Unutrašnja je za one koji su u stanju ispravno se prestrojiti iz unutrašnje u vanjsku, ili iz unutrašnje u lijevu izlaznu traku, a da pri tome nikoga ne opale, ili da nekome oduzmu prvenstvo.supercali wrote:Pa sto onda prave kruzne sa 2 trake koji ce nam klinac ako je dovoljna vanjskaSeawolf wrote:Nije je pogrešno naučio.Optimist wrote:Prica mi sestra koja je polagala po novom zakonu prije par godina da je njoj instruktor rekao da uvijek u kruznom ide vanjskom trakom koliko god treba jer, prati sad, nije kaznjivo![]()
![]()
Nije ni cudo sto niko i ne zna koristiti ispravno kad ih od starta pogresno uce.
Voženje kroz kružni tok vanjskom trakom zaista nije prekršaj i samim tim nije kažnjivo.
Kad se ne zna koristiti unutrasnja onda bolje da je I nema
nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seawolf
#13251 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
- supercali
#13252 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Znam ja za sta je unutrasnja al koja korist od nje kad se voxaci uce da idu vanjskom jer nema kazne za nju
Ovo mi zvuci kao ona situacija voznja lijevom trakom bez kazne mada je to potpuno drugaciji slucaj I ne smeta vozacima kao ovaj slucaj sa kruznim
Ovo mi zvuci kao ona situacija voznja lijevom trakom bez kazne mada je to potpuno drugaciji slucaj I ne smeta vozacima kao ovaj slucaj sa kruznim
- Laertes
#13253 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Evo i lijeve trake...

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#13254 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
- Dope_Man
#13255 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Mene strah kad je puno auta oko mene, koliko sporo smijem po gradu??? 
- bitanga_sa_otesa
#13256 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
20km/h slobodno,u pravu si,ne pravis prekrsaj 
- hopi
#13257 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
možda sam već pisao o tome, ali moram opet
svako jutro prelazim ulicu kod škole isak samokovlija, znači tamo kranjčevićeva gdje se skreće prema uniticu tj. u fra aneđla zvizdovića. Prelazim na semaforu svako jutro, volim istom rutom hodati, naravno gužva juatarnja špica, ljudi auta djeca itd.
I svako jutro, ali baš doslovno svako jutro auta prolaze na crveno . Znači barem jedan prođe na knap žuto-crveno i poslije njega jedan još požuri na crveno. Haj navikao i na to. Nerijetko se desi, hajmo reći u 30-40% slučajeva da se meni već upali zeleno za pješake dok još jedan auto prolazi, znači to je već debelo crveno. Međutim jutros su dva prošla na crveno, i meni zeleno gori i pogledam ulijevo ide sporo auto kontam on će stati i krenem ja preći, kada ženska samo nastavi na mene, nije usporila i šta ću bacim se nekako nazad na trotoar, a ona samo laganini produži, srećom me promašila, meni se noge odsjekle 15 minuta nisam sebi mogao doći. Znači ona je nakon 3-4 sekunde crveno lagano prošla, ne gleda, ne razmišlja, isljučen mozak ma ništa.
Mislim haj ja pazim kada prelazi, ali puno male djece tu prelazi koja će možda zakoračiti čim im se zeleno upali, i naići će ovako neki i gotovo. Sada će neki možda predložiti policiju, e da znate, jedno vrijeme je policajac stajao tu tj. malo niže dole kod izdignutog pješačkog. I tako sam znao tu preći pola ceste, i čekati po 5-6 auto da prođe iz drugog smjera dok me ne puste da tu pređem. A šta je policajac radio dok sam ja čekao na cesti da se neki smiluje da me pusti da pređem? Drkao po mobitelu. Svako jutro tako, i nema ga više, i bolje.
svako jutro prelazim ulicu kod škole isak samokovlija, znači tamo kranjčevićeva gdje se skreće prema uniticu tj. u fra aneđla zvizdovića. Prelazim na semaforu svako jutro, volim istom rutom hodati, naravno gužva juatarnja špica, ljudi auta djeca itd.
I svako jutro, ali baš doslovno svako jutro auta prolaze na crveno . Znači barem jedan prođe na knap žuto-crveno i poslije njega jedan još požuri na crveno. Haj navikao i na to. Nerijetko se desi, hajmo reći u 30-40% slučajeva da se meni već upali zeleno za pješake dok još jedan auto prolazi, znači to je već debelo crveno. Međutim jutros su dva prošla na crveno, i meni zeleno gori i pogledam ulijevo ide sporo auto kontam on će stati i krenem ja preći, kada ženska samo nastavi na mene, nije usporila i šta ću bacim se nekako nazad na trotoar, a ona samo laganini produži, srećom me promašila, meni se noge odsjekle 15 minuta nisam sebi mogao doći. Znači ona je nakon 3-4 sekunde crveno lagano prošla, ne gleda, ne razmišlja, isljučen mozak ma ništa.
