzodus :lol:

Sveštenici mi tu nisu jasni. Mislim, imami idu za novcem, tu je sve jasno. Ali sveštenici. Isus je umro na krstu/križu za njih, a oni nisu u stanju istrpjeti malo siromaštva nego i oni trče za novcem.

Isus sada snužden sjedi gore i sa glavom u rukama govori sebi razočarano "Kakva ja budala ispadoh..."
harač

#13434 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

opce svestenstvo je tu ekonomsku napacenost delegiralo franjevcima i ostalim siromaskim redovima :D
Bloo
Globalna šefica

#13435 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:opce svestenstvo je tu ekonomsku napacenost delegiralo franjevcima i ostalim siromaskim redovima :D
:mrgreen:
Ko je vidio skromnog petrovca :D evah
Hakiz

#13436 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
harač wrote:opce svestenstvo je tu ekonomsku napacenost delegiralo franjevcima i ostalim siromaskim redovima :D
:mrgreen:
Ko je vidio skromnog petrovca :D evah
Isusovca?
aurora313

#13437 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Hakiz wrote:Sveštenici mi tu nisu jasni. Mislim, imami idu za novcem, tu je sve jasno. Ali sveštenici. Isus je umro na krstu/križu za njih, a oni nisu u stanju istrpjeti malo siromaštva nego i oni trče za novcem...
Mora da ti nije jasno koliki su samo nameti za jedan novi Mercedes 500.
A bome, ubi sveštenstvo i ova globalizacija...
broj dva

#13438 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Hakiz wrote:
Bloo wrote:Kako je krenulo i jednim i drugim, propisi su im najmanji problem...egzodus :lol:

Sveštenici mi tu nisu jasni. Mislim, imami idu za novcem, tu je sve jasno. Ali sveštenici. Isus je umro na krstu/križu za njih, a oni nisu u stanju istrpjeti malo siromaštva nego i oni trče za novcem.

Isus sada snužden sjedi gore i sa glavom u rukama govori sebi razočarano "Kakva ja budala ispadoh..."
Ne budite pesimisti. Alternativno objašnjenje :
Sa hiljadama sagrađenih bogomolja i sa 'državom' u koju neometano upliću prste postigli su de facto raj na zemlji i sada idu dalje da šire blagosranje.
Hakiz

#13439 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

aurora313 wrote:
Hakiz wrote:Sveštenici mi tu nisu jasni. Mislim, imami idu za novcem, tu je sve jasno. Ali sveštenici. Isus je umro na krstu/križu za njih, a oni nisu u stanju istrpjeti malo siromaštva nego i oni trče za novcem...
NIsam ih vidio puno u mercedesu. Osim pape. Valjda zbog zamračenih stakala. Ali što se neki furaju na Ducati i Aprilia motore, to je čudo.
Ramzess Veliki

#13440 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Hakiz wrote:
aurora313 wrote:
NIsam ih vidio puno u mercedesu. Osim pape. Valjda zbog zamračenih stakala. Ali što se neki furaju na Ducati i Aprilia motore, to je čudo.
Fakat nisu normalni ... talijance je skupo odrzavati, zasto ne voze japanske motore ??? :?
Bloo
Globalna šefica

#13441 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ramzess Veliki wrote: Fakat nisu normalni ... talijance je skupo odrzavati, zasto ne voze japanske motore ??? :?
:lol: :lol: :lol: :lol:
opet on sa japanskim motorima
Ramzess Veliki

#13442 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Bloo wrote:
Ramzess Veliki wrote: Fakat nisu normalni ... talijance je skupo odrzavati, zasto ne voze japanske motore ??? :?
Nisam OFF ... tema je religija a ja vjerujem u japanske motore. :D
Bloo
Globalna šefica

#13443 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ramzess Veliki wrote:
Bloo wrote:
Ama ne zbog offa, vec kako ih uspijes povezati sa svim :lol:
beni-bu-man

#13444 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Ramzess Veliki wrote:
Bloo wrote:
Samo Wankel 8-)
Ramzess Veliki

#13445 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

beni-bu-man wrote:Samo Wankel 8-)
:lol: Gdje to iskopa ... :D
beni-bu-man

#13446 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Ramzess Veliki wrote:
Kad cujem japanske motore odma mi Mazda RX-8 u glOvi 8-)
Ramzess Veliki

#13447 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

beni-bu-man wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Kad cujem japanske motore odma mi Mazda RX-8 u glOvi 8-)
Lutka prava ... :thumbup:
Hakiz

#13448 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Ramzess Veliki wrote:
beni-bu-man wrote: Kad cujem japanske motore odma mi Mazda RX-8 u glOvi 8-)
Da mogu, ja bih MX-5...
Ramzess Veliki

#13449 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ramzess Veliki »

Hakiz wrote:
Ramzess Veliki wrote:
beni-bu-man wrote: Kad cujem japanske motore odma mi Mazda RX-8 u glOvi 8-)
Da mogu, ja bih MX-5...
Meni je to najljepsi roadster, ali mi rekose da je to LGBT auto. :sad:
MarlboroGold

#13450 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

RX8... nekad sam sanjao da ga vozim. Mašina.
Šteta što ga tamo od 2012 ili 2013 više ne prave. Ima sad devetka...
Post Reply