Ma nije jos ono kako bi trebalo, jos uvijek je vojnicki - ono kao rukama se vuce. Al profura 5 metara ko s poslomAlhemicarkaa wrote:Već propuzo? Moja nije. Stane u položaj za puzanje, i stoji tako par minuta i onda se prevali. Ili ne zna šta dalje, ili joj je mrsko, njoj je zabavnije da pokuša ustati, već na koljenima bez problema dohvati zavjesu sa ugla. Inače joj je zavjesa, pored mene, omiljena igračka
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- putujucidzindas
#1326 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- putujucidzindas
#1327 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i mi to planiramo, samo kod svekrveAlhemicarkaa wrote:Sad ste mi dali ideju. Pošto još nemamo uslova za veći stan, ja ću preseliti djete kod mame, ona ima ogromanMeni i mužu je ovaj dovoljan
- putujucidzindas
#1328 Re: Bebe - ALL ABOUT!
otherside wrote: ja sanjala neku noc da zivim sama, lezim isped tv-a, gledam film i jedem kolace
ma ti si meni idol, jos i sanjati stignes
- otherside
#1329 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma ja ti mogu sanjati cim zatvorim oci. sta cu kad sam kreativnaputujucidzindas wrote:otherside wrote: ja sanjala neku noc da zivim sama, lezim isped tv-a, gledam film i jedem kolace
ma ti si meni idol, jos i sanjati stignes![]()
![]()
ja sam, prvi put odsanjala kad je mali napunio 4 mjeseca. Jos nikad nisam u komadu spavala duze od 2 sata. taman dobacim do onog stanja -mir, tisina, opustim se, on se probudi
![]()
![]()
nego bona ne bila, poenta je u snu, vidis sta sanjam, sta ti to govori?
- putujucidzindas
#1330 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sci fi
haj mozes kolac pojesti 
-
safran
#1331 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja bila na službenom 4 dana - bilo mi ko u otherside snu - samo bez kolača. Jooooj žene jes dobro - istuširaš se, obučeš, odeš na predavanja, vratiš se a ono neko drugi očistio kupatilo, namjestio krevet, obrisao prašinu .....
A muž 4 dana bio mama. Pričam s njim i pitam ga je li nešto obavio kod automehaničara a on kaže "nisam, kad ću, dok sam složio veš, prostro mokri veš, skuhao ručak, složio čisto suđe, ubacio prljavo u mašinu ....bilo vrijeme po djecu ići." A na godišnjem je
A muž 4 dana bio mama. Pričam s njim i pitam ga je li nešto obavio kod automehaničara a on kaže "nisam, kad ću, dok sam složio veš, prostro mokri veš, skuhao ručak, složio čisto suđe, ubacio prljavo u mašinu ....bilo vrijeme po djecu ići." A na godišnjem je
- Alhemicarkaa
#1332 Re: Bebe - ALL ABOUT!
dzindas, sve me stiglo
, plače kad izađem iz sobe, iako je suprug drži na krilu, ne mogu do toaleta ko čovjek otići.
Nego, gdje se jedu ti kolači
edit: Mislim da ova moja neće puzati, juče je držim na sebi, nogama se odguruje od moj stomak i napravila tri koraka tako na stomaku

Nego, gdje se jedu ti kolači
edit: Mislim da ova moja neće puzati, juče je držim na sebi, nogama se odguruje od moj stomak i napravila tri koraka tako na stomaku
-
safran
#1333 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hoće, hoće, mnoga djeca prvo počnu koračati a onda skontaju da su na sve 4 brži ..... samo da vidiš tu brzinu, ne možeš uloviti - kroz noge ti šmugne ...
