Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Gojeni H wrote:Bez obzira sto je BiH jedina domovina Bosnjacima i sto su bili najbrojniji narod, velikosrpska klika je preko kvislinskih satelita uveliko promovirala srpski kadar u svim sektorima vlasti ukljucujuci politicke funkcije, policiju, itd.
Vec smo prikazali da je omjer Bosnjaka u profesionalnom kadru JNA u odnosu na procenat u broju stanovnistva bio porazavajuci i diskriminirajuci prema Bosnjacima.
Dakle:
Po popisu stanovništva iz 1981. godine, Bosna i Hercegovina je imala 4.124.256 stanovnika, sljedećeg nacionalnog sastava: Muslimani (Bosnjaci) 1.630.033 ili 39.52 %, Srbi 1.320.738 ili 32.02 %, Hrvati 758.140 ili 18.38 % i Jugoslaveni 326.316 ili 7.91 %.
Istovremeno:
Predsjednici Izvrsnog Vijeca
Milanko Renovica (travanj 1974. - 28. travnja 1982.) Seid Maglajlija (28. travnja 1982. - 28. travnja 1984.)
Gojko Ubiparip (28. travnja 1984. - travanj 1986.)
Josip Lovrenović (travanj 1986. - travanj 1988.)
Marko Ćeranić (travanj 1988. - 20. prosinca 1990.)
Jure Pelivan (20. prosinca 1990. - 8. travnja. 1992.)
Predsjednici Predsjednistva SRBiH Raif Dizdarević (travanj 1978. - travanj 1982.)
Branko Mikulić (travanj 1982. - 26. travnja 1984.)
Milanko Renovica (26. travnja 1984. - 26. travnja 1985.) Munir Mesihović (26. travnja 1985. - travanj 1987.)
Mato Andrić (travanj 1987. - travanj 1988.)
Nikola Filipović (travanj 1988. - travanj 1989.)
Obrad Piljak (travanj 1989. - 20 prosinca 1990.)
joj ko su ovi pola ih se i ne sjecam......Pozderac, Bijedic i Mikulic su bili glavne face u Bih....
Gojeni H wrote:(ne mogu oni bez Turaka i nabijanja)
Njih još uvijek više muče Turci nego Nijemci koji su im samo u dva dana pobili samo u jednom gradu (Kragujevcu) blizu 3000 od čega najviše nejači. Što guslari šta o tome ne spjevaše?
I, kako su prosli nijemci na kraju...?
Prema nemačkom dokumentu, pronađenom kod generala Reineckea, ukupni nemački gubici na Balkanu iznose 24.000 ubijenih i 12.000 nestalih, ne pominjući ranjene. Većina gubitaka na Balkanu Wehrmachtu je nanesena u Jugoslaviji.
Njih još uvijek više muče Turci nego Nijemci koji su im samo u dva dana pobili samo u jednom gradu (Kragujevcu) blizu 3000 od čega najviše nejači. Što guslari šta o tome ne spjevaše?
Prema nemačkom dokumentu, pronađenom kod generala Reineckea, ukupni nemački gubici na Balkanu iznose 24.000 ubijenih i 12.000 nestalih, ne pominjući ranjene. Većina gubitaka na Balkanu Wehrmachtu je nanesena u Jugoslaviji.
Brojiš li i one Nijemce koje su Rusi pobili na Sremskom frontu pred kraj rata?
vatrogasac wrote:
Ne brojim ja nista... Dobili su svoje, to je sve sto me interesuje...
Jugoslovenska armija vodila je sa okupatorom i njegovim pomagačima dugotrajne iscrpljujuće borbe na frontu, sve do 12. aprila 1945. godine, kada je Sremski front probijen.
Nakon proboja srijemskog fronta snage Jugoslovenske armije za nepun mesec dana oslobodile su čitavu teritoriju okupirane Jugoslavije, i Istru i Slovenačko primorje, a neke jedinice dospele su i do Trsta. Pred udarima Jugoslovenske armije kapitulirala je grupa armija "E" i zarobljen je general Aleksandar fon Ler, odgovoran za razaranje Beograd, aprila 1941. godine.
