GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
walk_M-A-N

#13401 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

Bosnianman wrote:Meni je zaista zao covjeka koji je izgubio zivot zbog budale i izrazavam saucesce porodici i prijateljima stradalog. Ali zaista ne vidim smisao ni razlog obustavljanja saobracaja. Zasto bi cijeli grad ispastao zbog jednog debila koji je ubio nevinog covjeka? Sta se postize obustavom saobracaja? Sta hoce da kazu da su nesigurni na poslu i da zele a ih na poslu policija cuva svakog pojedinacno ili sta vec? Ne arzumijem ali eto.
postižu da oni koji su uopće imali imalo razumijevanja za Gras nakon svih prošlih štrajkova, na kraju ostanu bez toga..jer Vlada očito neće da uvede red, Tužilaštvo šuti, a godine idu.
neki dan sam pješačio radi sudara, sada ubistvo, prije štrajk..ne vidim smisao u svojoj mjesečnoj karti niti toj firmi.

ako me iko danas iznervirao više od tog glupog Sindikata Gras-a koji izgleda radi za CTS, to je ministar Pećanac sa svojim predizbornim izjavama da su Grasovci nedovoljno plaćeni (ovdje je bilo o iznosima) i da će novih 200 ili 300 policajaca povećati sigurnost..nečega.. pa neće se valjda vozati u busevima (ja mislim da će sa ovakvim sudstvom povećati samo broj parking kazni)

PS dresdener, opet bravo na postu
madesa

#13402 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by madesa »

julisiz es grant wrote:
ilkbahar wrote:jebo vas prevoz, covjek je ubijen! u znak protesta niko od vas sutra ne bi trebao ni otici na posao,
....reče nam likuša sa teme o nezaposlenima :roll:
hahhahaha
ilkbahar

#13403 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ilkbahar »

julisiz es grant wrote:
ilkbahar wrote:jebo vas prevoz, covjek je ubijen! u znak protesta niko od vas sutra ne bi trebao ni otici na posao,
pa?
ilkbahar

#13404 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ilkbahar »

julisiz es grant wrote:
ma briga nas za druge ljude i tudje zivote, dok je ašoj guzici dobro briga me se sto je neko zboden tamo! Dok tako budemo razmisljali desavat ce nam se i mnogo gore stvari od ovog danas. Znas sta mi smo toliko glup narod !
Uopste ne vidite da je problem u uzroku a ne posljedici!
julisiz es grant

#13405 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

ilkbahar wrote:
julisiz es grant wrote:
ma briga nas za druge ljude i tudje zivote, dok je ašoj guzici dobro briga me se sto je neko zboden tamo! Dok tako budemo razmisljali desavat ce nam se i mnogo gore stvari od ovog danas. Znas sta mi smo toliko glup narod !
Pa dobro, mi nemamo vremena od svakodnevne borbe za život za razmišljamo o tim "velikim" temama.
ilkbahar

#13406 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ilkbahar »

julisiz es grant wrote: Pa dobro, mi nemamo vremena od svakodnevne borbe za život za razmišljamo o tim "velikim" temama.
ma jašta jako ti je teško, ne znaš ti šta je borba za život, a porodica ovog čovjeka zna i te kako. A sutra ne do Bog da te strefi nešto vidjela/vidio bi kako bi i sta bi pisala/pisao ovdje. a vjeruj mi takvo je doslo vrijeme da, ko zna,mozda i ti postanes ubrzo likusa sa ne zaposlenih. kako mozes biti tako bezdusan insan?!

Kad se već svakodnevno boriš za život, i tako si veoma sposobna, vjerujem da ćeš se sutra lako snaći za prevoz i bez grasa.
StupskaBitanga

#13407 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Afghanizacija napreduje dalje...
nažalost :(
drug_profi

#13408 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

ilkbahar wrote:
julisiz es grant wrote:
Oktobar. Glasajte za iste... opet. NOrod znO!
PIMP-Meister-2000

#13409 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by PIMP-Meister-2000 »

drugi profil wrote:
ilkbahar wrote:
julisiz es grant wrote: ....reče nam likuša sa teme o nezaposlenima :roll:
Jer ovo je država za (pra)čovjeka! :oops:
ilkbahar