-
nova_korisnica
#1334 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hahahahhahahahhahahahaahsafran wrote:Ja bila na službenom 4 dana - bilo mi ko u otherside snu - samo bez kolača. Jooooj žene jes dobro - istuširaš se, obučeš, odeš na predavanja, vratiš se a ono neko drugi očistio kupatilo, namjestio krevet, obrisao prašinu .....
tako si me slatko nasmijala (narocito ovaj drugi dio)
- otherside
#1335 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hajmo zene kolacaaaa, raznih kolacaaaa, posebna ponuda serotonina samo za majke nepismene djece 
- putujucidzindas
#1336 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hajde dosta vise o tim kolacima. imam jos jedno 10 kg viska, na koje bi mi kolaci legli koooo....
i to fino, krene od jutarnjeg budjenja, kad odem da se umijem. skupi sakice, nabaci facu i samo urla. bez ijedne jedine suze. i tako svaki put kad mu se maknem iz vidokruga.
sinoc smo plakali od smijeha. stavili ga muz i ja izmedju sebe, ne bi li i njega poceo kontati bar malo
on zabio glavu meni ispod pazuh, "namirisava" me (ono kad udise ne bi li sav moj miris pokupio), jednom rukom mene mazi po licu, a drugom pesnicom saketa muza po obrazima
a sve u polusnu

e ovaj vise ne place, sad tersaAlhemicarkaa wrote:dzindas, sve me stiglo, plače kad izađem iz sobe, iako je suprug drži na krilu, ne mogu do toaleta ko čovjek otići.
![]()
:
sinoc smo plakali od smijeha. stavili ga muz i ja izmedju sebe, ne bi li i njega poceo kontati bar malo
- vanad
#1337 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hocu i ja na sluzbeniiii....samo sto u mene muz bi od navedenog znao samo po djecu otici
Taj se masine i sporeta u zivotu nije dohvatio
a ja sam kriva 
- putujucidzindas
#1338 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sporet=kafa, masina=ocisti filtervanad wrote:hocu i ja na sluzbeniiii....samo sto u mene muz bi od navedenog znao samo po djecu oticiTaj se masine i sporeta u zivotu nije dohvatio
a ja sam kriva
samo sto je kod mene svekrva kriva
hajmo mi sebi skontat neki forumski sluzbeni put, ko ono moraju se zene naci sluzbeno nesto, oko beba, bar na dan-dva
-
safran
#1339 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jašta, bilo bi "pa ponesite i bebe" - taman da se oni malo odmore od nas
Moj sve zna kad ga nužda natjera. Kod nas ne postoji baka/nana/tetka servis - prepušteni smo sami sebi. Da znate samo da vam zavidim kad se žalite da vam mame i svekrve razmazuju djecu.
Moj sve zna kad ga nužda natjera. Kod nas ne postoji baka/nana/tetka servis - prepušteni smo sami sebi. Da znate samo da vam zavidim kad se žalite da vam mame i svekrve razmazuju djecu.
- putujucidzindas
#1340 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@alhemicarka, a boga mi i ostale, sad opet jedno mudro pitanje
znam ja svu onu pricu, treba beba jesti koliko hoce. al me sad onako zanima, koliko jede beba od 7 mjeseci?
Meni se cini da ovaj moj bas mnogo jede.
Bez obzira na ove dodatne obroke, doji svaka 2-2,5 sata, po danu i po noci i to uvijek fino sisa, obje sike.
Uvecer dobije 240 ml adaptiranog mlijeka - ovo sam zadala bezveze na nagovor okoline, kao bolje ce spavati
, ali eto kontam, nece mu smetati, jer svakako puno doji.
U toku dana ima 3 obroka cvrste hrane, ui terminima glavnih obroka i najcesce pojede sve, ukupno oko 300-350 ml.
Nije debeljko uopste, nema nigdje onih pregiba i jastucica, nekako je sav dugacak.
Sad me okolina nagovara da mu pocnem davati jos 2 medjuoborka, ali mi je to bas nekako rano, mada mi se cini da bi on to jeo bez problema, jer ritam dojenja uopste ne mijenja. znaci, svaki dan doji neki 9-10 puta
znam ja svu onu pricu, treba beba jesti koliko hoce. al me sad onako zanima, koliko jede beba od 7 mjeseci?
Meni se cini da ovaj moj bas mnogo jede.
Bez obzira na ove dodatne obroke, doji svaka 2-2,5 sata, po danu i po noci i to uvijek fino sisa, obje sike.
Uvecer dobije 240 ml adaptiranog mlijeka - ovo sam zadala bezveze na nagovor okoline, kao bolje ce spavati
U toku dana ima 3 obroka cvrste hrane, ui terminima glavnih obroka i najcesce pojede sve, ukupno oko 300-350 ml.
