POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Locked
webby-x

#1326 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by webby-x »

Korisničkoime wrote:Mislim da ako ti je iole bitna ekonomija trebaš što dalje od HDZ osim ako ti nije bitna ekonomija njegovih članova. Od ovog haosa kojeg su u FBiH uglavnom napravili HDZ i SDA u zadnjih 15-tak godina ni 100 SDP-ova za 4 godine ne mogu napraviti vidljiv napredak. Kako smanjiti poreze kad su sve moguće kase na svim mogućim nivoima opuhane. Imao si nedavno podatak revizora da je u 2010. godini 750.000 KM nepovratnih sredstava dodijeljeno nekoj žnj građevinskoj firmi u Tomislavgradu na to sigurno ide ista suma nekoj žnj firmi negdje u Sarajevu ili Zenici tj. "bošnjačkom dijelu" FBiH. Pogledaj samo dugove raznih Zdravstvenih zavoda po Kantonima da te glava zaboli treba pola godišnjeg budžeta da se svi podmire. Pa dugove prosvjeti i MUP-u u Posavskom Kantonu ili ZE-DO Kantonu. Ima privrednog naslijeđa takve i slične vrste mogao bi desetine stranica foruma ispisati. Nakon toga reći da ju nekom bitna ekonomija pa će glasati za HDZ je suludo barem po meni.
Pusti mi izvlačenje sa prošlom vlasti koja je ustvari
i sadašnja (SDA). Također, iste stvari radi i ova Vlast.
Vidjet ćeš što će ostati nakon Lijanovića.

Glasuje se za HDZ jer nema se izbora.
HSP ne dolazi u obzir zbog socijalnih i ekonomskih pogleda,
te zbog očajnog kadra koji imaju (sitni kokošari). LIjanovići
su dno dna i prije bi za SDA glasovao nego za njih. Za HDZ90
nema smisla osim na lokalnom nivou. SDP se pokazao nesposoban
i etnički pristran ... ignorira realnost BiH. Ostaje HDZ ili križati
listić. Ako moram glasovati za etničku stranku onda radije glasujem
za onu koja se deklarira kao i ja.
Sasvim_Obican

#1327 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Sasvim_Obican »

webby-x wrote:
Korisničkoime wrote:Mislim da ako ti je iole bitna ekonomija trebaš što dalje od HDZ osim ako ti nije bitna ekonomija njegovih članova. Od ovog haosa kojeg su u FBiH uglavnom napravili HDZ i SDA u zadnjih 15-tak godina ni 100 SDP-ova za 4 godine ne mogu napraviti vidljiv napredak. Kako smanjiti poreze kad su sve moguće kase na svim mogućim nivoima opuhane. Imao si nedavno podatak revizora da je u 2010. godini 750.000 KM nepovratnih sredstava dodijeljeno nekoj žnj građevinskoj firmi u Tomislavgradu na to sigurno ide ista suma nekoj žnj firmi negdje u Sarajevu ili Zenici tj. "bošnjačkom dijelu" FBiH. Pogledaj samo dugove raznih Zdravstvenih zavoda po Kantonima da te glava zaboli treba pola godišnjeg budžeta da se svi podmire. Pa dugove prosvjeti i MUP-u u Posavskom Kantonu ili ZE-DO Kantonu. Ima privrednog naslijeđa takve i slične vrste mogao bi desetine stranica foruma ispisati. Nakon toga reći da ju nekom bitna ekonomija pa će glasati za HDZ je suludo barem po meni.

su dno dna i prije bi za SAD glasovao nego za njih. Za HDZ90
listić
.
Na tvom mjesto ne bih mnogo razmišljao....

Nikako da objasniš ovu etničku pristranost SDP-a, ali dobro... ne zna ni Čović :D
General Mark

#1328 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by General Mark »

glockov kolac wrote:Hrvati su danas na rođendanskom balu vampira potvrdili svoj politički status u BiH...oni su "Milorad Dodik's bitches" što bi rekle kolege s BBC-ja.
Hrvati su ono što bi Bošnjaci htjeli postati. SDP I SDA bi se vrlo rado dogovorili sa Srbima, ali ih Srbi ne fermaju ni 5% pa sukljaju otrov na partnerstvo Hrvata i Srba za razvoj BiH i smanjenje tenzija među narodima.
Sasvim_Obican

#1329 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Sasvim_Obican »

