Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
viva_il_chelik
#1327 Re: Uvoz auta
Posto vidim da se razumijes u to. Mozes li mi pojasniti na sta se tacno povlastica odnosi i kako sta gdje? Hvala tibilic wrote:postoje.viva_il_chelik wrote:Da li i dalje postoje povlastice na uvoz auta za porodice poginulih boraca i RVI?
- BaDa
#1328 Re: Uvoz auta
kratko pitanje golf 5 uvezen iz svice prije 5 mjeseci odjavljen tamo.. nalazi se u tuzli nije placeno nista (carina i sl..) Kako sad auto ja mogu da carnujem ako se nalazi u tuzli? jel moram slepom do sarajeva da ga dovucem i sve da zavrsim ili ima neka druga opcija?
- bilic
#1329 Re: Uvoz auta
mislim ...... Invalid ima pravo jednom u 5 god uvesti auto i oslobođen plačanja carine i poreza ..viva_il_chelik wrote:Posto vidim da se razumijes u to. Mozes li mi pojasniti na sta se tacno povlastica odnosi i kako sta gdje? Hvala tibilic wrote:postoje.viva_il_chelik wrote:Da li i dalje postoje povlastice na uvoz auta za porodice poginulih boraca i RVI?
ne može ga za taj period prodat . Možda da ga voziš na neku punomoć
- Danguba
#1330 Re: Uvoz auta
Samo mu istekla registracija i tako stoji pa bi ga kroz proceduru da uvezes?BaDa wrote:kratko pitanje golf 5 uvezen iz svice prije 5 mjeseci odjavljen tamo.. nalazi se u tuzli nije placeno nista (carina i sl..) Kako sad auto ja mogu da carnujem ako se nalazi u tuzli? jel moram slepom do sarajeva da ga dovucem i sve da zavrsim ili ima neka druga opcija?
Treba ti kupo-prodajni ugovor, carinska deklaracija i onda na Orasje ili neki drugi prijelaz(sa autom) da zavrsis ulaznu proceduru pa tek onda spediter koji ce prijaviti za carinjenje i ostalo.
- BaDa
#1331 Re: Uvoz auta
auto je vec uvezeno i nalazi se u tuzli lik ga prodaje nije platio nikakve obaevze.. kaze 1800km kostaju obaveze...Danguba wrote:Samo mu istekla registracija i tako stoji pa bi ga kroz proceduru da uvezes?BaDa wrote:kratko pitanje golf 5 uvezen iz svice prije 5 mjeseci odjavljen tamo.. nalazi se u tuzli nije placeno nista (carina i sl..) Kako sad auto ja mogu da carnujem ako se nalazi u tuzli? jel moram slepom do sarajeva da ga dovucem i sve da zavrsim ili ima neka druga opcija?
Treba ti kupo-prodajni ugovor, carinska deklaracija i onda na Orasje ili neki drugi prijelaz(sa autom) da zavrsis ulaznu proceduru pa tek onda spediter koji ce prijaviti za carinjenje i ostalo.
- Danguba
#1332 Re: Uvoz auta
Mislio sam da je dovezen pa mu istekla registracija a onda ga tamo odjavili.BaDa wrote:
auto je vec uvezeno i nalazi se u tuzli lik ga prodaje nije platio nikakve obaevze.. kaze 1800km kostaju obaveze...
Ostaje ti ugovor o kupovini, carina, porez, homologacija pa registracija.
Mislim da ti je najbolje(a mozda i jedina mogucnost) da ga na slepu dovezes na carinski terminal Sarajevo, javis se nekom spediteru i on zavrsi ostalu proceduru. Poslije nadjes neko osiguranje da ti zavrsi registraciju i to je to.
- zli_hordas
#1333 Re: Uvoz auta
Kakvo je stanje oko uvoza amerikanaca da li puno peglaju na homologaciji.
- BaDa
#1334 Re: Uvoz auta
ok hvala ti na informacijamaDanguba wrote:Mislio sam da je dovezen pa mu istekla registracija a onda ga tamo odjavili.BaDa wrote:
auto je vec uvezeno i nalazi se u tuzli lik ga prodaje nije platio nikakve obaevze.. kaze 1800km kostaju obaveze...
