Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
broi01

#1326 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

iceman ze wrote:
broi01 wrote:Jel tvoj jeep onaj u solajinoj sto bude parkiran?
Ako je sivi WJ Laredo, takav je jedan u ZE...to mi je jaran,.......narucili smo iz USA 2 identicna. U svemu se poklapaju, pa cak u nekim sitnicama. Znam da ga je familija zezala, jednom kad sam dosao u posjetu u ZE, da su ga vidili, a on u to vrijeme nije bio u BiH...... :lol:
Nije to taj na kojeg ja mislim.
Zvao sam ja tvog jarana, on ga prodaje, pa mi je reko 18000 a meni je to puno. Ovog cu kupit 99% http://www.pik.ba/artikal/2235685/jeep-grand-cherokee/
samo treba biscanin jos da ga malo provoza kad uhvati vremena i ako kaze da je sve uredu on je pazaren.
LeKo

#1327 Re: Terenci i mehanika

Post by LeKo »

broi01 wrote:
iceman ze wrote:
broi01 wrote:Jel tvoj jeep onaj u solajinoj sto bude parkiran?
Ako je sivi WJ Laredo, takav je jedan u ZE...to mi je jaran,.......narucili smo iz USA 2 identicna. U svemu se poklapaju, pa cak u nekim sitnicama. Znam da ga je familija zezala, jednom kad sam dosao u posjetu u ZE, da su ga vidili, a on u to vrijeme nije bio u BiH...... :lol:
Zvao sam ja tvog jarana, on ga prodaje, pa mi je reko 18000 a meni je to puno. Ovog cu kupit 99% http://www.pik.ba/artikal/2235685/jeep-grand-cherokee/
samo treba biscanin jos da ga malo provoza kad uhvati vremena i ako kaze da je sve uredu on je pazaren.
Drug, lijepo izgleda, ali je čini mi se pogon 4x2 odnosno samo nazad. Šta će ti Jeep samo s zadnjim pogonom (ako je tako).

Pozdrav i sretno s kupovinom.
vrhovny

#1328 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

samo treba biscanin jos da ga malo provoza kad uhvati vremena i ako kaze da je sve uredu on je pazaren.[/quote]
Prijatelju ovaj ti je GC u veoma dobrom stanju. 4.0 motor...Ali mu je veoma velika mana sto ima samo pogon na zadnje osovine(nije 4x4) i ja ga licno nikad nebih uzeo jer to nije jeep vec obicna limuzina i plin mu nije sekvent vec obicna flanša!!! Znam sve ovo jer je bio od jednog mog prijatelja koji ga se rijesio zbog toga sto je totalno nepokretan bez 4x4!!!
broi01

#1329 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Znaci isplatilo se stavit link, vidi dobrih savjeta, zvao sam ja biscanina da ga pogleda i sigurno mi ga nebi preporucio kad bi vidio sve ovo sto ste mi napisali.
Znaci odustajem od njega. Ostavite brojeve na PP imate kafu u zenici :-D
Bakir1

#1330 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

Image
blazer je pod snijegom i ne pada mi na pamet da ga pomaknem do proljeca :D
fiesta je bolja,jer bi inace bilo komsija de me odvuci,povuci,ja se zaglavio,ja se uglavio,stavi ga,izvadi ga :lol:
ovako svi se smiju maloj fiesti
iceman ze

#1331 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Gdje bih mogao nauciti vise o gumama za terence, ove oznake na gumama mi nista posebno govore, ja imam "Yokohama Geolandar A/T-S".... :)

@broi01
Mislim da je teze kupiti auto, nego ga prodati, pogotovu kad su u pitanju terenci. Ja sam svog Granda uzimao preko prijatelja, koji su to za mene uradili, srecom da su to ko sebi uradili, tako da sam nakon 16 mjeseci voznje nasim cestama, imao ulaganje za kupovinu nove vodene pumpe, i to je sve. Jedino sto sam zahtjevao nakon kupovine, da izmjene sve diskove, disk plocice, sva ulja, svjecice, i jos sitnice poput brisaca, sijalica, patosnica itd. Spakovali su mi i neke rezervne dijelove poput disk plocica, sve sijalice, remen, filteri: ulja, zraka i goriva, osiguraci. Htio sam da mi nabace i nove BF Goodrich gume, al' i ove su bile u odlicnom stanju, tako da sam odustao, a i para se vise nije imalo.. :-D
Sretno u kupovini!
Bakir1

