Izrael je opet pocinio zlocin!
- insomnia78
#13326 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Tukla bojovnike
- seln
#13327 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nikakvo prosipanje gorcine... situacija je ista kao i sa Hrvatskom. Bio jedan narod koji nije imao drzavu, jer je stalno bio pod vlascu drugih drzava.animals wrote:A vratio se sime iz banovica, pa opet prosipa gorcinuseln wrote: Otprilike kao Hrvatska za vrijeme Austrougarske.
Onda, kada se posljednja imperija povlacila, dosao drugi narod i oteo mu teritoriju... recimo, kao da su Srbi dosli u Hrvatsku (neki su vec bili tamo) i rekli: mi osnivamo drzavu Srbistan. Hrvati bi se naravno pobunili, ali bi ih Srbi sjebali, zahvaljujuci podrsci Rusije i bogate srpske dijaspore, i tako im malo po malo oteli skoro svu teritoriju.
To bi bilo OK?
- animals
#13328 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Cime sunce joj njeno nasilnickoinsomnia78 wrote:Tukla bojovnike
ne izgleda mi ko Palestinka..
nije ih valjda kamenjem vatrenim gadjala..
- animals
#13329 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Rece jucer Dacic, da Srbe treba opet naseljavati u Hrvatsku,seln wrote:Nikakvo prosipanje gorcine... situacija je ista kao i sa Hrvatskom. Bio jedan narod koji nije imao drzavu, jer je stalno bio pod vlascu drugih drzava.animals wrote:A vratio se sime iz banovica, pa opet prosipa gorcinuseln wrote: Otprilike kao Hrvatska za vrijeme Austrougarske.
Onda, kada se posljednja imperija povlacila, dosao drugi narod i oteo mu teritoriju... recimo, kao da su Srbi dosli u Hrvatsku (neki su vec bili tamo) i rekli: mi osnivamo drzavu Srbistan. Hrvati bi se naravno pobunili, ali bi ih Srbi sjebali, zahvaljujuci podrsci Rusije i bogate srpske dijaspore, i tako im malo po malo oteli skoro svu teritoriju.
To bi bilo OK?
i praviti nove nacertanije..
- sunceKOtepsija
#13330 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Black swan wrote:jes lijepa mala vidio sam neku sliku, ne ovu, nadam se da će dobiti kakvu stipendiju poslije svegasalik79 wrote:Surova stvarnost:
na drugoj temi kada izbjeglice iz ratnih zona, maroka,mauritanije, irana, pakistana, gane, obale bjelokosti, tunisa... prikažeš i razvrstaš vako na slici dobiješ pečat fašistoidnog klerofašiste i islamofoba
koji nije za multikulti euroabiju
daleko joj kuca od mene, samo tolikosarajevoxxxx wrote:Palestinka Ahd Al Temimi koju su prije par dana uhapsile izraelske vlasti, trenutno je pokrenuta kampanja na netu da se oslobodi.
Inače, otac joj je poznati "Asadovac"
http://m.almayadeen.net/news/politics/847089/
- BHCluster
#13331 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kakvih korjena ako mislis vjerskiH onda cu te razocarati jer nisam musliman, a sad sto ti imas osjecaj krivice radi onoga sto su ti predci radili jevrejima to je tvoje breme ne moje.animals wrote:Ne brinu me oni uopce..BHCluster wrote: Isti kao Izraelski tj Britanski mandat. A za nekoga koga nije briga ni za jedni ni druge nesto se previse vrtis na temi. Kao sto rekoh ogromno ti breme nosis.
njihov je sukob stariji od mene..
vec me brinete vi , koji se ubiste od brige za njih...
zbog bratski korijena..
- animals
#13332 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ja da osjecam krivicu..bas si smijesan..BHCluster wrote:
Kakvih korjena ako mislis vjerskiH onda cu te razocarati jer nisam musliman, a sad sto ti imas osjecaj krivice radi onoga sto su ti predci radili jevrejima to je tvoje breme ne moje.
Niko od moji predaka , koliko je poznato, ni muhu nije zgazio..
dobro sad muhu, mozda i jeste..
a sto se tice Jevreja, volim ih ko i tebe, ili Palestince..
samo kad ste svi na njih napali, meni odmah dodjem da ih branim..
nije ni njima lako sa tim Arapima..a ni Arapima sa njima..
obostrana kalvarija..