#13410 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ilkbahar »

eto vama svima koji se "borite za zivot" najnovija vijest, proradit ce vam tramvaj ujutro. a mi nezaposleni mozemo da i dalje mirno spavamo do 12 ( naj ekonomicniji smo dok spavamo, ne trosimo pare ).
ilkbahar

#13411 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ilkbahar »

PIMP-Meister-2000 wrote: Jer ovo je država za (pra)čovjeka! :oops:

hehe, ja jedva cekam da vidim sta ce smisliti ovog oktobra, ma komedija
drug_profi

#13412 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

PIMP-Meister-2000 wrote:
drugi profil wrote:
ilkbahar wrote:
Jer ovo je država za (pra)čovjeka! :oops:
I to! Ili drzava za necovjeka.
Samo bujrum po istim udrite pa poslije protestujte....
mali_balon

#13413 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mali_balon »

julisiz es grant wrote:
Bazingaaaa :lol: :lol: :lol:
ultima_palabra

#13414 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

U Grasu treba ukinuti menadžment, ionako se ne pitaju ni za šta... radnici sami odlučuju kad i koliko će raditi.
laly

#13415 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by laly »

Voze li grasovi autobusi danas?
dječak sa šibicama

#13416 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

dobro, ubijen je covjek, slucajno radnik GRAS-a koji se vracao kuci i umijesao u svadju putnika i vozaca autobusa.

Moje saucesce porodici.... ali kad citas sad reakcije GRAS-ovaca, jebote oni zrtve, putnici ih tuku, ona nekakva revizorka kaze digao je putnik za vrat noge joj visile, ali joj nije pukao vrat :roll: elem, ispadose oni zrtve torture gradjana.

Jos da ih ne znamo, pa hajde... maltretiraju koga stignu, od stranih turista do cijelog grada, kojeg blokiraju kad im se qrac digne. O odnosu revizora prema putnicima ne treba ni govoriti, ima milion snimaka na YT, nadju se krkani sa Pestera dva metra preko ledja pa maltretiraju djevojke i slicno.

Ko im je kriv sto ih neko hoce unistiti i kupiti firmu za male pare, tako prolaze sve firme, za to "smo se borili". Uostalom, ima ih duplo vise nego je potrebno zaposlenih, pa neka za pocetak otpuste visak radnika. Mozda i izadju na zelenu granu, privremeno barem.
van Basten

#13417 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by van Basten »

imam osjećaj da su radnici preuzeli svu vlast u GRAS-u... kao da nema nikoga ko im može narediti - idi i radi!. Jednostavno, radnici o svemu odlučuju- kad će raditi i koliko, kolika plata da im bude, koji benefiti... kad mu je mrsko raditi samo povuče auto u garažu i zdravo. Ovdje više ne treba hirurški rez nego mesarsko kasapljenje, ne znam jel se to mora kroz stečaj ili može kako drugačije ali na čelo firme treba doći neko sa vizijom kako riješiti probleme,te s mudima i ovlastima da to i sprovede. KO? nemam pojma.
Kad čovjek vidi kako su drugi, veći, komplikovaniji, naseljeniji... gradovi regulisali svoj gradski saobraćaj i kako to fercera, a kod nas površinu na kojoj živi manje od pola miliona ljudi nismo u stanju organizovati...
Ja sad u Beogradu parkirao auto kad smo stigli i 4 dana ga nisam ni palio. Karta elektronska, 1,1oKM po vožnji, red vožnje tačan, pouzdan, redovan... sve uredno isplanirali obilaske po gradskom prevozu. A kod nas ni odlazak na posao ne smijem isplanirati jer ne znam vozi li se radniku danas ili je ostao kući da malo odmori.
drug_profi

#13418 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ma stecaj po zakonu. Stecajni upravnik, raskid svih ugovora i novi konkursi. Inventura. Od love koju kanton dotira, direktno kupiti rezervne djelove da se osposobi sto vise vozila. Ne dati pare njima u ruke. I svaka marka, svaki litar goriva i ulja da se zaduzi poimenice. Ako ti zafali prije nego smije, noga ti je, eto drugog.
Novi sistem naplate po predjenim kilometrima, cca. 10 feniga kilometar....
ma svasta bi moglo kad bi se htjelo, ali se nece... jer bi se moralo raditi.
riko-ga

#13419 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by riko-ga »

