Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1326 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KatarinaKosaca »

Beli vukovi i nešto ljudi iz RDO-a...bio je jedan ozbiljan vojni okršaj sa navedenim na Debelom brdu...
Ako ima netko iz prve ruke (guglati znamo svi) da nešto napiše o ovoj crti obrane. Mislim da je bila od strateškog značaja, a jako malo znam o čuvanju linije na Debelom brdu i općenito da li je cijelo naselje bilo naše, a oni iznad na stijenama ili su zauzimali dio..
Sarajevsko ogledalo: Bitka u Sarajevu na Debelom brdu (“L’Unità”, 19. maj 1995)

Adriano Sofri Adriano Sofri

Wednesday, 23 December 2009

Ovaj rat je takav, mogu imati svu artiljeriju koju hoće, ali da napreduju samo metar na terenu treba da izađu ljudi, treba da dođu do rovova. Sami topovi ne mogu osvojiti rovove

Iako ga nisam tražio, juče mi se dogodilo da naiđem na scoop, ekskluzivnu informaciju, igrom dvije slučajnosti. Prva slučajnost je da je jedan mladi student, moj prijatelj, sada vojnik, učestvovao u borbama na Debelom brdu. Druga je da sam zbog pucnjave ušao u kafanu u kojoj su on i njegovi drugovi sjedili uživajući u slobodnom danu. Tako sam dobio živopisnu i skoro veselu priču o prvoj regularnoj bici vođenoj u Sarajevu. Evo te priče.

“Mislili su da će nas iznenaditi. Htjeli su da probiju naše linije, da zauzmu Debelo brdo, ključ odbrane grada, i da siđu do francuske baze UNPROFOR – na Skenderij i – to jest, praktično, do rijeke, nasuprot zgradi Predsjedništva. Počeli su užasnom topovskom paljbom, u utorak ujutro. Tenkovi, minobacači 62 i 82 mm. Tukli su nas satima. Mi smo se povukli na drugu linij u odbrane. Bili smo u rovovima, u zaklonu, i odgovarali na vatru lakim oružjem i pokretnim minobacačima. Trebalo je samo izdržati, i čekati. Ovaj rat je takav, mogu imati svu artiljeriju koju hoće, ali da napreduju samo metar na terenu treba da izađu ljudi, treba da dođu do rovova. Sami topovi ne mogu osvojiti rovove. Jedna njihova granata je pala, ko zna kojim nesretnim slučajem, u jedan naš rov, i ubila četiri borca. Ali bila je to slučajnost, četnici su imali sreće. U jednom momentu krenuli su u napad, galamili su, kao pijani. Mislili smo da je popustila naša prva linija. Kosili smo ih kako su dolazili, a onda je došlo do borbe prsa u prsa. Ubili smo vođu njihovih Rusa, zvali su ga Bijeli vuk. Odvukli su mu tijelo iza njihovih linija, ali leševi bar trojice Rusa su ostali u našim rukama, sa dokumentima i sve ostalo. Na kraju smo imali deset mrtvih, četvoricu je ubila ona granata, dvojicu snajperisti a četvorica su poginula u borbi. Oni su imali sigurno više od dvadeset mrtvih, možda tridesetak, a ranjenih na stotine. On – borac mi pokazuje jednog od prisutnih, jednog naizgled mirnog mladića – ubio je jednog četnika razbivši mu glavu. Pravog četnika, Šešeljevog Beograđanina, sa bradom i sve ostalo. Jedna granata je silovito pomjerila vreće s pijeskom, on je ostao skoro ukliješten, sa iščašenim ramenom; pokušavao je da se izvuče. Četnik je skočio na njega, on je uzeo pušku i razbio mu glavu kundakom. Bilo je i borbe noževima. Neki su se predali, digli ruke, psovali su i govorili da im je rečeno kako smo mi pobjegli i da su rovovi prazni. Drugi su pobjegli. Mrtve su ostavili na terenu. Imali su jako mnogo ranjenih. Otvarali su silnu vatru u pokušajima da ih izvuku, ali nisu uspjeli ni prvi ni drugi dan”. (Juče, u četvrtak, bosanska strana je naredila prekid vatre, osim u slučaju napada neprijatelja, op.ur.).