- BHCluster
#13333 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da li se napadaju jevreji ili Izraelska okupacija? Zar razlika nije ocigledna?animals wrote:Ja da osjecam krivicu..bas si smijesan..BHCluster wrote:
Kakvih korjena ako mislis vjerskiH onda cu te razocarati jer nisam musliman, a sad sto ti imas osjecaj krivice radi onoga sto su ti predci radili jevrejima to je tvoje breme ne moje.
obostrana kalvarija..
- animals
#13334 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Sta mislis, mogu li Arapi unistiti Izrael, na sto pozivaju, iliBHCluster wrote:
Da li se napadaju jevreji ili Izraelska okupacija? Zar razlika nije ocigledna?
ce ovakvo stanje trajati jos tisucu godina..
-
oakville
#13335 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kršćanstvo se spasilo kad je Rimsko carstvo protjeralo kršćane pa su morali da se mijenjaju i konačno postali zapadnjačka i na kraju evropska religija koja se postepeno humanizirala, nešto svojom voljom, nešto revolucijom. Judaizam i Islam su ostali što duhovno što teritorijalno vezani za Srednji Istok i nikad nisu prestali da budu monoteizmi pustinjskih plemenskih običaja.animals wrote:Ja da osjecam krivicu..bas si smijesan..BHCluster wrote:
obostrana kalvarija..
Tako da kompletnu temu treba zatvoriti uz komentar: Jevreji i Arapi su božja kazna jedni drugima, i jedni druge su zaslužili.
- animals
#13336 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nije ni ova blesava. samo je jedan inteligentniji. a drugioakville wrote:Kršćanstvo se spasilo kad je Rimsko carstvo protjeralo kršćane pa su morali da se mijenjaju i konačno postali zapadnjačka i na kraju evropska religija koja se postepeno humanizirala, nešto svojom voljom, nešto revolucijom. Judaizam i Islam su ostali što duhovno što teritorijalno vezani za Srednji Istok i nikad nisu prestali da budu monoteizmi pustinjskih plemenskih običaja.animals wrote:Ja da osjecam krivicu..bas si smijesan..BHCluster wrote:
obostrana kalvarija..
Tako da kompletnu temu treba zatvoriti uz komentar: Jevreji i Arapi su božja kazna jedni drugima, i jedni druge su zaslužili.
ostao na pustinjskom nivou iz 1400 i neke..
-
oakville
#13337 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Misliš na Judaizam? Nije ništa inteligentiji, nego je dugo bio u Evropi u dijaspori, pa je došlo do procesa civiliziranja. Sačekaj još jedno 10-15 godina a možda i manje, pa ćeš vidjeti da će u Izraelu Judaizam biti kao Islam u Saudiji, a u nekim stvarima i gori.animals wrote:Nije ni ova blesava. samo je jedan inteligentniji. a drugioakville wrote:Kršćanstvo se spasilo kad je Rimsko carstvo protjeralo kršćane pa su morali da se mijenjaju i konačno postali zapadnjačka i na kraju evropska religija koja se postepeno humanizirala, nešto svojom voljom, nešto revolucijom. Judaizam i Islam su ostali što duhovno što teritorijalno vezani za Srednji Istok i nikad nisu prestali da budu monoteizmi pustinjskih plemenskih običaja.animals wrote:
Ja da osjecam krivicu..bas si smijesan..
obostrana kalvarija..
ostao na pustinjskom nivou iz 1400 i neke..
- animals
#13338 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ma ne na religiju, vec na Zidove kao narod..
-
oakville
#13339 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ono Jevreja što ima pameti i obrazovanja se hvata noge iz Izraela, ostaju Haredimi. Uskoro će sve biti ko Gornja Maoča samo bolje organizovano, Sad zasad izgleda kao Amsterdam, Silicijska Dolina i Gornja Maoča na jednom mjestu, s tim što Maoča preuzima polako sveanimals wrote:Ma ne na religiju, vec na Zidove kao narod..
