Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#13326 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 31/08/2023 09:52
VladaFBiH wrote: 31/08/2023 09:32 Da malo zakuham :) Od sutra se broji koliko kasni izgradnja pruge - da čujemo procjene :D

Obzirom da nisu ni dotakli remizu biće fino kašnjenje...
Neće ništa kasniti.
Uređenje remize neće zaustavljati tramvaj.
kako neće kasniti - cijeli projekt treba biti gotov do 31.08.2023. To što je jedan funkcionalni dio završen ne mijenja činjenicu da kasni jer prema projektu/ugovoru sutra je sve gotovo. Tek sada se može pričati o kašnjenju a ne ono što su zeleni radili prošle godine.
Ateista

#13327 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 31/08/2023 09:51
Ateista wrote: 31/08/2023 09:21
To ne tacno, malo je sposobnih za tako nesto i malo ih bi se u tako nesto upustilo.
Ne znam postoji li zakonska mogucnost dati malo bolju platu onome ko se u to upusti, ali trebalo bi...
Postoji, ali to nisu znacajne pare. Direktori odlukom vlade kantona mogu dobiti uvecanje plate u slucaju pozitivnog godisnjeizvjestaja o radu u kojem je obrazlozen odredjeni napredak.
Kad kazes nije znacajno, mislis nije dovoljno da se vrijedi bilo kome u to upustati?
Bilo bi dobro kad bi vlada mogla uraditi neku zakonsku izmjenu gdje se u specificnim slucajevima moze odrediti malo ozbiljniji bonus u slucaju da se ispuni zadati cilj, koji bi bio upravo dovodjenje radnika u red, pa da novo rukovodstvo ima dobar motiv za to.
Ateista

#13328 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

VladaFBiH wrote: 31/08/2023 10:06
DaysleepeR wrote: 31/08/2023 09:52

Neće ništa kasniti.
Uređenje remize neće zaustavljati tramvaj.
kako neće kasniti - cijeli projekt treba biti gotov do 31.08.2023. To što je jedan funkcionalni dio završen ne mijenja činjenicu da kasni jer prema projektu/ugovoru sutra je sve gotovo. Tek sada se može pričati o kašnjenju a ne ono što su zeleni radili prošle godine.
Ako je rok podrazumijevao i remizu, onda tehnicki to hoce biti kasnjenje. Sustinski ne igra neku ulogu obicnim ljudima jer je najbitnije da tramvaji rade kompletnom duzinom.
insaneinthebrain

#13329 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by insaneinthebrain »

VladaFBiH wrote: 31/08/2023 09:32 Da malo zakuham :) Od sutra se broji koliko kasni izgradnja pruge - da čujemo procjene :D

Obzirom da nisu ni dotakli remizu biće fino kašnjenje...
ocekujemo sdaovske botovske krmke da izadju sa parolama na prugu i traze pravdu za graDŽane sarajeva :zzzz:
Haris.ba

#13330 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

Pa je li remiza u roku?
DaysleepeR

#13331 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

Remiza je urađena prošle godine.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavrsen ... /220925023
Ako se misli na uređenje parkinga za tramvaje, nisam siguran da je to uopšte dio projekta jer je nebitno za funkcionisanje saobraćaja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13332 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

jeste dio je
ima ona slika s pocetka teme
Truba

#13333 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Image

Image
Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Image
Truba

#13334 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Truba wrote: 15/09/2021 17:52 Image
evo je to je ta slika s druge stranice sto sam okacio

LOT 6 je remiza

iskreno sumnjao sam da ce se doci do ovdje

ovaj ebdr treba u svim segmentima goristiti
DaysleepeR

#13335 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

Ovo što je ucrtano to je i urađeno.
Nema nikakve potrebe ulaziti sa radovima u krug Gras-a, tu ulaze prazni tramvaji bez putnika.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13336 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: 31/08/2023 10:12
Chmoljo wrote: 31/08/2023 09:51

Postoji, ali to nisu znacajne pare. Direktori odlukom vlade kantona mogu dobiti uvecanje plate u slucaju pozitivnog godisnjeizvjestaja o radu u kojem je obrazlozen odredjeni napredak.
Kad kazes nije znacajno, mislis nije dovoljno da se vrijedi bilo kome u to upustati?
Bilo bi dobro kad bi vlada mogla uraditi neku zakonsku izmjenu gdje se u specificnim slucajevima moze odrediti malo ozbiljniji bonus u slucaju da se ispuni zadati cilj, koji bi bio upravo dovodjenje radnika u red, pa da novo rukovodstvo ima dobar motiv za to.
Pa to je tipa 20% na platu tokom godine dana. Mislim, nemoj me uzimati zdravo za gotovo, moro bih tacno provjeriti koliko.

Plate direktorske inace jako variraju. Pogledati npr. platu koju dobija direktor kantonalnog centra za socijalni rad i platu direktora sluzbe za zaposljavanje.

