SDA-All about
- _Reds_
#1326 Re: SDA-All about
I jos nesto u svim normalnim demokratskim zemljama je sasvim normalno da se jedna stranka ne slaze da drugom koalicinom strankom, i tada se ta stranke povlaci u opoziciju, i povlaci svoje fukcionere iz vlasti, o ostavlja prostor da se formira druga parlamentarna vecina.
A kod nas to funkcionise tako da "MI smo SDA, mi smo ono sto hocemo, mi smo ako treba opozicija, ali mi necemo da povucemo svoje ljude, i pustimo drugima da vec kad odgovaraju za vlast, da je stvarno i imaju"!
Ono sto treba pod hitno uraditi jeste izmjeniti zakone onoliko koliko se moze i nedozvoliti da manjina upravlja vecinom, ma ko bila vecina i manjina.
A kod nas to funkcionise tako da "MI smo SDA, mi smo ono sto hocemo, mi smo ako treba opozicija, ali mi necemo da povucemo svoje ljude, i pustimo drugima da vec kad odgovaraju za vlast, da je stvarno i imaju"!
Ono sto treba pod hitno uraditi jeste izmjeniti zakone onoliko koliko se moze i nedozvoliti da manjina upravlja vecinom, ma ko bila vecina i manjina.
- CaCO3
#1327 Re: SDA-All about
apsolutno da dosta zakona treba mijenjati da nam se ne diesava vise sutacija da neko sa 2000 glasova blokira cijelu drzavu ili da strakna koja izgubi izbore, a misli da je Bogom dana da vlada ne moze opstruirati formiranje vlasti
- vivaldi
#1328 Re: SDA-All about
sta tebi uopste nije jasno?_Reds_ wrote:I jos nesto u svim normalnim demokratskim zemljama je sasvim normalno da se jedna stranka ne slaze da drugom koalicinom strankom, i tada se ta stranke povlaci u opoziciju, i povlaci svoje fukcionere iz vlasti, o ostavlja prostor da se formira druga parlamentarna vecina.
u cemu je razlika sto sda sve pokusava da ostane na vlasti i sdp-a koji pokusava isto?
- CaCO3
#1329 Re: SDA-All about
evo meni nije jasno, kako neko ko nije dip Prlamentarne vecine zeli b iti u vlasti? zasto ce nam izbori onda, najbolje proglasiti kraljevinu, Sulju postaviti za kralja i da zavrsimo sa tom pricom ili dikraturu i Budimira postaviti kao Sadama Huseinavivaldi wrote: sta tebi uopste nije jasno?
u cemu je razlika sto sda sve pokusava da ostane na vlasti i sdp-a koji pokusava isto?
- vivaldi
#1330 Re: SDA-All about
CaCO3 wrote:evo meni nije jasno, kako neko ko nije dip Prlamentarne vecine zeli b iti u vlasti? zasto ce nam izbori onda, najbolje proglasiti kraljevinu, Sulju postaviti za kralja i da zavrsimo sa tom pricom ili dikraturu i Budimira postaviti kao Sadama Huseinavivaldi wrote: sta tebi uopste nije jasno?
Kako tebi nije jasno da se svaka stranka bori za vlast?
Kako tebi nije jasno da niko ne voli da igraju s njim? Volis li ti da se neko zajebava s tobom?
Vlast i partnere je biro sdp. Tad su im valjali lijanovici i jurisic sto im sad ne valjaju? Kakve veze oni imaju sa sukobom sdp i sda?
Ne mozes se bolan tako zajebavati i ocekivati da ce neko na to samo klimat glavom.
- CaCO3
#1331 Re: SDA-All about
kolega, to je demokratija, 50%+1 ruka sve odlucuju, ko ima to taj vlada, ko nema taj gleda i ceka prilikuvivaldi wrote: Kako tebi nije jasno da se svaka stranka bori za vlast?
Kako tebi nije jasno da niko ne voli da igraju s njim? Volis li ti da se neko zajebava s tobom?
Vlast i partnere je biro sdp. Tad su im valjali lijanovici i jurisic sto im sad ne valjaju? Kakve veze oni imaju sa sukobom sdp i sda?
Ne mozes se bolan tako zajebavati i ocekivati da ce neko na to samo klimat glavom.