#1332 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

oznake ti sve govore:
AT - all terrain
MT - mud terrain
geolandar odlicna guma ali malo stara.
ne znam sta te jos interesuje oko guma i oznaka?
http://www.blackcircles.com/tyres/4x4
Types of 4x4 tyre
Original Equipment (OE)
Tyres fitted to brand new vehicles by the manufacturer are usually 80% Road 20% off road Biased. With the increasing number of small SUV vehicles being purchased for predominantly road use it makes sense for the manufacturer to fit a tyre of this type. It gives refined and comfortable performance on the road, with some limited ability in mild off road conditions, should the owner decide to venture off the beaten track or across a field.

E.g. Bridgestone D689

High Performance
The new breed of High performance SUV’s such as the BMW X5 and Porsche Cayenne are fitted with high performance road tyres. The tyres fitted to these vehicles are very similar to high performance car tyres, some have directional tread patterns and very soft tread compound. They provide levels of grip and road holding that you would normally associate with a performance car. However these tyres are intended for 95% road use, and will not provide much traction if you choose to leave the road.

E.g. Michelin Diamaris

All Terrain
The All Terrain tyre has now been around for many years, and is still the perfect option for the 4x4 owner who wants to use their vehicle on and off the road. The classic 50/50 tyre is an optional fitment on some new vehicles, but is usually bought by the 4x4 owner who uses their vehicle on a daily basis, covering significant mileage both on and off the road. Advances in technology mean that an All Terrain tyre can now be used on the road every day, and provide acceptable levels of grip and ride comfort. Many people choose to use this type of tyre on the road; because of its harder tread compound, which provides maximum longevity. Some of the best all terrain tyres can cover 60,000+ miles before they need replacing.

E.g. BF Goodrich AT

Mud Terrain
Mud Terrain tyres are usually 80% off road to 20% road biased. Designed for the serious off-roader. A Mud terrain pattern has large gaps between its tread lugs, these provide maximum grip and traction off the road, and if you are using your vehicle for serious off-roading, a MT can’t be beaten. However on road performance does suffer, due to the large gaps between tread lugs, in particular wet breaking distances are significantly longer, so this type of tyre is not recommended for the 4x4 owner who covers significant mileage on the road.

E.g. BF Goodrich MT
limited5,9

#1333 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

na grandu zj 98 god
ne radi mi svirena a ni tempomat ni ti ijedna tipka
kazu da je ona stvar kad se volan skine crkla
iko ikakvog iskustva
hvala
BISCANIN2

#1334 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Malo zimskih radosti .

Image

Image

Image

Sad ce i video .
broi01

#1335 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Necete vi meni jos dugo smigat :x
Dace Bog pa cu i ja kupit 8-)
iceman ze

#1336 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Snijezne radosti...:-))

Image

Image
limited5,9

#1337 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

Last edited by limited5,9 on 08/02/2012 16:50, edited 1 time in total.
slobodni armirach

#1338 Re: Terenci i mehanika

Post by slobodni armirach »

Bakir1 wrote: blazer je pod snijegom i ne pada mi na pamet da ga pomaknem do proljeca :D
fiesta je bolja,jer bi inace bilo komsija de me odvuci,povuci,ja se zaglavio,ja se uglavio,stavi ga,izvadi ga :lol:
mudro Bake mudro :D
kreso_atac

#1339 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@limited5.9

strašan je jeep, kako povjerenje ulijeva ova mrežasta maska specifična za 5.9 zj :-D životinja

Što se tiče komandi na volanu, tempomata i ostalog - da, u pitanju je tzv "clockspring", tj. kompleks prekidača i konektora koji se nalazi u volanu. 60ak dolara je on sa dostavom, a zamjena prilično jednostavna, samo moraš paziti da se airbag tom prilikom ne aktivira, pa najbolje je otpojiti akumulator 15-20 minuta, i onda raditi zamjenu.