Imam par komsija GRAS-ovaca.I u zadnje vrijeme kada se sretnemo ja ih pocnem kritikovati kako su neozbiljni kako blokiraju grad kako linije propustaju i tako to.Ono bas jaranski popricamo.E kada oni ispricaju meni svoju verziju price meni ih bude zao.Sad gdje je istina ja ne bi mogao znati ali sam istu pricu cuo od 4-5 ljudi u posve odvojenim razgovorima.Od ti 4-5 ima vozaca trola revizor onda na odrzavanju i i svi isto pricaju.Ako je i pola tacno ono sto mi kazu da svaki mjesec blokiraju grad ja im nebi zamjerijo.
julisiz es grant

#13420 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

riko-ga wrote:Imam par komsija GRAS-ovaca.I u zadnje vrijeme kada se sretnemo ja ih pocnem kritikovati kako su neozbiljni kako blokiraju grad kako linije propustaju i tako to.Ono bas jaranski popricamo.E kada oni ispricaju meni svoju verziju price meni ih bude zao.Sad gdje je istina ja ne bi mogao znati ali sam istu pricu cuo od 4-5 ljudi u posve odvojenim razgovorima.Od ti 4-5 ima vozaca trola revizor onda na odrzavanju i i svi isto pricaju.Ako je i pola tacno ono sto mi kazu da svaki mjesec blokiraju grad ja im nebi zamjerijo.
Pa haj podijeli i sa nama to što pričaju, možda se još neko sažali.
riko-ga

#13421 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by riko-ga »

julisiz es grant wrote:
riko-ga wrote:Imam par komsija GRAS-ovaca.I u zadnje vrijeme kada se sretnemo ja ih pocnem kritikovati kako su neozbiljni kako blokiraju grad kako linije propustaju i tako to.Ono bas jaranski popricamo.E kada oni ispricaju meni svoju verziju price meni ih bude zao.Sad gdje je istina ja ne bi mogao znati ali sam istu pricu cuo od 4-5 ljudi u posve odvojenim razgovorima.Od ti 4-5 ima vozaca trola revizor onda na odrzavanju i i svi isto pricaju.Ako je i pola tacno ono sto mi kazu da svaki mjesec blokiraju grad ja im nebi zamjerijo.
Evo jedan detalj.Covjek uzme kredit u xy banci.No GRAS mu ne dozvoljava da on taj kredit uplacuje vec mu GRAS automatski skida sa plate iznos rate.E sada GRAS taj novac sto je skinuo radniku ne uplati banci 2-3 mjeseca sto automatski znaci da mu banka za taj period zaracunava kamatu.I tako radnik umjesto lupam 200 KM ratu plati 250 KM.Plus toga u Martu mjesecu nisu primili jos platu od Decembra.

Samo da se zna ne branim ih niti nista slicno.Al o uslovima rada da ne pricam.O tome ko uzima njihov dnevni pazar takodje ne bi jer to nisam vidjeo al isti scenario su mi svi ispricali.
drug_profi

#13422 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Da ti kazem brate nesto. Ja sam radio u jednoj "drzavnoj" firmi nekad. Skoro 20 godina. U toj firmi pljacka na sve strane, a sve se lomi preko ledja radnika. Meni nije trebalo dugo da skontam sta ce na kraju biti i kopao sam rukama i nogama da nadjem posao negdje drugo i nasao. Otisao ima evo vec 9 godina, kod privatnika radim, imam vec vise nego duplu platu sto sam imao, radim isto, imam ista prava i benefite i zadovoljan sam. Znao sam da to sve nosi rizik i da imam dvoje djece koja se skoluju, ali sam kontao da je bolje tada to uraditi dok sam u snazi da mogu zaraditi hljeb pa makar fizickim poslovima, nego docekati da te mrcvare i ubijaju u pojam i na kraju ostave u dugovima i bez plate... a ti star i kud ces. Molit boga z ainvalidsku penziju samo da ne umres od gladi...
mayab

#13423 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

riko-ga wrote:
julisiz es grant wrote:
Evo jedan detalj.Covjek uzme kredit u xy banci.No GRAS mu ne dozvoljava da on taj kredit uplacuje vec mu GRAS automatski skida sa plate iznos rate.E sada GRAS taj novac sto je skinuo radniku ne uplati banci 2-3 mjeseca sto automatski znaci da mu banka za taj period zaracunava kamatu.I tako radnik umjesto lupam 200 KM ratu plati 250 KM.Plus toga u Martu mjesecu nisu primili jos platu od Decembra.