- vivaldi
#1332 Re: SDA-All about
Kolega, demokratija je da sdp kupi desnicu, ali je demokratija i da ga sda odjebe i da to uvazi demoktraski izabrani predsjednik federacije. Posteno pa ko koga zajebeCaCO3 wrote:kolega, to je demokratija, 50%+1 ruka sve odlucuju, ko ima to taj vlada, ko nema taj gleda i ceka priliku
- CaCO3
#1333 Re: SDA-All about
vidjet cemo sta ce o tom predsjedniku diktatoru koji 2000 glasova suprostvalja vecini od 500 000 sutra reci sudvivaldi wrote:Kolega, demokratija je da sdp kupi desnicu, ali je demokratija i da ga sda odjebe i da to uvazi demoktraski izabrani predsjednik federacije. Posteno pa ko koga zajebeCaCO3 wrote:kolega, to je demokratija, 50%+1 ruka sve odlucuju, ko ima to taj vlada, ko nema taj gleda i ceka priliku
- vivaldi
#1334 Re: SDA-All about
pa lijepo si ovo dramski slozio, ali fali koja nula iza onih koji trenutno podrzavaju zivka, ali nema veze. Vidjecemo sta ce sud reciCaCO3 wrote:vidjet cemo sta ce o tom predsjedniku diktatoru koji 2000 glasova suprostvalja vecini od 500 000 sutra reci sud
- madner
#1335 Re: SDA-All about
Ustav se nije promjenio naglo pa da se neko moze zaliti na pravila. Italijani tako igraju, sudija moze svirati samo ono sto vidi itd..._Reds_ wrote:Vidi nesto, kakv je to sitem gdje neko ko je opozicija ima svoje ministre u vlasti ??madner wrote:Zasto SDP sa novom vecinom ne moze usvojiti zakone?![]()
Naravno da to moze uraditi. Ne moze smijeniti vladu, sa Desnicom mogu i tu raditi sta hoce, ali zakone mogu lezerno usvojiti.
Pa vidis da SDA na sve nacine zeli samo da opstruira, tako da odgađaju sjednice, tako da nema kvorima, ili njihovi ministri ne rade sta im se kaze.
I na kraju bi da sve prebace na nekog drugog, a njihovo je bilo 40 posto vlade.
Vrlo je jednostavno, ne mozes biti pozicija i opozicija u isto vrijeme.
- v33
#1336 Re: SDA-All about
pa dobro._Reds_ wrote:I jos nesto u svim normalnim demokratskim zemljama je sasvim normalno da se jedna stranka ne slaze da drugom koalicinom strankom, i tada se ta stranke povlaci u opoziciju, i povlaci svoje fukcionere iz vlasti, o ostavlja prostor da se formira druga parlamentarna vecina.
ono prvo je istina i zato kazem da je ovo igra SDA. SDP je kao najjaca stranka nakon izbora (dakle stranka koja je pravila vlast) morala traziti da se SDA izbaci iz vlasti ako SDA sama nece da napusti vlast. samo sto SDP ima problem a on je matematicke prirode
-
Bosnjak333
#1337 Re: SDA-All about
Vivaldi je u pravu,SDA nije prekrsila ustav smjenom Desnice nego je samo posteno zajebala SDP.Vidjet cemo sta ce ustavni sud odluciti,ali SDP-u se ne pise dobro.
Last edited by Bosnjak333 on 01/07/2012 21:50, edited 1 time in total.
- v33
#1338 Re: SDA-All about
a kad bi se sud trebao izjasniti?vivaldi wrote:pa lijepo si ovo dramski slozio, ali fali koja nula iza onih koji trenutno podrzavaju zivka, ali nema veze. Vidjecemo sta ce sud reciCaCO3 wrote:vidjet cemo sta ce o tom predsjedniku diktatoru koji 2000 glasova suprostvalja vecini od 500 000 sutra reci sud
- vivaldi
#1339 Re: SDA-All about
nemam pojma sta se desava. posljednja informacija koju sam cuo je da niko se niko nije jos ni zalio sudu iako su svi rekli da ce se to uraditiv33 wrote:a kad bi se sud trebao izjasniti?vivaldi wrote:pa lijepo si ovo dramski slozio, ali fali koja nula iza onih koji trenutno podrzavaju zivka, ali nema veze. Vidjecemo sta ce sud reciCaCO3 wrote:vidjet cemo sta ce o tom predsjedniku diktatoru koji 2000 glasova suprostvalja vecini od 500 000 sutra reci sud
ovaj forumas rece da ce sutra odluciti
-
Bosnjak333
#1340 Re: SDA-All about
Ako ustavni sud presudi u korist SDA bit ce zanimljivo pratiti izjave FTV-a i Avaza
.
- _Reds_
#1341 Re: SDA-All about
i tvoje ako presudi kontra, i koliko sam ja shvatio nista od suda do septembra jedno, jer su sezone godisnjih odmora.Bosnjak333 wrote:Ako ustavni sud presudi u korist SDA bit ce zanimljivo pratiti izjave FTV-a i Avaza.