@BISCANIN: kako libertyju odgovara ovaj snijeg? :) I baš mi je super vidjeti WJ-a sa Laredo farovima, crnim sjenilom.
mad max

#1340 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

pozdrav
ima li ko iskustva sa grand cherokee-jem 2009 godiste srt8 6.1litre
dobijam ga u kombinaciji i jos je na americkim tablama...
ako to zavrsim onda cu prodati zeninog punta a njoj dati mog wj :-D
veliki pozdrav
silver testelone

#1341 Re: Terenci i mehanika

Post by silver testelone »

mad max wrote:pozdrav
ima li ko iskustva sa grand cherokee-jem 2009 godiste srt8 6.1litre
dobijam ga u kombinaciji i jos je na americkim tablama...
ako to zavrsim onda cu prodati zeninog punta a njoj dati mog wj :-D
veliki pozdrav
nemam iskustva ličnog, al onako znam da je zvijer, životinja najveća, pogledaj koji clip na youtube... al jebe ga to što nije terenac, to ti je više ko neka sportska izvedba, nizak je za terena :D

Ovako nekako :D
http://www.youtube.com/watch?v=s-0Mzumv ... re=related
iceman ze

#1342 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

slobodni armirach wrote:
Bakir1 wrote: blazer je pod snijegom i ne pada mi na pamet da ga pomaknem do proljeca :D
mudro Bake mudro :D

kome zatreba slepanje i vuca, besplatno ce mu ocistiti snijeg...... :D
broi01

#1343 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Ovog momka znam sto prodaje WJ prosle godine je uvezen i dao bi ga meni pojeftino ima dosta slika od kojih je vecina beskorisna pa pogledajte malo
http://www.pik.ba/artikal/2503179/grand ... na-stakla/
kreso_atac

#1344 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Od svih ovih slika mogu se mozda dvije izdvojiti kako spada. Sta reci ovako na osnovu slika, za pocetak dobro je da bar reduktor ima za razliku od onog prethodnog :-D a ostalo ces morati sam provjeravati na licu mjesta.

Sto se SRT-a tice to je jurilica, i po mom ukusu jedino dobro na tom autu je motor. Jednom prilikom sam rekao da najbolji terenac ne postoji, jer takav bi trebao imati motor iz granda hemi 6.1, clearens wranglera, upadni ugao hummera h1, cijenu popravke i dijelova nive, medjuosovinski razmak samuraja, prostora kao u defenderu, a da trosi kao golf 2 dizel 1.6. Hocu reci, to je stvarno zvijer od motora za bolesnim okretnim momentom, a kojeg nazalost mozes koristiti samo za cestu, ima sportsko vjesanje, nema nikakve blokade, nit ista sto bi grand cherokee morao imati za terena. Sminka jeste, dobro izgleda, jako je stabilan i udoban, ali za moj ukus nije dovoljno "jeep"
broi01

#1345 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Ovi savjeti vrijede zlata, al posto ga ja nemam :cry: stvarno te zovem makar na janjetinu :-D
Bolje receno da nema tebe i tvog pisanja nikad se nebi odlucio da kupim jeep-a, i nekako uz tvoje savjete i ovi kvarovi sto se desavaju, drugima, nekako su podnosljiviji i laksi.
muz66

#1346 Re: Terenci i mehanika

Post by muz66 »

Vozdra

zanima me ima li Defender špere diferencijala, i je li moguce da su im upravo diferencijali slaba tacka(mahalske price)?
Kiberluskoni

#1347 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

muz66,
Pročitaj malo na ostatku teme o diferencijalima. Tipičan terenac ima 3 diferencijala na sebi, tako da može imati i 3 blokade (špere). LR generalno nemaju blokade zadnjeg i prednjeg difa, jer im je to filozofija firme (ne treba blokada jer je naglasak na artikulaciju osovina, pa će točak svakako naći podlogu i neće se vrtiti u zraku). U praksi ovo često nije slučaj, pa tako i postoje aftermarket blokade difova i za LR. Ako ti se posreći pa nađeš nekog Defendera iz vojnih zaliha (wolf verzije recimo) on bi mogao imati blokade zadnjeg difa. Pored ovoga, svaki LR ima blokadu centralnog difa jer je u pitanju full time 4x4 pogon, koji zahtjeva blokadu, za ozbiljnije offroad aplikacije.
E sada da li su im diferencijali mana, ne bih rekao (nemam LR, ali stvarno nisam čuo da se neko žali). Koliko znam u neke verzije se nazad ugrađuje licencirana Dana 60, koja je prava mrcina i sumnjam da mu je to slaba tačka. Na standardnim točkovima bez lifta i dizel motorom se ovo definitivno ne bi smjelo kvariti. E sada, čuo sam za lošije manuelne mjenjače na starijim izvedbama, ali se to ne odnosi na diferencijale...
@broi
Ovaj WJ sa zadnjeg linka... na slikama su koliko promjetih 3 različita auta :) (3 različite tablice, 2 boje, Laredo i neki sa branicima u boji) tako da ne znam o čemu je riječ. Uživo ti to ako je blizu, pa nam prepričaj kako je bilo :wink:
Bakir1

