Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Gojeni H

#1326 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

srdjanm wrote:
Sarajmen wrote:Jah...

Mi koji znamo kakvo je ukupno stanje bilo u opkoljenoj Dobrinji, smo dužni pojasniti eventualnim učesnicima na temi o složenosti tog stanja (u svim segmentima) kako ne bi kasnije morali da reagujemo na njihovo izneseno mišljenje, tačnije neznanje. A bez dileme , Dobrinja je sastavni dio sarajevske pobjede . Tipkamo se...
Da ali budi realan mogla je da padne kao i celi grad kad god su srbi to pozeleli ali nije jer je bilo mnogo izdaja na srpskoj strani.. Pare cuda prave
Da ne bi srpske izdaje, nebeski narod bi i Rim osvojio, bre.
mahalas505

#1327 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by mahalas505 »

poznanik wrote:S malim skretanjem s teme, hoću samo napomenuti da sam očevidac preuzimanja sadržaja skladišta TO iz Faletića, jer sam sredinom aprila '92. bio u grupi koju je predvodio S. Puška, i koja je sve posmatrala, ne poduzimajući ništa, obzirom da smo od tadašnje k-de TO Stari Grad i posebno načelnika Selima Hadžibajrića, a na savjet Bahte, imali naredbu da ne otvaramo vatru i ne provociramo, da ne bi bilo žrtava, i sličnih gluposti, i da se vratimo.

Pored činjenice da je prostor oko kasarne bio miniran, imali smo dojavu dvojice vojnika prebjega, jedan je bio mladi Mađar, da imamo "poziv" od njihovog starješine, neki zastavnik čini mi se, da "uđemo i zaposjednemo" kasarnu, da izuzmemo svo naoružanje i opremu, i da neće biti otpora. Zato smo i krenuli tamo, međutim, naša "sposobna" komanda nas je spriječila, a srpska paravojska preduhitrila i izuzela skoro sve. Ostalo je nešto gas-maski, ABH zaštite i sličnih nepotrebnih stvari.

Da smo tada uzeli to naoružanje, tok rata u BiH bi bio sasvim drugačiji, sigurno.
Evo malo podsjecanje na Kukanjca i njegovo objasnjenje oko naoruzavanja http://www.youtube.com/watch?v=7e3WHZHQ_Ew, negdje oko 11:00, prica se o izvlacenju oruzja.
agent_zero

#1328 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

poznanik wrote:S malim skretanjem s teme, hoću samo napomenuti da sam očevidac preuzimanja sadržaja skladišta TO iz Faletića, jer sam sredinom aprila '92. bio u grupi koju je predvodio S. Puška, i koja je sve posmatrala, ne poduzimajući ništa, obzirom da smo od tadašnje k-de TO Stari Grad i posebno načelnika Selima Hadžibajrića, a na savjet Bahte, imali naredbu da ne otvaramo vatru i ne provociramo, da ne bi bilo žrtava, i sličnih gluposti, i da se vratimo.

Pored činjenice da je prostor oko kasarne bio miniran, imali smo dojavu dvojice vojnika prebjega, jedan je bio mladi Mađar, da imamo "poziv" od njihovog starješine, neki zastavnik čini mi se, da "uđemo i zaposjednemo" kasarnu, da izuzmemo svo naoružanje i opremu, i da neće biti otpora. Zato smo i krenuli tamo, međutim, naša "sposobna" komanda nas je spriječila, a srpska paravojska preduhitrila i izuzela skoro sve. Ostalo je nešto gas-maski, ABH zaštite i sličnih nepotrebnih stvari.

Da smo tada uzeli to naoružanje, tok rata u BiH bi bio sasvim drugačiji, sigurno.
Sve jasno k'o dan.