General Mark wrote:
glockov kolac wrote:Hrvati su danas na rođendanskom balu vampira potvrdili svoj politički status u BiH...oni su "Milorad Dodik's bitches" što bi rekle kolege s BBC-ja.
Hrvati su ono što bi Bošnjaci htjeli postati. SDP I SDA bi se vrlo rado dogovorili sa Srbima, ali ih Srbi ne fermaju ni 5% pa sukljaju otrov na partnerstvo Hrvata i Srba za razvoj BiH i smanjenje tenzija među narodima.
Da,da... Na današnjoj proslavi je sve frcalo od smanjenja tenzija i razvoja BIH ! ( Kakvo partnerstvo Srba i Hrvata ?! Jedino partnerstvo o kojem se može govoriti je ono između SNSD-a i HDZ-a )

Bravo za legitimne ! Jel se na povratku svratilo do povratničkih naselja u Bosanskom Novom ? ( jest da su "kamuflirani", al' opet su nekakvi Hrvati ).
webby-x

#1330 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by webby-x »

Sasvim_Obican wrote:Nikako da objasniš ovu etničku pristranost SDP-a, ali dobro... ne zna ni Čović :D
Bio sam politički aktivan i to ne u etničkoj stranci
pa odavno vrlo lako prepoznajem prikriveni nacionalizam
u vidi "multietničnosti". U BiH jednostavno ne može još uvijek
postojati multietnička stranka jer da bi takva bila mora dobiti
zavidan broj glasova u sve tri etničke grupe. Nije to samo do
SDP-a nego do naroda koji jednostavno neće tu priču. Sve tri
etničke grupe glasuju za "svoje" stranke i to će tako i ostati.
General Mark

#1331 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by General Mark »

heckler wrote:HDZ i SNSD suje jedno tijelo i jedna ideja. Sto ih prije ljudi konacno prestanu gledati kao dva razlicita cimbenika bice i lakse i djelovati protiv njih.

HDZ se treba nastavljati kaznjavati na svakom koraku do nestanka ili dok ih se ne svede na ono sto su ustvari uvijek bili, marginalna regionalna ultra radikalna klepto organizacija.

Za nastavak predlazem rekonstrukciju vlade u SBK nakon sto se zavrsi imenovanje sudija u vijecu za vitalne nacionalne interese ustavnog suda FBiH i izbacivanje HDZ-a.
Svaki takav pokušaj "kažnjavanja" će završiti s jednim ustupkom prema Hrvatima od strane međunarodne zajednice. Prvi pokušaj "kažnjavanja" će uskoro rezultirati demontažom statuta u Mostaru. Podržavam nastavak kažnjavanja.
Hodidid

#1332 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Hodidid »

Ko kaze da moras glasati za navedene stranke a posebice one sa etnickim predznakom. Cuj ako se mora. Ne mora se nista osim umrijeti. Imas sepet anacionalnih doduse politicki marginalnih stranaka sa kvalitetnim idejama.

Druga je stvar sto ljude ne zanima nista drugo osim nacionalnog i mahanja trobojkama ali s obzirom na nivo obrazovanja prosjecnog b-h glasaca nista nije cudno. Mozes mu prodati jednu te istu foru 50 puta.
webby-x

#1333 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by webby-x »

Sasvim_Obican wrote:Da,da... Na današnjoj proslavi je sve frcalo od smanjenja tenzija i razvoja BIH !
Meni bi se osobno gadilo primiti "orden" koji prima
i četnik Poplašen, između ostalih. Ali, moraju se i
Bošnjaci zapitati zašto je danas ovakvo stanje, a ne
svu krivicu prebacivati na Čovića. Čović je kao i Dodik,
tu nebitan. Poslije njih će doći isti koji isto ili slično zagovaraju.
General Mark

#1334 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by General Mark »

Sasvim_Obican wrote:
General Mark wrote:
Da,da... Na današnjoj proslavi je sve frcalo od smanjenja tenzija i razvoja BIH ! ( Kakvo partnerstvo Srba i Hrvata ?! Jedino partnerstvo o kojem se može govoriti je ono između SNSD-a i HDZ-a )

Bravo za legitimne ! Jel se na povratku svratilo do povratničkih naselja u Bosanskom Novom ? ( jest da su "kamuflirani", al' opet su nekakvi Hrvati ).
Tebe Hrvati u RS-u zanimaju taman toliko da njihovu patnju možeš iskoristiti za pljucanje po HDZ-u. Neke ipak više zanimaju od toga.
Hodidid

