Republika Turska

Post Reply
zenit dozic

#13276 Re: Republika Turska

Post by zenit dozic »

Nisam odavno zalazio ovdje. Vidim erdo presto sa sjecom
Gulenovaca pa preso na kurde. Koji je razlog naveo za to, u cemu je stvar :?:
GAU8

#13277 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

insomnia78 wrote:Kakvo nepoznavanje prilika
Inace sve sami eksperti ovdje.... hebo masonsku ložu
insomnia78

#13278 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

zenit dozic wrote:Nisam odavno zalazio ovdje. Vidim erdo presto sa sjecom
Konstantno rovarenje protiv drzave plus konstantni teroristicki napadi?
zenit dozic

#13279 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by zenit dozic »

insomnia78 wrote:
zenit dozic wrote:Nisam odavno zalazio ovdje. Vidim erdo presto sa sjecom
Konstantno rovarenje protiv drzave plus konstantni teroristicki napadi?
Pa dobro toga je vazda bilo ali sad im zatvara legalno izabrane predstavnike sve redom kako sam shvatio
insomnia78

#13280 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Pa sad kad su krenuli hoce haman o istom trosku da "zavrse" sa Kurdima
Bosanac sa dna kace

#13281 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

insomnia78 wrote:Kakvo nepoznavanje prilika
Teško nepoznavanje činjenica, nego šta!
Evo recimo ako uzmemo samo ovu vijest o postavljanju rektora:
Kikibombona wrote:
BREAKING: AKP Government also cancels the procedure of rector elections in universities. Rectors will now be appointed by the president
Na izgled šokirajuće, zar ne!?
Ali, niko u vijestima ne navodi da po zakonu od 1980. godine ma kolko god neko osvojio glasova kao kandidat/kinja za rektora/icu nekog univerziteta funkciju rektora/ice moći će obavljati tek nakon što potpisom odobri predsjednik Republike Turske!!!
Tako imamo recimo situaciju da je prije dolasak AK partije na vlast Ahmed Nedždet Sezer postavljao za rektore/ice osobe koje su osvojile samo jedan glas, iako je ispred njih bilo osoba sa 20 ili 50 glasova.
Dakle, sada se suštinski ne mijenja puno. Za privatne univerzitete listu sa predloženim imenima šalje osnivački odbor ustanove.
Evo koga zanima i zna malo turski:
Ne sjećam se baš da je iko u parlamentu iz opozicije ikada tražio da se ovaj zakon promijeni. Valjda su se nadali da će oni opet kad li tad li doć' na vlast...

https://eksisozluk.com/ahmet-necdet-sez ... ri--967419

Evo i jedna interesantna vijest na engleskom:
http://www.hurriyetdailynews.com/presid ... 2000-07-19
Kikibombona

#13282 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Bosanac sa dna kace wrote:...
Kakve su po tvom misljenju sanse da Turska ponovo uvede smrtnu kaznu?

Vidim, dosta se o tome prica u posljednje vrijeme...
Bosanac sa dna kace

#13283 Re: Republika Turska

Kikibombona wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:...
Kakve su po tvom misljenju sanse da Turska ponovo uvede smrtnu kaznu?

Vidim, dosta se o tome prica u posljednje vrijeme...
Ne zna 50% za, 50% ne, možda uvedu pa opet ukinu, smaknu neke njima bitne ličnosti i onda opet ukinu....
AleksoMKD

#13284 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

http://www.independent.co.uk/news/world ... 86591.html

Erdogan announces Turkish parliament will consider bringing back the death penalty

'I am convinced that parliament will approve it, and when it comes back to me, I will ratify it,' says President Erdogan in a speech in Ankara
AleksoMKD

#13285 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Ako se ne varam ( barem u normanim drzavama) ne moze se neko kazniti kaznom koja nije postojala za vreme izvrsenja krivicnog dela.