I zar stvarno ljudima danas i nakon 20 godina treba crtati neke stvari?
veljaca

#1329 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Sarajmen wrote:Tema je Dobrinja jel da? !!!!!!!!
:thumbup:

Da, tema je Herojska Dobrinja i ratna desavanja .....
Dozer

#1330 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Nemojte biti tako iskljucivi i na kraj srca...
Tema jeste Dobrinja, ali puno je, mozda i previse dogadjaja koji se nisu desavali u Dobrinji, ali su i te kako uticali i na nju. Da su se kasarne zauzele odmah iza 06.04., rat nit' bi trajao koliko je trajao, nit' bi mu rezultat bio kakav jeste.
Masa je razloga zasto ovo kazem. Prvi i osnovni je da bi se s oruzjem iz sarajevskih kasarni kvalitetno naoruzalo preko 10.000 ljudi, a u tom vremenu SDS i Srbi oko Sarajeva nisu imali ni priblizno toliko naoruzanih ljudi.
Kako ni oni u tim momentima nisu bili pretjerano organizovani, po mom licnom misljenju Sarajevo ne bi moglo biti u okruzenju ni dan, a ne skoro 4 godine. I ovdje, naravno, opet dolazimo do politike, dogovora i sl., jer samo neko ko je totalno blesav (ili dio tadasnjega tala) danas moze tvrditi da se zauzimanje kasarni nije moglo odraditi pocetkom aprila, i to potpuno legalno i legitimno (strana vojna sila na tlu druge medjunarodno priznate drzave).
Ali...
mahalas505

#1331 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by mahalas505 »

Dozer wrote:Nemojte biti tako iskljucivi i na kraj srca...
Tema jeste Dobrinja, ali puno je, mozda i previse dogadjaja koji se nisu desavali u Dobrinji, ali su i te kako uticali i na nju. Da su se kasarne zauzele odmah iza 06.04., rat nit' bi trajao koliko je trajao, nit' bi mu rezultat bio kakav jeste.
Masa je razloga zasto ovo kazem. Prvi i osnovni je da bi se s oruzjem iz sarajevskih kasarni kvalitetno naoruzalo preko 10.000 ljudi, a u tom vremenu SDS i Srbi oko Sarajeva nisu imali ni priblizno toliko naoruzanih ljudi.
Kako ni oni u tim momentima nisu bili pretjerano organizovani, po mom licnom misljenju Sarajevo ne bi moglo biti u okruzenju ni dan, a ne skoro 4 godine. I ovdje, naravno, opet dolazimo do politike, dogovora i sl., jer samo neko ko je totalno blesav (ili dio tadasnjega tala) danas moze tvrditi da se zauzimanje kasarni nije moglo odraditi pocetkom aprila, i to potpuno legalno i legitimno (strana vojna sila na tlu druge medjunarodno priznate drzave).
Ali...
Naravno da ne treba biti iskljuciv, jer ipak i Dobrinja je dobila kakvu takvu pomoc iz drugih dijelova grada.
A za Faletice sam se nadovezao posto je to bilo veliko sklatiste TO(s posebnim naglaskom na protuoklopna sredstva) i svi dijelovi grada bi imali ogromnu korist od tog naoruzanja.

13. aprila 1992 u skladistu se nalazilo:
"32 000 komada pjesadijskog naoruzanja (pusaka, puskomitraljeza, protivoklopnih sredstava), 1 divizion haubica (18 komada 105 mm), 2 diviziona minobacaca 120 mm (36 komada), 100 minobacaca 60 i 82 mm, divizion protiavionske artiljerije, bataljon inzenjerijske opreme, sredstva za rad komandi, sredstav za rad veze, 10 miliona metaka za pjesadijsko naoruzanje, 20 000 komada minsko-eksplozivnih sredstava"
karanana

#1332 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

znaci nije samo bitno da li bi mi ovo dobili ili ne, nego je takodjer bitno da li bi vrs ovo dobila ili ne, a dobila je. dakle sve ove brojeva iz faletica pomnoziti sa dva kada je u pitanju gledanje njegove vaznosti.
black point

#1333 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by black point »

Hajde da spomenemo par imena prijeratnih dobrinjaca koji su u ratu odapeli u svetu srpsku zemlju :

Đurica Zoran ,brat kao i snaha ostali na našoj strani,a on bio četnik tek takav koji je četničke perdispozicije imao i prije rata.

