Brukas se covjece.Energični leptir wrote:Nego na šampanjac?ne smrde na jeftinu crnogorsku lozu
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
fixer
#1326 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Filter
#1327 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hmmm mozda nisam sve primijetio, ali ovo jesam.Energični leptir wrote:
Ako se ne varam, jedan od minimalnih zahtjeva koje nisi pročitao jeste i opravak i kupovina novog voznog parka. Ako neko od vas "ne preko mojih leđa" nije primjetio, ovo je ujedno bio štrajk PROTIV uprave GRAS-a, koja je tužila sopstvene radnike!
niti jedna tacka po kojoj strajkuju ne upucuje da je krivica direktno na menadzmentu, vladi ili nekome trecem.
ili da se, ne dao bog, nekome ultimativno trazi otkaz
daj.ba, sjasite nam sa grbace
- ultima_palabra
#1328 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jebeš Zolin Germinal i Orwellov Road to Wigan Pier u kakvim uslovima GRASovci radefixer wrote:Ja mislim da bi i Che pitao za GRAS da je ziv. Gdje je taj GRas, hocu i ja.ultima_palabra wrote:Čovjek očigledno živi u svijetu filmova o Che Guevarifixer wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Znaci, da sumiramo. Ne treba radit za privatnika, nego u drzavnoj, koja ce ti, kad svi odemo od privatnika, isplacivat platu iz picke materine.Rezon ti je odlican.
- cappy_tempo
#1329 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
meni ovo sve izgleda na udar na SDP da nacionalisti i "vjernici" opet mogu na vlast pa da se poprave novim autima i stanovima i to sve po zakonu.
leptiru ziv bio ne seri. eto bas slucajno stari mi ima privatnu firmu i bas slucajno vec 2 godine nema plate jer bas slucajno nema posla,a ono sto ima klepi neko drugi jer namjesti tender ili sta vec. ako ja i radnici 2 godine moze gurati sa toplim obrokom i nekad "platom" ako se sta naplati od posla koji se uradi dobro i jest,a sosoni imaju svaki mjesec pare od vlade ali druga je stvar sto oni sami pokradose pa im svi drugi krivi. dialer sere kako im je 800km plata,a znas li ti mozda da sam i ja brata hranio i kredite placao jer nije ni 500KM plate dobivao i to jos slovenacka firma bila. stara mi je radil u kantonalnoj firmi kao datilograf i plata svaki mjesec do 5. bude i to konacna plata sa placenim kreditima,doprinosima i slicno pa tako i jebeni gras dobije pare od vlade ali sosoni zavrnu pa im vlada kriva,a ocigledno i gradjani koji ne mogu shvatiti kako obicni vozac koji je vozio traktor negdje u sjenici ima 1300KM platu,12KM topli obrok,75KM za prevoz,a imaju besplatan prevoz. idi te ba svi u neku stvar (sto branite gras), ljudi zive od 100KM,a njima malo 1300KM. dialer ziv bio reci bratu da je direktor kriv sto on nema platu ili uplaceno zdravstveno,a ne vlada jer vlada od budjeta mjesecno uplati pare na racune kantonalnih firmi. i gradjani vakvi nakvi jer mogu dobiti sifilis ili neku nepoznatu bolest u busu,tramvaju,troli, kombi ne racunam jer 99% ih je neispravno i to sve gradjani i vlada krivi. mi smo krivi sto soson dodje pa sjebe nov bus,sto 60km/h preleti preko rupa kao da ih nema,sto 25KM saraf naplacaju ma sve gradjani krivi. cuj obicni vozac ima 1300KM platu,a vozi 10min,odmara 2h i jos se zali. pa dobro i ja bi se zalio da imam toliku platu,a ne moram nista raditi
.