“Drugi dan je bio teži od prvog” nastavio je. “Bili smo na položaju već dva dana i dvije noći, bez jela i pića, topovska paljba je bila žestoka. Ali njihov moral je bio pao. A naš je porastao. Na Grbavici su naši uspjeli da unište jednu Pragu, koja je ubistveno djelovala po našim položajima na Debelom brdu. Pozicije na terenu su na kraju ostale iste, ali oni su doživjeli poraz. Juče, u 10 sati, sišli smo. Za smjenu ljudi kod nas zaista nema problema, ima ih i viška. U pravilu je svako na položaju dvanaest sati, a onda dolazimo kući; ili dva dana na položaju za one koji dalje stanuju, a onda kod kuće dva ili četiri dana. Juče i prekjuče nije bila potrebna nikakva vanredna mobilizacija”.

“Kako je?”, pitam drugog, mirnog mladića. “Sav sam modar zbog onih prokletih vreća s pijeskom”, šali se. A onda dodaje da je i moj prvi sugovornik ubio barem jednog neprijatelja, a najfantastičnija je bila stvar sa Francuzom. Francuski vojnici UNPROFOR-a imaju osmatračnicu u neposrednoj blizini terena koji je tukla srpska artiljerija, i bili su satima blokirani teškom artiljerijskom vatrom, potpuno i razumljivo uspaničeni: “Tako, kad su se četnici vratili i kada smo došli do njihovog položaja, jedan francuski vojnik je skočio na mene i poljubio me uz jebem ti mater”. To je česta psovka, i veoma često se upotrebljavala u cijelom razgovoru; ponekad ima neodređen i dobronamjeran ton.

Juče se u Sarajevu artiljerijski urnebes nije ponovio. Ispaljeno je nekoliko desetina granata. Jedna je ubila čovjeka – kakav eufemizam: raznijela ga je – i ranila četiri osobe na pijaci u Novom gradu. Granate obožavaju pijace u vrijeme špice. Kod Predsjedništva, jedan gospodin pedesetih godina posmatrao je pripadnike UNPROFOR-a koji su namještali zaštitni zid od kontejnera: on je gledao njih, snajperista je na nišanu vidio njega i skinuo ga. Još jedan čovjek je poginuo od snajpera. Malo pucnjave je bilo tu i tamo, na momente čak bučne, ali se vatra nije razbuktala.

Nap. Podsjećamo da su ratni tekstovi ovog autora sabrani u knjizi „Sarajevsko ogledalo“ u izdanju Svjetlosti, a svi prihodi od njene kupovine idu u humanitarne svrhe – za potrebe djece Sarajeva!

Bivša kasarna "Bosut" devastirana nakon rata
Šta kriju tuneli na Debelom brdu?
Tuneli bili povezani direktno s kasarnom
FOTO: Avaz
Šta kriju tuneli na Debelom brdu?

Bivša kasarna "Bosut", koja je nekadašnjoj JNA bila centar veze u sarajevskom naselju Gornji Kovačići u blizini Jevrejskog groblja, tokom i nakon rata devastirana je te je na tom mjestu gdje se ona nalazila sada mogu vidjeti samo ruševine.

U njoj su tokom agresije na BiH boravili "šešeljevci" i iz nje obasipali paljbom građane Sarajeva koje su mogli vidjeti kao na dlanu zbog položaja objekta.

Sumnjiva lokacija

Ekipa "Dnevnog avaza" obišla je ovaj lokalitet koji danas predstavlja ruglo i mjesto gdje se odlaže otpad. Nekada perspektivni vojni objekt za mnoge je danas misterija, jer je ova kasarna bila povezana s dva tunela koji su ukopani u Debelo brdo.

S druge strane, Debelo brdo smatra se jednom od sumnjivih lokacija koje bi mogle kriti tijela ubijenih Sarajlija iz naselja Vraca, Grbavica i Kovačići.