Nije debeljko uopste, nema nigdje onih pregiba i jastucica, nekako je sav dugacak.
Sad me okolina nagovara da mu pocnem davati jos 2 medjuoborka, ali mi je to bas nekako rano, mada mi se cini da bi on to jeo bez problema, jer ritam dojenja uopste ne mijenja. znaci, svaki dan doji neki 9-10 puta
- Alhemicarkaa
#1341 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne spominjite muževe u ulozi domačica
, danas sam se tako posvađala (čitaj ja se derala, on šutio) da mi je sekunda falila da samo odem preko vrata, i kod mame u stan da realizujem san od otherside. Bar na dva sata, ili koliko traje masterchef. Jao kako sam se upalila, došlo mi da sve porazbijam po kući.
Džindas, samo nastavi kako radiš. I moja puno doji, a ima dva vrlo kvalitetna obroka - plus se u noći probudi i fino sisa. Ali znaš šta, da ne povjeruješ - dobila je u mjesec i 4 dana samo 400 g. Oni su sad u onoj fazi kad slomiše i sebe i nas, ona samo nešto pikira i baca se na to. Dvije sekunde nije u istom položaju, kad doji, prevrće se, pa malo doji ko cuko, potrbuške, malo su joj noge sve sa sisom u ustima i tako, veselo nam je. Ja mu ne bih još uvodila više čvrstih obroka, nek sisa, polako.
Džindas, samo nastavi kako radiš. I moja puno doji, a ima dva vrlo kvalitetna obroka - plus se u noći probudi i fino sisa. Ali znaš šta, da ne povjeruješ - dobila je u mjesec i 4 dana samo 400 g. Oni su sad u onoj fazi kad slomiše i sebe i nas, ona samo nešto pikira i baca se na to. Dvije sekunde nije u istom položaju, kad doji, prevrće se, pa malo doji ko cuko, potrbuške, malo su joj noge sve sa sisom u ustima i tako, veselo nam je. Ja mu ne bih još uvodila više čvrstih obroka, nek sisa, polako.
-
safran
#1342 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Evo ovako je moj jeo kad mu je bilo 6-7 mjeseci.
- Pakovanje adaptiranog mlijeka 2 dana maksimalno.
- - Ujutro voćna kašica (banana, kruška, breskva) sa jednom do dvije doze Hipp rice ili prosene pahuljice (koliko treba da zgusne) - 170-180 ml,
- Ujutro skuham tikvicu cca. 1 kg neočišćene i 2 srednje mrkve. Izmiksam i raspodjelim u 3-4 porcije koje smaže u toku dana također sa jednom do dvije doze Hipp rice.
- Pošto je bilo ljeto puno smo hodali - u izlazak kretali oko 6 poslijepodne i nosili obavezno 2 doze mlijeka od oko 180 ml, 1 ili 2 porcije tikvice i barem jednu bananu zlu ne trebalo.
- Od sokova je pio samo sok od lubenice.
Kad mu je bilo oko 6 mjeseci znao je mlatnuti punu porciju kašice i nakon toga punu dozu mlijeka ko s pjesmom. Tu sam mu počela dodavati pomalo putera u kašicu (znam, nije po tablicama) jer više nisam znala kako da ga nahranim. Kad sam počela iskuhavati koljenice i piletinu onda sam tikvice i mrkvu kuhala u supi i dodavala pomalo mesa i onda je bio sitiji.
Moj je bio dundo (i sad je) i poprilično visok.
Nisam davala Monte, pudinge, keksove i sl. Također, nisam ni Lino proizvode.
Ma mogu pojesti čudo jedno.
- Pakovanje adaptiranog mlijeka 2 dana maksimalno.
- - Ujutro voćna kašica (banana, kruška, breskva) sa jednom do dvije doze Hipp rice ili prosene pahuljice (koliko treba da zgusne) - 170-180 ml,
- Ujutro skuham tikvicu cca. 1 kg neočišćene i 2 srednje mrkve. Izmiksam i raspodjelim u 3-4 porcije koje smaže u toku dana također sa jednom do dvije doze Hipp rice.
- Pošto je bilo ljeto puno smo hodali - u izlazak kretali oko 6 poslijepodne i nosili obavezno 2 doze mlijeka od oko 180 ml, 1 ili 2 porcije tikvice i barem jednu bananu zlu ne trebalo.