Molim popravite me ako gresim.
insomnia78

#13286 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

U normalnim ne. Tesko da je Turska normalns
ElRe

#13287 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Porodice zaposlenih u Konzulatu SAD-a napuštaju Istanbul

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/po ... u-istanbul

Sprema im se demokratija
Bosanac sa dna kace

#13288 Re: Republika Turska

AleksoMKD wrote:Ako se ne varam ( barem u normanim drzavama) ne moze se neko kazniti kaznom koja nije postojala za vreme izvrsenja krivicnog dela.

Tacno, ne bi trebalo da zakača novo pravilo, ali čini mi se da je smrtna kazna postojala u vrijeme hapšenja Abdulaha Odžalana, nisam siguran kada je skroz ukinta smrtna kazna u Turskoj.
Ja sam ubijeđen da time više prijete i plaše, nego što stvarn misle.
I kolko ja znam kada je u u zemlji vanredno stanje mogu da se izigravaju sa zakonima do mile volje, a vanredno stanje će potrajati sigurno još naredna 3 mjeseca.
Bosanac sa dna kace

#13289 Re: Republika Turska

Evo lista s imenima činovnika koji su udaljeni sa posla, ja prepozn'o dvojcu kolega sa fakulteta, mislim znao sam i od ranije...ali eto samo neka potvrda...
http://213.14.3.44/20161029/20161029-4-1.pdf
Kikibombona

#13290 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Bosanac sa dna kace wrote:
AleksoMKD wrote:Ako se ne varam ( barem u normanim drzavama) ne moze se neko kazniti kaznom koja nije postojala za vreme izvrsenja krivicnog dela.

Tacno, ne bi trebalo da zakača novo pravilo, ali čini mi se da je smrtna kazna postojala u vrijeme hapšenja Abdulaha Odžalana, nisam siguran kada je skroz ukinta smrtna kazna u Turskoj.
I kolko ja znam kada je u u zemlji vanredno stanje mogu da se izigravaju sa zakonima do mile volje, a vanredno stanje će potrajati sigurno još naredna 3 mjeseca.
Cini mi se da je Odzalan osudjena na smrt pa je poslije kazna preinacena na dozivotnu robiju. Da su ga pogubili, bio bi to vjetar u ledja PKK, ispao bi veci mucenik nego je sada. Dozivotna je iz turske perspektive bolja opcija.

I da, naravno da je cilj zastrasiti.
sunceKOtepsija

#13291 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Kikibombona wrote: Jos malo crnjaka...
BREAKING: AKP Government also cancels the procedure of rector elections in universities. Rectors will now be appointed by the president

New emergency decree prevents lawyers from seeing their clients who are suspects of "terror charges"

More than 10.000 people fired from their jobs by the new special decree within the state of emergency.
Kazes nesto protiv predsjednika, turskog nacionalizma i vjere - zavrsio si karijeru u svakom pogledu. Samo suti i slusaj. Takva politika, sa takvim drustvenim ozracjem, ne moze dobro zavrsiti. Neka im je bog na pomoci sa novim diktatorom.
u drzvanim univerzitetima predsjednik ce birati izmedu tri kandidata-koja ce mu predlozit vijece za obrazovanje, a u privatnim univiverzitetima-nadzorni odbor ce predlozit rektora vijecu za obrazovanje, koje ako jkandidata smatra dostojnim funkcije salje prijedlog predsjedniku na odobrenje...
Kazu inace iz vlade da ni godinu dana vanrednog stanja nece biti dovoljno da se sredi stanje u zemlji (da lic e ih nesto natjerati da to promjene-tesko-jer treba i referendum organizovat na proljece).
sunceKOtepsija

