Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#13276 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Image
arzuhal

#13277 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Oj šta ti reče...I nije murdeti, nego murtedi, ne kažem da ne znaš nego da neko ne traži pogrešan termin.
ExNihilo

#13278 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:Oj šta ti reče...I nije murdeti, nego murtedi, ne kažem da ne znaš nego da neko ne traži pogrešan termin.
Permutacija. :D Hvala na ispravci.
shmizlica

#13279 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

čuj otpadnik od vjere :mrgreen:
beni-bu-man

#13280 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:
beni-bu-man wrote:
Bloo wrote:I svaki put, opet i iznova, spoznam da nema boga i da ovo nije najbolji od svih mogucih svjetova...nakon provedenih 15 minuta na I. Spratu Poreske Stari Grad ..
Kako nema boga, ima boga i zove se Keith Flint 8-)
Nije se susreo sa starijim referentom za poreske kartice pravnih lica u PU stari grad...
Promjeni opstinu/opcinu :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#13281 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:Oj šta ti reče...I nije murdeti, nego murtedi, ne kažem da ne znaš nego da neko ne traži pogrešan termin.
Permutacija. :D Hvala na ispravci.
Šta reći :lol:
Showing results for murder
Search instead for murdet
Bloo
Globalna šefica

#13282 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:čuj otpadnik od vjere :mrgreen:
Our very own forumski Luciferi :D
Bloo
Globalna šefica

#13283 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote: Ovdje je toliko murteda da bi, zapravo, jedini relevantan topic na ovom podforumu bio onaj koji bi tematizirao fenomen disenchantmenta sa ličnog aspekta. Sve ostale teme i rasprave su tek nuspojava takve diskusije, a baš nje nema. Svi sukobi, permabanovi, forumski ratovi i pobune su tek rezidual pada i trganja mističnog vela sa lica stvarnosti.
Razmišljala sam sinoć o otvaranju takve teme (glede i unatoč određenih sukoba), ali opet...svi znamo kako bi se to završilo.

Smrčko i video o event horizonu.... :|
shmizlica

#13284 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

nemoj da ti smrčko priušti jednu seansu exorcizma :cry: :mrgreen:
ExNihilo

#13285 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote: Ovdje je toliko murteda da bi, zapravo, jedini relevantan topic na ovom podforumu bio onaj koji bi tematizirao fenomen disenchantmenta sa ličnog aspekta. Sve ostale teme i rasprave su tek nuspojava takve diskusije, a baš nje nema. Svi sukobi, permabanovi, forumski ratovi i pobune su tek rezidual pada i trganja mističnog vela sa lica stvarnosti.
Razmišljala sam sinoć o otvaranju takve teme (glede i unatoč određenih sukoba), ali opet...svi znamo kako bi se to završilo.

Smrčko i video o event horizonu.... :|
Pazi, to je spiritualni PTSP. Ima ajet u Kur'anu koji veli:

"Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati.”

Dakle, u određenom smislu, odnos muslimana i Boga je, između ostalog, komercijalan. Oni Njemu život, a on njima džennet. Život je cijena dženneta. Pod životom ne impliciram džihadističke konotacije, iako se nekad i tako tumači. Impliciram da musliman daje svoj život u vakuf Allahu i posvećuje ga Njemu u svakom pojedinom aspektu: od vezivanja pertli do pisanja ustava države. Tvoj život više nije tvoj. Prodao si ga.

Eh, zamislimo ljude koji su, dakle, platili džennet svojim životom, samo da bi shvatili kako druga strana nema item in stock. Zamislimo ljude koji su se jednog dana probudili u svijetu bez boga kojemu su živote svoje podredili. Spiritualni PTSP.

Čini mi se da bi ljudi poput Arzuhala, dakle ljudi koji su i sami platili gore pomenutu cijenu, trebali shvatiti, prije nego bilo ko drugi, intenzitet reakcije i razočarenja takvih, te im pokušati pružiti ruku umjesto cinizma i ideološkog okršaja.