Mislim haj ja pazim kada prelazi, ali puno male djece tu prelazi koja će možda zakoračiti čim im se zeleno upali, i naići će ovako neki i gotovo. Sada će neki možda predložiti policiju, e da znate, jedno vrijeme je policajac stajao tu tj. malo niže dole kod izdignutog pješačkog. I tako sam znao tu preći pola ceste, i čekati po 5-6 auto da prođe iz drugog smjera dok me ne puste da tu pređem. A šta je policajac radio dok sam ja čekao na cesti da se neki smiluje da me pusti da pređem? Drkao po mobitelu. Svako jutro tako, i nema ga više, i bolje.
- nepass1
#13258 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Policija u ovom gradu ne postoji, mozes raditi sta hoces
- MOSALJOZE
#13259 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Postoji za obicne smrtnike,kriminalce i lopove redovno zaobilaze.Vidim ih po noći kako patroliraju,a zanimljivo čim je neka pljačka u pitanju nigdje ih...I onda kad nešto bude meni dodje i pita jesi šta vidio....nepass1 wrote:Policija u ovom gradu ne postoji, mozes raditi sta hoces
- Laplace
#13260 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Već sam govorio da bi najbolje bilo da se vozačke dozvole prodaju na kioscima. Bar nam auto škole ne bi ometale saobraćaj. Svakako ništa ne nauče kandidate.yoyo13 wrote:Serem se usta svim instruktorima koji uce kandidate u kruzni i krajnja desna 8 krugova
Nedavno na jednoj temi ovdje (stara, oživljena ove godine) vidim kako neko napominje da se na liniji ubrzanja ide ono prva-druga. A treća? Ne sjećam se tačne dužine linije ubrzanja (čini mi se 80 metara, ali nisam siguran), ali se dobro sjećam da sam "šaltao" prva-druga-treća.
Vozači polože a da ne znaju držati pravac, ne znaju stati ni krenuti, kasne sa pokazivačima smjera, ne znaju koristiti izlivne trake niti trake za ubrzavanje/uključivanje, ne znaju se prestrojiti, ne znaju se parkirati, nisu sposobni voziti po ograničenju i da ne nabrajam dalje.
- Laplace
#13261 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kod nas bi trebalo kao u, čini mi se , Engleskoj (ili bi u Francuskoj?), gdje je fizički onemogućeno da vanjskom trakom produžiš dalje od drugog izlaza. Ne sjećam se tačno slike, ali napravili su prepreke tako da na drugom izlazu jednostavno nemaš izbora nego da se isključiš. To onima na unutrašnjoj ostavlja slobodu da se bez rizika prestroje pa da izađu na treći ili četvrti izlaz, ali na peti (ako ga ima) već ne mogu.liaar wrote:On je produžio dalje od drugog izlaza, nije se isključio, nastavio dalje kružiti vanjskom. Ušli sa Dobrinje izašao ja prema Vojničkom (2 izlaz) a on produžio prema izlazu za Aerodrom (3 izlaz)
Edit: Ovo ije baš to na šta sam mislio, ali je rješenje koje bi moglo smanjiti mogućnost ovakvih kruženja vanjskom trakom:
https://www.vecernji.hr/media/img/83/7f ... 576a8.jpeg
- Laertes
#13262 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Guglaj Skver u TuzliLaplace wrote:Kod nas bi trebalo kao u, čini mi se , Engleskoj (ili bi u Francuskoj?), gdje je fizički onemogućeno da vanjskom trakom produžiš dalje od drugog izlaza. Ne sjećam se tačno slike, ali napravili su prepreke tako da na drugom izlazu jednostavno nemaš izbora nego da se isključiš. To onima na unutrašnjoj ostavlja slobodu da se bez rizika prestroje pa da izađu na treći ili četvrti izlaz, ali na peti (ako ga ima) već ne mogu.liaar wrote:On je produžio dalje od drugog izlaza, nije se isključio, nastavio dalje kružiti vanjskom. Ušli sa Dobrinje izašao ja prema Vojničkom (2 izlaz) a on produžio prema izlazu za Aerodrom (3 izlaz)
Edit: Ovo ije baš to na šta sam mislio, ali je rješenje koje bi moglo smanjiti mogućnost ovakvih kruženja vanjskom trakom:
- Laplace
#13263 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
... a onda te na izlazu zaustavi policija i pita zašto praviš krugove po kružnom. Ako se dobro sjećam, neko je ovdje pisao kako su ga kaznili zbog kruženja kružnim tokom, doduše tad je nepotrebno napravio nekoliko krugova.supercali wrote:Pa mozes niko nije rekao da ne mozes al i tu ima situacija da ne mozes
Zamisli da je iz pravca mpjmila prikljucivao se jos jedan i hoce na aerodrom?
