Otvorena dionica, sve OK i apsolvirano što se tiče krivina, slike, perspektive, mislim da je krajnje vrijeme da nastavimo dalje...
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Naslovnica
#13326 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sjooo, daj ba više ne spamajte temu s analizama fotografije, ima zaseban pf za to.
Otvorena dionica, sve OK i apsolvirano što se tiče krivina, slike, perspektive, mislim da je krajnje vrijeme da nastavimo dalje...

-
Nivelacija
#13327 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Jel otisao ? Da nas krene...
-
Naslovnica
#13328 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Griješiš.Nivelacija wrote:
Jel otisao ? Da nas krene...
Totalno nebitan lik kada su u pitanju autoputevi.
Čudno, ali je tako, vjeruj mi.
-
Nivelacija
- So What!
#13330 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Granični prijelaz Gradiška [E661] - 20. 10. 2018.

-
Naslovnica
- So What!
#13332 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nastavljeni radovi na autocesti: Strojevi stigli na područje Čapljine
Bljesak.infoStrojevi su počeli radove na dijelu gdje se sastaju dvije poddionice: Zvirovići – Počitelj i Počitelj – Buna. Službeno se zove Počitelj, mada je riječ o naselju Bivolje Brdo.
Skoro četiri godine trajao je sablasni mir na dionici autoceste kroz Hercegovinu.
Kad je u rujnu 2014. godine u promet puštana poddionica Kravica – Zvirovići, najavljeno da će se uskoro od Zvirovića nastaviti prema Počitelju.
To uskoro se ni do danas nije ostvarilo, međutim prije nepuna dva mjeseca krenulo se od Počitelja (točnije od zaseoka Strmac u Bivoljem Brdu), prema Buni.
''Gruha pravo, valjda buše duboko, sastavi zemlja se trese, a onda nakon dvije, tri minute vidiš dim, ali ne razbacuje materijal. To dole, valjda lomi, sitni“, pripovijeda za Radiopostaju Čapljina Salih Đonko koji povremeno izađe kraj kuće i pogleda što se radi na trasi, te dodaje:
''Nije to kao nekada, kad se radilo na M – 17, pamtim i ta vremena, tada se materijal trpao u trasu ili gurni u Neretvu, sada se sve izvozi''.
Dok se zvuk bure koja tu na rubu Dubravske visoravni, izlazeći iz kotline Neretve stvara poseban zvuk koji se miješa sa bukom teških strojeva, Salih pripovijeda da će autocesta proći „upravo tuda“, sto metara istočno od njegove kuće.
Tu se sastaju i dvije poddionice: Zvirovići – Počitelj i Počitelj – Buna, službeno se zove Počitelj, mada je riječ o naselju Bivolje Brdo.
Antonio Križanac, šef projekta JP „Autoceste Federacije“ d. d., kaže: ''Nalazimo se na dionici koju službeno zovemo Buna - Počitelj, ona je duga 7,2 kilometar, počinje nešto iznad sela Stanojevići i ide do Bivoljeg Brda – Počitelja. Radove izvodi poduzeće „Hering“ d. d, Široki Brijeg, i na to smo ponosni da je jedan domaća kompanija uspjela dobiti posao na izgradnji autoceste. Ugovor je potpisan 18. svibnja 2018., a radovi su službeno započeli 3. kolovoza. Krajem kolovoza izvođač je službeno uveden u posjed i tada su započete konkretne aktivnosti na terenu. Vrijednost ugovora je nepunih 26 milijuna eura, a rok 18 mjeseci, što znači da završetak radova očekujemo koncem siječnja 2018. godine.
Na ovih 7,2 kilometra imamo nekoliko značajnijih objekata, to su dva nadvožnjaka, jedan je na lokalnoj cesti Domanovići – Buna, a drugi koji vodi od te ceste prema naselju Stanojevići. Imamo jedan podvožnjak u Bivoljem Brdu, te dva prolaza za životinje, jedan je u blizuini novog naselja Kevčići i jedan na domak Stanojevića na granici mostarske i čapljinske općine''.