Nije im isti izvor prihoda pa drugacije rasporedjuju novac. Oni koji se samofinansiraju uzimaju sebi za pravo da imaju plate i vece od ministarskih. Sto i nije problem ako su ustanova ili preduzece slozeni, sa visokom drustvenom odgovornoscu.

Nz kolika je plata direktoru grasa, ali sigurno ne bi trebala biti manja od ministarske, ako ne i veca.
insaneinthebrain

#13337 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by insaneinthebrain »

Chmoljo wrote: 31/08/2023 10:43
Ateista wrote: 31/08/2023 10:12

Pa to je tipa 20% na platu tokom godine dana. Mislim, nemoj me uzimati zdravo za gotovo, moro bih tacno provjeriti koliko.

Plate direktorske inace jako variraju. Pogledati npr. platu koju dobija direktor kantonalnog centra za socijalni rad i platu direktora sluzbe za zaposljavanje.

Nije im isti izvor prihoda pa drugacije rasporedjuju novac. Oni koji se samofinansiraju uzimaju sebi za pravo da imaju plate i vece od ministarskih. Sto i nije problem ako su ustanova ili preduzece slozeni, sa visokom drustvenom odgovornoscu.

Nz kolika je plata direktoru grasa, ali sigurno ne bi trebala biti manja od ministarske, ako ne i veca.
prema registru plata direktora Mujagica 1161 KM. Najveca platu ima sekretar Bratic 2562 KM

https://www.anticorrupiks.com/zaposleni-javnom-sektoru
moimoi

#13338 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by moimoi »

DaysleepeR wrote: 31/08/2023 10:41 Ovo što je ucrtano to je i urađeno.
Nema nikakve potrebe ulaziti sa radovima u krug Gras-a, tu ulaze prazni tramvaji bez putnika.
Nisam nikakav strucnjak :D ali mi je logicno da se tramvaj ne moze “popeti” na stare sine posto su ove ukopane..je l’deR?
Dakle po nekoj logici stvari i u tom krugu grasa gdje se 🚃 parkiraju potrebno je spustiti sine na isti nivo.
DaysleepeR

#13339 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

moimoi wrote: 31/08/2023 10:51
Nisam nikakav strucnjak :D ali mi je logicno da se tramvaj ne moze “popeti” na stare sine posto su ove ukopane..je l’deR?
Dakle po nekoj logici stvari i u tom krugu grasa gdje se 🚃 parkiraju potrebno je spustiti sine na isti nivo.
To je urađeno prošle godine.
Spoj starih i novih šina imamo na Ilidži, u Remizi i na S krivini kod Holiday Inn-a.
Sve u redu.
moimoi

#13340 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by moimoi »

DaysleepeR wrote: 31/08/2023 10:52
moimoi wrote: 31/08/2023 10:51

To je urađeno prošle godine.
Spoj starih i novih šina imamo na Ilidži, u Remizi i na S krivini kod Holiday Inn-a.
Sve u redu.
:thumbup:
Truba

#13341 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

ma treba rekonstuirati onaj javašluk u grasu... u pm jesu stoka
drveće im raste na zdanjima
VladaFBiH

#13342 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

ovo je izjava Štete https://www.klix.ba/vijesti/bih/minista ... /210616080

Doslovno u tekstu kaže: Kako je naveo, to će podrazumijevati i rekonstrukciju do Željezničke stanice i unutar sjedišta preduzeća GRAS - Remize.

Znači nisu sve završili.

i ne nisam zeleni za one koji me ne znaju - samo nemam problema da gazim i trojku kada treba :) :bih: :bih: :bih: :bih:
VladaFBiH

#13343 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 31/08/2023 10:39
Truba wrote: 15/09/2021 17:52 Image
evo je to je ta slika s druge stranice sto sam okacio

LOT 6 je remiza

iskreno sumnjao sam da ce se doci do ovdje

ovaj ebdr treba u svim segmentima goristiti
ovo je odlično što je urađeno jer smo svi bili pesimisti ali ih ne treba puno hvaliti jer su sve ostalo zapustili
Truba

#13344 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

ja sam klasicni sdaovac u duši u mene je sve parcijala na dijelove i nikad do kraja (osim zabijanja :D hhiihihhi)
ali ponekad se mora gruhnut dza ili bu i sve odjednom paralelno maksimum

također sve treba davati strancima da rade... ovaj je projekt dokaz da smo i autoput mogli za 15 godina od 2006 imati
itd
DaysleepeR

#13345 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 31/08/2023 12:54

Doslovno u tekstu kaže: Kako je naveo, to će podrazumijevati i rekonstrukciju do Željezničke stanice i unutar sjedišta preduzeća GRAS - Remize.