Ostaje ti ugovor o kupovini, carina, porez, homologacija pa registracija.
Mislim da ti je najbolje(a mozda i jedina mogucnost) da ga na slepu dovezes na carinski terminal Sarajevo, javis se nekom spediteru i on zavrsi ostalu proceduru. Poslije nadjes neko osiguranje da ti zavrsi registraciju i to je to.
-
jokey
#1335 Re: Uvoz auta
Planirao sam da uvezem Citroen c4 teretni na SPP i da ga registrujem kao putnicko,da li je to moguce i da li se placa carina i porez posto bih ga uvezao na SPP(Samostalni Poljoprivredni proizvodjac,registrovani)
- Revolucionar ★
#1336 Re: Uvoz auta
Znaci, jos uvijek se euro3 moze uvesti, do usvajanja novog zakona, koji je gdje je tu je da bude usvojen?
- shlauf
#1337 Re: Uvoz auta
Treba mi informacija o uvozu auta a rodjak koji je u Švedskoj hoće da uveze svoje auto (na njemu se vodi) u BiH i da plati ve troškove i registraciju. Koliko a bi igrankakoštala a radi se o sljedećem:
Audi A6
2012.odina proizvodnje
limuzina
2,0 TDI 170 KS
100000 km prešao
Bujrum sa podacima
Audi A6
2012.odina proizvodnje
limuzina
2,0 TDI 170 KS
100000 km prešao
Bujrum sa podacima
- Danguba
#1338 Re: Uvoz auta
Prvo, sa svog na svoje ime se placa carina. To je najnepovoljnija varijanta. trebao bi to nekako rijesiti kroz papire(on proda nekoj garazi pa mu oni prave druge papire za izvoz u BiH)shlauf wrote:Treba mi informacija o uvozu auta a rodjak koji je u Švedskoj hoće da uveze svoje auto (na njemu se vodi) u BiH i da plati ve troškove i registraciju. Koliko a bi igrankakoštala a radi se o sljedećem:
Audi A6
2012.odina proizvodnje
limuzina
2,0 TDI 170 KS
100000 km prešao
Bujrum sa podacima
Mora se dobro pripremiti sa svim papirima(od racuna, carinske deklaracije EUR1, uredna servisna knjizica...) a ta igranka(pod uslovom da je sve u redu i da je oslobodjen carine) kostat ce ga izmedju 3-4 milje maraka.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1339 Re: Uvoz auta
Slazem se. Nek "proda" auto nekoj auto kuci,onda oni njemu ponovo "prodaju",pocasti ljude nesto i ustedi carinu,jos dobije i EUR1 papir.
Ostalo manje vise kao kod svakog uvoza. Ako ima dobrog speditera,moze lijepo proci.
Ostalo manje vise kao kod svakog uvoza. Ako ima dobrog speditera,moze lijepo proci.
- shlauf
#1340 Re: Uvoz auta
Zaboravio sam napisati da se auto uvozi iz Švedske i nije povratnik već to auto uvozi da ga ima kad je ovdje na odmorima.
- Danguba
#1341 Re: Uvoz auta
upravo ovo gore napisano vazi.shlauf wrote:Zaboravio sam napisati da se auto uvozi iz Švedske i nije povratnik već to auto uvozi da ga ima kad je ovdje na odmorima.
-
timezone
#1342 Re: Uvoz auta
U Švedskoj nije moguce moguce napraviti zamjenu vlasnistva tek tako jer je svako auto u svakom trenutku registrovano u centralnoj bazi na nekog vlasnika za razliku npr. Njemacke gdje mozes imati koliko hoces odjavljenih auta a da niko nezna koliko ih imas. Nije nemoguce ali radi poreza tesko da ce to neko samo tako uraditi.
- Danguba
#1343 Re: Uvoz auta
Garaza kupila os Senada iz Svedske A6 i prodala ga Senadu iz BiH. Sve se provede kroz papire, auto se odjavi jer ide za export i to je to.