- Od sokova je pio samo sok od lubenice.
Kad mu je bilo oko 6 mjeseci znao je mlatnuti punu porciju kašice i nakon toga punu dozu mlijeka ko s pjesmom. Tu sam mu počela dodavati pomalo putera u kašicu (znam, nije po tablicama) jer više nisam znala kako da ga nahranim. Kad sam počela iskuhavati koljenice i piletinu onda sam tikvice i mrkvu kuhala u supi i dodavala pomalo mesa i onda je bio sitiji.
Moj je bio dundo (i sad je) i poprilično visok.
Nisam davala Monte, pudinge, keksove i sl. Također, nisam ni Lino proizvode.
- putujucidzindas
#1343 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma ja mislim da kad dodje beba i sve te promjene, neko vrijeme je normalno to takvo stanje. i ja sam isto tako neki dan, pa krenula preko vrata, pa se vratila po dijete, pa skontala da je vani pravo hladno i da ga moram obuci, pa mi bilo mrskoAlhemicarkaa wrote:Ne spominjite muževe u ulozi domačica, danas sam se tako posvađala (čitaj ja se derala, on šutio) da mi je sekunda falila da samo odem preko vrata, i kod mame u stan da realizujem san od otherside. Bar na dva sata, ili koliko traje masterchef. Jao kako sam se upalila, došlo mi da sve porazbijam po kući.
.
Alhemicarkaa wrote: Ali znaš šta, da ne povjeruješ - dobila je u mjesec i 4 dana samo 400 g. Oni su sad u onoj fazi kad slomiše i sebe i nas, ona samo nešto pikira i baca se na to. Dvije sekunde nije u istom položaju, kad doji, prevrće se, pa malo doji ko cuko, potrbuške, malo su joj noge sve sa sisom u ustima i tako, veselo nam je. Ja mu ne bih još uvodila više čvrstih obroka, nek sisa, polako.
ma i ovaj je mnogo aktivan, nema sekunde mira. vec posljednji put kad smo se vagali dobio je manje nego inace. iduce sedmice idemo doktorici, mislim da je veoma malo dobio, ali mu svejedno ne bih jos davala ta 2 dodatna obroka.
- Alhemicarkaa
#1344 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I moja može pojesti čudo jedno, ali sad troše puno energije, pa je valjda logično. Ona se, srce moje malo, toliko zadiše, kao kad se ja popnem na 12 sprat kad idem prijateljici, samo što njoj to ništa ne smeta da i dalje se baca, prevrće, pokušava dohvatiti zavjese. Da, i moja je oduševljena lusterom, mi kući nemamo. To je takva fascinacija, skoro pa kao i zavjesama.
-
safran
#1345 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mama 2. djeteta bi rekla dajte im da jedu do mile volje. Ali mama 2. djeteta nije slušala druge mame 2. djeteta kada je i sama bila mama 1. djeteta pa neće ništa reći.

- Alhemicarkaa
#1346 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Čuj sa djetetom. Meni je trebao odmor! Ja nisam htjela sa djetetom, htjela sam sama! I sad žalim što to nisam realizovala.putujucidzindas wrote:ma ja mislim da kad dodje beba i sve te promjene, neko vrijeme je normalno to takvo stanje. i ja sam isto tako neki dan, pa krenula preko vrata, pa se vratila po dijete, pa skontala da je vani pravo hladno i da ga moram obuci, pa mi bilo mrskoAlhemicarkaa wrote:Ne spominjite muževe u ulozi domačica, danas sam se tako posvađala (čitaj ja se derala, on šutio) da mi je sekunda falila da samo odem preko vrata, i kod mame u stan da realizujem san od otherside. Bar na dva sata, ili koliko traje masterchef. Jao kako sam se upalila, došlo mi da sve porazbijam po kući.