leptiru ziv bio ne seri. eto bas slucajno stari mi ima privatnu firmu i bas slucajno vec 2 godine nema plate jer bas slucajno nema posla,a ono sto ima klepi neko drugi jer namjesti tender ili sta vec. ako ja i radnici 2 godine moze gurati sa toplim obrokom i nekad "platom" ako se sta naplati od posla koji se uradi dobro i jest,a sosoni imaju svaki mjesec pare od vlade ali druga je stvar sto oni sami pokradose pa im svi drugi krivi. dialer sere kako im je 800km plata,a znas li ti mozda da sam i ja brata hranio i kredite placao jer nije ni 500KM plate dobivao i to jos slovenacka firma bila. stara mi je radil u kantonalnoj firmi kao datilograf i plata svaki mjesec do 5. bude i to konacna plata sa placenim kreditima,doprinosima i slicno pa tako i jebeni gras dobije pare od vlade ali sosoni zavrnu pa im vlada kriva,a ocigledno i gradjani koji ne mogu shvatiti kako obicni vozac koji je vozio traktor negdje u sjenici ima 1300KM platu,12KM topli obrok,75KM za prevoz,a imaju besplatan prevoz. idi te ba svi u neku stvar (sto branite gras), ljudi zive od 100KM,a njima malo 1300KM. dialer ziv bio reci bratu da je direktor kriv sto on nema platu ili uplaceno zdravstveno,a ne vlada jer vlada od budjeta mjesecno uplati pare na racune kantonalnih firmi. i gradjani vakvi nakvi jer mogu dobiti sifilis ili neku nepoznatu bolest u busu,tramvaju,troli, kombi ne racunam jer 99% ih je neispravno i to sve gradjani i vlada krivi. mi smo krivi sto soson dodje pa sjebe nov bus,sto 60km/h preleti preko rupa kao da ih nema,sto 25KM saraf naplacaju ma sve gradjani krivi. cuj obicni vozac ima 1300KM platu,a vozi 10min,odmara 2h i jos se zali. pa dobro i ja bi se zalio da imam toliku platu,a ne moram nista raditi
-
Energični leptir
#1330 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U vezi tvojih hipsterskih zgražavanja nad radnicima, citiraću ti jednog druga:johntra wrote:i dalje se provaljuješ....Energični leptir wrote:Nego na šampanjac?ne smrde na jeftinu crnogorsku lozu
"O vi obožavatelji građanskog morala, šta očekujte od obespravljenih radnika ? Da postanu postanu bolji ljudi, tako što će se odreći i svog zadnjeg prava. Dvadeset godina živite u nadi da će se političke elite preobraziti u bolje ljude. Koliko smo samo puta iz vaših ustiju čuli, potrebni su nam novi i bolji ljudi. Međutim ono što je simptomatično jeste, da ste uvijek spremniji vršiti pritisak na one koji nemaju nikakvu drugu mogućnost osim da prodaju svoj rad pod uslovima koje određuje tlačitelj. Uvijek ste njima spremniji držati moralne predike. A gdje je ta spremost kada treba izvršiti pritisak tlačitelje? Nema je. Nema je valjda zato što još uvijek iluzorno vjerujete da će jednog dana elitizirana klasa postati boljom, pa samim time i i ti bijednici od radnika, koji su došli u gradove, iz ko zna već kojih vukojebina, postati bolji ljudi. Vaša percepcija svijeta je izokrenuta logika, po kojoj svaka društvena promjena dolazi odozgo a ne odozdo. Vi očekujete da obespravljeno stvorenje postane humanije pod uslovima eksploatacije, mi ipak očekujemo od tog stvorenja da postene zvijer koja će otkinuti glavu tlačitelju jer je to jedini put do humaniteta.
U Somaliji u ovom trenutku hiljade djece umire od gladi. Je li to znači da nekiHo nema pravo da štrajkuje? Svi vaši argumenti protiv ovog štrajka se zapravo svode na to da je, eto, nekome i gore! Da jeste, ali to što ti ljudi ne štrajkuju je stvar njihove odluke, a ne onih koji su se na taj korak ipak odlučili. Žalim zbog tvoga tate, ali tome mu nisu krivi radnici GRAS-a, nego kapitalizam u kojem je korupcija osnova poslovanja, kako u SAD, tako i u sjebanoj Bosni. To ti je druže tržište i njegovi zakoni, pa se nemoj buniti.leptiru ziv bio ne seri. eto bas slucajno stari mi ima privatnu firmu i bas slucajno vec 2 godine nema plate jer bas slucajno nema posla,a ono sto ima klepi neko drugi jer namjesti tender ili sta vec
Last edited by Energični leptir on 29/09/2011 11:22, edited 2 times in total.
