Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#13351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

insaneinthebrain wrote:ide 100 km za 6 mjeseci :izet: :zzzz:

https://www.klix.ba/biznis/terzic-nasli ... /181025136
Ne znam ima iko dovoljno lud da čita ove njihove marketing članke koje plaćaju i da im iko više vjeruje i 1%.
Fuj, kako ih nije sramota?!
Haris.ba

#13352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Q_Line wrote:Može li mi neko od vas reći, da li je logičnije da dvije trake regionalnog puta Domanovići - Buna budu nadvožnjakom iznad autoputa, nego koliko vidim oni će praviti nadvožnjak autoputa iznad te ceste.

Ono, gdje je tu isplativost... ili to tako tehnički mora biti - da je autoput "stariji" od svih ostalih saobraćajnica!?

Čak je na tom mjestu ukrštanja maleno brdo preko koga ide regionalna cesta, te bi se nadvožnjak dao lako sagraditi... ovako, oni će koliko vidim nasipati oko 500 metara dužine kako bi stvorili uslove da prave nadvožnjak autoputa iznad regionalnog puta?

Jer ova dionica koju grade je toliko ravna (95% sigurno), da mislim da im je "dosadno" a da ne naprave koji objekat viška i neopravdaju uložen novac :D
Isplativost je da što više para projekat košta - više izvođaču.

Vjerovatno je stvar u nagibu autoceste. Bilo bi zanimljivo vidjeti mijenjanje nagiba autoceste na dionici barem granica - Prenj.
Nije samo stvar u nagibu dionice koju rade. Zavisi se i od drugih dionica.
Q_Line wrote:Ovo je ipak neki plus po meni, neće biti potrebe putovati do Zvirovića za uključenje na autoput, plus koliko vidim, ovuda će se kroz dva kružna toka moći izaći i na magistralni put za Stolac i dalje prema Ljubinju i Crnoj Gori, a da se nemora ići na raskrsnicu na ulazu u Čapljinu.
Pa prije će se završiti petlja na Buni, nego most Počitelj - tako da će najbliža sjeveru biti petlja Buna. Neće ta petlja u Počitelju vidjeti puno akcije.

A već sada ne moraš za Stolac ići do Čapljine.
Heller

#13353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Heller »

Terzić: Našli smo finansijere za dionice autoputa, tenderi su raspisani, uskoro gradimo.

Akcize+Emisija vrijednosnih papira i opet moraju finansijere tražit :roll:
Q_Line

#13354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

"Šefe, odavno nismo bili u medijima, možemo li ponoviti opet ono saopštenje za medije staro godinama, jer od 2014. ništa napravili nismo"

Tako nekako...
doktor78

#13355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Q_Line wrote:"Šefe, odavno nismo bili u medijima, možemo li ponoviti opet ono saopštenje za medije staro godinama, jer od 2014. ništa napravili nismo"

Tako nekako...
Ne znam čemu ovakvi članci, kad ni u bilo kakvim fantazijama Terzić ne može ostati direktor Autocesta? I stranka mu je debelo popušila, a da ne spominjemo njegovu neopjevanu nesposobnost na trenutnoj funkciji.
I ono ima obraza da priča o nekakvim planovima i izgradnjama. Zemljo, otvori se...
Nivelacija

#13356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

''Također, imamo projekt za koji smo završili evaluaciju i veoma smo blizu dodjele ugovora, a to je nastavak gradnje zaobilaznice oko Zenice, od Donje Gračanice do ulaska u tunel Zenica. Taj projekt finansira EBRD s 55 miliona eura. Do sredine novembra ćemo imati ugovor za taj projekt.