Nakon zaustavljanja njemačke protivofenzive, krajem januara obe vojske se ukopavaju u rovove, i Sremski front u narednom periodu ostaje stabilizovan. Februara 1945. godine borce na frontu je posetio feldmaršal Harold Aleksander, komandant savezničkih snaga na Sredozemlju:
Wikicitati „"Studirao sam vašu istoriju u ovom ratu sa najvećim interesovanjem. Sećam se svih vaših značajnih borbi... Poznate su mi i borbe, u maju 1943. godine, kada je vaša izgladnela vojska izdržala neravnopravnu borbu sa 11 neprijateljskih divizija. Teški dani ostali su iza nas. Veliki dani su pred nama. Uskoro ćemo se spojiti severno od Jadrana i tako, kao pravi ratni drugovi, pobedonosno završiti ovu borbu. Pozdravljam hrabru borbu Jugoslovena i Jugoslavije i njenog vođu Maršala Tita..."“
(Harold Alexander)
U depeši Združenom generalštabu Britanske armije 28. februara 1945. godine Aleksander je pohvalio napore Jugoslovenske vojske:
Wikicitati „"Posetio sam partizansku borbenu liniju kod Šida. To je posebno organizovan front sa rovovima... Jugosloveni zaslužuju da im pomognemo, jer se bore sa ograničenim sredstvima s kojima raspolažu, da oteraju Nemce iz svoje zemlje."“
(Harold Alexander)
Last edited by nosara on 23/06/2013 19:14, edited 1 time in total.
vatrogasac wrote:
Ne brojim ja nista... Dobili su svoje, to je sve sto me interesuje...
Jugoslovenska armija vodila je sa okupatorom i njegovim pomagačima dugotrajne iscrpljujuće borbe na frontu, sve do 12. aprila 1945. godine, kada je Sremski front probijen.
Nakon proboja srijemskog fronta snage Jugoslovenske armije za nepun mesec dana oslobodile su čitavu teritoriju okupirane Jugoslavije, i Istru i Slovenačko primorje, a neke jedinice dospele su i do Trsta. Pred udarima Jugoslovenske armije kapitulirala je grupa armija "E" i zarobljen je general Aleksandar fon Ler, odgovoran za razaranje Beograd, aprila 1941. godine.
Neka su dobili...i zaslužili su. Samo to je kada se već Treći rajh raspadao i uz pomoć Rusa i Bugara naši su ih i mogli ganjati.
vatrogasac wrote:
Neka su dobili...i zaslužili su. Samo to je kada se već Treći rajh raspadao i uz pomoć Rusa i Bugara naši su ih i mogli ganjati.
Da uz njihovu ogranicenu pomoc, inace da se Jugoslavija oslanjala samo na pomoc od strane SSSR-a vjerovatno bi zavrsili kao jos jedan u nizu satelita Moskve.A ne jedina nezavisna komunisticka zemlja.
Slicno ko i Turci,
Kakve to ima veze sa njegovim postom
Doduse nemci se ne mogu podvesti pod onu 'erojsku "hteli bi da nam nametnu na nasoj zemlji iskonskoj teror pod fesom crvenim u nekoj Bosni islamskoj" sto se za turke bas i ne moze reci.
A i nemac je nemac al 500 je 500
Afera "protjerivanje Srba iz Bratunca i Srebrenice" cca 1989. g.
"...pa je Bogiću Bogićeviću uručio zvaničnu Informaciju o iseljavanju pod pritiskom Srba iz istočne Bosne. Bio je to dokument SDB Srbije namenjen funkcionerima Republike Srbije i članu Predsedništva SFRJ. Podaci sadržani u ovom podnesku srpske tajne policije dobijeni su od bosanskih Srba, koji su se u Ljuboviji, Bajinoj Bašti, Banji Koviljači i Užicu žalili operativcima SDB na pritiske koje doživljavaju u BiH. Žitelji Zvornika, Srebrenice i Bratunca su svoje pisane predstavke dali, na primer, policajcima Jakovu Sokiću i Miloradu Kovačeviću iz Užica. U operativnoj dokumentaciji našla su se i pisma Zorana Mijatovića iz Bajine Bašte i Nikole Boškovića iz Zvornika. Prvo je imalo dve strane, a drugo sedam gusto kucanih. U prvom je otac Predraga Mijatovića, učenika škole u Bratuncu svedočio o napadima muslimana na njegovog sina, a drugi o svakodnevnim posetama bosanskih policajaca njegovoj porodici. Predragu Mijatoviću su odrasli muslimani otimali torbu, psovali mu srpsku majku i terali ga da ide u Srbiju, dok su operativci SDB BiH profesoru Boškoviću pokupili iz stana sve srpske knjige, novine, video i audio trake, pasoše. Tražili su da svedoči protiv “četnicke trojke u Zvorniku”, a kada je odbio, pretili su mu da će se i on naći u zatvoru. U fabrici “Birac” po nalogu tajne policije Nikola Bošković je ostao bez posla, čime je podstaknuta njegova porodična seoba u Srbiju. Dokument o proterivanju Srba iz istočne Bosne potpisao je Dragan Mitrović, tada načelnik SDB Srbije i imao je oznaku “strogo poverljivo”."