#1348 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

@broi zasto samo iskljucivo jeep?sve je to divno krasno,grand je dobar auto,ali za te pare ja bih gledao recimo ovo:
http://www.pik.ba/artikal/1456814/toyota-land-cruiser/
http://www.pik.ba/artikal/2107439/toyota-land-cruiser-/
http://www.pik.ba/artikal/1089769/toyot ... ruiser-vx/
ili
http://www.pik.ba/artikal/1512709/mitsubishi-pajero/
ili
http://www.pik.ba/artikal/2368337/nisan-patrol-4-2/
e sad normalno svi su stariji od grandova,ali nema nikoga na svijetu ko me moze ubijediti da je grand iz 2005 bolji auto od vx-a sa 4,2 dizel motorom.
u kvalitetu jeep-a ne sporim o grandu kao autu isto ne sporim ali u cjenovnom razredu JA bih prije kupio vx-a ;-)
Last edited by Bakir1 on 08/02/2012 10:04, edited 1 time in total.
broi01

#1349 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Nevalja kako si linkove stavio moraju ic u [url]
Moja opcija je bila pajero ili terrano oba kratka, i to sam ja zagledo, razgledo 4-5 mjeseci. Po intrnetu rtazio mane prednosti dok nisam nabaho na ovu temu.
Ovdje procitam celicna glava, redukcije uradzene na drugi nacin, nema hubova, onda jedan dan ostanem na rockauto 3h pregledajuci, cijene su stvarno prihvatljive, a naj prihvatljivije je sto 2001g moze se kupit za 13000 sugavi terrano ovog godista je o ovoj cijeni o pajeru da i ne govorim. Vec si spomeno godiste i cjenovnu razliku, sad u toj razlici grand se moze odrzavat sigurno par godina+ imao bi lmadje auto
to je ono sto sam ja zakljucio mozda negdje i grijesim al.....
BISCANIN2

#1350 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Bakir1 wrote:@broi zasto samo iskljucivo jeep?sve je to divno krasno,grand je dobar auto,ali za te pare ja bih gledao recimo ovo:
http://www.pik ba/artikal/1456814/toyota-land-cruiser/
http://www.pik ba/artikal/2107439/toyota-land-cruiser-/
http://www.pik ba/artikal/1089769/toyota-land-cruiser-vx/
ili
http://www.pik ba/artikal/1512709/mitsubishi-pajero/
ili
http://www.pik ba/artikal/2368337/nisan-patrol-4-2/
e sad normalno svi su stariji od grandova,ali nema nikoga na svijetu ko me moze ubijediti da je grand iz 2005 bolji auto od vx-a sa 4,2 dizel motorom.
u kvalitetu jeep-a ne sporim o grandu kao autu isto ne sporim ali u cjenovnom razredu JA bih prije kupio vx-a ;-)
Ako Broi traži radnu mašinu koja će biti i kućna onda po meni iskljucivo japaneser , ako ja za kuće i gušta jeep only.
Ne znam kakvi su WJ na cesti i krivinama ali xj i ovaj moj su avioni u odnosu na gore pobrojanu klijantelu ,moj stock xj je isao po krivinama ko kakv sportaš a ovaj kj je bukvalno jurilica ,kj mogu da prate samo nabrijani auti i t o da voze na nož (koji neda nama pa neki ide glava ,do sad sam naletio sam na par njih ).A off ne treba spominjati,nema hajde polako naprijed ,pa kad završiš polako u rikverc itd.
Jeep samo obuj kako treba i izazivaćeš zavist kod sviju .Japaneseri su ko radne mašine neuništivi ,ali za iči na "more" i off zajebancije jeep je intersatniji ,a to se ne može objasniti mora se probati .
I ko kupi jeep ima veliki problem jer gledace kako da kupi jos jednog ,jedan je malo .
Post Reply