Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1326 Re: Alfa Romeo
enker ti proizvodi svjecice za TS motore i duplo su jeftinije od ngk.i pusti se supljara sad kad ovi ospu da to ne valja, da nije trajno i slicno.sasvim dobro ce te sluziti za normalnu cestovnu voznju.
-
Walther
#1327 Re: Alfa Romeo
radi ili ne radi, nema cestovne i necestove voznje.... a interval zamjene je svakako kraci tako da ko misli auto imati duze... NGKbitanga_sa_otesa wrote:enker ti proizvodi svjecice za TS motore i duplo su jeftinije od ngk.i pusti se supljara sad kad ovi ospu da to ne valja, da nije trajno i slicno.sasvim dobro ce te sluziti za normalnu cestovnu voznju.
bosch set mislim da je oko 300KM
-
Walther
#1328 Re: Alfa Romeo
Gdje sam ja napisao da se moraju?mali_milojica wrote:![]()
De ba ne prepadaj covjeka.
Svjecice se NE MORAJU mjenjati na velikom servisu.
Varijator se NE MORA mjenjati na velikom servisu.
Da li je to za mjenjanja? Zavisi od slucaja do slucaja.
Sta rizikuje sa varijatorom?
Vozim i odrzavam Alfe od 99 godine,jos nisam sreo nekoga tolikog peha da je sve u komadu to mjenjao.
Na kraju krajeva,takva se Alfa niti bilo kakav auto NE KUPUJE osim ako nije dobro ispod cijene ma se moze naci isplativost.
Veliki servis se pravi na 80 (tu negdje), svijecice na 100 (obicno prije). NAravno da je velika usteda ako ides dvaput i prckas okoli 1000 kilometara gore dole. Naravno nema nikakvog smisla to uraditi to na 90 u kompletu zbog garancije i da znas sta imas ili nemas.
Variator naravno nije potrebno mijenjati na velikom servisu, u biti ga nije potrebno uopste potrebno raditi. Neki voze godinama sa pokvarenim variatorom. Ali rijetko koji dozivi 90.000 i do velikog servisa prolupa. Kad vec radis veliki servis onda to uradis preventivno jer se kod zamjene skida sve kao kod velikog servisa (platis dupli rad). Znaci uradis to usput kad je motor vec otovren ili rizikujes da ces otvarati motor opet i platiti posao 2x.
Najgora stvar za Alfe je radi nesto napola i ofrlje, kad pocne dio po dio letjeti... kriva je Alfa. Taj motor jeste skup za odrzavanje.... I da imam Alfu. Dvije cak, jedna je TS.
- bitanga_sa_otesa
#1329 Re: Alfa Romeo
Walther wrote:
nema cestovne i necestove voznje....
ma nemoj da nema necestovne voznje??? kako nazivas trkace aute?oni rade u malo drugacijem rezimu od guslanja po gradu ? a?
enker ce trajati isto koliko i ngk garantujem
-
530i
#1330 Re: Alfa Romeo
E moj majkane...ala tebe deru za te svjećice. Enker koštaju pet puta manje...sve sa dostavom na kućnu adresu.
-
Walther
#1331 Re: Alfa Romeo
530i wrote:E moj majkane...ala tebe deru za te svjećice. Enker koštaju pet puta manje...sve sa dostavom na kućnu adresu.
eto nisam znao da postoje iako sam spomenuo vec u prvom postu
sad mi jasno zasto je vecina polovnih alfi u guzu...
- bitanga_sa_otesa
#1332 Re: Alfa Romeo
niko nije rekao da su bolje ,vec da rade posao isto kao i te .enker nije supacka fabrika ,vec radi sigurno 50 godina ,ako nisi znao rade uglavnom za izvoz,sve BMC svjecice se rade u tesnju... tako da nemoj da kenjas po enkeru...Walther wrote: i naravno da su iste... u biti jos bolje!![]()
a vecina alfi je u guzu jer klosari ne mijenjaju ulje ,skupo im...zato odu varijator,bregaste...lezajevi...
