Coppertone wrote:
Ima tu jos nesto. Narod trpi ogromu visegodisnju propagandu u smislu: svi kradu, nista ne radi kako treba, drzava kriva za sve, pravda je nedostizna, nemoguce je ista promjeniti, itd. Kad ste procitali na nekom portalu ili ne daj Boze najtiraznijem Avazu kako je neko trazio pravdu i dobio je? Niste niti cete jer sve se radi na hibernaciji situacije, svjesno ili nesvjesno.
U ovakvim slucajevima je problem javne usluzne djelatnosti treba rjesavati, a vise faktora ga uzrokuje normalan rad sistema.
1. Nekvalitetan servis. Dobijanje bilo kojeg dokumenta se naplacuje, a kvalitet usluge je nikakav. Ako je slaba usluga onda treba smaniti cijene ili promjeniti one sto rade ili procese. Mi nemamo alternativu, prema tome njih moramo mjenjati. Ako ti se ne svidja prodavnica, promjenis je, javnu uslugu ne mozes. Ako nece raditi, na biro ima poprilican broj kandidata. Apsolutno je netacno kao ne postoje disciplinski postupci i davanje otkaza.
2. Zalbeni sistem slabo radi. Sve pismene prituzbe se oni moraju zavesti u protokol, kada se tamo zavede onda nema brisanja jer se zavodi slicno kao i u maticnu knjigu. Verbalne zalbe bas i ne piju vode. Nase je prituzbu poslati mailom ili jos bolje pismeno. Mora se precizno argumentovati, ne samo navesti ne radi to i to, vec datum, vrijeme, lokacija, osoba, opis... Nakon toga nakon nekog vremena odete na provjeru, sta ste uradili po pitanju moje zalbe.
3. Korektivni faktori u javnom sektoru ne postoje. Oni postoje, samo niko tamo nece da se zamjera jer je dosta njih preko veza upalo tamo. Sve opstine se ponosno diche ISO 9001 certifikatom. Ono sto oni moraju ispostovati su klauzule koje taj standard propisuje. Kao i svaki standard, zasnovan je na periodicnoj reviziji sistema (klauzula 8.5) za koji je izdat ISO 9001. U prevodu oni moraju rjesavati probleme u radu sistema, htjeli to ili ne. Ako nece oni, onda se treba zaliti onima koji izdaju ISO certifikat. Posto je to privatna firma, ona ima svoj mail koji cita i odgovorice vam. Ako slucajno izbjegavaju instanci iznad. Kad tad, nekom sefu se nece svidjeti prituzba klijenta sto neko nece rjesiti, a to se vuca po mailovima i blati kompanija. U najgorem slucaju moracete pisati par mailova eng.
Na stranici opstine pise:
U velikoj sali Općine Stari Grad, uz prisustvo velikoj broja uglednih zvanica, uposlenika općine, te pripadnika medija, održano je svečano uručenje Certifikata ISO 9001:2008. Općini Stari Grad Sarajevo.Certifikat je načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, u ime certifikacijske kuće "Bureau Veritas“, uručio Nijaz Alispahić, konsultant Agencije za kvalitet BH.
4. Zakoni se tumace onako kako onima na salteru padne na pamet. Ovo je istina jer ne dostavljaju im pojasnjenja-prirucnike za tumacenje zakona. Naravno to nije nas problem. Nase je zaliti se, njihovo je to interno rjesavati. Ono sto je na nama je citanje zakona koji se ticu naseg problema. Svi zakoni imaju na webu, mozda samo nisu azurni tipa sitnije zadnje izmjenje.
5. Osobe koje se zale na uslugu brzo odustanu. Ovo nam je ogromna mana. Doduse stvarno nekad to ne pije vode jer si kap u moru ili je problem presitan za gubljenje vremena. Medjutim moze se nesto drugo, sacuvas prituzbu, izvuces je ko Sport Bili kad se jos neko bude zalio ili ako se opet tebi desi, pozoves se na isto. Problem se ponavlja, niste ga rijesili (procitati sta sam napisao pod 3), e sad imate dvoje za vratom. Saveznicu su jako bitni. Javni sektor ne benda ni 2% pojedinca, ali se jako boji mase.
Katarina & Antonia, niste same. Zamislite kako je samo bilo Gandiju kada je pokrenuo promjene, koji je samo tu otpor bio. Ako je on mogao upustiti se u promjene, sto mi ne mozemo za zilion puta manju stvar. Zali se jednom, vise puta, visoj instanci itd. Ne treba odustati. Kad se normalna rjesenja budu pisala po medijima, onda ce se narod probuditi. Narod ne voli puno misliti, de mu serviraj i on ce to rado progutati, istinu ili laz. Posto normalan nacin ne ide, onda idu varijante de sredi mi to, zakiti onog na poziciji,...
Najbolji text koji sam ikad pročitao ovdje.
OPisuje u detalje šta jedan pojedinac treba da radi.. da bi se desile promjene