Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#13276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

10 milja eur mjesecno - mora da je veeeelika kuca ispred minhenske vijecnice ulaz do ulaza ... :lol:
moonca

#13277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

славянин wrote:
zrakomlat wrote:Đe čeljad nisu bjesna ni kuća nije tjesna.

Image
:lol: :pisnuo: Moj vinko... ti nisi dete ti si kreten. 400eur za krevet :lol:
...sta vam je smijesno-- za vrijeme ljeta i sezone i ovdje je krevet preko $ 500 ... :-)
славянин

#13278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Gdje gdje :D
moonca

#13279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Vinko doplivaj do mene - takav mi treba -imam posao.. :zoka:
moonca

#13280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

славянин wrote:Gdje gdje :D
molba -mozes li svoj nick napisati latinicom... hvala :)
славянин

#13281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

moonca wrote:
slaven :D fijuh zelja ispunjena - ima li jos ? :D
moonca

#13282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

славянин wrote:
moonca wrote:
slaven :D fijuh zelja ispunjena - ima li jos ? :D
hm..bas ... dobro , hvala .. lijepo je ime-ali nadimak mu dodje slaaavenn... nije nesto ... :-) :lol:
Edin H.

#13283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

moonca wrote:
Ne bi se ti dobro provela moonca ako odes na arbeit u Rusiju. :roll:
славянин

#13284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Edin H. wrote:
Zavisi , imas nasih ljudi rade po Rusiji na gradnji rafinerija i nisu im plate lose 1000-1500 usd -samo malo zna zahladniti oko Uralskih planina i u sibiru :D
Edin H.

#13285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

славянин wrote:
Edin H. wrote:
Zavisi , imas nasih ljudi rade po Rusiji na gradnji rafinerija i nisu im plate lose 1000-1500 usd -samo malo zna zahladniti oko Uralskih planina i u sibiru :D
A ne znaju cirilicu? :-)
славянин

#13286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Edin H. wrote:
A ne znaju cirilicu? :-)
Ah promasio sam poentu - odmah priznajem :D
moonca

#13287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

славянин wrote:
Edin H. wrote:
hm .. ne privlaci me Rusija - muskarci su im uzas.Ima ih kod mene - uzas su - milsim da ih zene mlate.....do..zene su lijepe ali lude...

Plata 1,000 -1,500 je jako mala za taj posao...ovdje je preko $5,000
uglavnomja

#13288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Nivelacija wrote: Zanima me da li se jos gdje van Sarajeva za ramazanije koristi izraz somun? :-D
Npr u Zenici 100 ljudi u redu pekare i svi traze 3 , 5, 6, 8, ramazanija..kada bi neko rekao somun mislim da bi ga svi cudno gledali, vidim ovaj iz Srebrenice to zove lepinje..zanimljivo kako svaka regija ima svoj naziv, kako je u krajini, tuzli, mostaru?

A? :?: :shock:

nemoj zezat

prvi put cujem, plus sto mi je tetka zivjela u zenici citav zivot, ali nikad, bas nikad niko ovu rijec nije rekao, ni njen muz zenicanin ni njegova rodbina
Ramzess Veliki

#13289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ramzess Veliki »

славянин wrote:Zavisi , imas nasih ljudi rade po Rusiji na gradnji rafinerija i nisu im plate lose 1000-1500 usd -samo malo zna zahladniti oko Uralskih planina i u sibiru :D
Ti kuci nikad nista ne donesu osim sto dovedu neku ruskinju. Oni tamo rade za ruske prostitutke a ne za sebe.
HAVANA

#13290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

moonca wrote:Vinko doplivaj do mene - takav mi treba -imam posao.. :zoka:
Evo ti ih na temi kolko hos,radni,vrijedni,zeljni posla...Salji papire.
MarlboroGold

#13291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Nivelacija wrote:
Radio Sarajevo wrote:Тако је. Живот је прекратак и не треба га траћити на глупости. Ако ти не ваља гдје си, треба отићи. Ако ниси задовољан државом, или промијени стање, или свој приступ, или државу. Све је то легитимно.

Кукати како нема сомуна у Сребреници је такође легитимно, али не пије воде јер је то закон понуде и потражње, а не зато што је то Сребреница.