-
frngla
#1331 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dialer wrote:Dao Bog da ti umires a za lijekova da nemas, od srca ti zelimfrngla wrote:treba prodat GRAS svakako drustveni otpad radi u istom, daBogda hljeba gladni bili od srca im zelim
Da obnovimo gradivo
Iste zelje imam za tebe, one koje branis, i za citav gras
- johntra
#1332 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
jbga, moderna tehnologija...ja ću tebi citirati video klipom na kojem se vidi dostojanstvo tih istih smiješnih radnika GRAS-a, koji se nisu između sebe u stanju dogoviriti štrajkuju li ili ne...napominjem da nisam radnik ove TV kuće..Energični leptir wrote:
U vezi tvojih hipsterskih zgražavanja nad radnicima, citiraću ti jednog druga:
"O vi obožavatelji građanskog morala, šta očekujte od obespravljenih radnika ? Da postanu postanu bolji ljudi, tako što će se odreći i svog zadnjeg prava. Dvadeset godina živite u nadi da će se političke elite preobraziti u bolje ljude. Koliko smo samo puta iz vaših ustiju čuli, potrebni su nam novi i bolji ljudi. Međutim ono što je simptomatično jeste, da ste uvijek spremniji vršiti pritisak na one koji nemaju nikakvu drugu mogućnost osim da prodaju svoj rad pod uslovima koje određuje tlačitelj. Uvijek ste njima spremniji držati moralne predike. A gdje je ta spremost kada treba izvršiti pritisak tlačitelje? Nema je. Nema je valjda zato što još uvijek iluzorno vjerujete da će jednog dana elitizirana klasa postati boljom, pa samim time i i ti bijednici od radnika, koji su došli u gradove, iz ko zna već kojih vukojebina, postati bolji ljudi. Vaša percepcija svijeta je izokrenuta logika, po kojoj svaka društvena promjena dolazi odozgo a ne odozdo. Vi očekujete da obespravljeno stvorenje postane humanije pod uslovima eksploatacije, mi ipak očekujemo od tog stvorenja da postene zvijer koja će otkinuti glavu tlačitelju jer je to jedini put do humaniteta.
a lozu i prijetenje ispred kapije firme sam vidio svojim očima, prema tome.....
-
susc_ovjek
#1333 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa dobro strucnjak, ukljuci malo mozak. Jel radnik smanjuje regres? Jel vozac smanjuje platu? Ko da podjeli otkaze ljudima? Ko ih je zaposlio?Akibh wrote:Moj poznanik revizor izlazi na 1200 KM mjesecno, mehanicar oko 1000 KMDialer wrote:
Prosjecna plata u grasu je 800 KM, ne znam o cemu ti pricas drotu propali? Vi sto trpite da vam drugi guraju krc u usta i sipaju sjeme u grlo i anuse vas problem, zato sto nema te muda. Imam clana porodice starijeg koji radi tamo u grasu, i bukvalno ja sam ga prerhanjivo evo skoro 3-4 mjeseca, jer nema plate, ne uplacuje im se kredit, digne se limit, malo plate sto legne pojedu limiti i kamate, rezije itd. Al ko bi vama dogovorio, zato nam je i ovako, daj boze da se opet zarati pa da se sve krene od nule. makar heftu jednu, bagra iskompleksirana, licemjeri! Zivimo u usranoj drzavi koju svi pljuju, a kad neko ustane poklope ga. I dajem oba jaja, ruke i noge da 95% ljudi na ovoj temi ima svoje privatne automobile a dolaze ovdje i seru za ljude koji psoteno zarade svoje pare. nije do vozaca sto nema guma, sto nema ulja u kocnicama itd. Al od kud bi vi znali to? Sjedite na usima dok vam je krc u ustima!