#13292 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

ANKARA, 31. oktobra (FENA) - Turska policija uhapsila je glavnog urednika opozicionih novina Cumhuriyet, javili su državni mediji u ponedjeljak, dok je TV stanica CNN Turk javila da su potjernice raspisane za 13 novinara i urednika dnevnih novina.
-gore spomenutim novinarima na teret se stavlja dugogodisnja saradnja s PKK i gulenovsko-teroristickom organizacijom
Image
Fırat Anlı i Gültan Kışanak-celnicima gradske uprave Dijarbakira odreden pritvor-na teret im se stavlja "pripadnost PKK-u"
Image
Demirtas izjavio povodom hapsenja gore pomenutih da su "oni ne uhapseni vec oteti od strane AKP ove vlasti." Rekao je da i operacije na jugoistoku (smjene i hapsenja izabranih kadrova DBP i HDP-a) kao i jutrosnja akcija u novinama Cumhuriyet pokazuju zelju vladajuce nomenklature za uspostavom diktature. Istakao je da ce se oni nastaviti bortiti za demokratiju... jos je dodao:" ukinuli su imunitet zastupnicimma, cilj im je uhapsiti nasse zastupnike, dovesti do toga da HDP-padne ispod cenzusa te na taj nacin doseci 400 zastupnika u parlamentu. Svima treba da bude jasno-to je jedini cilj. HDP je danas jedina prepreka diktaturi...ali svako treba da zna, cak i da nas sve uhapsite HDP nemozete unistiti-bilo u zatvoru ili na slobodi boricemo se do zadnjeg atoma snage..."
Ayla Akat Ata-izdat nalog za pritvor bivse DTP-ove parlamentarke za regiju Batmana Ayla Akat Ata-koja je uhapsena protestvujuci ispred zgrade gradkse uprave u dijarbakiru naakon niza hapsenja izabranih zvanicnika ukljucjujuci i nacelnice Dijarbakira Gültan Kışanak

Çukurca-poginula 4 pripadnika snaga sigurnosti. 5 ranjeno
Mardin-napad u blizini ureda AKP-a ranjena tri policajca, ubijeno desetine pripadnika PKK
Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz-rektor drzavnog univerziteta u Igdiru uhapsen zbog clanstva u gelenovskoj teroristickoj organizaciji
Image
Kahramanmaras-otpusteno 77 profesora zbog clanstva u gulenovskoj teroristickoj organizaciji
Image
bivsi predsjednik Republike proslavio 67 rodendan
Image
za Figen Yüksekdağ-dopredsjednicu HDP-a izdata zabrana putovnaja van zemlje
izdat nalog za zatvaranje 15 dolesponeutih agencija, novina i casopisa
DİHA,(novinska agencija Dicle)
JİN -novinska agencija
novine Özgür Gündem ,
novine Azadiya Welat
novine Yüksekova Haber
novine Batman Çağdaş
novine Cizre Postası
novine İdil Haber
novine Güney Expres
novine Prestij Haber
novineUrfanatik
novine Kızıltepe'nin Sesi
magazin Tiroj
Kulturni magazin Evrensel
novine Özgürlük Dünyası
odreden pritvor za -Kazım Kurt-a bivseg nacelnika Hakkarija i dopredsjednika lokalnog odbora HDP-a Metin Besi-ja-te jos 7 drugih osoba.
Last edited by sunceKOtepsija on 31/10/2016 23:06, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#13293 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Kamuran Yüksek-dopredsjednik pro-kurdske partije DBP. na konferenciji za medije izjavio da je broj uhapsenih clanova DBP-a 700, a broj uhapsenih DBP-ovih nacelnika 29
sunceKOtepsija

#13294 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

potvrdeno je--nakon sto je gradonacelnici Dijarbakira odreden pritvor-ministarstvo unutrasnjih poslova imenovace prinudnu upravu i u Dijarbakiru
-Mardin-uhapseno 30 clanova DBP-a, medu njima i 4 predsjednika lokalnih odbora pomenute partije.
Image
-jutros racija na adresama boravka 50 profesora u Kahramanmarasu-45 ih je privedeno, 5 nije nadeno na prijavljenim adresama.
-racija i u Izmiru-uhapseno 20 pripadnika specijanih snaga, izmedu ostalohg pretresima u stanovima pojedinih pronadene knjige Fethullaha Gulena, a neki su bili i preplaceni na novine/magazine koje se povezuju s navedenim.
Image
Bahceli o smrtnoj kazni:"Narod zahtjeva smrtnu kaznu, i zbog toga nema mjesta izgovorima...ukoliko je AKP iskrena-MHP ce bez odlaganja podrzati uvodenje smrtne kazne..."
Kikibombona

#13295 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Sunce

Je l' to sultan naumio pekakaevsko-fetaisticki Dzumhurijet pretvoriti u stranacki, patriotski bilten?