#1335 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Hodidid »

Sasvim_Obican wrote:
General Mark wrote:

A mozes mislit kako je Covic obisao hrvate u Ljubiji, Staroj Rijeci, Surkovcu. Nema on blage veze ni gdje su ta mjesta. Kao sto blage veze nemaju ni ova dvojica velikih hrvata sto forumaju na temi.
palermo

#1336 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by palermo »

General Mark wrote:
Ih jarane,pa vi pravo relaksirani sa Dodikom i ekipom.... ide vama ta relaksacija
webby-x

#1337 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by webby-x »

Hodidid wrote:Ko kaze da moras glasati za navedene stranke a posebice one sa etnickim predznakom. Cuj ako se mora. Ne mora se nista osim umrijeti. Imas sepet anacionalnih doduse politicki marginalnih stranaka sa kvalitetnim idejama.

Druga je stvar sto ljude ne zanima nista drugo osim nacionalnog i mahanja trobojkama ali s obzirom na nivo obrazovanja prosjecnog b-h glasaca nista nije cudno. Mozes mu prodati jednu te istu foru 50 puta.
Glasovati za marginalnu stranku nema smisla,
osim ako ima dva kruga pa da u prvom glasuješ srcem.
Nisu glasači SDP-a ništa obrazovaniji od glasača HDZ-a.
Ne zavaravaj se. Nema to veze sa obrazovanjem.
Najveće gadosti su došle od najpametnijih među pametnima
u SANU.
General Mark

#1338 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by General Mark »

palermo wrote:
General Mark wrote:
Ih jarane,pa vi pravo relaksirani sa Dodikom i ekipom.... ide vama ta relaksacija
Ne ide, ali treba od nekud početi. Lijepo je da su se i Bošnjaci pridružili u tome.
Korisničkoime

#1339 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Korisničkoime »

webby-x wrote:

su dno dna i prije bi za SDA glasovao nego za njih. Za HDZ90
listić. Ako moram glasovati za etničku stranku onda radije glasujem
za onu koja se deklarira kao i ja.
Na žalost je SDA dio i sadašnje vlasti bili su prejaki da bi se mogli zaobići jedino je ostala još gora opcija sa SBB-om. To nije izvlačenje radi se o privredi cijelog jednog društva tj. entiteta znači makro ekonomiji. Ako si osrednju firmu uništavao 15-tak godina laičko je razmišljanje da će nova uprava izvući čarobni štapić i od notornog gubitnika koji stalno posluje sa debelim minusom preko noći napraviti prosperitetnu firmu koja posluje da dobitkom i još dijeli dividendu. Nitko ko iole nešto zna o ekonomiji to neće očekivati ali eto ti misliš da je to moguće sa mnogo većom i kompleksnijom ekonomskom cjelinom. To je zapravo izvlakuša nacionalista koji nakon 15-tak godina krčmarenja i punjenja vlastitih džepova sada puni sebe tvrde kako SDP ne zna podići ekonomiju koju su oni zapravo uništili. Je li ti ikad palo na pamet da HDZ i osobe koje dijele tvoje razmišljanje ignorišu realnost. Realnost je ta da meni kao Bošnjaku ne smeta ni najmanje da glasam za Hrvata ili Srbina. Ja ne glasam za nekog samo zato što se deklariše kao ja tj. zato što je prividno kao ja. Kao glasač imam svoje prioritete.
Hajde jedno pitanje ali ako može iskren odgovor šta misliš zašto je zapravo toliko puno Bošnjaka glasalo za SDP koji je bio njihov motiv da glasaju za stranku koja je i u samom vrhu popunjena ljudima koji se, da upotrijebim tvoj izraz, drugačije deklarišu nego oni sami.
webby-x

#1340 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by webby-x »

Nema izvlačenja na prošlu vlast!
Znali su u što ulaze.
Ne možeš kritizirati SDA, a biti sa
njim u koaliciji i imati čak iste ministre.
Apsurd.
Korisničkoime wrote:Hajde jedno pitanje ali ako može iskren odgovor šta misliš zašto je zapravo toliko puno Bošnjaka glasalo za SDP koji je bio njihov motiv da glasaju za stranku koja je i u samom vrhu popunjena ljudima koji se, da upotrijebim tvoj izraz, drugačije deklarišu nego oni sami.
Bošnjaci glasuju za SDP valjda zato što im odgovara ta politika.
Ima ih i koji iz inata glasuju, ali oni su nadam se u manjini.
Etničko deklariranje je nebitno, i Vlajki je kofol Hrvat.
Korisničkoime