Ukinite regres pa ce biti guma, smanjite topli pa ce biti para za temeljito ciscenje, podijelite otkaze ljudima koji kradu gorivo, ulje, rezervne dijelove i ulje za kocnice, bice manje nesreca i vozila ce bit ispravnija...
Znaci ... vlasnik, uprava, menadzment... s jedne strane i radnici s druge. ne moze radnik mjenjat upravu, a uprava moze radnika, to ovdje nije jasno nekima.
U kakvom mi drustvu zivimo majko mila...
-
VjecitiStudent
#1334 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dobar tekst, ali u kakvoj je ovo vezi sa Grasovim radnicima?Energični leptir wrote: U vezi tvojih hipsterskih zgražavanja nad radnicima, citiraću ti jednog druga:
...
-
Energični leptir
#1335 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Na ovo ti samo ponovo mogu navesti gornji citat. Šta si očekivao tamo? Sjednicu akademije nauka?jbga, moderna tehnologija...ja ću tebi citirati video klipom na kojem se vidi dostojanstvo tih istih smiješnih radnika GRAS-a, koji se nisu između sebe u stanju dogoviriti štrajkuju li ili ne...napominjem da nisam radnik ove TV kuće..
Last edited by Energični leptir on 29/09/2011 11:25, edited 1 time in total.
- nosara
#1336 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Strajk bez loze nije strajk... Zamisljam ih s cajem... Niko ih ne bi shvatio ozbiljno... 
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1337 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kao prvo ko koga tjera da uzima kredit??? Sta bih ja sad ko trebao da se sekiram sto je neko uzeo kredit da bi kupio auto od 10.000 KM. Ja nikada u zivotu nisam uzeo kredit jer ne postoji realna varijanta u odnosu na moju platu da ga mogu otplacivati. I ja bih volio da vozim auto 4-5 godina staro ali jebi ga ne mogu vozim ono sto je davno napunilo punoljetnost. Tamo gdje zivim pola se stvari raspada jer je staro ali ne mogu da uzmem kredit jer onda necu moci platiti rezije, hranu i sve one osnovne stvari koje su potrebne porodici da zivi normalno jedan mjesec. Imam 25 godina staza, informaticar sam i nemam platu ni blizu 1200 KM vec ispod 1000 i to je plata odlicna za ekonomski prostor u kojem zivim i nemam pravo da kukam niti jedne sekunde. masa firmi nije podjelila plate ljudima godinama a u GRAS-u ih dobijaju redovno. Naravno slazem se da je vrlo ruzna situacija sto im se ne uplacuje staz i zdravstveno ali tu nije niko drugi kriv nego menadzment firme koji je godinama zaposljavao kompletne familije muskog roda i Stranka za BiH koja je godinama postavljala direktore u ovoj firmi tj. od kada postoji BiH. Niko od tih radnika nije otisao i trazio Bimu koji je stekao pravo bogatstvo u GRASU jer je i zaposlio ovo sve sto danas se buni i strajkuje. Nije ni do mene sto nemaju guma i ulja nego opet do menadzmenta GRASA i onih sto godinama malo po malo izvalce iz njega od ulja do guma, rezervnih djelova itd itd. Bio je GRAS i prije rata pa niej bilo u njemu ovoliko papaka koji hrabro maltretiraju po vozilima zene i starce. GRAS nije stvorio GRAS nego gradjani ovoga grada svojim parama i GRAS nema nikakvo pravo da ih uzima za taoce. I treba pod hitno uvesti i drugog prevoznika i treceg ako ima mogucnosti jer ne polaze GRAS pravo na ovaj grad. A svi oni koji pricaju da po evropskim metropolama pa i balkanskim nema konkurencije nisu mrdnuli guzicom dalje od carsije i pojma nemaju. Gradjani hoce dobru uslugu javnog prevoza i ne interesuje ih hoce li 2 KM dati GRASU ili Centrotransu ali dok se voze hoce da se voze kao ljudi a ne kao stoka.Dialer wrote:Ne raidm tamo... Svasta. Kolko znam 4 regresa nisu bilaAkibh wrote:Moj poznanik revizor izlazi na 1200 KM mjesecno, mehanicar oko 1000 KMDialer wrote:
Prosjecna plata u grasu je 800 KM, ne znam o cemu ti pricas drotu propali? Vi sto trpite da vam drugi guraju krc u usta i sipaju sjeme u grlo i anuse vas problem, zato sto nema te muda. Imam clana porodice starijeg koji radi tamo u grasu, i bukvalno ja sam ga prerhanjivo evo skoro 3-4 mjeseca, jer nema plate, ne uplacuje im se kredit, digne se limit, malo plate sto legne pojedu limiti i kamate, rezije itd. Al ko bi vama dogovorio, zato nam je i ovako, daj boze da se opet zarati pa da se sve krene od nule. makar heftu jednu, bagra iskompleksirana, licemjeri! Zivimo u usranoj drzavi koju svi pljuju, a kad neko ustane poklope ga. I dajem oba jaja, ruke i noge da 95% ljudi na ovoj temi ima svoje privatne automobile a dolaze ovdje i seru za ljude koji psoteno zarade svoje pare. nije do vozaca sto nema guma, sto nema ulja u kocnicama itd. Al od kud bi vi znali to? Sjedite na usima dok vam je krc u ustima!
Ukinite regres pa ce biti guma, smanjite topli pa ce biti para za temeljito ciscenje, podijelite otkaze ljudima koji kradu gorivo, ulje, rezervne dijelove i ulje za kocnice, bice manje nesreca i vozila ce bit ispravnija...
-
Energični leptir
#1338 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Razmisli.Dobar tekst, ali u kakvoj je ovo vezi sa Grasovim radnicima?
-
VjecitiStudent
#1339 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne mogu nikako razmisliti, zive daleko, daleko bolje od radnika slicnih sebi, koje nije zapala sreca da rade u preduzecu koje ima tu mogucnost i slobodu da paralise cijeli grad cim im se cefne.Energični leptir wrote:Razmisli.Dobar tekst, ali u kakvoj je ovo vezi sa Grasovim radnicima?
Last edited by VjecitiStudent on 29/09/2011 11:27, edited 1 time in total.
-
fixer
#1340 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Q ce ih uprava otpustit. Pa ovo je pritisak da se ostavi njihov direktor i uprava. A otpustanja, prema njima, ne smije biti, zato se i potencira taj kolektivni ugovor.susc_ovjek wrote:
Pa dobro strucnjak, ukljuci malo mozak. Jel radnik smanjuje regres? Jel vozac smanjuje platu? Ko da podjeli otkaze ljudima? Ko ih je zaposlio?
Znaci ... vlasnik, uprava, menadzment... s jedne strane i radnici s druge. ne moze radnik mjenjat upravu, a uprava moze radnika, to ovdje nije jasno nekima.
- johntra
#1341 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne, očekivao sam dignitet prema drugima koji obavljaju svoj posao...Energični leptir wrote:Na ovo ti samo ponovo mogu navesti gornji citat. Šta si očekivao tamo? Sjednicu akademije nauka?jbga, moderna tehnologija...ja ću tebi citirati video klipom na kojem se vidi dostojanstvo tih istih smiješnih radnika GRAS-a, koji se nisu između sebe u stanju dogoviriti štrajkuju li ili ne...napominjem da nisam radnik ove TV kuće..
Drugo, očekivao sam neku vrstu dogovora, jer se jasno vidjelo da je bilo dosta ljudi i radnika koji su htjeli zaustaviti štrajk, a vjerovatno ga nisu htjeli ni u početku...što dovodi do zaključka da je štrajk isceniran, te da uslovi rada u GRAS-u uopšte nisu tako loši kao u ostalim državnim firmama, gdje ljudi nemaju po pet godina plate ili mogu sanjati topli obrok od 12 KM...
