Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#1326 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Felidae wrote:hvala ti na podrsci, ima momenata kad stvarno mislim da cu poluditi, borim se sa pumpicom, sa malim i silikonskim sesiricima, odkuhavanjem tih svih sprava i tako mi prolaze cijeli dani, cuvam mlijeko u frizideru, 40, 60ml i pacem kad vidim kako iz sedmice u sedmicu mali jede sve vise hape i kako ja to svojim mlijekom nikad necu stici.
rodila sam na carski rez,
24 sata intenzivne - nisam bila sa bebom
tek drugi dan sam presla na odjel sa malim
cetiri dana nakon poroda bila sam na infuziji, keksu i caju (bukvalno je to sve sto sam konzumirala)
pokusavala sam da dojim od naseg prvog susreta, ali nesto malo mlijeka se pojavilo tek cetvrti dan od poroda, a njega su naravno sopali hapom u porodilistu to cijelo vrijeme...ja mislim da je tu krenulo sve nizbrdo
ti si bas jedna dusa od osobe....
Felidae, kako ide? :kiss:

ovo sto si ti opisala je klasican scenarij kako 'bolnicko-industrijski' pristup porodu oteza dojenje. napisi sebi da ti nisi nista kriva, da cinis maksimum, a da bebi prije svega treba odmorna i sretna mama. dojenje i sisanje ce se dovesti u red - zapamti da i mame koje usvoje bebe mogu dojiti, ali do toga ne dodju preko noci. par dana pauze nece nista pokvariti, a ti ces se malo odmoriti.

encian je napisala genijalan post, pokusaj primjenjivati savjete, mi ti drzimo fige najvece! btw. ako vec koristis flasicu, pokusaj bebana hraniti s dudom koja ima najmanju rupicu. bebe se naviknu da im adaptirano mlijeko curi u potocima i zato odbijaju dojku oko koje se ipak moraju pomuciti.

Irish, smirice se opadanje, ne brini ;) u trudnoci povisena koncentracija hormona zaustavi opadanje kose, pa kad nivo poslije poroda padne, pocinje opadati sva kosa koja je ionako trebala opasti u tih 9 mj. dojenje takodjer snizava nivo vitamina, kazes da mrsas - a to sigurno ne pomaze kosi. probaj pojacati prehranu - beba ti pojede cijeli jedan dnevni obrok ;-)
Alhemicarkaa

#1327 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

lejlic@ wrote: Doktori su mi rekli da mogu uzimati antihistaminike, ali nisam htjela, rekla sam necu vala jos i to, jer je dovoljno sto moram uzimati inhalatorne kortikosteroide svaki dan. Medjutim raspitala sam se i nekad je bolje uzeti i jedan antihistaminik da se situacija u organizmu smiri, nego imati napad, jer tada dolazi do manjka kisika, sto vise steti bebi.
Prije svega dobro došla :-D
Eh upravo ovo mi je danas rekao doktor, i napomenuo da ga odmah zovem ako budem imala napad. Njegov magistarski je bio astma i trudnoća i dobrano me smirio :)
Bebač još nema kilogram, ali sad će, 920 grama sam težak, spada u krupnije bebe. Danas mi je doktor nagovijestio da bi mogla biti curica :shock: , što ukratko znači da ćemo imati iznenađenje na porodu. :lol: I da, sad za sad bebač sjedi, pa ćemo vidjeti hoće li se okrenuti do poroda.
I da, pričalo se o peršunu, kako se ne smije piti čaj od peršuna i uopće peršun, i ja se bila pravo zabrinula jer ga konzumiram u velikim količinama. Kaže moj doktor ne da ga smijem jesti, već je preporučljivo, naročito svjež. A ja ga baš svježeg jedem.
Bilo nam je baš lijepo na pregledu, pitala sam ga mogu li povrijediti bebu dok spavam (šta ću, strah me :-) :lol: ) i rekao mi da je prije bebe jedan mišić prilično debel, pa plodna voda tako da nema šanse da naudim svom zlatu.
LaCici

#1328 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ja sam jutros saznala da je moja bebica curica. :D
Sto se tice persuna, ako je tebi dr rekao da je ok onda cu ga i ja poceti uzimati, zaboravila sam pitati danas doktora smijem li. A kako ga ti jedes? Korijen ili samo listove? I da li pravis caj od njega?
Alhemicarkaa

#1329 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ja čaj ne pijem, nisam peka, ali to mi je stvarno toliko odvratno da ne mogu. Ja kad pravim supu, sitno isjeckam korijen peršuna i celera i stavim na samom početku kuhanja. Listove isto isitnim i dodam pred kraj kuhanja. Inače, listove isitnjene, svježe, dodajem i u salatu i često pravim marinadu od lista peršuna, bijelog luka i maslinovog ulja. To odlično ide uz ribu, a ja volim uz sva jela. I doktor mi je rekao da je to izuzetno zdravo :-D
vanad