- BHCluster
#13340 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
animals wrote:Sta mislis, mogu li Arapi unistiti Izrael, na sto pozivaju, iliBHCluster wrote:
Da li se napadaju jevreji ili Izraelska okupacija? Zar razlika nije ocigledna?
ce ovakvo stanje trajati jos tisucu godina..
Nije uopce picanje ko koga moze unistiti, Izrael ima pravo na postojanje kao bilo koja druga drzava, sad sto Izrael vrsi ilegalnu okupaciju i naseljava ilegalno doseljenike i krsi UN rezolucije i radi toga dobiva kritike.
-
babanovac
#13341 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kuran spominje Mojsija i obecanje na obecanu zemlju. O kakvoj zidovskoj okupaciji Palestine danas je rijec?
- zagortenej
#13342 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
babanovac wrote:Kuran spominje Mojsija i obecanje na obecanu zemlju. O kakvoj zidovskoj okupaciji Palestine danas je rijec?
Ali pošto se Mojsije u stvari zvao Musa i bio musliman, onda je Palestina i dalje okupirana.
- seln
#13343 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
U kojoj to drzavi Kuran ili Biblija vaze kao katastar?babanovac wrote:Kuran spominje Mojsija i obecanje na obecanu zemlju. O kakvoj zidovskoj okupaciji Palestine danas je rijec?
- LBVIEW
#13344 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
seln wrote:U kojoj to drzavi Kuran ili Biblija vaze kao katastar?babanovac wrote:Kuran spominje Mojsija i obecanje na obecanu zemlju. O kakvoj zidovskoj okupaciji Palestine danas je rijec?
Kod nasih istocnih komsija vazi Kosovski ciklus s cuvenim:"more, Turci, ne gaz'te oranje".
- black
#13345 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Zašto Zapad hvali Malalu, a ignoriše Ahed?
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/za ... orise-ahedZanimljivo je da je izostala podrška za Ahed od zapadnjačkih feminističkih grupa, boraca za ljudska prava i državnih zvaničnika koji se inače predstavljaju kao branitelji ljudskih prava i šampioni u osnaživanju djevojaka.
Kada je 15-godišnju pakistansku aktivistkinju Malalu Yousafzai ustrijelio u glavu član grupe Tehrik-e-Taliban, uslijedila je potpuno drugačija reakcija. Gordon Brown, bivši premijer Velike Britanije, pokrenuo je peticiju pod naslovom „Ja sam Malala“. UNESCO je pokrenuo kampanju pod nazivom „Zauzmimo se za Malalu“.
No, ne vidimo na naslovnicama kampanje pod nazivom #IamAhed (ja sam Ahed) ili #StandUpForAhed (Zauzmimo se za Ahed). Niko od uobičajenih feminističkih ili grupa za ljudska prava ili poznatih političara nije dao izjavu u znak podrške ovoj djevojci, niti je iko ukorio državu Izrael. Niko nije proglasio Ahedin dan. Kad smo kod tog, SAD joj je ranije odbio izdati vizu za govorničku turneju.
- insomnia78
#13346 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Mozda zato sto im nije isto djelo a ni posljedica istog
-
sekerbay
#13347 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jevreji, jedan od najzagonetnijih naroda prateci desavanja od prvog pomena na istorijskog sceni.
Na meti mnogih, vec od 7. vijeka p.n.e. gube samostalnost pocev od Asiraca pa onda preko Perzije, Grcke do knockdowna upucenog od strane Rimljana, specijalno cara Hadrijana.
Zanimljivo u svemu tome, sto vecina ne zna, kada su vraceni iz babilonskog ropstva, pored ostalih zaticu Palestince (tek kasnije dobili taj naziv) kao svoje susjede. Znaci od antike ovaj teren pripada kako jednom, tako drugom narodu, iako dublje zaziruci, radi se fakticki o jednoj cjelini.
Ipak, danasnji naglasak ne ide u tom, opce poznatom pravcu (Arapi im dozvoljavaju povratak.... do formiranja Izraela 1949. samo ih 12 % zivi u tadasnjoj Palestini etc) vec jednoj misteriji koja ih je zapecatila kao one koji ne mogu naci mir, lutajuci stoljecima od Afrike, Evrope do americkog kontinenta.