- CaCO3
#1342 Re: SDA-All about
vivaldi wrote: nemam pojma sta se desava. posljednja informacija koju sam cuo je da niko se niko nije jos ni zalio sudu iako su svi rekli da ce se to uraditi![]()
ovaj forumas rece da ce sutra odluciti
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić podnio je 25.06.2012. krivičnu prijavu protiv Živka Budimira, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.
U dopisu koga je premijer uputio Nives Kanevčev, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo se navodi:
„Ovim putem podnosim krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja protiv gospodina Budimir Živka, koji trenutno obavlja dužnost predsjednika Federacije BiH. Naime, dana 22.06.2012. godine, u toku održavanja 55. sjednice Vlade Federacije BiH, od strane službenog osoblja uručena mi je Odluka broj: 01/02-600/12 o prihvatanju ostavke gospodina Desnice Radivojevića, koji obavlja dužnost zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, a koju je donio i potpisao predsjednik Federacije BiH gospodin Budimir Živko. U pomenutoj odluci stoji da gospodin Budimir, kao predsjednik Federacije, prihvata ostavku na mjesto ministra, koju je na lični zahtjev podnio ministar Radivojević.
Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine izričito je propisano da „ministar podnosi ostavku ako smatra da nije u mogućnosti da uspješno vrši povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da ne može preuzeti odgovornost za njihovo vršenje“.
Kako je dzamjenik premijera Radivojević u trenutku zaprimanja pomenute odluke bio prisutan na sjednici Vlade Federacije BiH, zatražio sam od njega da se izjasni o odluci, odnosno da li je tačno da je podnio ostavku predsjedniku Federacije gospodinu Živku Budimir. Zamjenik premijera Radivojević je na postavljeno pitanje izričito izjavio da nije tačno da je podnio ostavku, odnosno da pomenuta odluka nije donesena na njegov ličnizahtjev. Dokaz o navedenom postoji u zapisu sa sjednice Vlade Federacije BiH.
Gospodin Radivojević je istog dana, 22.06.2012. godine, uputio i zvaničan dopis broj: 02/1-111/12 (koji Vam dostavljam u prilogu) predsjedniku Federacije BiH gospodinu Budimiru, kojim ga je decidno obavijestio da je u mogućnosti uspješno vršiti povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da može preuzeti odgovornosti za njihovo vršenje, te da nije bilo osnova, ni pravnog, ni moralnog za donošenje odluke o prestanku funkcije na koju je imenovan, jer njegova ostavka ne postoji. Takođe, obaviješten sam da su gospodin Budimir i gospodin Radivojević, i prije donošenja odluke o prihvatanju ostavke, obavili razgovor, u kome je predsjednik obaviješten da ministar Radivojević nema namjeru da podnese ostavku, te je unatoč tome predsjednik Budimir donio pomenuti akt.
Dakle, netačno je i neistinito da je gospodin Radivojević ikada podnio ostavku na dužnost koju trenutno obavlja.
Gospodin Budimir je, dakle, na nezakonit način donio Odluku o prihvatanju ostavke gospodina Radivojevića. Smatram kako je ovim aktom gospodin Budimir izvršio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH.
Imajući u vidu sve naprijed navedeno, a posebno ozbiljnost radnji i djela o kojima je ovdje riječ, očekujem da Vi kao Glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i institucija kojom rukovodite ispitate iznesene navode, te da, ukoliko ocijenite potrebnim, pozovete i ispitate sve aktere ovog slučaja, te shodno tome preduzmete sve zakonske mjere kojima u skladu sa nadležnostima raspolažete, ističe se u pismu premijera Nermina Nikšića, Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.
-
Innovation
#1343 Re: SDA-All about
Sto li je podnese Kantonalnom, a ne Federalnom tuzilastvu?
- _Reds_
#1344 Re: SDA-All about
Pa vjerovatno jer je on prvostepeni organ, ako on kaze da je nenadlezan, proslijedice valjda federalnom.Innovation wrote:Sto li je podnese Kantonalnom, a ne Federalnom tuzilastvu?
-
@sloboda
#1345 Re: SDA-All about
Nije imao veliki izbor SBB ili SDA, treceg nije bilo. Pokusao je sa SDA, i ocigledno da to nije islo, sada kada zeli da to promjeni, SDA blokira sve.
Zasto SDA na istupi sama iz vlasti, ili zasto SDA ne formia sama neku drugu vecinu ???
Ako moze da je formira, neka je formira, i eto im neka vladaju, ali je dno dna da federaciju zbog fotelja drze u pat poziciji.[/quote]
SDA nije glasala za budžet pa je budžet prošao, znači SDP da je htjela mogla je bez SDA uraditi bar nešto dobro za narod, al neznam ni jednu dobru stvar koju je uradila, ako ti znaš reci.
