Sirija

Locked
славянин

#13401 Re: Sirija

Post by славянин »

Challenger__ wrote:Večernjakov reporter u Qusairu: Sirijska vojska zauzela grad!

Image

LINK

Kusajr je pao, ho,ho,ho... :-D
Uraaaaa drugovi partizani ! :D
"Yes, dear brethren, this is a battle that we lost but the war is not over yet," said the Homs Revolution News, which is associated with the Local Coordination Committees of Syria -- an opposition activist network.

http://www.middle-east-online.com/english/?id=58839
http://edition.cnn.com/2013/06/05/world ... ?hpt=hp_t1

Ali ne stati i slaviti nego ici dalje -
The Syrian military was also advancing on other fronts, taking control of the rebel-held village of Halfaya in Hama province, the Observatory said.

State television reported the army "killed numerous terrorists from Al-Nusra Front in Halfaya" and destroyed weaponry.

In Damascus, a military source said troops were advancing in Barzeh district on the northern outskirts of the city.
Shahab

#13402 Re: Sirija

Post by Shahab »

Fudo Bosna

#13403 Re: Sirija

Post by Fudo Bosna »

Nervira me ovo poprilično „crno/bijelo“ gledanje sukoba u Siriji! Kao Assadovi dobri , pobjeđuju radikalne islamiste, ili Assadovci zločinci, (što i jesu), a Šije kao nisu pravi muslimani, (što je laž)! Stvari tamo nisu „crno /bijele“.

Ima dosta objektivnih analiza stanja u Siriji koja sa gnušanjem optužuju Assadove stravične zločine, negove vojske i režima , ali i kritikuju ono što se naziva opozicijom, konkretno one koji bi da,“ love u mutnom“, a preko žrtava Sirijskog naroda pa bi da, sasvim opravdan bunt i borbu protiv jednog od njnazadnijih režima u Svijetu /Assadov , koriste kao obračun sa Šijskim pravcem u islamu, kao generalno negativnog-što naprosto nije istina, a protekciju selefijskog kao po njima jedinog uzornog. Mi sunijski muslimani Bosne/Bošnjaci, imamo največu moguću širinu, da zdušno osudimo nazadni Assadov režim ali i da odbacimo tezu da su svi šijski muslimani negativna pojava u islamu. Stvari tamo naravno nisu takve i mi ih i ne gledamo crno /bijele !

Ne treba se radovati ovome užasnom građanskom ratu, več težiti da se među pripadnicima ummeta, ovaj sukob ne izrodi ili ne prikaže, a to mnogi nažalost žele, kao šijsko –sunnijski sukob, jer su i šije i sunnije muslimani, izuzev sekti koje same sebe svojim stavovima izvode iz islama. Naravno , veoma je bitna i krščanska zajednica tamo i prema njima se treba postupati demokratski i civilizacijski i uvažiti sva njihova prava i potrebe !!!
heckler

#13404 Re: Sirija

Post by heckler »

Neko rece jednom daaaaavno da ce Iran hrabro da vodi rat do zadnjeg Sirijca, a Sirija ce hrabro da se bori do zadnjeg Hezbolah Lebanonca.

Ko prorok je ubo.

Ovo ce samo da ubrza skidanje embarga opoziciji. Bez embarga i ako ikad onaj jad od "pobunjenika" pocne uspostavljati se u armiju ce 2 i po miliona alawitskih cetnika vrlo brzo skontati sta znaci boriti se u kad je odnos snaga 7:1 a neprijatelj ne pravi oklopna vozila vareci rosfraj po golfu 2. :wink:
Herr Flick

#13405 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

heckler wrote:Neko rece jednom daaaaavno da ce Iran hrabro da vodi rat do zadnjeg Sirijca, a Sirija ce hrabro da se bori do zadnjeg Hezbolah Lebanonca.

Ko prorok je ubo.

Ovo ce samo da ubrza skidanje embarga opoziciji. Bez embarga i ako ikad onaj jad od "pobunjenika" pocne uspostavljati se u armiju ce 2 i po miliona alawitskih cetnika vrlo brzo skontati sta znaci boriti se u kad je odnos snaga 7:1 a neprijatelj ne pravi oklopna vozila vareci rosfraj po golfu 2. :wink:
:-) :-)
Challenger__

#13406 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Izvještaj sa lica mjesta - LINK
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13407 Re: Sirija

Post by Truba »

meni i dalje nije jasno zašto je taj grad bitan
madner

#13408 Re: Sirija

Post by madner »

To ti je zapadna ruta za oruzje i logistiku. Time je FSA u tom djelu odsjecena od iste.
Truba

#13409 Re: Sirija

Post by Truba »

ma sve ja to znam gledam mapu ali :? :? :?