-
susc_ovjek
#1342 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne, radnik ce otpustit upravu... daj ba, upoznaj se sa meterijom.fixer wrote:Q ce ih uprava otpustit. Pa ovo je pritisak da se ostavi njihov direktor i uprava. A otpustanja, prema njima, ne smije biti, zato se i potencira taj kolektivni ugovor.susc_ovjek wrote:
Pa dobro strucnjak, ukljuci malo mozak. Jel radnik smanjuje regres? Jel vozac smanjuje platu? Ko da podjeli otkaze ljudima? Ko ih je zaposlio?
Ne krivi radnika jer firma posluje neuspjesno, nego upravu jer ne vodi firmu uspjesno... to je cijela filozofija.
- nosara
#1343 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ali nemaju ni monopol i mogucnost ucjene... Ko im je kriv, zasto nisu nasli posao u grasu...johntra wrote:Ne, očekivao sam dignitet prema drugima koji obavljaju svoj posao...Energični leptir wrote:Na ovo ti samo ponovo mogu navesti gornji citat. Šta si očekivao tamo? Sjednicu akademije nauka?jbga, moderna tehnologija...ja ću tebi citirati video klipom na kojem se vidi dostojanstvo tih istih smiješnih radnika GRAS-a, koji se nisu između sebe u stanju dogoviriti štrajkuju li ili ne...napominjem da nisam radnik ove TV kuće..
Drugo, očekivao sam neku vrstu dogovora, jer se jasno vidjelo da je bilo dosta ljudi i radnika koji su htjeli zaustaviti štrajk, a vjerovatno ga nisu htjeli ni u početku...što dovodi do zaključka da je štrajk isceniran, te da uslovi rada u GRAS-u uopšte nisu tako loši kao u ostalim državnim firmama, gdje ljudi nemaju po pet godina plate ili mogu sanjati topli obrok od 12 KM...
- cappy_tempo
#1344 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa nemojte tako ba,stavite se u njihovu situaciju. do rata nisu ni znali gdje je sarajevo,a kamoli imali ovolike prihode i sad mi hocemo da im se to oduzme ustvari da im se da plata koja zadovoljava njihovu struku. stvarno smo ba mi bezobrazni pa kako bi onda pjan revizor koji se nije okupo 2 hefte mogao uci i REKNUTI "kartu daj". mi gradjani smo najvece zlo ovog grada sve nas treba pohapsiti.
PRAVDA ZA SOSONE I SLICNE NJIMA!
ljudi kod privatnika ne mogu strajkovati osim ako frajer bas ne klepa,a radnicima ne da marke. privatnik koliko god da odradi posla drzava ga "zakine" za poreze vakve nakve,pa racuni,pa krediti pa tek onda plate,a regres mozete sanjati jer nakon svih poplacenih racuna i potrazivanja ostane za plate i to je to ali jebiga mnogima je tesko to shvatiti jer su navikli da 20 godina sjede,ne rade nista,a beru pare od drzave. privatnik moze obicnom elektricaru npr. (slucaj u mojoj firmi) dati 1200-1500KM platu ali to je PRIVATNIK,firma zaradila 100 000KM i direktor skontao ako im da 1500KM platu moze mu jos ostati i svi zadovoljni,a kod sosona i ostalih kantolanih firmi zaradili 2KM ili 2 milijarde oni hoce platu 1300KM i cak regres.
susc a zasto onda radnik krivi vladu jer nema platu,a ne direktora? zalit ce se direktoru malo sutra jer je istom tom direktoru dao pare da se zaposli tu kao u mnogim drzavnim firmama sto se radi. samo neke firme i pored takve politike posluju extra primjer bhtelecom,a neke 70 miliona maraka naprave duga i svi im drugi krivi samo nisu oni,a koliko je kriva uprava toliko su i radnici krivi. eto bas u mojoj firmi radnici srali,zavrtali,fuserili pa dobise nogu i kako su dobili nogu firma procvjetala
ljudi kod privatnika ne mogu strajkovati osim ako frajer bas ne klepa,a radnicima ne da marke. privatnik koliko god da odradi posla drzava ga "zakine" za poreze vakve nakve,pa racuni,pa krediti pa tek onda plate,a regres mozete sanjati jer nakon svih poplacenih racuna i potrazivanja ostane za plate i to je to ali jebiga mnogima je tesko to shvatiti jer su navikli da 20 godina sjede,ne rade nista,a beru pare od drzave. privatnik moze obicnom elektricaru npr. (slucaj u mojoj firmi) dati 1200-1500KM platu ali to je PRIVATNIK,firma zaradila 100 000KM i direktor skontao ako im da 1500KM platu moze mu jos ostati i svi zadovoljni,a kod sosona i ostalih kantolanih firmi zaradili 2KM ili 2 milijarde oni hoce platu 1300KM i cak regres.