-
Walther
#1333 Re: Alfa Romeo
enker ima interval 15.000 (po njihovoj stranici), ngk ima 100.000...bitanga_sa_otesa wrote:niko nije rekao da su bolje ,vec da rade posao isto kao i te .enker nije supacka fabrika ,vec radi sigurno 50 godina ,ako nisi znao rade uglavnom za izvoz,sve BMC svjecice se rade u tesnju... tako da nemoj da kenjas po enkeru...Walther wrote: i naravno da su iste... u biti jos bolje!![]()
a vecina alfi je u guzu jer klosari ne mijenjaju ulje ,skupo im...zato odu varijator,bregaste...lezajevi...
toliko o tvojoj garanciji... i nisam rekao da su "lose" (sto vjerovatno jesu al nebitno) vec da je NGK provjeren i ako vec zeli usedjeti onda je bolje da naruci iz inostranstva NGK
variator ode zbog loseg dizajna i nema veze sa uljem....
- bitanga_sa_otesa
#1334 Re: Alfa Romeo
vidim ja da si ti neki inzinjer forumske mudologije,sve sto znas procitao si na raznim stranicama i web-u ,a nista primjenio u praxi...sve navedeno ode zbog loseg ulja i zbog produzenog intervala zmajene..
ostavljam te da uzivas u carima cyber svemira
-
Walther
#1335 Re: Alfa Romeo
a mozda zbog toga sto mi je ovo 4. alfa, da trenutno imam dvije, da je prosla otisla od mene sa 400.000 na satu.... a ti si to eto primjenio u praksi...bitanga_sa_otesa wrote:vidim ja da si ti neki inzinjer forumske mudologije,sve sto znas procitao si na raznim stranicama i web-u ,a nista primjenio u praxi...sve navedeno ode zbog loseg ulja i zbog produzenog intervala zmajene..
inace za iz prakse, Enker svijecice za taj motor kostaju oko 200KM bez ptt ( sto je uz kraci interval fantasticna stvar... u praksi naravno
Last edited by Walther on 08/10/2014 23:32, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#1336 Re: Alfa Romeo
neinformisan si jako ili su vama u sloveniji naturili specijalnu marzu

-
Walther
#1337 Re: Alfa Romeo
u sloveniji se to u radnjama i ne prodaje... cijena sa ebaya...bitanga_sa_otesa wrote:neinformisan si jako ili su vama u sloveniji naturili specijalnu marzu![]()
![]()
![]()
http://www.ebay.de/itm/4-X-Zuendkerze-E ... 1189513820
http://www.ebay.de/itm/4-x-Zundkerze-1- ... 4ad1632ccd
da, bice da je to marze u sloveniji
- bitanga_sa_otesa
#1338 Re: Alfa Romeo
ja nisam fancy vec sam papak i kupujem direktno iz fabrike ,jer se ni ovde ne prodaje u radnjama(posto svi kao i ti pljuju po tome),a za 20 god rada nasarafao sam se i alfi i fiata i zamijenio jedan sleper svjecica eto onako u praxi....
-
Walther
#1339 Re: Alfa Romeo
onda sigurno znas da si sarafio svijecice koje tad nisu ni postojale jer se ove rade od nedavno... onako u praksi...bitanga_sa_otesa wrote:ja nisam fancy vec sam papak i kupujem direktno iz fabrike ,jer se ni ovde ne prodaje u radnjama(posto svi kao i ti pljuju po tome),a za 20 god rada nasarafao sam se i alfi i fiata i zamijenio jedan sleper svjecica eto onako u praxi....
http://www.enker.com/images/SPC-99-00.pdf
toliko o marzi, prodaji i kupovanju u fabriki...
- bitanga_sa_otesa
#1340 Re: Alfa Romeo
rade se one vec 5-6 godina ,prodao sam ovde 10 tak setova ,ljudi trazili da narucim ...bas zaostajete za nama vi u sloveniji....i shvati vec jednom da ja imam zivot van neta ,meni kad nesto treba zavirim u neku knjigu,zovem telefonom ljude u fabriku i pitam ,ne klikam po ebayu i forumima...
-
530i
#1341 Re: Alfa Romeo
Kao što sam napisao, a evo vidim i bitanga zna, set enker svjećica košta pet puta manje od te neke tvoje cijene koju si naveo 480KM. Toliko para nijedne svjećice ne koštaju. Osim možda kad ljudi skontaju da ih mogu nekome prodati po toj cijeni.
Vidim da neispravno navodiš sve intervale servisa za dotične motore, pa bih ti preporučio da se malo raspitaš i o tome...jer ovako samo bezveze dovodiš ljude u zabludu.