Koroman Miloš,kaže morao otići,pa pucao tenkom po našem haustoru,poginula Milica,prva mu komšinica.

Dobrinja neće zaboraviti...
hamza_sa

#1334 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

black point wrote:Hajde da spomenemo par imena prijeratnih dobrinjaca koji su u ratu odapeli u svetu srpsku zemlju :

Đurica Zoran ,brat kao i snaha ostali na našoj strani,a on bio četnik tek takav koji je četničke perdispozicije imao i prije rata.

Koroman Miloš,kaže morao otići,pa pucao tenkom po našem haustoru,poginula Milica,prva mu komšinica.

Maksić Dalibor, cetnik sa dna kace. I prije agresije pokazivao da je cetnik, a u istoj na cetnickoj strani ucestvovao od samog pocetka. Bio tenkista, osta bez noge.

Danas radi kao vozac u firmi "Zuti taksi".

Toliko da se nece zaboraviti.
black point

#1335 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by black point »

hamza_sa wrote:
black point wrote:Hajde da spomenemo par imena prijeratnih dobrinjaca koji su u ratu odapeli u svetu srpsku zemlju :

Maksić Dalibor, cetnik sa dna kace. I prije agresije pokazivao da je cetnik, a u istoj na cetnickoj strani ucestvovao od samog pocetka. Bio tenkista, osta bez noge.

Danas radi kao vozac u firmi "Zuti taksi".

Toliko da se nece zaboraviti.
Čuj brate,i Dragan Božanić radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH,a znamo kakav je četalj bio,takva nam je politika i država,ali i pored toga kad ga vidim naglas mu j.... nešto.Bar imam demokratsko pravo da kažem šta mislim.

Bojkotujmo Žuti taksi. :bih:
farexicus

#1336 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by farexicus »

Ovo za Žuti taxi izgleda mi malo vjerovatno ali sve je moguće. Mislim, privatna firma, ne mora imati nacionalni balans, državne institucije su sasvim druga priča.
farexicus

#1337 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by farexicus »

Bancho wrote:Dobrinja 3b u ratu.
SLIKA :arrow: :arrow: (

Zuta linija oznacava podrucje Dobrinje 3b.

1 - Nase prve linije u ulici Partizanska. Tim pravcem se krenulo u akciju (kraj ljeta ili pocetak jeseni 92 ali nisam siguran) kada je nekoliko boraca poginulo, a dosta ih je bilo ranjeno. Vec sam pisao o toj akciji ili bolje reci zavali o kojoj su u naselju svi znali noc prije.

2 - Ulaz u rov (zeleni X) koji je vodio prema nasim linijama na Mojmilu. Namjerno sam uzeo ovaj snimak iz 2002, jer se tu jos vide rovovi.

3 - Mjesto na kojem se desio masakr 93 (Bajramski turnir). Pale su dvije minobacacke granate, jedna u teren, a jedna pored terena.

4 - Snajper koji je djelovao po lukavickoj cesti.

5 - Snajper koji je djelovao kroz naselje.

6 - Mali zeleni most koji je bio pokriven sa crkve i kojeg je bilo nemoguce preci.

7 - Narandzasti most koji je takodjer bio pokriven sa crkve i mnogi su ranjeni na tom mostu (moj drug iz osnovne ranjen je na tom mostu i ostao je paralizovan).

8 - Narandzasti most na liniji razgranicenja ispod kojeg su se odvijale razne transakcije. Sta se tacno tu desavalo ne znam ali znam da je jedan nas oficir tu poginuo. E sad da li je on pratio ove sto suruju sa srbima ili je i sam ucestvovao ne znam.

9 - Mjesto ispod narandzastog mosta na kojem smo se kupali kada su napravili branu. Naravno, nismo se moglu kupati 92 i 93 ali vec krajm 94 ili je bila 95 (ne sjecam se bas) srbi nisu pucali, tako da se moglo opustiti. Sjecam se onih kontejnera koji su bili naslagni na mostu, kada sam se popeo gore na vrh noge su mi se oduzele (imam strah od visine :-D ) a neki mangupi su cak i skakali odozgo na vugla.