Sigurno je da mu to nece uraditi dzaba. Ja sam takve procedure platio 160 eura i nije mi zao. Dok sam pio kafu covjek je sve odradio i ja bez ikakvih problema dosao u BiH i tamo sve pozavrsavao.
Sigurno je da mu to nece uraditi dzaba. Ja sam takve procedure platio 160 eura i nije mi zao. Dok sam pio kafu covjek je sve odradio i ja bez ikakvih problema dosao u BiH i tamo sve pozavrsavao.
- Sodom1
#1344 Re: Uvoz auta
Taj neki mnogo kurcevit decko.Auto 2012 g. i vozao bi par dana godisnje dok je u BiH
-
calculator
#1345 Re: Uvoz auta
@Danguba, pa covjece kakve ti nebuloze ovdje pises i obmanjujes i samo zavaljujes ljude. Daj bolan prestani vise.Danguba wrote:Prvo, sa svog na svoje ime se placa carina. To je najnepovoljnija varijanta. trebao bi to nekako rijesiti kroz papire(on proda nekoj garazi pa mu oni prave druge papire za izvoz u BiH)shlauf wrote:Treba mi informacija o uvozu auta a rodjak koji je u Švedskoj hoće da uveze svoje auto (na njemu se vodi) u BiH i da plati ve troškove i registraciju. Koliko a bi igrankakoštala a radi se o sljedećem:
Audi A6
2012.odina proizvodnje
limuzina
2,0 TDI 170 KS
100000 km prešao
Bujrum sa podacima
Mora se dobro pripremiti sa svim papirima(od racuna, carinske deklaracije EUR1, uredna servisna knjizica...) a ta igranka(pod uslovom da je sve u redu i da je oslobodjen carine) kostat ce ga izmedju 3-4 milje maraka.
- Danguba
#1346 Re: Uvoz auta
haj ziv bio zaobidji me.calculator wrote:@Danguba, pa covjece kakve ti nebuloze ovdje pises i obmanjujes i samo zavaljujes ljude. Daj bolan prestani vise.Danguba wrote: Prvo, sa svog na svoje ime se placa carina. To je najnepovoljnija varijanta. trebao bi to nekako rijesiti kroz papire(on proda nekoj garazi pa mu oni prave druge papire za izvoz u BiH)
-
calculator
#1347 Re: Uvoz auta
Nemoj pisati netačne informacije, nemoj ljude zavlačiti i voditi u nepotrebne troškove.Danguba wrote:haj ziv bio zaobidji me.calculator wrote:@Danguba, pa covjece kakve ti nebuloze ovdje pises i obmanjujes i samo zavaljujes ljude. Daj bolan prestani vise.Danguba wrote: Prvo, sa svog na svoje ime se placa carina. To je najnepovoljnija varijanta. trebao bi to nekako rijesiti kroz papire(on proda nekoj garazi pa mu oni prave druge papire za izvoz u BiH)
- Danguba
#1348 Re: Uvoz auta
Dosadan si.
Dva posta pises a nista ne kazes.
Ja sam uvozio svoje auto prije godinu dana i prenio sam svoje iskustvo. Da li se sta u medjuvremenu promijenilo, ne znam.
Dva posta pises a nista ne kazes.
Ja sam uvozio svoje auto prije godinu dana i prenio sam svoje iskustvo. Da li se sta u medjuvremenu promijenilo, ne znam.
-
Utopia
#1349 Re: Uvoz auta
Planiram uvesti auto iz Njemacke, pravno lice tj.handler je u pitanju, brutto cijenu placam, procitao sam ranije postove na ovu temu ali htio bih se posavjetovati oko par sitnica sa forumasima koji su nedavno prosli proceduru, vjerovatno ce i drugima biti od koristi da se tema osvjezi. Na osnovu ranijih konsultacija od dokumentacije mi treba:
1. Faktura od prodavaca ili kupoprodajni ugovor, u 2 originalna primjerka, faktura (pecat/ovjera i potpis), ako je kupoprodajni ugovor u pitanju ovjerava se kod notara u Njemackoj
2. Original vlasnicka, saobracajna knjižica, auto osiguranje, zooll tablice, zeleni karton, izvozna carinska dokumentacija i EUR 1 obrazac cime dokazujem porjeklo vozila. Ako posjedujem EUR 1 obrazac, da li i na fakturi mora stajati izjava o porjeklu? Da li je ovo što sam naveo konkretno sva potrebna dokumentacija?