Što se tiče radova na terenu, Križanac koji je vodio posao i na dionici Bijača – Zvirovići, kao voditelj projekta, za Radiopostaju Čapljina kaže: ''Svako područje ima neke svoje posebnosti, a krš je poznat po tome da se od metra do metra može očekivati drugačije stanje, ali mogu reći da za sada nemamo nekih neočekivanih situacija. U ovoj zoni ima nešto više obradivog zemljišta nego što je to bio slučaj kroz ljubušku općinu i dijelu čapljinske, u zoni Zvirovića, ali za sve postoje adekvatne metode tako da ne sumnjam u uspješnost radova na ovoj dionici''.
Najvažnije da su se strojevi vratili na dionicu autoceste kroz Hercegovinu i da se ne povlače do izgradnje tunela kroz Ivan planinu.
S obzirom da su se strojevi koji su tako bučni na terenu, vratili tiho, bez posebnih najava i svečanosti, nadati se da će tako i biti.
Last edited by So What! on 25/10/2018 17:11, edited 2 times in total.
-
Naslovnica
#13333 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šta kaže, je li se zgotivio u Cro?
- So What!
#13334 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tromblonske mine pronađene na gradlištu Koridora Vc
Radio Sarajevo
Dvije tromblonske mine pronađene su na radilištu autoceste koridora Vc na lokalitetu Bivolje brdo kod Čapljine.
Prema izvještaju Operativnog centra civilne zaštite HNK-a, tromblonske mine pronađene su u utorak u 15.15 sati, a gradilište je u nadležnosti Autocesta Federacije BiH.
Istog dana u 9.55 sati iz Odjela PEZ-a Policijske uprave Mostar stigla je prijava o pronalasku raznih neeksplodiranih ubojitih sredstava, a u 13.14 sati A.S. je prijavio pronalazak jedne ručne bombe uz rijeku u mjestu Žitomislići.
Prijave su po prijemu proslijeđene timu Mostar ''A'' i Službi za neeksplodirana ubojna sredstva pri Federalnoj upravi civilne zaštite.
- drug_profi
#13335 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Logično, ratna zona bila. Ček dok dođu do Maglaja, Doboja, Usore....
-
mistek
#13336 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A koji je ovdje rok za izvođenje radova? Znači rade sjeverno od Počitelja, a spajanje Počitelja i Zvirovića će još da čeka? I od juga prema gore, koje su petlje planirane? Ostaje Zvirovići, pa Počitelj, pa onda Buna, Mostar jug ili kako se to već zove? Hoće li ova dionica uopšte imati priključak na M17 iza Bune?
Kad bi uspjeli spojiti Bunu sa Bijačom u naredne 4 godine, bilo bi sasvim ok. Na to su spala očekivanja.
Kad bi uspjeli spojiti Bunu sa Bijačom u naredne 4 godine, bilo bi sasvim ok. Na to su spala očekivanja.
- So What!
#13337 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Između petlje Međugorje i petlje Počitelj se ništa ne radi, iako svi željno iščekujemo ovu dionicu jer bi dala smisao već izgrađenoj dionici od Međugorja do Bijače.mistek wrote:A koji je ovdje rok za izvođenje radova? Znači rade sjeverno od Počitelja, a spajanje Počitelja i Zvirovića će još da čeka? I od juga prema gore, koje su petlje planirane? Ostaje Zvirovići, pa Počitelj, pa onda Buna, Mostar jug ili kako se to već zove? Hoće li ova dionica uopšte imati priključak na M17 iza Bune?
Nakon Počitelja, sljedeća petlja je Mostar Jug, a između ove dvije petlje planirane su tri dionice:
- Počitelj - Buna (dionica koja je u izgradnji)
- Buna - Kvanj (dionica koja će sadržati tunel Kvanj (2,7 km))
- Kvanj - Mostar Jug (sa predviđenom petljom u blizini Mostarskog aerodroma).
S obzirom na položaj ovih dionica, mislim da ni na jednoj neće biti moguć privremeni spoj. Finansiranje je za sada na dobrom putu, a ako nova Federalna vlada bude sposobna, mogla bi ovo izvesti u komadu i spojiti Mostar na autoput i nama svima približiti primorje i Hercegovinu.