Ako se na sve to doda društvena stigma koja, uobičajeno, prati spiritualnu metamorfozu i značajno inhibira manifestaciju razočarenja, možda postaju jasniji fenomen forumskih konverzija, ali i vatra koja ih prati.

Quiz time: Koji naš mislilac je definirao ateistu kao razočaranog vjernika? :D
Bloo
Globalna šefica

#13286 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Dakle, u određenom smislu, odnos muslimana i Boga je, između ostalog, komercijalan. Oni Njemu život, a on njima džennet. Život je cijena dženneta. Pod životom ne impliciram džihadističke konotacije, iako se nekad i tako tumači. Impliciram da musliman daje svoj život u vakuf Allahu i posvećuje ga Njemu u svakom pojedinom aspektu: od vezivanja pertli do pisanja ustava države. Tvoj život više nije tvoj. Prodao si ga.

Eh, zamislimo ljude koji su, dakle, platili džennet svojim životom, samo da bi shvatili kako druga strana nema item in stock. Zamislimo ljude koji su se jednog dana probudili u svijetu bez boga kojemu su živote svoje podredili. Spiritualni PTSP.

Čini mi se da bi ljudi poput Arzuhala, dakle ljudi koji su i sami platili gore pomenutu cijenu, trebali shvatiti, prije nego bilo ko drugi, intenzitet reakcije i razočarenja takvih, te im pokušati pružiti ruku umjesto cinizma i ideološkog okršaja.

Ako se na sve to doda društvena stigma koja, uobičajeno, prati spiritualnu metamorfozu i značajno inhibira manifestaciju razočarenja, možda postaju jasniji fenomen forumskih konverzija, ali i vatra koja ih prati.

Quiz time: Koji naš mislilac je definirao ateistu kao razočaranog vjernika? :D
Da li je prodaja ako i svjesno predaješ (prodaješ)?

Da, jedan group hug bi bio utješan. Ali da bi se učinio ikakav konstruktivan korak sa nečije strane (vjerničke vs otpadničke), bilo bi možda potrebno da se smaknu okovi ega (e'o me ko Nurko, ego, pa ego) i osjećaja neodvojivosti od dogme (potencijalno i osjećaja izdaje) sa jedne strane dijaloga i ogorčenosti koja možda nastupa nakon što se identitet nađe usamljen bez glavnog determinatora koji ga je određivao do sada sa druge strane u ovoj diskusiji.

Quiz time: Risto Đogo? :lol: Nikad me nije sramota reći da ne znam...Ne znam :D
arzuhal

#13287 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Uvijek mene prozivaju...
Bloo
Globalna šefica

#13288 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Uvijek mene prozivaju...
Pa ti si naš prototip za Bošnjaka muslimana u Bosni :mrgreen:
shmizlica

#13289 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

pa baš i nije....bar ako ga uporedim s ovim koji mene okružuju :mrgreen: za ove je arzo ateista :lol:
arzuhal

#13290 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Uvijek mene prozivaju...
Pa ti si naš prototip za Bošnjaka muslimana u Bosni :mrgreen:
Što malo sebe ljudi ne uzimaju za primjer:

- Evo, naprimjer - ja! Evo ja to ovako kontam, smatram i velim....

:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#13291 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:pa baš i nije....bar ako ga uporedim s ovim koji mene okružuju :mrgreen: za ove je arzo ateista :lol:
Ih, ne znaš kakav je kad se opusti, poslije 3 šerbeta i 2 baklave...kad udari šećer u glavu.

Ustane zajapuren, popušta kravatu i penje se na trosjed, sa dignutom šakom u zrak, poziva braću širom svijeta da se ujedine u pravedničkoj borbi spaljivanja svih interpretacija hadisa o nošenju dugih gaća tokom zime i proziva ulemu jamajke što je dopustila ženskoj reprezentaciji da se takmiči na zimskim olimpijskim igrama, jer je ženama mjesto u dnevnoj i da dodaju daljinski...
ExNihilo

#13292 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Ne može kravata...

