Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#13251 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

broj dva wrote:
Moj zemljak, ovdje zaslužuje dupli spomen na račun satanističkog aktivizma, paljenja tri crkve i ubistva ali muzički mi nije baaaš ))
Meni je moron ako ćemo iskreno :D Muzika je ok :) Varga treba dobro namlatit
Samo Fenriz i Darkthrone :oops:
broj dva

#13252 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Ne zaboravi Ulver (vukovi) jeste da su otišli od metala ko mi od teme ali u uvom kontekstu njihov

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Themes_ ... n_and_Hell
Bloo
Globalna šefica

#13253 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Znam za njih...uvijek me bacao Ihsahn sa svojim adopted name...nikad upamtit sva ta njihova "humjetnička" :|
MarlboroGold

#13254 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Koje ono biše magične riječi? :D
Bloo
Globalna šefica

#13255 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Koje ono biše magične riječi? :D
Da, hoću još jedan tanjir graha?
Bloo
Globalna šefica

#13256 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

@MarlboroGold

Ne uvaljuj me dok nema Arze, otišao da klanja i nahrani koke, pa se čovjek može malo opustiti... :mrgreen:
MarlboroGold

#13257 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:@MarlboroGold

Ne uvaljuj me dok nema Arze, otišao da klanja i nahrani koke, pa se čovjek može malo opustiti... :mrgreen:
:lol:
Hakiz

#13258 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:...
Htio sam reći da je Njemici, pa i u burci, u Njemačkoj lakše raditi te stvari nego Saudijki u Saudijskoj Arabiji. Ne da Saudijka to ne želi, nego je okruženje takvo da je Njemici objektivno lakše. A divim se ženama koje na takav način razbijaju predrasude. Em što kao osobe razbijaju predrasude, em što im je kao ženama to raditi puno teže nego muškarcima.
Heller

#13260 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Heller »

Bloo wrote:
broj dva wrote::lol: :lol:
Pa čuješ nakon par decenija mejdena i slejera hoće uho nešto raštimano..
Ozbiljno, the director's cut od Fantómas pa onda žugaj...
Pa ako hoćeš raštimano Burzum brate Burzum :lol:
Sihirator :run:
Bloo
Globalna šefica

#13261 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Samo ateisti pedere spašavaju :D

On the more serious note, u samom članku mi je interesantno što su nabrojali neke od razloga i par procesa zbog kojih su se ljudi odrekli svoje vjere. Od postepenog izlaska, do neke iznenadne spoznaje (što o sebi, što o dogmi).
Voljela bih jednom sjesti i popričati sa tim ljudima. Kako sada posmatraju religiju čiji su otpadnici (što svjesno, što silom prilika), s obzirom da mi prosječni forumski uzorak za to ima samo jednu dimenziju (mada nemam uvida u uzroke).
harač

#13262 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

po ovome što vidim na stranici "ex-muslims of north america", koja okuplja apostate iz autentičnih muslimanskih zemalja, isti na islam gledaju u uglavnom antiteistički, što je razumljivo, s obzirom na njihova iskustva.

djeluje mi (ovo je sociološki intuicionizam) da će razlozi svugdje uglavnom biti upravo takvi: prelazak iz latentne ireligioznosti u ateizam, ili pak neka vrsta nepomirljive kognitivne disonance u religioznih
Hakiz

#13263 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Samo ateisti pedere spašavaju :D

On the more serious note, u samom članku mi je interesantno što su nabrojali neke od razloga i par procesa zbog kojih su se ljudi odrekli svoje vjere. Od postepenog izlaska, do neke iznenadne spoznaje (što o sebi, što o dogmi).
Voljela bih jednom sjesti i popričati sa tim ljudima. Kako sada posmatraju religiju čiji su otpadnici (što svjesno, što silom prilika), s obzirom da mi prosječni forumski uzorak za to ima samo jednu dimenziju (mada nemam uvida u uzroke).
Šta je ono pisalo, djevojčica pogledala svijet oko sebe, vidjela da nije kako su joj pričali i napustila religiju. Kažu da djeca najiskrenije reaguju...

Stvar je u slijedećem. Problem je kada država utiče na to kako će proći neko ko napusti vjeru. Ako neko ko napusti vjeru nije progonjen od države, u toj državi je lako napustiti vjeru. Kakvi će biti porodični odnosi, ili odnosi unutar susjedstva, to je već situacija u nivou maloljetničke trudnoće, homoseksualizma itd. U krajnjem slučaju, ti ljudi mogu napustiti svoje okruženje, otići u druge gradove ili u slučaju velikih gradova otići u druga susjedstva i graditi živote.

Ali ako ti država pokuca na vrata i odvede te na vješala jer si napustio vjeru, to je već druga priča.

Zato se onoj metalki pod hidžabom u Njemačkoj lako baviti time šta radi.