Kako saznajemo, dio ovog lokaliteta na kojem se nalazila kasarna na spisku je perspektivne vojne imovine.

- Oružane snage BiH dobit će neznatan dio ovog lokaliteta, dok će ostalo biti riješeno u skladu sa zakonskim rješenjima. Jedan dio ove lokacije već je uzurpiran od građana koji su tu započeli nelegalnu gradnju objekata - kaže dobro upućen izvor.

Inače, o tunelima koji su bili direktno povezani s kasarnom niko skoro ništa ne zna, jer su zatrpani zemljom i sumnja se da se unutra nalaze i neeksplodirana minska sredstva.

Povezani tuneli

Postoji sumnja, kako tvrde pojedini mještani s lokaliteta Debelog brda, da je nekadašnja kasarna "Bosut" podzemnim tunelima povezana s Trebevićem i Jahorinom.

Van funkcije

Kako kaže naš sagovornik, tuneli više nemaju komunikacijsku povezanost kao ranije.

- Tuneli su van funkcije i smatraju se rizičnim, a spadaju i u neperspektivnu vojnu imovinu - pojašnjava naš izvor.
PM72

#1327 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Beli vukovi su bili interventna jedinica SRK VRS a prvi komadant im je bio Švabo.Poginuo je na Jahorini zgazivši na vlastiti PROM.Nakon njega komadant je postao Srđan Knežević koji je ubijen ,čini mi se,1999 na Palama.Predratni konobar i vlasnik picerija Australija sa Pala važio je za vrlo hrabrog i korektnog komadanta.Većinu jedinice su činili dobrovoljci sa Pala i Lukavice kao i dobar dio stranih dobrovoljaca tj.pravoslavnih mudžahedina.Učestvovali su u dosta akcija na sarajevskom ratištu sa manje ili više uspjeha.Najveći uspjeh im je bio zarobljavanje naših 15-tak boraca na Treskavici kao i vraćanje linija na Moševačkom i trnovskom ratištu.

Koliko znam,pokojni Knežević nije činio zločine tj.njegovi ljudi nisu učestvovali u pljačkama,ubistvima,protjerivanjima.Nisu krali golfove niti švercovali sa rusima iz UN-a.Bili su prava ratnička jedinica i ja im odajem respekt na fer i poštenoj borbi.
Dozer

#1328 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Sto si ti naakav dusevan i fin :D
PM72

#1329 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Pa znaš me. :lol: a poznavao sam lično Srđana Kneževića.
Creasy

#1330 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Creasy »

Mozda ih raja mijesa sa "Belim orlovima", oni su cini mi se jade radili...
PM72

#1331 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Čini ti se? :wink: Ko fol ne znaš da njihova sabrana ne(djela)?
johntra

#1332 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

Zar ovi Golfovi nisu slikani u Vogošći? Vidi mi zgrade, haman ista ko danas... :D
Filter

#1333 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Filter »

PM72 wrote:Beli vukovi su bili interventna jedinica SRK VRS a prvi komadant im je bio Švabo.Poginuo je na Jahorini zgazivši na vlastiti PROM.Nakon njega komadant je postao Srđan Knežević koji je ubijen ,čini mi se,1999 na Palama.Predratni konobar i vlasnik picerija Australija sa Pala važio je za vrlo hrabrog i korektnog komadanta.Većinu jedinice su činili dobrovoljci sa Pala i Lukavice kao i dobar dio stranih dobrovoljaca tj.pravoslavnih mudžahedina.Učestvovali su u dosta akcija na sarajevskom ratištu sa manje ili više uspjeha.Najveći uspjeh im je bio zarobljavanje naših 15-tak boraca na Treskavici kao i vraćanje linija na Moševačkom i trnovskom ratištu.