Znaci nakon rimskog bahacenja dolazi do masovne emigracije. Usavsi u tadasnju kraljevinu Franaka, ulaze u iste okolnosti posto kralj merovinske dinastije - Dagobert izdaje naredbu po kojoj svi nepokrsteni Jevreji moraju napusiti zemlju.
U Spaniji su prilike bile znatno bolje, pogotov u onom islamskom dijelu. Cak je kasnije kordovski kalif imao jednog Jevreja kao svog ministra, dok ih je Alfonso (krscanska Kastilja) zaposlio kao svoje diplomate. Da stvar bude interesantnija, papa je stalno dolazio u sukob sa svim onima koji su pomagali pomenutom narodu pod parolom - da uzdizu sotonsku sinagogu ponizavajuci crkvu.
Krajem 11. stoljeca, u njemackim gradovima Kelnu, Mainzu isl., krstasi su unistili velike jevrejske opcine, optuzujuci pomenute da su izdali i ubili Isusa. Nekoliko hiljada je zavrsilo na najgori moguci nacin. Naravno iz Rima su konstantno stizali dekreti koji zabranjuju Zidovima zauzimanje svih, vecih drzavnih funkcija te da se isti moraju etiketirati nosenjem znaka na odijelu.
Na sve ove pritiske odgovarali su vecom medjusobnom povezanoscu a djelatnosti poput trgovine su izucili do max. Mahom su bili finans savjetnici, ubiraci poreza, prvi ministri finansija kao i prvi bankari, al u onim zemljama u kojim nisu prozivljavali torturu.
14. stoljece u tijeku, a kaludjeri i svestenici i dalje smatraju da se ovi moraju proganjati, znaci jedna ukorijenjena mrznja a znamo sta je crkva u srednjem vijeku - alfa i omega.
Situacija u Rusiji nije bila mnogo bolja, pogotov pod Aleksandrom II. Progoni, ubistva, genocid.
Sve ovo je kratka uvertira pred zlocine 20. vijeka ali i tu su opstali te formirali jace temelje.
Danas od jedne inferiorne skupine imamo svjetski poznate tajkune, mocne bankare, doktore, politicare ali sto je zanimljivo ne samo u Izraelu vec skoro u svim globalnim silama. Nezamislivo je da pratimo tokove novca a da ne spomenemo barem jednog Jevreja.
Sigurno da ce ostati nedokucena misterija kako i zasto nisu zavrsili poput drugih, prognanih koji su se potpuno stopili sa sredinom u koju su dosli, gubeci iz fokusa taj kontinuitet tradicije. Msm da djelimican odgovor lezi u strasno cvrstom porodicnom jezgru.
Mozda, al samo mozda, neko i nije zelio (bila to tajna organizacija il sta vec) da nestanu sa lica zemlje, dajuci konstantnu podrsku kroz masu teskih perioda.
O religijskim ukazima na to da su navedeni bili strasni majstori obmane, magije, da su jedini imali pristup Salomonovim spisima itd., ne bih al kak ono kazu svaka legenda ima zrno istine.
Na meti mnogih, vec od 7. vijeka p.n.e. gube samostalnost pocev od Asiraca pa onda preko Perzije, Grcke do knockdowna upucenog od strane Rimljana, specijalno cara Hadrijana.
Zanimljivo u svemu tome, sto vecina ne zna, kada su vraceni iz babilonskog ropstva, pored ostalih zaticu Palestince (tek kasnije dobili taj naziv) kao svoje susjede. Znaci od antike ovaj teren pripada kako jednom, tako drugom narodu, iako dublje zaziruci, radi se fakticki o jednoj cjelini.
Ipak, danasnji naglasak ne ide u tom, opce poznatom pravcu (Arapi im dozvoljavaju povratak.... do formiranja Izraela 1949. samo ih 12 % zivi u tadasnjoj Palestini etc) vec jednoj misteriji koja ih je zapecatila kao one koji ne mogu naci mir, lutajuci stoljecima od Afrike, Evrope do americkog kontinenta.
Znaci nakon rimskog bahacenja dolazi do masovne emigracije. Usavsi u tadasnju kraljevinu Franaka, ulaze u iste okolnosti posto kralj merovinske dinastije - Dagobert izdaje naredbu po kojoj svi nepokrsteni Jevreji moraju napusiti zemlju.