10 - Kako smo imali gdje da se kupamo, tako smo imali i mjesto gdje smo se skijali ili sankali :-D. Naravno opet je u pitanju sami kraj rata kada se vise i nije pucalo (valjda je i njima tamo preko dopizdilo) mada su nas imali ko na dlanu. Brdo Mojmilo sa svojim olimpijskim stazama za skije, sanke, haube od auta, kade itd.

11 - Prijeratni restoran Keli.

12 - Moja ulica. Tada se zvala Vahide Maglajlic.

13 - Atomsko skloniste u kojem se nalazio stab.

14 - Prve linije u D2 prema D4. Zajebana linija jer su zgrade “odsjecene” od ostatka naselja. Ljubicastom bojom sam oznacio koliko je oko zgrada bilo brisanog prostora i kako je bilo tesko doci do njih. Mislim da su jedno vrijeme ovdje bili Dozerovi specijalci. Ne mogu nikako da se sjetim kako se zvala ulica.

15 - Rijeka Dobrinja.
Čestitam na mapama.

Da dodam ponešto.

6. Na tom mostu poginuo je onaj naš sugrađanin što je poludio u ratu, sjećam ga se po tome što je uništavao šprice iz bolnice "da ne padnu u ruke neprijatelju" i što se raja ibretila kako rješava složene matematičke zadatke kada je bio onaj srednjoškolski centar. Mislim da je 1995 ubijen na tom mostu.

9. Brana je bile i između narandžastog i zelenog mostića, bila je i na petici...ne mogu da shvatim kako smo se mogli tamo kupati niti mi je jasno kako nije bilo poginulih, mogli su nas pištoljima gađati.

14. Ulica Avde Ćuka, bio je tranše, nije se moralo pretrčavati, bili su povezani sa onom zgradom u D2b koja im je najbliža gdje je također bila naša linija. Al im je zeznuto bilo, nema šta, nekako odsječeno. A ljudi su živjeli tamo, samnom su u razred išli neki koji su bili u toj ulici. Da Bog sačuva.
farexicus

#1338 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by farexicus »

karanana wrote:jedan dio dobrinje se integriso tek 2001. godine?
Tako nekako, ne znam godinu, ali dio zgrada koje su oni držali cijeli rat pripao je nama. Cijeli lijevi dio D4 (kada gledaš sa naše strane), zatim dvije zgrade u desnom dijelu D4, četnicima su ostale dvije veće i atomsko sklonište, onda smo dobili nešto u D1...ali džaba, recimo meni je u glavi urezana ratna linija i ne osjećam se isto tamo i ovamo, džaba sve.
Ali Kemal

#1339 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ali Kemal »

Ova i teme kao sto je ova, sluze uglavnom da se pali raja.
Sve u svemu tesko nama :cry:
karanana

#1340 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

kako mislis da se pali raja?
sta preporucujes kada je ova tematika u pitanju?
Ali Kemal

#1341 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ali Kemal »

karanana wrote:kako mislis da se pali raja?
Ukratko, ostaviti to istoricarima.

Toliko pricati o ratu od prije 20 godina ne moze da vodi nikakvom progresu.
brkoters

#1342 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by brkoters »

farexicus wrote:
Čestitam na mapama.

Da dodam ponešto.

6. Na tom mostu poginuo je onaj naš sugrađanin što je poludio u ratu, sjećam ga se po tome što je uništavao šprice iz bolnice "da ne padnu u ruke neprijatelju" i što se raja ibretila kako rješava složene matematičke zadatke kada je bio onaj srednjoškolski centar. Mislim da je 1995 ubijen na tom mostu.
Bio je to rahmetli Mustafa - studirao Masinski fakultet ..... Kad je pogodjen, bio je ranjen, ali cetnici nisu dozvoljavali da ga izvucemo ( pucali po tom mjestu ) ....