Vidim da neispravno navodiš sve intervale servisa za dotične motore, pa bih ti preporučio da se malo raspitaš i o tome...jer ovako samo bezveze dovodiš ljude u zabludu.
- bitanga_sa_otesa
#1342 Re: Alfa Romeo
kako necu znat, 10 godina sam u kontaktu s fabrikom ,samo mi je zao sto nikad nisam imao vremena da maxuz odem da malo gledam proizvodnju...a zvali me ljudi da dodjem.... 
-
Walther
#1343 Re: Alfa Romeo
Kao prvo napisao jasno (ali ne u CAPSIMA valjda) da imas NGK koji je original, pa Bosch koji je jeftniji koji ne sljaka uvijek. Pa onda Enker (i sve ostale).530i wrote:Kao što sam napisao, a evo vidim i bitanga zna, set enker svjećica košta pet puta manje od te neke tvoje cijene koju si naveo 480KM. Toliko para nijedne svjećice ne koštaju. Osim možda kad ljudi skontaju da ih mogu nekome prodati po toj cijeni.
Koliko kostaju nije tajna i moze se lako provjeriti. Na flar servisu, radnjama, ebayu....
Trebas:
4x BKR6EKPA+ koje kostaju 29,53€ po komadu i
4x PMR7A koje kostaju 25,34
To je cijena u radnji sa dijelovima, za original robu i sa racunom.
Skupa je to koliko? cca 220€+ a to je koliko km? I to nije cijena na FLAR. I da svijecice jesu skupe zato se svercaju na razne nacine. Nadam se da ces znati provjeriti koliko kostaju na ebayu recimo? Nisu 10KM. Koliko kosta Enker na Ebayu imas par postova vise. Ne, nisu 5x manje.
Servisni intervali su za te motore pravilni i generalno se glupo drzati "servisnih intervala" kao pijanac plota. Pogotovo kod Alfe. To se zavisi od nacina voznje i 100 drugih faktora. Generalno pravilo je da je bolje prije nego kasnije. Kod tog motora je i sama fabrika skratila interval nakon pocetka proizvodnje.
1.6, 1.8 i 2.0 TS jesu skupi za odrzavanje... koje na to nije spreman moze slobodno kupiti Golfa III
-
Walther
#1344 Re: Alfa Romeo

servisni interval po zadnjem bulletinu, koliko je 32.000 milja u kilometrima?
za ostale stvari imas na ovom linku:
http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_147_ ... dule.shtml
gdje tacno sam nekoga doveo u zabludu?
-
lavic
#1345 Re: Alfa Romeo
Po ovome sto si stavio, a da se niko od ljubitelja Alfi ne uvrijedi je bas sranje od auta.Walther wrote:
servisni interval po zadnjem bulletinu, koliko je 32.000 milja u kilometrima?
za ostale stvari imas na ovom linku:
http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_147_ ... dule.shtml
gdje tacno sam nekoga doveo u zabludu?
Cisto uporedbe radi svi Francuzi i Nijemci su dobro preko 100 000km.
Svjecice orginalne bmw za 3.0 i koje se mijenjaju u rasponu od 80 -100 000km su oko 50+ KM po komadu.
Ulje na 30 000 km ili svake dvije godine, kad bi sve uzeo u obzir jos ce biti isplativije vozit bmw od alfe 147.
-
Walther
#1346 Re: Alfa Romeo
Svaki auto ima + i - i uprkos svim minusima AR je kod mene u debelom plusulavic wrote:Po ovome sto si stavio, a da se niko od ljubitelja Alfi ne uvrijedi je bas sranje od auta.
Svjecice orginalne bmw za 3.0 i koje se mijenjaju u rasponu od 80 -100 000km su oko 50+ KM po komadu.
Ulje na 30 000 km ili svake dvije godine, kad bi sve uzeo u obzir jos ce biti isplativije vozit bmw od alfe 147.
