Logosoft

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1326 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by novi.dan.nova.nafaka »

zilog wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Zna li neko da li Logosoft postavlja kamere na ulazu u zgradu, preko kojih se na nekom kanalu može gledati ko' ulazi unutra ? Koliko znam, to neki kablovski operateri rade...
Ne uvodi. Mislim da to samo kablovci rade.
Baš šteta, hvala na odgovoru. ;-)
memo23

#1327 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by memo23 »

Ima li iko od logosofta da mi odgovori je li doslo vrijeme da predem na HS famozni, jer LOL ne namjerava izgleda nista uciniti za svoje cable korisnike, ako nemaju doista namjeru da se ja lagano prebacim na HS... :(
smijesni_ste

#1328 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by smijesni_ste »

memo23 wrote:Ima li iko od logosofta da mi odgovori je li doslo vrijeme da predem na HS famozni, jer LOL ne namjerava izgleda nista uciniti za svoje cable korisnike, ako nemaju doista namjeru da se ja lagano prebacim na HS... :(
I mene isto zanima...
false

#1329 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by false »

Lud i ponosan wrote:Vidim raspisan konkurs na portalu posao.ba, trazi se "saradnik za razvoj softvera", pa ako neko ima adekvatno predznanje i trenutno je nezaposlen - neka posalje CV. :run:
Super, moram se prijaviti.
moke_31

#1330 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by moke_31 »

bankok wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ma ne treba nikakav email, imaju oni svoje ljude ovdje koji su itekako aktivni i od pomoći na temi, siguran sam da i ovo čitaju.
Pa neka oni prenesu nadležnima.
:)
A bogami slabo oni to citaju izgleda :( ,da citaju nebi mi morali ovdje pisat ovo sto pisemo ovoliko.
Ja bi jos samo htjeo naglasiti da ne bude zabune za one koji su tu tek dosli i hoce nesto da saznaju
o LOL-u i njihovom radu pa da se ne bune oko nekih negativnih komentara,ja licno sam prezadovoljan
njihovom uslugom imam trio paket,internet je ferfektan mada bi dobro doslo malo vece brzine uploada
nadam se da ce i to nekad doci
,sa telefonom sam takodjer zadovoljan,jedine malo vece zamjerke imam
sto se tice Super TV-a sto sam i navodio cesto mada ni tu nisam sad nesto razocaran ali da nisu neke
stvari providne i da ne treba malo poboljsanja treba,eto valjda ovi iz Logosofta citaju sve ovo sto pisemo
pa nek malo razmisle o poboljsanju usluge za Super TV,nadam se da hoce :dance: ;-)
Samo da se nadovežem na ovaj upload. Ovo što LOL radi sa uploadom nije u redu. Umjesto da proporcionalno downloadu povećava i upload oni ga ostavljaju istog.

Meni je problem što kad skidam nešto, posebno preko torrenta, i uprkos tome što ograničim upload na torentu na 10 kbps ili manje ne mogu surfati ili čekam po minutu da otvori neku stranicu.

Očigledno velika disproporcija između download i uploda ovo čini. Čak puštam samo da se skida jedan fajl na torentu ali opet ne ide.

Ja imam paket Alfa 4 Mbps/256 kbps i za ovu brzinu downloada ovaj upload je mizeran. Da je bar 384 kbps. Ne znam da li i drugi korisnici imaju istih problema na ovom paketu ili na većim paketima ali bi pod hitno trebalo urgirati LOL-u da pusti veći upload.

Ne vidim logiku zašto bi im to bio problem ako im nije probelm povećati download i odakle im to da već dva puta povećavaju download a upload ostaje isti. Niđe veze !!!!
moke_31

#1331 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by moke_31 »

Lud i ponosan wrote:Problem je, po meni, tehnicke prirode i morace se sacekati VDSL prije povecanja UL brzina na svim paketima. Treba biti samo malo strpljiv ;) :D
Možeš li malo pojasniti o kakvom tehničkom problemu se radi. Znam da je VDSL sljedeća generacija DSL-a ali šta je problem sa ovom DSL infrastrukturom kad je u pitanju upload?
iceman2010

#1332 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

Lud i ponosan wrote:Problem je, po meni, tehnicke prirode i morace se sacekati VDSL prije povecanja UL brzina na svim paketima. Treba biti samo malo strpljiv ;) :D
Da. Na ADSL2+ (Annex A) 1Mbps je objektivni maksimum mada je teoretski 1,4 Mbps. Pored VDSL-a postoji i druga opcija. Ne znam kakva je oprema kod LOL-a ali postoji ADSL2+ aneks M koji dozvoljava vece brzine upload-a. Za to su potrebni samo odgovarajuci modemi koji pored aneks A imaju mogucnost da koriste i aneks M. Annex M dozvoljava brzine do 3 Mbps u upload-u.