- So What!
#13338 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja dionice Počitelj - Buna [A1] [7,2 km] - 24. 10. 2018.

- drug_profi
#13339 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Sasuo sam se od sege kad sam vidio ovu sliku.
Eto napravili nesto....
-
Q_Line
#13340 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Spoj najbliži M-17 će biti s ceste Mostar - Nevesinje (put za Blagaj, s raskrsnice za novo naselje Gorica), na oko 1 kilometar udaljenosti od M-17 (priključak s raskrsnice na M-17 kod FIS-a na južnom ulazu u Mostar), ali zapravo zračne linije svega 300 metara od M-17.mistek wrote:A koji je ovdje rok za izvođenje radova? Znači rade sjeverno od Počitelja, a spajanje Počitelja i Zvirovića će još da čeka? I od juga prema gore, koje su petlje planirane? Ostaje Zvirovići, pa Počitelj, pa onda Buna, Mostar jug ili kako se to već zove? Hoće li ova dionica uopšte imati priključak na M17 iza Bune?
Kod ulaza u mostarski aerodrom unutar 100 metara širine biti će dvije trake puta M-17, željeznička pruga, te 4+2 trake autoputa ... jako usko, ali su uspjeli "ubaciti" sve u taj jedini uzani prostor s lijeve obale Neretve na tom mjestu.
- So What!
#13341 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iako je više puta postavljano, evo ide opet, obe petlje (Počitelj i Mostar Jug) možete pogledati u ovim visokobudžetnim animiranim blockbusterima:
-
Q_Line
#13342 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo je stara mapa projekta po kojoj se npr. most preko Neretve u Počitelju trebao graditi direktno iznad naselja (pa je kasnije pomjeren sjevernije), dio južno od Mostara koji je trebao ići kroz Blagaj tj. vinograde (pa su Udruženja razna protestvovala) itd. itd.
Tačan je jedino ovaj dio sadašnje dionice Počitelj - Buna, zaključno sa tunelom Kvanj, skoro sve ostalo na ovoj mapi je "zastarilo".
- So What!
#13343 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeste, ali nije mi se dalo rezati mapu, poenta je bila orijentacione prirode, vezano za petlje i objekte na trasi.Q_Line wrote:Ovo je stara mapa projekta po kojoj se npr. most preko Neretve u Počitelju trebao graditi direktno iznad naselja (pa je kasnije pomjeren sjevernije), dio južno od Mostara koji je trebao ići kroz Blagaj tj. vinograde (pa su Udruženja razna protestvovala) itd. itd.
Tačan je jedino ovaj dio sadašnje dionice Počitelj - Buna, zaključno sa tunelom Kvanj, skoro sve ostalo na ovoj mapi je "zastarilo".
- Thorgerson
#13344 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A ne fkt sta je ovo? I zasto je ovaj komad asfaltiran? Mislim vjerovatno postoji razlog...drug_profi wrote:
Eto napravili nesto....
Samo da ne bude kakvo otvorenje
Mislim zao mi je sto moram srati po ovome, ali mi smo fkt cudo.
- pravi most nema granicni prelaz - Odzak, Svilaj
- pravi granicni prelaz nema most - Gradiska
- pravi dionicu do koje se moze doci helikopterom, most Pocitelj kad ce bit? Boga pitaj
- drug_profi
#13345 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da danas bude smak svijeta neki buduci arheolozi bi se cudom cudili po Bosni. Hebo Nasca linije kakva bi misterija bile nase gradjevine.
-
Q_Line
#13346 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Može li mi neko od vas reći, da li je logičnije da dvije trake regionalnog puta Domanovići - Buna budu nadvožnjakom iznad autoputa, nego koliko vidim oni će praviti nadvožnjak autoputa iznad te ceste.
Ono, gdje je tu isplativost... ili to tako tehnički mora biti - da je autoput "stariji" od svih ostalih saobraćajnica!?
Čak je na tom mjestu ukrštanja maleno brdo preko koga ide regionalna cesta, te bi se nadvožnjak dao lako sagraditi... ovako, oni će koliko vidim nasipati oko 500 metara dužine kako bi stvorili uslove da prave nadvožnjak autoputa iznad regionalnog puta?