Tu ne bi mogao iz vanjske nego pici krug pa se onda iskljucuj
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#13264 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Laertes wrote:Guglaj Skver u TuzliLaplace wrote:Kod nas bi trebalo kao u, čini mi se , Engleskoj (ili bi u Francuskoj?), gdje je fizički onemogućeno da vanjskom trakom produžiš dalje od drugog izlaza. Ne sjećam se tačno slike, ali napravili su prepreke tako da na drugom izlazu jednostavno nemaš izbora nego da se isključiš. To onima na unutrašnjoj ostavlja slobodu da se bez rizika prestroje pa da izađu na treći ili četvrti izlaz, ali na peti (ako ga ima) već ne mogu.liaar wrote:On je produžio dalje od drugog izlaza, nije se isključio, nastavio dalje kružiti vanjskom. Ušli sa Dobrinje izašao ja prema Vojničkom (2 izlaz) a on produžio prema izlazu za Aerodrom (3 izlaz)

- Laplace
#13265 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
http://ltablice.com/images/stories/clan ... ni_tok.gifmk ultra wrote:Da, ali se i to može regulisati. I kod nas unutar kružnog toka (na ovim većim) ima i puna linija na nekim mjestima, gdje se zabranjuje prestrojavanje iz unutarnje u vanjsku... al opet, dok nije zid, ne pika seSeawolf wrote:Nije je pogrešno naučio.Optimist wrote:Prica mi sestra koja je polagala po novom zakonu prije par godina da je njoj instruktor rekao da uvijek u kruznom ide vanjskom trakom koliko god treba jer, prati sad, nije kaznjivo![]()
![]()
Nije ni cudo sto niko i ne zna koristiti ispravno kad ih od starta pogresno uce.
Voženje kroz kružni tok vanjskom trakom zaista nije prekršaj i samim tim nije kažnjivo.![]()
Da barem znakove preporuke stave...
- Sodom1
#13266 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bio je onaj jedan lik sto je napisao na forumu , ti bolje pamtis te stvari ko je , ganjao zeleni val ozeci 40-30-20 km/hbitanga_sa_otesa wrote:20km/h slobodno,u pravu si,ne pravis prekrsaj
- supercali
#13267 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa to je toLaplace wrote:... a onda te na izlazu zaustavi policija i pita zašto praviš krugove po kružnom. Ako se dobro sjećam, neko je ovdje pisao kako su ga kaznili zbog kruženja kružnim tokom, doduše tad je nepotrebno napravio nekoliko krugova.supercali wrote:Pa mozes niko nije rekao da ne mozes al i tu ima situacija da ne mozes
Zamisli da je iz pravca mpjmila prikljucivao se jos jedan i hoce na aerodrom?
Tu ne bi mogao iz vanjske nego pici krug pa se onda iskljucuj
Znaci oni te pitaju zasto postujes propise i pravila koje oni ne znaju
- Laplace
#13268 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Da i je zdravo jesti toliko kokica?Laertes wrote:Evo i lijeve trake...
- Laplace
#13269 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
https://youtu.be/BmE43C4nBTohopi wrote:možda sam već pisao o tome, ali moram opet
Nekako sam mislio da bar u Sarajevu vode računa o tom crvenom, bar bi trebali. Ja dobro pazim da ne prođem ni na žuto, na trepćuće zeleno se pripremam da stanem ako se upali žuto. Jer, kamere na semaforima. A ima i semafora na kojima blicne žuto i odmah crveno.