http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.5_Annex_M
moke_31

#1333 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by moke_31 »

iceman2010 wrote:
Da. Na ADSL2+ (Annex A) 1Mbps je objektivni maksimum mada je teoretski 1,4 Mbps. Pored VDSL-a postoji i druga opcija. Ne znam kakva je oprema kod LOL-a ali postoji ADSL2+ aneks M koji dozvoljava vece brzine upload-a. Za to su potrebni samo odgovarajuci modemi koji pored aneks A imaju mogucnost da koriste i aneks M. Annex M dozvoljava brzine do 3 Mbps u upload-u.

http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.5_Annex_M

Hvala na objašnjenju. Na osnovu sadržaja sa ovog linka tehnički je moguće pružiti upload do 3.3 Mbps na ADSL2+ infrastrukturi. Jedini je pitanje tehničke mogućnosti LOL-a za to, a što se tiče modema čini mi se da kod većine korisnika podržavaju ADSL+2. Bar sam ja to tako shvatio :D :D

Ako lupam, ispravite me. :mrgreen: :mrgreen:
zilog

#1334 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

Aneks M je opcija na stetu downloada, koji je puno vazniji vecini korisnika. Drugi problem je sto ne treba mjesati aneks M i aneks A, na istoj infrastrukturi.
iceman2010

#1335 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:Aneks M je opcija na stetu downloada, koji je puno vazniji vecini korisnika. Drugi problem je sto ne treba mjesati aneks M i aneks A, na istoj infrastrukturi.
aneks M uzima 138 KHz za upsteam od downstream-a, ali i pored toga, gdje god trazim maksimalnu brzinu za ADSL2+ daje mi podatak od 24Mbps

Image

Iskreno, ne znam zasto je to tako. Veceras cu pokusati malo google-ati i naci neki podatak vise.

Ovo sto si napisao za mjesanje aneksa mi nije jasno. Koliko ja znam i ADSL i ADSL2+ bez obzira na annex i VDSL i VDSL2 mogu zajedno da koegzistiraju u jednom sistemu bez ikakvih problema. Ako imas neko tehnicko objasnjenje zasto je to tako kako si ti naveo molim te da to postavis ili ovde ili da mi posaljes na pp.
zilog

#1336 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

To je 138 kHz downstream-a koji uvijek rade i steta ih je uzeti. Pogotovo sto se Annex M, po pravilu, mora staviti svima na istoj infrastrukturi.

Tih 24 Mbps iz tabele je prevazidjeno i noviji chipset-ovi idu i preko 27 Mbps. Ipak, DSL je takav da BW ne dolazi iz neba, nego iz frekventnog plana i ono sto oslobodis za UL, moras oduzeti od DL.

VDSL2 to rijesava sa US1 na vecim frekvencijama, a sirenje US0 nije nikako preporucljivo. Nekada se, zbog jednostavnijih filtera, US0 ni ne koristi.
iceman2010

#1337 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:To je 138 kHz downstream-a koji uvijek rade i steta ih je uzeti. Pogotovo sto se Annex M, po pravilu, mora staviti svima na istoj infrastrukturi.

Tih 24 Mbps iz tabele je prevazidjeno i noviji chipset-ovi idu i preko 27 Mbps. Ipak, DSL je takav da BW ne dolazi iz neba, nego iz frekventnog plana i ono sto oslobodis za UL, moras oduzeti od DL.

VDSL2 to rijesava sa US1 na vecim frekvencijama, a sirenje US0 nije nikako preporucljivo. Nekada se, zbog jednostavnijih filtera, US0 ni ne koristi.
Sve to vec znam. I napisao sam da mi nije jasno ako se vec 138 KHz uzme downstream-u autor istog teksta koji je to napisao kao fakat pise da je brzina u downstream-u ostala ista kao i kod annex A :?

Znam i taj podatak za 27 Mbps ali se radi rasirenosti informacije o 24 Mbps koristim tim podatkom da ne bih pravio zabunu.

