Sirija vol. 2

Locked
Ljuci

#132676 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Turska se pokazala kao prava drzava kad je sprijecila osnivanje Kurdistana na tlu Sirije. Za takvu akciju treba da im je zahvalan rezim u Damasku. Sada, ne preostaje nista drugo nego da se povinuju zakonima drzave Sirije. Siriju ce dodatno naoruzati Rusija tako da moze nanositi glavoolje Izraelu. Izrael je okupirao dio sirijske teritorije tako da jaka Sirija moze znaciti sigurnije Palestince koji se bore za neovisnost drzave Palestine. Muslimani se ne smiju vise dijeliti na sunnije i shiije i trebaju svi zajedno sjesti i u ime Allaha se udruziti i krenuti u akciju protiv Cionizma. Sirija je jedna lijepa zemlja i muslimani se u njoj osjecaju sigurno i Al Assad ce izgraditi bezbroj dzamija i muslimani ce moci biti ponosni na svoju vlast.
muhafuca

#132677 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Full intervju - o trenutnoj situaciji i planovima

salik79

#132678 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Ljuci

#132679 Re: Sirija vol. 2

Post by Ljuci »

Salik, jesi li ti shiija?
Kikibombona

#132680 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Jedan od dobrovoljaca, Amerikanac, vratio se u Rojavu da pomogne kurdskom narodu. Vec se borio u redovima YPG, te se vratio u Ameriku nakon oslobodjenja Rake.

Image

Jedan americki vojnik danas na sjeveru Sirije. Cudne stvari se desavaju. Amerikanci, Rusi i Asadovci se mimoilaze po sjeveru Sirije najnormalnije :-)

Image
Kikibombona

#132681 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kralj :lol: :lol:

https://twitter.com/realDonaldTrump/sta ... 4371244032

Vec danima zestoke borbe oko Tel Tamira izmedju Kurda sa jedne i turko-vehabija sa druge strane... Za sada je povuci - potegni
+++Confirmed SDF presence in Zarkan and Tall tamr countryside; Khirbat Jammu, Khirbat Khalaj, Qasmiyê, Rashidiyah and Tal Al-Jamaliya are under #SDF control.

This confirmed by both, SNA and SDF military sources.
+++Turkish-backed SNA terrorists fleeing from Al-Mahmudiya axis, SDF forces are further advancing. Fierce clashes reported in Tall tamr axis.
YPG, novi borci

https://twitter.com/RojavaNetwork/statu ... 4676254722

Arapi iz Rake u posjeti frontu oko Ajn Ise. Zanimljivo je da nema nikakve arapske pobune i prebjega na stranu turko-vehabija. Bas nista. Ni Arapi ne zele turko-vehabije na svojoj zemlji...

https://twitter.com/RojavaNetwork/statu ... 9676490752
mirsek

#132682 Re: Sirija vol. 2

Post by mirsek »

Svi ce oni dobiti Assada na kraju. Iran ce morati kompenzirati oslabljenu Siriju vecim prisustvom u istoj tako i dodatnim jacanjem hezbulaha tako da cionisticki entitet bude pod konstantnim pritiskom.
EME91

#132683 Re: Sirija vol. 2

Post by EME91 »

Pitnje za sarajevoxxx koliko suniti cine % populacije Iraka ?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#132684 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Challenger_ wrote:- o navodnoj ili stvarnoj likvidaciji Bagdadija - "hollywoodski trik"
"Je li Sirija zaista sudjelovala u ovoj operaciji?", upitan je od strane novinara.

Image

"Apsolutno ne. O svemu ovome saznali smo tek iz medija", navodi Assad. Nabrajajući sve te zemlje (op.a. Trump se zahvalio Rusiji, Siriji, Iraku, Turskoj...), ističe Assad, čini se kako Trump želi dati međunarodni legitimitet i kredibilitet toj operaciji.

"Ono što je još važnije - mi zapravo ne znamo je li se ta operacija uopće dogodila. Nikakvi zrakoplovi nisu detektirani na našim radarima. Zašto posmrtni ostaci Baghdadija nisu prikazani? Ovo je isti scenarij kao i u slučaju Osame bin Ladena. Sjetimo se pak scenarija s iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom - sve od A do Ž je tada prikazano, slike kako je ulovljen, suđenje, njegovo vješanje. Isti je bio slučaj i kada su mu ubili sinove nekoliko mjeseci kasnije. Prikazali su njihova tijela. Zašto nema slika Baghdadija i Osame bin Ladena? Zato jer su to američki trikovi. Ne bismo trebali vjerovati u ništa što Amerikanci tvrde bez da pokažu dokaze. Američki političari su zapravo krivi dok se ne pokaže da su nevini, ne obrnuto".
- Nakon Bašarove ocjene o holivudskoj predstavi, dolazi još ozbiljnija tvrdnja:

Sergej Lavrov
"Nemamo potvrde o američkoj operaciji protiv Baghdadija, no znamo da je SAD odgovoran za stvaranje ISIL-a što znači da su sada, ako je istina što tvrde, zapravo eliminirali vlastitu kreaciju".