Ako racunas sta je isplativije onda svakako nisi kupac AR
-
AdnanSA
#1347 Re: Alfa Romeo
Nekada davno prije 4-5 godina sam bio u kontaktu sa fabrikom Brisk iz Češke republike i dobio fabrički cijenovnik. Proizvode za prvu ugradnju za mnoge poznate proizvođaće automobila. Dakle imaju dobar kvalitet. Nisu kao NGK ali nisu puno ni lošiji. Stariji poznavaoci će se sjetiti svjećica PAL. E to su te samo je privatizovano u tranziciji i sada idu u pravom smjeru. Dakle svijećice za TS motore jesu nešto skuplje od "običnih" ali ništa dramatično. Ako "obične" koštaju 2-3 eura komad za TS koštaju max 4-4,5 eura komad. Za toliko fabrika prodaje uvozniku, uvoznik dileru a diler širokim narodnim masama. Od uvoznika do krajnjeg kupca cijena skoči možda i 10 puta. U svako slučaju svijećice za TS ne bi trebale da budu toliko skuplje od običnih. Ako negdje i pronađem cjenovnik tačno ću napisati koliko koštaju.
-
lavic
#1348 Re: Alfa Romeo
Slazem se da nije sve u lovi ima nesto i u cejfu, ali kad trezveno razmislis da na svakih 50-60 hiljada ili tri godine moras uraditi veliki sevis i to jos dobro platit a za iste pare ili manje dobivas duze sevisne intervale, vise snage i uslovno kvalitetnije auto, onda se ipak zamislis. Nije nam na zalost vise 20+ godina pa hajde ko ga 'ebe, cejfi.Walther wrote:Svaki auto ima + i - i uprkos svim minusima AR je kod mene u debelom plusulavic wrote:Po ovome sto si stavio, a da se niko od ljubitelja Alfi ne uvrijedi je bas sranje od auta.
Ulje na 30 000 km ili svake dvije godine, kad bi sve uzeo u obzir jos ce biti isplativije vozit bmw od alfe 147.Svabe ne hebem 2%, Francuze jos manje.
![]()
Ako racunas sta je isplativije onda svakako nisi kupac AR
A istina je, svidja mi se ono nisko sjednje u 147 i pogled preko haube, upravljiv i direktan volan,,,,, odo sad sebi svezad samar da se dozovem.
-
AdnanSA
#1349 Re: Alfa Romeo
Evo uspjeo sam iskopati cijenovnik iz 2009 godine. Dakle prema njihovom fabričkom cijenovniku svjećice za TS motore ima tu raznih verzija LPG do nekih tuning racing kostaju od 1,5 EUR do 3,5 EUR a neke sa intervalom zamijene od 90 000 km kostaju 2,4 EUR fabričke cijene. I da jesu među najskupljim. Inače im cijene idu od 0,4 EUr do 5,5 EUra za Lamborgini.AdnanSA wrote:Nekada davno prije 4-5 godina sam bio u kontaktu sa fabrikom Brisk iz Češke republike i dobio fabrički cijenovnik. Proizvode za prvu ugradnju za mnoge poznate proizvođaće automobila. Dakle imaju dobar kvalitet. Nisu kao NGK ali nisu puno ni lošiji. Stariji poznavaoci će se sjetiti svjećica PAL. E to su te samo je privatizovano u tranziciji i sada idu u pravom smjeru. Dakle svijećice za TS motore jesu nešto skuplje od "običnih" ali ništa dramatično. Ako "obične" koštaju 2-3 eura komad za TS koštaju max 4-4,5 eura komad. Za toliko fabrika prodaje uvozniku, uvoznik dileru a diler širokim narodnim masama. Od uvoznika do krajnjeg kupca cijena skoči možda i 10 puta. U svako slučaju svijećice za TS ne bi trebale da budu toliko skuplje od običnih. Ako negdje i pronađem cjenovnik tačno ću napisati koliko koštaju.
-
Walther
#1350 Re: Alfa Romeo
poznati mi osjecajlavic wrote:Slazem se da nije sve u lovi ima nesto i u cejfu, ali kad trezveno razmislis da na svakih 50-60 hiljada ili tri godine moras uraditi veliki sevis i to jos dobro platit a za iste pare ili manje dobivas duze sevisne intervale, vise snage i uslovno kvalitetnije auto, onda se ipak zamislis. Nije nam na zalost vise 20+ godina pa hajde ko ga 'ebe, cejfi.
A istina je, svidja mi se ono nisko sjednje u 147 i pogled preko haube, upravljiv i direktan volan,,,,, odo sad sebi svezad samar da se dozovem.