#1341 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Korisničkoime »

webby-x wrote:Nema izvlačenja na prošlu vlast!
Znali su u što ulaze.
Ne možeš kritizirati SDA, a biti sa
njim u koaliciji i imati čak iste ministre.
Apsurd.
Korisničkoime wrote:Hajde jedno pitanje ali ako može iskren odgovor šta misliš zašto je zapravo toliko puno Bošnjaka glasalo za SDP koji je bio njihov motiv da glasaju za stranku koja je i u samom vrhu popunjena ljudima koji se, da upotrijebim tvoj izraz, drugačije deklarišu nego oni sami.
Bošnjaci glasuju za SDP valjda zato što im odgovara ta politika.
Ima ih i koji iz inata glasuju, ali oni su nadam se u manjini.
Etničko deklariranje je nebitno, i Vlajki je kofol Hrvat.
Pa za stranku za koju imaš namjeru glasati Vlajki jeste Hrvat za razliku od Komšića. Eno prije malo više od pola godine napravio onaj simpoziji o ugroženosti Hrvata u BiH u Banja Luci i pobrao lovorike širom Hercegovine.
Matematička koalicija ili zaista misliš da je SDA i HDZ 15 godina bili u koaliciji jer dijele istu ideologiju to je ta realnost BiH koju ovom prilikom ti odbijaš da vidiš. Uništeno je uništeno drug a to naša ekonomija jeste gorka istina u koju se možeš ubijediti i sam izađi sutra i idi na Biro za zapošljavanje u svom gradu sve će ti biti jasno.
Većina Bošnjaka glasa za SDP jer se nada kakvom takvom ekonomskom oporavku ili barem početku tog oporavka koji će svi smo mi svjesni potrajati. Zar zaista misliš da sam ja sebi kao Bošnjak rekao ooo ovi će da šuknu Hrvatima debelo odoh ja za njih glasati. Većina Bošnjaka također vjeruje da je SDP koliko toliko multietnička stranka, teško je sada istim spočitavati nacionalizam kad su do jučer kod svojih sunarodnjaka Bošnjaka bili vlasi ili šokci, izdajnici i petokolonaši. Kratko dosta nam je bilo nacionalističke ublehe svih ovih godina koja se koristila da se zaplašimo i zavaramo kako bi njezini pogovornici sebi napunili džepove. Sada većini nije jasno zašto većina Hrvata nasjeda na ublehu vaših nacionalista a na žalost zaboravlja da ni oni do jučer nisu bili bolji.
Sasvim_Obican

#1342 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Sasvim_Obican »

General Mark wrote:
Tebe Hrvati u RS-u zanimaju taman toliko da njihovu patnju možeš iskoristiti za pljucanje po HDZ-u. Neke ipak više zanimaju od toga.
Mene Hrvati u RS-u zanimaju zato što žive u mojoj državi. Ne zanimaju ni manje ni više od Bošnjaka u Stocu, Hrvata u Bihaću, Srba u Sarajevu.

Ja ne moram pljucati po HDZ-u. Pljunuli su oni sami sebi danas, sebi i 500 Hrvata koji su prošli kroz konc. logor Omarska.

Jel ti bijaše onaj sinoć sa Komšićem ?! :lol:
hercegovac_pravi

#1343 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by hercegovac_pravi »

Politicki status Hrvata u Bosni i Hercegovini ???
Irelavantan :mrgreen:
ultima_palabra

#1344 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by ultima_palabra »

hercegovac_pravi wrote:Politicki status Hrvata u Bosni i Hercegovini ???
To baš i nije za neku radost :roll:
hercegovac_pravi

#1345 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by hercegovac_pravi »

ultima_palabra wrote:
hercegovac_pravi wrote:Politicki status Hrvata u Bosni i Hercegovini ???
To baš i nije za neku radost :roll:
Pa i nisam radostan...da sam radostan stavio bih :lol: a posto nisam stavio sam :mrgreen:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#1346 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by prljavi Hare »

Poslije ovakve posjete "rođendanskom slavlju" genocidne tvorevine iz najviših struktura HDZ-a,šta drugo očekivati
nego da u FBiH dođe do potpune relaksacije odnosa! :D

P.S.Treba ljudima dati i televiziju! :lol: :lol: :lol:

Image
Last edited by prljavi Hare on 10/01/2012 09:35, edited 1 time in total.
mO k3

#1347 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by mO k3 »

pici wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Image
Velikosrpsko cveće!
Jel se ovo stožer brebaciJo u stolni grad Banjaluku :mrgreen:
Slika puno toga govori ....