Ja ne znam kako ovog covjeka nije stid izaci u medije, bukvalno godinu dana najavljuje ovu dionicu..iako ima novce, projekat, tender zavrsen, sve vec spremno 12 mjeseci :run:

Isto kads ti neko duguje 100 KM pa kasni 3 mjeseca pa se jos dodje hvalit eto bice za mjesec pun sebe, umjesto da ga je stid i sram.
neki

#13357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Najveći ublehaš u poslijeratnoj BiH, kojem je jedina referenca u profesionalnom životu ta što je dodatne prihode od PDV-a 2006. podijelio na plate budžetskih korisnika...
Ali s obzirom na to ko ga je postavio na ovu poziciju, bolje nismo mogli ni očekivati..
drug_profi

#13358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

jah, tolike su novce imali iznenada kao suficit u budzetu tih godina, umjesto da su sa njima proveli penzionu ili zdravstvenu reformu danas bi imali sretnije drustvo... ogledalo stranke i nesposobnosti komplet od vrha.
Better Man

#13359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

doktor78 wrote:
Q_Line wrote:"Šefe, odavno nismo bili u medijima, možemo li ponoviti opet ono saopštenje za medije staro godinama, jer od 2014. ništa napravili nismo"

Tako nekako...
Ne znam čemu ovakvi članci, kad ni u bilo kakvim fantazijama Terzić ne može ostati direktor Autocesta? I stranka mu je debelo popušila, a da ne spominjemo njegovu neopjevanu nesposobnost na trenutnoj funkciji.
I ono ima obraza da priča o nekakvim planovima i izgradnjama. Zemljo, otvori se...
Sječali se neko kad je dotični bio presjedavajući Vijeća ministara BiH i kad nam je pričao Bajke kako će braća Šabanović za 5 milijardi (ne znam da li KM ili eura) izgraditi kompletan autoput i to u roku od 5 godina. A ljudi nisu bili u stanju Bosma da urade u roku, već se to oteglo na 10 i više godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

neki wrote:Najveći ublehaš u poslijeratnoj BiH, kojem je jedina referenca u profesionalnom životu ta što je dodatne prihode od PDV-a 2006. podijelio na plate budžetskih korisnika...
Ali s obzirom na to ko ga je postavio na ovu poziciju, bolje nismo mogli ni očekivati..
Tesko je biti veci ublehas od Harisa Silajdzica a ovome je to poslo za rukom.
drug_profi

#13361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote:
neki wrote:Najveći ublehaš u poslijeratnoj BiH, kojem je jedina referenca u profesionalnom životu ta što je dodatne prihode od PDV-a 2006. podijelio na plate budžetskih korisnika...
Tesko je biti veci ublehas od Harisa Silajdzica a ovome je to poslo za rukom.
Kako-ja-tog-lika-mrzim!
JEBOMATERSVOJU!
Q_Line

#13362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

Ni u Srbiji nije puno bolje:

B92: "Dionica auto-puta Ub-Lajkovac na Koridoru 11, koja je završena 2014., se zbog mnogobrojnih oštećenja mora ponovo graditi."

Aleksandar Stanojević, direktor "Energoprojekt niskogradnje": "Prvi put u svojoj karijeri nov auto-put mijenjamo iz korijena."
drndalo

#13363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Q_Line wrote:Ni u Srbiji nije puno bolje:

B92: "Dionica auto-puta Ub-Lajkovac na Koridoru 11, koja je završena 2014., se zbog mnogobrojnih oštećenja mora ponovo graditi."

Aleksandar Stanojević, direktor "Energoprojekt niskogradnje": "Prvi put u svojoj karijeri nov auto-put mijenjamo iz korijena."
A moramo li se uvijek tjesiti gorim ili istim od sebe?!

Sto se ne uporedimo s Japancima...?
seoBIH

#13364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Kako da poredis tutu i avion? Jednostavno nema smisla, niti mogucnosti poredjenja.
RJ57

#13365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

nazif gljiva na predratnim izborima: birajte mene i biće u visokom u petu i autoputem do šentilja, birajte nacionaliste i nećete ni do visokog :D

nego čitao sam prije neki dan o autoputu samarkand-taškent, ko da naše vijesti čitam :D :D
So What!

#13366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Navodno je turski Cengiz Insaat dobio tender za treću pod-dionicu Zeničke obilaznice i taj ugovor ide uskoro.

Više bih iskreno volio da je Integral Inžinjering u pitanju nego stranci, ali šta je tu je, važno je samo da se počne graditi više.
tec

#13367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

So What! wrote:Navodno je turski Cengiz Insaat dobio tender za treću pod-dionicu Zeničke obilaznice i taj ugovor ide uskoro.