Koliko znam,pokojni Knežević nije činio zločine tj.njegovi ljudi nisu učestvovali u pljačkama,ubistvima,protjerivanjima.Nisu krali golfove niti švercovali sa rusima iz UN-a.Bili su prava ratnička jedinica i ja im odajem respekt na fer i poštenoj borbi.
pa sad, "vracanje linije" mozda nije bas tacan izraz za nesto sto je izgubljeno puno ranije. dosta bi se dalo diskutovati i o "fer i postenoj borbi" kad pocnes klati zarobljenike... elem, dosta od mene. nije tema mosevacko
PM72

#1334 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Filter,
Ja se slažem s tobom i znam za klanje zarobljenog vojnika Armije BiH na Treskavici od strane Belih vukova.Kad su se predali,jedan od četnika ih je upitao ima li među njima Srba na šta je jedan naš vojnik odgovorio da je on Srbin a ovaj je odmah priletio i zaklao ga.Nakon par minuta došao je Srđan Knežević,vidio šta je bilo i počeo da urla i bije tog svog vojnika.Čak je i svoju motorolu razbio o stijenu.To mi je pričao svjedok.Niko više nije smio da pogleda zarobljenike a kamoli da ih bije.Imali su hranu,cigare i korektan odnos.O tome ja pričam.Srđan nije naređivao klanja ili ubijanja.To ti sigurno mogu potvrditi a ono što znam da je ispao čovjek jednog drugom prilikom,ali to nije za pisanje."Dobar je - ne hvaleć mu vjere" ,što bi rekla moja rahmetli nana za nekog dobrog "vlaha".To što su pojedinci radili bez njegove naredbe nije bilo do njega.Kad nešto kontaš,bilo nas je svakakvih i na sve spremnih.U mojoj jedinici bi se našlo sigurno par budala koji bi s merakom priklali četnika da smo ih nafatali u većoj količini.Ja sam jednom pomagao drugu da pokolje piliće.Nisam poslije jeo piletinu mjesec dana,gadio mi se miris mesa i krvi ali neko to odradi bez po' muke
iVar

#1335 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by iVar »

johntra wrote:Zar ovi Golfovi nisu slikani u Vogošći? Vidi mi zgrade, haman ista ko danas... :D
Pozdrav sused :D
johntra

#1336 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

Otpozdrav...Malo nas je, al nas ima... :D
mahalas505

#1337 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mahalas505 »

PM72 wrote:Beli vukovi su bili interventna jedinica SRK VRS a prvi komadant im je bio Švabo.Poginuo je na Jahorini zgazivši na vlastiti PROM.Nakon njega komadant je postao Srđan Knežević koji je ubijen ,čini mi se,1999 na Palama.Predratni konobar i vlasnik picerija Australija sa Pala važio je za vrlo hrabrog i korektnog komadanta.Većinu jedinice su činili dobrovoljci sa Pala i Lukavice kao i dobar dio stranih dobrovoljaca tj.pravoslavnih mudžahedina.Učestvovali su u dosta akcija na sarajevskom ratištu sa manje ili više uspjeha.Najveći uspjeh im je bio zarobljavanje naših 15-tak boraca na Treskavici kao i vraćanje linija na Moševačkom i trnovskom ratištu.

Upitah ja prije nekog vremena na temi gdje se prica o Bejlasnici i tom dijelu, ali niko ne odgovori kako je doslo do zarobljavanja ovih boraca ABiH. Znam da su bili pripadnici 2bb iz starog grada, i bili su zatvoreni duzi period u zatvoru Foca.
didžej

#1338 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by didžej »

zlatiste 1993., crvena beretka edin zvani dino, 7 puta ranjavan, ostao bez noge.

Image
didžej

#1339 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by didžej »

okolina sarajeva, februar 1994.