Ali, evo, Saudija je ženama dozvoliila da voze, sada im ukida obavezu tamne abaje. polako se mijenjaju stvari. Ko zna, za godinu možda usred Meke neka gitaristkinja muslimanka bude svirala na koncertu svog metal benda.
beni-bu-man

#13264 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Dobar vam jutar vjernici i nevjernici 8-)

Bloo
Globalna šefica

#13265 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

harač wrote:po ovome što vidim na stranici "ex-muslims of north america", koja okuplja apostate iz autentičnih muslimanskih zemalja, isti na islam gledaju u uglavnom antiteistički, što je razumljivo, s obzirom na njihova iskustva.

djeluje mi (ovo je sociološki intuicionizam) da će razlozi svugdje uglavnom biti upravo takvi: prelazak iz latentne ireligioznosti u ateizam, ili pak neka vrsta nepomirljive kognitivne disonance u religioznih
Samo da li se ta disonanca pojavila odjednom ili pak postepeno u većini slučajeva?
U kojim godinama, šta je tačno triggerovalo izlazak....

Ima li kakav otpadnik forumski ovdje da bi se dobrovoljno podvrgnuo ispitivanju :D
Bloo
Globalna šefica

#13266 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

I svaki put, opet i iznova, spoznam da nema boga i da ovo nije najbolji od svih mogucih svjetova...nakon provedenih 15 minuta na I. Spratu Poreske Stari Grad ..
arzuhal

#13267 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bardot: Očajna sam, muslimani su praktično svuda

:cry:
ExNihilo

#13268 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:I svaki put, opet i iznova, spoznam da nema boga i da ovo nije najbolji od svih mogucih svjetova...nakon provedenih 15 minuta na I. Spratu Poreske Stari Grad ..
Zato ćeš se u striparnici uvjeriti da ima. To ti je underlying mahinejstvo života.
ExNihilo

#13269 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
harač wrote:po ovome što vidim na stranici "ex-muslims of north america", koja okuplja apostate iz autentičnih muslimanskih zemalja, isti na islam gledaju u uglavnom antiteistički, što je razumljivo, s obzirom na njihova iskustva.

Samo da li se ta disonanca pojavila odjednom ili pak postepeno u većini slučajeva?
U kojim godinama, šta je tačno triggerovalo izlazak....

Ima li kakav otpadnik forumski ovdje da bi se dobrovoljno podvrgnuo ispitivanju :D
Evo, ima harač. I on je nekada bio brat muslim. Ako se ne varam, zna mu se desiti još i sada da mahinalno prije jela prouči bismillah. :D
Bloo
Globalna šefica

#13270 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Bloo wrote:I svaki put, opet i iznova, spoznam da nema boga i da ovo nije najbolji od svih mogucih svjetova...nakon provedenih 15 minuta na I. Spratu Poreske Stari Grad ..
Zato ćeš se u striparnici uvjeriti da ima. To ti je underlying mahinejstvo života.
Tamo je divno.
Ne cujes zvukove i gungulu vanjskog svijeta.
Cuje se samo prebiranje stranica i suskanje omotaca dok izvlacis strip iz zastitnog kondoma.
Klatis se na drvenim improviziranim stolicama od panja i kontas da je Striparnica Aleph.
Bloo
Globalna šefica

#13271 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Evo, ima harač. I on je nekada bio brat muslim. Ako se ne varam, zna mu se desiti još i sada da mahinalno prije jela prouči bismillah. :D
Osjecam se kao Bardot. :|

Mada interesatno mi je to, jer nisam nikada bila vjernik, pa postala nesto drugo.

*Probes harac in the ear*
beni-bu-man

#13272 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Kako nema boga, ima boga i zove se Keith Flint 8-)
Bloo
Globalna šefica

#13273 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

beni-bu-man wrote:
Nije se susreo sa starijim referentom za poreske kartice pravnih lica u PU stari grad...
arzuhal

#13274 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
beni-bu-man wrote:
Nije se susreo sa starijim referentom za poreske kartice pravnih lica u PU stari grad...
..a nekome će i takav biti pakao, sve je do osobe.
ExNihilo

#13275 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
Osjecam se kao Bardot. :|

Mada interesatno mi je to, jer nisam nikada bila vjernik, pa postala nesto drugo.

*Probes harac in the ear*
Ovdje je toliko murteda da bi, zapravo, jedini relevantan topic na ovom podforumu bio onaj koji bi tematizirao fenomen disenchantmenta sa ličnog aspekta. Sve ostale teme i rasprave su tek nuspojava takve diskusije, a baš nje nema. Svi sukobi, permabanovi, forumski ratovi i pobune su tek rezidual pada i trganja mističnog vela sa lica stvarnosti.

Ti si krme u Teheranu.
Last edited by ExNihilo on 20/03/2018 11:47, edited 1 time in total.
Post Reply