Više bih iskreno volio da je Integral Inžinjering u pitanju nego stranci, ali šta je tu je, važno je samo da se počne graditi više.
Možeš li dati tačni link za ovu informaciju?
Nivelacija

#13368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Mislim da onaj sa skysc sto je ovo napisao za Cengiz trolla, znat cemo za 15 tak dana po Terzicu ko je dobio tu Zenicu sjever..
Q_Line

#13369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Q_Line »

drndalo wrote:
Q_Line wrote:Ni u Srbiji nije puno bolje:

A moramo li se uvijek tjesiti gorim ili istim od sebe?!

Sto se ne uporedimo s Japancima...?
Ništa nam drugo ne preostaje nego da se tješimo na taj način - jer koliko vidim sada će izmisliti ponovo neki namet ovom narodu, npr. u vidu povećanja PDV-a kako bi se dokopali novca za nove kilometre... "šuti i trpi"

Nedavne pare od akciza su očito otišle za plaće budžetlijama, slično kao i oni klirinški dolari od Rusije koje je također "progutao" budžet.

Narod je stoka, vlast mu može raditi šta god hoće sve dok taj isti narod govori - "samo da nepuca"
So What!

#13370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Q_Line wrote:
Ništa nam drugo ne preostaje nego da se tješimo na taj način - jer koliko vidim sada će izmisliti ponovo neki namet ovom narodu, npr. u vidu povećanja PDV-a kako bi se dokopali novca za nove kilometre... "šuti i trpi"

Nedavne pare od akciza su očito otišle za plaće budžetlijama, slično kao i oni klirinški dolari od Rusije koje je također "progutao" budžet.

Narod je stoka, vlast mu može raditi šta god hoće sve dok taj isti narod govori - "samo da nepuca"
Novac od akciza nije otišao na plate budžetlijama, EU je natjerala naše političare na poseban mehanizam za taj novac kako ne bi završavao gdje ne treba.

Klirinški dug je na kraju ispao najveća ubleha, i završio je na najgluplji mogući način, iako Fadil Novalić tvrdi da i dalje planira nešto s tim novcem raditi.

Meni je totalna enigma (iako mi je drago u neku ruku), ko preko noći progura novac iz BH Telecoma za tunel Hranjen.

Nikada ekspresnija reakcija za nešto što se uopšte nije najavljivalo.
Naslovnica

#13371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ako ti je poznato ko je glavni izvođač na Tunelu Hranjen - eto ti odgovora.
8-)
So What!

#13372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Naslovnica wrote:Ako ti je poznato ko je glavni izvođač na Tunelu Hranjen - eto ti odgovora.
8-)
Igra bi mogla biti nešto složenija, jer Hranjen je odličan trening za tunel Prenj, jer kompanija koja može probušiti 5,8 kilometara, može i 9,1 kilometar.

Da li je na pomolu neki novac za Prenj u sljedećih pet godina, pa je preko noći napravljen trening centar za tunele u Istočnoj Bosni, moguće je.

Uglavnom, ofirno se ganja referenca Euro-Asfaltu za duge tunele, ali ponavljam draže mi je da ga radi bilo koja domaća kompanija nego Azvirt ili Cengiz.
Matzan

#13373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Bilo bi dobro ako je ovako kako kaže @So What!. Neka bude domaća firma, što da ne?
Pa i Karavnke su probili Bosanci. :D

Dobro je što u BiH imamo 3 solidne firme za izgradnju autoputeva, jer posla itekako ima.
A svakako će građani BiH ponajviše finansirati izgradnju Ac-a.
doktor78

#13374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Kada je prije nekoliko godina izgrađivana ona dionica ispred Olova (par mostova i tunela), kružila je priča da se time i ne dobija puno, ali da je potrebno firmi koja to gradi (ne mogu se sjetiti ko je to radio) kako bi imala referencu za naredne poslove. Ne znam koliko je to istina?
drug_profi

#13375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Samo u u vezi tunela Prenj, ja se bojim da će biti saga kao sa zeničkom obilaznicom. Loša ispitivanja, mnogo iznenađenja, vjerovatno i žrtava tih iznenađenja i loših ispitivanja.
Post Reply