3. Na izlazu iz EU potrebno odjaviti auto, priložiti svu dokumentaciju iznad, gdje se sad konkretno u Hrvatskoj ovo radi, iskustva, generalno?
4. Da li ići na Bosanski Brod ili Gradišku, ili je to potpuno svjedno, gdje je generalno bolje, brže ili lakše obaviti proceduru.
5. Na ulazu u BiH policajcu i cariniku prijaviti vozilo za carinjenje u BiH i predati dokumentaciju. Gdje angazovati speditera, da li prijaviti automobil za carinjenje na graničnom prelazu (za sada sam kontao ici na Gradisku) ili npr. ici na carinsku ispostavu u mjestu stanovanja konkretno Halilovici, Sarajevo, sta je bolje, isplativije, cisto iskustva? Koliko otprilike sada kostaju usluge speditera?
6. Bilo kakav dodatni savjet ili preporuka, na šta je potrebno obratiti pažnju
1. Faktura od prodavaca ili kupoprodajni ugovor, u 2 originalna primjerka, faktura (pecat/ovjera i potpis), ako je kupoprodajni ugovor u pitanju ovjerava se kod notara u Njemackoj
2. Original vlasnicka, saobracajna knjižica, auto osiguranje, zooll tablice, zeleni karton, izvozna carinska dokumentacija i EUR 1 obrazac cime dokazujem porjeklo vozila. Ako posjedujem EUR 1 obrazac, da li i na fakturi mora stajati izjava o porjeklu? Da li je ovo što sam naveo konkretno sva potrebna dokumentacija?
3. Na izlazu iz EU potrebno odjaviti auto, priložiti svu dokumentaciju iznad, gdje se sad konkretno u Hrvatskoj ovo radi, iskustva, generalno?
4. Da li ići na Bosanski Brod ili Gradišku, ili je to potpuno svjedno, gdje je generalno bolje, brže ili lakše obaviti proceduru.
5. Na ulazu u BiH policajcu i cariniku prijaviti vozilo za carinjenje u BiH i predati dokumentaciju. Gdje angazovati speditera, da li prijaviti automobil za carinjenje na graničnom prelazu (za sada sam kontao ici na Gradisku) ili npr. ici na carinsku ispostavu u mjestu stanovanja konkretno Halilovici, Sarajevo, sta je bolje, isplativije, cisto iskustva? Koliko otprilike sada kostaju usluge speditera?
- ranger
#1350 Re: Uvoz auta
za pocetak pitaj hendlera da ti zavrsi papire. ne bi trebalo kostat vise od 250-300€, time sebi znatno olaksavas posao...Utopia wrote:Planiram uvesti auto iz Njemacke, pravno lice tj.handler je u pitanju, brutto cijenu placam, procitao sam ranije postove na ovu temu ali htio bih se posavjetovati oko par sitnica sa forumasima koji su nedavno prosli proceduru, vjerovatno ce i drugima biti od koristi da se tema osvjezi. Na osnovu ranijih konsultacija od dokumentacije mi treba:
EUR1 ako imas ne treba ti izjava, a ako je hoces stavit onda nadji na netu ima tacno koji tekst treba stajat.
na izlazu iz hrvatske na gr.prelazu, stanes sa strane i odes do kucica oni ce te uputit gdje trebas. il ti udare pecat ili ti skeniraju bar kod sa JCI.
ulazis u BiH opet stani sa strane i pitaj. mozes carinit odmah tu u Gradiski a mozes i negdje drugo u zemlji. ako ces drugu opciju (halilovice ti ne preporucujem) onda trebas kod speditera otic da ti napravi papire za dalje. uglavnom preko spedicije radis poslove carinjenja, pa gdje god dosao...
spedicija ti je cca 100KM. ako vozis rezervni set felgi i guma ocekuj zajebavanje od nasih carinika ali da se rijesiti.