"Sjecam se da je sredinom osamdesetih godina proslog vijeka ova spodoba zajedno sa nekim Miralemom kojem sam zaboravio prezime pokrenuo aferu Mosevac. Cijela je afera bila u stvari vezana za raspodjelu vode iz lokalnog vodovoda. Par godina poslije u vrijeme Miloseviceve "anti - birokratske revolucije" pojavljivao se na njihovim mitinzima sirom bivse Jugoslavije. Vuk Draskovic i Vojislav Seselj su tada osnovali svoju stranku, koja se ubrzo raspala i onda je u jednoj tv emisiji Vuk Draskovic kao jedan od razloga razlaza sa Seseljom naveo i to sto se on nije slagao sa tim da se Dzevadu Galijasevicu isplati 25000 DM kako bi im on dao podrsku, a na cemu je Seselj insistirao."
Moja malenkost je citala ovaj Draskovicev intervju. Mislim da je kolega forumas pogrijesio gore. Draskovic je izjavio da je Seselj novac dao Hasanu Delicu (drugom igracu u aferi Mosevac).
vatrogasac wrote:
Da uz njihovu ogranicenu pomoc, inace da se Jugoslavija oslanjala samo na pomoc od strane SSSR-a vjerovatno bi zavrsili kao jos jedan u nizu satelita Moskve.A ne jedina nezavisna komunisticka zemlja.
Zna se dobro da su partizani vodili gerilski rat sve do pred kraj rata. To je ono što sam slušao iz prvih usta. Zašto takve ofanzive sa takvim rezultatima nismo vidjeli ranije?
insomnia78 wrote:
Logicki, od turaka im je vjerovatno ostao kompleks jer se otomanska imperija relativno kurvanjski izvukla s ovih prostora, a nijemcima su jebali mater pa nisu imali o cemu i zbog cega guslat... Ukratko...
vatrogasac wrote:
Zna se dobro da su partizani vodili gerilski rat sve do pred kraj rata. To je ono što sam slušao iz prvih usta. Zašto takve ofanzive sa takvim rezultatima nismo vidjeli ranije?
Zato sto je partizane vodio genije, a ne neki nesposobni mamlaz... Kad su se stekli uslovi, uzelo se sve do Trsta i od Trsta... Rat je ozbiljna stvar...
"Whether it was due to a concern for human rights or the chance to challenge the regime in Sarajevo (very likely both), in 1989 the villagers of Mosevac were firmly supported by Belgrade. By then, it was not the support by some dissident group, but, as explained, by very influential people in the regime." - Bosnia-Herzegovina: the End of Legacy, by Neven Andjelic
"Da li je to bilo zbog brige za ljudska prava ili prilika da se suprotstavi rezimu u SArajevu (vjerovatno oboje), 1989. g. zitelji sela Mosevac su uzivali cvrstu podrsku Beograda. U ovom slucaju, ovo nije bila podrska neke disidentne grupe, vec kako je objasnjeno, veoma uticajnih ljudi rezima." Bosnia-Herzegovina: the End of Legacy, Neven Andjelic
nosara wrote:
Zato sto je partizane vodio genije, a ne neki nesposobni mamlaz... Kad su se stekli uslovi, uzelo se sve do Trsta i od Trsta... Rat je ozbiljna stvar...
Ma ja. Šta su sve saveznici Englezi radili da vrate kralja u Jugoslaviju? Ima veze sa desantom na Drvar i Visom. Moj @nosara....historiju piše pobjednik i pravi junake.
insomnia78 wrote:
Logicki, od turaka im je vjerovatno ostao kompleks jer se otomanska imperija relativno kurvanjski izvukla s ovih prostora, a nijemcima su jebali mater pa nisu imali o cemu i zbog cega guslat... Ukratko...
ko je jebao nijemcima majku,srbi? nisam znao da imaju monopol na NOB,ako je tako vratili su i turcima,ono buna,dahije...
insomnia78 wrote:
ko je jebao nijemcima majku,srbi? nisam znao da imaju monopol na NOB,ako je tako vratili su i turcima,ono buna,dahije...