Samo da se zna ne branim ih niti nista slicno.Al o uslovima rada da ne pricam.O tome ko uzima njihov dnevni pazar takodje ne bi jer to nisam vidjeo al isti scenario su mi svi ispricali.
To jeste zalosno, ali sta sa time ima jedan obicni stanovnik Sarajeva koji uredno koristi i plaća njihove usluge?
Ako koga hoce da blokiraju i ucjenjuju, onda je adresa uprava, i oni koji su je postavili, dakle političari , ovako samo na sebe navlace bijes naroda!
Dakle, nemam se sta sazaljevati nad njihovom sudbinom, jer problem pokusavaju rijesiti na mjestu gdje ga sigurno nece rijesiti, dapače, samo će si ukaljati obraz :bih:
dresdener78

#13424 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

drugi profil wrote:Ma stecaj po zakonu. Stecajni upravnik, raskid svih ugovora i novi konkursi. Inventura. Od love koju kanton dotira, direktno kupiti rezervne djelove da se osposobi sto vise vozila. Ne dati pare njima u ruke. I svaka marka, svaki litar goriva i ulja da se zaduzi poimenice. Ako ti zafali prije nego smije, noga ti je, eto drugog.
U suštini si u pravu. Ali praksa je, nažalost, sasvim drugačija.

Ma stecaj po zakonu. Stecajni upravnik, raskid svih ugovora i novi konkursi. Inventura.
Možeš li zamisliti stečaj po zakonu u BiH? GRAS je pripremljen za raskomadanje - vrijedna zemljišta, zarada od starog gvožđa, licencije za saobraćaj sa polovnim jeftinim autobusima na najviše frekventiranim linijama za jaranske privatne firme.

Od love koju kanton dotira, direktno kupiti rezervne djelove da se osposobi sto vise vozila. Ne dati pare njima u ruke.
Problem je da je finansijska situacija u GRAS-u dostigla krize apsolutnih razmjera. Koliko mi je poznato Kanton ne uplaćuje od februara ništa, plate su postale misaona imenica jer kasne sve više i odavno nisu uplaćivane kompletno. Dakle GRAS je potpuno ovisan o primanjima za karte čije cijene jesu naređene od strane Kantona i koje jesu apsolutno nedovoljne.
Koliko mi je poznato, Kanton je ustvari na rubu bankrota. Svaki mjesec napeto čekaju hoće li biti u budžetu barem para za plate foteljaša i uposlenika kantonalne uprave. Dakle oni ne samo da ne žele ulagati u javni saobraćaj, oni niti ne mogu. Samo remont tramvajske pruge Ilidža-Skenderija koji je očajno potreban koštao bi 10-20 miliona KM.

I svaka marka, svaki litar goriva i ulja da se zaduzi poimenice. Ako ti zafali prije nego smije, noga ti je, eto drugog.
Opet se potpuno slažem. Ali moramo imati na umu činjenicu da menadžment GRAS-a je preko 20 godina biran zbog stranačke podobnosti i GRAS služi prije svega za pranje i preusmjeravanje novca u određene mafijaške džepove. To su oni štetni ugovori i besmislene nabavke na kojima su određeni biznismeni zaradili ogromnu lovu. Dakle ovo je najmanji interes političara i ratnoprofiterskih biznismena. Transparentno djelovanje GRAS-a. Ili hoćeš li stvarno da jadni foteljaši i biznismeni gladuju.

Ovo je ustvari nerealno. Za kontrolu karata je potrebno da je tarifa što jednostavnija. Sistem naplate po stanicama ili kilometrima je bio moguć u periodu konduktera. Kondukteri su ukinuti zbog strašnih kašnjenja i spore vožnje jer zamisli da u tramvaj ulazi 30 putnika koji žele kupiti kartu i put do sljedeće stanice traje dvije minute. Nema šanse da kondukter opsluži sve. Kao kompromis recimo uvesti vremenske karte: 10 minuta 70 feninga, 20 minuta 1 KM, 60 minuta 1,60 KM i naravno ona za 60 minuta mora omogućiti presjedanje između svih vidova transporta - iz tramvaja u trolu, iz trole u autobus, iz autobusa u kombi.