Ja ovu sliku vidim HDZ u prvim redovima na rubu propasti .... dobili su mjesto na strani ... pa mogli su im dati stolice i u cosku da sjede isto dojde...
Bosnolog

#1348 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Bosnolog »

Image

S lijeva na desno Zivko Radisic, bivsi predsjednik socijalisticke partije Sumske
Mucenik Biskup banjalucki, monsinjor gospodin Franjo Komarica odlikovani
Mindusar Vjekoslav Bevanda
Kradezeusa Borjana Kristo, HDZ livnotrans
Yugocirilicni Dragan Covic,Dodikov unutrasnji serviser probavnog traka
Onaj sto na kosovu govori cetnicima "Tisina" natucajuci cetogovornik Aleksandar Karadordevic nesudeni http://www.youtube.com/watch?v=mfp3fmEw ... re=related

SRUŠENA VEĆ PETNAESTA KATOLIČKA CRKVA NA PODRUČIJU IZVAN RATNIH SUKOBA-ZAŠTO?
Pismo general majoru M. Taliću, komandantu 1 . krajiškog korpusa (Prot. br.: 640/92 od 29. kolovoza 1992.)

Gospodine generale!
U noći između 28. i 29. kolovoza o. g. minirana je i potpuno uništena rimokatolička župna crkva sv. Josipa u Prijedoru, sagrađena prije 100 godina. Crkveni toranj, građen 1970. g., vrlo je oštećen i prijeti opasnost da se sruši. Crkva je posjedovala umjetničke liturgijske predmete /oltari, kipovi, slike i dr./ od neprocjenjive vrijednosti. Sve je potpuno uništeno.
- Danas sam u pratnji vojne policije Vašeg korpusa posjetio mjesto nesreće i osvjedočio se o vandalskom uništenju ovog vrlo vrijednoga sakralnog objekta u Prijedoru, kao i o velikoj materijalnoj šteti na zgradama župnoga pastoralnog centra u dvorištu pokraj crkve i u cijeloj okolici.
- Prema izvještaju očevidaca, počinitelji su došli iza 22.30 sati. Prvo su htjeli razbiti vrata da uđu u crkvu. Kad je župnik čuo lupanje, pitao ih je tko su i što tu rade, na što je dobio odgovor: "Bježi pope u kuću ili ćemo te odmah ubiti!". Župnik je odmah obavijestio policiju, koja je primila obavijest i obećala da će odmah razvidjeti prijavljeni slučaj. Međutim, kako nitko nije dolazio, župnik je još tri puta zvao policiju, a na kraju mu je odgovoreno: "Dobro, znamo mi već za taj slučaj!". Počinitelji su u međuvremenu razbili stakleni zid kod ulaznih vrata i unijeli eksploziv u crkvu. Lupanje, kao i ljude koji su došli s dva vozila, primijetili su i stanovnici okolnih zgrada i intervenirali kod milicije. Nitko nije došao! - I vojna je straža, koja je dežurala na punktu udaljenom nekoliko desetaka metara od crkve, znala za počinitelje. Prema izjavi jednog od tih stražara, netko od počinitelja tog vandalskog čina rekao je stražarima: "Ostavite nas na miru, mi moramo ovdje obaviti jedan posao!" - Eksplozija je uslijedila oko 01.00 sat. - Župnik je prije toga pokušavao dozvati telefonom bar vatrogasce, ali se nitko nije javljao na telefon!
- Konstatiram, dakle, da je za rušenje naše crkve znala i policija, i vojna straža nedaleko od crkve. Policija je nekoliko puta te noći zamoljena da intervenira, ali nije reagirala!
- Konstatiram i da do 14.00 sati istoga dana nitko od službenih organa nije došao do župnika da vidi što je s njim i ostalim ukućanima, da uzme službeni izvještaj, pregleda mjesto nesreće i uputi župnika, kao domaćina, što treba činiti - također i vis-a-vis župljana koji su logično, vrlo uznemireni i preplašeni zbog uništenja glavnog i jedinoga preostalog vjerskog objekta u župi.