Image

"ISIL je stvoren u vrijeme dok je SAD sudjelovao u ilegalnoj invaziji na Irak. Došlo je do sloma iračke države, a Amerikanci su na slobodu pustili ekstremiste koji su se tamo nalazili", istaknuo je Lavrov u razgovoru za ruski TV kanal Rusija 24. "Dakle, Amerikanci su sada na neki način eliminirali ono što su i sami kreirali - ukoliko se ta eliminacija uopće dogodila", poručio je.

Naglasio je kako ruska vojska i dalje nema dovoljno informacija kako bi potvrdili je li se američka operacija s ciljem eliminacije Baghdadija, kako su to opisali Trump i Pentagon, uopće dogodila.
:lol: :lol: :lol:

Ne rise, majke ti, Sergej Viktoroviču, Kikijan vjeruje "Amerima". Uzbudio se kada je pročitao "vijest".

:lol: :lol: :lol:
Challenger_

#132685 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Inače, da je ISIL njihova (Zio-USA i regionalnih satelita) tvorevina tvrdim od prvoga dana. Istinu na srce, to je tvrdio i Sa'vox, nazivajući ISIL "poklonom međunarodne zajednice narodu Iraka i Sirije".

Naravno, u retorici materijalista, odnosno likova takvog profila, USA ( Izrael i sateliti) jesu "međunarodna zajednica".

______

Inače, linkovi za gornju vijest:

:arrow: Baghdadi was US 'brainchild'
:arrow: Al-Baghdadi was US ‘spawn’, his death is still an open question
Nadzornik

#132686 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Americka vanjska politika u jednoj slici.

Image

Image
The 51st State

#132687 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Ypg autobomba usmrtila 13 civila u tal abyadu
Lincoln-Burrows

#132688 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

The 51st State wrote:Ypg autobomba usmrtila 13 civila u tal abyadu
Ja sam pročitao da je autobomba usmrtila 13 ljudi, ne znam odakle ti da je YPG i da su svi ubijeni civili.
The 51st State

#132689 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Lincoln-Burrows wrote:
Ja sam pročitao da je autobomba usmrtila 13 ljudi, ne znam odakle ti da je YPG i da su svi ubijeni civili.
zato stonsu najlogicniji osumnjiceni i neki njihovi afilijenti su vec preuzimali odgovornost za napade u afrinu sa slicnim modisom, a ne znam ko bi drugi mogo bit na pijaci osim civila?
Lincoln-Burrows

#132690 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

The 51st State wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
zato stonsu najlogicniji osumnjiceni i neki njihovi afilijenti su vec preuzimali odgovornost za napade u afrinu sa slicnim modisom, a ne znam ko bi drugi mogo bit na pijaci osim civila?
Bolje sačekati sa osumnjičenima, YPG do sada nije dirao civile i nekako mi ovo više sliči na bradonje.
The 51st State

#132691 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

U zabludi si, imaju oni dugu istoriju napada na civile u turskoj, a istina je da dobro peglaju imidz pa masa ljudi dodje do tagvog stava.
Stepski cuk

#132692 Re: Sirija vol. 2

Post by Stepski cuk »

Challenger_ wrote:

Kako se upravljalo krizom, po Bašaru? Putem američkih "opunomoćenika". Kada se pokazalo da su demonstracije nedovoljne, krenulo se sa militantima. Kada su se oni pokazali neefikasnim, krenulo se sa franšizama AQ. Kada su i one bile nedovoljne instalirao se "hilafet", odnosno ISIL. Kada ni on nije izvršio zadaću ("zbog ruske intervencije"), na scenu je stupila Turska kao posljednji i ultimativni "opunomoćenik" USA.