Ali Kemal wrote:

:(

Narod koji zaboravlja svoju istoriju - ona mu se ponavlja ..... Zato treba pricati i podsjecati na ova desavanja da se ne bi ponovio genocid ....
juzna_strana

#1343 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

farexicus wrote:

1 - Nase prve linije u ulici Partizanska. Tim pravcem se krenulo u akciju (kraj ljeta ili pocetak jeseni 92 ali nisam siguran) kada je nekoliko boraca poginulo, a dosta ih je bilo ranjeno. Vec sam pisao o toj akciji ili bolje reci zavali o kojoj su u naselju svi znali noc prije.

2 - Ulaz u rov (zeleni X) koji je vodio prema nasim linijama na Mojmilu. Namjerno sam uzeo ovaj snimak iz 2002, jer se tu jos vide rovovi.

3 - Mjesto na kojem se desio masakr 93 (Bajramski turnir). Pale su dvije minobacacke granate, jedna u teren, a jedna pored terena.

6 - Mali zeleni most koji je bio pokriven sa crkve i kojeg je bilo nemoguce preci.

7 - Narandzasti most koji je takodjer bio pokriven sa crkve i mnogi su ranjeni na tom mostu (moj drug iz osnovne ranjen je na tom mostu i ostao je paralizovan).

8 - Narandzasti most na liniji razgranicenja ispod kojeg su se odvijale razne transakcije. Sta se tacno tu desavalo ne znam ali znam da je jedan nas oficir tu poginuo. E sad da li je on pratio ove sto suruju sa srbima ili je i sam ucestvovao ne znam.

9 - Mjesto ispod narandzastog mosta na kojem smo se kupali kada su napravili branu. Naravno, nismo se moglu kupati 92 i 93 ali vec krajm 94 ili je bila 95 (ne sjecam se bas) srbi nisu pucali, tako da se moglo opustiti. Sjecam se onih kontejnera koji su bili naslagni na mostu, kada sam se popeo gore na vrh noge su mi se oduzele (imam strah od visine :-D ) a neki mangupi su cak i skakali odozgo na vugla.

10 - Kako smo imali gdje da se kupamo, tako smo imali i mjesto gdje smo se skijali ili sankali :-D. Naravno opet je u pitanju sami kraj rata kada se vise i nije pucalo (valjda je i njima tamo preko dopizdilo) mada su nas imali ko na dlanu. Brdo Mojmilo sa svojim olimpijskim stazama za skije, sanke, haube od auta, kade itd.

14 - Prve linije u D2 prema D4. Zajebana linija jer su zgrade “odsjecene” od ostatka naselja. Ljubicastom bojom sam oznacio koliko je oko zgrada bilo brisanog prostora i kako je bilo tesko doci do njih. Mislim da su jedno vrijeme ovdje bili Dozerovi specijalci. Ne mogu nikako da se sjetim kako se zvala ulica.

15 - Rijeka Dobrinja.
Čestitam na mapama.

Da dodam ponešto.

9. Brana je bile i između narandžastog i zelenog mostića, bila je i na petici...ne mogu da shvatim kako smo se mogli tamo kupati niti mi je jasno kako nije bilo poginulih, mogli su nas pištoljima gađati.

14. Ulica Avde Ćuka, bio je tranše, nije se moralo pretrčavati, bili su povezani sa onom zgradom u D2b koja im je najbliža gdje je također bila naša linija. Al im je zeznuto bilo, nema šta, nekako odsječeno. A ljudi su živjeli tamo, samnom su u razred išli neki koji su bili u toj ulici. Da Bog sačuva.
Mislim da se zvao Mirso,ubijen na tom mostu na kojem niko nije prelazio.
Unistavao je sprice na parkingu iza zgrade bolnice,poreda ih u niz,i onda kamenjem po njima.
Znao je cesto reci 'predaj se vojnoj policiji,opkoljen si' i jednom prilikom je od parka ispred ulice
Emila Zole do bolnicke zgrade doveo par likova,djecaka,skontali nakon 150 metara da je lud i da nema oruzje :lol: :lol:
Gojeni H

#1344 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:

Tako su govorili komunisti ljudima u Foci i Visegradu poslije 2 svj rata, pa se ponovilo.
Samo govoriti i govoriti do iznemoglosti. Kome se ne cita, fino klik na drugu temu i mirna Bosna.
veljaca

#1345 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

juzna_strana wrote:
farexicus wrote:

15 - Rijeka Dobrinja.
Čestitam na mapama.