Ono sto mi nije jasno jeste zasto se annex M mora staviti svima na istoj infrastrukturi. Molim te da to pojasnis. Ako je opsirno i nije za ove teme posalji mi na pp. Koliko ja znam to ne bi trebao biti nikakav problem. Mislim da na istoj karti mozes jedan port konfigurisati da radi po annex A, a drugi po annex M (naravno uz odgovarajucu terminalnu opremu) i da oni rade bez problema. Moguce da grijesim ali daj mi dokaz.
Qler

#1338 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Qler »

Sto je slika na B92 katastrofa? Kao da imam losu antenu? Ili je samo do mene?
zilog

#1339 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

iceman2010 wrote:Ono sto mi nije jasno jeste zasto se annex M mora staviti svima na istoj infrastrukturi. Molim te da to pojasnis. Ako je opsirno i nije za ove teme posalji mi na pp. Koliko ja znam to ne bi trebao biti nikakav problem. Mislim da na istoj karti mozes jedan port konfigurisati da radi po annex A, a drugi po annex M (naravno uz odgovarajucu terminalnu opremu) i da oni rade bez problema. Moguce da grijesim ali daj mi dokaz.
Near-far problem je taj koji nalaze da se na istoj infrastrukturi koriste isti frekventni planovi. Mozemo spekulisati da ne mora biti problema, ali je tako kada se radi "By the book".
iceman2010

#1340 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
iceman2010 wrote:Ono sto mi nije jasno jeste zasto se annex M mora staviti svima na istoj infrastrukturi. Molim te da to pojasnis. Ako je opsirno i nije za ove teme posalji mi na pp. Koliko ja znam to ne bi trebao biti nikakav problem. Mislim da na istoj karti mozes jedan port konfigurisati da radi po annex A, a drugi po annex M (naravno uz odgovarajucu terminalnu opremu) i da oni rade bez problema. Moguce da grijesim ali daj mi dokaz.
Near-far problem je taj koji nalaze da se na istoj infrastrukturi koriste isti frekventni planovi. Mozemo spekulisati da ne mora biti problema, ali je tako kada se radi "By the book".
Ok. fair enough.
memo23

#1341 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by memo23 »

Molio bi nekoga od Logosoftovih radnika da se javi ako moze po pitanju kablovskog interneta, vise od 8 godina sam korisnik, i na kraju sam dozivio da Logosoft ima najmanje brzine. Sto se tice XDSL-a receno mi je da ce biti za mjesec dana (prije dvije godine je to bilo, mjesec April) od kada sam se nadao da ce konacno nesto da se promijeni.
Do danasnjeg dana nema promjena brzine te s toga cu kao i jos nekoliko mojih komsija biti primoran da predjem na HS, interesuje me prije nego li predjem na HS, da li Logosoft ima namjeru da povisi u dogledno vrijeme brzine na kablovskim paketima

Pozdrav Memo! :-)
memo23

#1342 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by memo23 »

Lud i ponosan wrote:
memo23 wrote:Molio bi nekoga od Logosoftovih radnika da se javi ako moze po pitanju kablovskog interneta, vise od 8 godina sam korisnik, i na kraju sam dozivio da Logosoft ima najmanje brzine. Sto se tice XDSL-a receno mi je da ce biti za mjesec dana (prije dvije godine je to bilo, mjesec April) od kada sam se nadao da ce konacno nesto da se promijeni.
Do danasnjeg dana nema promjena brzine te s toga cu kao i jos nekoliko mojih komsija biti primoran da predjem na HS, interesuje me prije nego li predjem na HS, da li Logosoft ima namjeru da povisi u dogledno vrijeme brzine na kablovskim paketima

Pozdrav Memo! :-)
Vidi ti kakva je mogucnost, uvazeni Memo, da dobijes xDSL prikljucak. Ne znam u kojem si dijelu grada, no ako je optika blizu i postoji saglasnost unutar ulaza, ne bi trebalo biti problema da dobijes tu carobnu kutiju. :)
Naravno, dok se ovo malo otopi i stabilizira :D
Cengic Vila neka se Logosoft ne sekira, nije Nahorevo, smijesno je da A. Polje i Dobrinja imaju prije CH. Vile (Ch.Vila je kao Aston Villa :D ). Cekam da dodje XDSL vec 2 godine, nema vise smisla da se vade objasnjenjem da im treba gradjevinska dozvola...
Pozz
memo23

#1343 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by memo23 »