čini se da su zdušili pobunjenici
Last edited by Truba on 05/06/2013 11:22, edited 1 time in total.
славянин

#13410 Re: Sirija

Post by славянин »

Black swan wrote:meni i dalje nije jasno zašto je taj grad bitan
Zato sto je izmedju Damaska i mora i u blizini Libanona (moze se reci raskrsnica kao Doboj ako oces poredjenje)

Evo i bbc izvjestava ...
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22778310
Last edited by славянин on 05/06/2013 11:25, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#13411 Re: Sirija

Post by Fudo Bosna »

Challenger__ wrote:Izvještaj sa lica mjesta - LINK

Užasno! Da nas Bog dragi sačuva ovih, iz jednog dijela opozicije, kojima su šije i drugi muslimani koji ne misle kao oni, kao "negativci", da ne koristim teže riječi. Ali i da nas Bog sačuva dekadentnog Assadovog režima , njegove „demokracije“ i njegovih „ljudskih prava“...

Daj Bože tom narodu mir i istinsku demokratiju i vlast po mjeri po mjeri svih : i sunija i šija i ostalih, a Assadu sud za ratne zločine koji če ga objektivno osuditi i sankcionirati i njega i ostale naredbodavce i izvršioce gnusnih zločina !!!
Challenger__

#13412 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Black swan wrote:ma sve ja to znam gledam mapu ali :? :? :?
Pa pogledaj mapu:

Image

ili, još bolje ovu:

Image

- Sirija ima problem sa nesmetanim ulaskom stranih militanata i logistike iz pravca Jordana, Libana i Turske. Sa preuzimanjem Kusaira, stvoreni su svi uslovi da se

1. hermetički zatvori granica sa Libanom ;
2. zatvore logistički kanali u provinciji Homs,
3. da se uspostavi nesmetana komunikacija između juga zemlje, Damaska, provincije Homs i Mediterana;
4. da se vojska rastereti za druga ratišta.

Ako sebi ne dozvole luksuz ponovne infiltracije protivnika, ovo je kapitalan uspjeh SAA.
Cyrax

#13413 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Black swan wrote:ma sve ja to znam gledam mapu ali :? :? :?

čini se da su zdušili pobunjenici
Ko kaze da su zdusili?
славянин

#13414 Re: Sirija

Post by славянин »

Sledeci potez osiguravanje poteza Homs - Hama - ako tu sve glatko prodje ofanziva na Alepo u planu vjerovatno... Cudna je vojna strategija - u nekim slucajevima tako predvidljiva :)
Challenger__

#13415 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Hej, Cyraxe, dok se Klavikula probudi, čitava Sirija će biti oslobođena.

:)
Truba

#13416 Re: Sirija

Post by Truba »

Cyrax wrote: Ko kaze da su zdusili?
viđeno je više mrtvih u nekim selima nego u ovakvom gradu koji je poprište tolikih borbi tako da mislim ili su zdušili ili su zatrpani u ruševinama ili u tim rovovima nebitno
razaranje je veliko a nema mnogo tijela po videima koji kruže

što se tiče važnosti ovog grada nadam se da njegov uticaj nisu i jedni i drugi preuveličavali
potpuno sam smetnuo sa uma da pomoć pobunjenicima dolazi i iz libana
славянин

#13417 Re: Sirija

Post by славянин »

Zastava na centralnom trgu u oslobodjenom Qusayru.
Last edited by славянин on 05/06/2013 12:02, edited 2 times in total.
Fudo Bosna

#13418 Re: Sirija

Post by Fudo Bosna »

Challenger__ wrote:Hej, Cyraxe, dok se Klavikula probudi, čitava Sirija će biti oslobođena.

:)

Oslobođena od koga? I na vlasti će ostati, "demokrata" i "pozitivac" i "demokratski izabran", Assad?