Da dodam ponešto.

Mislim da se zvao Mirso,ubijen na tom mostu na kojem niko nije prelazio.
Unistavao je sprice na parkingu iza zgrade bolnice,poreda ih u niz,i onda kamenjem po njima.
Znao je cesto reci 'predaj se vojnoj policiji,opkoljen si' i jednom prilikom je od parka ispred ulice
Emila Zole do bolnicke zgrade doveo par likova,djecaka,skontali nakon 150 metara da je lud i da nema oruzje :lol: :lol:
Da, zvao se Mirso i nosio je naocale ..... Studirao je Masinstvo .... pocetkom 80-tih godina ...

Ja sam u prethodnom postu napisao da se zvao Mustafa ... izvinjavam se ... ( proslo je 20-tak godina, zaboravila se neka imena .... )
Ali Kemal

#1346 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ali Kemal »

brkoters wrote:
Ali Kemal wrote:

:(

Narod koji zaboravlja svoju istoriju - ona mu se ponavlja ..... Zato treba pricati i podsjecati na ova desavanja da se ne bi ponovio genocid ....
Pa ja i kazem da se istorija ostavi istoricarima, a ne da se zaboravi, medjutim ovolike silne teme o ratu ne mogu da doprinose nikakvom progresu drustva.
Ovo je 21. vijek, sirenje mira i tolerancije samo moze da donese napredak.
Nekako s proljeća

#1347 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

U vrijeme događaja koji tema pokriva, bio je 20-ti vijek. Ali barbar je barbar ...koji je odgovoran za, u historiji ratova nezabilježenu opsadu jednog grada. Ovaj dobrinjski teritorij, je sastavni dio te civilizacije , opstaoje i kao primjer tolerancije ka drugom i drugačijem, uz ogromna iskušenja koja su bila nametana tokom nekoliko godina opsade. Nemamo mi tih problema.Slutim da je jednom dijelu članova sajta, tegoba čitati komentare sa osjećajem ratne pobjede... :bih:
nemoguce vruce

#1348 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nemoguce vruce »

Ali Kemal wrote:

Kojim bolan istoricarima?
Ti svoje godine ( ako su uopste provedene u ratu) ostavi kvaziintelektualcima da pisu historiju po svom ili necijem drugom cejfu i hiru.
Ja svoje 4 godne skakanja po Ozrenu, Brckom, Gradaccu, Vozucoj...jok.
Ja samo svom evladu najbolji i najiskreniji historicar .
Bosanac27

#1349 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

farexicus wrote:

15 - Rijeka Dobrinja.
Čestitam na mapama.

Da dodam ponešto.

Rahmetli Mirso Bahto,studirao sa mojim starim.Kad su nas cetnici protjerali proveli smo neko vrijeme kod njega u Aerodromskom naselju a neposredno prije pada presli na C-5.
SmokingMan

#1350 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by SmokingMan »

Tacticus wrote:
z1xter wrote:
laufer_ wrote:Image
Onaj ko bolje poznaje naoružanje,može li mi samo potvrditi jel ova dvojica dotičnih francuza nose FAMAS puške pošto su one bile oficjalno oružije legije stranaca u to vrijeme...
ova dvojica nose puske FAMAS, ali 90% francuskih vojnika je koristilo iste puske
sto se tice tvog pitanja nevidim im znak legije http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_legion.svg
preciznije nevidi se koji znak nose
Vjeruj mi nisam ciljao na to da su bile jedinice Legije u BIH već da su Francuske postrojbe UN-a koristile isto oružije koje je oficijalno bilo u redovima LEGIJE,sjećam se njihove jedinice gore na barikadi izmedju C5-i Dobrinje 1,djelili su ponekad djeci čokoladice a nekome od starijih i cigare :mrgreen:,inače ja sam došao da živim u Dobrinju C-5 sredinom 1994,ja mislim Juni,tako da većinom ni danas dan nisam znao šta se gore zapavo dešavalo.
Post Reply