sheilak wrote:i da, opet moram spomenuti sklonost projekciji u hrvata, kako smo to vidjeli na primjeru black swana.
dakle, prije nekog vremena upoznaje me prijateljica sa svojim prijateljem u zg i lik prvo sto mi kaze je, a ti si iz sarajeva, sta se ono desava tamo? na moje zbunjeno pitanje na sta misli, spomenuo je sigurnosnu situaciju. na moje i dalje zbunjeno objasnjenje o evtl obracunu mafijasa na ulicama :d (jer nisam skontala na sta misli), lik se osvrnuo na navodni islamski radikalizam kod nas. da napomenem, bilo je to vrijeme procesije s tijelom dugogodisnjeg mrtvaca fra leopolda mandica, cije se tijelo tretira kao svetinja, a kovceg ljubi i dozivljavaju se ekstaze i navodna prosvjetljenja u dodiru tog tijela, ali i vrijeme molitelja ispred klinika gdje se obavljaju abortusi, vrijeme stovatelja biskupa kosica, poklonika opusa dei i vice batarella i fanova ludjakinje zeljke markic. a da, i prijedloga uvodjenja mode za katolkinje.
meni cesto dolaze prijatelji iz zg u sa, i ovog gorespomenutog sam pozvala, i lijepo se osjecaju u sa jer shvate da je sa vecinom normalan grad, opustenih ljudi gdje se mogu dobro provesti. no neki od njih mi znaju reci da se ne osjecaju ugodno kod toliko pokrivenih zena (raznih vrsta), pa im ja onda objasnjavam neke stvari jer trebaju se razbijati predrasude. dok meni ne pada na pamet da im kazem da se ne osjecam najugodnije u zg dok slusam i gledam stvari poput gore navedenih (plus islamofobicne parole), niti kao nekriscanka, a pogotovo ne kao zena. mislim, kazem, kad mi dojadi „pravdati“ nas i izigravati mirotvorca. al onda budu tuzni i malo uplaseni, kao black swan.
mozda da hrvati malo pogledaju sta se desava kod njih po pitanju vjerskog radikalizma, a ne da upiru prstom u druge. jer stvarna opasnost ne dolazi njima iz sarajeva (we really don’t care, guys) vec sa kaptola.
da,to trebaju svi raditi,najlakse je naci manu kod drugih,treba valjda kod sebe prvo pocistiti