.![]()
![]()
Neka, bićemo i mi mame drugog djetetasafran wrote:Mama 2. djeteta bi rekla dajte im da jedu do mile volje. Ali mama 2. djeteta nije slušala druge mame 2. djeteta kada je i sama bila mama 1. djeteta pa neće ništa reći.![]()
![]()
![]()
![]()
- putujucidzindas
#1347 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ovo mi se cini mnogo vise nego sto ja ovom svom dajem, osim mlijeka. ja sam odlucna u tom da ne jede keksove i te budalastine, jer ne vidim nikakve koristi od tog, osim da ga nasopam, a doasdasnje iskustvo sa sopanjem je pokazalo da ne spava bolje, samo postane hiperaktivansafran wrote:Evo ovako je moj jeo kad mu je bilo 6-7 mjeseci.
i cini mi se da su nam krenuli i gornji zubi. bude li opet sa sisanjem kao prosli put, upucace se
-
safran
#1348 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Naravno da ćete biti. I sve ćete raditi drugačije i opuštenije. Što reče otherside - drugi put znate prečice. Sada gurajte kako znate i umijete
Dzindas u pravu si - od keksova i šećerlema nikakve koristi.
Dzindas u pravu si - od keksova i šećerlema nikakve koristi.
- Alhemicarkaa
#1349 Re: Bebe - ALL ABOUT!
džindas, kakav vi krevetić imate? Je li na nivoe? Mi još uvijek nismo spustili na donji nivo, kad vidim ona juče se digla na koljena, uhvatila ogradicu, i cijelim torzom se nadvila i gleda šta ima dolje (samo parket, ne znam šta je tako zanimljivo
). Doduše, to je iz sjedećeg položaja, ali juče se čak i sama stavila u sjedeći položaj, ali mislim da to nije ni skontala da je uradila, jer se prevrtala i onda se na stranu uspravila. Ne znam da li da spuštam ili ne, da mi je još malo da se ne saginjem pri uzimanju je, odoše mi leđa.
safran, šta ti znači ovo jedna do dvije doze hipp rice ili prosa. I ja isto tako radim, ali ja iz kese direktno naspem u kašicu i mješam dok se ne zgusne. Danas je recimo toga bilo podosta, jer sam greškom stavila više vode u povrće. Ne pratim te mjerice, zar imaju?
E da, moja je jučer imala proliv, dva puta u sat vremena. Psolije drugog proliva se strašno ojela, došlo mi da plačem. Namazala sam kremom od dr. Paše za bebe i jutros nema ojeda, pa eto da znate.
safran, šta ti znači ovo jedna do dvije doze hipp rice ili prosa. I ja isto tako radim, ali ja iz kese direktno naspem u kašicu i mješam dok se ne zgusne. Danas je recimo toga bilo podosta, jer sam greškom stavila više vode u povrće. Ne pratim te mjerice, zar imaju?
E da, moja je jučer imala proliv, dva puta u sat vremena. Psolije drugog proliva se strašno ojela, došlo mi da plačem. Namazala sam kremom od dr. Paše za bebe i jutros nema ojeda, pa eto da znate.
- vanad
#1350 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Slobodno dajte djeci da jedu
Moja kcerka imala 9 kila sa pola godine a 10.4 sa godinu dana. Sve moguce je jela. Jednostavno se djeca pocnu kretati (ona je puzala sa 6 mjeseci a sa 10 sama prohodala) i trose puno energije. Sad ima dvije godine i dva mjeseca i ima 14.5 kg.
Vagali smo sad i bracu i on ima 7 kg i 66 cm sa 4 mjeseca. Kaze dokotrica da je ko dijete od 6 mjeseci (kucam u drvo
). Ja njoj kazem do je bosansko celjade a ne ko ova sitna djecica odavde.
Alhemicarko, spustaj taj krevet. Da znas koliko djece je tako izletilo. Cim sjedne dijete, krevetac dole. Djeca odmah naglavacke krenu
.
Moja kcerka imala 9 kila sa pola godine a 10.4 sa godinu dana. Sve moguce je jela. Jednostavno se djeca pocnu kretati (ona je puzala sa 6 mjeseci a sa 10 sama prohodala) i trose puno energije. Sad ima dvije godine i dva mjeseca i ima 14.5 kg.
Vagali smo sad i bracu i on ima 7 kg i 66 cm sa 4 mjeseca. Kaze dokotrica da je ko dijete od 6 mjeseci (kucam u drvo
Alhemicarko, spustaj taj krevet. Da znas koliko djece je tako izletilo. Cim sjedne dijete, krevetac dole. Djeca odmah naglavacke krenu