A i onaj Hurijet se jos uvijek drzi?

Treba to sve rasformirati. Jedan vodja, jedan narod, jedna drzava i jedna vjera.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13296 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:Sunce

Je l' to sultan naumio pekakaevsko-fetaisticki Dzumhurijet pretvoriti u stranacki, patriotski bilten?

Treba to sve rasformirati. Jedan vodja, jedan narod, jedna drzava i jedna vjera.
:thumbup: sisi lajk this
sunceKOtepsija

#13297 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Kikibombona wrote:Sunce

https://en.wikipedia.org/wiki/RedHack
RedHack is the first hacker group which has been accused of being a terrorist organization and is currently one of the world's most wanted hacker groups.
The hackers also said the Hürriyet daily didn’t release a story about the incident, claiming Albayrak has a secret audio recording of Aydın Doğan in one of his email accounts which was recorded in the Hürriyet building. Turkish media tycoon and businessman Aydın Doğan is the founder of Doğan Holding, which also owns Hürriyet.
Hurriyet je nakon onih protesta i napaada prosle gopdine (bilo je i pucnjave na sjediste grupe kamenje itd-to je ono sto znamo-a sta se sve odvijalo daleko od ociju javnosti mozda nikad u potpunosti necemo saznati) moze se rec u saci-a to potvrduje ne samo zaokret u izvjestavanju-vec i hakirani emailovi erdoganovog zeta kao i vlasnika Dogan medijske grupe (koja je vlasnik ne samo huriyeta vec i mnogih drugih stampanih medija i tv kanala)
https://en.wikipedia.org/wiki/Do%C4%9Fa ... _companies

http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... z4Okw7r3XR
The first category is the intricate relationship Albayrak and other family members established with the mainstream media outlets, their owners and CEOs. Here we see two prominent issues. One is an email that shows pro-government columnist Hilal Kaplan sending emails to Albayrak with suggested speeches for the president. Second is a longer communication with Mehmet Ali Yalcindag, son-in-law of Turkey’s biggest media mogul, Aydin Dogan. Yalcindag is also the CEO of Dogan Publishing Holding. In short, he is in charge of the most popular TV channels and newspapers in Turkey. Yalcindag’s alleged emails indicate that he has a friendly relationship with Albayrak and his brother and is working rather hard to make sure news and opinion pieces released are in line with the government’s wishes. He even complains about his sister-in-law and some of the prominent editors in these emails. On Sept. 28, Yalcindag told the press that those pages were from his diaries. He said they were manipulated and they were not emails to Albayrak. He claimed hackers stole his diaries.

A recording found in Albayrak’s email account, which claims to be the voice of media mogul Dogan, tells reporters and columnists to refrain from obsessive and continuous criticism of the AKP government. He advises the writers to diversify — that is, if one day they are to criticize the government, why not the next day write about something else? If true, these releases show that even media outlets not directly owned by pro-AKP figures are controlled by them.

There were also emails about the budget for the AKP’s social media trolls as well as strategies to brand the Gezi movement as being supported by foreign capital, such as “Armenian businesses.”
sunceKOtepsija

#13298 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
http://www.hurriyetdailynews.com/truste ... sCatID=341
umjesto uhapsene gradonacelnice u Dijarbakiru imenovan vladin povjerenik Dzumali Atila
Sanjarko

#13299 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Ko kaze.
Ima primjera.
Ak se ne varam.
Sanjarko

#13300 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Kikibombona wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:

Cini mi se da je Odzalan osudjena na smrt pa je poslije kazna preinacena na dozivotnu robiju. Da su ga pogubili, bio bi to vjetar u ledja PKK, ispao bi veci mucenik nego je sada. Dozivotna je iz turske perspektive bolja opcija.

I da, naravno da je cilj zastrasiti.
:lol:
Samo ko u Kini, metak u celo, s tim samo bi uveo razliku da porodica ne placa metak.
Post Reply