Инсомнијо, шта предлажеш?
offtopic
Zanima me da li se jos gdje van Sarajeva za ramazanije koristi izraz somun? :-D
Npr u Zenici 100 ljudi u redu pekare i svi traze 3 , 5, 6, 8, ramazanija..kada bi neko rekao somun mislim da bi ga svi cudno gledali, vidim ovaj iz Srebrenice to zove lepinje..zanimljivo kako svaka regija ima svoj naziv, kako je u krajini, tuzli, mostaru?
U Tuzli je lepina.
Ispravno je i somun (turcizam) i lepina i lepinja... kao što si i rekao, zavisi od regije. Mislim da i podrinjci također uglavnom kažu lepina. Imam druga iz Srebrenice koji tako kaže, a taj lepinja...
sumirprimus

#13292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

lepina tz..
ramazanija prvi put cujem ko neka cetvrt u predgradju bagdada :skoljka:
Seyfo

#13293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Pricali mi,ovi sa EU pasosem ako hoce da odu u D a nemaju nikakvo zvanje, mogu raditi u brzoj posti,ne treba ni jezik ni znanje bilo cega,samo vozacka a moze i bez nje. To podrazumijeva smjestaj sa puno nepoznatih ljudi u istoj kuci, nesto malo se ustedi i to je to. Ali,to se smatra privremenim rjesenjem, samo da se ode,i tako se zivotari dok se ne snadje i nadje nesto bolje. A ovo moze i da potraje.
skafiskafsnjak

#13294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Seyfo wrote:Pricali mi,ovi sa EU pasosem ako hoce da odu u D a nemaju nikakvo zvanje, mogu raditi u brzoj posti,ne treba ni jezik ni znanje bilo cega,samo vozacka a moze i bez nje. To podrazumijeva smjestaj sa puno nepoznatih ljudi u istoj kuci, nesto malo se ustedi i to je to. Ali,to se smatra privremenim rjesenjem, samo da se ode,i tako se zivotari dok se ne snadje i nadje nesto bolje. A ovo moze i da potraje.
Zaradis nekih 1700 netto... platis taj krevet 350-400e.... ostane 1300... za pocetak , vise nego ok .
mirsek

#13295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

skafiskafsnjak wrote:
Seyfo wrote:Pricali mi,ovi sa EU pasosem ako hoce da odu u D a nemaju nikakvo zvanje, mogu raditi u brzoj posti,ne treba ni jezik ni znanje bilo cega,samo vozacka a moze i bez nje. To podrazumijeva smjestaj sa puno nepoznatih ljudi u istoj kuci, nesto malo se ustedi i to je to. Ali,to se smatra privremenim rjesenjem, samo da se ode,i tako se zivotari dok se ne snadje i nadje nesto bolje. A ovo moze i da potraje.
Zaradis nekih 1700 netto... platis taj krevet 350-400e.... ostane 1300... za pocetak , vise nego ok .
A moze i 600-700 neka garsonjerica u predgradju.
konjislav

#13296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

madner wrote:Koliko se u PIO-MIO uplati, toliko se i isplati. Ne moze biti penzija veca kada su plate male a ovi biraci ne bi poceli ispod 1000 zadnjih 10 godina. :D
Pa nije bas. Ako ti uplacujes 300 za penziju 40 godina, onda bi trebao imati 4x300 = 1200KM slijedecih 40/4 = 10 godina. To je ne racunajuci kamate i inflaciju. Ako to uracunas, trebao bi imati duplo vise, tj. oko 2500 KM slijedecih 10 godina. Fazon je sto ti ne mozes birati niti kako ces uplacivati pare u penzioni fond, niti kako ce ti se pare iz njega uplacivati kada dodje vrijeme za to.
Meni se sto se toga tice najvise svidja sistem u Svicarskoj. Tamo ti mozes upravljati svojim parama za penziju kako hoces (kada dodje vrijeme za to). Mozes uzeti sve od jednom, mozes na vise rata, kako god zelis. Mozes kada se selis u drugu zemlju (bez da si stekao uslove za penziju) uzeti sve pare koje si do tada skupio u penzionom fondu u kesu, s tim sto ti odbiju neki procenat 10-tak posto, ovisno o kolicini, kantonu i jos drugim faktorima.