Naprotiv ljudima je sve teže živjeti svakim danom ostaju bez posla a oni se otimaju za fotelje.
Zasto SDA na istupi sama iz vlasti, ili zasto SDA ne formia sama neku drugu vecinu ???
Ako moze da je formira, neka je formira, i eto im neka vladaju, ali je dno dna da federaciju zbog fotelja drze u pat poziciji.[/quote]
SDA nije glasala za budžet pa je budžet prošao, znači SDP da je htjela mogla je bez SDA uraditi bar nešto dobro za narod, al neznam ni jednu dobru stvar koju je uradila, ako ti znaš reci.
Naprotiv ljudima je sve teže živjeti svakim danom ostaju bez posla a oni se otimaju za fotelje.
-
Innovation
#1346 Re: SDA-All about
Naravno da su mogli nastaviti sa radom,ali ovo sto se sad desava je bio njihov cilj. Budzet je naveden kao razlog da bi se prikrilo ovo ostalo. Svi su vec bili na "ceki" i SBB i HDZ-ovi i SNSD, znajuci da SDA nece podrzati budzet koji su oni pravili bez njih i napravili kako njima odgovara. Pa cak i Komsic nije bio za to, ali je na kraju dobio po usima, pa je morao "vezat konja kako gazda kaze". To je uzrecica SBB-ovih poslanika. Sad isto govore, samo im je naglasak drugaciji.
-
rajvosa1
#1347 Re: SDA-All about
Gluho i daleko bilo da treba podržavati SDP ili SBB, ali gledati SDA lopove i budžetske parazite kako cvileInnovation wrote:Naravno da su mogli nastaviti sa radom,ali ovo sto se sad desava je bio njihov cilj. Budzet je naveden kao razlog da bi se prikrilo ovo ostalo. Svi su vec bili na "ceki" i SBB i HDZ-ovi i SNSD, znajuci da SDA nece podrzati budzet koji su oni pravili bez njih i napravili kako njima odgovara. Pa cak i Komsic nije bio za to, ali je na kraju dobio po usima, pa je morao "vezat konja kako gazda kaze". To je uzrecica SBB-ovih poslanika. Sad isto govore, samo im je naglasak drugaciji.
-
@sloboda
#1349 Re: SDA-All about
Sumljam da im je bio cilj ovakav haos napraviti, kakav ni Dodik nije u stanju napraviti. Mislim da se SDP preračunao al to će narod i državu skupo koštati. Valja sada sve Čovićeve želje ispuniti da bi dobio podršku a Čovića nije lako zadovoljiti .Innovation wrote:Naravno da su mogli nastaviti sa radom,ali ovo sto se sad desava je bio njihov cilj. Budzet je naveden kao razlog da bi se prikrilo ovo ostalo. Svi su vec bili na "ceki" i SBB i HDZ-ovi i SNSD, znajuci da SDA nece podrzati budzet koji su oni pravili bez njih i napravili kako njima odgovara. Pa cak i Komsic nije bio za to, ali je na kraju dobio po usima, pa je morao "vezat konja kako gazda kaze". To je uzrecica SBB-ovih poslanika. Sad isto govore, samo im je naglasak drugaciji.
Sami su sebi takvo stanje napravili samo što nama valja trpiti njihovu bahatost
- _Reds_
#1350 Re: SDA-All about
SDA nije glasala za budžet pa je budžet prošao, znači SDP da je htjela mogla je bez SDA uraditi bar nešto dobro za narod, al neznam ni jednu dobru stvar koju je uradila, ako ti znaš reci.@sloboda wrote:Nije imao veliki izbor SBB ili SDA, treceg nije bilo. Pokusao je sa SDA, i ocigledno da to nije islo, sada kada zeli da to promjeni, SDA blokira sve.
Ako moze da je formira, neka je formira, i eto im neka vladaju, ali je dno dna da federaciju zbog fotelja drze u pat poziciji.
Naprotiv ljudima je sve teže živjeti svakim danom ostaju bez posla a oni se otimaju za fotelje.[/quote]
SDP je mogla bez SDA, kako je mogla kad je SDA imala vecinu u Vladi.
Ti stvarno ne razumijes, da jesna stranka ne moze se ponasati opozicioni, a biti pozicija, ne znam, ali tebi to izgleda nikako nije jasno. AKo ces biti kontra vlasti, onda si opozicija, i nemas pravo na fotelje, i prica se tu zavrsava. Ako ces biti pozicija, onda trebas glasati kao pozicija, i tako se ponasati.
Ovo se moze malom djetetu objasniti, ali nekim ovdje izgleda da ne moze. Oni bi da drze fotlje, ali ne i da su odgovorni za bilo sta, jer kazu, pa nismo mi za to glasali.
E to ne moze.