Ma u full kontaktu sam vec punu godinu, pitam ih i kad svratim u Igmansku, najbolji su operater bili, ali im HS gusi signal (moj komsija ima HS Internet i njemu nikad ne steka- da siguran sam jer ima ruter preko kojeg se povezujem putem mobitela), a pored gusenja signala sve cesce konekcija puca. Donedavno sam imao mozda 5 pucanja konekcije u svim godinama a sada pocesto pukne...
A iskreno 2 MBps jeste nekada bilo super, ali sad nije ni youtube vise 240p, nego min. 360 itd
Cak i HS kojem sam se toliko smijao ima bolju brzinu i cak je stabilniji...
XDSL je gori od udruzenja milijardera USA, nikako da se dodje do clanstva u tom klubu :)
lelooo

#1344 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by lelooo »

zilog wrote:
ja koliko znam, recimo BHT koristi kijamet raznoraznih kineskih modema sa razlicitim chipsetima, gdje recimo ZTE i TP-LINK imaju defaultno AnnexM upaljen, a i profili na dslamovima im to dozvoljavaju. Pa sve MojeTV imaju po 768 do 1M upload ukljucen, a stari modemi samo za Internet su konzervativniji pa su na Adsl/Adsl2/adsl2+. Što će reći, da su temeljito izmijesali sve moguce i nemoguce annexe na puno duzim paricama nego sto ih koristi Logosoft.

Sustinski, kako sam ja skontao (ne zivim u Sa, pa samo sa foruma info), Logosoft bakra ima samo defacto po kucnim instalacijama, pa stvarno nema nikakvog (tehnickog) razloga da pate korisnike sa malim uploadom, pogotovo sto ga imaju za izvoz, jer uzimaju naravno simetricne linkove od nadprovidera... Jedino logicno objasnjenje je da tako ogranice ove torrent freakove, a ruku na srce i to je validan razlog :D
novi.dan.nova.nafaka

#1345 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Lud i ponosan wrote:Ja recimo znam da ima dosta ulaza gdje postoje interesentni za lol usluge, ali zajebavaju predstavnici stanara i prave probleme. Ima dosta komplikacija i podmetanja u ovim infrastrukturnim aktivnostima, jer sam siguran da njima nije u interesu da svjesno korisnike drze na "cekanju" i da kasne sa obecanom realizacijom.
Upravo tako - ako možeš, probaš organizovati nekoliko stanara da dobiješ potpise od njih, pa onda da vidiš sa predstavnikom stanara, ili onda da odeš do LOL-a. LOL-u nije u interesu rizikovati potencijalnu tužbu, u slučaju da nemaju dovoljan broj zainteresovanih stanara u ulazu...
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#1346 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by davorf »

Lud i ponosan wrote:
memo23 wrote: Cengic Vila neka se Logosoft ne sekira, nije Nahorevo, smijesno je da A. Polje i Dobrinja imaju prije CH. Vile (Ch.Vila je kao Aston Villa :D ). Cekam da dodje XDSL vec 2 godine, nema vise smisla da se vade objasnjenjem da im treba gradjevinska dozvola...
Pozz
Ja recimo znam da ima dosta ulaza gdje postoje interesentni za lol usluge, ali zajebavaju predstavnici stanara i prave probleme. Ima dosta komplikacija i podmetanja u ovim infrastrukturnim aktivnostima, jer sam siguran da njima nije u interesu da svjesno korisnike drze na "cekanju" i da kasne sa obecanom realizacijom. Treba ovdje angazovati sisate plavuse i ponuditi besplatne usluge jedan odredjeni period, jer definitivno nema drugog nacina za "smeksavanje" ovih isfrustriranih fosila.

Mislim da bi ipak, prije prelaska na alternativu, trebao stupiti u kontakt sa lol-om i dobiti neke preciznije informacije oko xDSL-a. Naravno, ne mislim bas na prvu liniju tehnicke podrske. :D
Meni su u Logosoftu u oktobru 2009. rekli da ce u mojoj zgradi biti uveden xDSL za 20ak dana. Zavlacili su me poslije toga jos pola godine sa pricom "bit ce za 10 dana, bit ce za mjesec, bit ce za dva mjeseca", da bi mi na kraju rekli da vjerovatno nece tako brzo uvesti xDSL. Uveli su xDSL u zgradu koja se nalazi preko ulice, a kontaktirao sam i predstavnika stanara, koji je rekao da nema nista protiv uvodjenja, ako do toga dodje. Na kraju sam nakon 9 mjeseci patnje sa KIP-om (konekcija iza 18:00 nikad nije radila) presao na HS. xDSL nikada nije uspio da "predje preko ulice". A bio sam korisnik KIP-a, i jedan kratki period xDSLa na drugoj adresi skoro 7 godina :roll:
zilog

#1347 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

lelooo wrote:ja koliko znam, recimo BHT koristi kijamet raznoraznih kineskih modema sa razlicitim chipsetima, gdje recimo ZTE i TP-LINK imaju defaultno AnnexM upaljen, a i profili na dslamovima im to dozvoljavaju. Pa sve MojeTV imaju po 768 do 1M upload ukljucen, a stari modemi samo za Internet su konzervativniji pa su na Adsl/Adsl2/adsl2+. Što će reći, da su temeljito izmijesali sve moguce i nemoguce annexe na puno duzim paricama nego sto ih koristi Logosoft.