susc a zasto onda radnik krivi vladu jer nema platu,a ne direktora? zalit ce se direktoru malo sutra jer je istom tom direktoru dao pare da se zaposli tu kao u mnogim drzavnim firmama sto se radi. samo neke firme i pored takve politike posluju extra primjer bhtelecom,a neke 70 miliona maraka naprave duga i svi im drugi krivi samo nisu oni,a koliko je kriva uprava toliko su i radnici krivi. eto bas u mojoj firmi radnici srali,zavrtali,fuserili pa dobise nogu i kako su dobili nogu firma procvjetala
-
susc_ovjek
#1345 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hrasno38 wrote:Kao prvo ko koga tjera da uzima kredit??? Sta bih ja sad ko trebao da se sekiram sto je neko uzeo kredit da bi kupio auto od 10.000 KM. Ja nikada u zivotu nisam uzeo kredit jer ne postoji realna varijanta u odnosu na moju platu da ga mogu otplacivati. I ja bih volio da vozim auto 4-5 godina staro ali jebi ga ne mogu vozim ono sto je davno napunilo punoljetnost. Tamo gdje zivim pola se stvari raspada jer je staro ali ne mogu da uzmem kredit jer onda necu moci platiti rezije, hranu i sve one osnovne stvari koje su potrebne porodici da zivi normalno jedan mjesec. Imam 25 godina staza, informaticar sam i nemam platu ni blizu 1200 KM vec ispod 1000 i to je plata odlicna za ekonomski prostor u kojem zivim i nemam pravo da kukam niti jedne sekunde. masa firmi nije podjelila plate ljudima godinama a u GRAS-u ih dobijaju redovno. Naravno slazem se da je vrlo ruzna situacija sto im se ne uplacuje staz i zdravstveno ali tu nije niko drugi kriv nego menadzment firme koji je godinama zaposljavao kompletne familije muskog roda i Stranka za BiH koja je godinama postavljala direktore u ovoj firmi tj. od kada postoji BiH. Niko od tih radnika nije otisao i trazio Bimu koji je stekao pravo bogatstvo u GRASU jer je i zaposlio ovo sve sto danas se buni i strajkuje. Nije ni do mene sto nemaju guma i ulja nego opet do menadzmenta GRASA i onih sto godinama malo po malo izvalce iz njega od ulja do guma, rezervnih djelova itd itd. Bio je GRAS i prije rata pa niej bilo u njemu ovoliko papaka koji hrabro maltretiraju po vozilima zene i starce. GRAS nije stvorio GRAS nego gradjani ovoga grada svojim parama i GRAS nema nikakvo pravo da ih uzima za taoce. I treba pod hitno uvesti i drugog prevoznika i treceg ako ima mogucnosti jer ne polaze GRAS pravo na ovaj grad. A svi oni koji pricaju da po evropskim metropolama pa i balkanskim nema konkurencije nisu mrdnuli guzicom dalje od carsije i pojma nemaju. Gradjani hoce dobru uslugu javnog prevoza i ne interesuje ih hoce li 2 KM dati GRASU ili Centrotransu ali dok se voze hoce da se voze kao ljudi a ne kao stoka.Dialer wrote:Ne raidm tamo... Svasta. Kolko znam 4 regresa nisu bilaAkibh wrote: Moj poznanik revizor izlazi na 1200 KM mjesecno, mehanicar oko 1000 KM
E pa vidis mene interesuje. Jer je centrotransov covjek poslovanjem unistio gras i sad se gura da uzme ono sto je grasovo.