Jer ova dionica koju grade je toliko ravna (95% sigurno), da mislim da im je "dosadno" a da ne naprave koji objekat viška i neopravdaju uložen novac
Ono, gdje je tu isplativost... ili to tako tehnički mora biti - da je autoput "stariji" od svih ostalih saobraćajnica!?
Čak je na tom mjestu ukrštanja maleno brdo preko koga ide regionalna cesta, te bi se nadvožnjak dao lako sagraditi... ovako, oni će koliko vidim nasipati oko 500 metara dužine kako bi stvorili uslove da prave nadvožnjak autoputa iznad regionalnog puta?
Jer ova dionica koju grade je toliko ravna (95% sigurno), da mislim da im je "dosadno" a da ne naprave koji objekat viška i neopravdaju uložen novac
- Logovan
#13347 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Megastructuresdrug_profi wrote:
Eto napravili nesto....
- So What!
#13348 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U mnogo zemalja postoje isto tako neke slijepe dionice i objekti koje vode od nigdje do nigdje.drug_profi wrote:Da danas bude smak svijeta neki buduci arheolozi bi se cudom cudili po Bosni. Hebo Nasca linije kakva bi misterija bile nase gradjevine.
Hrvatska ima 3-4 takva mosta, Srbija ima par takvih dionica, a obskurne pojave u građevinarstvu su pristune svagdje pomalo.
Ono što je najbitnije je da se gradi i da je otkočena izgradnja određenih dijelova i sve će se to kad-tad povezati u jednu cjelinu.
Recimo izgradnja A transfezale u Sarajevu je započela pred rat, a trasa je bila očišćena te je izgrađen onaj most preko rijeke Dobrinje.
Kada su prije nekoliko godina kantonalne vlasti odlučile izgraditi taj dio, bilo im je mnogo lakše jer je trasa bila čista i nisu vrijeme gubili na izgradnju tog mosta.
Poslijeratni javašluk kada je u pitanju izgradnja u tom dijelu Sarajeva je stvorila slučaj Ivazović koji je usporio proces, ali sve u svemu mnogo lakše je to išlo kada urađena odlična priprema za isti.
Nekada kada se gradski autoput u Sarajevu bude gradio, izbušeni tuneli na Ciglanama će biti velika prednost, a možda se čak i oni stubovi budu dali iskoristiti.
I meni je to zapalo za oko, evo gleadao sam od Svilaja do Bijače sve dionice i ne postoji lakša dionica za izgraditi od Počitelj - Buna, te ne razumijem zašto jednostavno nisu napravili nadvožnjak.Q_Line wrote:Može li mi neko od vas reći, da li je logičnije da dvije trake regionalnog puta Domanovići - Buna budu nadvožnjakom iznad autoputa, nego koliko vidim oni će praviti nadvožnjak autoputa iznad te ceste.
Dobili su rok za izgradnju od godinu i po, ali bi bilo realno da ovo završe do kraja sljedeće godine.
-
Q_Line
#13349 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo screenshota izvučenog iz ovog videa Počitelj - Zvirovići, tj. video bi se zapravo trebao obratno zvati.So What! wrote:Jeste, ali nije mi se dalo rezati mapu, poenta je bila orijentacione prirode, vezano za petlje i objekte na trasi.![]()
Na slici se vidi kraj ove trase koja se nadostavlja na ovu koja se sada gradi, Počitelj - Buna i za oko mi je tek sada zapelo da će se uz počiteljski most praviti i spoj sa magistralne ceste M-17 na petlju Počitelj iznad, a svi koji ste bar jednom putovali tim putem znate koliki će to biti uspon iz kanjona Neretve gore prema petlji... Ovo je ipak neki plus po meni, neće biti potrebe putovati do Zvirovića za uključenje na autoput, plus koliko vidim, ovuda će se kroz dva kružna toka moći izaći i na magistralni put za Stolac i dalje prema Ljubinju i Crnoj Gori, a da se nemora ići na raskrsnicu na ulazu u Čapljinu.

- insaneinthebrain