Image
shmizlica

#13293 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

šećer je zlo :cry:
harač

#13294 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

ExNihilo wrote:
Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
Evo, ima harač. I on je nekada bio brat muslim. Ako se ne varam, zna mu se desiti još i sada da mahinalno prije jela prouči bismillah. :D
Osjecam se kao Bardot. :|

Mada interesatno mi je to, jer nisam nikada bila vjernik, pa postala nesto drugo.

*Probes harac in the ear*
Ovdje je toliko murteda da bi, zapravo, jedini relevantan topic na ovom podforumu bio onaj koji bi tematizirao fenomen disenchantmenta sa ličnog aspekta. Sve ostale teme i rasprave su tek nuspojava takve diskusije, a baš nje nema. Svi sukobi, permabanovi, forumski ratovi i pobune su tek rezidual pada i trganja mističnog vela sa lica stvarnosti.

Ti si krme u Teheranu.
eh, da, Entzauberung, jer je i weber, kao i nietzsche, znao ubost u sridu (katunaricev prijevod - "raščaravanje" - iako adekvatan, nije lijep). "trganje misticnog vela" lijepa je slika, ali ako cu suditi po sopstvenom iskustvu, stvar je rijetko tako dramaticna (i jednostavna*). nakon onog neceg, veo spadne sam od sebe i ostane - sto bi rekao jedan drugi nevjernik - "gola koža i go čovjek"

od rituala sam se - šućur allahu - uglavnom odvikao (s jednim bitnim izuzetkom)

*tip for beginners: bitno je spast na deizam, kasnije ide lako
Bloo
Globalna šefica

#13295 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Nekako je ovdje odjednom jako hladno i usamljeno..... :|
shmizlica

#13296 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Bloo wrote:Nekako je ovdje odjednom jako hladno i usamljeno..... :|
tu sam ja, ne brini :kiss:
ExNihilo

#13297 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

harač wrote:
ExNihilo wrote:
Bloo wrote:
Ovdje je toliko murteda da bi, zapravo, jedini relevantan topic na ovom podforumu bio onaj koji bi tematizirao fenomen disenchantmenta sa ličnog aspekta. Sve ostale teme i rasprave su tek nuspojava takve diskusije, a baš nje nema. Svi sukobi, permabanovi, forumski ratovi i pobune su tek rezidual pada i trganja mističnog vela sa lica stvarnosti.

Ti si krme u Teheranu.
eh, da, Entzauberung, jer je i weber, kao i nietzsche, znao ubost u sridu (katunaricev prijevod - "raščaravanje" - iako adekvatan, nije lijep). "trganje misticnog vela" lijepa je slika, ali ako cu suditi po sopstvenom iskustvu, stvar je rijetko tako dramaticna (i jednostavna*). nakon onog neceg, veo spadne sam od sebe i ostane - sto bi rekao jedan drugi nevjernik - "gola koža i go čovjek"

od rituala sam se - šućur allahu - uglavnom odvikao (s jednim bitnim izuzetkom)

*tip for beginners: bitno je spast na deizam, kasnije ide lako
Koji je izuzetak?

Usput, gdje nam je hrastov žižak? Sjećam se da je on spominjao kako, nakon svega, ponekad upali učenje Kur'ana jer čovjek teži za lijepim. :)
arzuhal

#13298 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

shmizlica wrote:
:oops:
Bloo
Globalna šefica

#13299 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Usput, gdje nam je hrastov žižak? Sjećam se da je on spominjao kako, nakon svega, ponekad upali učenje Kur'ana jer čovjek teži za lijepim. :)
Neko od vjernika da sačekao sa Raidom u mračnom prolazu...

Vjerujem su emocije i dalje tu ako neko takav uzme svjesno da pročita nešto, posluša nešto takvo. Kod nekog se možda javlja i gađenje ili odbojnost, ali opet možda sve zavisi i od toga kako je došlo do izlaska.

Ako je i meni nešto takvo lijepo (iz drugih razloga), da li to znači da je slušana stvar objektivno lijepa?
Bloo
Globalna šefica

#13300 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:
:lol:

Kao Pale sam na svijetu...
Post Reply