To nikakoga ne interesuje, nego se ovdje istresa na jadne radnike jer imaju "ogromen" plate tjera ih da ih da od svojih para kupuju gume i ulje za kocnice...
-
Energični leptir
#1346 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma da, sve je to bila jedna velika zavjera! Amabaš svaki štrajk PODRAZUMJEVA različite struje, više ili manje volje da se nastavi, one koji su za kompromis i one koji bi do kraja, svađe, sukobe! To su ljudi, takvi kakvi jesu, neki kolebljivi, neki nesigurni, neki bezvoljni, neki voljni da idu do kraja. Dakle ljudi! Ne anđeli, vilenjaci ili nasmijani rumeni likovi s nekog staljinističkog postera!johntra wrote:Ne, očekivao sam dignitet prema drugima koji obavljaju svoj posao...Energični leptir wrote:Na ovo ti samo ponovo mogu navesti gornji citat. Šta si očekivao tamo? Sjednicu akademije nauka?jbga, moderna tehnologija...ja ću tebi citirati video klipom na kojem se vidi dostojanstvo tih istih smiješnih radnika GRAS-a, koji se nisu između sebe u stanju dogoviriti štrajkuju li ili ne...napominjem da nisam radnik ove TV kuće..
-
fixer
#1347 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa naravno, ja krivim upravu. Samo cinjenica je da GRAS-ovi radnici ne zele promjenu uprave. Instalirali su svog covjeka, i nema sanse da dopuste da bilo ko dodje na to mjesto. Dakle, sabotirali su mjesto onog ko otkaze nosi.susc_ovjek wrote:
Ne, radnik ce otpustit upravu... daj ba, upoznaj se sa meterijom.
Ne krivi radnika jer firma posluje neuspjesno, nego upravu jer ne vodi firmu uspjesno... to je cijela filozofija.
- Dr.Mr.Fr.
#1348 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nosara wrote:Strajk bez loze nije strajk... Zamisljam ih s cajem... Niko ih ne bi shvatio ozbiljno...
-
Energični leptir
#1349 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma da, sve je to bila jedna velika zavjera protiv poštene vlasti! Amabaš svaki štrajk PODRAZUMJEVA različite struje, više ili manje volje da se nastavi, one koji su za kompromis i one koji bi do kraja, svađe, sukobe! To su ljudi, takvi kakvi jesu, neki kolebljivi, neki nesigurni, neki bezvoljni, neki voljni da idu do kraja. Dakle ljudi! Ne anđeli, vilenjaci ili nasmijani rumeni likovi s nekog staljinističkog postera!johntra wrote:Ne, očekivao sam dignitet prema drugima koji obavljaju svoj posao...Energični leptir wrote:Na ovo ti samo ponovo mogu navesti gornji citat. Šta si očekivao tamo? Sjednicu akademije nauka?jbga, moderna tehnologija...ja ću tebi citirati video klipom na kojem se vidi dostojanstvo tih istih smiješnih radnika GRAS-a, koji se nisu između sebe u stanju dogoviriti štrajkuju li ili ne...napominjem da nisam radnik ove TV kuće..
-
susc_ovjek
#1350 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa jel radnik postavio direktora molim te? Ko ga je postavio? Hajd reci mi ko?cappy_tempo wrote:pa nemojte tako ba,stavite se u njihovu situaciju. do rata nisu ni znali gdje je sarajevo,a kamoli imali ovolike prihode i sad mi hocemo da im se to oduzme ustvari da im se da plata koja zadovoljava njihovu struku. stvarno smo ba mi bezobrazni pa kako bi onda pjan revizor koji se nije okupo 2 hefte mogao uci i REKNUTI "kartu daj". mi gradjani smo najvece zlo ovog grada sve nas treba pohapsiti.
I slusaj sad dobro, napregni mozak...
Ne napravi radnik 70 milona maraka duga, nego uprava.
Razumijes li?