Opet potpisujem. Ne samo da bi morali raditi brojni neradnici u GRAS-u, ali potreban bi bio i sposoban (ne podoban) menadžment te odgovorni i barem malo pošteni predstavnici Kantona. To je najveći problem. Oni su potpuno digli ruke od GRAS-a, i ustvari oni su ti koji odlučuju o funkcionisanju firme. Sada čekaju da se prirodnim procesom firma raspadne, problem nestaje i još će neki jaran debelo zaraditi na privatnom saobraćaju.

:|
mayab

#13425 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

dresdener78 wrote:
drugi profil wrote:Ma stecaj po zakonu. Stecajni upravnik, raskid svih ugovora i novi konkursi. Inventura. Od love koju kanton dotira, direktno kupiti rezervne djelove da se osposobi sto vise vozila. Ne dati pare njima u ruke. I svaka marka, svaki litar goriva i ulja da se zaduzi poimenice. Ako ti zafali prije nego smije, noga ti je, eto drugog.
U suštini si u pravu. Ali praksa je, nažalost, sasvim drugačija.

Ma stecaj po zakonu. Stecajni upravnik, raskid svih ugovora i novi konkursi. Inventura.
Možeš li zamisliti stečaj po zakonu u BiH? GRAS je pripremljen za raskomadanje - vrijedna zemljišta, zarada od starog gvožđa, licencije za saobraćaj sa polovnim jeftinim autobusima na najviše frekventiranim linijama za jaranske privatne firme.

Od love koju kanton dotira, direktno kupiti rezervne djelove da se osposobi sto vise vozila. Ne dati pare njima u ruke.
Problem je da je finansijska situacija u GRAS-u dostigla krize apsolutnih razmjera. Koliko mi je poznato Kanton ne uplaćuje od februara ništa, plate su postale misaona imenica jer kasne sve više i odavno nisu uplaćivane kompletno. Dakle GRAS je potpuno ovisan o primanjima za karte čije cijene jesu naređene od strane Kantona i koje jesu apsolutno nedovoljne.
Koliko mi je poznato, Kanton je ustvari na rubu bankrota. Svaki mjesec napeto čekaju hoće li biti u budžetu barem para za plate foteljaša i uposlenika kantonalne uprave. Dakle oni ne samo da ne žele ulagati u javni saobraćaj, oni niti ne mogu. Samo remont tramvajske pruge Ilidža-Skenderija koji je očajno potreban koštao bi 10-20 miliona KM.

I svaka marka, svaki litar goriva i ulja da se zaduzi poimenice. Ako ti zafali prije nego smije, noga ti je, eto drugog.
Opet se potpuno slažem. Ali moramo imati na umu činjenicu da menadžment GRAS-a je preko 20 godina biran zbog stranačke podobnosti i GRAS služi prije svega za pranje i preusmjeravanje novca u određene mafijaške džepove. To su oni štetni ugovori i besmislene nabavke na kojima su određeni biznismeni zaradili ogromnu lovu. Dakle ovo je najmanji interes političara i ratnoprofiterskih biznismena. Transparentno djelovanje GRAS-a. Ili hoćeš li stvarno da jadni foteljaši i biznismeni gladuju.

Ovo je ustvari nerealno. Za kontrolu karata je potrebno da je tarifa što jednostavnija. Sistem naplate po stanicama ili kilometrima je bio moguć u periodu konduktera. Kondukteri su ukinuti zbog strašnih kašnjenja i spore vožnje jer zamisli da u tramvaj ulazi 30 putnika koji žele kupiti kartu i put do sljedeće stanice traje dvije minute. Nema šanse da kondukter opsluži sve. Kao kompromis recimo uvesti vremenske karte: 10 minuta 70 feninga, 20 minuta 1 KM, 60 minuta 1,60 KM i naravno ona za 60 minuta mora omogućiti presjedanje između svih vidova transporta - iz tramvaja u trolu, iz trole u autobus, iz autobusa u kombi.

Opet potpisujem. Ne samo da bi morali raditi brojni neradnici u GRAS-u, ali potreban bi bio i sposoban (ne podoban) menadžment te odgovorni i barem malo pošteni predstavnici Kantona. To je najveći problem. Oni su potpuno digli ruke od GRAS-a, i ustvari oni su ti koji odlučuju o funkcionisanju firme. Sada čekaju da se prirodnim procesom firma raspadne, problem nestaje i još će neki jaran debelo zaraditi na privatnom saobraćaju.

:|
Post Reply