Vratili četnike pred kraj rata u partizanske redove pa ih bilo najviše o čemu je pisao Adil Zulfikarpašić nakon zbivanja u Foči i oko nje.
Zulfikarpašić je u svome referatu govorio o nužnosti ukidanja fočanskog narodnog odbora u kome su samo Srbi, neki od njih i četnici, i tek jedan musliman; o nužnosti ukidanja sadašnjeg suda, koji je, umjesto da sudi koljačima, osudio dvanaest muslimana, među njima i narodnog tribuna, opozicionara beogradskom režimu prije rata, "za koga mi je Moša Pijade rekao da je bio ispravan i da smo ga trebali pozvati na saradnju". Na savjetovanju su, pored Tita, bili i Ranković, Pijade, Lola, Milutin Milutinović i Milovan Đilas. "Jedino je Milutinović smatrao da bi povodom toga trebalo održati sastanak CK i Vrhovnog štaba, a Tito je kazao da po tom pitanju nemamo šta diskutovati. Ranković je rekao da je velika partizanska pobjeda to što je osnovna četnička masa prišla nama: "Mi ne možemo, bez obzira prema njima, da pohapsimo i sudimo njihove komandante, mada su oni, bez sumnje, počinili zločin prema muslimanima. Drugo, muslimani se još kolebaju i ne može biti govora o njihovom masovnom prelazu na našu stranu, a pojedinačni prelazi mogu škoditi, jer će izazvati lošu reakciju Srba. Nama muslimani u Foči nisu sada potrebni kao borci, nego kao pomagači..." Kasnije, saznavši da je jedan od koljača i Ranko Popadić, partizanski komandir, Zulfikarpašić je bez duše odjurio u komandu mjesta, i to ispričao Rodoljubu Čolakoviću i Risti Tošiću. "Čolaković mi je rekao: 'Kada bismo mi hapsili koljače među ovdašnjim Srbima, onda bismo pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika...' A Tito: 'Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci se nalazi preko 95 odsto Srba.' Odgovorio sam: 'Ali, to nije protusrpska, to je protukoljačka politika...'"
nosara wrote:
Ma ja. Šta su sve saveznici Englezi radili da vrate kralja u Jugoslaviju? Ima veze sa desantom na Drvar i Visom. Moj @nosara....historiju piše POBJEDNIK i pravi junake.
nosara wrote:
nosara wrote:
Rečenice za enciklopediju. Moj naklon.
Samo sticaj okolnosti moj Nosara, kako nastala u datom periodu, tako je i nestala u datom periodu..drzava nastala na labavim temeljima se sama srusila..da je bio genije, i danas bi ta drzava funkcionisala...
nosara wrote:
Rečenice za enciklopediju. Moj naklon.
Samo sticaj okolnosti moj Nosara, kako nastala u datom periodu, tako je i nestala u datom periodu..drzava nastala na labavim temeljima se sama srusila..da je bio genije, i danas bi ta drzava funkcionisala...
Samo sticaj okolnosti moj Nosara, kako nastala u datom periodu, tako je i nestala u datom periodu..drzava nastala na labavim temeljima se sama srusila..da je bio genije, i danas bi ta drzava funkcionisala...[/quote]
Pazi da ne budes govorio isto to za ovu danasnju.[/quote]
Drzave se mjenjaju kroz povijest, nikad se ne zna sta ce biti sutra..
nosara wrote:
Ma ja. Šta su sve saveznici Englezi radili da vrate kralja u Jugoslaviju? Ima veze sa desantom na Drvar i Visom. Moj @nosara....historiju piše POBJEDNIK i pravi junake.
Znam. Ni jedno porodilište, ni jedno obdanište bez njegove slike, ni jedna učionica, ni jedna kancelarija, ni jedna kasarna, ni jedan udžbenik pa čak ni Takvim nije mogao se odštampati ako nije bilo njegove slike na prvoj ili drugoj strani. Svuda te pratilo orvelovski rečeno "Big Brother is watching you". Više je bilo njegovih slika i skulptura nego Isusovih.