U Spaniji su prilike bile znatno bolje, pogotov u onom islamskom dijelu. Cak je kasnije kordovski kalif imao jednog Jevreja kao svog ministra, dok ih je Alfonso (krscanska Kastilja) zaposlio kao svoje diplomate. Da stvar bude interesantnija, papa je stalno dolazio u sukob sa svim onima koji su pomagali pomenutom narodu pod parolom - da uzdizu sotonsku sinagogu ponizavajuci crkvu.
Krajem 11. stoljeca, u njemackim gradovima Kelnu, Mainzu isl., krstasi su unistili velike jevrejske opcine, optuzujuci pomenute da su izdali i ubili Isusa. Nekoliko hiljada je zavrsilo na najgori moguci nacin. Naravno iz Rima su konstantno stizali dekreti koji zabranjuju Zidovima zauzimanje svih, vecih drzavnih funkcija te da se isti moraju etiketirati nosenjem znaka na odijelu.
Na sve ove pritiske odgovarali su vecom medjusobnom povezanoscu a djelatnosti poput trgovine su izucili do max. Mahom su bili finans savjetnici, ubiraci poreza, prvi ministri finansija kao i prvi bankari, al u onim zemljama u kojim nisu prozivljavali torturu.
14. stoljece u tijeku, a kaludjeri i svestenici i dalje smatraju da se ovi moraju proganjati, znaci jedna ukorijenjena mrznja a znamo sta je crkva u srednjem vijeku - alfa i omega.
Situacija u Rusiji nije bila mnogo bolja, pogotov pod Aleksandrom II. Progoni, ubistva, genocid.
Sve ovo je kratka uvertira pred zlocine 20. vijeka ali i tu su opstali te formirali jace temelje.
Danas od jedne inferiorne skupine imamo svjetski poznate tajkune, mocne bankare, doktore, politicare ali sto je zanimljivo ne samo u Izraelu vec skoro u svim globalnim silama. Nezamislivo je da pratimo tokove novca a da ne spomenemo barem jednog Jevreja.
Sigurno da ce ostati nedokucena misterija kako i zasto nisu zavrsili poput drugih, prognanih koji su se potpuno stopili sa sredinom u koju su dosli, gubeci iz fokusa taj kontinuitet tradicije. Msm da djelimican odgovor lezi u strasno cvrstom porodicnom jezgru.
Mozda, al samo mozda, neko i nije zelio (bila to tajna organizacija il sta vec) da nestanu sa lica zemlje, dajuci konstantnu podrsku kroz masu teskih perioda.
O religijskim ukazima na to da su navedeni bili strasni majstori obmane, magije, da su jedini imali pristup Salomonovim spisima itd., ne bih al kak ono kazu svaka legenda ima zrno istine.
- cyprus
#13348 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Evo mali prilog za onu raspravu od neki dan, tj. ono kako ovdje nema antisemitizma, nego je samo riječ o anticionizmu

Na svakoj, ali bukvalno svakoj vijesti koja se bar djelomično dotiče Jevreja dominiraju ovakvi komentari...

Na svakoj, ali bukvalno svakoj vijesti koja se bar djelomično dotiče Jevreja dominiraju ovakvi komentari...
-
smijesni_ste
#13349 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Posebno je zanimljiv Nusret iz Ljubljane...
- commendatore
#13350 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
pratim ja tvoje "liberalne" stavove dugi niz godina - namazan si bojama da bi ti pozavidio i Van Gog sa PIkasom....cyprus wrote:Evo mali prilog za onu raspravu od neki dan, tj. ono kako ovdje nema antisemitizma, nego je samo riječ o anticionizmu![]()
![]()
ti se sjetio bosnjama prišit antisemitizam - nešto te nema na opcijama kad su bošnje našutane, upucani, flašama gadjani, skrnavljeni i slicno.... tacno te gledam kako bi guz'ce dao da je kako smrdija zavladala ovim prostorima.... mozebitno i kurvatska....
P.S. sad cu ja bit antisemita pravi pa cu rec da mi se jebe i za muslimane i za zidove....a boga mi i tvoje maodakle da su.....
sad nastavi da još malo farbaš