Po Bašaru, inteligentnim upravljanjem krizom, Rusija je "izbacila USA iz arene" i "ograničila domete Ankare".
Da li neko od vas posjeduje informaciju koliko je do sada Tursku materijalno koštao ovaj rat? Zanima me da li se turska angažiranost u sirijskom ratu odražava na standard turskih građana, to jeste da li je Turska ekonomski moćna za jedan dug i iscrpljujući rat? S obzirom na činjenicu da su ekonomski interesi ljudi ujedno njihovi najvažniji interesi, stoga mislim da bi taj moment mogao biti od presudnog značaja za tursku angažiranost u sirijskom ratu. U protivnom ovaj rat bi mogao trajati još dugo, jer dok je baza zadovoljna i mirna vođe može i da volje i da kolje :-D .
Challenger_

#132693 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Stepski cuk wrote:Da li neko od vas posjeduje informaciju koliko je do sada Tursku materijalno koštao ovaj rat? Zanima me da li se turska angažiranost u sirijskom ratu odražava na standard turskih građana, to jeste da li je Turska ekonomski moćna za jedan dug i iscrpljujući rat? S obzirom na činjenicu da su ekonomski interesi ljudi ujedno njihovi najvažniji interesi, stoga mislim da bi taj moment mogao biti od presudnog značaja za tursku angažiranost u sirijskom ratu. U protivnom ovaj rat bi mogao trajati još dugo, jer dok je baza zadovoljna i mirna vođe može i da volje i da kolje :-D .
- Nisam ekonomista ali mislim da mogu da kažem da ekonomski trendovi prisiljavaju Tursku da minimizira svoj angažman. Što iz ekonomskih, što iz političkih razloga, unutrašnjih i vanjskih. Tursku je ovaj rat preskupo koštao. Prije ovog rata turska ekonomija je bila jedna od najdinamičnijih ekonomija svijeta sa kontinuiranom stopom visokog rasta, sa jakom i stabilnom valutom, a tursko društvo, dinamično demokratsko društvo intenzivnog razvoja u svim sferama, od ekonomije do sporta i kulture. Onda je došlo "arapsko" nazovi-proljeće, turski angažman u njemu (od Libije preko Egipta do Sirije) i stvari su se počele mijenjati ubrzano.

Na gore.

- Do 2011, Turska je definitivno imala "nula problema sa susjedima" i imala je famoznu "stratešku dubinu" (A. Davutoglu) a danas nema dobre odnose ni sa jednim susjedom dok je ekonomski rast usporen, valuta obezvrijeđena i nejaka, a o strateškoj dubini nema niti govora. Teško je znati kolika su neposredna ulaganja Turske u sirijski rat zbog manjka transparentnosti u toj oblasti i kontradiktornih informacija (od nekoliko milijardi do nekoliko desetina milijardi USD), ali slika Turske s početka 2011 i danas, kako u ekonomskoj tako u političkoj sferi daju nezapamćen kontrast.

Saučešće u zavjeri protiv Damaska je skupo koštalo tursku državu i društvo u cjelini.
The 51st State

#132694 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

mozes ti to bolje, vrbi post netacnim informacijama i sudovima, te amnestiranje glavnog krivca za haos u siriji.
Challenger_

#132695 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

A ti druškane izvoli i napiši koje su to info netačne. Istina, odnosi sa Iranom nisu loši kao sa drugima ali su daleko od onih koji bi ih projektovali u kategoriju strateške dubine.

p.s.

Stvar stoji još i gore od onoga što sam napisao.
Nadzornik

#132696 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Stize tehnika za Tigrove na sjeveru Sirije.

Image
Nadzornik

#132697 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

The 51st State wrote:mozes ti to bolje, vrbi post netacnim informacijama i sudovima, te amnestiranje glavnog krivca za haos u siriji.
Image
The 51st State

#132698 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

Challenger_ wrote:A ti druškane izvoli i napiši koje su to info netačne. Istina, odnosi sa Iranom nisu loši kao sa drugima ali su daleko od onih koji bi ih projektovali u kategoriju strateške dubine.

p.s.

Stvar stoji još i gore od onoga što sam napisao.
pa eto sama ekonomija nije nikad bila bolja, turska je vise pasivni posmatrac bila nego aktivni participant, ovo sad je iznudjeno. a koliko filas o zavjerama protiv bilo koga pokazuju aktuelni protesti protov vlada u libanu, iralu, egiptu, alziru i gdje vec ne, prosto receno furas prevazidjene koncepte bez inkorporiranja glavnog faktora, a to su gradjani tih sredina i njihove potrebe.
Nadzornik

#132699 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Challenger_

#132700 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

The 51st State wrote:pa eto sama ekonomija nije nikad bila bolja...

Ekonomski rast Turske 2011. godine je bio iznad deset posto (11.1 %) a ove godine je minimalan.
Neozbiljan si sagovornik.

Totalno.

_______
Locked