Image
Bodkin

#1340 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

znas li sta je na zadjoj slici?
didžej

#1341 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by didžej »

Bodkin wrote:znas li sta je na zadjoj slici?
nemam blage veze, nisam ja slikao. :D
garant neko skladiste, znas li ti?
ovo su sve slike sa fb "vrs", ima toga koliko hoces.
Bodkin

#1342 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

nemam pojma :) nego me zanimalo od cega je ovakva eksplozija.ako je 95 mozda nato
славянин

#1343 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by славянин »

Bodkin wrote:nemam pojma :) nego me zanimalo od cega je ovakva eksplozija.ako je 95 mozda nato
Image
Jedna od ove 4 na slici.Jeftine bombe sa modifikacijom da se mogu laserski ili GPSom navoditi,koriste se od 90ih.Ucinak dobar :mrgreen:

http://www.liveleak.com/view?i=112_1361117918
Evo ti istih (mozda samo malo novije verzije) u upotrebi.
didžej

#1344 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by didžej »

Bodkin wrote:nemam pojma :) nego me zanimalo od cega je ovakva eksplozija.ako je 95 mozda nato
a to.
pa nato, sta moze drugo bit'.
Bodkin

#1345 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

славянин wrote:
Image
Jedna od ove 4 na slici.Jeftine bombe sa modifikacijom da se mogu laserski ili GPSom navoditi,koriste se od 90ih.Ucinak dobar :mrgreen:

http://www.liveleak.com/view?i=112_1361117918
Evo ti istih (mozda samo malo novije verzije) u upotrebi.
a to su jdam's. samo strasne su..
gorgonzola

#1346 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by gorgonzola »

Pa kod njih nije bilo tandjare i papovke. Sve sami kalas i 84- ke. I kad kazu nisu se oni pripremali. Uhhhhhhhh
karanana

#1347 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ali primjetio sam da ima i kod njih i tena i farmerki i slicnih stvari.
goran16v

#1348 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Sarajmen wrote: Image

Na slici je Đukić Ljiljana, danas udata Marić. Položaj je Jevrejsko groblje 1993, a pomenuti ''japanac'' je Jon Con iz Kobea je živio u njenoj kući. Bio je godinu dana na Grbavici.
I kao sto napisah na jednoj drugoj temi, skoro na svakoj njihovoj slici negdje viri neki tenkic ili praga, ali zato na svakoj ili PASP ili sijac, a pocesto i oboje u vise kom! I opet taraba! :lol:
Dozer

#1349 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

He...vidju mlade...ni manje ni vise nego - pravi srpski sijac :) Idi, bre :)
Horasio_Sarajlic

#1350 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Horasio_Sarajlic »

goran16v wrote:
karanana wrote:Mediji vole krv i glad a toga je bilo mnogo vise na nasoj strani. Kako je logisticki bio povezan nas polozaj u prvom ulazu one crvene cigla zgrade na kovacicima? Kako se dolazilo do njeg? Ja sam konto da su srbi drzali onu stranu vrbanja mosta kod pumpe. Zar se nisu tu polemali sa francuzima?
Crvena zgrada u cijem je 1. ulazu bila ARBiH nije jedna od zgrada od crvene fasadne cigle tzv Metalka na koju mislis, a francuzi se jesu tamo porokali sa cetaljima. Ta zgrada je sa crvenom fasadom u danasnoj ulici E. Bluma ex Beogradskoj i za ledja OHR-a i kifle, danas djelomicno renovirana (jedan ulaz koji je srusen komplet sagradjen) i u njoj je prodavnica Elsa trade, a do nje se dolazilo trkom iz garaza iz ledja.
Srbi nisu drzali komplet tu stranu Vrbanje, osim te crvene zgrade koja je bila najisturenija, nasi su drzali dio Ljubljanske ulice, zgradu OHR-a i kiflu koje su bile iznad i ispred pumpe
Taj incident kada su se porokali Francuzi sa četnicima je bio nakon ubistva Francuskog vojnika kod zgrade prirodno matematičkog fakulteta negdje sredinom 1994. nakon toga doslo je do razmjene kontigenta vojnika medju kojima su dosli i pripadnici Legije Stranaca koji su danima provocirali četnike ocekujuci da ce uzvratiti vatru i kada se to desilo ovi su promtno i zestoko odgovorili iz nekoliko pravaca, sjecam se tada da su četnici preko radio veza spominjali nekog Radeta koji je ranjen u vrat i jos dvojicu lakse povrijedjenih.
Last edited by Horasio_Sarajlic on 29/06/2013 18:30, edited 1 time in total.
Post Reply