- supercali
#13270 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Mozda se vodi na glavnoj al sporedne ulice su za kurac sto se tice semafora i prolaska kroz crveno
U svako doba dana mozes ocekivati prolazenje kroz crveno
Ja sam danas vidio prolazenje kroz crveno u hrasnom na raskrsnici azize sacirbegovic i "milana preloga"
U svako doba dana mozes ocekivati prolazenje kroz crveno
Ja sam danas vidio prolazenje kroz crveno u hrasnom na raskrsnici azize sacirbegovic i "milana preloga"
- bitanga_sa_otesa
#13271 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ima ih ovde par ...Sodom1 wrote: Bio je onaj jedan lik sto je napisao na forumu , ti bolje pamtis te stvari ko je , ganjao zeleni val ozeci 40-30-20 km/h![]()
![]()
-
yoyo13
#13272 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Svaki dan zadnjih 5-6 mjeseci idem prema bachussu u lukavicu preko stupa. Nekad i po 3-4 puta i vjecno se vrte na kruznom prema dobrinji i gore prema terexu. Znaci ne mogu da vjerujem da od 20 auto skola nijedan instruktor nije se ubacio u lijevu traku u kruznom. Al majke mi nikad nijedan. Pa kad ce naucit ako nece sa njimLaplace wrote:Već sam govorio da bi najbolje bilo da se vozačke dozvole prodaju na kioscima. Bar nam auto škole ne bi ometale saobraćaj. Svakako ništa ne nauče kandidate.yoyo13 wrote:Serem se usta svim instruktorima koji uce kandidate u kruzni i krajnja desna 8 krugova
Nedavno na jednoj temi ovdje (stara, oživljena ove godine) vidim kako neko napominje da se na liniji ubrzanja ide ono prva-druga. A treća? Ne sjećam se tačne dužine linije ubrzanja (čini mi se 80 metara, ali nisam siguran), ali se dobro sjećam da sam "šaltao" prva-druga-treća.
Vozači polože a da ne znaju držati pravac, ne znaju stati ni krenuti, kasne sa pokazivačima smjera, ne znaju koristiti izlivne trake niti trake za ubrzavanje/uključivanje, ne znaju se prestrojiti, ne znaju se parkirati, nisu sposobni voziti po ograničenju i da ne nabrajam dalje.
-
axe22
#13273 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Laplace wrote:Kod nas bi trebalo kao u, čini mi se , Engleskoj (ili bi u Francuskoj?), gdje je fizički onemogućeno da vanjskom trakom produžiš dalje od drugog izlaza. Ne sjećam se tačno slike, ali napravili su prepreke tako da na drugom izlazu jednostavno nemaš izbora nego da se isključiš. To onima na unutrašnjoj ostavlja slobodu da se bez rizika prestroje pa da izađu na treći ili četvrti izlaz, ali na peti (ako ga ima) već ne mogu.liaar wrote:On je produžio dalje od drugog izlaza, nije se isključio, nastavio dalje kružiti vanjskom. Ušli sa Dobrinje izašao ja prema Vojničkom (2 izlaz) a on produžio prema izlazu za Aerodrom (3 izlaz)
Citava Slovenija je takva, fizicki onemoguceno nastavit vozit vanjskom trakom poslje prvog izlaza.
Ovaj u Tuzli na skveru pali u odredjenim situacijama, ipak se nadje neko ko preko prepreka predje i nastavi dalje u krzunom, dok na Siporex-u je ludnica, od auto skoli pa nadalje vecina raje udje u vanjsku i onda pravi citav krug, svake sedmice min 4-5 sudara bude.
Ako si u unutrasnjoj traci u vecini slucajeva moras gotov skroz usporiti da bi izasao jer nikad ne znas ko moze produziti u kruznom,
- Laertes
#13274 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jebiga, care, taj na Siporexu ima ukupno tri ulaza/izlaza, i ako ćemo po pravilu da je vanjska za prvi ili drugi izlaz, onda bi unutrašnja bila samo za puni krug.axe22 wrote:Laplace wrote:Kod nas bi trebalo kao u, čini mi se , Engleskoj (ili bi u Francuskoj?), gdje je fizički onemogućeno da vanjskom trakom produžiš dalje od drugog izlaza. Ne sjećam se tačno slike, ali napravili su prepreke tako da na drugom izlazu jednostavno nemaš izbora nego da se isključiš. To onima na unutrašnjoj ostavlja slobodu da se bez rizika prestroje pa da izađu na treći ili četvrti izlaz, ali na peti (ako ga ima) već ne mogu.liaar wrote:On je produžio dalje od drugog izlaza, nije se isključio, nastavio dalje kružiti vanjskom. Ušli sa Dobrinje izašao ja prema Vojničkom (2 izlaz) a on produžio prema izlazu za Aerodrom (3 izlaz)
Citava Slovenija je takva, fizicki onemoguceno nastavit vozit vanjskom trakom poslje prvog izlaza.
Ovaj u Tuzli na skveru pali u odredjenim situacijama, ipak se nadje neko ko preko prepreka predje i nastavi dalje u krzunom, dok na Siporex-u je ludnica, od auto skoli pa nadalje vecina raje udje u vanjsku i onda pravi citav krug, svake sedmice min 4-5 sudara bude.
Ako si u unutrasnjoj traci u vecini slucajeva moras gotov skroz usporiti da bi izasao jer nikad ne znas ko moze produziti u kruznom,
Svaki dan sam tu, i vidim sve te sudare. Onaj iz unutrašnje je vazda kriv, jebiga.
Zato i ja, ko mali Mujo, đe i svi Turci...
-
bit101