Postao sam ranije:

“Nervira me ovo poprilično „crno/bijelo“ gledanje sukoba u Siriji! Kao Assadovi dobri , pobjeđuju radikalne islamiste, ili Assadovci zločinci, (što i jesu), a Šije kao nisu pravi muslimani, (što je laž)! Stvari tamo nisu „crno /bijele“.

Ima dosta objektivnih analiza stanja u Siriji koja sa gnušanjem optužuju Assadove stravične zločine, negove vojske i režima , ali i kritikuju ono što se naziva opozicijom, konkretno one koji bi da,“ love u mutnom“, a preko žrtava Sirijskog naroda pa bi da, sasvim opravdan bunt i borbu protiv jednog od njnazadnijih režima u Svijetu /Assadov , koriste kao obračun sa Šijskim pravcem u islamu, kao generalno negativnog-što naprosto nije istina, a protekciju selefijskog kao po njima jedinog uzornog. Mi sunijski muslimani Bosne/Bošnjaci, imamo največu moguću širinu, da zdušno osudimo nazadni Assadov režim ali i da odbacimo tezu da su svi šijski muslimani negativna pojava u islamu. Stvari tamo naravno nisu takve i mi ih i ne gledamo crno /bijele !

Ne treba se radovati ovome užasnom građanskom ratu, več težiti da se među pripadnicima ummeta, ovaj sukob ne izrodi ili ne prikaže, a to mnogi nažalost žele, kao šijsko –sunnijski sukob, jer su i šije i sunnije muslimani, izuzev sekti koje same sebe svojim stavovima izvode iz islama. Naravno , veoma je bitna i krščanska zajednica tamo i prema njima se treba postupati demokratski i civilizacijski i uvažiti sva njihova prava i potrebe !!!”

I... opet se stvari gledaju crno bijelo...Da je ikada iko sa ovoga foruma bio u Siriji, poslovno ili kao turista, znao bi o čemu postam...Meni je nekada Bugarska ,ona nekadašnja,bila "beton u demokraciji", i bahatom ponašanju državnih službenika na granici npr. ili Rumunija, ali kada sam vidio arapsku "Bugarsku"? :run:

Pa ljudi za Assada i njegov režim i Čaušesku i Gadafi su „male mace“. Na granici imate slike Assada , njegovog oca , koji je, (čini mi se 80-tih sravnio sa zemljom Hammu i sve civile pobio) , režim koji je jedan od najrepresivnijih u svijetu, država u kojoj protiv režima ne smiješ ni progovoriti, osim u 4 zida, (a i tada nije baš pametno), i opet eto ,kažem, nisu ni svi iz te opozicije „cvječke“, nisam pobornik onih koji generaliziraju, nisam protiv šija kao velikoga dijela islamskoga ummeta , ne podržavam dijelove opozicije koji ovaj rat koriste za svoje ciljeve ali ...haloo...

Ali, podržavati Assada, zločine njegovog režima, koja je to percepcija i logika...???
Cyrax

#13419 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Hoce klinac osloboditi ali se okrenulo sve to ne mozes poreci navijao jal za one jal za ove.
Nekako se sve okrenulo sa onim "oslobadjanjem" Damaska kad su pobunjenici izgubili ogroman broj ljudi.
Prerano krenuli i preslabi bili za takvo nesta, da ne pricam o kriminalnom podcjenjivanju SAA kakva god ona bila.
Da se primjetiti da nema vise prebjega, nema bezglavog jurisanja tenkovima/transporterima, nema zauzimanja baza-aeordroma/kokosinjaca. Naucili su se na urbano ratovanje - najgore i najkrvavije sto je najzalosnije po onaj narod tamo.
Cuo sam i da su osnovali neku paramiliciju :? koja ce bas biti zaduzena da se ganja po pustinji i brdima sto vojska realno ne moze i da cuva prethodno osvojene gradove/sela.

Propagandni rat je takodje poceo Assad da dobija, i to vise nego ovaj pravi, sto su mu pomogli ovi majmuni slikanjem i snimanjem rezanja glava, egzekucijama, konzumiranjem ljudskih organa. To je mozda najveca fula pobunjenika, veca fula od pada ovog grada. Mislim pazi logike gledam prosle-pretprosle sedmice neki FSA general sta li vec na sav glas govori kako ce poklati i popaliti sva sela sa krscanima i alevijama ako Qusair padne. :?
Time ce pobijediti moj k****.
Svojim ponasanjem i borbom za sve Sirijce su trebali da osvoje srca i dusu naroda. Zna se i ko je Assad i ko mu je babo i sta je radio i sta radi ali svesti se na njegov, doduse sad i nizi nivo...
Izgubili su kompas definitivno.