Jednako tako konstatiram da je naoružana uniformirana osoba, koja se predstavila da je postavljena u ime grada "da čuva ruševine crkve" , pred ulazom u župski ured, gdje sam se i ja nalazio u društvu službene pratnje, psovala i vrijeđala najpogrdnijim riječima domaćega župnika i vikala naglas: "Treba popa ubiti! Ja ću popa ubiti!"
- U Stanici javne bezbjednosti u Prijedoru nitko mi nije htio dati nikakvo objašnjenje o rušenju crkve, ni o sigurnosti župnika i kućnog osoblja u župnom stanu, "jer je drug načelnik strogo zabranio da itko osim njega daje bilo kakve izjave". - Kada sam, nakon dva sata, ponovno potražio načelnika, mogao sam iz sobe dežurnoga s njime govoriti samo telefonom. Gospodin načelnik Simo Drljača u vrlo konfuznom govoru rekao mi je da se on "distancira od tog vandalskog čina, koji osuđuje", a "ako župnika ubiju, on će narediti istragu " /!!/.
- Na izlasku iz Stanice javne bezbjednosti uniformirana naoružana osoba, koja je također izlazila iz iste stanice, pitala je jednoga policajca iz moje službene pratnje: ''Jel ti to voziš ovog popa - biskupa?" Ovaj je odgovorio: "Ja ga službeno pratim", na što je isti rekao: "Zašto ne ubiješ to đubre?!"
- Gospodine generale Taliću, službene osobe koje sam spomenuo bile su u uniformama policije i vojske! Iskreno žalim, ne toliko zbog vrijeđanja i ponižavanja mene, župnika ili mojih vjernika, nego ponajprije što su policija i vojska, bar ovi njezini predstavnici, tako nisko pale! Jesu li doista ti nevini ljudi potpuno izloženi siledžijama, a čak i na službenim javnim mjestima nema nikoga tko bi bezakonju stao na kraj i od njega se javno distancirao?!
- Što mi je činiti nakon tolikog broja srušenih crkava i drugih crkvenih objekata, a u blizini nije bilo nikakvih borbenih djelovanja, u Prijedoru, Bosanskoj Dubici, Bosanskoj Kostajnici, Bosanskom Novom, Kozarcu, Donjoj Ravskoj, Briševu, Bosanskoj Krupi i Ljubiji? Rečeno mi je za župnu crkvu u Šurkovcu, kao i u Prijedoru, pripremljeno čak 300 kg eksploziva!!?! Hoće li ijedna naša katolička crkva ostati pošteđena? Smijem li Vas, kao komandanta 1. krajiškog korpusa, upitati: "Za koga ste svojedobno pisali naredbu /23. lipnja o. g./ da se nijedan vjerski objekt ne smije rušiti ni skrnaviti kad je u mojoj biskupiji - na područjima gdje nije bilo nikakvih ratnih djelovanja /!/ srušeno ili potpuno onesposobljeno čak 15 crkava /?!/ nakon Vaše naredbe /!/?".
Gospodine generale, možete li išta učiniti, u dogovoru s organima javnog reda i mira, da strahovito nasilje u ovoj našoj regiji nad nedužnim stanovništvom još više ne eskalira? Hoće li se konačno početi nazirati pravna država i na ovom našem terenu u kojem, na žalost, vlada pravo drskosti, bezobzirnosti, zlobe i oružja?!

S poštovanjem!
Dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup

Pismo dostavljeno:
- Načelniku centra SJB, Prijedor
- Apostolskoj nuncijaturi, Beograd
- Tajništvu BK BiH, Sarajevo
- Tajništvu BKH, Zagreb
seln

#1349 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

webby-x wrote: Komšić je tu potpuno nebitna pojava.... Velika nula i pomalo razočaranje
jer sam prvi put i glasovao za njega.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
seln

#1350 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

webby-x wrote:
Bio sam politički aktivan i to ne u etničkoj stranci
pa odavno vrlo lako prepoznajem prikriveni nacionalizam
u vidi "multietničnosti".
Drugim rijecima...jos jedan cimbenik dosao tobe. :D
Locked