#1330 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

LaCici cestitam na curici :-). Meni je ovo druga trudnoca ali nikad se nesto nisam zanimala za persun i njegov uticaj na trudnocu. Kad sam procitala ove vase postove bas sam uzela knjigu da provjerim...kad zaista pise da se persun ne treba koristiti kao lijek u trudnoci. Narocito sjemenke jer sadrze za trudnocu opasni apiol. Ako se stavi malo persuna u supu nije opasno ali ne treba pretjerivati konzumaciju. Evo citam, nije iz moje glave. Ako ima kakva alternativa, bolje preskocite persun.
Zoya

#1331 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

LaCici wrote:Ja sam jutros saznala da je moja bebica curica. :D
Sto se tice persuna, ako je tebi dr rekao da je ok onda cu ga i ja poceti uzimati, zaboravila sam pitati danas doktora smijem li. A kako ga ti jedes? Korijen ili samo listove? I da li pravis caj od njega?
Curica velis :D Znaci ono moje ne pije vode.. dooobro :roll: :D
Joj ljepote, kad skontas kupovanje haljinica, shnalica, cipelica, ijaoj :) Samo da sve prodje kako treba ako Bog da :kiss:
yellow cat

#1332 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

la cici, čestitam na curici :-D
Zoya wrote: Joj ljepote, kad skontas kupovanje haljinica, shnalica, cipelica, ijaoj :) Samo da sve prodje kako treba ako Bog da :kiss:
baš si neka. :( :D Pa i dječaka se može lijepo obući :roll: .. npr, od modnih dodataka može nositi recimo, fes na glavi. :D
otherside

#1333 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

moja curica kad je bila mala (cuj kad je bila mala a sad joj godina :lol: )
ma ono...kad je imala nekoliko mjeseci bas licila na bracu i kad god neko nepoznat pridje ima komentar : jao, sto je sladak mali, bas je fin djecacic... :roll: i pocnem ja njoj na glavu stavljati hejbet snala, trakica, itd...
i jednom ja s njom u setnji, kad ide neka starija zena prema nama, pridje kolicima, sagnu se i veli : secer mali, musko, jelde?
ja pogledam nju pa u snalu ove moje razbojnice a snala joj zauzela pola glave :D ...kontam, e jebi ga... :D
ps. sad lici na curicu al' i dalje kacimo snale :D
LaCici

#1334 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala vam :-D
Joj i ja sam odmah na oblacenje pomislila, stvarno za djevojcice ima ljepsih stvari, jedva cekam aBd da krenem u soping. Sve nesto kontam jos mi je rano kupovati (6. mjesec) a iskreno vec bih pocela. :-D
putujucidzindas

#1335 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

super, znaci pokazala se seka mala napokon :)
pa cestitamo!

a ja kao ociti izuzetak od zenske populacije - nista snale, dzidze, nakit, roza, crvena, soping i to - cini mi se da mi je laknulo kad rece doktor da je braco, na blago razocarenje ostatka familije, kojim je pun kufer braca vise. Samo mama uziva :D
Alhemicarkaa

#1336 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ja sam potajno priželjkivala curicu, međutim kako je doktor na par prvih pregleda rekao da je dječak ja sam se toliko navikla na tu činjenicu, da mi je ono, ne mogu reči razočarenje, Bože sačuvaj, ali totalni šok u glavi, ono valja se prešaltati. Ja sam odlučila da više neću da vjerujem, nek me iznenadi pri porodu :D :D
niko_niko_kao_ja

#1337 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

putujucidzindas wrote:super, znaci pokazala se seka mala napokon :)
pa cestitamo!

a ja kao ociti izuzetak od zenske populacije - nista snale, dzidze, nakit, roza, crvena, soping i to - cini mi se da mi je laknulo kad rece doktor da je braco, na blago razocarenje ostatka familije, kojim je pun kufer braca vise. Samo mama uziva :D
ista sam ti, :-D ja sam se bas nadala malom braci, i samo sam mu se ja obradovala, svi su drugi razocarani jer zele curicu.
sarajevo_84

#1338 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Drage trudnjače, recite mi please, gdje se oblačite u Sarajevu?