Sustinski, kako sam ja skontao (ne zivim u Sa, pa samo sa foruma info), Logosoft bakra ima samo defacto po kucnim instalacijama, pa stvarno nema nikakvog (tehnickog) razloga da pate korisnike sa malim uploadom, pogotovo sto ga imaju za izvoz, jer uzimaju naravno simetricne linkove od nadprovidera... Jedino logicno objasnjenje je da tako ogranice ove torrent freakove, a ruku na srce i to je validan razlog :D
Zaista treba jos malo da procitas. Annex M treba biti obostrano upaljen (Modem/DSLAM). To, kako modem dodje setovan, ili sta je moguce setovati na DSLAM-u, nema nikakve veze.
BHT-u se to niposto ne isplati da pusta Annex M, jer bi, u startu, izgubili skoro 2 Mbps DS-a. Kada vidis US preko 2 Mbps na BHT-u, to ce znaciti da je upaljen aneks M. Za sada - nije.
--usnee--

#1348 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by --usnee-- »

predstavnike ne trebate nista ni pitati ko ih j.b. stanare fino jedan dan 51% potpis vam treba u zgradi tj ako je 30 stanova 16 potpisa uzmete i u logosoft uvedite mi xdsl evo vam potpisi stanara da imate odobrenje tako je i mene kocio predstavnik na kraju sam im obezbjedio i struju i sve za postavljanje kutije i spajanje na parice da bi dosao kuci probao tv i xdsl i po kratkom postupku spakovao sve i odnio raskinuo ugovor i mirna bosna, vjerujem da je sad puno bolja situacija jer sam ja to uradio na samom pocetku
zilog

#1349 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

--usnee-- wrote:predstavnike ne trebate nista ni pitati ko ih j.b. stanare fino jedan dan 51% potpis vam treba u zgradi tj ako je 30 stanova 16 potpisa uzmete i u logosoft uvedite mi xdsl evo vam potpisi stanara da imate odobrenje tako je i mene kocio predstavnik na kraju sam im obezbjedio i struju i sve za postavljanje kutije i spajanje na parice da bi dosao kuci probao tv i xdsl i po kratkom postupku spakovao sve i odnio raskinuo ugovor i mirna bosna, vjerujem da je sad puno bolja situacija jer sam ja to uradio na samom pocetku
Ovo je najbolji nacin ako znas da u komsiluku (20-30m) postoji LOL xDSL, a jos nisu usli u tvoj ulaz.

Ne znam kada si bio, ali problema nema odavno.
Sto se tice raskida ugovora, to je prednost LOL-a, ako ti se ne svidja, raskines kada hoces i nikom nista.
iceman2010

#1350 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

zilog wrote:
lelooo wrote:ja koliko znam, recimo BHT koristi kijamet raznoraznih kineskih modema sa razlicitim chipsetima, gdje recimo ZTE i TP-LINK imaju defaultno AnnexM upaljen, a i profili na dslamovima im to dozvoljavaju. Pa sve MojeTV imaju po 768 do 1M upload ukljucen, a stari modemi samo za Internet su konzervativniji pa su na Adsl/Adsl2/adsl2+. Što će reći, da su temeljito izmijesali sve moguce i nemoguce annexe na puno duzim paricama nego sto ih koristi Logosoft.

Zaista treba jos malo da procitas. Annex M treba biti obostrano upaljen (Modem/DSLAM). To, kako modem dodje setovan, ili sta je moguce setovati na DSLAM-u, nema nikakve veze.
BHT-u se to niposto ne isplati da pusta Annex M, jer bi, u startu, izgubili skoro 2 Mbps DS-a. Kada vidis US preko 2 Mbps na BHT-u, to ce znaciti da je upaljen aneks M. Za sada - nije.
BHT pusta Annex M. Nije prica napamet. Vidio svojim ocima. Zato sam i zapoceo ovu pricu ali nisam htio da pominjem BHT. Htio sam samo napomenuti da postoji ta tehnicka mogucnost.
Post Reply