Kod nas je ovo samo pusta zelja. Kod nas se na penzioni fond gleda kao na nesto sto drzavi puni budzet, a to ne smije niposto tako biti. Kada zafali para drzavi uzimaj iz penzionog fonda, ili vracaj u penzioni fond kada fali. WTF :-) :-) :-). To drzava ne bi smjela ni da prismrdi tim parama, a kamoli da ih oni diraju i bave se njima. U normalnim drzavama je vec tako (vec pomenuto iznad), ali eto Bosna je banana republika.
elcaliente wrote:Rad na crno i sivo je najveci problem
Pa i nije, to je rjesenje upravo ovog gore problema. Da ne bi neko razmisljao hocu li imati penziju kada dodje vrijeme za to (hoce li me drzava nataknuti do tada? (sigurno hoce)), ljudi radije rade na crno i uzmu vise para nego da je na bijelo. Njima bolje, poslodavcu svejedno isto ga kosta, cak i njemu bolje ako mu je radnik sretniji.

Mada s druge strane si upravu, jer veci dio ljudi koji rade na crno i sivo, to rade jer moraju, jer ih poslodavac tjera, a ne svojom voljom kao ovi iz prethodnog paragrafa.
konjislav

#13297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

madner wrote:Koliko se u PIO-MIO uplati, toliko se i isplati. Ne moze biti penzija veca kada su plate male a ovi biraci ne bi poceli ispod 1000 zadnjih 10 godina. :D
Takodjer ovo je tacno iz razloga sto je neko ranije napisao. Nacin na koji bosanski penzioni sistem radi je pokvaren i los. Ljudi koji su radili prije 40 godina i uredno placali svoje poreze danas ovise o ljudima koji tek treba da uplate poreze. Zasto? Zato sto im je drzava prokockala njihove penzije, nisu bile sigurno zasticene od drzave i van bilo cijeg dodira. Danasnja raja se opametnila i niko ne ceka niti planira penziju, svi uzivaju sada, skontali i znaju (doslo iz guzice u glavu) da je penzioni sistem prevara, i onda ne gledaju da uplacuju, sto se upravo odrazava na trenutni bilans penzionog fonda od kojeg trenutno ovise ljudi koji su redovno uplacivali poreze zadnjih 40 godina.
Nivelacija

#13298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

uglavnomja wrote:
Nivelacija wrote: Zanima me da li se jos gdje van Sarajeva za ramazanije koristi izraz somun? :-D

A? :?: :shock:

nemoj zezat

prvi put cujem, plus sto mi je tetka zivjela u zenici citav zivot, ali nikad, bas nikad niko ovu rijec nije rekao, ni njen muz zenicanin ni njegova rodbina
Lepina je inace ali preko ramazana idu ramazanije za iftar..
Radio Sarajevo

#13299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Hendrix wrote:
Daj ba, odvadi malo kakva ekonomija brate mili, zna se sta se tamo desilo i ti sad ocekujes od nekog da se vrati jel? Da ja kazem svom jaranu iz Srebrenice da se vrati gdje su mu pobili sve muske clanove porodice...da zadovolji potraznju somuna? Ljudi kukaju to je tako ali nije isto kukati u Francuskom seocetu i Istocnoj Bosni gdje ti koljac sjedi u kaficu i jos te podjebaje konstantno.

Ne moze se sve kroz ekonomiju kazati kod nas, tako mozes objasniti i cijene hrane u ratu u Sarajevu, jbg ponuda i potraznja stas, jaje 100 maraka isto i u Amsterdamu poskupi kad je ponuda manja...jednostavno neke stvari su van okvira normale kod nas. Povratak u sredinu gdje ti vlada ubica familije je jedna od tih.
Sve se slažem. Ali šta je rješenje onda? Kukati do kraja života?
Radio Sarajevo

#13300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Bluemore wrote:Cudi se radio sto se ne vrate u srebrenicu a on sjedi u Amsterdamu :-)
Pa Amsterdam je moj grad :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I Sarajevo je moj grad :bih: :bih: :bih: :bih:
Post Reply