Koliko god da se trudim na nađem nešto za sebe, nikako ne uspijevam. :x
niko_niko_kao_ja

#1339 Re: Trudnjače i porodilje online

zavisi sta ti treba i za koju priliku, ja sam stalno u nekim helankama i tunikama, sad po zimi sam u pletenim haljinicama, i nista od toga nije trudnicka odjeca, nego obicna, sve cu to moci iskoristiti i naredne godine, a kupujem gdje stignem.
yellow cat

#1340 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

ja sa +4 kg u 35 tt, još uvijek nosim svoju odjeću. :D imam crne trudničke hlače, ok su mi, njih nosim po gradu jer se u farmerkama osjećam nespretno.
Zoya

#1341 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

yellow cat wrote:ja sa +4 kg u 35 tt, još uvijek nosim svoju odjeću. :D imam crne trudničke hlače, ok su mi, njih nosim po gradu jer se u farmerkama osjećam nespretno.
Al' si zato u licu k'o bumbar :oops: :D

Iam da nam momcina najljepsi u hatincu bude :D
yellow cat

#1342 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

Zoya wrote: Al' si zato u licu k'o bumbar :oops: :D

to se tebi čini, lažu slike. :D stiže tati konkurencija, ne znam kako će to njegov ego podnijeti. :D
lejlic@

#1343 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by lejlic@ »

sarajevo_84 wrote:Drage trudnjače, recite mi please, gdje se oblačite u Sarajevu?

Koliko god da se trudim na nađem nešto za sebe, nikako ne uspijevam. :x
Alta - LC Waikiki - nisu pretjerano skupi, cesto dobivaju novu garderobu, pa se moze probrati.
CIBUS - preko puta bivse Estrade, treba se zaroviti, ali se moze naci klasicnijih komada odjece ili nesto za posao ili neku specijalnu priliku.
Azel France na Dobrinji - imaju pantalona za svaki dan.

Nisam provjerila, ali su mi druge trudnice rekle:
SKAFA, pijaca Otoka, Sirano... -> zavisi od kilaze prijasnje, a Boga mi i dobijene. :)
Zoya

#1344 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

yellow cat wrote:
Zoya wrote: Al' si zato u licu k'o bumbar :oops: :D

to se tebi čini, lažu slike. :D stiže tati konkurencija, ne znam kako će to njegov ego podnijeti. :D
Uh, tesko :D Moras mu cesce govoriti da je najljepsi :D
LaCici

#1345 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

I ja muku mucim sa odjecom. :( Najgore mi je za helanke jer njih najvise nosim uz tunike, nigdje ne mogu da nadjem trudnicke, pa onda spustim one klasicne ali me opet pri dnu stomaka pritiscu. Znate li gdje bih ih mogla naci?
sarajevo_84

#1346 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

LaCici wrote:I ja muku mucim sa odjecom. :( Najgore mi je za helanke jer njih najvise nosim uz tunike, nigdje ne mogu da nadjem trudnicke, pa onda spustim one klasicne ali me opet pri dnu stomaka pritiscu. Znate li gdje bih ih mogla naci?
Imas na Siranu, radnja u sporednoj lijevoj strani (kad dolaziš od BKC-a), imaju helanke i trenerke za trudnice.
LaCici

#1347 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Super, hvala ti za informaciju. :kiss:
between

#1348 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

Ima li neko jos osim mene problema sa pritiskom,ja sam u 37. sedmici i vec dva dana mi je pritisak 140/90
Rekli su mi da jedem neslanu hranu i da izbjegavam tecnost,a ja ne mogu bez vode :cry: :cry: :cry:
wewa

#1349 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

between wrote:Ima li neko jos osim mene problema sa pritiskom,ja sam u 37. sedmici i vec dva dana mi je pritisak 140/90
Rekli su mi da jedem neslanu hranu i da izbjegavam tecnost,a ja ne mogu bez vode :cry: :cry: :cry:
probaj piti jogurt - ali obavezno mjeri pritisak. ne bi bilo lose ni da pratis urin, da nema bjelancevina - u apoteci se mogu kupiti trakice za dokazivanje prisustva bjelancevina u urinu. ako pritisak jos skoci, opet kod dr po savjet.
niko_niko_kao_ja

#1350 Re: Trudnjače i porodilje online

between wrote:Ima li neko jos osim mene problema sa pritiskom,ja sam u 37. sedmici i vec dva dana mi je pritisak 140/90
bjelog luka u jogurt i to popiti, trebalo bi da spadne pritisak, ali ja bih na tvom mjestu otisla kod ljekara da te pregleda i posavjetuje, jer nije se igrati sa pritiskom u trudnoci, iako to nije neki visok pritisak u odnosu na normalne vrijednosti, ali ovisi i kakav ti je prije bio, ako je bio puno nizi od normalnih vrijednosti onda je to drasticna promjena. u svakom slucaju sretno.
Post Reply