Sama im se opozicija raspada.
One sto su se borili za cjelovitu Siriju, za Siriju svih naroda i narodnosti/vjerskih pripadnosti sam postovao i podrzavao. Nazalost svakim danom su jos veca manjina a i sad ih nema Bog zna koliko.
I sad Assad ispade borac za cjelovitu Siriju i sve njene narode. :D
Cyrax

#13420 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Black swan wrote:
Cyrax wrote: Ko kaze da su zdusili?
viđeno je više mrtvih u nekim selima nego u ovakvom gradu koji je poprište tolikih borbi tako da mislim ili su zdušili ili su zatrpani u ruševinama ili u tim rovovima nebitno
razaranje je veliko a nema mnogo tijela po videima koji kruže

što se tiče važnosti ovog grada nadam se da njegov uticaj nisu i jedni i drugi preuveličavali
potpuno sam smetnuo sa uma da pomoć pobunjenicima dolazi i iz libana
Dobro grad ko grad je vise postao simbol otpora za jedne a bitka svih bitki za druge.
Nema u gradu koliko ih je izginulo pokusavajuci pobjeci. Da ne govorim da su sve ranjenike morali ostaviti
славянин

#13421 Re: Sirija

Post by славянин »

Mozemo i jednu pjesmu posvetiti onim sto su istjerali preko 5000 krscana iz Qusayra kad su ga " oslobodili " .
:mrgreen:

Sirijci su pametan narod nece oni potpast pod raznorazne ekstremisticke ideologije.
Co0l

#13422 Re: Sirija

Post by Co0l »

Aaaa,konacno :D Vidim ja slabo nesto revolucionara na turskoj temi kad ono otkljucali ovu.:)
Cestitke Hezbolahu za osvajanje Kusajra.Cestitke i braniteljima,izdrzali su 3 sedmice vise nego sto sam mislio da ce.
joe_black

#13423 Re: Sirija

Post by joe_black »

Deratizacija qusayra je zavrsena idemo dalje :lol: :lol: :lol:
Upravo ono sto cyrax rece sama FSA, njihova organizovanost je kriva za totalni kolaps u Siriji...Imali su medijsku podrsku i sami su sebi skocili u stomak sa onim silnim snimcima...nema sta ljudi se pravo reklamirali...
U jutarnjim novinama citam...zemlje EU apeluju da se pobunjenicima ne dostavlja oruzje uprkos ukinutom enbagu jer bi to doprinjelo daljem stradanju civila sto je 100% i istina...
Turci se malo zabavili oko sebe...vidili ljudi da niko nije imun na pojavu mirnih demnostranata...
Mislim da bi najbolje bilo da se ovo sto prije zavrsi jer mi zaista nije jasno stajaliste sponzora FSA da buducnost cijelog covjecanstva s stavlja na kocku zbog tamo neke demokratije u Siriji...
Demoktratija i Arapskom svijetu ti je isto što i prica o djeda mrazu za malu djecu....to samo naivni mogu vjerovat u tu demokratiju jer demokratija ne podrazumjeva samo SLOBODNE IZBORE
ad0o

#13424 Re: Sirija

Post by ad0o »

1. Sta mislite ako Asad pobjedi u ovom ratu i ostane na vlasti hoce li se on smjeti kretati ulicama Damaska ili nekog drugog grada u Siriji ili ce vrijeme provoditi u svojim rezidencijama? 2. Sta kada bi ubili Asada, da li bi se njegova partija raspala posto bi izgubili svoju Alfu i Omegu, i da li bi na njegovo mjesto šefa drzave doso njegov sin(ako ga ima) ili neko drugi?
vrbas1979

#13425 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

Postaje ocito:

1- Sirijska Armija je i dalje jaka i moze izvoditi efikasna borbena dejstva
2- Rebelsi i placenici su izgubili ovu bitku, ali to ne znaci jos njihov konacan pad
3- Ocito da je "zapad" digao ruke od tzv FSA zbog sve veceg priliva i kontrole bradonja i ljubitelja sirove ljudske jetre
4- Turska se o sebi zabavila
5- Qusayr, izgleda uzasno i razoren je, doslovno :(
Locked