Znači nisu sve završili.

i ne nisam zeleni za one koji me ne znaju - samo nemam problema da gazim i trojku kada treba :) :bih: :bih: :bih: :bih:
Nema to nikakve veze sa prugom i potrebama građana.
Tramvaj će startati na vrijeme. Po običnog građanina nema kašnjenja.
Šta bi trebali reći za autoput onda?
Po tim standardima ni zenička zaobilaznica nije još gotova.
VladaFBiH

#13346 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 31/08/2023 13:28
VladaFBiH wrote: 31/08/2023 12:54

Znači nisu sve završili.

treba im *ebat sve - za građane će ovaj dio biti malo primjetan ali je činjenica da nije u roku. Istina, uradili su pametno kako bi bila glavna cjelina odmah funkcionalna i kako se ne bi primijetilo da radovi nisu završeni a ne kao što grade auto put gdje završe lot 1 i 3 a 2 nisu ni počeli.
DaysleepeR

#13347 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 31/08/2023 13:35
DaysleepeR wrote: 31/08/2023 13:28

treba im *ebat sve - za građane će ovaj dio biti malo primjetan ali je činjenica da nije u roku. Istina, uradili su pametno kako bi bila glavna cjelina odmah funkcionalna i kako se ne bi primijetilo da radovi nisu završeni a ne kao što grade auto put gdje završe lot 1 i 3 a 2 nisu ni počeli.
Dobro, mogu li ja pitati, je li bitnije da su radili remizu a da tramvaj kasni, ili da tramvaj krene na vrijeme a da remizu rade bez da iko osjeti?

Isto tako da te pitam, šta misliš koliko je zajebano projekat ove veličine cicati da se završi u dan?

Pa niko od nas ne može pogoditi minutu u koju će završiti sa dvnevnim radnim obavezama a seremo okolo.
VladaFBiH

#13348 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 31/08/2023 13:42
VladaFBiH wrote: 31/08/2023 13:35
Dobro, mogu li ja pitati, je li bitnije da su radili remizu a da tramvaj kasni, ili da tramvaj krene na vrijeme a da remizu rade bez da iko osjeti?

Isto tako da te pitam, šta misliš koliko je zajebano projekat ove veličine cicati da se završi u dan?

Pa niko od nas ne može pogoditi minutu u koju će završiti sa dvnevnim radnim obavezama a seremo okolo.
ama ovaj komentar treba im *ebat sve se odnosio na autoput (boldirao sam taj dio) :)

ja sam iskreno oduševljen da su uspjeli "u roku" osposobiti glavni dio pruge međutim nisam oduševljen sa ostalim što rade odnosno ništa ne rade i ovo je projekt koji su jahali 3 godine i sad će vjerovatno preći da jašu prugu za Hrasnicu a ostatak grada je katastrofa.

Treba im čestitati na onom što dobro rade ali im teba nabijati na nos što ništa drugo ne rade - niti jedna cesta niti jedan metar nije napravljen osim malo kopkanja tunela na prvoj.
Last edited by VladaFBiH on 31/08/2023 14:03, edited 1 time in total.
vjeshalica

#13349 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Remiza je najmanji problem tamo ima pomocnih kolosjeka nekoliko, zajedno sa kanalom servisnim nezz sto se maltretirate tom pricom

Mislim da su prije trebali raditi Obalu jer je ono uzas zivi, u odnosu na Hrasnicu.
DaysleepeR

#13350 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 31/08/2023 14:01
DaysleepeR wrote: 31/08/2023 13:42

ama ovaj komentar treba im *ebat sve se odnosio na autoput (boldirao sam taj dio) :)

ja sam iskreno oduševljen da su uspjeli "u roku" osposobiti glavni dio pruge međutim nisam oduševljen sa ostalim što rade odnosno ništa ne rade i ovo je projekt koji su jahali 3 godine i sad će vjerovatno preći da jašu prugu za Hrasnicu a ostatak grada je katastrofa.

Treba im čestitati na onom što dobro rade ali im teba nabijati na nos što ništa drugo ne rade - niti jedna cesta niti jedan metar nije napravljen osim malo kopkanja tunela na prvoj.
Ostali projekti koji stoje i nisu njihovi već su naslijeđeni od prethodne vlasti.
E sad, to jeste vrući krompir, ali drugi diletanti su imali "vizije" da grade kojekakve projekte gdje nema ni eksproprijacije, niti mogućnosti.
Prva transferzala je projekat koji je u Jugoslaviji trebao da ide preko Pofalića, već je cesta sa 4 trake napravljena i tunel je trebao da ide ispod Huma i izlazi u Vogošću, a s druge strane trebao da ide tunel za Lukavicu ispod Vraca.
Pa se digla neka stvar Fahri da mu pored nebodera ide moderna cesta pa se sad pravi nakarada da se gradi cesta od 4 trake između dva muzeja gdje treba da bude pješačka zona i gdje su razne aktivnosti i priredbe, i kad dođeš preko novog mosta kojeg treba opet graditi na Grbavicu ne možeš nigdje pravo, već opet semafor pa desno ili lijevo. Apsurdno nakaradan projekat SDA i SBB-a. I sad to Trojka treba da riješi u 4 godine?

Daj molim te.
Post Reply